Zazdrośnice, odcinek 65 - Strona 88 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-03-26, 22:23   #2611
Gwizdak
Zakorzenienie

Dot.: Zazdrośnice, odcinek 65

Cytat:
Napisane przez kasia0912 Pokaż wiadomość
Gwizdak chyba nie opowiedz
No miałam chłopaka w L.O. Był ode mnie 3 lata starszy i miał motocykl wszystkim moim koleżankom się podobał A ja byłam w nim strasznie zakochana (choć teraz bym powiedziała,że byłam zakochana w samym posiadaniu chłopaka i to TAKIEGO chłopaka, a nie w nim ).No i po maturze, jak zdałam na studia, to on nagle wyskoczył z pierdzionkiem i rzucił tekstem że musi mnie sobie notabene zaklepać A ja wpadłam w panikę straszną. Powiedziałam, że nie umiem się zdecydować tak od razu,a całe moje wnętrze mówiło jedno - "UCIEKAJ!!!!!" No i odmówiłam Tak się nasza miłość wielka skończyła, bo nie był w stanie znieść tej zniewagi Wyjechał na studia do Niemiec i tyle go widziałam
22.08.11 - Mrówka
13.05.13 - Bulgotka
Gwizdak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-26, 22:23   #2612
karola991
Zakorzenienie

gwizdak tak mi mów

aa nnie chwaliłas się zareczynami

capri co do tabsów to kwestia bardzo indywidualna, ja brałam yasminelle 2 lata w liceum i były super schudłam po nich i ogolnie samopoczucie mialam dobre, po zaprzestaniu brania przytyłam;/ dwa lata przerwy prawie i wrocilam do daylette-składniki identyczne jak yasminelle i znowu chudnę i czuje sie lepiej także ciezko tak określic. kazdy organizm to co innego.
zazdroszcze wypłaty i obrączek
Stary 2013-03-26, 22:23   #2613
FioletowyAnanas
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gwizdak Pokaż wiadomość
Kochana! to że ja imprezowałam i prowadziłam życie głównie studenckie, to przecież nie znaczy,że wszyscy tak muszą Ty jesteś mądra, dojrzała, poukładana - na pewno bardziej niż ja byłam w Twoim wieku
Ja właśnie należę do dziewczyn poukładanych

FioletowyAnanas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-26, 22:24   #2614
Anastazjaaa87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Jovisse Pokaż wiadomość

Ja wiem, czy może istnieć coś takiego jak moda na zaręczyny? Raczej wracamy do czasów z początku XX wieku, albo i wcześniej, kiedy niezaręczona tudzież niezamężna 20latka była już uznawana za starą pannę
Oj i modę da radę zauważyć Kiedyś to szybko się chajtali , nawet nie wiem czy zaręczyny były , od razu przed ołtarz i małżeństwo było A teraz patrząc na siostry moich koleżanek , czy przypadki w rodzinie załamuje ręcę, bo zaręczyny stają się... czymś codziennym, , normalnym , tracą swój urok i stają się takie na pokaz ... (Mówię o bardzo młodych parach, które nie są za długo ze sobą, nie mieszkają , nie wiedzą co dalej, jakie plany na przyszłość itd.)

Cytat:
Napisane przez peach_passion Pokaż wiadomość
jest moda typu "misio da mi pierścioneczek, będę miała super brylant i teraz wiem, że on mnie tak poważnie traktuje, a koleżanki niech zazdroszczą"
taa i wtedy jest "supcio"

Cytat:
a ja odrzuciłam oświadczyny jak miałam 18 lat nie wiem, czy się chwaliłam kiedyś
ołłł złamałaś serce !
Stary 2013-03-26, 22:27   #2615
kasia0912
Zakorzenienie

Gwizdak złamałaś chłopakowi serce tak,że aż do Niemiec uciekł

Razem: 10.08.2016

Zaręczeni 1.09.2017

Ślubujemy 24.08.2018

kasia0912 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-26, 22:29   #2616
FioletowyAnanas
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anastazjaaa87 Pokaż wiadomość
taa i wtedy jest "supcio"
Ten tekst od razu mi przypomniał jak koleżanka mimo iż mamy ze sobą tylko wf musiała każdemu się pochwalić tzn ona mówiła koleżankom z grupy ale mówiła to tak jak by krzyczała żeby nikomu nie umknęła ta zacna wiadomość

Stary 2013-03-26, 22:32   #2617
Anastazjaaa87
Raczkowanie

Cytat:
Moja kuzynka ma też 20 lat i też co chwilę zmienia status z wolna na w związku (na szczęście nie zaręczona ), ale przynajmniej ciągle wraca do tego samego chłopaka niby nie ma już nikogo przede mną w rodzinie, kto mógłby się chajtać, jestem następna w kolejności, ale mam jakieś pewne obawy, że ona mnie w pewien sposób wyprzedzi...
Nic tylko się śmiac :P Jeszcze trzeba isę pochwalić na fb , że coś się dzieje
No to co pora na Ciebie
Stary 2013-03-26, 22:32   #2618
karola991
Zakorzenienie

tez mam taką kolezankę, która żaliła mi się ze wszystkie na roku zaręczone, a ona nie, a nie może być gorsza więc, nie ważne, ze nie chce slubu truje chlopakowi tylek by się oświadczył bo wstyd jej robi a on biedny mlodszy od niej dopiero LO skonczył
Stary 2013-03-26, 22:35   #2619
Anastazjaaa87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karola991 Pokaż wiadomość
tez mam taką kolezankę, która żaliła mi się ze wszystkie na roku zaręczone, a ona nie, a nie może być gorsza więc, nie ważne, ze nie chce slubu truje chlopakowi tylek by się oświadczył bo wstyd jej robi a on biedny mlodszy od niej dopiero LO skonczył
własnie .. " chcę pierścionka , bo wszystkie koleżanki mają" bardzo dojrzałe
Stary 2013-03-26, 22:35   #2620
margueri
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez peach_passion Pokaż wiadomość
ja jestem blondynką, ale miałam brąz i przy ciemnych wlosach twarz była bardziej zarysowana
To zależy od karnacji, oprawy oczów etc ja siebie nie widzę w ciemnych włosach...

Cytat:
To fajny czas, na prawdę Jeden i drugi ma swoje plusy i minusy, cieszę się, że mieszkam z TŻtem i ma to swoje dobre strony, które bardzo lubię, ale tęsknię też za randkowaniem

Ja wiem, czy może istnieć coś takiego jak moda na zaręczyny? Raczej wracamy do czasów z początku XX wieku, albo i wcześniej, kiedy niezaręczona tudzież niezamężna 20latka była już uznawana za starą pannę

Ja wiem czy głupota - jak tam kto lubi. Tylko później widać tego skutki, bo się okazuje, że ani jedno ani drugie tak na prawdę nie było gotowe, za mało w życiu zobaczyło, przeżyło i zaczynają się komplikacje
Jak wszystko mieszkanie z tż ma swoje plusy i minusy... ułożyło się już między Wami???

Głupota wiem za mocne słowo...trzeba pokazać się przed koleżankami, pochwalić się na fb, czyli chyba jednak moda...

Cytat:
chcą poruchać to kupują pierscien (oczywiscie nie obrazajac zareczonych, chodzi o tych nastolatków, co jeszcze rodzice kupią za niego..)
O tym samym pomyślałam..

Cytat:
Zgadzam się Do pewnych rzeczy trzeba dojrzeć
Moja kuzynka ma 20 lat i średnio raz na miesiącu zmienia status na fb z "zaręczona" na "wolna" bo pokłóci się z facetem i za każdym razem jest definitywny koniec
Mówisz o dziewczynach ok 20lat, ja znam dziewczyny i facetów ok 30lat, którzy po każdej kłótni zmieniają status na fb...

U mnie jest awaria, nie ma ciepłej wody i igrzewania strach pomyśleć co będzie rano, nie znoszę myć głowy pod zimą wodą

M&B

"Małżeństwo to diament szlifowany całe życie"
A.R.

Rolki - przejechane ok 20 km (2/28(17))
margueri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-26, 22:38   #2621
kasia0912
Zakorzenienie

A jak facet nie chcę to kupię sobie sama i wymyślę ładną historię

Razem: 10.08.2016

Zaręczeni 1.09.2017

Ślubujemy 24.08.2018

kasia0912 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-26, 22:40   #2622
Anastazjaaa87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez margueri Pokaż wiadomość

Mówisz o dziewczynach ok 20lat, ja znam dziewczyny i facetów ok 30lat, którzy po każdej kłótni zmieniają status na fb...

U mnie jest awaria, nie ma ciepłej wody i igrzewania strach pomyśleć co będzie rano, nie znoszę myć głowy pod zimą wodą
kurde a myślałam , że im człowiek straszy tym mądrzejszy

Może do rana naprawią ? A jak nie zrobią , to nie lepiej zagotować sobie wodę ?
Stary 2013-03-26, 22:41   #2623
crozee
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Zazdrośnice, odcinek 65

hej staruszki!!!!!!!!!!

Cytat:
Napisane przez aleksandrettaa Pokaż wiadomość
Rozmawiałam dziś z siostrą i opowiadała, że ostatnio kilka koleżanek się zaręczyło. Ja nie wiem co się z tą młodzieżą dzieje. Ja mając 22 lata to miałam kiełbie we łbie.
kiedys czytałam artykuł, że obecnie młodzi ludzie doceniaja powrót do tradycji i rodziny moze cos w tym jest
u mnie w otoczeniu rownolatkow nie zaobserwowałam niczego takiego. na roku jestem męzatką ja i jedna koleżanka. u mnie ludzie z gatunku tych, co robią zakupy w piątek i wychodzą z domu dopiero w poniedziałek, bo cały weekend sie uczyli dzisiaj własnie usłyszałam takie wyznanie od koleżanki i ucieszyłam się, że mam inną jakośc zycia

Cytat:
no niby tak, ja wiem to wszystko

Tylko czasem sobie marzę, żeby mieć czas tylko dla siebie. Wyjść i się nie zastanawiać, czy wszystko zrobiłam, czy Mrówka nie głodna, czy nie tęskni, etc. Usiąść normalnie, a nie szukać pozycji,w której brzuch nie przeszkadza, ubrać się fajnie, a nie w te diabelstwa ciążowe, nie pędzić do domu z randki o 20, bo późno.... I mieć choćby weekend, ale tylko dla siebie
i dobrze, te dziady nie zasługują na Twoje kibicowanie

pomyślałam sobie po przeczytaniu tego - przynajmniej nie mam rozstępów Dzięki
ojj taaaaak! tez chce taki czas dla siebie.......
a ja jestem dumna z moich rozstepow- sa dla mnie jak blizny dla zołnierza

Capri- super, ze juz obraczki załatwione I gratki z pierwszej kasiory

z życia kury domowej: antek to niezły rozrabiaka.. pourywał wszystkie zabezpieczenia z szafek kuchennych, stłukł słoik z pomidorami.. wkurza sie,jak mu sie cos zabrania (np. zeby ściagał ze stołu laptopa albo buszował w szafkach kuchennych). na picie mówi 'pi", uwielbia słuchać angielskich bajek i piosenek, reaguje na proste zwroty po angielsku (np wave hello and bye bye, umie pokazywać do piosenki head & shoulders ) Pękam z dumy normalnie! i uwielbia przeglądać swoje ksiazeczki i jak mu sie czyta. ma swoje ulubione rozumie co do niego sie mówi, jak np mowie,zeby przyniosł swoje buciki albo ksiazeczke, albo ze idziemy na spacer czy tata idzie
ale jestem nudziara ALe kocham moje zycie i nie moge sie doczekac jak to bedzie z nastepnym
Stary 2013-03-26, 22:47   #2624
FioletowyAnanas
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez crozee Pokaż wiadomość
z życia kury domowej: antek to niezły rozrabiaka.. pourywał wszystkie zabezpieczenia z szafek kuchennych, stłukł słoik z pomidorami.. wkurza sie,jak mu sie cos zabrania (np. zeby ściagał ze stołu laptopa albo buszował w szafkach kuchennych). na picie mówi 'pi", uwielbia słuchać angielskich bajek i piosenek, reaguje na proste zwroty po angielsku (np wave hello and bye bye, umie pokazywać do piosenki head & shoulders ) Pękam z dumy normalnie! i uwielbia przeglądać swoje ksiazeczki i jak mu sie czyta. ma swoje ulubione rozumie co do niego sie mówi, jak np mowie,zeby przyniosł swoje buciki albo ksiazeczke, albo ze idziemy na spacer czy tata idzie
ale jestem nudziara ALe kocham moje zycie i nie moge sie doczekac jak to bedzie z nastepnym
aż fajnie się czyta.

Idę spać. Dobranoc

Edytowane przez FioletowyAnanas
Czas edycji: 2013-03-26 o 22:49
Stary 2013-03-26, 22:50   #2625
karola991
Zakorzenienie

croze słodziak taki mały ahhhh, i tak pieknie o tym piszesz az się chce dziecka ;-)

ale musze sie pochwalić ze moj misiu jest już bardziej chlopcem niz niemowlakiem robi się rozumny taki i jest takiiii przytulasek przypełza do mnie i obejmuje rączkami, fajne miny robi i ogolnie jest jakis taki inny z dnia na dzień, w kwietniu zaczyna już 9 miesiąc
Stary 2013-03-26, 22:50   #2626
Choji
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie jedna dziewczyna ze szkoły była 4 razy zaręczona za każdym razem z innym.
Teraz trzecia randa i już pierścień z bazarku na paluszku jest i dumne oznajmienie znajomym
cholibka, to się nazywa wymuszanie

Gwizdak, jak mogłaś

co za żałosny mecz

Choji jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-26, 23:10   #2627
Kinqaa
Zakorzenienie

Odp: Zazdrośnice, odcinek 65

No ladnie ladnie...

Never ignore someone who cares for you
because someday you will realize
you have lost a diamond
while you were busy collecting stones...

Kinqaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-26, 23:12   #2628
margueri
Zadomowienie

Cytat:
kurde a myślałam , że im człowiek straszy tym mądrzejszy

Może do rana naprawią ? A jak nie zrobią , to nie lepiej zagotować sobie wodę ?
Mogłabym długo opowiadać o "mądrych" ludziach, tzn facetach ok 30 lat...

Łudzę się, że rano będzie ciepła woda, inaczej sobie tego nie wyobrażam...

Cytat:
Napisane przez crozee Pokaż wiadomość
hej staruszki!!!!!!!!!!

Ale słodki maluszek

Cytat:
croze słodziak taki mały ahhhh, i tak pieknie o tym piszesz az się chce dziecka ;-)

ale musze sie pochwalić ze moj misiu jest już bardziej chlopcem niz niemowlakiem robi się rozumny taki i jest takiiii przytulasek przypełza do mnie i obejmuje rączkami, fajne miny robi i ogolnie jest jakis taki inny z dnia na dzień, w kwietniu zaczyna już 9 miesiąc
Nie mówiłaś, że ma pół roku???

Mówcie mi dalej o dzieciach, też chcę

M&B

"Małżeństwo to diament szlifowany całe życie"
A.R.

Rolki - przejechane ok 20 km (2/28(17))
margueri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-26, 23:13   #2629
Kinqaa
Zakorzenienie

W sumie mam też wśród znajomych takie przypadki jak : "chcę sie bawić do 30chy i nie chce żadnych poważnych związków"

you have lost a diamond

Stary 2013-03-26, 23:17   #2630
_Maya_
Zakorzenienie

Cytat:

moja O. dzisiaj ma 9 miesięcy nadal zachodzę w głowę kiedy to zleciało...
_Maya_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-26, 23:20   #2631
najfajniejsza
Zakorzenienie

Cytat:
a ja odrzuciłam oświadczyny jak miałam 18 lat nie wiem, czy się chwaliłam kiedyś
Cytat:
No miałam chłopaka w L.O. Był ode mnie 3 lata starszy i miał motocykl wszystkim moim koleżankom się podobał A ja byłam w nim strasznie zakochana (choć teraz bym powiedziała,że byłam zakochana w samym posiadaniu chłopaka i to TAKIEGO chłopaka, a nie w nim ).No i po maturze, jak zdałam na studia, to on nagle wyskoczył z pierdzionkiem i rzucił tekstem że musi mnie sobie notabene zaklepać A ja wpadłam w panikę straszną. Powiedziałam, że nie umiem się zdecydować tak od razu,a całe moje wnętrze mówiło jedno - "UCIEKAJ!!!!!" No i odmówiłam Tak się nasza miłość wielka skończyła, bo nie był w stanie znieść tej zniewagi Wyjechał na studia do Niemiec i tyle go widziałam
jakbyś to napisała przy "wkupnym", tobyśmy Cię na wątek nie przyjęly, oj nie a pierdzień ładny?
nie masz go nawet w znajomych? ciekawe, co u niego

capri, gratuluję wypłaty i ciekawa jestem obrączek, pochwal się koniecznie

poćwiczyłam czuję się bardzo grubo dziś, a mierzenie dopiero za 3 tygodnie, się okaże, czy cokolwiek schudłam... ostatnie dni to jem prawie 2000 kcal dziennie dziś co najmniej 1800 tak na oko boję się, że się roztyję przez to :/ wiem, że to irracjonalne trochę, ale tak mam...

i żałuję, że San Marino nam nie strzeliło tego gola, co była okazja sam na sam - fajnie by im było

i chcę ślubiku i lepszej pracy, i zdać prawko i się obronić szybko po Mazurach, i schudnąć, i się wyrzeźbić pięknie i szprechać po angielsku płynnie, o!
tylko tyle, czy to dużo?

---------- Dopisano o 23:20 ---------- Poprzedni post napisano o 23:18 ----------

Cytat:
Napisane przez _Maya_ Pokaż wiadomość
moja O. dzisiaj ma 9 miesięcy nadal zachodzę w głowę kiedy to zleciało...
o ja Cię! ale ten czas leci

ja na tę chwilę planuję urodzić tuż przed trzydziestką pierwsze dziecko. czuję się taka młoda jeszcze, a zaraz 26 lat mi stuknie, więc myślę, że w 3 lata się ogarnę na tyle, by zaciążyć
najfajniejsza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-26, 23:21   #2632
Kinqaa
Zakorzenienie

Najfajniejsza coś Ty ! Zbyt wiele nie wymagasz
Ja chcę też schudnac,wyladniec , zrobić prawko,mieć samochód,fajna pracę i cieszyć sie z życia.
Też to nie jest wiele

you have lost a diamond

Stary 2013-03-26, 23:23   #2633
Gwizdak
Zakorzenienie

Cytat:
Gwizdak złamałaś chłopakowi serce tak,że aż do Niemiec uciekł

Cytat:
Napisane przez najfajniejsza Pokaż wiadomość
jakbyś to napisała przy "wkupnym", tobyśmy Cię na wątek nie przyjęly, oj nie a pierdzień ładny?
nie masz go nawet w znajomych? ciekawe, co u niego
nie pamiętam za bardzo się wystrachałam, żeby na pierdzień patrzeć

Nie mam go w znajomych, ale w sumie to mi nigdy nie przyszło do głowy go szukać Ale wiem co u niego - ożenił się jeszcze w trakcie studiów i ma 2 dzieci już całkiem sporych. Nie pamiętam iluletnich, ale jeszcze byłam na studiach jak się rodziły,więc koło 10 mają. Zapraszał mnie na swój ślub, ale nie pojechałam, bo miałam kolosa Ja go na swój nie zapraszałam Jakoś kontakt nam się urwał
22.08.11 - Mrówka
13.05.13 - Bulgotka
Stary 2013-03-26, 23:26   #2634
karola991
Zakorzenienie

margu mial 6 miesiecy jak zaczynałam czyli koniec stycznia.. a to juz nam sie marzec konczy.. ten czas leci 5. kwietnia 9 miesiecy mu stuknie
Stary 2013-03-26, 23:26   #2635
najfajniejsza
Zakorzenienie

kinqa, to kciukam za nasze marzenia

Gwizdak, a to Ci - chłop skłonny do ożenku, rzadki okaz

Twój eks uciekł do Niemiec - mój eks zwiał do klasztoru. ale z nas femme fatale
edit: obczaiłam "mojego" na fejsie - jeszcze imię zmienił na zakonne i ma status "w związku"

Edytowane przez najfajniejsza
Czas edycji: 2013-03-26 o 23:33
Stary 2013-03-26, 23:27   #2636
Gwizdak
Zakorzenienie

Cytat:

i chcę ślubiku i lepszej pracy, i zdać prawko i się obronić szybko po Mazurach, i schudnąć, i się wyrzeźbić pięknie i szprechać po angielsku płynnie, o!
tylko tyle, czy to dużo?

ja na tę chwilę planuję urodzić tuż przed trzydziestką pierwsze dziecko. czuję się taka młoda jeszcze, a zaraz 26 lat mi stuknie, więc myślę, że w 3 lata się ogarnę na tyle, by zaciążyć
takie całkiem z sensem pragnienia masz

ja to bym chciała..... weekend w SPA..... koniec marzeń

---------- Dopisano o 23:27 ---------- Poprzedni post napisano o 23:26 ----------

Cytat:

Gwizdak, a to Ci - chłop skłonny do ożenku, rzadki okaz

Twój eks uciekł do Niemiec - mój eks zwiał do klasztoru. ale z nas femme fatale
no to Twój lepszy

On chyba wpadł i stąd ta jego skłonność do ożenku
22.08.11 - Mrówka
13.05.13 - Bulgotka
Stary 2013-03-26, 23:28   #2637
Kinqaa
Zakorzenienie

Hmmm ide zaraz spac, Tz jeszcze nie wrócił
W sumie to nie ja będę jutro wstawala do pracy,tylko on,więc co mnie to

you have lost a diamond

Stary 2013-03-26, 23:32   #2638
najfajniejsza
Zakorzenienie

Cytat:
takie całkiem z sensem pragnienia masz

ja to bym chciała..... weekend w SPA..... koniec marzeń

---------- Dopisano o 23:27 ---------- Poprzedni post napisano o 23:26 ----------

no to Twój lepszy

On chyba wpadł i stąd ta jego skłonność do ożenku
no z sensem, ale takich "nie z sensem" też mam sporo typu: Nowa Zelandia wygrać w totka takie tam
muszę przyznać, że mój eks śmiesznie wygląda w tym zakonnym wdzianku
a swojego tak hop siup nie oceniaj - może "to tylko przyspieszyło jego decyzję, która i tak by zapadła"

Dobranoc
Stary 2013-03-26, 23:34   #2639
Kinqaa
Zakorzenienie

Poslucham jeszcze chwilę muzyki na 4fun tv i idę się popluskac a później przytne komarka

P.s - za dużo z wami siedzę

you have lost a diamond

Stary 2013-03-26, 23:35   #2640
arrakis
Zakorzenienie

GG do arrakis

Cytat:
Napisane przez margueri Pokaż wiadomość

to ja mam takich jednych znajomych co sie kłoca i przepraszaja na fejsie to dopiero zalosne a koles ode mnie ze studiow jest wiec nie 20-latek

Cytat:
Napisane przez Kinqaa Pokaż wiadomość
W sumie mam też wśród znajomych takie przypadki jak : "chcę sie bawić do 30chy i nie chce żadnych poważnych związków"
to ja mam kolege ktory teraz ma 30 ale nie planuje ani slubu, ani rodziny ani nawet zwiazku nie chce bo mu to niepotrzebne do niczego

bo ja to tez nie mam w tym wieku - ale nie dlatgo,z e nie chce tylko tak wyszło
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości