Święta razem??? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-03-21, 07:09   #1
ALL for LOVE
Zadomowienie

Święta razem???

Chciałabym spytać Was drogie Panie o radę. Od kilku miesięcy mieszkam z moim chłopakiem. Zbliża się Wielkanoc. Czy stosowne by było, jakbyśmy te święta spędzili razem (koszyczek, wielkanocne śniadanie itd.), czy powinniśmy jednak pojechać do swoich domów i tam świętować w gronie rodziny?
ALL for LOVE jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-21, 07:32   #2
7808db1bb82aa4847b78eb7501a3e60a0e3c1e7e_5ddc6b3aac83c
Konto usunięte

Dot.: Święta razem???

My wymieniamy się świętami
Wielkanoc u jednych, Boże Narodzenie u drugich, a w następnym roku odwrotnie
Na początku wspólnego mieszkania dzieliliśmy np. Wielkanoc na pół: 1,5 dnia spędzaliśmy u moich, a 1,5 dnia u jego rodziców, ale na dłuższą metę takie święta w trasie są bardzo męczące.
Ja bym się nie bawiła w robienie "własnych" świąt, z kilku powodów:
po pierwsze - nie chciałoby mi się
po drugie - nasze rodziny nie są jakoś bardzo tradycyjne, ale święta jednak wolimy spędzać wspólnie, nawet jeśli niewiele ma to wspólnego z lataniem z koszyczkami.
po trzecie - na "własne" święta będziecie jeszcze mieli czas

---------- Dopisano o 08:32 ---------- Poprzedni post napisano o 08:31 ----------

A poza tym zobaczysz Jego rodzinę w innym "świątecznym" świetle

Cytat:
Napisane przez ALL for LOVE Pokaż wiadomość
Chciałabym spytać Was drogie Panie o radę. Od kilku miesięcy mieszkam z moim chłopakiem. Zbliża się Wielkanoc. Czy stosowne by było, jakbyśmy te święta spędzili razem (koszyczek, wielkanocne śniadanie itd.), czy powinniśmy jednak pojechać do swoich domów i tam świętować w gronie rodziny?
7808db1bb82aa4847b78eb7501a3e60a0e3c1e7e_5ddc6b3aac83c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-21, 07:33   #3
e36b38c1b02253f65e484b4d30ebb09d9d5f8578_646d4571ebe9e
Konto usunięte

Ja bym świętowała najpierw we dwójkę rano (koszyczek i śniadanie), a potem odwiedziła Wasze rodziny. Dla mnie to najlepsze rozwiązanie.
e36b38c1b02253f65e484b4d30ebb09d9d5f8578_646d4571ebe9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-21, 07:38   #4
kalwinka
Zadomowienie

A jak spędzaliście Boże Narodzenie ?
Jak zamieszkałam z małżem jeszcze przed ślubem obchodziliśmy święta razem, nie widzieliśmy w tym nic niestosownego - wręcz przeciwnie, skoro razem żyjemy i planujemy wspólną przyszłość to dziwnym byłaby świąteczna separacja "bo nie wypada". Świętuje się w gronie najbliższych, skoro dla ciebie najbliższym jest partner to naturalne jest spędzanie wspólnie świąt. My Wielkanocne śniadanie zawsze jemy sami, na obiad idziemy do rodziców.
kalwinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-21, 07:38   #5
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
to ja powiem inaczej - jak widzi to twój facet? jak on by chciał?
ja z koszyczkiem nie biegam po kościołach, ale pewnie wolałabym pojechać do jednych i drugich rodziców wspólnie, gdyby to nie były super kosmiczne odległości do pokonania.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-21, 07:43   #6
7808db1bb82aa4847b78eb7501a3e60a0e3c1e7e_5ddc6b3aac83c
Konto usunięte

Jeśli macie blisko do Waszych rodziców, to zróbcie sobie objazdową wycieczkę u mnie taka opcja jest raczej średnio opłacalna, bo jeden dom rodzinny od drugiego jest oddalony o ponad pięć godzin jazdy samochodem...
7808db1bb82aa4847b78eb7501a3e60a0e3c1e7e_5ddc6b3aac83c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-21, 07:55   #7
ALL for LOVE
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kalwinka Pokaż wiadomość
A jak spędzaliście Boże Narodzenie ?
Jak zamieszkałam z małżem jeszcze przed ślubem obchodziliśmy święta razem, nie widzieliśmy w tym nic niestosownego - wręcz przeciwnie, skoro razem żyjemy i planujemy wspólną przyszłość to dziwnym byłaby świąteczna separacja "bo nie wypada". Świętuje się w gronie najbliższych, skoro dla ciebie najbliższym jest partner to naturalne jest spędzanie wspólnie świąt. My Wielkanocne śniadanie zawsze jemy sami, na obiad idziemy do rodziców.
Boże Narodzenie spędziliśmy w rodzinnych domach, w drugi dzień świąt się odwiedziliśmy.

---------- Dopisano o 08:55 ---------- Poprzedni post napisano o 08:49 ----------

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
to ja powiem inaczej - jak widzi to twój facet? jak on by chciał?
ja z koszyczkiem nie biegam po kościołach, ale pewnie wolałabym pojechać do jednych i drugich rodziców wspólnie, gdyby to nie były super kosmiczne odległości do pokonania.
Wstępnie planowaliśmy odwiedzić nasze rodziny tego dnia, a co do Śniadania Wielkanocnego, nie wiemy jeszcze.
Zastanawiałam się, czy warto zaproponować, że zjemy wspólnie, czy właśnie "nie wypada", bo to rodzinne święto i każdy powinien spędzić ten poranek w swoim domu.
Stary 2013-03-21, 08:05   #8
madziocha
Zadomowienie

My od 2 lat mieszkamy razem (od 4 jesteśmy parą) ale święta spędzamy ze swoimi rodzinami. Może tez i dlatego, że nasze rodziny są oddalone od siebie o ok 400 km (my mieszkamy teraz po środku). Po prostu każdy jedzie w swoją stronę. Sprawa zmieni się dopiero po naszym ślubie we wrześniu - wtedy BN u jednych a Wielkanoc u drugich - potem odwrotnie.
Jakoś dziwnie byłoby mi zostawić swoją rodzinę i jechać do Tż, kiedy jeszcze jesteśmy parą. Szczególnie że np BN to takie rodzinne święta.
madziocha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-21, 08:05   #9
xhankax
Zakorzenienie

GG do xhankax

Wypada, nie wypada... to wasza decyzja. Śniadanie możecie sobie spokojnie zjeść razem, a potem odwiedzić rodziny.
Stary 2013-03-21, 08:16   #10
Damayanti
DAMAYANTI TROLLING INC.

dziwne dla mnie takie oddzielenie. uważam, że skoro mieszka się razem, tworzy się już własną rodzinną wspólnotę, to ważne uroczystości, Święta etc też się spędza razem. nie wyobrażam sobie rozjechać się z tż, ja do swoich , on do swoich.
jeśli macie możliwość, pojechałabym do obu domów. jeśli nie, do tego, który jest bliżej (a np na następny rok do drugiego). i ja oczywiście przygotowałabym coś symbolicznie w domu.
a najchętniej to pierwsze Święta "na swoim" urządziłabym u siebie, zapraszając obie rodziny

---------- Dopisano o 09:16 ---------- Poprzedni post napisano o 09:14 ----------

Cytat:
Zastanawiałam się, czy warto zaproponować, że zjemy wspólnie, czy właśnie "nie wypada", bo to rodzinne święto i każdy powinien spędzić ten poranek w swoim domu.

ee, a tam gdzie mieszkacie to nie jest Wasz dom?

Edytowane przez Damayanti
Czas edycji: 2013-03-21 o 08:17
Damayanti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-21, 08:21   #11
new woman in town
Zakorzenienie

Zależy. Jeśli to, że zamieszkaliście razem bez ślubu jest jakimś manifestem przeciwko "papierka", uważacie wasz związek za konkubinat - czyli coś poważniejszego niż zakochani współlokatorzy, to możecie ( czemu nie ? ) spędzić każde święta, w tym nadchodzące, razem.

Jeśli mieszkacie w tym samym mieście co wasi rodzice, to proponuję koszyczek i śniadanie we dwoje a obiad u rodziców ( w niedzielę u jednych, w poniedziałek u drugich ).

