Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. III - Strona 60 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-03-11, 19:39   #1771
Malla
Nie depcze krokusów

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. III

Urocza mała

Ciekawe, ile razy miała zapalenie spojówek...
Stary 2013-03-13, 19:59   #1772
mleko13
Przyczajenie

Wink Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. III

Witam wszystkich

Soczewki noszę od 2 lat
Chociaż zdawało by się ,że mam już jakieś doświadczenie , często uświadamiam sobie jak mało wiem
Ostatnio np. nie wiem czy na pewno pozamieniałam soczewki (P na L , L na P) Zupełnie nie wiem jak to się stało
Wada raczej się nie powiększyła ponieważ 11.03 byłam u okulisty
Zawsze miałam taką samą dioptrię na dwóch okach i nie sprawiało to większego problemu Ale teraz kiedy mam na jednym oku o ćwiartkę więcej
Próbowałam zmieniać i przemieniać ale nie widzę różnicy - jedno oko zawsze jest lekko zamazane
Czy znacie jakieś sposoby aby to jakoś odróżnić ?
Chodzi mi o jakiś domowy sposób odróżnienia
( moja wada - L ( - 2,25) P ( - 2,5) )
Z góry
mleko13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-13, 22:16   #1773
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mleko13 Pokaż wiadomość
Witam wszystkich

Soczewki noszę od 2 lat
Chociaż zdawało by się ,że mam już jakieś doświadczenie , często uświadamiam sobie jak mało wiem
Ostatnio np. nie wiem czy na pewno pozamieniałam soczewki (P na L , L na P) Zupełnie nie wiem jak to się stało
Wada raczej się nie powiększyła ponieważ 11.03 byłam u okulisty
Zawsze miałam taką samą dioptrię na dwóch okach i nie sprawiało to większego problemu Ale teraz kiedy mam na jednym oku o ćwiartkę więcej
Próbowałam zmieniać i przemieniać ale nie widzę różnicy - jedno oko zawsze jest lekko zamazane
Czy znacie jakieś sposoby aby to jakoś odróżnić ?
Chodzi mi o jakiś domowy sposób odróżnienia
( moja wada - L ( - 2,25) P ( - 2,5) )
Z góry
Teoretycznie jeżeli założysz soczewki prawidłowo to okiem prawym i lewym będziesz widzieć tak samo ostro
Jeżeli założysz soczewki odwrotnie to okiem prawym będziesz widzieć gorzej niż lewym.
( Najlepiej nie przymrużać jednego oka tylko przesłaniać sobie ręką raz jedno oko raz drugie)
Musisz ustawić sobie w odległości co najmniej 6metrów tekst ( takiej wielkości żebyś była w stanie go przeczytać) i porównać ostrość w taki sposób jak opisałam.
powodzenia
Stary 2013-03-14, 20:52   #1774
Himee
Raczkowanie

Hej dziewczyny.
Od pewnego czasu zauważyłam pogorszenie komfortu widzenia, mimo niedawnej zmiany soczewek na mocniejsze. Myślę, że krople do oczu (których używania niestety zaprzestałam) używane w ciągu dnia mogą to poprawić. I tu mam pytanie- jakich kropli/płynów do oczu używacie i możecie polecić?
Himee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-18, 22:09   #1775
--Olka--
Zakorzenienie

Polećcie mi proszę sklep w Warszawie z niedrogimi płynami do soczewek. Albo jakiś internetowy z odbiorem w Warszawie. Zawsze warto zaoszczędzić kilka złotych.
Stary 2013-03-20, 18:10   #1776
Jaracieto
Przyczajenie

Witam wszystkich, zacznę od tego że noszę soczewki kontaktowe od sześciu lat. Nosiłam Freshlook ColourBlends(miesięczne) jednak miesiąc temu zdecydowałam się na ColourVue Big Eyes(kwartalne). Przez miesiąc było super - żadnych problemów z okiem, żadnego zaczerwienienia ani podrażnienia. Jednak kilka dni temu oko zaczęło łzawić i robić się czerwone. Stosowałam krople i problem znikał po kilku godzinach. Dla bezpieczeństwa postanowiłam nosić soczewki tylko kilka godzin dziennie, ponieważ zwykle nosiłam je od rana do wieczora. Wczoraj podczas noszenia soczewek nie odczuwałam niczego dziwnego, jednak gdy je zdjęłam na noc to oko zaczęło łzawić, szczypać i zrobiło się strasznie czerwone. Problem nasilił się w nocy więc rano wybrałam się do okulisty. Lekarz powiedział mi, że jest to wina soczewek kontaktowych ponieważ są one 'nieznanej firmy', że powinnam stosować tylko sprawdzone (tu wymienił trzy rodzaje) oraz że nie wierzy w soczewki kwartalne. Przed zakupem sprawdzałam opinie dotyczące soczewek ColourVue i były one w większości pozytywne. Wcześniejsze soczewki Freshlook także dobierałam sobie sama. Dodam że w międzyczasie miałam zwyczajne bezbarwne soczewki kupione 'na zastępstwo' podczas pobytu w Niemczech, które również nie sprawiały mi żadnych problemów. (Piszę to ponieważ pomyślałam nawet przez chwilę że moje oko nie toleruje już innego rodzaju soczewek niż Freshlook ) No więc dostałam dwa rodzaje kropli i teraz, po kilku godzinach od wizyty, zaczerwienienie i dyskomfort zniknęły. Okulista stwierdził ponadto że mam lekko uszkodzoną rogówkę jednak problem zniknie po kilku dniach nawilżania oczu kroplami. Mam jednak pewnie wątpliwości co do opinii lekarza, wydaje mi się że potraktował problem na zasadzie 'nieważne co się dzieje, zmień soczewki bo są złe i wszystko będzie dobrze'... A przecież przed pierwszy miesiąc czułam się w nich rewelacyjnie. Wcześniej zdarzało mi się (z przykrością stwierdzam że dosyć często) nosić soczewki miesięczne dłużej niż miesiąc, przez to oko czasem czerwieniało. Ale często mimo zapominania o wymianie soczewek nie miałam żadnego problemu z podrażnieniem oka. Czy rogówka mogła się uszkodzić przez zaniedbywanie okresu ważności soczewek? Szkła które noszę obecnie powinny być ważne jeszcze przez dwa miesiące, kilkoro moich znajomych nosi soczewki ColourVue od kilku lat więc nie sądzę aby były 'złe' same w sobie. Czy po odstawieniu jakichkolwiek soczewek na kilka dni i zakrapianiu oczu lekami przepisanymi przez okulistę powinnam podjąć próbę kolejnego założenia soczewek? Czy to możliwe aby oko nagle przestało tolerować soczewkę? (Gdy oczy robią się czerwone i założenie jakiejkolwiek soczewki pogarsza jego stan, jednak kiedy podrażnienie mija to zaczyna ponownie łzawić dopiero po wyjęciu soczewki...) Jestem wściekła z powodu takiego obrotu wydarzeń więc mam nadzieję że opisałam wszystko w miarę przejrzyście.
Jaracieto jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-20, 18:31   #1777
Jaracieto
Przyczajenie

Witam wszystkich, zacznę od tego że noszę soczewki kontaktowe od sześciu lat. Nosiłam Freshlook ColourBlends(miesięczne) jednak miesiąc temu zdecydowałam się na ColourVue Big Eyes(kwartalne). Przez miesiąc było super - żadnych problemów z okiem, żadnego zaczerwienienia ani podrażnienia. Jednak kilka dni temu oko zaczęło łzawić i robić się czerwone. Stosowałam krople i problem znikał po kilku godzinach. Dla bezpieczeństwa postanowiłam nosić soczewki tylko kilka godzin dziennie, ponieważ zwykle nosiłam je od rana do wieczora. Wczoraj podczas noszenia soczewek nie odczuwałam niczego dziwnego, jednak gdy je zdjęłam na noc to oko zaczęło łzawić, szczypać i zrobiło się strasznie czerwone. Problem nasilił się w nocy więc rano wybrałam się do okulisty. Lekarz powiedział mi, że jest to wina soczewek kontaktowych ponieważ są one 'nieznanej firmy', że powinnam stosować tylko sprawdzone (tu wymienił trzy rodzaje) oraz że nie wierzy w soczewki kwartalne. Przed zakupem sprawdzałam opinie dotyczące soczewek ColourVue i były one w większości pozytywne. Wcześniejsze soczewki Freshlook także dobierałam sobie sama. Dodam że w międzyczasie miałam zwyczajne bezbarwne soczewki kupione 'na zastępstwo' podczas pobytu w Niemczech, które również nie sprawiały mi żadnych problemów. (Piszę to ponieważ pomyślałam nawet przez chwilę że moje oko nie toleruje już innego rodzaju soczewek niż Freshlook ) No więc dostałam dwa rodzaje kropli i teraz, po kilku godzinach od wizyty, zaczerwienienie i dyskomfort zniknęły. Okulista stwierdził ponadto że mam lekko uszkodzoną rogówkę jednak problem zniknie po kilku dniach nawilżania oczu kroplami. Mam jednak pewnie wątpliwości co do opinii lekarza, wydaje mi się że potraktował problem na zasadzie 'nieważne co się dzieje, zmień soczewki bo są złe i wszystko będzie dobrze'... A przecież przed pierwszy miesiąc czułam się w nich rewelacyjnie. Wcześniej zdarzało mi się (z przykrością stwierdzam że dosyć często) nosić soczewki miesięczne dłużej niż miesiąc, przez to oko czasem czerwieniało. Ale często mimo zapominania o wymianie soczewek nie miałam żadnego problemu z podrażnieniem oka. Czy rogówka mogła się uszkodzić przez zaniedbywanie okresu ważności soczewek? Szkła które noszę obecnie powinny być ważne jeszcze przez dwa miesiące, kilkoro moich znajomych nosi soczewki ColourVue od kilku lat więc nie sądzę aby były 'złe' same w sobie. Czy po odstawieniu jakichkolwiek soczewek na kilka dni i zakrapianiu oczu lekami przepisanymi przez okulistę powinnam podjąć próbę kolejnego założenia soczewek? Czy to możliwe aby oko nagle przestało tolerować soczewkę? (Gdy oczy robią się czerwone i założenie jakiejkolwiek soczewki pogarsza jego stan, jednak kiedy podrażnienie mija to zaczyna ponownie łzawić dopiero po wyjęciu soczewki...) Jestem wściekła z powodu takiego obrotu wydarzeń więc mam nadzieję że opisałam wszystko w miarę przejrzyście.
Jaracieto jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-21, 07:04   #1778
mleko13
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Himee Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny.
Od pewnego czasu zauważyłam pogorszenie komfortu widzenia, mimo niedawnej zmiany soczewek na mocniejsze. Myślę, że krople do oczu (których używania niestety zaprzestałam) używane w ciągu dnia mogą to poprawić. I tu mam pytanie- jakich kropli/płynów do oczu używacie i możecie polecić?
Soczewki mogą być za mocne , zgłoś się jeszcze raz do swojego okulisty
A jeśli się okaże ,że nie , to sam Ci odpowiedni płyn przepisze

Ja używam od bardzo dawna płynu : B - Lens i jestem bardzo zadowolona

---------- Dopisano o 07:01 ---------- Poprzedni post napisano o 06:58 ----------

Cytat:
Napisane przez --Olka-- Pokaż wiadomość
Polećcie mi proszę sklep w Warszawie z niedrogimi płynami do soczewek. Albo jakiś internetowy z odbiorem w Warszawie. Zawsze warto zaoszczędzić kilka złotych.
Ja byłabym ostrożna do tych internetowych , ponieważ słyszałam wiele ciekawych historii . Tanie są Rossmanowskie

Na zdrowiu się nie oszczędza

---------- Dopisano o 07:04 ---------- Poprzedni post napisano o 07:01 ----------

Cytat:
Napisane przez fiolka85 Pokaż wiadomość
Teoretycznie jeżeli założysz soczewki prawidłowo to okiem prawym i lewym będziesz widzieć tak samo ostro
Jeżeli założysz soczewki odwrotnie to okiem prawym będziesz widzieć gorzej niż lewym.
( Najlepiej nie przymrużać jednego oka tylko przesłaniać sobie ręką raz jedno oko raz drugie)
Musisz ustawić sobie w odległości co najmniej 6metrów tekst ( takiej wielkości żebyś była w stanie go przeczytać) i porównać ostrość w taki sposób jak opisałam.
powodzenia
Niestety tak też nie odróżniałam czy jest dobrze
Wniosek był taki ,że kupiłam nowe soczewki
Mam nadzieje ,że już więcej nic nie pomylę
I serdecznie dziękuję za radę
mleko13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-21, 09:19   #1779
Aimee_J
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. III

Cytat:
Ja byłabym ostrożna do tych internetowych , ponieważ słyszałam wiele ciekawych historii . Tanie są Rossmanowskie
Jeżeli chce z odbiorem osobistym to ma możliwość sprawdzenia tego co dostaje zanim zapłaci, chociażby przez sprawdzenie opakowania i daty ważności.

A tego z Rossmana chyba bym nie tknęła Brakuje mi zaufania do płynów własnych marek drogeri. Wyjątkiem są płyny z VE, bo są to płyny markowe w opakowaniu VE

Tapnięte z mojego HTC ONE V
Aimee_J jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-21, 11:08   #1780
--Olka--
Zakorzenienie

Cytat:

Na zdrowiu się nie oszczędza
Ten dopisek pozostawię bez komentarza, na czym jak na czym, ale na zdrowiu na pewno nie oszczędzam i nie bardzo rozumiem skąd taka sugestia.
Nie widzę też problemu w zamawianiu soczewek czy płynów przez internet (sklepy optiland, alesoczewki, optiva, szkła, kontaktowe, czy inne), zazwyczaj tak robię.
Teraz po prostu potrzebowałam na gwałt małego płynu, a wiem że przebitki w sklepach stacjonarnych potrafią być znaczne i również znacznie się między sobą różnić, stąd moje pytanie o te z "niedrogimi" w Warszawie.
W każdym razie znalazłam już to czego szukałam i wcale nie był to Rossmann, z którego płynów raczej bym nie kupiła, bo mam wrażliwe oczy.
Stary 2013-03-22, 20:59   #1781
butterfly 1
Raczkowanie

Witam wszystkich , przez 2 lata nosiłam okulary ,ale postanowiłam spróbować nosić soczewki . Po badaniu wzroku okulista nauczył mnie jak zakładać ,ściągać i pielęgnować soczewki , dał mi te na których się uczyłam i płyn do nich ,oraz kazał przyjść za 2 tygodnie na kontrolę i wtedy ma dać mi receptę na soczewki . Przy zakładaniu soczewek zauważyłam na nich napis ciba x465 .Wiem już że to soczewki air optix aqua , może wie któraś z Was co oznacza nr x465 ?
butterfly 1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-25, 17:30   #1782
pewnaKa
Zadomowienie

oooo to coś dla mnie

tak więc ja też noszę soczewki już 3 lata, mam wadę 5.50 i 5.25 i noszę soczewki Dailies, tu się wypowiem, bo o tym rozmawiałyście, ja kupuje je przez internet i baaardzo sobie chwalę, nic nigdy źle nie było, raz tylko dostałam opakowanie jakieś gdzie trzy soczewki pod rząd były uszkodzone, ale poszłam do punktu normalnie złożyłam reklamacje oddali mi je i nawet dostałam opakowanie na szminki w prezencie za to sądzę,że kupowanie ze stron znanych z dobrymi opiniami jest bezpieczne, nie pozwoliła by sobie taka strona na zbyt wiele komentarzy negatywnych, więc nie ma powodu do obaw.

a mam do Was pytanie. otóż używam soczewek jednodniowych, otwieram codziennie nową soczewkę, potem wyrzucam, ale moje pytanie- czy jeśli ubieram soczewkę wcześnie rano, przychodze do domu i chcę ściągnąć soczewkę,to czy mogę ją "przechować" w płynie do soczewek i potem ubrać o godzinie np. 17?

"Have you heard the news that you're dead?
No one ever had much nice to say"
pewnaKa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-25, 22:59   #1783
Icannotfly
Zakorzenienie

GG do Icannotfly

Cytat:
Napisane przez pewnaKa Pokaż wiadomość
oooo to coś dla mnie

tak więc ja też noszę soczewki już 3 lata, mam wadę 5.50 i 5.25 i noszę soczewki Dailies, tu się wypowiem, bo o tym rozmawiałyście, ja kupuje je przez internet i baaardzo sobie chwalę, nic nigdy źle nie było, raz tylko dostałam opakowanie jakieś gdzie trzy soczewki pod rząd były uszkodzone, ale poszłam do punktu normalnie złożyłam reklamacje oddali mi je i nawet dostałam opakowanie na szminki w prezencie za to sądzę,że kupowanie ze stron znanych z dobrymi opiniami jest bezpieczne, nie pozwoliła by sobie taka strona na zbyt wiele komentarzy negatywnych, więc nie ma powodu do obaw.
Ja także zamawiam przez internet - bardziej się opłaca i jeszcze nigdy nie miałam problemu z soczewkami. Jakieś uszkodzenia mogą się nawet trafić na soczewkach kupionych u optyka. Nawet okulistka powiedziała mi, że bez problemu mogę zamawiać przez internet.

Dziewczyny, może piszmy tutaj sobie o jakichś promocjach na stronach soczewkowych itd.?
Cisza, ja i czas...

Icannotfly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-26, 17:10   #1784
infatuated
Zakorzenienie

Hej Dziewczyny

czy któraś z Was ma porównanie miedzy soczewkami torycznymi Acuvue Oasys a Air Optix?
infatuated jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-27, 14:00   #1785
iampeaches
Raczkowanie

Hej dziewczyny mam pytanie o krzywiznę.
Soczewki noszę od miesiąca, w VE zaproponowano mi jednodniowe iWear (marka VE, wiadomo..) z krzywizną 8,6. Soczewki są spoko, nie narzekam, jednak chce się od kwietnia przerzucić na 2-tyg lub miesięczne głównie ze względu na fakt, że bardziej się kalkulują. Chciałam kupić sobie 2tyg Acuvue Oasys z Hydraclear, jednak dopiero dziś zauważyłam, że dostępne są z krzywizną 8,4 i teraz się zastanawiam czy to faktycznie aż taka różnica? Wiem, że krzywizna 8,6 jest dość popularna, zaczynam się też zastanawiać czy nie zalecono mi akurat takiej ze względu na to, że te soczewki VE iWear mają krzywiznę 8,6 - a w VE zwykle wszystkim wciskają te iWear'y.

A może polecicie jakieś dobre soczewki z krzywizną 8,6? W miarę tanie oczywiście.

Przy okazji zapytam też o płyn do pielęgnacji, czy trzeba go dobierać w zależności od stosowanych soczewek (marka/producent) czy wybór pozostaje dowolny - może i w tym przypadku coś doradzicie?
iampeaches jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-27, 17:37   #1786
Sumi
Zadomowienie

Ja czułam różnicę między 8,6 a 8,7, ale są osoby, co jej nie czują, więc ciężko powiedzieć jak u Ciebie będą leżeć mniejsze. Soczewki iWear nie są produkowane przez VE, tylko przez nich przepakowane, na blistrze masz prawdziwego producenta. Musisz iść znowu na badanie (niekoniecznie do VE) i poprosić o 2-tygodniowe.
Stary 2013-03-27, 19:26   #1787
iampeaches
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sumi Pokaż wiadomość
Ja czułam różnicę między 8,6 a 8,7, ale są osoby, co jej nie czują, więc ciężko powiedzieć jak u Ciebie będą leżeć mniejsze. Soczewki iWear nie są produkowane przez VE, tylko przez nich przepakowane, na blistrze masz prawdziwego producenta. Musisz iść znowu na badanie (niekoniecznie do VE) i poprosić o 2-tygodniowe.
Wiem, że iWear'y są produkowane przez Ciba Vision i może na próbę kupię ich soczewki miesięczne.. bo póki co nie mam gdzie zrobić nowego badania. Swoją drogą czasem miałam wrażenie, że ta soczewka 8.6 jest trochę za duża, tak jakby mi zawadzała nieco, ale że nosze soczewki dopiero od miesiąca to trudno mi wydać obiektywną opinię.
iampeaches jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-27, 20:23   #1788
Aimee_J
Zakorzenienie

Odp: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. III

Nie wszystkie. Miesięczne iWear Xr Suprem - jeśli pomyliłam nazwę to przepraszam - to Biofinity firmy Cooper Vision.

Wizyta Cię nie ominie jeśli nie chcesz sobie narobić kłopotów z oczami.

Tapnięte z mojego HTC ONE V
Aimee_J jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-28, 18:59   #1789
butterfly 1
Raczkowanie

Witajcie , od tygodnia noszę soczewki , moja wada to -1 na okulary . W okularach widzę dobrze , ale kiedy mam soczewki i kiedy np czytam ,mam wrażenie że jest lekko zniekształcony obraz ,mam wrażenie jakbym robiła zeza . I mam pytanie czy to jest jeszcze krótki czas aby się przyzwyczaić ,czy może soczewki są za mocne (nie sądzę aby były za słabe ,bo czytać mogę nawet bez okularów bez problemów )
Stary 2013-03-28, 19:24   #1790
Agutak
Przyczajenie

Smile Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. III

Witam wszystkich
Jestem "świeżynką' jesli chodzi o soczewki, jestem w trakcie testowanie soczewke próbnych, ale nurtuje mnie inny problem.
Mianowicie, byłam u dwóch róznych okulistów i mam 2 rózne wady stwierdzone..
u jednego okulisty - OP: -2,00, cylinder -0,50 OL: -2,50 cylinder -0,50. Dostałam recepte na soczewki o mocach: OP: -2,25 , OL: -2,75. Nie miałam zakładanych soczewek poniewaz lekarz stwierdził, że mam podrażnione oczy i coś nieprawidłowy film łzowy, przepisał krople do oczu i po ok.miesiącu przyjśc do kontroli.
Po 3 tygodniach poszłam do innego okulisty ( chciałam skorzystać z promocji zakontaktowani no i przy okazji uzyskać druga opinie specjalisty o moich oczach).
I tutaj stwierdzona wada: OP: -2,50, cylinder -0,75, OL: -2,50, cylinder -0,50.
Przepisane soczewki to: OP: -2,25, OL: -2,25
Jestem teraz na tych próbnych soczewkach, ale zastanawia mnie ta różnica w wadzie na jednym oku..Czy jest mozliwe, żeby były tak różne? U jednego okulisty wychodzi -2,00 na oku prawym a u innego -2,50? To jest jest spora różnica, a przeciez nie jest chyba możliwe, żeby w ciągu 3 tygodni tak mi sie pogorszył wzrok..( byłabym wtedy na prawdę przerażona!).

Edytowane przez Agutak
Czas edycji: 2013-03-28 o 19:35
Agutak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-28, 20:48   #1791
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez butterfly 1 Pokaż wiadomość
Witajcie , od tygodnia noszę soczewki , moja wada to -1 na okulary . W okularach widzę dobrze , ale kiedy mam soczewki i kiedy np czytam ,mam wrażenie że jest lekko zniekształcony obraz ,mam wrażenie jakbym robiła zeza . I mam pytanie czy to jest jeszcze krótki czas aby się przyzwyczaić ,czy może soczewki są za mocne (nie sądzę aby były za słabe ,bo czytać mogę nawet bez okularów bez problemów )
Może tak być na początku. Oko inaczej akomoduje przez okulary a inaczej w soczewkach.
Jeżeli to nie minie w ciągu tygodnia to powinnaś pójść jeszcze raz na badanie i sprawdzić akomodację.

Cytat:
Napisane przez Agutak Pokaż wiadomość
Witam wszystkich
Jestem "świeżynką' jesli chodzi o soczewki, jestem w trakcie testowanie soczewke próbnych, ale nurtuje mnie inny problem.
Mianowicie, byłam u dwóch róznych okulistów i mam 2 rózne wady stwierdzone..
u jednego okulisty - OP: -2,00, cylinder -0,50 OL: -2,50 cylinder -0,50. Dostałam recepte na soczewki o mocach: OP: -2,25 , OL: -2,75. Nie miałam zakładanych soczewek poniewaz lekarz stwierdził, że mam podrażnione oczy i coś nieprawidłowy film łzowy, przepisał krople do oczu i po ok.miesiącu przyjśc do kontroli.
Po 3 tygodniach poszłam do innego okulisty ( chciałam skorzystać z promocji zakontaktowani no i przy okazji uzyskać druga opinie specjalisty o moich oczach).
I tutaj stwierdzona wada: OP: -2,50, cylinder -0,75, OL: -2,50, cylinder -0,50.
Przepisane soczewki to: OP: -2,25, OL: -2,25
Jestem teraz na tych próbnych soczewkach, ale zastanawia mnie ta różnica w wadzie na jednym oku..Czy jest mozliwe, żeby były tak różne? U jednego okulisty wychodzi -2,00 na oku prawym a u innego -2,50? To jest jest spora różnica, a przeciez nie jest chyba możliwe, żeby w ciągu 3 tygodni tak mi sie pogorszył wzrok..( byłabym wtedy na prawdę przerażona!).
Faktycznie różnica jest spora.
A jak widziałaś podczas badania? Czy podczas tego pierwszego badania widziałaś wyraźnie małe literki?
A jak widzisz w nowych soczewkach? widzisz tak samo dobrze okiem prawym i okiem lewym?
Stary 2013-03-29, 21:15   #1792
Agutak
Przyczajenie

Przy pierwszej wizycie i badaniu na przyrządach miałam wydruk komputerowy ze stwierdzoną wadą i ustalone parametry soczewek(Op:-2,25, OL: -2,75) oraz przepisane krople do oczu. Nie było badania wzroku z użyciem tablicy, ani zakładania soczewek. Przy drugiej wizycie (u innego okulisty), po wydruku komputerowym ze stwierdzona wadą, miałam zakładane soczewki, widziałam w nich dobrze małe literki na tablicy, okulistka stwierdziła, że dobrze widzę w soczewkach o mocy -2,25. Niepokoi mnie ta róznica w oku prawym w komputerowym badaniu w dwóch różnych gabinetach...
Jeśli chodzi o odczucia w noszeniu soczewek to najwiekszym problemem jest dla mnie to, że nie widze w nich z bliska, obraz mam zamazany zamglony, nie mogę czytać, ani np pisac smsa- dopiero po odsunięciu telefonu na wyciągnięcie ręki moge cokolwiek przeczytać czy napisać.. Myslałam, że może oczy muszą się przyzwyczaić, ale po 5 dniach noszenia soczewek nic sie zmienia, nadal nie widze z bliska..

---------- Dopisano o 21:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:52 ----------

W soczewkach odczytywałam dobrze z tablicy, ale razem , nie na kazde oko oddzielnie.. jak sprawdzam teraz sama, przysłaniając jedno oko, to wydaje mi się, ze okiem prawym widze troszkę lepiej niż lewym.. Czy to wszystko znaczy, że mogę mieć źle dobrane moce soczewek?

Edytowane przez Agutak
Czas edycji: 2013-03-29 o 21:11
Stary 2013-03-29, 21:24   #1793
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Agutak Pokaż wiadomość
Przy pierwszej wizycie i badaniu na przyrządach miałam wydruk komputerowy ze stwierdzoną wadą i ustalone parametry soczewek(Op:-2,25, OL: -2,75) oraz przepisane krople do oczu. Nie było badania wzroku z użyciem tablicy, ani zakładania soczewek. Przy drugiej wizycie (u innego okulisty), po wydruku komputerowym ze stwierdzona wadą, miałam zakładane soczewki, widziałam w nich dobrze małe literki na tablicy, okulistka stwierdziła, że dobrze widzę w soczewkach o mocy -2,25. Niepokoi mnie ta róznica w oku prawym w komputerowym badaniu w dwóch różnych gabinetach...
Jeśli chodzi o odczucia w noszeniu soczewek to najwiekszym problemem jest dla mnie to, że nie widze w nich z bliska, obraz mam zamazany zamglony, nie mogę czytać, ani np pisac smsa- dopiero po odsunięciu telefonu na wyciągnięcie ręki moge cokolwiek przeczytać czy napisać.. Myslałam, że może oczy muszą się przyzwyczaić, ale po 5 dniach noszenia soczewek nic sie zmienia, nadal nie widze z bliska..

---------- Dopisano o 21:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:52 ----------

W soczewkach odczytywałam dobrze z tablicy, ale razem , nie na kazde oko oddzielnie.. jak sprawdzam teraz sama, przysłaniając jedno oko, to wydaje mi się, ze okiem prawym widze troszkę lepiej niż lewym.. Czy to wszystko znaczy, że mogę mieć źle dobrane moce soczewek?
sam wydruk z komputera nie jest miarodajny,więc tym pierwszym wynikiem bym się nie sugerowała.
Ważniejsze jest badanie z przymierzaniem soczewek.
Powinnaś mieć w gabinecie sprawdzoną ostrość też każdego oka oddzielnie.
Ciężko mi powiedzieć, czy masz źle dobrane soczewki czy może to jest u Ciebie naturalne, że jednym okiem widzisz troszkę lepiej.

Jeżeli problem z bliskimi odległościami nie minie w ciągu kilku dni to powinnaś powtórzyć badanie,ponieważ takie objawy nie powinny utrzymywać dłużej niż tydzień.
Stary 2013-03-29, 21:51   #1794
Agutak
Przyczajenie

Dziekuje bardzo za szybka odpowiedź
Oprócz tego dodam jeszcze, że po założeniu soczewek, w zasadzie przez cały czas ich noszenia, mam oczy jak załzawione, zamglone, widać jakby były zaspane, mam tez je troche przekrwione, z popekanymi naczynkami- choć przy tym nie czuję jakiegoś bólu, kłucia, ani uwierania, w zasadzie nie odczuwam ich na oczach. Nie wiem czy tak jest zanim oczy się przyzwyczają do soczewek, czy po 5 dniach noszenia i wystepującymi nadal przedstawionymi objawami mam uznać, że nie do końca sa one dla mnie.. Mam jeszcze do wypróbowania jednodniowe Ultraflexy ( teraz mam miesięczne Ultraflexy ) oraz miesięczne Air Optixy. Po jakim czasie moge ich spróbowac, żeby porównac w których lepiej się czuję?
Stary 2013-03-29, 22:37   #1795
butterfly 1
Raczkowanie

fiolka85 dzięki za odpowiedź już dziś wydaje mi się że lepiej widzę z bliska ,widocznie moje oczy potrzebowały trochę więcej czasu , a na kontrolną wizytę idę we wtorek i mam nadzieję że wszystko będzie ok Agutak ja mam Air Optix i jestem zadowolona ,może zmiana soczewek Ci pomoże ,ale najbezpieczniej zmieniać pod kontrolą specjalisty ,pozdrawiam
Stary 2013-03-29, 22:51   #1796
Agutak
Przyczajenie

..Butterfly1 - po jakim czasie zaczęłaś lepiej widzieć z bliska?
te Air Optixy i jednodniowe Ultraflexy dostałam od okulisty, więc sa chyba juz do mnie dopasowane. Lekarka stwierdziła, że moge sobie dla porównania je wypróbować, a na wizyte kontrolna przyjśc po miesiącu. Nie wiem tylko kiedy mogę ich spróbować, żeby miec w miare obiektywna ocene porównawczą,,

Edytowane przez Agutak
Czas edycji: 2013-03-29 o 22:54
Stary 2013-03-30, 00:12   #1797
zabka19
Raczkowanie

hej dziewczyny. Bardzo proszę o pomoc..
Używam płynu do soczewek Solo****A***. Butelkę mam już dosyć długo ok. 6 miesięcy jak nie dłużej. Miałam chwilową przerwę w noszeniu soczewek, dziś kupiłam nowe soczewki i nowe pudełeczko. Przygotowałam je, nalałam płynu, wyciągnełam soczewki i włożylam je do pojemniczka....... i nagle co?przypomniałam sobie, że przecież płyn mam dłużej i to dużo dłużej otwarty niż 3 miesiące. Teraz nie wiem co zrobić- czy kupić w przyszłym tygodniu nowy płyn, nalać do pojemniczka i włożyć te dzisiejsze soczewki które zostawiłam w tym płynie? czy te soczewki są już przesiąknięte tym 'starym' płynem i powinnam je wyrzucić i otworzyć nowe soczewki. Nie wiem co robić. Bardzo proszę o pomoc...
zabka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-30, 10:06   #1798
butterfly 1
Raczkowanie

Agutak zaczęłam lepiej widzieć po 9 ciu dniach , a dzień wcześniej specjalnie zmusiłam moje oczy na prace właśnie czytając książkę godzinę czasu , dłużej nie chciałam bo dziwnie mi się trochę czytało , moja wada jest trochę mniejsza od Twojej -1.

żabka19 nie mam zielonego pojęcia niestety nie mogę Ci pomóc
Stary 2013-03-30, 11:12   #1799
visionAM
Zakorzenienie

Dziewczyny, kiedyś ktoś tu podawał namiary do dobrego optometrysty w Warszawie, a nie mogę tego znaleźć, prosiłabym o pomoc jeśli ktoś coś wie
Chcę wybrać się na badanie wzroku i kompleksowy dobór soczewek, będę potrzebowała recepty na okulary i danych żeby kupić soczewki.
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-30, 12:52   #1800
natalkaa7522
Zakorzenienie

Co robicie jak Wam mgli soczewka? Moja mgli. Już dzisiaj 2 razy ją wyjmowałam i czyściłam i dalej

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości