|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#391 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Brzuchatki radosne witają wiosnę- Mamy lipiec/sierpień 2013! cz.9
Cytat:
Ewusia bić nie będę, bo jeszcze nie wiedziałam, że je wybrałaś a ja jużsię na nie nastawiłam. Jeśli chodzi o podkłądy/podpaski dla położnic bella to ja mam w ściądze od doświadczonej dziewczyny napisane, że ze ok. 3 paczek trzeba wziąć (z tego co pamiętam, sprawdzę później). Majtki jeszcze nie wiem ile, ale wiem że ręcznik papierowy, zwykły i kąpielowy. Znajdę tę ściąge i doniosę tutaj
|
|
|
|
|
#392 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
QUOTE=irmith;39895367]Podkłady poporodowe w aptece są to takie wielkie podpachy, pamiętajcie o ręczniku papierowym
po porodzie jak są odchody obfite to lepiej po kąpieli wycierać się ręcznikiem papierowym i wyrzucać niż niszczyć domowe ręczniki.[/QUOTE]dzięki Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
pewnie posłużą mi tylko w szpitalu i na początku przy karmieniuCytat:
Cytat:
a trzeba nowe mieć,? ja wezmę z domu jakieś najgorsze bo po porodzie to pewnie do wyrzucenia będą Cytat:
Cytat:
ale dzisiaj zleciał ranek, nic nie zrobiłam bo zagadałam się z kumpelą. Zaraz zabieram się za spagetti bo głodna jestem
|
|
#393 |
|
Zadomowienie
|
Ja
Raczej zmuszam się do jedzenia mięsa, a TŻ proszę o pomoc w przygotowywaniu bo jakoś brzydzi mięso.
|
|
#394 |
|
Zadomowienie
|
Nauczysz też Lilo takie cuda robić?
![]() ![]()
|
|
|
|
#395 |
|
Zakorzenienie
|
jaaaa! jeszcze jakaś wędlina mi przechodzi ale gotowane mięso, duszone, smażone to jem z musu i jak Tż patrzy
![]() ---------- Dopisano o 14:37 ---------- Poprzedni post napisano o 14:36 ---------- Oliath, ja nowe kupię, jakieś tanie ale chłonące wodę, bo te w domu... szkoda mi ich, bo dobre są. |
|
|
|
#396 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
[1=993cbb8736fd7ff43d80e12 db3e1b3b563c869fb_62bf7e9 75b609;39899157]dotkaa pod koniec poprzedniego wątku wklejałam szczegóły dotyczące zasiłku. Narazie nie ma rozporządzenia wykonawczego dopiero będzie akceptacja jego. Narazie przysługuje nam 20 tygodni + 4 na dodatkowego na wniosek; od września jak wejdą w życie nowe przepisy to będą nam przysługiwały 20 tygodni + 4 dodatkowego na wniosek + 28 tygodni urlopu rodzicielskiego na wniosek. Podstawowy zasiłek macierzyński w 2013 roku pozostaje niezmieniony – nadal dostaniemy średnią wynagrodzenia z ostatnich 12 miesięcy, wliczając w to premie miesięczne, kwartalne i roczne. Dużą zmianą jest jednak wprowadzenie dodatkowego zasiłku kiedy odbywamy dodatkowy urlop macierzyński i urlop rodzicielski po urlopie macierzyńskim. W czasie urlopu rodzicielskiego przysługuje nam 60% średniej pensji z ostatnich 12 miesięcy. Zasiłek w takiej kwocie przysługuje nam tylko jeśli poświęcamy cały urlop na opiekę nad dzieckiem. Od 1 września 2013 roku możemy bowiem odbywać urlop rodzicielski i jednocześnie pracować dla aktualnego lub innego pracodawcy (maksymalnie na pół etatu). Jeśli łączymy urlop i pracę, zasiłek zostanie proporcjonalnie obniżony[/QUOTE] moja siostra cioteczna irena i brałam te imię pod uwagę jeśli bym córkę pod sercem nosiła super jpg Cytat:
|
||||
|
|
|
#397 |
|
Zakorzenienie
|
A jak smakuuuuje!
Wrzuce przepis na caly obiadek dzis do klubu, ale nie teraz, bo mi sie zasmazka do buraczkow zjara
|
#398 |
|
Zadomowienie
|
Scisnelo mnie na nalesniki z dzemem truskawkowym- komu usmazyc przy okazji?
![]() Uciekam w takim razie- do potem |
|
|
|
#399 |
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Brzuchatki radosne witają wiosnę- Mamy lipiec/sierpień 2013! cz.9
Dziewczyny a jakie kupujecie smoczki, butelki?
|
|
#400 |
|
Konto usunięte
|
Odebrałam wyniki krzepliwości, uff nawet lepsze niż ostatnio.
U mnie dzisiaj sola w folii, kartofelki z pary, zielony groszek i sos koperkowy. |
|
|
|
#401 |
|
Raczkowanie
|
praktyki załatwione
zaczynam jutro (podstawówka), trzymajcie mocno kciuki![]() dwa wątki temu któraś wstawiała z allegro spodnie ciążowe, pamiętam że w czterech kolorach były, pamięta którakolwiek? czas powoli garderobę zmieniać ![]() a u mnie dziś fasolowa, jak zupa to zupa, a co a propo zup, znacie jakiś przepis na zupę krem z brokuła? mam mega ochotę na coś z brokułem, a takiego kremiku jeszcze nie jadłam
|
#402 |
|
Zakorzenienie
|
o ludzie... już całkiem smaka robisz lubie buraczki, ale tylko w wykonaniu mojej mamy bądź siostry
|
|
|
|
#403 | |
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Dot.: Brzuchatki radosne witają wiosnę- Mamy lipiec/sierpień 2013! cz.9
Cytat:
|
|
|
#404 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A u mnie się ciemno zrobiło. Zaczął padać śnieg z deszczem i jeszcze bardziej humor mi się pogorszył. Jakiś zły dzień dzisiaj mam. Zupa mi jakaś niedobra wyszła. Nie wiem sama co z nią nie tak. Ja ziemniaczanką robię zawsze z zasmażką i czuję, że to z nią własnie był jakiś problem. Może za dużo jej...sama nie wiem. Mąż zje ze smakiem, ale tacie to wstyd podawać. On świetnie gotuje, zaraz wyczuje, że coś spartoliłam. |
|
|
|
|
#405 |
|
Raczkowanie
|
Hejka. Odebralam dzis badania krwi i hemoglobina w koncu podkoczyla do 12,7
Ide wcinac obiadek pulpety w sosie smietanowo-koperkowym,z ryzem i gotowana marcheweczka.
|
|
|
|
#406 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#407 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
[1=993cbb8736fd7ff43d80e12 db3e1b3b563c869fb_62bf7e9 75b609;39899157]a ja się też pochwale, dostałam 13 pensję ahhhh ja ja lubią marzec ale zaraz jej pewnie nie będzie bo kupuję łózko piętrowe hehew weekend mamy urodzinki synka, więc w sobotę najazd rodzinny, a w niedziele impreza dla dzieci... szkoda że nie jest ciepło, poganiałyby po ogródku ;( dotkaa pod koniec poprzedniego wątku wklejałam szczegóły dotyczące zasiłku. Narazie nie ma rozporządzenia wykonawczego dopiero będzie akceptacja jego. Narazie przysługuje nam 20 tygodni + 4 na dodatkowego na wniosek; od września jak wejdą w życie nowe przepisy to będą nam przysługiwały 20 tygodni + 4 dodatkowego na wniosek + 28 tygodni urlopu rodzicielskiego na wniosek. Podstawowy zasiłek macierzyński w 2013 roku pozostaje niezmieniony – nadal dostaniemy średnią wynagrodzenia z ostatnich 12 miesięcy, wliczając w to premie miesięczne, kwartalne i roczne. Dużą zmianą jest jednak wprowadzenie dodatkowego zasiłku kiedy odbywamy dodatkowy urlop macierzyński i urlop rodzicielski po urlopie macierzyńskim. W czasie urlopu rodzicielskiego przysługuje nam 60% średniej pensji z ostatnich 12 miesięcy. Zasiłek w takiej kwocie przysługuje nam tylko jeśli poświęcamy cały urlop na opiekę nad dzieckiem. Od 1 września 2013 roku możemy bowiem odbywać urlop rodzicielski i jednocześnie pracować dla aktualnego lub innego pracodawcy (maksymalnie na pół etatu). Jeśli łączymy urlop i pracę, zasiłek zostanie proporcjonalnie obniżony[/QUOTE] 13 pensja to fajne sprawa.. doświadczyłam w tym roku, tzn mąż:P będzie na dzidzie:P Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() W redłowie rodziłaś? ja ja! jest to jeden z nielicznych zapachów jakie mi przeszkadzają. Wprawdzie nie jadalam już przed ciiążą, ale wtedy zapach mnie nie drażnił boli ale lepiej jest w stabilizatorze..[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;39900761]Odebrałam wyniki krzepliwości, uff nawet lepsze niż ostatnio. U mnie dzisiaj sola w folii, kartofelki z pary, zielony groszek i sos koperkowy.[/QUOTE] smacznego! dobrze ze wyniki lepsze
|
|
#408 |
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Brzuchatki radosne witają wiosnę- Mamy lipiec/sierpień 2013! cz.9
Tadam!
