|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#601 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.5
Ja nie mam konta na All
, ale czytając ogłoszenia lokalne znalazłam info o jakimś ataku hakerów http://www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/art...KRAJ/130409918
|
|
|
|
|
#602 |
|
Rozeznanie
|
Heh, ja mam wrażenie że ludzie to już jak zombie chodzą z braku słońca...Ja też mam dość, czuję narastającego wqrwa w środku na ten syf za oknem - no ale cóż - jaki kraj taka pogoda
|
|
#603 |
|
Konto usunięte
|
dziś all zostało zaatakowane przez hakerów i były problemy z logowaniem i działaniem kont.
jak ja się źle czuje. niedość, że mi źle, koleś z tej pracy się nie odzywa (a nawet mi się już śniła) to jeszcze ten katar, kaszel, zatkane zatoki... wszystko na raz :|
|
|
|
|
|
#604 |
|
Raczkowanie
|
Moja historia wygląda tak:
Od półtorej roku mieszkam w nowym mieście i bezskutecznie poszukuję pracy Na początku próbowałam znaleźć pracę zgodną z wykształceniem... Później jakąkolwiek pracę biurową....Teraz szukam czegokolwiek, ale niestety nikt nie odpowiada na moje oferty.... przez półtora roku byłam tylko kilka razy na rozmowach kwalifikacyjnych, ale niestety nie udało się.... Kilka razy sama zrezygnowałam myśląc,że znajdę coś lepszego i teraz żałuję, bo na rynku pracy w tym roku jest o wiele gorzej..... Mój dorobek jest bardzo mizerny 27 lat tytuł mgr inż półroczny staż wolontariat Nie osiadałam całkiem na laurach, starałam się podnosić swoje kwalifikacje, zrobiłam kurs kadry,płace; udało mi się zdać prawo jazdy; teraz kończę studia podyplomowe.... Przez kilka miesięcy udzielałam się jako Wolontariusz, odbyłam praktyki w szkole (ze studiów podyplomowych) Dla pracodawców to ciągle za mało ..... Pomóżcie
|
|
|
|
|
#605 | |
|
Inkwizytor
|
Cytat:
![]() Jaki kierunek studiów skończyłaś? Sądząc po praktykach w szkole obstawiam chemię?
“Never forget what you are, for surely the world will not. Make it your strength. Then it can never be your weakness. Armor yourself in it, and it will never be used to hurt you.” Martin wymianka książkowa |
|
|
|
|
|
#606 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#607 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#608 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
mgr+inż+podyplomówka potrafi wystraszyć, że "będziesz chciała nie wiadomo ile kasy, a nic nie umiesz pod względem prawdziwej pracy", niestety, tak teraz patrzą na te wszystkie aplikacje. kursy i dyplomy doświadczenia nie przebiją... a czasem i zaszkodzą. jeszcze jak są z jednej dziedziny ot ujdzie, ale jak się łapie "kilka srok" to może być problem. Edytowane przez be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592 Czas edycji: 2013-04-02 o 20:33 |
|
|
|
|
|
#609 |
|
Inkwizytor
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;40095412]nie wiem w jakim mieście mieszkasz, ale np na Warszawę to bardzo mało w stosunku do twojego wieku...
mgr+inż+podyplomówka potrafi wystraszyć, że "będziesz chciała nie wiadomo ile kasy, a nic nie umiesz pod względem prawdziwej pracy", niestety, tak teraz patrzą na te wszystkie aplikacje. kursy i dyplomy doświadczenia nie przebiją... a czasem i zaszkodzą. jeszcze jak są z jednej dziedziny ot ujdzie, ale jak się łapie "kilka srok" to może być problem.[/QUOTE] No tak, ale lepiej robić kursy niż siedzieć i patrzeć w ścianę... No i nie zapominajmy o moim ulubionym punkcie - języki obce!
“Never forget what you are, for surely the world will not. Make it your strength. Then it can never be your weakness. Armor yourself in it, and it will never be used to hurt you.” Martin wymianka książkowa |
|
|
|
|
#610 |
|
Zakorzenienie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;40095412]nie wiem w jakim mieście mieszkasz, ale np na Warszawę to bardzo mało w stosunku do twojego wieku...
mgr+inż+podyplomówka potrafi wystraszyć, że "będziesz chciała nie wiadomo ile kasy, a nic nie umiesz pod względem prawdziwej pracy", niestety, tak teraz patrzą na te wszystkie aplikacje. kursy i dyplomy doświadczenia nie przebiją... a czasem i zaszkodzą. jeszcze jak są z jednej dziedziny ot ujdzie, ale jak się łapie "kilka srok" to może być problem.[/QUOTE] Dlaczego? Pytam z ciekawości bo nigdy tak nie myślałam o tym Chyba lepiej robić jakieś kursy, szukając w międzyczasie pracy, niż siedzieć w domu? Polska nie przestaje mnie zadziwiać
|
|
#611 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi." ~Albert Einstein If you are good at something never do it for free. Edytowane przez Erite Czas edycji: 2013-04-02 o 20:42 |
|
|
|
|
|
#612 | |
|
Inkwizytor
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#613 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy jak nie wpiszę do cv że pracowałam "gdzieśtam" i dostanę pracę.. to nie wyda się później?
|
|
|
#614 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Pozostaje przed wyslaniem CV robić selekcję i wpisywać to, co warto w nim zostawić, a resztę szkoleń wysłąć na wakacje
|
|
#615 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
W realu jest też obsługa administracyjna. ![]() Ogólnie nie wiemy kim jest nasz potencjalny pracodawca, jakie ma zapatrywania na pracowników i jest to taka rosyjska ruletka. Jak nie masz pracy a masz w tym czasie np. podyplomówkę, to ciężko z dziurą jak wroto w CV szukać pracy chociażby jako sprzedawca.
|
|
|
#616 |
|
Raczkowanie
|
Studia - geodezja.
Podyplomówka - przygotowanie pedagogiczne Praktyki w technikum Geodezyjnym Staż na stanowisku pomocnik geodety
|
|
|
|
|
#617 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A jaką masz specjalizację geodezyjną? Wycena nieruchomości czy bardziej geoinformatyka?
|
|
|
#618 |
|
Raczkowanie
|
Kierunek Geodezja i Kartografia
Specjalność geodezja rolna |
|
|
|
|
#619 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:05 ---------- Poprzedni post napisano o 21:02 ---------- Cytat:
może wykorzystaj tę podyplomówkę jako niania, opiekunka w przedszkolu czy cus? nie wiem... |
||
|
|
|
|
#620 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Swoją drogą -skoro jesteśmy już w tym temacie - kiedyś słuchałam radia i mówili właśnie o bezrobotnych, między innymi była pełna żalu o brak pracy wypowiedź studentki, która całą młodość poświęciła na 3 kierunki studiów, dwa dziennie a jeden zaocznie: pedagogikę wczesnoszkolną, resocjalizację i zarządzanie zasobami ludzkimi... I tak sobie pomyślałam, że wszystko pięknie i cudnie tylko na co jej to było?
|
|
#621 |
|
Zadomowienie
|
Pewnie wiesz, ale do policealek czasem szukają ludzi ze znajomością geodezji z uprawnieniami pedagogicznymi, bo tam jest kierunek: technik geodezji.
|
|
#622 | |||
|
Inkwizytor
|
Cytat:
Zależy co wpiszesz no i czy masz jakiekolwiek pojęcie co do tego jak taki zawód wykonywać. Teoretycznie musisz tylko przyniesc pracodawcy poprzednie świadectwa pracy, ale jak wiadomo można powiedzieć że to była umowa zlecenie/o dzieło, wtedy nie ma świadectwa...---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:15 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ---------- Cytat:
Przecież dziewczyna wszystko ma pod swój kierunek, nie ma misz-maszu serio Was to nie dziwi? Bo mnie tak(oczywiście w stopniu umiarkowanym bo wiadomo że teraz wszędzie ciężko), ale może ja jakaś nie dzisiejsza jestem. Nie da rady się do jakiejś firmy budowlanej załapać, albo na kopalnię? W Starostwie Powiatowym też jest dział geodezji u nas nawet dość prężnie działa.
|||
|
|
|
|
#623 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysyłasz CV do jakiś techników, szkół policealnych? Popróbuj też uderzać do Urzędu Miasta w którym mieszkasz, w danych wydziałach pracują geodeci, przyglądaj się ogłoszeniom może akurat będzie coś o wolnym etacie. Z twoim kierunkiem jest bardzo ciężko z pracą, tak jak dziewczyny pisały, większość osób pracuje w jednoosobowych działalnościach. Nie wiem dużo o tej branży, ale może wysyłaj CV do większych firm budowlanych, na stanowisko asystenckie/pomocnicze, nawet jak nie ma rekrutacji? Rozumiem że studia masz dawno za sobą i nie masz już statusu absolwenta? Nie szukałaś w czasie studiów jakiś dodatkowych praktyk w zawodzie?
|
|
|
#624 |
|
Zadomowienie
|
Verda, mnie nie dziwi pod tym względem, że po geodezji jest bardzo ale to bardzo trudno znaleźć pracę w zawodzie. Dodatkowo po studiach trzeba robić praktyki, później zdawać egzaminy, żeby zdobyć uprawnienia. Jest kilka rodzajów uprawnień i do każdego z nich egzamin. Do tego rynek geodezyjny jest przepełniony.
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi." ~Albert Einstein If you are good at something never do it for free. Edytowane przez Erite Czas edycji: 2013-04-02 o 21:27 |
|
|
|
|
#625 |
|
Raczkowanie
|
Jeżeli chodzi o urzędy to próbowałam kilkakrotnie... Sprawdzam oferty pracy urzędów i starostw w całym województwie wysyłam lub zawożę dokumenty... później czekam na kontakt z ich strony i zaproszenie na test kwalifikacyjny... Czasem te testy są łatwiejsze czasem trudniejsze... 3 razy udało mi się przejść do rozmowy kwalifikacyjnej i tu zazwyczaj okazywało się,że stanowisko od początku było obstawione i cała nauka na te testy był bez sensu....
|
|
|
|
|
#626 | |
|
Inkwizytor
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#627 |
|
Raczkowanie
|
Jest taki fajny portal geodezja.pl i tam są oferty pracy dla geodetów w całym kraju. Wysyłam na większość z nich, ale odzewu brak. Jeden pan odezwał się w woj. dolnośląskiego z jakiegoś małego miasteczka, a ja mieszkam na śląsku, wysyłam głównie z ciekawości po całej Polsce czy ktoś zainteresuje się moją osobą
![]() ---------- Dopisano o 21:38 ---------- Poprzedni post napisano o 21:31 ---------- W moim mieście jest jedno państwowe technikum geodezyjne, w którym odbywałam praktyki, ale na etacie mają 2 panie geodetki i na razie etatu brak.... dodatkowo mają pana dochodzącego na praktyki terenowe... Co do szkół policealnych, to są 2, które mają ten kierunek. W obu złożyłam papiery, ale niestety w jednej z nich kierunek rozwiązano z powodu braku chętnych, a w drugiej mają obsadzone. Najgorsze jest to,że do tych szkół idą Geodeci mający firmy i w weekendy dorabiają sobie właśnie w szkołach policealnych.. i są bardzo mile widziani, bo po pierwsze mają wieloletnią praktykę, a pp drugie nie trzeba składek za nich odprowadzać, bo mają z firmy itd... |
|
|
|
|
#628 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() pamiętam jak zaczynałam studia, to bardzo reklamowano geodezję a teraz , bo gdzie Ci ludzie mają pracować....?---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#629 |
|
Raczkowanie
|
A ja mam pytanko do stażystek
![]() Odbywacie staż na pełen etat? Babka w PUP mi dziś powiedziała, że na stażu praca wygląda tak, że max 8h dziennie i nie więcej 40h tygodniowo - ok to jest oczywiste, ale może być mniej godzin, np. po 3-4h dziennie. Stypendium stażowe, zarówno dla osoby na pełnym etacie, jak i dla tej, co pracuje w niepełnym, przysługuje w równej kwocie. Czy któraś z Was pracuje na stażu po 2-3 dni lub w mniejszej liczbie godzin niż 8h dziennie? Jutro jadę do firmy prosić o staż (pisałam o tym wczoraj ) i zastanawiam się, czy będą mnie chcieli na 8h dziennie, bo w ogłoszeniu mają zaznaczone, że to praktyki dla studentów i nie kolidują z godzinami zajęć. A nawet mało który student zgodziłby się na bezpłatne praktyki w pełnym wymiarze czasu pracy, jeśli miałby taką możliwość.
|
|
|
|
|
#630 |
|
Raczkowanie
|
Kurs kadry, płace zrobiłam z "desperacji"
nie chciałam siedzieć i użalać się, więc postanowiłam zrobić jakiś kurs, po którym może uda się znaleźć zatrudnienie.... padło na kadry, gdyż prowadzony był w tygodniu, więc zabijał mi czas wolny. Większego wyboru nie miałam, bo szkolenia fryzjerskie lub kosmetyczne to zupełnie nie moja bajka![]() ---------- Dopisano o 21:46 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ---------- Przygotowanie pedagogiczne to pod katem nauki właśnie w jakiejś szkole policealnej lub technikum geodezyjnym, bo właśnie oprócz wykształcenia geodezyjnego wymagają tych uprawnień pedagogicznych.... |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:43.

, ale czytając ogłoszenia lokalne znalazłam info o jakimś ataku hakerów 

Na początku próbowałam znaleźć pracę zgodną z wykształceniem... Później jakąkolwiek pracę biurową....

, bo gdzie Ci ludzie mają pracować....?