Studentki gospodarki przestrzennej :() - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-03-08, 15:56   #391
magdalenka101
Raczkowanie

Dot.: Studentki gospodarki przestrzennej :()

Witam wszystkich Ostatnio zainteresował mnie temat gospodarki przestrzennej i tak więc tu wylądowałam Zainspirowałam się planem studiów SGGW. No i tu rodzi się pytanie: czy ktoś miał do czynienia z gp na tej uczelni? Ewentualnie jak wypada na tle PW
Pozdrawiam

Studentka FRiU UW
magdalenka101 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-11, 09:45   #392
kasiaczek141
Rozeznanie

Witam.

Ma ktoś może jakieś materiały do robienia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego? Muszę zrobić na rysunek techniczny i nie wiem jak mam się za to zabrać...
kasiaczek141 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-11, 15:09   #393
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez kasiaczek141 Pokaż wiadomość
Witam.

Ma ktoś może jakieś materiały do robienia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego? Muszę zrobić na rysunek techniczny i nie wiem jak mam się za to zabrać...
Ale jakie materiały np.? Chyba kredkę i ołówek Nic więcej nie potrzeba. No i ustawa o PiZP
Stary 2013-03-11, 19:50   #394
kasiaczek141
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
Ale jakie materiały np.? Chyba kredkę i ołówek Nic więcej nie potrzeba. No i ustawa o PiZP
Materiały w sensie pomoce. Niestety na podstawie samej ustawy nie umiem tego zrobić. Na ćwiczeniach Stanek robi wykłady bo mówi ze się nie wyrobi. Teoretycznie wiem co trzeba robić ale jak mam przed sobą mapę to nie wiem od czego zacząć.
Stary 2013-03-11, 19:58   #395
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez kasiaczek141 Pokaż wiadomość
Materiały w sensie pomoce. Niestety na podstawie samej ustawy nie umiem tego zrobić. Na ćwiczeniach Stanek robi wykłady bo mówi ze się nie wyrobi. Teoretycznie wiem co trzeba robić ale jak mam przed sobą mapę to nie wiem od czego zacząć.
Chętnie pomogę, ale nie wiem w czym problem Zacząć trzeba od wzięcia do ręki ołówka i linijki i nakreślenia drogi - najlepiej zacząć od dróg. Przelicz skalę żebyś wiedziała jakie szerokości muszą mieć twoje drogi, wypisz sobie ile minimalnie musi mieć droga zbiorcza, dojazdowa itd. Pozostałe miejsca przeznacz na mieszkaniówkę i to naprawdę dowolna kwestia, jakie działki narysujesz, warunek jest jeden - minimalnie muszą mieć 600 m2 (chyba, że mówił wam inaczej).
Nie ma materiałów czy poradników "Jak narysować plan miejscowy" więc nie wiem czego oczekujesz

Tutaj dość podobny wzór - http://www.piastow.pl/data/images/pl...0UCHWALONY.jpg

Edytowane przez viva91
Czas edycji: 2013-03-11 o 20:01
viva91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-12, 21:00   #396
kasiaczek141
Rozeznanie

Ok. Dziękuję. Spróbuję to jakoś zrobić. Mogę pisać na pw w razie czego?
Stary 2013-03-12, 21:18   #397
viva91
na przekór do celu

Jasne Najlepiej zrób ile możesz, nawet jak kompletnie nie będziesz wiedzieć czy to ma tak wyglądać czy nie - łatwiej mi będzie coś skorygować mając jakąś podstawę, niż teraz, nie mając nic.
Stary 2013-03-14, 22:47   #398
Zeila
Raczkowanie

Czy możecie mi polecić fajny kurs rysunku technicznego/urbanistycznego w pdfie ? Interesuje mnie w szczególności aksjonometria, ale muszę też nadrobić braki w rysunku technicznym na "Planowanie infrastruktury technicznej". Poza tym szukam w internecie materiałów dotyczących wykonywania makiet i też nie znalazłam tego za wiele.
Zeila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-15, 10:52   #399
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez Zeila Pokaż wiadomość
Czy możecie mi polecić fajny kurs rysunku technicznego/urbanistycznego w pdfie ? Interesuje mnie w szczególności aksjonometria, ale muszę też nadrobić braki w rysunku technicznym na "Planowanie infrastruktury technicznej". Poza tym szukam w internecie materiałów dotyczących wykonywania makiet i też nie znalazłam tego za wiele.
13 wykładów z geometrii wykreślnej? Tam coś było o aksjonometrii. Choć pewnie masa tego jest w necie
A wiesz na pewno, że na planowaniu infr tech będziesz mieć rysunek? Bo ja mało co na tym rysowałam, więcej liczyłam.
No a o wykonywaniu makiet to chyba niczego nie ma, najlepiej na forach specjalistycznych poczytać, z czego ludzie robią makiety, jakie materiały najlepiej się sprawdzają.

Edytowane przez viva91
Czas edycji: 2013-03-15 o 10:53
viva91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-15, 17:09   #400
Zeila
Raczkowanie

Cytat:
13 wykładów z geometrii wykreślnej? Tam coś było o aksjonometrii. Choć pewnie masa tego jest w necie
A wiesz na pewno, że na planowaniu infr tech będziesz mieć rysunek? Bo ja mało co na tym rysowałam, więcej liczyłam.
No a o wykonywaniu makiet to chyba niczego nie ma, najlepiej na forach specjalistycznych poczytać, z czego ludzie robią makiety, jakie materiały najlepiej się sprawdzają.
Podeślę maila na pw, może mi się przydadzą. Co do planowania infr.technicznej to niestety liczymy i rysujemy, ale to nie jest dla mnie tak ciężkie jak rysunek odręczny przy perspektywie i aksjonometrii.
Stary 2013-03-17, 09:49   #401
4kate
Przyczajenie

Hej dziewczyny studiuję sobie GP na PW i tak się zastanawiam czy by nie ruszyć z drugim kierunkiem równolegle bo GP nie jest szczególnie ciężka więc myślę że bym dała radę. Myślałam o ochronie środowiska albo może ruszyć z geodezją (chociaż wiem że to zbytnio się nie połączy z GP), może administracja. Co sądzicie?
4kate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-17, 09:59   #402
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez 4kate Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny studiuję sobie GP na PW i tak się zastanawiam czy by nie ruszyć z drugim kierunkiem równolegle bo GP nie jest szczególnie ciężka więc myślę że bym dała radę. Myślałam o ochronie środowiska albo może ruszyć z geodezją (chociaż wiem że to zbytnio się nie połączy z GP), może administracja. Co sądzicie?
Mam u siebie dziewczyny z OŚ, kilka osób studiuje też prawo, więc OŚ i administracja wydają się całkiem fajnym dodatkiem
Geodezje też kilka osób studiuje, ale myślę, że to droga albo w jedną stronę, albo w drugą... Jednocześnie urbanistą i geodetą z uprawnieniami chyba się nie zostanie, człowiek musiałby się rozerwać.
Stary 2013-03-17, 10:08   #403
4kate
Przyczajenie

Dzięki za szybką odpowiedź
4kate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-20, 10:50   #404
SverigeMyLove
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

Ja już skończyłam GP na UŁ zatem jakby był ktoś zainteresowany notatkami/kserówkami/książkami to chętnie się podzielę
SverigeMyLove jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-24, 15:06   #405
maturzystkanika
Raczkowanie

a jest ktos tu po GP w Lublinie i zechce mi opowiedziec czy podobaja mu sie studia? chetnie bym sie wybrala na ten kierunek ale boje sie ze bedzie duzo matmy lub fizyki no i rysunek... boje sie ze z rysunkiem nie dam sobie rady ;/
maturzystkanika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-24, 20:06   #406
viva91
na przekór do celu

Rysunek na GP to głównie ołówek i linijka, żadnych gruszek na stoliku się nie rysuje Zdolności plastyczne nie są potrzebne Gdyby były, to byłby egzamin z rysunku, jak na architekturze
A matma i fizyka jest bardzo okrojona, w porównaniu do innych kierunków.
Stary 2013-03-24, 20:31   #407
Zeila
Raczkowanie

Cytat:
Rysunek na GP to głównie ołówek i linijka, żadnych gruszek na stoliku się nie rysuje Zdolności plastyczne nie są potrzebne Gdyby były, to byłby egzamin z rysunku, jak na architekturze
Z tymi gruszkami to trzeba uważać bo ja na technicznym miałam ze 3 h odręcznego i jakieś właśnie jabłka itp. rysowałam, ale to chyba bardziej wymysł mojego prowadzącego.
Stary 2013-03-24, 20:50   #408
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez Zeila Pokaż wiadomość
Z tymi gruszkami to trzeba uważać bo ja na technicznym miałam ze 3 h odręcznego i jakieś właśnie jabłka itp. rysowałam, ale to chyba bardziej wymysł mojego prowadzącego.
Też miałam 3 h odręcznego, ale co to jest w porównaniu do 3,5 roku studiów? I nie jest to oddzielnym przedmiotem, a częścią przedmiotu. I najczęściej żeby zaliczyć, trzeba jedynie oddać pracę, mniejsza o to jak wygląda, byle oddać w terminie
Stary 2013-03-24, 20:55   #409
maturzystkanika
Raczkowanie

Cytat:

Ratujesz mi życie! Dzieki za odpowiedź bo juz miałam zwątpić i zrezygnowac! Tata mi nawet proponował żebym poszla pod uczlie i pytała sie ludzi czy jest duzo matmy i fizyki, bo płakałam mu ze sie boje tego Chociaz jestem w klasie mat-ang to jednak w trzeciej klasie zdecydowalam ze matma nie jest dla mnie. ale jak mówisz ze jest mało to mysle ze dam rade i złoże na UMCS albo UP.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-03-24, 20:58   #410
SugarDdevil
Przyczajenie

heeeej, ja właśnie kończę licencjat z GP na UG U nas bardzo lajtowo, nawet mogę powiedzieć, że miałam 3letnie wakacje :P
SugarDdevil jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-24, 21:33   #411
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez maturzystkanika Pokaż wiadomość
Ratujesz mi życie! Dzieki za odpowiedź bo juz miałam zwątpić i zrezygnowac! Tata mi nawet proponował żebym poszla pod uczlie i pytała sie ludzi czy jest duzo matmy i fizyki, bo płakałam mu ze sie boje tego Chociaz jestem w klasie mat-ang to jednak w trzeciej klasie zdecydowalam ze matma nie jest dla mnie. ale jak mówisz ze jest mało to mysle ze dam rade i złoże na UMCS albo UP.
Po pierwsze popatrz na plan studiów, zobacz ile semestrów trwają te przedmioty. U mnie na UP (Wrocław) miałam semestr matematyki i fizyki. Na politechnikach matma trwa 2 semestry. Gdy GP jest licencjacka, to w ogóle nie ma fizyki.
Moja fizyka to była powtórka z liceum. Matma już co innego, ale przystępny materiał, kropla z tego co mają np. na geodezji
Potem znajdź karty przedmiotów i poczytaj, jaki materiał będziesz mieć realizowany. Może zagadnienia z matmy nie będą Ci nic mówić, bo ich nie znasz, ale fizyka powinna brzmieć znajomo

A podpytać możesz faktycznie samych studentów, ale może nie bezpośrednio, a przez fejsa na przykład?
Stary 2013-03-25, 10:53   #412
maturzystkanika
Raczkowanie

Podaj mi namiar to moze jakos Cie oddnajde na fb zrobie tak jak mówisz, ogarne plan jeszcze raz a jesli przedmioty nie beda mi nic mowic bo beda jakies strasznie dziwne to bede pytac:P
Stary 2013-03-25, 14:54   #413
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez maturzystkanika Pokaż wiadomość
Podaj mi namiar to moze jakos Cie oddnajde na fb zrobie tak jak mówisz, ogarne plan jeszcze raz a jesli przedmioty nie beda mi nic mowic bo beda jakies strasznie dziwne to bede pytac:P
Że ja? Ale już Ci bardziej nie pomogę, jestem z drugiego końca Polski. No i nie mam fb
Stary 2013-03-25, 15:13   #414
maturzystkanika
Raczkowanie

Cytat:
Że ja? Ale już Ci bardziej nie pomogę, jestem z drugiego końca Polski. No i nie mam fb

haha sory źle przeczytałam, okej, bede szukac studentów z Lublina ale dzieki za pomoc
Stary 2013-04-22, 21:07   #415
askaa192
Przyczajenie

Hej, czy ktoś z UWM mógłby wyrazić swoją opinie na temat tego kierunku a najlepiej gdybym mogła zadać kilka pytań w prywatnych wiadomościach, pomoże ktoś ?
askaa192 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-23, 10:07   #416
muna90
Przyczajenie

witam wizazystki!
Studiowała możne któraś z was gospodarkę przestrzenna II stopnia zaocznie na UW ? Ja jestem po geografii i chciała bym zrobić magisterke na UW. Chciała bym wiedzieć jak tam jest z zaliczeniami, czy wprowadzili już indeks elektroniczny i nie trzeba mieć papierowego.... z tego co wiem to zajęcia odbywają się tam w soboty i niedziele co 2,3 tyg... Pozdrawiam
muna90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-23, 15:20   #417
sliwka93
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez askaa192 Pokaż wiadomość
Hej, czy ktoś z UWM mógłby wyrazić swoją opinie na temat tego kierunku a najlepiej gdybym mogła zadać kilka pytań w prywatnych wiadomościach, pomoże ktoś ?
Hej! Jestem studentką I-go roku GP na UWM. Jeśli masz jakieś pytnia to chętnie Ci pomogę, (wiem jak ciężko jest maturzystom w wyborze studiów) pisz - werakaruzela@wp.pl
sliwka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-26, 10:11   #418
idusia_94
Przyczajenie

Hej Zastanawiam się czy warto studiowac ten kierunek na UP w Poznaniu... i co mozna po nim robić? Opłaca sie to studiowac, czy lepsza jest inzynieria srodowiska?
idusia_94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-26, 10:15   #419
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez idusia_94 Pokaż wiadomość
Hej Zastanawiam się czy warto studiowac ten kierunek na UP w Poznaniu... i co mozna po nim robić? Opłaca sie to studiowac, czy lepsza jest inzynieria srodowiska?
Jak nie wiesz co można robić po jakimś kierunku, to skąd pomysł studiowania go? Zjadłabyś muchomora, jakbyś nie wiedziała czy to grzyb trujący czy nie?
Chyba trzeba się do tego zabrać od drugiej strony.
Stary 2013-06-26, 10:54   #420
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości