![]() |
#181 | |
Raczkowanie
|
Dot.: typ słowiański czyli jak wygląda typowa polska uroda?
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#182 |
Raczkowanie
|
Tak tak, natalia slowianka jak najbardziej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Zadomowienie
|
Wikingowie też byli w naszym kraju, na północy
![]() ![]()
![]() |
#185 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tez osttanio słyszałam, ze za kilkadziesiąt lat nie będzie w ogóle blondynek !!!
![]() |
![]() |
#187 |
Raczkowanie
|
JAK KOMUŚ BĘDZIE CHCIAŁO SIĘ POCZYTAĆ... PROSZĘ BARDZO! KIEDYŚ ZNALAZŁAM TO W INTERNECIE I ZAPISAŁAM SOBIE NA KOMPUTERZE
![]() ************************* ************** TYPOLOGIA ANTROPOLOGICZNA ************************* ************** Odmiana europeidalna dzieli się na: I. Rasa górnopaleolityczna - typy tu wymienione są umieszczone razem tylko ze względu na ich bardzo dalekie, datujące się na Górny Paleolit pokrewieństwo (Borreby, Brunn, alpejski, uralski, laponoidalny). Są one obecnie zbyt zróżnicowane, by opisywać je razem, dlatego podzielone zostały na odrębne grupy. A. Grupa środkowo-zachodnia (w Polsce reprezentuje go 15% populacji) alpejski B. Grupa północno-wschodnia laponoidalny typ uralski(w Polsce reprezentuje go 5% populacji) C. Grupa północno-zachodnia (kromaniońska) typ Borreby typ Brünn II. Rasa śródziemnomorska A. typ klasyczny śródziemnomorski wariant iberyjsko-insularny wariant Muge podtyp zdynarycyzowany typ orientalny typ atlantycko-śródziemnomorski typ wschodniośródziemnomorski typ południowośródziemnomorsk i typ irano-afgański typ północnoindyjski B. Typy mieszane alpejsko-śródziemnomorskie: Choć są to mieszanki, to nie nazywa się ich podtypami ze względu na czas kiedy się ukształtowały (około 4000 lat temu) i wynikającą z tego stabilizację cech antropologicznych. dynarski (w Polsce reprezentuje go 10% populacji) armenoidalny III. Rasa nordyczna: Typy proto-nordyczne: typ Danubian typ Corded Obecne typy nordyczne: typ halsztacko-nordyczny (w Polsce reprezentuje go 8% populacji) typ celtycko-nordyczny Podtypy mieszane rasy nordyckiej ze śródziemnomorską i górnopaleolityczną: A. Podtypy mieszane między typami należącymi do rasy górnopaleolitycznej (kromaniońskiej) i nordyckiej: podtyp anglosaski (Anglo-Saxon) podtyp Tronder podtyp Fälish B. Podtypy atlantyckie (północnozachodnie) – mieszanki z typem atlantycko-śródziemnomorskim: podtyp północno-atlantycki podtyp paleo-atlantycki C. Podtypy wschodnie (mieszanki z typem uralskim): podtyp Neo-Danubian (w Polsce reprezentuje go 37% populacji) podtyp wschodnio-bałtycki (East-Baltic) (w Polsce reprezentuje go 5% populacji) D. Podtypy południowe (mieszanki z typami dynarskim i alpejskim), (w Polsce reprezentuje je 20% populacji): podtyp Noric podtyp subnordyczny ************************* ************************* ********** Charakterystyka typu alpejskiego (reprezentuje go 15% populacji w Polsce):
Charakterystyka typu uralskiego (w Polsce reprezentuje go 5% populacji)
Charakterystyka typu dynarskiego (w Polsce reprezentuje go 10% populacji)
Charakterystyka antropologiczna typu halszatacko- nordycznego (w Polsce reprezentuje go 8% populacji)
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#188 |
Raczkowanie
|
A TERAZ MACIE TYPOWEGO POLAKA!
![]() Charakterystyka podtypu Neo- Danubian (w Polsce reprezentuje go 37% populacji)
Charakterystyka podtypu wschodnio- bałtyckiego (w Polsce reprezentuje go 5% populacji):
Charakterystyka podtypu Nordic (razem z podtypem subnordycznym reprezentuje go 20% populacji w Polsce): Mieszanka nordyczno-dynarska, wykazuje cechy typu dynarskiego ale w związku z domieszką cech nordycznych (w Europie Zach. typu celtycko-nordyckiego, rzadziej halsztacko-nordyckiego i Borreby, we wschodniej Danubian / Neo-Danubian, wyjątek to Czarnogóra, zach. Kosowo i płn. Albania [patrz niżej])charakteryzuje się mniej wydatnym i prostszym nosem, mniejszą krótkogłowością (średnio 82-83 C.I.) i niższym wzrostem jak również generalnie jasną pigmentacją. Włosy są jasnobrązowę do rudo-lub popielato-blond. Oczy są jasne lub jasne-mieszane, rzadziej mieszane lub ciemne-mieszane. W Europie Środkowo-Wschodniej (głównie na terenie byłej Jugosławii), podtyp ten ma mniejszą czaszkę i twarz w związku z domieszką typu Danubian. Generalnie można powiedzieć że ten podtyp jest bardzo żróznicowany i jego poszczególni przedstawiciele mogą się znacznie od siebie różnić w związku z inną częstością występowania cech dynarskich i nordyjskich. Np. jeden może mieć długą twarz i wysoką czaszkę ale prosty nos, drugi niższą czaszkę i krótką twarz ale za to wydatny, garbaty nos. Ludność zamieszkującą Czarnogórę, zachodnie Kosowo i płn. Albanię wykazuje cechy typu Borreby. Ale nie są to czyste formy lecz mieszanki z typem dynarskim. Nazywa się je podtypem staroczarnogórskim i w tej statystyce zaliczam go do podtypu Noric. Charakteryzują się w porównaniu z typem dynarskim typem większymi czaszkami, bardziej muskularną budową, szerszymi twarzami i nosami, tendencjami do rudych odcieni oraz jasnych oczu. Są to potomkowie najstarszej ludności tych terenów. Na Wyspach Brytyjskich podtyp ten pochodzi od ludności kultury epoki brązu przybyłej na początku drugiego tysiąclecia p.n.e. . Tylko częściowo była w typie dynarskim, w większości przedstawiała mieszankę typów dynarskiego, Borreby i Corded. Proces ten zaszedł w rejonie Renu na początku drugiego tysiąclecia p.n.e. .Tym samym typ Noric na Wyspach Brytyjskich różni się przeważnie od spotykanego w kontynentalnej Europie. ************************* ************************* ********** Charakterystyka podtypu subnordycznego: Mieszanka alpejsko-nordyjska, wykazuje cechy pośrednie między typem alpejskim a celtycko-nordycznym, rzadziej halsztacko-nordycznym i Borreby, na zachodzie Europy. W Europie Środkowej zmieszany częściej z Danubian/ Neo-Danubian, rzadziej typami nordycznymi. Różni się od alpejskiego przede wszystkim jaśniejszą pigmentacją i bardziej nordycznymi cechami budowy twarzy. Często pigmentacja jest ciemna i jedynie rysy są generalnie nordyczne. Obszar występowania zbliżony do podtypu Noric. Największą koncentrację wykazuje w płn-wsch. Francji. Tam też ma większe czaszki, ze względu na wpływ Borreby. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
Wtajemniczenie
|
To ja jestem raczej typem alpejskim
![]() ![]() Edit: Przeglądając cały wątek dowiedziałam się też że polki to ja za bardzo nie przypominam ![]() ![]() ![]()
![]() |
#190 |
Zadomowienie
|
Ja sama nie wiem... jestem niska (ale myślę, że to nie genetyka, a sposób odżywiania się w latach dzieciństwa, bo braci mam wysokich (jeden 190, drugi 185, mlodszy tez wysoki jak na swoj wiek, no ale nie wiadomo), mocnej kości, ale nie bardzo grubej, mam duże dłonie i stopy, szeroką, kwadratową twarz, nieco wystające kości policzkowe, duży nos, ale nie szpiczasty, tylko taki bardziej zaokrąglony, mały podbródek, usta takie sobie zwyczajne, na pewno nie wąskie, ale też nie pełne, cerę jasną, oczy ciemnozielone, włosy popielate, ale nie za jasne... i nie wiem, do jakiego typu w końcu należę...
![]()
![]() |
#191 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Moim zdaniem typowa Polka to Gosia Andrzejewicz i Joanna Koroniewska
![]() |
![]() |
#192 |
Raczkowanie
|
mam gdzies skad ona pochodzi. wazne ze jakims trafem dostaly jej sie delikatne, slowianskie rysy. przeciez u nas trafiaja sie osoby o czystym polskim pochodzeniu wygladajace np. jak brazylijki czy cyganki.
chodzilo mi o same rysy twarzy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co nie znaczy, ze nie jestem jej fanką ![]()
![]() |
![]() |
#194 |
Zadomowienie
|
Moim zdaniem nie wygląda kompletnie jak słowianka. Ma szczupłą, podłużną twarz bez zaznaczonych kości policzkowych, duże usta i ciemną karnację - czyli totalne przeciwieństwo typowej Polki.
![]() |
#195 |
Raczkowanie
|
powtarzam ze nie chodzi mi ani o karnacje ani o kolor wlosow!! Jak wy czytacie!!!!
![]() moze ma troche przyduze jak na slowianke usta, ale chodzi o TYP RYSOW i tak nie sadze, zebyscie zrozumialy o co mi chodzi, bo z tego co widze jedyne co bierzecie pod uwage to kolorystyka i wielkosc poszczegolnych czesci ciala...a tu chodzi o RYSY ehh |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Po drugie przecież mówiłyśmy o jej rysach twarzy, a o karnacji zaledwie wspomniałyśmy. Po trzecie o częściach ciała nikt tu nie pisał, a jedynie o twarzy, a zawsze wydawało mi się, że rysy to właśnie wielkość poszczególnych części twarzy i ich stosunek do siebie Po czwarte to delikatność rysów twarzy wcale nie gwarantuje słowiańskiej urody, mi też Alba przypomina z rysów mulatkę Po piąte czytamy bardzo dobrze i chyba Ty sama nie wiesz o co Ci tak naprawdę chodzi ![]()
![]() |
![]() |
#197 |
Rozeznanie
|
Alba w ogóle nie wygląda jak Słowianka. ma bardzo egzotyczny typ urody, zgadzam się, że wygląda trochę jak Mulatka, to pewnie przez duże usta , ciemna karnację i czarne oczy.
Nie wiem czy o tym wiecie, ale ona dostaje regularne z***ki od stylistów za kolor włosów - zbyt jasny i nieharmonizujący z jej typem urody. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Zadomowienie
|
Albie ładnie było w jej ciemnym brązie, zapewne kolor naturalny albo zbliżony do niego. W tym blondzie jej nie widać... i Beyonce też nie, bo jak na mnie mają podobną karnację. Ale one dwie wyglądają w tym blondzie odrobinę lepiej, niż Cameron Diaz w czerni (może dlatego że ładniejsze
![]() A swoją drogą... dla mnie to właśnie Diaz ma coś słowiańskiego... wąskie usta, blond włosy... jeszcze bardziej słowiańska wydaje mi się Cate Blanchett, a Miranda Otto to chyba ma jakieś środkowoeuropejskie korzenie... ![]() Od lewej: Diaz, Blanchett, Otto.
![]() |
#199 |
Rozeznanie
|
no to jestem alpejski z podkresleniami na "rzadziej"...
a typowe polski moim zdaniem to: A.Bachleda-Curuś, M.Foremniak, Doda, Mandaryna,K.Bujakiewicz,M .Górska,D.Naruszewicz,A.S okołowska. wklejcie jesli mozecie przykladowe zdjecia poszczegolnych typow. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#200 |
Rozeznanie
|
jessica alba jest indianka (mowili w tv w programie jakims plotkarskim) i faktycznie, jakby popatrzec na jej wczesniejsze zdjecia gdzie dobrze widac jej naturalna urode , to wyglada jak pocahontas
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
Raczkowanie
|
o boze...indianka? ;| Indianie maja niskie czola, waskie usta i pociagle twarze z wystajacymi koscmi policzkowymi, ale chudymi ponizej no i niewielkie oczy....a alba ma duze usta, duze oczy, pelne policzki i wysokie czolo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Zamieszam nizej --- Tori Amos --- looknijcie na nia --- trudno uwierzyc,ze w jej zylach oprocz szkockiej i irlandzkiej plynie rowniez krew indianska ![]() Ponizej Alba---taki maly kontrast i Tori Amos |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
BAN stały
|
heh ja sie przyznaje do słowiańskiej urody
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 |
Zadomowienie
|
Moja znajoma (Polka) nie lubi w ogóle naszego pięknego kraju, a w tym także ludzi. Zachwyca się natomiast Amerykanami (myślę, że jest to spowodowane oglądaniem MTV). To dosyć przykre...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Zadomowienie
|
a co to są te goniony ?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Rozeznanie
|
a ja nie wiem juz jakim typewm jestem, mam niby filigranowa sylwetkę, male migdałowe oczy kolor zielono niebieski, włosy raczej jasny popielaty blond skóra jasna (opalam sie na brązowo) raczej niska (168)
![]() |
#207 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ale w typioe urody nie chodzi jedynie o kolorystyke (faktycznie masz slowianska), ale tez o rysy twarzy a uwazam ze nie masz slowiansich rysow.
![]() |
![]() |
#209 |
Rozeznanie
|
Dzięki
![]()
![]() |
#210 |
Zakorzenienie
|
Typ dynarski. Wszystko pasuje, ale mam oczy w odcieniach niebieskiego i w dzieciństwie byłam wykapaną blondynką, teraz ciemny blond.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:51.