|
|
#409 |
|
Konto usunięte
|
Za to jutro mam dzień dziecka i już myślę, co by tu zjeść
![]() Bo TŻ idzie na piwko po pracy i gotuję obiad tylko dla siebie i się zastanawiam, czy by sobie nie zgrzeszyć i nie zjeść frytuniii
|
|
|
|
#410 |
|
Raczkowanie
|
nie, normalnie chodzę na zajęcia i na zwolnienia żadne się nie wybieram, chyba że zajdzie konieczność
|
#411 | ||
|
Zadomowienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;39900761]Odebrałam wyniki krzepliwości, uff nawet lepsze niż ostatnio.[/QUOTE]
Super- za wyniki Cytat:
ale z podstawowka dasz sobie rade Czekaja juz na Ciebie ![]() Cytat:
za wynikiZjadlam te nalesniki i chyba mi nie podeszly
|
||
|
|
|
#412 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Brzuchatki radosne witają wiosnę- Mamy lipiec/sierpień 2013! cz.9
Tomme tippy najpawdopodobniej lub dr brown
natomiast smoczki uspakajacze to muszę się w końcu zebrać i zadzwonić do koleżanki logopedy, bo obiecała mi powiedzieć jakie najlepsze ----- cisnienie mam gdzieś w piwnicy, u mnie na obiad będą kotlety jajcarskie, chyba zapodam sobie dziś kaszę gryczaną i surówkę jakąś, ale nie wiem jeszcze jaką
|
|
|
|
#413 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#414 |
|
Raczkowanie
|
dzięki za wiarę
całe szczęście, że to tylko 30 godzin i to głównie obserwacja, do prowadzenia tylko ze 2-3 godziny wychowawcze, ale potem czekają jeszcze 120 godzin praktyk i tam to już jakieś 90 prowadzenia
|
#415 |
|
Rozeznanie
|
Na początku ciąży odrzucało mnie sam widok surowego mięsa i ten zapach, a że pracuje w jednym ze sklepów dyskontowych to z miesem miałam styczność przy wykładaniu a później przy kasowaniu, bleee
A teraz to luzik...minęło. Ale na ogórki kiszone to cały czas mnie odrzuca, bleee
|
#416 |
|
Wtajemniczenie
|
ja jestem w 24 a czuje macice juz wyzej, nie wiem czy na pewno dobrze to sprawdzam, ale ostatnio jak bylam na usg to lekarz tez wyzej machal tym urzadzeniem, poza tym juz zaczynaja bolec mnie zebra ;/ one chyba uwieraja w macice albo nie wiem od czego to ;/ no i moj brzuch z jednej stron jest wiekszy, tzn z prawej jest wyzej a z lewej nizej, czym to jest spowodowane??
|
|
|
|
#417 |
|
Zakorzenienie
|
teso a ty masz umowe tez tylko do dnia porodu?czyli jak dobrze mysle to jak sie dzidzia urodzi ide na 20tyg zasilku moge pisac o 4dodatkowe a pozniej jeszcze na 28tyg tylko juz platnych 60%?jak to wejdzie tak?
ja kupuje aventu.butelki,smoczki,st erylizator i podgrzewacz... ![]() u mnie dzis ogorkowa i placki ziem z gulaszem
|
|
|
|
#418 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Patrzcie jaki filmik wstawila jedna z mam majowo- czerwcowych https://www.facebook.com/video/video...21996604481373
|
||
|
|
|
#419 |
|
Zadomowienie
|
Ja się zastanawiam, ale chyba na początek kupię te tommy tipee czy jakos tak, najbardziej mnie przekonują z tego co czytałam, a z polecenia to każdy poleca inne, jedni że avent, drudzy, że canpol lovi. Zaproponujemy na początek te tommy i wyjdzie w praniu czy małemu podpasuje.
![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;39900761]Odebrałam wyniki krzepliwości, uff nawet lepsze niż ostatnio. U mnie dzisiaj sola w folii, kartofelki z pary, zielony groszek i sos koperkowy.[/QUOTE] Mniam pychotka Wow super wyposażenie, fajne te biedronki
|
|
#420 |
|
Raczkowanie
|
napuszczę na nich mojego prosiaczka... spacyfikuje mi ich od razu
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:22.

po porodzie jak są odchody obfite to lepiej po kąpieli wycierać się ręcznikiem papierowym i wyrzucać niż niszczyć domowe ręczniki.[/QUOTE]

ale lepiej jest w stabilizatorze..
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
za wyniki