Jeżeli jesteście ze sobą krótko, wspólne mieszkanie wyszło przypadkiem, jest jakąś próbą, nie macie zaplanowanej wspólnej przyszłości, to nie robiłabym sobie z życia jaj i śmietnika w jednym i darowała święta z facetem na rzecz świąt z rodziną.
new woman in town jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-21, 08:22   #12
ALL for LOVE
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Damayanti Pokaż wiadomość

ee, a tam gdzie mieszkacie to nie jest Wasz dom?
oczywiście, że jest, ale w tamtym kontekście miałam na myśli dom rodzinny
Stary 2013-03-21, 08:43   #13
Damayanti
DAMAYANTI TROLLING INC.

hm, a jak będziecie małżeństwem to też każde pojedzie do swojego domu rodzinnego?
Stary 2013-03-21, 08:52   #14
ALL for LOVE
Zadomowienie

Cytat:
hm, a jak będziecie małżeństwem to też każde pojedzie do swojego domu rodzinnego?
Nie.
Stary 2013-03-21, 08:56   #15
Damayanti
DAMAYANTI TROLLING INC.

hehe, to nie bardzo rozumiem
jaka to różnica, czy małżeństwo czy nie, skoro mieszkacie razem.
chyba, ze to taka sytuacja, o której wspomniała nowa kobieta w mieście, w końcowej części wypowiedzi.
Stary 2013-03-21, 09:01   #16
ALL for LOVE
Zadomowienie

Cytat:
hehe, to nie bardzo rozumiem
jaka to różnica, czy małżeństwo czy nie, skoro mieszkacie razem.
chyba, ze to taka sytuacja, o której wspomniała nowa kobieta w mieście, w końcowej części wypowiedzi.
Jest, bo mimo wszystko jeszcze nie jesteśmy rodziną.

Ostatni przypadek NWIT odpada, nie jesteśmy w takim układzie.

OK dziewczyny, dzięki bardzo za rozwianie moich wątpliwości
Stary 2013-03-21, 09:07   #17
rembertowa
Zakorzenienie

Cytat:
Jest, bo mimo wszystko jeszcze nie jesteśmy rodziną.
jeśli aż tak bardzo potrzebujecie papieru, żeby uznać, że jesteście ze sobą w związku na dobre i na złe, po co w ogóle nas pytasz o to, czy możecie spędzić ze sobą święta? Nie jesteście, to nie jesteście. Jak nie jesteście sobie na tyle bliscy i oddzielni od rodziców, żeby spędzić ze sobą święta, no to nie spędzacie ich, tylko rozjeżdżacie się w swoje strony. Swoją drogą, trochę nie obczajam, dlaczego w zasadzie nie zostaliście na te rodzinne święta zaproszeni razem do jednych i drugich rodziców - oni też potrzebują papieru, żeby uznać, że najbliższa Tobie i Twojemu partnerowi osoba zasługuje na zaproszenie na święta? Wow.
rembertowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-21, 09:28   #18
skazana_na_bluesa
.

ja wychodzę z założenia, że nawet jeśli ślubu nie ma, a podjęłam decyzję o wspólnym mieszkaniu z facetem to tworzymy rodzinę. mimo wszystko.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-21, 09:28   #19
ALL for LOVE
Zadomowienie

Napierw przeczytaj dokładnie, potem atakuj. Pisałam, że w święta odwiedzimy rodziny, chodziło mi o sam fakt Śniadania Wielkanocnego. Wiem, że niektóre osoby w święta mimo wszystko wolą być razem z rodziną, mamą, tatą, dziadkami, więc byłam ciekawa jaka jest wasza opinia.
Stary 2013-03-21, 09:30   #20
Damayanti
DAMAYANTI TROLLING INC.

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
ja wychodzę z założenia, że nawet jeśli ślubu nie ma, a podjęłam decyzję o wspólnym mieszkaniu z facetem to tworzymy rodzinę. mimo wszystko.
ja też tak uważam.
Stary 2013-03-21, 09:31   #21
GoodNight
Zadomowienie

Oj, juz sie zaczyna analiza twojego zwiazku. Zaraz dostaniesz rady, że to nie ma przyszłosci i lepiej zebyscie sie rozstali

Ja cię rozumiem. Też chyba miałabym tak dylemat. Nie wiem jak daleko macie do rodzinnych domów ale jakby to nie były kosmiczne odległosci to zrobiłabym tak: w sobotę z koszyczkiem poszlibyśmy razem i ten dzień świętowali razem w naszym mieszkaniu, śniadanie wielkanocne u jednych a drugi dzień świąt u drugich. I tyle.
GoodNight jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-21, 09:37   #22
mbamboo
Wtajemniczenie

My póki co odwiedzamy rodziny osobno, bo przylatujemy do Polski tylko na święta i część wakacji i każdy chce się nacieszyć swoją rodziną. Jeśli byłabym na miejscu, to starałabym się odwiedzić obie rodziny, od zawsze tak robiłam z rodzicami i wydaje mi się to normalne. Albo może zaprosić wszystkich razem, jeśli jest gdzie ich ugościć? Wtedy macie "z głowy" jeżdżenie
Stary 2013-03-21, 09:37   #23
rembertowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napierw przeczytaj dokładnie, potem atakuj. Pisałam, że w święta odwiedzimy rodziny, chodziło mi o sam fakt Śniadania Wielkanocnego. Wiem, że niektóre osoby w święta mimo wszystko wolą być razem z rodziną, mamą, tatą, dziadkami, więc byłam ciekawa jaka jest wasza opinia.
a inni wolą być w święta z bliskimi. Sama musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, czy spędzać święta razem, czy osobno. Nie widzę problemu, żeby śniadanie zjeść u siebie, w niedzielę iść na obiad do jednych rodziców, w poniedziałek - do drugich. Albo: niedzielę spędzić, ze śniadaniem, u jednym rodziców, poniedziałek - u drugich. Dlaczego niby akurat na śniadanie mielibyście się rozdzielać? Bo nie macie papierka?
Stary 2013-03-21, 09:54   #24
la'Mbria
Zakorzenienie

ale zaraz zaraz..czemu w tym wątku mianem "BLISKICH" okresla się rodzinę biologiczną, a partnera nie?!
dziwne...
Bliska dla mnie osoba to bliski memu sercu i umysłowi człowiek, nie koniecznie związany więzami krwi, genami czy tym "papierkiem". Po prostu bliski. Więc skoro święta chce się spędzić w gronie bliskich osób, to według mnie rodzice, bliska rodzina i partner życiowy się nawzajem nie wykluczają.

Osobiście wolałabym zrobić sobie we własnym mieszkaniu spokojne, wyluzowane śniadanie z partnerem- takie tylko nasze a na obiad udać się do domu rodzinnego jednego, a potem, następnego dnia- do drugiego.
Ale mi święta kojarzą się głównie z brakiem czasu, zaganianiem, wieczną napinką, pretensjami ze strony rodziny, ze idziemy/jedziemy/chcemy spędzić po swojemu. Dlatego ja patrzę na święta w domu rodzinnym, jak na bardzo stresującą sytuację i staram się tego unikać jak ognia.
Znając moją i mojego TŻa rodzinę i tak byłaby awantura dlaczego najpierw idziemy do jednych rodziców, a potem do drugich, a nie odwrotnie. No ale u nas w kwestii świąt zawsze ciężko było dogodzić rodzinom, dlatego też od 2 lat spędzamy swięta tylko u siebie, a do rodziców jeździmy w weekendy poprzedzające święta (inaczej by żyć nie dali).

jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...
la'Mbria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-21, 09:58   #25
201605161006
Konto usunięte

Wg mnie powinnas pogadac z facetem swoim i dojsc do kompromisu, co zaplanujecie, a nie pytac Wizażanki co powinniście.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-21, 10:09   #26
rembertowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez la'Mbria Pokaż wiadomość
Bliska dla mnie osoba to bliski memu sercu i umysłowi człowiek, nie koniecznie związany więzami krwi, genami czy tym "papierkiem". Po prostu bliski. Więc skoro święta chce się spędzić w gronie bliskich osób, to według mnie rodzice, bliska rodzina i partner życiowy się nawzajem nie wykluczają.
toż o to właśnie mi chodziło. Że można spędzić święta z bliskimi - niekoniecznie zamykać się w gronie rodziny, ino spędzić je z partnerem czy z przyjaciółmi.

Naprawdę, nie rozumiem, czemu ludzie mają taki opór wobec zapraszania ludzi bliskich, choć nie w sensie więzów krwi. O tyle to dla mnie niezrozumiałe, że jest naprawdę sporo osób, które z różnych przyczyn siedzą same w święta, które są świętami chrześcijańskimi - jako ateistka słabo rozumiem to podejście katolików, skazujących innych na samotność, tylko dlatego, że nie-rodzina. Ale to już ot.
Stary 2013-03-21, 10:14   #27
Magdallen
Zakorzenienie

Myślę, że sprawę tego śniadania wielkanocnego musicie ustalić między sobą. W prawdzie z moim TŻ nie mieszkam, więc sprawa jest łatwiejsza - każde spędza niedzielę Wielkanocną ze swoją rodziną. Jednak różne osoby mają różne podejście do świąt. Ja jestem przyzwyczajona do tradycyjnego świętowania, w dużym, rodzinnym gronie i nie wyobrażam sobie innej opcji. Ale ktoś może nie być tak zżyty z rodziną, może woleć spędzić święta tylko z partnerem, jako tą ukochaną osobą, a może w ogóle traktować święta jako zwykłe, wolne dni. Także uważam, że nie ma sensu pytać na forum, jak to jest u innych, tylko ustalić między sobą, jak to będzie u Was. Bo co Ci z tego, że ileś osób napisze, żebyś zrobiła tak i tak, skoro się okaże, że któreś z Was będzie potem niezadowolone.

Edytowane przez Magdallen
Czas edycji: 2013-03-21 o 10:15
Magdallen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-21, 10:22   #28
Damayanti
DAMAYANTI TROLLING INC.

Cytat:
Napisane przez rembertowa Pokaż wiadomość
Naprawdę, nie rozumiem, czemu ludzie mają taki opór wobec zapraszania ludzi bliskich, choć nie w sensie więzów krwi. O tyle to dla mnie niezrozumiałe, że jest naprawdę sporo osób, które z różnych przyczyn siedzą same w święta, które są świętami chrześcijańskimi - jako ateistka słabo rozumiem to podejście katolików, skazujących innych na samotność, tylko dlatego, że nie-rodzina. Ale to już ot.
hm, moje obserwacje są zupełnie inne .
np kilka raz u nas gościła koleżanka babci, osoba samotna. po rozwodzie rodziców, spędzałyśmy wigilię z koleżanką mamy i jej rodziną, oprócz nas koleżanka pani domu, też osoba samotna.mama zawsze zapraszała kogoś, o kim wiedziała, że nie ma z kim świętować
Stary 2013-03-21, 10:28   #29
rembertowa
Zakorzenienie

Cytat:
hm, moje obserwacje są zupełnie inne .
np kilka raz u nas gościła koleżanka babci, osoba samotna. po rozwodzie rodziców, spędzałyśmy wigilię z koleżanką mamy i jej rodziną, oprócz nas koleżanka pani domu, też osoba samotna.mama zawsze zapraszała kogoś, o kim wiedziała, że nie ma z kim świętować
fajnie poczytać, że są też ludzie, którzy nie zamykają się w klatce z napisem "rodzina"

... tyle tylko, że jakby pognać precz ten sposób myślenia (święta to tylko z rodziną, a bez papieru to nie rodzina), to w wątku nie pojawiłyby się wypowiedzi w duchu: na śniadanie nie można zaprosić partnera bez ślubu, bo to nie rodzina. W ogóle problem by inaczej wyglądał
Stary 2013-03-21, 10:28   #30
Dotka90
Zakorzenienie

My Święta spędzamy razem
W niedzielę pojedziemy do mojej rodziny, w poniedziałek do rodziny TŻta.
Na święta bożego narodzenia podzieliliśmy się tak, że w Wigilię najpierw byliśmy z moją mamą u moich dziadków, a później pojechaliśmy do chrzestnej TŻta. W Iwsze święto byliśmy u jego rodziców, a w drugie odpoczywaliśmy sobie sami
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości