AU PAIR- Bylas?Jestes? Chcesz byc? Zapraszamy tutaj! part IX - Strona 156 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-04-02, 00:03   #4651
gabasta
Raczkowanie

Dot.: AU PAIR- Bylas?Jestes? Chcesz byc? Zapraszamy tutaj! part IX

a mnie rodzina prosi o CV i jestem w kropce, ma być takie normalne jakie wysłałabym wszędzie czy mam sklecić takie typowe aupairowe? tak czy tak zbyt dużo tam nie będzie
Stary 2013-04-02, 08:55   #4652
gorzala
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez laczupakabra Pokaż wiadomość
huuuuh, pierwsze koty za płoty! rozmawiałam z takim facetem z Edynburga, było dobrzeeee
mam porozmawiać niedługo z jego żoną i dziećmi, w ogóle wcześniej z nimi nie rozmawiałam, napisałam do nich na greataupair jakiś czas temu i dzisiaj dopiero zobaczyłam, że mi odpisali, podałam im skypa, a host jak wszedł na skypa to od razu zadzwonił, miło się gadało, ale nic się nie dowiedziałam haha
a on tu już chce mnie z całą rodziną zapoznawać
wiec najwyrazniej podeszlaś mu charakterem, brzmi fajnie!
gorzala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-02, 08:55   #4653
channy
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez thePhantom Pokaż wiadomość
ja mam wyslane kolo 35 aplikacji dopiero, no ale niestety - negatywy, a jak pozytywy to konczy sie na dwóch wiadomosciach, bo cos nie gra cos niestety czuje, ze au pair nie jest mi pisane..
Nie no, nie poddawaj się, próbuj! A na ile chcesz wyjechać?

Cytat:
Napisane przez Fiere Pokaż wiadomość
O koszty podróży narazie nie pytałam, napisała że z innymi dziewczynami rozmawia na skypie i czy ja tez mam taka możliwość to pogadam z nią w weekend, wtedy się zapytam. Prosiłam ją też o kontakt do poprzedniej aupair, ale narazie mi nie podała, myślę że mi da jak zobaczy jakieś moje referencje, które próbuję skombinować właśnie .
Na profilu miała napisane że oczekuje od au pair żeby utrzymywała porządek w pokoju dzieci, pomogła nakryć do stołu, jakieś prasowanie, zobaczymy co powie poprzednia au pair. no zobaczymy, ona pisze też z innymi dziewczynami więc się nie nastawiam za bardzo ale to jest jedyna rodzinka z którą narazie piszę .

Co do miodu, ja zawsze piłam w czasie choroby wodę z miodem i cytryną, pyszna, i podobno pomaga, ale faktycznie trochę gardło podrażniała, jak mnie bardzo bolało...

Dziękuję . Zastanawiałam się co jest nie tak, bo dostaję same negatywy. A najbardziej denerwuje mnie jak rodzinka przeczyta wiadomość, ale nie da ani pozytywa ani negatywa
To jest rzeczywiście wkurzające Wczoraj wymanewrowała mnie tak rodzinka jedna, ale dzisiaj rano wchodzę, a tu wiadomość od nich

Właśnie, ja muszę do swojej rodzinki o kontakt z poprzednią Au-Pair poprosić!

Cytat:
huuuuh, pierwsze koty za płoty! rozmawiałam z takim facetem z Edynburga, było dobrzeeee
mam porozmawiać niedługo z jego żoną i dziećmi, w ogóle wcześniej z nimi nie rozmawiałam, napisałam do nich na greataupair jakiś czas temu i dzisiaj dopiero zobaczyłam, że mi odpisali, podałam im skypa, a host jak wszedł na skypa to od razu zadzwonił, miło się gadało, ale nic się nie dowiedziałam haha
a on tu już chce mnie z całą rodziną zapoznawać
To co wy, ploty uskutecznialiście na tym skypie?
channy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-02, 08:58   #4654
gorzala
Zakorzenienie

Dot.: Odp: AU PAIR- Bylas?Jestes? Chcesz byc? Zapraszamy tutaj! part IX

Cytat:
Napisane przez roux666 Pokaż wiadomość
hm serio? ale to przeciez jedna z popularniejszych metod na gardlo i nie slyszalam, zeby komus szkodzilo
Cytat:
Faktycznie miód u niektórych osób moze wywołać podrażnienie gardła. Dzieje sie tak kiedy infekcja gardła trwa już jakiś czas i sluzówka jest zmieniona chorobowo-wtedy jest bardziej wrażliwa.
W takim przypadku zalecam rozcieńczenie miodu wodą lub przyjmowanie cukierków z miodem i propolisem. Podczas ssania następuje stopniowe rozpuszczanie sie tabletki.
Nalezy jednak stwierdzic,ze infekcje gardła sa infekcjami o charakterze wirusowo-bakteryjnym i stosowanie miodu zawierajacego MGO w znaczący sposób skraca czas choroby.
wszystko jasne :P
Stary 2013-04-02, 09:48   #4655
roux666
Zakorzenienie

GG do roux666

Cytat:
ja mam wyslane kolo 35 aplikacji dopiero, no ale niestety - negatywy, a jak pozytywy to konczy sie na dwóch wiadomosciach, bo cos nie gra cos niestety czuje, ze au pair nie jest mi pisane..
oj tam ...! nie kracz !

powiedz lepiej gdzie sie koncza Twoje rozmowy, na jakim etapie?
cos zaradzimy

Cytat:
Napisane przez gabasta Pokaż wiadomość
a mnie rodzina prosi o CV i jestem w kropce, ma być takie normalne jakie wysłałabym wszędzie czy mam sklecić takie typowe aupairowe? tak czy tak zbyt dużo tam nie będzie
musisz takie typowe sklecic!

FoodSenses INSTA #foodphotography #fitfood
roux666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-02, 10:10   #4656
blanca7
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gorzala Pokaż wiadomość
spróbuj najpierw domowych srodkow na noc.. pewnie nie pomyslalas i nie przywiozlas ze soba zadnego ibupromu/polopiryny z Polski ale miod bardzo kojaco dziala na gardlo, wiec moze w domu jakis znajdziesz? wtedy najlepiej letnia albo chlodna herbatke z duza iloscia miodu pic, jesli masz goraczke to nie zbijaj jej srodkami bo to znnaczy, ze organizm probuje sam sie wybronic, ubrac sie cieplej i wygrzac w lozku... jak nie masz miodu to hmm mleko i czosnek :X ohydne, ale działa. nie ma co od razu stawiac, ze to angina.
Nie zakładam, że to angina, bo wolę myśleć pozytywnie Ibuprom wzięłam z Polski i jeszcze Cholinex (zawsze biorę takie rzeczy ze sobą, bo wolę mieć swoje lekarstwa), więc tym się leczę od 3 dni. Do tego piję herbatę z cytryną, mleko z miodem(dziś dokupiłam czosnek) i jem jogurty i banany, żeby gardła nie podrażniać .
Obym się szybko wykurowała- a kartę Euro26 mam Jedna rodzinka z tego bloku zostawiła mi swój numer telefonu i powiedzieli, że mogę ich odwiedzić, bo będę cały tydzień sama. Tylko prawdę mówiąc, wcale do nich nie chcę iść, bo z tym facetem gadałam może 5 minut. I się zastanawiam czy jak nie zadzwonię do nich, to będzie to źle odebrane.

Roux- nie rodzinka ani razu ze mną o tym nie gadała, nie przeprosili mnie, zero reakcji, tak jakby nic się nie działo
Ja to chyba takie rodziny przyciągam- w poprzedniej, tej super, hości mieli problemy z synem, który czasami za dużo pił i wtedy zdarzało się, że przychodziła z nim policja, albo się wykłócał, albo trafiał do szpitala po pijaku. Ale to były bardzo sporadyczne sytuacje, a hości zawsze ze mna o tym gadali i było widać, że jest im z tym głupio, że muszę być w to zamieszana.
blanca7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-02, 12:19   #4657
laczupakabra
Rozeznanie

GG do laczupakabra

Cytat:
Napisane przez channy Pokaż wiadomość
To co wy, ploty uskutecznialiście na tym skypie?
hahaha no tak mniej więcej, głównie on zadawał pytania i mówił, zabawny człowiek

odpisała rodzinka, która mi się spodobała, dwójka dzieci 10 i 12 lat, trochę sprzątania, wyprowadzanie psa, rano pomóc zanim wyjdą do szkoły, jak wrócą to herbatka, mieszkają w Leicestershire, więc średnio dla mnie, a płacą 65 funtów na tydzień...
laczupakabra jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-04-02, 13:14   #4658
thePhantom
Zakorzenienie

Cytat:
Nie no, nie poddawaj się, próbuj! A na ile chcesz wyjechać?
na 3 miesiące najlepiej, chciałabym albo w okresie letnim, albo zacząc we wrzesniu skonczyc gdzies kolo grudnia
Cytat:
oj tam ...! nie kracz !

powiedz lepiej gdzie sie koncza Twoje rozmowy, na jakim etapie?
cos zaradzimy

musisz takie typowe sklecic!
ciezko to w ogole nazwac rozmowami dostalam narazie tylko 4 pozytywy, dwa to kolejna odpowiedź po mojej odpowiedzi zakańczała rozmowe, bo nie termin, bo znaleźli kogos innego, jeden przypadek to wysłana moja odpowiedź bez odczytania nawet (wspomniane dwie panie ) i raz zdążyłam napisać z mojej strony dwie wiadomości bodajże, i pani napisala, ze jednak ona chce kogoś kto zacznie w kwietniu już. reszta to same negatywy, nieodczytane, nieodpisane
dół - luty 2015

Była Au pair - Niemcy 2013
thePhantom jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-02, 13:25   #4659
MUTD
Rozeznanie

Cytat:
hahaha no tak mniej więcej, głównie on zadawał pytania i mówił, zabawny człowiek

odpisała rodzinka, która mi się spodobała, dwójka dzieci 10 i 12 lat, trochę sprzątania, wyprowadzanie psa, rano pomóc zanim wyjdą do szkoły, jak wrócą to herbatka, mieszkają w Leicestershire, więc średnio dla mnie, a płacą 65 funtów na tydzień...
Też mam z nimi kontakt! Mi by wszystko baaaaardzo odpowiadało, ale napisałam im wlasnie, ze moge tylko od konca maja do 6-7 lipca, bo pozniej jade do mojej pierwszej rodzinki. Ciekawe, co odpiszą, ale skoro widzę, że Ty tez masz z nimi kontakt i jestes dyspozycyjna na dluzszy czas to chyba odpowiedz jest prosta :P
Stary 2013-04-02, 13:48   #4660
laczupakabra
Rozeznanie

GG do laczupakabra

Cytat:
Napisane przez MUTD Pokaż wiadomość
Też mam z nimi kontakt! Mi by wszystko baaaaardzo odpowiadało, ale napisałam im wlasnie, ze moge tylko od konca maja do 6-7 lipca, bo pozniej jade do mojej pierwszej rodzinki. Ciekawe, co odpiszą, ale skoro widzę, że Ty tez masz z nimi kontakt i jestes dyspozycyjna na dluzszy czas to chyba odpowiedz jest prosta :P
mi nie za bardzo odpowiada lokalizacja i kieszonkowe, więc odpowiedź nie taka prosta
Stary 2013-04-02, 14:01   #4661
MUTD
Rozeznanie

Cytat:
mi nie za bardzo odpowiada lokalizacja i kieszonkowe, więc odpowiedź nie taka prosta
a tamta rodzinka z "pierwszych kotow za ploty" skąd jest?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-02, 14:13   #4662
channy
Raczkowanie

Cytat:

Specjalnie tak zrobił, żebyś już nikogo innego nie szukała

65 funtów/tygodniowo to chyba nie tak źle? Leicestershire to nie koniec świata jeszcze!

Cytat:
na 3 miesiące najlepiej, chciałabym albo w okresie letnim, albo zacząc we wrzesniu skonczyc gdzies kolo grudnia

ciezko to w ogole nazwac rozmowami dostalam narazie tylko 4 pozytywy, dwa to kolejna odpowiedź po mojej odpowiedzi zakańczała rozmowe, bo nie termin, bo znaleźli kogos innego, jeden przypadek to wysłana moja odpowiedź bez odczytania nawet (wspomniane dwie panie ) i raz zdążyłam napisać z mojej strony dwie wiadomości bodajże, i pani napisala, ze jednak ona chce kogoś kto zacznie w kwietniu już. reszta to same negatywy, nieodczytane, nieodpisane
O, no to ja ostatnio musiałam odrzucić rodzinkę, która chciała od września do grudnia właśnie. Podać Ci link?
Stary 2013-04-02, 14:15   #4663
laczupakabra
Rozeznanie

GG do laczupakabra

Cytat:
a tamta rodzinka z "pierwszych kotow za ploty" skąd jest?
hahaha z Haddington koło Edynburga
Stary 2013-04-02, 14:41   #4664
MUTD
Rozeznanie

Cytat:
hahaha z Haddington koło Edynburga
no to okolica bardzo ładna, ciekawa
kurcze mi wlasnie pasowaloby coś w Anglii bardziej, zeby miec pozniej blisko do Oxfordu, no ale poza ta rodzinka, zadna jakos sie specjalnie nie interesuje moim krotkim 1,5 miesiecznym pobytem..
Stary 2013-04-02, 14:47   #4665
thePhantom
Zakorzenienie

Cytat:
Specjalnie tak zrobił, żebyś już nikogo innego nie szukała

65 funtów/tygodniowo to chyba nie tak źle? Leicestershire to nie koniec świata jeszcze!

O, no to ja ostatnio musiałam odrzucić rodzinkę, która chciała od września do grudnia właśnie. Podać Ci link?
jasne!
dół - luty 2015

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-04-02, 14:53   #4666
laczupakabra
Rozeznanie

GG do laczupakabra

Cytat:
no to okolica bardzo ładna, ciekawa
kurcze mi wlasnie pasowaloby coś w Anglii bardziej, zeby miec pozniej blisko do Oxfordu, no ale poza ta rodzinka, zadna jakos sie specjalnie nie interesuje moim krotkim 1,5 miesiecznym pobytem..
do Oxfordu? ;> a co w Oxfordzie?

ja bym chciała pozwiedzać miasta uniwersyteckie, bo myślę nad studiami w Anglii
Stary 2013-04-02, 15:47   #4667
MUTD
Rozeznanie

Cytat:

tam właśnie mieszka moja poprzednia rodzinka, u której bede operkować o 6 lipca znowu
tez swojego czasu myslalam o studiowaniu w Anglii. Jak sie nie dostane na studia w Polsce, to biore gap year, poprawie mature i moze tam bede startowac ;>
Stary 2013-04-02, 15:59   #4668
laczupakabra
Rozeznanie

GG do laczupakabra

Cytat:
tam właśnie mieszka moja poprzednia rodzinka, u której bede operkować o 6 lipca znowu
tez swojego czasu myslalam o studiowaniu w Anglii. Jak sie nie dostane na studia w Polsce, to biore gap year, poprawie mature i moze tam bede startowac ;>
aaa to fajnie
Stary 2013-04-02, 16:07   #4669
channy
Raczkowanie

Cytat:
jasne!
Proszę bardzo. X

Cytat:

Też czasami myślę nad studiami w UK, ale chyba pójdę na nie w Polsce, na prywatną uczelnię. Za dużo papierkowej roboty w Anglii

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-02, 16:17   #4670
thePhantom
Zakorzenienie

Cytat:
Proszę bardzo. X
dzięki bardzo nie myślałam w sumie o Szwajcarii, ale to tez dobra opcja zobaczymy, może odpiszą
dół - luty 2015

Stary 2013-04-02, 16:28   #4671
ojp
Wtajemniczenie

Ja 2 tygodnie temu dostałam wiadomość wiadomość na fb, ale zobaczyłam to dopiero dzisiaj. mieszkają w Mediolanie i nadal szukają dziewczyny. Napisałam, że ja pracuję jako niania w Londynie, ale oni nadal kogoś szukają. Treść maila:

"Hi!

We're looking for an au pair in Milano for a family with two kids of 5 years old and a newborn (today she's 3 months), the job will start in May.

The au pair will be babysitting the 5 years old child but she will have to be able to look after the newborn in case of need.

She'll be live-in, working from monday to friday from 15.30 to 20.30 (3.30pm-8.30pm) and sometimes during the evening.

The family will need also to be supported during the morning for 1 hour (7.30-8.30).

The au pair will have her own room and bathroom, room&board, 100 euros x week, plus extra money in case of work during the week end.

She will go on holiday with the family during the summer (June-July).

Would you be interested or do you know anyone that would like to get more information about?

Many thanks In advance"

Aparatka: 16.08.2007-10.09.2009
11.03.2015-?

Walczę:
82,6 kg --> 80,2 kg --> 75,9 ?

cel I: 79 kg
cel II: 75 kg
cel III: 71 kg

"Per aspera ad astra".
ojp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-02, 16:39   #4672
laczupakabra
Rozeznanie

GG do laczupakabra

Cytat:
Napisane przez ojp Pokaż wiadomość
Ja 2 tygodnie temu dostałam wiadomość wiadomość na fb, ale zobaczyłam to dopiero dzisiaj. mieszkają w Mediolanie i nadal szukają dziewczyny. Napisałam, że ja pracuję jako niania w Londynie, ale oni nadal kogoś szukają. Treść maila:

"Hi!

We're looking for an au pair in Milano for a family with two kids of 5 years old and a newborn (today she's 3 months), the job will start in May.

The au pair will be babysitting the 5 years old child but she will have to be able to look after the newborn in case of need.

She'll be live-in, working from monday to friday from 15.30 to 20.30 (3.30pm-8.30pm) and sometimes during the evening.

The family will need also to be supported during the morning for 1 hour (7.30-8.30).

The au pair will have her own room and bathroom, room&board, 100 euros x week, plus extra money in case of work during the week end.

She will go on holiday with the family during the summer (June-July).

Would you be interested or do you know anyone that would like to get more information about?

Many thanks In advance"
szkoda, że jedno takie małe i ciekawe na ile czasu chcą au pair? na lato, rok?
Stary 2013-04-02, 16:43   #4673
roux666
Zakorzenienie

GG do roux666

Cytat:
szkoda, że jedno takie małe i ciekawe na ile czasu chcą au pair? na lato, rok?
trzy miesiace to juz fajny bobas! w maju bedzie mialo 4...Nie ma sie cos bac)

kilka dni temu moja dziewuszka z ex rodzinki mi powiedziala, ze chcialaby, zebym wrocila bo nowa au pair wcale nie jest taka mila...Powiedziala to przy swojej mamie...
Az mi sie serce lamie..
ale wymyslilam pieczenie muffinow za kilka dni z moimi ex dzieciaczkami wiec je wyprzytulam za wsze czasy!!!

FoodSenses INSTA #foodphotography #fitfood

Edytowane przez roux666
Czas edycji: 2013-04-02 o 16:44
roux666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-02, 16:46   #4674
laczupakabra
Rozeznanie

GG do laczupakabra

Cytat:
trzy miesiace to juz fajny bobas! w maju bedzie mialo 4...Nie ma sie cos bac)
no ale ja nie mam w ogóle doświadczenia z małymi dziećmi
Stary 2013-04-02, 16:54   #4675
marudzia
Raczkowanie

a możecie mi powiedzieć coś o Tarragonie? może któraś z Was tam była, albo znacie kogoś kto tam był/jest?
Stary 2013-04-02, 16:55   #4676
gorzala
Zakorzenienie

no ja bym się też trochę bała, że nie ogarnę.. swoje bym już chciała, ale wiem że nie mogę bo nie podołam instynkt gdzieś tam dzwoni, ale nie w tym kościele jeszcze xD
bałabym się uszkodzić..
Stary 2013-04-02, 17:15   #4677
smerrfetka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gorzala Pokaż wiadomość
no ja bym się też trochę bała, że nie ogarnę.. swoje bym już chciała, ale wiem że nie mogę bo nie podołam instynkt gdzieś tam dzwoni, ale nie w tym kościele jeszcze xD
bałabym się uszkodzić..
Nie ma się czego bać Fajne są małe dzieciaczki Ja dziś opiekowałam się ponad 2 miesięczną dziewczynką i było super Płacz w oczekiwaniu na jedzenie jest trochę przerażający, ale jak już się nakarmi to jest ok

Wymiana kosmetyczna
smerrfetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-02, 17:35   #4678
lucyohlucy
Wtajemniczenie

Cytat:
no ale ja nie mam w ogóle doświadczenia z małymi dziećmi
To się wszystko szybko łąpie Nie ma się co bać!
Jak jest się w takiej sytuacji, najlepiej zapytać host mamę, żeby Ci wszystko pokazała (nie dlatego że nic nie wiesz, tylko , zeby pokazała jak ONA chce zebyś się dzieckiem zajmowała - tylko zaplusujesz)

A jak chcesz zdobyć wprawy - jazda do jakiejś cioci, kuzynki, która ma małego bobasa i poprosić o przeszkolenie Ja tak zrobiłam, i wiele się nauczyłam, naprawdę nic trudnego

A jakie są słodkie takie bobasy
Stary 2013-04-02, 18:06   #4679
smerrfetka
Rozeznanie

Dziewczyny jestem w szoku ! Dałam sobie ostatnio spokój z oglądaniem rodzinek i wysyłaniem aplikacji, ale sprawdzałam na stronie czy ktoś czasem nie odpowiedział na moje zgłoszenie i przed chwilą jakaś rodzinka SAMA do mnie zaaplikowała

Dwójka dzieci chłopiec 12 lat, a dziewczynka 7. Proponują 80 funtów, jeden dzień wolny. Oczywiście to dopiero początek i nie ma się co ekscytować, ale sam fakt, że sami napisali jest dla mnie zaskakujący.
W profilu mają, że szukają au pair z Czech, bo sami tam kiedyś mieszkali i chłopiec mówi biegle po czesku, a data rozpoczęcia pracy to luty... yy... coś chyba nie tak ;/

Wymiana kosmetyczna
smerrfetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-02, 18:12   #4680
laczupakabra
Rozeznanie

GG do laczupakabra

Cytat:
Napisane przez lucyohlucy Pokaż wiadomość
To się wszystko szybko łąpie Nie ma się co bać!
Jak jest się w takiej sytuacji, najlepiej zapytać host mamę, żeby Ci wszystko pokazała (nie dlatego że nic nie wiesz, tylko , zeby pokazała jak ONA chce zebyś się dzieckiem zajmowała - tylko zaplusujesz)

A jak chcesz zdobyć wprawy - jazda do jakiejś cioci, kuzynki, która ma małego bobasa i poprosić o przeszkolenie Ja tak zrobiłam, i wiele się nauczyłam, naprawdę nic trudnego

A jakie są słodkie takie bobasy
no wiem, wiem też uważam, że są słodkie, ale czuję się niekompetentna

napisała do mnie rodzinka z Milanu ze dziećmi 6 lat i bliźniaki 3-letnie chcieli żebym im napisała coś o sobie, wyszło całe wypracowanie chcą kogoś od września do następnego czerwca i stwierdziłam, że w Milanie mogłabym tak długo zostać, nauczyłabym się lepiej włoskiego, chciałam jechać też do Francji, ale Francuzi albo chcą kogoś kto mówi po francusku albo z prawem jazdy poza tym zależałoby mi szczególnie na Paryżu to mogłabym pojechać w przyszłe wakacje

też jak do Was napisze rodzinka z jakiegoś miasta to potem przez godzinę oglądacie zdjęcia tego miasta?

masakra! jutro do szkoły, Słowackiego trzeba maglować, a nie malownicze widoczki
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości