|
|
#4561 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Miłośniczki Zary - cz. XX
|
|
|
|
#4562 |
|
Zakorzenienie
|
dziekuje dziewczyny
|
|
#4563 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4564 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:20 ---------- Poprzedni post napisano o 21:19 ---------- Cytat:
Ja też się nie znam za bardzo na prawach autorskich a szkoda bo chętnie bym pomogła
Edytowane przez Lilotron Czas edycji: 2013-03-26 o 21:21 |
||
|
|
|
#4565 |
|
Wtajemniczenie
|
Gabi ta dziewczyna jest śmieszna. Opracowała sobie jakąś pseudo-prawniczą gadkę i myśli, że jest wielce mądra. Nic z tego co napisała nie ma racji bytu. Nie musisz mieć w żaden sposób oznaczonych zdjęć, żeby mieć do nich prawa autorskie. Wystarczy, że potrafisz udowodnić, że zdjęcie jest Twoje przed sądem czyli masz np. zdjęcia w aparacie, w większej rozdzielczości na komputerze czy nawet masz świadka, który potwierdzi, że zdjęcie jest Twoją własnością. A już w ogóle bez sensu jest gadanie, że jak coś wrzucasz do netu to musisz się liczyć z tym, że każdy może to wykorzystać
Ale rozumiem, że nie każdy ma ochotę, czas i pieniądze na takie rozwiązanie.
|
|
|
|
#4566 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4567 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
polecam postudiować komentarz do ustawy prawo autorskie i prawa pokrewne-jest profesjonalny nie zas trąci nieaktualnymi pseudo amatorskimi poradami par prawnymi-jeżeli zawodowo sie Pani tym nie zajmuję proszę nie rościć sobie prawa do ochrony wizerunku skoro dobrowolnie i bez ochrony rozsiewa go Pani po internecie i proszę o korzystanie z fachowej literatury a nie z poradników domorosłego prawnika. Tak dobra rada. Poza tym dostrzegam tu pieniactwo - wizerunek i tak nieczytelnej twarzy zasłoniłam-a to że allegro działa z opóźnieniem i na bierząco nie aktualizuje swoich stron jest już specyfika portalu. Proszę zakończyć swe pieniackie wywody które do niczego nie prowadzą i w przyszłości ybrać dziecinnie łatwa opcje w najprostrzym programi do obróbki garfiki by zabezpieczyć zdjęcia przed ich powielaniem. I na przyszłość prosze darować sobie prowadzenie bloga skoro w kwsetiach inetrnetowej ochrony praw autorskich i prawa do wizerunku nie ma Pani pojęcia.
|
|
|
#4568 |
|
Zakorzenienie
|
Zasięgnij porady prawnika
|
#4569 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ukradło cudze zdjęcia i jeszcze może to Ty jesteś wszystkiemu winna, ręce opadają.
Mówiła, że wyszła tego dnia z bukietem żółtych kwiatów właśnie po to, bym ją wreszcie odnalazł. Gdyby tak się nie stało otrułaby się, bo jej życie było pozbawione sensu... M&M ![]() Instagram http://instagram.com/paulinamigotka |
|
|
|
|
#4570 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#4571 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może na początek zgłoś do Allegro jej aukcje jako naruszające regulamin, gdyż w tytule każdej lub prawie każdej aukcji ma i H&M i Zarę i pulla i wiele innych, a jest to manipulacja słowami kluczowymi. Już za to wszystkie aukcje Allegro powinno usunąć. |
|
|
|
|
#4572 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Długość za to miała idealną i ciekawi mnie czy S będzie dużo krótsza. |
|
|
|
|
#4573 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4574 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mówiła, że wyszła tego dnia z bukietem żółtych kwiatów właśnie po to, bym ją wreszcie odnalazł. Gdyby tak się nie stało otrułaby się, bo jej życie było pozbawione sensu... M&M ![]() Instagram http://instagram.com/paulinamigotka |
|
|
|
|
#4575 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#4576 |
|
Konto usunięte
|
Dziewczyny, parę lat temu skradziono moje zdjęcia (z wizerunkiem mojego psa - wtedy jeszcze szczeniaka) które umieściłam na blogu mojej hodowczyni.
Jakaś dziewczyna utworzyła bloga "pseudoadopcyjnego" - grasowała po interenecie, kopiowała zdjęcia rasowych szczeniaków, które to miały niby trafić adopcji. Napisałam wtedy do administratora onetu. Administrator poprosił o adres blogu hodowczyni, adres blogu tej dziewczyny-złodziejki oraz o wskazanie moich skradzionych zdjęć. Jeszcze w tym samym dniu administrator zablokował bloga tej dziewczynie a po dwóch dniach blog został usunięty. Nie wiem Gabi czy Ci to pomoże, ale nikt mnie wtedy o przepisy nie pytał - był to ludzki, oczywisty odruch administratora. |
|
|
|
#4577 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4578 |
|
Zakorzenienie
|
A co to za koszulka, jeśli mogę zapytać. Właśnie cierpię na brak fajnych koszulek. Z New Yorkera?
|
|
#4579 |
|
Zakorzenienie
|
Takie:
http://www.zara.com/webapp/wcs/store...H%20MATERIAŁÓW http://www.zara.com/webapp/wcs/store...ECIAL%20FABRIC http://www.zara.com/webapp/wcs/store...H%20MATERIAŁÓW Żadnej nie widziałam, ani nie mierzyłam niestety.
|
|
|
#4580 |
|
Zakorzenienie
|
Gabi, nie daj się
Dziewczyna ma tylko rację w tym, że skoro wrzuci się własne zdjęcia do sieci, to trzeba liczyć się z tym, że zostaną one użyte przez osoby trzecie, ale jest to bezprawne i karalne. To, że umieścisz zdjęcia w internecie bez ich zabezpieczenia, nie oznacza, że zrzekasz się tym samym praw autorskich. Co za bzdura.Niestety o prawie autorskim uczyłam się już dawno i nie jestem w stanie niczego podpowiedzieć, ale ja bym utarła jej nosa za to wymądrzanie się ![]() Niektóre sieciówki płaciły duże odszkodowania blogerkoom bo bez ich zgody umieszczały ich wizerunek na koszulkach, tłumacząc się, że zdjęcia zostały znalezione w internecie... ![]() Ciekawe czy dziewczyna będzie taka mądra, jak napiszesz jej, że kierujesz sprawę dalej...
|
#4581 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4582 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Gabi Kurcze tez bym sie wsciekla, mialam taka sytuacje sprzedawałam cos na allegro i ktos sobie moje zdjecia pozyczyl razem z moja twarza i zgłosiłam do all i usuneli aukcje - ale wkurzona bylm strasznie, dlatego teraz jestem ostrozna, bo cialo cialem, ale co innego wykorzystać czyjaś twarz Mam nadzieje ze sytuacja szybko sie rozwiąże |
|||
|
|
|
#4583 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() sama kilka razy miałam taką sytuację i żądałam usunięcia moich zdjęć i usuwali, ale za każdym razem się wkurzam
|
|
#4584 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Biedna kobietka, nie wie co pisze. ^^ Odpisz jej z grubej rury: "Nie mam zamiaru się dalej z Panią spierać. Proszę czekać na reakcję ze strony Allegro." I napisz do Allegro, jestem pewna że to usuną. A jak chcesz jej jeszcze dopiec to napisz, że komentarz trzeba umieć czytać, bo wymóg wyraźnego zastrzeżenia praw autorskich owszem był, ale w ustawie z 52 r. Wg nowej ustawy ochrona powstaje wówczas "gdy spełnione są ogólnie wymagane kryteria, a więc gdy fotografia jest rezultatem pracy twórczej, gdy cechuje ją inwencja i samodzielność artystyczna". Tak więc... Kobieta nie ogarnęła. ;p Chyba myśli że jak rzuci długą nazwą jakiejś publikacji to się przerazisz samym widokiem. ![]() Poza tym w regulaminie Picasy gdzie lądują zdjęcia z bloggera, jest wyraźne info, że "Twoim materiałom są automatycznie przyznawane prawa autorskie uznawane w większości krajów, w tym w USA, Kanadzie, Japonii i krajach UE. To jest ustawienie domyślne dla materiałów przesyłanych do usługi Picasa Web Albums."
Edytowane przez tenebris Czas edycji: 2013-03-26 o 23:53 |
|
|
|
|
#4585 |
|
Zakorzenienie
|
Gabi, nie poddawaj się
Co za bezczelna dziewczyna! Niestety nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, więc nie mogę merytorycznie pomóc, ale jak czytam te jej pseudomądre wywody, to mi się podnosi ciśnienie.
|
|
|
|
#4586 |
|
Zakorzenienie
|
płaszczyk z zebry i te nowe czerwone buty na obcasie:
http://www.kayture.com/2013/03/arriv...+%28KAYTURE%29
|
#4587 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeżeli masz jednak trochę czasu i chęci to zgłoś to wyżej, niech taka głupiutka i bezczelna paniusia nie czuje się bezkarna (allegro ZAWSZE sytuacje z niepodpisanymi zdjęciami ma w nosie).
|
|
#4588 |
|
Raczkowanie
|
ehh.. tak to już jest...
wracajac do tematu . ostatnio znalazłam w szafie moje srebrne baleti z Zary. Robiłam im zdjecia i zamiesciłam u siebie na stronie . Nie wiecie moze czy sa teraz w sklepach takie srebrne? bo w internecie nie zawsze pokazuja cała kolekcje |
|
|
|
#4589 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
ja wiem, że to walka z wiatrakiami, ale chyba bardziej wkurzył mnie fakt w jaki sposób zaczęła mi odpisywac, a ja naorawdę dwukrotnie poprosiłam o usunięcie moich zdjęc z aukcji, grzecznie kulturalnie, a ona mi tak
|
|
|
#4590 |
|
🦄
|
Gabi, wysłałam Ci PW z wyciągiem z ustawy- możesz podrzucić panience z adnotacją, że nie trzeba być prawnikiem żeby poprawnie czytać i interpretować przepisy, a jak chce Ci podrzucać coś z doktryny to poprosisz wiążące orzecznictwo, a nie wątpliwe poglądy z literatury
![]() ---------- Dopisano o 07:29 ---------- Poprzedni post napisano o 07:27 ---------- O właśnie doczytałam- good Ale jeżeli chcesz jej dopiec, bo wyczuwam jakąś domorosłego prawnika czy studentkę 2go roku ;p to podrzuć jej to, co Ci wysłałam.
Nowe wątki na forum Moda
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:15.

Ja też się nie znam za bardzo na prawach autorskich a szkoda bo chętnie bym pomogła
Ale rozumiem, że nie każdy ma ochotę, czas i pieniądze na takie rozwiązanie.