Wątek dla kawoszy - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-03-03, 21:31   #121
Kasiulinka22
Raczkowanie

Dot.: Wątek dla kawoszy

Cytat:
Napisane przez aaanitka86 Pokaż wiadomość
ja piję kawkę hektolitrami: jeśli rozpuszczalną(bo od dużych ilości tej z ekspresu się źle czuję)to najlepsza dla mnie jest Jacobs cornat gold. ziarnista- Woseba granatowa-moim zdaniem najlepszy stosunek jakości do ceny jest rewelacyjna. jest smak jest łagodny, taki ciepły... na pewno wiecie o co mi chodzi. z zagranicznych lubię illy ale biorąc pod uwagę ,że 500 g kawy schodzi na naszą dwójkę kawożłopów w niecały tydzień(!!!!!) to nie pozwalam sobie zbyt często na taki luksus
Moim faworytem ostatnio jest Jacobs Millicano tylko cena mi nie pasuje
Kasiulinka22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-04, 09:58   #122
Marudna Krolewna
Rozeznanie

a ja Jacobsa i Tchibo nie cierpię, żadna z ich kaw mi nie pasuje, jakimś takim kwasiorem smakują.. od lat jestem wierna Nescafe jeśli chodzi o rozpuszczalne, w wersji ekonomicznej Sensazione Creme (w cenie Classica) a w wersji lux Espresso (teraz w nowych puszkach widziałam).. no ale wiadomo, że najlepiej jakieś pyszności z ziarnistej kawy
Marudna Krolewna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-04, 11:11   #123
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pinaplesss Pokaż wiadomość
Smak zależy od stopnia palenia, dla mnie kwasne są te typu espresso, ale lubię takie "szatany". Najszlachetniejsze są długo palone i 100% arabika.
Jak pisałam wcześniej, zakupiłam z Biedronki Le Grand Espresso i nie jest kwaśna w smaku (na szczęście ), a mocno palona jest, bo super się mieli w młynku ręcznym, nie jest twarda, a przy tym pięknie pachnie podczas mielenia w całej kuchni, obłęd
Ramona_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-04, 12:40   #124
melazja
Raczkowanie

Przyznam, że u mnie kawa z naturalnym mlekiem się kiepsko trawi i używam nałogowo zabielacza w proszku.
Do jego smaku tak się przyzwyczaiłam, że już kawa z mlekiem nie smakuje. Ale cały czas boli mnie, że to sama chemia, utwardzone tłuszcze itp
melazja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-04, 13:18   #125
Madaaa
Zakorzenienie

Ja lubię z ubitą 30% i posypaną gorzką czekoladą, ale rzadko sobie pozwalam ze względu na tłuszcz
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-04, 13:41   #126
pinaplesss
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ramona_85 Pokaż wiadomość
Jak pisałam wcześniej, zakupiłam z Biedronki Le Grand Espresso i nie jest kwaśna w smaku (na szczęście ), a mocno palona jest, bo super się mieli w młynku ręcznym, nie jest twarda, a przy tym pięknie pachnie podczas mielenia w całej kuchni, obłęd
Wiem, ze jest calkiem dobra, dlatego Ci ją polecilam, nawet ma moc
Pilas inne espresso? bo ja mam teraz Darlingston's z UK, ma kwaśny posmak i jest diabelsko mocna, piję z niej cappuccino, bo małe espresso by mnie zabiło no ale to podobno jedna z lepszych kaw w UK, serwowana w cateringu
 07.06.2012
pinaplesss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-05, 13:08   #127
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez melazja Pokaż wiadomość
Przyznam, że u mnie kawa z naturalnym mlekiem się kiepsko trawi i używam nałogowo zabielacza w proszku.
Do jego smaku tak się przyzwyczaiłam, że już kawa z mlekiem nie smakuje. Ale cały czas boli mnie, że to sama chemia, utwardzone tłuszcze itp
hehe i na dodatek mleko w proszku, które ma podwyższoną zawartość laktozy, zabójstwo dla mnie

---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:06 ----------

Cytat:
Napisane przez pinaplesss Pokaż wiadomość
Wiem, ze jest calkiem dobra, dlatego Ci ją polecilam, nawet ma moc
Pilas inne espresso?
nie piłam do tej pory innego espresso, ale poluję jeszcze na wersję Crema ta super się mieli, bo jest mocno palona, nie wiem jak ta druga wersja, czy w smaku też będzie dobra?
Stary 2013-03-05, 13:10   #128
pinaplesss
Zadomowienie

Cytat:

nie piłam do tej pory innego espresso, ale poluję jeszcze na wersję Crema ta super się mieli, bo jest mocno palona, nie wiem jak ta druga wersja, czy w smaku też będzie dobra?
Nie piłam, ale myślę, że też będzie dobra
 07.06.2012
pinaplesss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-18, 16:35   #129
Dama_Trefl
Raczkowanie

Polecałyście, polecałyście i w końcu kupiłam tą biedronkową Le Grand. I się mile zaskoczyłam, niby arabica a wcale nie jest kwaśna

Początkujące włosomaniactwo
Dama_Trefl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-19, 09:07   #130
effcia82
Zakorzenienie

A jaką kawę polecicie do ekspresu ciśnieniowego?
Dla mnie prawie wszystkie są za kwaśne. Jak dotąd smakowała mi Lavazza Rossa ale spotkałam ją tylko w jednym sklepie, gdzie obecnie mi nie po drodze. Bellaron Esspresso z Lidla jest jeszcze ok. Wszystkie inne które próbowałam to straszne kwasy.

Mam jeszcze pytanie o mleko. Czy jest jakieś bez laktozy dostępne w zwykłych sklepach? Najlepiej w małym opakowaniu.
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-19, 12:55   #131
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dama_Trefl Pokaż wiadomość
Polecałyście, polecałyście i w końcu kupiłam tą biedronkową Le Grand. I się mile zaskoczyłam, niby arabica a wcale nie jest kwaśna
no nie tez byłam mile zaskoczona, bo nie piję mleka i nie miałabym czym zagasić tek kwasowości
z tym, że jak zwykle moja B. nie pilnuje zamówień i od jakiegos czasu jej nie ma, a chciałam uzupełnić zapas

---------- Dopisano o 12:55 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ----------

Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość

Mam jeszcze pytanie o mleko. Czy jest jakieś bez laktozy dostępne w zwykłych sklepach? Najlepiej w małym opakowaniu.
nie widziałam bez laktozy, tylko napój ryżowy lub sojowy (ja soi nie mogę), karton litrowy kosztuje 10zł, tez szukałam mniejszych, ale nie było nigdzie, a nie kupię dużego, bo nie wypiję nim się zepsuje
Stary 2013-03-20, 08:39   #132
effcia82
Zakorzenienie

Cytat:
no nie tez byłam mile zaskoczona, bo nie piję mleka i nie miałabym czym zagasić tek kwasowości
z tym, że jak zwykle moja B. nie pilnuje zamówień i od jakiegos czasu jej nie ma, a chciałam uzupełnić zapas

---------- Dopisano o 12:55 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ----------

nie widziałam bez laktozy, tylko napój ryżowy lub sojowy (ja soi nie mogę), karton litrowy kosztuje 10zł, tez szukałam mniejszych, ale nie było nigdzie, a nie kupię dużego, bo nie wypiję nim się zepsuje
Miałam ryżowy ale żeby zabielić kawę musiałabym z pół szklanki nalać i jakiś taki dziwny w smaku
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-20, 10:19   #133
xandra78
Zakorzenienie

Kurcze,a mi zginęla gdzieś ta silikonowa końcówka do spienia mleka,Mam ekspres ciśnieniowy Zelmera,o ten http://www.zelmer.pl/sprzet_kuchenny...spres-supremo/
Na ich stronie nie ma w akcesoriach tego,chyba oni tego tak po prostu nie sprzedają.Nie wiecie,gdzie to kupić??HELP.Juz od tygodnia nie piłam kawki,musiałam wrócić do rozpuszczalnej
xandra78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-20, 11:14   #134
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xandra78 Pokaż wiadomość
Kurcze,a mi zginęla gdzieś ta silikonowa końcówka do spienia mleka,Mam ekspres ciśnieniowy Zelmera,o ten http://www.zelmer.pl/sprzet_kuchenny...spres-supremo/
Na ich stronie nie ma w akcesoriach tego,chyba oni tego tak po prostu nie sprzedają.Nie wiecie,gdzie to kupić??HELP.Juz od tygodnia nie piłam kawki,musiałam wrócić do rozpuszczalnej
a spróbuj gdzies na stronach z częściami zamiennymi/serwisach autoryzowanych dokupić, może maja części w ofercie. Na stronie Zelmera raczej nie będzie, prędzej serwis.
Stary 2013-03-22, 13:31   #135
melazja
Raczkowanie

Cytat:
Mleko bez laktozy jest (foto w załączeniu), moja mama kupowała w Carfurze albo innym molochu, opakowania litrowe i półlitrowe, cena do zniesienia.
Ale już się przyzwyczaiłam do zabielacza, z mlekiem nie smakuje
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 04.jpg (63,3 KB, 10 załadowań)
Stary 2013-03-22, 17:10   #136
whiness
Zadomowienie

Ja ostatnio zakochałam się w kokosowej kawie rozpuszczalnej Pół na pół z mlekiem i łyżką syropu waniliowego - niebo w gębie!
whiness jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-22, 17:13   #137
suchykot
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez whiness Pokaż wiadomość
Ja ostatnio zakochałam się w kokosowej kawie rozpuszczalnej Pół na pół z mlekiem i łyżką syropu waniliowego - niebo w gębie!
MUSZĘ KONIECZNIE WYPRÓBOWAĆ!
suchykot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-23, 09:37   #138
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
Mleko bez laktozy jest (foto w załączeniu), moja mama kupowała w Carfurze albo innym molochu,
no własnie u mnie nie ma tych molochów
ale wybieram się do wiekszego miasta to popatrzę, dzieki za cynk
Stary 2013-03-23, 17:54   #139
xandra78
Zakorzenienie

Nie ma nigdzie tej końcówki do spieniania mleka.Jednak na jakims forum wyczytałam,że lepiej się spienia mleko bez tej końcówki?

ja uwielbiam kawy aromatyzowane,czy smakowe,ale wg mnie kokos i kawa mają zupełnie nie po drodze
Stary 2013-03-24, 08:37   #140
kaledonia
zielony stworek

Oj spienione mleko

Znalezienie kawiarki w stylu Bialetti Mukka z funkcją capuccino
http://www.youtube.com/watch?v=b9G_4HhWibM
ale na kuchenkę indukcyjną jest chyba niewykonalne

Jeśli posiadacie spieniacze do mleka to jakie?
Są i takie maleństwa na baterie, ręczne z "ubijaczką" i takie elektryczne wyglądające jak czajnik

Polećcie coś skutecznego i szybkiego
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg produkt-melkeskummer__35472_PE126225_S4.jpg (5,6 KB, 2 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg bialetti_tuttocrema_melkeskummer.jpg (20,6 KB, 2 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2376637o.jpg (10,8 KB, 2 załadowań)

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj

Edytowane przez kaledonia
Czas edycji: 2013-03-24 o 08:41 Powód: załącznik
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-24, 12:21   #141
soulie
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja mam co prawda inny model Zelmera, ale dyszę ma tę samą. Za radą kawoszy z cafeprego od razu się jej pozbyłam. Mleko ubija się o wiele lepiej bez niej. Spróbuj
soulie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-24, 13:52   #142
melazja
Raczkowanie

Cytat:
ja uwielbiam kawy aromatyzowane,czy smakowe,ale wg mnie kokos i kawa mają zupełnie nie po drodze
A czy mogłabyś coś polecić?
Czasem chcę kupić, ale nie wiem gdzie i jaką wybrać. Może masz jakieś swoje pewniki
Stary 2013-03-24, 19:37   #143
LadySith
Zakorzenienie

GG do LadySith

Cytat:
hehe i na dodatek mleko w proszku, które ma podwyższoną zawartość laktozy, zabójstwo dla mnie

---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:06 ----------

tak pół żartem pół serio, kup sobie puszkę bebilonu pepti - i stosować zamiast cremony (czy tam innego zabielacza ;D ) - 400g na dlug starczy

LadySith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-24, 22:03   #144
xandra78
Zakorzenienie

Cytat:
A czy mogłabyś coś polecić?
Czasem chcę kupić, ale nie wiem gdzie i jaką wybrać. Może masz jakieś swoje pewniki
Ja kupuuję stacjonarnie na wagę.Nie wiem,co to za producent. Mam taki skleoik obok siebie,ale na ryneczku tez jest takie stoisko,gdzie maja różne kawy na wagę (mielą na miejscu) i herbaty tez maja. Mój ulubiony smak to "noc w Bangladeszu"-jak spotkacie taki smak to bierzcie w ciemno
Cytat:
Napisane przez soulie Pokaż wiadomość
Ja mam co prawda inny model Zelmera, ale dyszę ma tę samą. Za radą kawoszy z cafeprego od razu się jej pozbyłam. Mleko ubija się o wiele lepiej bez niej. Spróbuj
Spróbowałam wczoraj spienic mleka ta sama duszą i...straszny hałas jest,normalnie świst przechodzący w ultradźwięki.Mle ko sie spieniło,ale piana zaraz opadła.Możesz napisać, jak to robisz,tzn końcóka jest cały czas zanurzona w mleku,dużo?U mnie się nic nie spienia,jak końcówka jest zanurzona,musiałam ja co chwilę wynurzać,ale wtedy bulgotało az za bardzo
Stary 2013-03-25, 09:32   #145
soulie
Wtajemniczenie

Cytat:

Spróbowałam wczoraj spienic mleka ta sama duszą i...straszny hałas jest,normalnie świst przechodzący w ultradźwięki.Mle ko sie spieniło,ale piana zaraz opadła.Możesz napisać, jak to robisz,tzn końcóka jest cały czas zanurzona w mleku,dużo?U mnie się nic nie spienia,jak końcówka jest zanurzona,musiałam ja co chwilę wynurzać,ale wtedy bulgotało az za bardzo
Dźwiek powinien być niski i głęboki. Wysoki świst jest oznaką, że robisz coś źle. Niestety w spienianiu mleka potrzeba wprawy i prób. Dzbanuszek masz metalowy? Mleko (i najlepiej też dzbanek) muszą być dobrze schłodzone. Mleka nalewasz do 1/3 objętości dzbanuszka, dyszę zanurzasz ok 1cm. Trzeba parą wprowadzić mleko w wir i w miarę zwiększania objętości przez mleko przesuwać dyszę do góry (ale cały czas musi być zanurzona minimum 1cm). Brzmi skomplikowanie, ale jak nabierzesz wprawy to potem już rutyna Aha i mleko powinno mieć docelowo gładką konsystencję jogurtu, bez bąbelków.
Na youtubie jest dużo filmików z instruktarzem jak prawidłowo spieniać mleko jeśli wpiszesz hasło milk frothing. Bardzo pomocne dla początkujących
soulie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-25, 12:20   #146
gabafunkia
Raczkowanie

a ja w końcu namówiłam męża na zakup nowej kawiarki i spieniacza,
kawa wychodzi pyszna ale gdzieś doczytalam,że w przypadku stalowej kawiarki trzeba poczekać z miesiąc żeby wydobył się lepszy smak;
mam kawę ziarnistą z lidla, mielę w młynku - jest bardzo aromatyczna
a spieniacz do mleka spodobał się dzieciakom i teraz męczą mnie bym zrobiła piankowe mleczko
Stary 2013-03-25, 16:55   #147
xandra78
Zakorzenienie

Gabafunkia, a jaki masz spieniacz? Ja też mam ciągle zamówienia na mleczko z pianką.

Cytat:
Napisane przez soulie Pokaż wiadomość
Dźwiek powinien być niski i głęboki. Wysoki świst jest oznaką, że robisz coś źle. Niestety w spienianiu mleka potrzeba wprawy i prób. Dzbanuszek masz metalowy? Mleko (i najlepiej też dzbanek) muszą być dobrze schłodzone. Mleka nalewasz do 1/3 objętości dzbanuszka, dyszę zanurzasz ok 1cm. Trzeba parą wprowadzić mleko w wir i w miarę zwiększania objętości przez mleko przesuwać dyszę do góry (ale cały czas musi być zanurzona minimum 1cm). Brzmi skomplikowanie, ale jak nabierzesz wprawy to potem już rutyna Aha i mleko powinno mieć docelowo gładką konsystencję jogurtu, bez bąbelków.
Na youtubie jest dużo filmików z instruktarzem jak prawidłowo spieniać mleko jeśli wpiszesz hasło milk frothing. Bardzo pomocne dla początkujących
Robię tak,jak piszesz.Znaczy ostatnio nie wkłądam melka do lodówki,bo u mnie w kuchni jest dość zimno .Spieniam w metalowym garnuszku,zanurzam końcówkę na ok 1cm-wszystko tak,jak w instrukcji.Z końcówką mi wychodziło,a jak zanurzam dyszę bez końcówki to nic się nie dzieje (oprócz hałasu),muszę ją prawie wynurzyć,dopiero coś się zaczyna dziać,jak podniosę za wysoko,to aż mi bulgocze,więc muszę uważać.Ale aksamitna pianka to to nie jest
A jak juz jest trochę tej pianki,to dyszę się trzyma pod poziomem,ale mleka,nie pianki?Bo tutaj trudno mi ocenić,gdzie się zaczyna pianka.
Stary 2013-03-25, 23:41   #148
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LadySith Pokaż wiadomość
tak pół żartem pół serio, kup sobie puszkę bebilonu pepti - i stosować zamiast cremony (czy tam innego zabielacza ;D ) - 400g na dlug starczy
dobry pomysł, dzięki poczytam trochę na ten temat
z tego co sie orientuje najtaniej wchodzi bebiko i też uczula najrzadziej, moja siostrzenica miał skazę i nutramigen nawet nie pomagał, a najtańsze mleko dało radę
Stary 2013-03-26, 10:43   #149
gabafunkia
Raczkowanie

xandra78
mam taki ręczny- czyli "ubijaczem" jestem ja
nie mam porównania do innych spieniaczy- ja robię pianę na podgrzanym mleku- wychodzi fajnie
Stary 2013-03-26, 10:59   #150
kaledonia
zielony stworek

Ooo... jest nawet spieniacz z Biedronki

http://www.youtube.com/watch?v=7Ws0i1mM39c

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości