|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#5041 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Brak okresu - wątek zbiorczy
Skąd takie informacje?
![]() Na opóźnienie okresu może wpłynąć wiele bardzo różnych czynników. Na pewno grzybica pochwy do nich należy. Nie jesteś w ciąży (nie z tamtego stosunku sprzed dwóch miesięcy), poczekaj jeszcze trochę, niepotrzebnie się stresujesz. |
|
|
|
#5042 |
|
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny piszę do was bo jestem w kopce i nie wiem co mam o tym myśleć, a zaczynam się stresować. Przedstawię swoją sytuację krótko:
4 maja wychodzę za mąż z moich obliczeń wyszło że będę miała wtedy 2 dzień okresu. Za radą pognałam w grudniu do ginekologa po radę. Dostałam wtedy luteinę dopochwową która miałam stosować 2 razy po jednej przez 5 dni. Od 16 dnia cyklu. Tak też robiłam. W styczniu po odstawieniu luteiny dostałam ładnie po 3 dniach obfity okres (taki jak zawsze tylko wcześniej), ucieszyłam się bo w ten sposób regulowałam sobie okres by nie mieć na ślubie. W lutym zrobiłam to samo w 16 dniu cyklu wziełam luteinę przez 5 dni i po 2 dniach dostałam okresu (ale bardzo dziwnego, niebolącego, takiego mniej obfitego ale za to nie trwał jak zawsze 7 dni tylko 16dni?????, przez pierwsze 7 dni był taki słabo obfity a przez następne 7 dni był wręcz jak plamienie bardzo bardzo skompy), przez to że się mi przedłużył okres w marcu pomyliłam datę zarzycia luteiny i zamiast 16 dnia cyklu wiząć (16 dnia miałam jeszcze okres) wzięłam 24dnia cylku. Znowu brałam 5 dni 2 razy dziennie. I myslałam że dostanę okres a tu nic... mija dziś 11dzień od odstawienia a ja nie mam okresu. Zaczynam się denerwować, czy nie jestem w ciąży. Dodam że ostatni stosunek mieliśmy z prezerwatywą przed okresem w lutym, zastanawia mnie to teraz czy nie jestem w ciąży a tamten okres w lutym (ten 2 tygodniowy) nie był przypadkiem plamieniem który często się zdarza?? Z jednej strony jest to możliwe że jestem w ciąży ale z drugiej nie bo zabezpieczaliśmy się. Po drugie jestem w okresie bardzo nerwowym przed slubem, zmieniłam tryb życia z siedzącego w domu do stojacego i zapierdzielającego w pracy (dostałam pracę od 1 lutego) wiec nie wiem czy przypadkiem to wszystko się nie skumulowało teraz i czy wynikiem tego nie jest to że nie mam jeszcze okresu. Dodam że w tamtym roku jak dostałam pracę to spóźniał mi się okres ok 3 tygodni. Dodam jeszcze że nie bolą mnie piersi, nie jestem płaczliwa (nerwowa to tak), urósł mi trochę brzuszek (ale zawsze puchnę przed okresem), trochę mnie pobolewa brzuch tak jakbym miała dostać ale piersi nic a nic (nawet nie urosły jak zawsze rosną przed okresem i bolą). Co o tym myślicie?? ja zaczynam panikować (nawet nie martwie się tym że rośnie fasolka) tylko suknia moja chyba nie jest odpowiednia bo wiazana i gorsetowa na ciążę!! Nie chcę skrzywdzic maleństwa. Do tego wszyskiego panuje różyczka w moim otoczeniu... Tak sobie pomyślałam ze jak do wtorku 2 kwietnia nie dostanę okresu to zrobię test. No ale może wy wypowiecie się co może być przyczyną tego że nie dostałam po luteinie okresu. PS. No bo gdybym była w ciąży to byłby teraz ok 7 - 8 tydzień. To chyba jakieś objawy powinnam mieć?? no oprócz braku miesiaczki |
|
|
|
#5043 |
|
Marudziara
|
Możliwe, że braniem luteiny pokręciłaś sobie hormony, ale zrób sobie dla spokoju test
|
#5044 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, mam cykle 34 dniowe z odchyleniem co kilka miesięcy do 39 dni. Ostatni okres miałam 19-24 lutego. Dzisiaj kończy się 40 dzień cyklu, a okresu nie ma. W poniedziałek bolały mnie jajniki. Od kilku dni pobolewają nerki (chyba się przeziębiłam). Śluzu raczej nie mam, nie jest ciągnący, ani nic. Dwa dni temu był biały, nieciągnący. Teraz jest sucho. Seksu nie było, jedynie petting 15-16 lutego. W międzyczasie przechodziłam przeziębienie i zaczęłam ćwiczyć 5 dni w tygodniu. Ile mam jeszcze czekać, żeby pójść do ginekologa?
|
#5045 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#5046 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiaj jeszcze zrobię test, bo sama się nakręcam dodatkowo i martwię.
|
#5047 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#5048 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny, mam 18 lat, odchudzałam się przez długi czas. Teraz mam bulimię. Nie mam okresu. Chcę się wybrać do ginekologa. Nie stać mnie na wizyty prywatne i leczenie w ten sposób. Rodzice nic nie wiedzą. Jak mam się umówić na wizytę przez NFZ? Normalnie zajść do szpitala, gdzie jest gin i umówić się zaznaczając wizytę refundowaną? Strasznie się cykam, ale wiadomo, zdrowie ważniejsze, zwłaszcza, że sama nie potrafię sobie już pomóc. Kiedyś słyszałam, że trzeba iść z legitymacją szkolną, nie wiem - czy jako niepełnoletnia, czy jak... Skąd mam wziąć poświadczenie o przebytych przez mamę chorobach, wgl w rodzinie, gdy w ksiazece zdrowia mamy ich nie ma, a miala wycinana macice niedawno. Co z ubezpieczeniem? W sieci znalazłam numer do lekarza, ale przecież nie będę do niego dzwonić, jeśli zamierzam iść publicznie.
Mam nadzieję, że mnie nie zbyje ze względu na problem, bulimię i wiek, ale też czy bedzie chciał mnie leczyc, ja wiem, ze niektore badania sa platne. Jak mam się umowic na wizyte, po prostu zadzwonic do przychodni i w ten sposob tez, zaznaczajac wizyte przez NFZ, co zabrac ze soba, oprocz kalendarzyka? Dziewczyny pomozcie. ![]()
|
|
|
|
#5050 |
|
Zakorzenienie
|
Czasem tak jest, że lekarz luteine daje na wywolanie. Zapisz się do lekarza, bo na wizytę trochę zaczekasz. Chyba, że prywatnie. A kontrolna wizyta nie zaszkodzi.
|
|
#5051 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzwoniłam, na nfz dopiero termin na maj. Prywatnie jutro rano mam dzwonić.
Edytowane przez Karolllka7 Czas edycji: 2013-04-02 o 17:49 |
|
|
|
|
#5052 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczyny mam problem , spoznia mi sie okres juz 6 dzien ( jest to już dziś 34 dzien cyklu), kochałam sie z partnerem 25 dni temu bez zabezpieczenia i 3 dni temu wykonałam test wyszedł negatywny, wczoraj takze wykonalam test, rowniez wyszedl negatywny. Czy test po 25 dniach od stosunku jest wiarygodny?? Strasznie się stresuję może to dlatego też mi się spoznia;/
Proszę o wasze opinie nt. testów ich zgodności itd. |
|
|
|
#5053 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#5055 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#5056 |
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Brak okresu - wątek zbiorczy
Więc coś musi się nie zgadzać bo okresu jak nie ma tak nie ma :/ chyba nerwicy się nabawie:'(
Wiem ze zachowaliśmy się nieodpowiedzialnie niestety. Jutro robię kolejny test z innej firmy. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#5057 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Brak okresu - wątek zbiorczy
Poczytaj ilu dziewczynom się spóźnia okres, a nawet seksu nie miały. Wiosenne przesilenie, czy co. Może zrób beta hcg - wynik za 2 godz i sprawa jasna.
|
|
#5058 |
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Brak okresu - wątek zbiorczy
Jesli okres nie pojawi się w tym tygodniu to idę na badanie krwi;/
:sly::sly::sly::sly: ![]() : (Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#5059 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też robiłam dwa testy. Jeden strumieniowy, drugi płytkowy w odstępstwie dwóch dni od siebie i jeden z porannego moczu drugi wieczorem. Oba negatywne a okresu nie mam przez 9 dni bodajże (już przestałam liczyć).
Próbuję się od wczoraj dodzwonić do ginekologa prywatnie, bo na nfz jak już pisałam połowa maja. Martwię się trochę, bo zawsze okres miałam regularny, a tu taki psikus. Już mnie nawet piersi przestały boleć.
|
#5060 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#5061 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczynki!!! Właśnie dostałam okres, życzę Wam tego samego, trzymajcie się cieplutko. Pozdrawiam
|
|
|
|
#5062 |
|
Zakorzenienie
|
Jestem umówiona na piątek do ginekologa.
|
#5063 |
|
Przyczajenie
|
Mam 15 lat i od dwóch miesięcy nie mam okresu . Jestem otyłą osobą bo mam 176 cm i ważę 79 kg. Miesiączka pierwszy raz mi się tak długo spóźnia i miesiączkuje już od ponad 2 lat . Zawsze jakoś występował co 28-30. Dodam też , że nigdy nie współżyłam z chłopakiem. Strasznie się boje , że jestem w ciąży, ale to nie możliwe ,bo dzieci przecież nie biorą się z powietrza .
Co się ze mną dzieje? Czy w moim wieku jest to normalne? |
|
|
|
#5064 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Do ginekologa
Powinnaś pójść do ginekologa. Zaburzenia miesiączkowania w Twoim wieku mogą wynikać z zaburzeń hormonalnych, dlatego trzeba iść z tym do lekarza, ale równie dobrze przyczyną może być stres. Niemniej jednak warto udać się do ginekologa.
|
|
|
|
#5065 |
|
Raczkowanie
|
Nic się nie bój zapisz się do gina pogada z Tobą jak będzie miał sprzęt to zrobi Ci usg i spr np czy nie masz torbieli i będzie po wszystkim
|
|
|
|
#5066 |
|
Zakorzenienie
|
No, to spoko. Wizyta kontrolna nie zaszkodzi.
|
|
#5067 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuje bardzo za odpowiedzi. Trochę się uspokoiłam .
|
|
|
|
#5068 |
|
Przyczajenie
|
W ciąży zdecydowanie nie możesz być
A byłaś już kiedyś u ginekologa czy to będzie Twoja pierwsza wizyta? Trzymam kciuki na pewno to nic poważnego ale nie można takich rzeczy ignorować.
30.09.2013 - Jeszcze Cię nie znam a już Cię kocham... "KAŻDY Z NAS CZEGOŚ ŻAŁUJE. KAŻDY Z NAS W NIEODPOWIEDNIM MOMENCIE POWIEDZIAŁ KILKA SŁÓW ZA DUŻO. KAŻDY Z NAS, CHOCIAŻ RAZ POWIEDZIAŁ 'NIE, WTEDY, GDY SERCE TAK CHOLERNIE BŁAGAŁO O TAK." -veriolla.moblo.pl |
|
|
|
#5069 | |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Brak okresu - odchudzanie - jak się zwrócić do lekarza?
Cytat:
Mam rozumieć, że jesteś już pełnoletnia? Czyli masz skończone 18 lat 1. Po pierwsze idziesz do jakiejkolwiek publicznej poradni gdzie przyjmuje ginekolog, obojętnie czy ta poradnia jest w szpitalu czy przy szpitalu czy zupełnie w jakimś innym zakładzie opieki zdrowotnej i prosisz o umówienie na wizytę do obojętnie jakiego ginekologa jeśli nie masz poleconego. Upewniasz się że wizyta będzie refundowana. 2. Jeśli masz dowód osobisty to udajesz się umówić na wizytę z dowodem, jeśli nie z legitymacją szkolną, teraz nie musisz mieć ze sobą ubezpieczenia, wszystko odbywa sie droga elektroniczną. 3. Na wizytę tez przynosisz dokument potwierdzający tożsamość (dowód bądź legitymacje). 4. Skierowania na badanie płatne sa wypisywane jesli chodzisz do ginekologa prywatnie. 5. Nie rozumiem po co Ci poświadczenie o przebytych przez mamę chorobach? Wystarczy, że wspomnisz o tym na wizycie że takie sytuacje miały miejsce w najbliższej rodzinie. 6. Na wizytę pierwszą jeśli nigdy nie byłaś u lekarza bierzesz tylko dowód i kalendarzyk Jesteś zupełnie nie poinformowana, szczerze powiedziawszy jest Ci konieczna pomoc kogoś dorosłego, kto Ci pomoże. Jeśli pod względem medycznym jesteś zdrowa ginekologicznie lekarz nie będzie chciał Cię leczyć bo bulimia to nie choroba ginekologiczna a brak okresu to tylko jej następstwo.
30.09.2013 - Jeszcze Cię nie znam a już Cię kocham... "KAŻDY Z NAS CZEGOŚ ŻAŁUJE. KAŻDY Z NAS W NIEODPOWIEDNIM MOMENCIE POWIEDZIAŁ KILKA SŁÓW ZA DUŻO. KAŻDY Z NAS, CHOCIAŻ RAZ POWIEDZIAŁ 'NIE, WTEDY, GDY SERCE TAK CHOLERNIE BŁAGAŁO O TAK." -veriolla.moblo.pl |
|
|
|
|
#5070 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: okres...
jeśli tracisz włosy to może być to objaw nadczynności tarczycy
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:53.

A byłaś już kiedyś u ginekologa czy to będzie Twoja pierwsza wizyta? Trzymam kciuki na pewno to nic poważnego ale nie można takich rzeczy ignorować.