|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3631 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 (XXII) - część VII
Cytat:
---------- Dopisano o 16:44 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ---------- Cytat:
Heh, tylko się człowiek niepotrzebnie denerwuje |
||
|
|
|
#3632 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a co do słoiczków to moja szwagierka zorientowała się ostatnio że jej młody ma uczulenie od nich.
|
|
#3633 |
|
Zakorzenienie
|
ehhh no tak, no serio, ludzkość to już dawno powinna wyginąć
jak to dobrze, że znamy teraz te papki (oczywiście nie mam nic do papek i karmienia nimi, żeby nie było, mam tylko ale do osób, co to uważają, że to jedyny słuszny sposób żywienia)
|
#3634 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiem tylko tyle że to nie na moje nerwy a i mały nie zainteresowany tym póki co.
|
|
#3635 |
|
Zadomowienie
|
Postaraj się tym nie przejmować i rób jak sama uważasz... Ja też miałam przeprawy odnośnie najpierw karmienia piersią, potem rozszerzania diety. Tak to jest z tymi mamusiami... Wydaje im się, że wiedzą najlepiej, bo mają to już za sobą. Zapomniały tylko, że czasy się zmieniły, teraz jest inaczej, inna rzeczywistość... One odchowały już swoje dzieci i teraz powinny dać się nam wykazać. Swoją drogą ciekawe jak same przyjmowały tego typu rady i sugestie
|
|
|
|
#3636 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tam mam szczęście, że w kwestii żywienia ani mama ani teściowa się nie wtrącają. Wiedzą, że stosujemy BLW i tego nie negują, wręcz są zaintrygowane. Ale też im od razu jasno i wyraźnie pokazałam, że nie chcę żadnych "dobrych rad" i żeby się nie wtrącały
![]() Chociaż ostatnio teściowa się pytała, czy jeszcze "dokarmiam mlekiem"
|
#3637 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak ja o coś matkę pytam to wychodzi na to że byłam dzieckiem bezproblemowym, nic jej w pamięci nie utkwiło szczególnego. a za to z jakim tekstem wyskoczył ostatnio wujek....że jak bliźniaki ciotki, gryzły ją po sutkach to dawała im klapsy ale wiecie, to ja jestem wyrodna ![]() ---------- Dopisano o 17:05 ---------- Poprzedni post napisano o 17:02 ---------- Cytat:
i teściowa z tymi chrupkami raz - no przecież musi nauczyć się gryźć - co z tego że nim trafiło do buzi to już było papką przez ślinkę na całej buzi
|
|
#3638 |
|
Zakorzenienie
|
ale dzien;/
|
#3639 |
|
Zakorzenienie
|
Klapsy?
Agunia, dokarmiasz mlekiem ---------- Dopisano o 17:45 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ---------- Zresztą, ile z nas nie słuchało głupiego gadania? Pamiętam jak Tynia rzucała sie przy piersi, to mówili - widzisz, nie lubi twojego mleka, nie chce pić, haha, haha, haha. Rzucała się przy butli będąc już na mm - nie lubi mleka, ty tez nie lubiłaś, widzisz, nie chce tego... A teraz: sąsiedzi mają chłopca w wieku Martynki i on już wszystko je - chleb z jajkiem i ketchupem itp. itd... A ja nie pozwalam dać Małej czekolady, ciasta itp. Jak widzieli, że je rybę z buraczkami, to rzucali się na wszystkie strony, jak to śmierdzi, jakie niedobre, nieprzyprawione. A ja to sama jadłam ugotowaną marchew w solą i cukrem (!) i z masłem. Sama jadłam, a dziecku nie daję. Po prostu powinni mi odebrać prawa rodzicielskie. Edytowane przez blueberry88 Czas edycji: 2013-03-21 o 17:49 |
|
|
|
#3640 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:55 ---------- Poprzedni post napisano o 17:52 ---------- a co do soli i cukru to to mnie wnerwia niesamowicie. ja sama nie jem soli prawie wcale i o dziwo jedzenie mi smakuje ale oczywiście jakaś głupia jestem i pewnie wyrodna znów a jak nie będę chciała napychać dziecka słodyczami to dopiero będzie
|
|
#3641 |
|
Zakorzenienie
|
Nel_a, po prostu odbierzesz dziecku każdą przyjemność!
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#3642 |
|
Zakorzenienie
|
baty na gołe poślady
|
#3643 |
|
Zakorzenienie
|
Szczerze? Myślę, że to spotkałoby się z większym zrozumieniem...
|
|
|
|
#3644 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() No u nas to samo, nikt nie miał żadnych problemów tylko teraz te dzieci jakieś takie nerwowe i w ogóle dziwne I na mnie też patrzyli jak na kosmitkę, więc Cię rozumiem ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#3646 |
|
Zakorzenienie
|
Wróciłyśmy niedawno z play group i małych zakupów.
W Primarku trafiłam na przecenę rajstopek Nakupiłam dziewczynom na zapas
|
|
|
|
#3647 |
|
Zadomowienie
|
Nela współczuje dobrych rad
nie lubie czegoś takiego. Ja całe szczęście nie musze słuchać takowych bo zarówno mama jak i teściowa wiedzą że i tak nie posłucham trudny typ ze mnie. Mam koleżnkę mieszka z mamą i nie moge na nia patrzec jak się męczy. Jest na plusie 5 stopni a dziecko ubrane jak na zimę -20 mama jej ubrała tak a jak ona mówiła że jej będzie za gorąco to matka na to że wychowała troje dzieci to chyba wie Mieszkają w domu a dziecko przez zimę nie było na spacerze bo babcia uznała że się przeziębi. Tylko moja chodzi na spacery i jeszcze nie chorowała a jej mała juz kilka razy chora a z domu nie wychodzi. w dodtku jak idzie gdzies z mała to sie musi tlumaczyc ze dziecko zabiera
|
|
|
|
#3648 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Taaa i odwieczny problem - doradztwo wszystkich wokół ![]() Cytat:
Cytat:
Też ciągle słyszę takie gadanie - daj dziecku to, daj tamto, bo jak moja miała 3 miesiące to jadła jogurcik z biszkopcikiem twoje też może Nie wiem czemu, ale większość osób się zachwyca, że tak malutkie dziecko wszystko jeOgólnie a prosos jedzenia. Nela_a olej wszystkich (zresztą pewnie tak robisz, jak byś nie robiła to dostałabyś świra), posłuchaj, a potem rób po swojemu. U nas też BLW - teściowa się nie wtrąca (pewnie przez to, że boi się zrobić cokolwiek przy małej więc karmić jej i tak by nie chciała). Natomiast moja mama... Karmienia całymi kawałkami nie komentuje, jednak ostatnio ciągle powtarza: daj jej jeść, ona jest głodna. Mała ma to do siebie, że chętnie otwiera dzioba i wszystko chce więc moja mama uważa, że dziecko głodne. A jak nie widzę to ją dokarmia ( w tym miejscu bardzo się cieszę, że nie pracuję i to ja jestem z małą a nie moja mama - przecież upasałaby mi dzieciaka raz dwa). Myślę, że na BLW mała dość sporo zjada Cytat:
|
||||
|
|
|
#3649 |
|
Wtajemniczenie
|
Hejka
moje dziecię poszło na drzemkę o 18 i już nie wstało....nakarmiłam i śpi w wyrku już....ciekawe jak w takim razie noc Nam minie-już się boję ![]() dzień przyjemny-rano basen, było małe nurkowanie i łapanie piłeczek, potem spacer, obiadek i drugi spacerek ![]() szukam po sklepach płaszcza/kurtki-nic mi się nie podoba.... za to kupiłam w Polskim Stradivariusie botki skórzane na 130 zł oby....Lilka dziś humor superowy-dwa razy bardzo powiodło jej się dziś w sprawach nocnikowych do tego opanowuje do perfekcji bujanie na kolankach i widać, że chce raczkować tylko zupełnie nie wie jak zacząć i umie też z brzuszka usiąść jutro na 8.20 mamy U5-czyli tutejszy bilans-ciekawe ile Niunia waży ![]() Depoison super zakupki co do kartonika-tego z Hippa nie dała pogryźć, bo mocno woskowane, ale po chusteczkach higienicznych to w mig rozmemłała, jak jej zabrałam, to znalazła jeszcze cząsteczkę i od razu do buzi....wariactwo:brzydal :Solfajne ciuszki-ja coś nie mogę się zebrać na wiosenne odnowienie garderoby....Fabi ekstra w czapie się prezentuje aha KarolinaPWpewnie dostanę baciory, ale kupiłam małej chrupki kukurydziano-jaglane, ale wcina ![]() ah i Nel_awczorajszy tekst z badania mnie powalił.....a dzisiejsze dobre rady to można między książki włożyć i tyle.... ![]() Annaco za tekst nt. Frania!!! przecież taka masa to wcale nic wielkiego, moja przecie pewnie też tyle waży, niektórzy lekarze to mają podejście....;*
Edytowane przez karolka110 Czas edycji: 2013-03-21 o 19:38 |
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#3650 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
|
||
|
|
|
#3651 |
|
Zakorzenienie
|
Tylko 5 par
I geterki dla Dorotki ![]() Sobie nic nie wypatrzyłam, a głównie po to poszłam Ale nawet jakbym coś znalazła to trudno byłoby mi to przymierzyć...Szukam getrów, które wyglądają jak jeansy. Przez net nie chcę kupować, bo wolę zmierzyć. Dziewczyny z UK-gdzie takie cuś znajdę? W Primarku nie ma... |
|
|
|
#3653 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mają synka małego też więc zapowaida się super, ale przez pogodę nie pojechaliśmy. a co do wafli to widziałam w sklepie ostatnio jakieś takie specjalne dla dieci. Próbowałyscie możę? Cytat:
)) A czemu Baciory? Ja daję Frankowi ze 3 albo 4 chrupki dziennie jak chce spokojnie zjesc albo cos ugotowac. na 15 min mam spokoj. A swoja drogą dzień mieliscie super! |
||
|
|
|
#3654 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jej mały też chorował ale u nich to inna sytuacja bo tam przedszkolak non stp przynosi zarazki.No my własnie też mieszkamy razem. A ogólnie to sprawa wygląda tak że oni mi się dzieckiem w ogóle nie zajmują. I było mi ostatnio cholernie przykro bo mąż wygrał na necie wejścówki na odjazdy w katowickim spodku - grało kilku moich ulubionych wykonawców. Mówiłam mamie jak ładnie mąż napisał by je wygrać - o trudach porodu i takie tam. A ona nic. I ostatecznie nie poszliśmy. A jak tydzień temu jej oznajmiłam że na godzinę wychodzę bo idę do fryzjera to wielkie gały i "no chyba żartujesz" i coś na zasadzie że oni mi się nim nie będą zajmować bo ja mam jakieś dziwne zasady - chodzi o zasypianie na rękach. Wspominałam już że od narodzin zrobiła tylko kilka obiadów a resztę ja gotuję (dla wszystkich). Widza malwgo tylko jak przyjda po obiad albo ja z nim pojde na dol. Cytat:
W nosie to mam. Ja jestem matką!
Emilowe całusy Edytowane przez nel_a Czas edycji: 2013-03-21 o 20:21 |
||
|
|
|
#3655 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ale super wyjazd sie Wam szykuje ja mma problemy z małym, nie chce jesc, w zasadzie robie to czego chciałam zawsze uniknąc-karmie małego na podlodze lub narozniku, zabawiając jednoczesnie zabawkami, tylko tak mi je w dodatku szykuje sie cos juz w okolicy górnych jedynek bo wyszły mu wielkie bulwy, napuchły mocno no i to co je i pije tylko w temperaturze okojowej, nawet leko ciepłego mi nei zje, mam nadzieje ze to nei za zimne na jego garedłko
Edytowane przez phdwao Czas edycji: 2013-03-21 o 20:30 |
||
|
|
|
#3656 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3657 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() a baciory za chrupki będą, ponieważ Karolina wspominała, że chrupki nie fajnie na zębolki działają, oblepiają je i ciężko umyć....ale jak widzę jak Ona się zajada....zjadła dziś też 3, ja się cieszę, bo Lila teraz kaszy nie chce, to chociaż w takiej formie jakiejś jaglanki podje-chyba dobrze dla brzuszka, a wafelki ryżowe też wcina
|
|
#3658 |
|
Rozeznanie
|
Widzę że na tapecie temat jedzenia , mam i teściowych.
Do tej pory moja mama się nie wtrącała w to co je jej wnuczka i mnie słuchała. Jednak teraz kiedy mała nie jest już taka mała i ma swoje zainteresowania ciągle coś jej próbuje dać. Moje dziecko uwielbia patrzeć jak my jemy, śmieje się wtedy i chce z nami rozmawiać, ostatnio tak zaczeła też reagować jak pijemy z kubka. Patrzy i się śmieje. Jednak ja jej nic nie chcę dawać poza jedzeniem od niej, nic dorosłego. A moja mama jej chce pchać wafelki, czekoladę itp i podsuwa do buzi bo ona chce! I ciągle to samo, zero argumentów że mała jest alergiczką, że mleka nie może, że to nie do niej itp. Boję się ją ostatnio zostawiać z moją mama ![]() A tak wogóle to u nas ok, podczytuję na raty bo mała strasznie mobilna się zrobiła i ciągle za nią biegam, łapię itp. |
|
|
|
#3659 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() za ząbkiCytat:
![]() Też się bałam z kimkolwiek dziecka zostawiać... |
||
|
|
|
#3660 | |||||
|
Zakorzenienie
|
A z tym spodkiem to kicha, że Wam się nie udało.Cytat:
bo tak ogólnie to problemów nie ma.Ojej, pewnie przez te bulwy nie chce jeść. I zapewne to zęby, chociaż tutaj się nie wypowiem, bo doświadczeń zębowych u nas brak. Mam nadzieję, że to chwilowe ![]() Cytat:
Cytat:
Wcale Ci się nie dziwię, ach te babcie ![]() ---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:06 ---------- Cytat:
To tym bardziej mam nadzieję, że Wam się uda.Tak, pamiętam jak pisałaś. Czytałam z lekkim przerażeniem, a teraz mam to samo ![]() Cytat:
I ciągle jestem w szoku, że tak dobrze idą jej sprawy nocnikowe.
|
|||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:02.

ja pier...

Nakupiłam dziewczynom na zapas 

oby....
A gdzie się wybieracie? (może pisałaś, ale nie pamiętam
). Też bym gdzieś pojechała, ale na razie żadnych planów...[COLOR="Silver"]