|
|
#121 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Wątek dla kawoszy
Cytat:
tylko cena mi nie pasuje
|
|
|
|
|
|
#122 |
|
Rozeznanie
|
a ja Jacobsa i Tchibo nie cierpię, żadna z ich kaw mi nie pasuje, jakimś takim kwasiorem smakują.. od lat jestem wierna Nescafe jeśli chodzi o rozpuszczalne, w wersji ekonomicznej Sensazione Creme (w cenie Classica) a w wersji lux Espresso (teraz w nowych puszkach widziałam).. no ale wiadomo, że najlepiej jakieś pyszności z ziarnistej kawy
|
|
#123 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
), a mocno palona jest, bo super się mieli w młynku ręcznym, nie jest twarda, a przy tym pięknie pachnie podczas mielenia w całej kuchni, obłęd |
|
|
|
|
|
#124 |
|
Raczkowanie
|
Przyznam, że u mnie kawa z naturalnym mlekiem się kiepsko trawi i używam nałogowo zabielacza w proszku.
Do jego smaku tak się przyzwyczaiłam, że już kawa z mlekiem nie smakuje. Ale cały czas boli mnie, że to sama chemia, utwardzone tłuszcze itp |
|
|
|
|
#125 |
|
Zakorzenienie
|
Ja lubię z ubitą 30% i posypaną gorzką czekoladą, ale rzadko sobie pozwalam ze względu na tłuszcz
|
|
#126 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Pilas inne espresso? bo ja mam teraz Darlingston's z UK, ma kwaśny posmak i jest diabelsko mocna, piję z niej cappuccino, bo małe espresso by mnie zabiło no ale to podobno jedna z lepszych kaw w UK, serwowana w cateringu
|
|
|
#127 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i na dodatek mleko w proszku, które ma podwyższoną zawartość laktozy, zabójstwo dla mnie![]() ---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:06 ---------- Cytat:
ta super się mieli, bo jest mocno palona, nie wiem jak ta druga wersja, czy w smaku też będzie dobra?
|
||
|
|
|
|
#128 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#129 |
|
Raczkowanie
|
Polecałyście, polecałyście i w końcu kupiłam tą biedronkową Le Grand. I się mile zaskoczyłam, niby arabica a wcale nie jest kwaśna
|
|
#130 |
|
Zakorzenienie
|
A jaką kawę polecicie do ekspresu ciśnieniowego?
Dla mnie prawie wszystkie są za kwaśne. Jak dotąd smakowała mi Lavazza Rossa ale spotkałam ją tylko w jednym sklepie, gdzie obecnie mi nie po drodze. Bellaron Esspresso z Lidla jest jeszcze ok. Wszystkie inne które próbowałam to straszne kwasy. Mam jeszcze pytanie o mleko. Czy jest jakieś bez laktozy dostępne w zwykłych sklepach? Najlepiej w małym opakowaniu. |
|
|
|
|
#131 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() z tym, że jak zwykle moja B. nie pilnuje zamówień i od jakiegos czasu jej nie ma, a chciałam uzupełnić zapas ![]() ---------- Dopisano o 12:55 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#132 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#133 |
|
Zakorzenienie
|
Kurcze,a mi zginęla gdzieś ta silikonowa końcówka do spienia mleka,Mam ekspres ciśnieniowy Zelmera,o ten http://www.zelmer.pl/sprzet_kuchenny...spres-supremo/
Na ich stronie nie ma w akcesoriach tego,chyba oni tego tak po prostu nie sprzedają.Nie wiecie,gdzie to kupić??HELP.Juz od tygodnia nie piłam kawki,musiałam wrócić do rozpuszczalnej |
|
|
|
|
#134 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#135 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale już się przyzwyczaiłam do zabielacza, z mlekiem nie smakuje |
|
|
|
|
|
#136 |
|
Zadomowienie
|
Ja ostatnio zakochałam się w kokosowej kawie rozpuszczalnej
Pół na pół z mlekiem i łyżką syropu waniliowego - niebo w gębie!
|
|
#137 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#138 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#139 |
|
Zakorzenienie
|
Nie ma nigdzie tej końcówki do spieniania mleka.Jednak na jakims forum wyczytałam,że lepiej się spienia mleko bez tej końcówki?
![]() ja uwielbiam kawy aromatyzowane,czy smakowe,ale wg mnie kokos i kawa mają zupełnie nie po drodze
|
|
|
|
|
#140 |
|
zielony stworek
|
Oj spienione mleko
![]() Znalezienie kawiarki w stylu Bialetti Mukka z funkcją capuccino http://www.youtube.com/watch?v=b9G_4HhWibM ale na kuchenkę indukcyjną jest chyba niewykonalne ![]() Jeśli posiadacie spieniacze do mleka to jakie? Są i takie maleństwa na baterie, ręczne z "ubijaczką" i takie elektryczne wyglądające jak czajnik ![]() Polećcie coś skutecznego i szybkiego
Edytowane przez kaledonia Czas edycji: 2013-03-24 o 08:41 Powód: załącznik |
|
|
|
|
#141 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#142 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#143 |
|
Zakorzenienie
|
tak pół żartem pół serio, kup sobie puszkę bebilonu pepti - i stosować zamiast cremony (czy tam innego zabielacza ;D ) - 400g na dlug starczy
|
|
#144 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
.Mle ko sie spieniło,ale piana zaraz opadła.Możesz napisać, jak to robisz,tzn końcóka jest cały czas zanurzona w mleku,dużo?U mnie się nic nie spienia,jak końcówka jest zanurzona,musiałam ja co chwilę wynurzać,ale wtedy bulgotało az za bardzo
|
||
|
|
|
|
#145 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Aha i mleko powinno mieć docelowo gładką konsystencję jogurtu, bez bąbelków.Na youtubie jest dużo filmików z instruktarzem jak prawidłowo spieniać mleko jeśli wpiszesz hasło milk frothing. Bardzo pomocne dla początkujących
|
|
|
|
|
|
#146 |
|
Raczkowanie
|
a ja w końcu namówiłam męża na zakup nowej kawiarki i spieniacza,
kawa wychodzi pyszna ale gdzieś doczytalam,że w przypadku stalowej kawiarki trzeba poczekać z miesiąc żeby wydobył się lepszy smak; mam kawę ziarnistą z lidla, mielę w młynku - jest bardzo aromatyczna a spieniacz do mleka spodobał się dzieciakom i teraz męczą mnie bym zrobiła piankowe mleczko
|
|
#147 | |
|
Zakorzenienie
|
Gabafunkia, a jaki masz spieniacz? Ja też mam ciągle zamówienia na mleczko z pianką
. Cytat:
A jak juz jest trochę tej pianki,to dyszę się trzyma pod poziomem,ale mleka,nie pianki?Bo tutaj trudno mi ocenić,gdzie się zaczyna pianka. |
|
|
|
|
|
#148 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() z tego co sie orientuje najtaniej wchodzi bebiko i też uczula najrzadziej, moja siostrzenica miał skazę i nutramigen nawet nie pomagał, a najtańsze mleko dało radę
|
|
|
|
|
|
#149 |
|
Raczkowanie
|
xandra78
mam taki ręczny- czyli "ubijaczem" jestem ja ![]() nie mam porównania do innych spieniaczy- ja robię pianę na podgrzanym mleku- wychodzi fajnie
|
|
#150 |
|
zielony stworek
|
Ooo... jest nawet spieniacz z Biedronki
![]() http://www.youtube.com/watch?v=7Ws0i1mM39c |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:54.

tylko cena mi nie pasuje

), a mocno palona jest, bo super się mieli w młynku ręcznym, nie jest twarda, a przy tym pięknie pachnie podczas mielenia w całej kuchni, obłęd
no ale to podobno jedna z lepszych kaw w UK, serwowana w cateringu