Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. III - Strona 117 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: A nazwa IV części wątku mamuś wrześniowo-październikowych brzmieć będzie:
Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. IV 23 42,59%
Wyskakują naprzód brzuszki, bo w nich rosną jesienne maluszki 8 14,81%
Słońca już wyczekujemy, bo wystawić brzuszki chcemy mamusie IX-X.2013 11 20,37%
Na słoneczko już czekamy - dzidzie i ich boskie mamy IX-X.2013 5 9,26%
wrzesniowo-pazdziernikowe mamusie czekaja na swoje brzusie 4 7,41%
Non-stop dużo tu gadamy i na jesień wciąż czekamy 3 5,56%
Głosujący: 54. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-03-28, 10:21   #3481
201704210903
Konto usunięte

Dot.: Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. III

przyszłam się pożalić - jestem u rodziców i cały czas słyszę od mamy jakim jestem grubaskiem - mam już tego dość! w końcu jestem w ciąży i nie musze cały czas wysłuchiwac krytycznych uwag na temat mojej figury.... przeciez 3 kg na plus w 18 tyg to nie jest dużo....
201704210903 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-28, 10:21   #3482
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez m.a.r.t.a Pokaż wiadomość
Jejku ja codziennie oczy otwieram 4.40-wtedy mąż się budzi a ja kimam do 5.00 i padam już około 21.00. Zasypiam jak małe dziecko. Jutro mam wolne musze sobie porobić kilka badań ale i tak wcześnie muszę wstać bo do laboratorium będę jechała mpk.

Dziewczyny jak to jest gdy ciężarna pracująca musi zrobić rano badania. Nie musi wtedy brać urlopu u pracodawcy tylko pokazuje mu skierowanie/potwierdzenie odbytych badań i na czas ich załatwiania wychodzi z pracy? Słyszałam o takim przywileju, tylko ciekawi mnie czy cały dzień się dostaje czy tylko kilka godzin na czas badań.
gdzies wyczytalam w przepisach ze pracodawca musi dac wolne na badania "ktorych nie mozna zrobic w innym terminie" wiec jak masz robic morfologie rano i tylko rano to musi dac ci wolne. nie wiem jak to jest formalnie, u mnie nie ma z tym problemu. nie dostajecalego dnia tylko przychodze pozniej do pracy http://praca.gazetaprawna.pl/artykul...lekarskie.html

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-28, 10:23   #3483
karolson
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
ja mialam chuste i tkana i elastyczna, wole tkana. nosidlo mialam - chusta wg mnie na dluzej starsza. pamietaj ze jak nosidlo to ergonomiczne - dziecko ma w niej siedzieć a nie wisieć! w chuscie juz od urodzenia, w nosidle zalezy - jak ma opcje "lezenia"" to w sumie szybko, ale jak jest tylko takim plecakiem to jak trzyma w miare sztywno głowe
ja to jestem na tyle wydygana w opiece nad dzieckiem że balabym się ze tą chusta zrobie mu krzywde, złamie kregoslup, za mocno zwiąże i niebedzie mogło oddychać, albo krew niebedzie przepływac i wypadnie na ulice jak coś się poluzuje....
Stary 2013-03-28, 10:24   #3484
misia332
Zakorzenienie

dziewczyny, czy Was też swędzą sutki ? Bo mnie bardzo.

Mlebidakin ale to jest takie złośliwe? W sumie mnie też wkurzają takie uwagi, jak nie czasem mama to TZ. Ale ja jeszcze nie przytyłam, a w 18 tyg 3 kg na plus to niedużo.

http://onaiich3.blogspot.com.es/
misia332 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-28, 10:24   #3485
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mlebidakin Pokaż wiadomość
przyszłam się pożalić - jestem u rodziców i cały czas słyszę od mamy jakim jestem grubaskiem - mam już tego dość! w końcu jestem w ciąży i nie musze cały czas wysłuchiwac krytycznych uwag na temat mojej figury.... przeciez 3 kg na plus w 18 tyg to nie jest dużo....
a szanowna mamusia to miala fogure w ciazy jak szczypior? no błagam... powiedz im ze jak tacy beda to zatarasujesz drzwi sobą spoko, mi tez jezdzili ze gruba jestem (ciotka) - no dobra, przytylo mi sie znacznie, ale w drugiej ciazy t taka szczesliwa bylam ze tylko 24 kg

Stary 2013-03-28, 10:25   #3486
Natala84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
ja mialam chuste i tkana i elastyczna, wole tkana. nosidlo mialam - chusta wg mnie na dluzej starsza. pamietaj ze jak nosidlo to ergonomiczne - dziecko ma w niej siedzieć a nie wisieć! w chuscie juz od urodzenia, w nosidle zalezy - jak ma opcje "lezenia"" to w sumie szybko, ale jak jest tylko takim plecakiem to jak trzyma w miare sztywno głowe
o i napisałaś niemal wszystko co ja chciałam napisać
miałam tkaną, NatiBaby. w chuście faktycznie od urodzenia, ale w pozycjach pionowych nosiłam po 3 miesiącu - nie jestem zwolenniczką wczesnego pioniozowania
i absolutnie zgadzam się co do nosideł, większośc z nich to szit jakiś :/ tylko ergonomiczne mają sens, ale to właśnie jak dziecko już sztywniejsze

Hania

94,5....70,5....65

http://szydelkogagusi.blogspot.com/
Natala84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-28, 10:25   #3487
Aaamelkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ladanseuse14 Pokaż wiadomość
a ja najczęściej śpię na bokobrzuchu
to tak jak ja , martwię się tylko tym że śpię na prawym boku od zawsze, będę musiała się przestawić na lewy bok, ciekawe jak mi to będzie szło

mieszkam na 2 piętrze bez windy, u nas w klatce wszyscy zostawiają wózki na dole pod listami i ja z tego skorzystam

07-04-2015 Kamiś

Aaamelkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-28, 10:25   #3488
bojatoja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cotynato Pokaż wiadomość
Pilnujecie tego spania na odpowiedniej stronie?
Ja jak mam być szczera- nie. W ogóle nie mogę spać czasami. Jak się obudzę do toalety to później walam się po wyrze i chyba z pół godziny szukam pozycji oby tylko zasnąć.

Jeju poszalałyście z tym kupowaniem
Ja nie pilnuje. Na razie nic mi nie jest. I właśnie częściej śpie na prawym boku, bo męża mam po prawej stronie

Teraz też mam problemy ze spaniem. Wieczorem zasnąć nie mogę, leżę około godziny, żeby zasnąć. Później wstaje siusiać i następnie męczarnia z zasypianiem.
I na dodatek teraz nie starcza mi jeden obchód nocny do toalety, tylko wstaje już 2 razy. Co będzie później
bojatoja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-28, 10:26   #3489
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolson Pokaż wiadomość
ja to jestem na tyle wydygana w opiece nad dzieckiem że balabym się ze tą chusta zrobie mu krzywde, złamie kregoslup, za mocno zwiąże i niebedzie mogło oddychać, albo krew niebedzie przepływac i wypadnie na ulice jak coś się poluzuje....
heh, moje pierwsze wiazanie bylo na 3letnim synu. skoro ze mnie nie spadl i oddychał, jeszcze karuzele robilam z nim, to moglam potestowac na mniejszym dziecku smiesznie mu nogi dyndały poza tym szybko sie czlowiek uczy, ja po tygodniu sobie spacerow w sklepach bez chusty nie wyobrazalam (nie wszedzie wejde wozkiem)

Stary 2013-03-28, 10:27   #3490
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewuszkaaa Pokaż wiadomość

Wy tu wybieracie wozek, a ja wozek mam w spadku. Generalnie jest super i bardzo sie cieszymy, ze taki duzy wydatek odpadl. Problem w tym, ze jest masakrycznie ciezki, a ja mieszkam w bloku na 2 pietrze. Nie ma opcji zostawiania go na dole na klatce - ani tam bezpiecznie, ani nawet miejsca nie mam.
Ja mieszkam na 9 piętrze, mam winde, ale ona lubi się psuć. Raz miałam okazję już się w niej zaciąć . Nie wyobrażam sobie, gdyby zabrakło prądu a ja miałabym taraskać wózek na samą górę. Alternatywą jest u mnie druga klatka schodowa. Jedzie się wtedy na samą górę i strychem można przejść.
Stary 2013-03-28, 10:27   #3491
karolson
Zakorzenienie

Cytat:
a ja przyszłam cię pocieszyć nieprzejmuje się powiem Ci jak to moja mama odbiera... ona myśli ze jak niemam wywalonego brzucha to dalej jestem na początku ciązy i jakoś nieidzie jej myslenie ze z 40 tygodni 18 to prawie połowa... no coż rodzice może dostają zbudynienia mozgu od tego ze bedą dziadkami ja przytyłam 3 kilo w ostatnie 2 tyg... wcześniej nic

za diete weźmiemy się po ciązy
Stary 2013-03-28, 10:27   #3492
ladanseuse14
Zakorzenienie

Cytat:
kochana wiem, że Cię to może mało pocieszy ale ja od pon też jestem i też słyszę: a co to, nauczyłaś się jeść chleb? zawsze jadłaś samą szynkę!; zupę zabielam jogurtem naturalnym bo Ty nie możesz śmietany bo utyjesz; jesz tyle jabłek, to nie za dużo cukru?; pokaż, zmieścisz się jeszcze w te majteczki (z gimnazjum!).. no, mam nadzieję, że jeszcze je ubierzesz.. no Ola, nie możesz dłużej niż 2-3 miesiące karmić.. itp itd..

byle do niedzieli

Edytowane przez ladanseuse14
Czas edycji: 2013-03-28 o 10:29
ladanseuse14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-28, 10:27   #3493
bojatoja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misia332 Pokaż wiadomość
dziewczyny, czy Was też swędzą sutki ? Bo mnie bardzo.

Nie wiem dlaczego. Przedtem mnie bolały, teraz swędzą
Stary 2013-03-28, 10:28   #3494
201704210903
Konto usunięte

niby to nie jest złośliwe, ale jest mi przykro i ciesze sie ze w niedzile wracam do Krakowa...
Stary 2013-03-28, 10:28   #3495
ewuszkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny jak to jest gdy ciężarna pracująca musi zrobić rano badania. Nie musi wtedy brać urlopu u pracodawcy tylko pokazuje mu skierowanie/potwierdzenie odbytych badań i na czas ich załatwiania wychodzi z pracy? Słyszałam o takim przywileju, tylko ciekawi mnie czy cały dzień się dostaje czy tylko kilka godzin na czas badań.
Pracodawca ma obowiązek zwolnić ciężarną z obowiązku świadczenia pracy na wykonanie badań lub wizytę u lekarza, jeśli nie da się ich wykonać poza godzinami pracy. Zwalnia na czas wizyty + dojazd + oczekiwanie w poczekalni = tle ile Cie nie ma to Cie nie ma. Czas kiedy Cię nie ma wlicza Ci się do czasu pracy (czyli nadal przysługuje Ci przerwa i nie odrabiasz tego czasu).

Ja nie przynoszę żadnych zaświadczeń, informuję ustnie. U mnie czas pracy rejestrowany jest elektronicznie i wychodzę na statusie "pracuję".

"Kobieta wierzy, że 2 i 2 zmieni się w 5,
jeśli będzie długo płakać i zrobi awanturę"

- George Elliot
ewuszkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-28, 10:30   #3496
201704210903
Konto usunięte

Cytat:
a ja przyszłam cię pocieszyć nieprzejmuje się powiem Ci jak to moja mama odbiera... ona myśli ze jak niemam wywalonego brzucha to dalej jestem na początku ciązy i jakoś nieidzie jej myslenie ze z 40 tygodni 18 to prawie połowa... no coż rodzice może dostają zbudynienia mozgu od tego ze bedą dziadkami ja przytyłam 3 kilo w ostatnie 2 tyg... wcześniej nic

za diete weźmiemy się po ciązy
dziewczyny dzięki za wsparcie
uspokoiłam się już

w końcu w ciązy nie będziemy na diecie....

---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:29 ----------

Cytat:
kochana wiem, że Cię to może mało pocieszy ale ja od pon też jestem i też słyszę: a co to, nauczyłaś się jeść chleb? zawsze jadłaś samą szynkę!; zupę zabielam jogurtem naturalnym bo Ty nie możesz śmietany bo utyjesz; jesz tyle jabłek, to nie za dużo cukru?; pokaż, zmieścisz się jeszcze w te majteczki (z gimnazjum!).. no, mam nadzieję, że jeszcze je ubierzesz.. no Ola, nie możesz dłużej niż 2-3 miesiące karmić.. itp itd..

byle do niedzieli
majteczki z gimnazjum padłam
Stary 2013-03-28, 10:30   #3497
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zmienniczka Pokaż wiadomość
dziewczyny a ja mam takie pytanie-jakie sa wskazania do badania tarczycy???
U mojego gina jest to jedno z podstawowych badań wykonywanych w ciąży. Ale nie powtarzamy tego, bo prowadzi mnie również endokrynolog i tam już więcej badań "tarczycowych" wykonuję.

Ogólnie robiono mi badania tarczycy kiedy szwankowały mi miesiączki, kiedy planowałam zajść w ciąże- od tarczycy wiele zależy, nawet utrzymanie ciąży.
Stary 2013-03-28, 10:30   #3498
misia332
Zakorzenienie

http://motherhood.pl/produkt/kojec-motherhood.html

ja zamierza to kupić do spania, ponieważ ja zawsze spałam na prawym boku, przyklejona do TZta, teraz zamierzam spać na lewym, a TŻ na lewym nie może, bo chrapie wtedy jak smok, a musze się do czegoś tulić

A po ciąży bedziemy wszystkie karmić i do następnego lata będziemy laski Ja sie trochę pilnuję z jedzeniem, ale tylko dlatego, że mam ślub i musze jakoś wyglądać. A różnie może być, będzie lato, spuchnę jak balon i dupa, ale cóż, slubu nie odwołam, nie załamię się, a ciąży w domu nie zostawię.

A mama mojego TŻ pytała go ostatnio, czy mam białą sukienkę, on mówi, że tak, a ona, że nie powinnam, że i tak już wstyd, że w ciąży przed ołtarz i przed Bogiem ślubować. Masakra. Chyba worek pokutny założę.

Edytowane przez misia332
Czas edycji: 2013-03-28 o 10:35
Stary 2013-03-28, 10:32   #3499
LaLoca
Zakorzenienie

Cytat:
Pozycja na lewym boku jest korzystniejsza z paru powodów. Leżąc na prawym boku lub na plecach można doprowadzić do ucisku żyły głównej dolnej, która biegnie po prawej stronie kręgosłupa, zmniejszając dopływ krwi do serca. Krew zostaje w dolnej części ciała stopy, nogi, miednica). To z kolei zmniejsza rzut serca i ilość krwi dopływającej do narządów (także mózgu i macicy). Może to spowodować omdlenie, a w dalszym etapie także słabsze dotlenienie płodu. Jeśli pojawi się kołatanie serca , mroczki przed oczami czy duszność, wtedy szybka zmiana na lewy bok przywróci prawidłowe funkcjonowanie. Na lewym boku ułatwiona jest też praca nerek, przez co skuteczniejsze jest usuwanie produktów przemiany materii i nadmiaru płynów z organizmu. W związku z przytoczonymi argumentami spanie na lewym boku zaleca się jako profilaktykę hemoroidów oraz obrzęków.

Proszę.
O to dobra wiadomość, bo lubię na lewym najbardziej ;] zawsze myślałam, ze ze wzgl. na serce nie powinno się leżeć na tym boku, żeby go nie obciążać, ale widać myliłam się

Cytat:
Mnie też te chusty przerażają no i ogólnie opieka nad takim maleństwem ale nie stresuję się (jeszcze), bo i tak nie mam wyjścia i muszę sobie poradzić. Zaufam instynktowi macierzyńskiemu, który podpowie mi co robić trochu też pamiętam z opieki nad młodszym bratem. Będzie dobrze
LaLoca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-28, 10:33   #3500
ladanseuse14
Zakorzenienie

Cytat:

ja zamierza to kupić do spania, ponieważ ja zawsze spałam na prawym boku, przyklejona do TZta, teraz zamierzam spać na lewym, a TŻ na lewym nie może, bo chrapie wtedy jak smok, a musze się do czegoś tulić
też się na to namierzam!
Stary 2013-03-28, 10:34   #3501
bojatoja
Zakorzenienie

Cytat:
niby to nie jest złośliwe, ale jest mi przykro i ciesze sie ze w niedzile wracam do Krakowa...
Ja się martwie co będzie po świętach, jak tyle jedzenia w siebie w cisne
O i skończy się post i słodycze będę zajadać. Mam całą półkę słodkości. Dosłownie wszystko tam jest: batony, różne czekolady, ptasie mleczko, alpejskie mleczko merci, toffifee
Stary 2013-03-28, 10:36   #3502
201704210903
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez bojatoja Pokaż wiadomość
Ja się martwie co będzie po świętach, jak tyle jedzenia w siebie w cisne
O i skończy się post i słodycze będę zajadać. Mam całą półkę słodkości. Dosłownie wszystko tam jest: batony, różne czekolady, ptasie mleczko, alpejskie mleczko merci, toffifee
kusisz
namówiłaś mnie - ide na zakupy, kupię coś smacznego
Stary 2013-03-28, 10:37   #3503
misia332
Zakorzenienie

Cytat:
też się na to namierzam!
Ja już w sobotę kupię, bo akurat będziemy w Barcelonie, a tam widziałam takie po 30 euro, a później do karmienia się przyda.

Stary 2013-03-28, 10:39   #3504
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
ja jutro zaczynam 18tc, a tym samym 5 miesiąc

kurcze jakiś katar mam
Czekaj czekaj, mamy date porodu na 05.09 ja według suwaka dzisiaj mam 17 tc 0 dni, więc jak Ty jutro masz 18 tc?
Stary 2013-03-28, 10:41   #3505
ladanseuse14
Zakorzenienie

Cytat:
Ja już w sobotę kupię, bo akurat będziemy w Barcelonie, a tam widziałam takie po 30 euro, a później do karmienia się przyda.
w Barcelonie...
Stary 2013-03-28, 10:41   #3506
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Cytat:
Ja się z chustą nie polubiłam
Nie miałam sił się tym obwiązywać. Pamiętam jak kiedyś przeczesałam cały chodnik i się poddałam
A ja nawet nie wiem jak sie powinno poprawnie obwiązać . Pewnie prędzej zrobiłabym siebie mumie ...
Stary 2013-03-28, 10:41   #3507
Natala84
Zakorzenienie

Cytat:
Natala84 ja też nie planuje kupować, ale ten zestaw ladanseuse14 jest naprawde godny uwagi...

i dzięki Wam wybrałam wózek tako laret 4 w 1 mi się podoba TŻowi też i cena normalna gondola dluga- to moje pierwsze kryterium bo mój bobofrut z września samego początku pewne do marca będzie jeździl
ha, czyli nie jestem jedyna szalona

my wózek tez już wybraliśmy tako fajny, ale dla mnei za cięzki zdecydowalismy się na Tutka

Hania

94,5....70,5....65

http://szydelkogagusi.blogspot.com/
Natala84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-28, 10:42   #3508
karolson
Zakorzenienie

Cytat:
Czekaj czekaj, mamy date porodu na 05.09 ja według suwaka dzisiaj mam 17 tc 0 dni, więc jak Ty jutro masz 18 tc?
ja tez mam date porodu na 05-09 w wg kalkulatora i gina dziś mam 18 tc zawsze w czwartki od początku.. wydaje mi sie za zalezy to od długości cyklu..

a i mam przeczucie że urodze w sierpniu
Stary 2013-03-28, 10:42   #3509
ewuszkaaa
Zakorzenienie

Cytat:

Też o tym myślę, chyba najtaniej widziałam na smyk.com

"Kobieta wierzy, że 2 i 2 zmieni się w 5,
jeśli będzie długo płakać i zrobi awanturę"

- George Elliot
ewuszkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-28, 10:45   #3510
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Cytat:
Pilnujecie tego spania na odpowiedniej stronie?
Ja jak mam być szczera- nie. W ogóle nie mogę spać czasami. Jak się obudzę do toalety to później walam się po wyrze i chyba z pół godziny szukam pozycji oby tylko zasnąć.

Jeju poszalałyście z tym kupowaniem
Ja akurat śpię dobrze tylko na lewym boku, więc wychodzi mi to na +. Jeśli już na chwile pokuszę się na plecy muszę mieć obowiązkowo podkurczone nogi. Na prawym boku nie usnę, mam skolioze i wtedy szału dostaje jak czuje bardziej wyginający się kregosłup.

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości