Zanik okresu, brak okresu, nieregularne miesiączki- wątek zbiorczy! - Strona 170 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-04-04, 19:11   #5071
justinemarie
Raczkowanie

Dot.: Do ginekologa

Znam ten ból . Zbierz się na odwagę i idz do ginekologa. Podejrzewam ,że masz zaburzenia hormonalne. Pewnie policystyczne jajniki masz .
justinemarie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-05, 10:12   #5072
Karolllka7
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Brak okresu - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez panna mati_ Pokaż wiadomość
No, to spoko. Wizyta kontrolna nie zaszkodzi.
Okazało się, że torbiel, a nawet dwa. W tym jeden powiedziała, że niegroźny, malutki, a drugi 56mm i gęsty. Dała mi lek na wywołanie miesiączki i po tym ponowne usg mam zrobić. Jak nic się nie zmieni to na operacje z nim.
Stary 2013-04-05, 13:26   #5073
Paulinka2061
Przyczajenie

Smile Brak okresu...

Dzień dobry...
Mam 15lat i jeszcze w ogóle nie miałam okresu.. moja mama miała w wieku 12 lat ... a ja jeszcze nie mam ;c W klasie dziewczyny się ze mnie śmieją i mi powiedziały że nie będą się ze mną kumplować bo nie mam miesiączki <jakieś głupie chyba są ale ok...> No i teraz pytanie... Za ile mogę dostać okres jak włosy łonowe mam od jakiejś 4 klasy czyli 5lat... pod pachami jakoś od roku biust mi rośnie biodra też mi się zaokrąglają ale się trochę martwię że mam 1 lat i wgl jeszcze nie miałam okresu
Dziękuję za pomoc i wszystkie odpowiedzi
Paulinka2061 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-05, 14:07   #5074
Leyla89
Zadomowienie

Dot.: Brak okresu...

Może udaj się do ginekologa. On bardziej obiektywnie to oceni niż my

Leyla89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-05, 15:09   #5075
paula78
Zakorzenienie

Pojawienie się okresu to sprawa indywidualna, trzeba czekac lub iśc do ginekologa.
KOleżanki to faktycznie gł.. kozy.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-05, 16:01   #5076
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paulinka2061 Pokaż wiadomość
Dzień dobry...
Mam 15lat i jeszcze w ogóle nie miałam okresu.. moja mama miała w wieku 12 lat ... a ja jeszcze nie mam ;c W klasie dziewczyny się ze mnie śmieją i mi powiedziały że nie będą się ze mną kumplować bo nie mam miesiączki <jakieś głupie chyba są ale ok...> No i teraz pytanie... Za ile mogę dostać okres jak włosy łonowe mam od jakiejś 4 klasy czyli 5lat... pod pachami jakoś od roku biust mi rośnie biodra też mi się zaokrąglają ale się trochę martwię że mam 1 lat i wgl jeszcze nie miałam okresu
Masz skończone 15 lat? Indywidualna sprawą jest to kiedy dostaniesz okres ale mogłabyś podejść do lekarza. Jaki masz kontakt z mamą?
Zachowanie koleżanek jest tak żenujące, że nie ma co komentować...

Mark Twain
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-05, 16:10   #5077
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karolllka7 Pokaż wiadomość
Okazało się, że torbiel, a nawet dwa. W tym jeden powiedziała, że niegroźny, malutki, a drugi 56mm i gęsty. Dała mi lek na wywołanie miesiączki i po tym ponowne usg mam zrobić. Jak nic się nie zmieni to na operacje z nim.
No widzisz, dobrze, że do lekarza poszłaś. Torbiele jak są, to i @ nieregularne.
Stary 2013-04-05, 16:20   #5078
Karolllka7
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez panna mati_ Pokaż wiadomość
No widzisz, dobrze, że do lekarza poszłaś. Torbiele jak są, to i @ nieregularne.
Powiedziała, że cykle 34-39 to już za dużo. Dzięki bardzo za wsparcie
Stary 2013-04-05, 16:33   #5079
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karolllka7 Pokaż wiadomość
Powiedziała, że cykle 34-39 to już za dużo. Dzięki bardzo za wsparcie
Dlatego zawsze na forum polecamy wizytę u gina. Przez neta, to możemy wesprzeć, podpowiedzieć, ale nie udzielić pomocy.
Stary 2013-04-06, 07:57   #5080
scarlett 18
Raczkowanie

Dot.: Brak okresu - wątek zbiorczy

cześć dziewczyny pisałam kilka dni temu. dostałam okres po prawie 3 tygodniach. to chyba przesilenie wiosenne było, albo przez tą pogodę. więc dziewczyny bez nerwów, dostańcie. ale wizyta do lekarza najważniejsza
scarlett 18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-06, 11:05   #5081
Dekret_
Przyczajenie

Angry Brak miesiączki- wegetarianizm.

Hej To mój pierwszy post I od razu przychodzę do Was z problemem

Mam 16 lat. Okres dostałam dwa lata temu. Byłam mięsożerna. Od pół roku jestem wegetarianką i to nie jest zwykły kaprys nastolatki, albo moda, albo próba udowodnienia komuś czegoś. Ja od zawsze miałam problem z jedzeniem zwierząt, ale wychowałam się w rodzinie, gdzie nieznane jest inne odżywianie i byłam pewna, że to normalne.

Stoczyłam wielką walkę z rodzicami, i stopniowo przechodziłam na wegetarianizm. Jestem konkretnie lakto-ovo. Minęło pół roku i miesiączkowałam przez pierwsze 4 miesiące normalnie. Tylko że ostatnią miesiączkę miałam półtora miesiąca temu. Nie byłam u ginekologa Wiem, że to głupie, ale nie chcę żeby rodzice się dowiedzieli o tym, bo powiedzą, że to wszystko przez 'te moje wymysły'.

Po ostatniej miesiączce jaką miałam, jakies 2 tygodnie po, zauważyłam takie skąpe krwawienie przez 2 dni. Ale to nie mógł być okres, bo generalnie miewam dość obfity.

Jem dość rozsądnie, kotleciki sojowe i soczewica raczej u mnie na porządku dziennym Biorę od miesiąca witaminę C , myślicie że to może mieć związek? Gdzieś czytałam, że to opóźnia okres. Przyjmuję też tabletki z witaminkami B. Skończyła mi się cierpliwość, dlatego piszę. Na dodatek dostałam te pare wyprysków, jak zwykle przed okresem. Jakieś pomysły ?

Edytowane przez Dekret_
Czas edycji: 2013-04-06 o 11:06
Dekret_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-06, 11:37   #5082
klempaa
Zakorzenienie

Dot.: Brak miesiączki- wegetarianizm.

Cytat:
Napisane przez Dekret_ Pokaż wiadomość

Mam 16 lat. Okres dostałam dwa lata temu. Byłam mięsożerna. Od pół roku jestem wegetarianką i to nie jest zwykły kaprys nastolatki, albo moda, albo próba udowodnienia komuś czegoś. Ja od zawsze miałam problem z jedzeniem zwierząt, ale wychowałam się w rodzinie, gdzie nieznane jest inne odżywianie i byłam pewna, że to normalne.

Stoczyłam wielką walkę z rodzicami, i stopniowo przechodziłam na wegetarianizm. Jestem konkretnie lakto-ovo. Minęło pół roku i miesiączkowałam przez pierwsze 4 miesiące normalnie. Tylko że ostatnią miesiączkę miałam półtora miesiąca temu. Nie byłam u ginekologa Wiem, że to głupie, ale nie chcę żeby rodzice się dowiedzieli o tym, bo powiedzą, że to wszystko przez 'te moje wymysły'.

Po ostatniej miesiączce jaką miałam, jakies 2 tygodnie po, zauważyłam takie skąpe krwawienie przez 2 dni. Ale to nie mógł być okres, bo generalnie miewam dość obfity.

Jem dość rozsądnie, kotleciki sojowe i soczewica raczej u mnie na porządku dziennym Biorę od miesiąca witaminę C , myślicie że to może mieć związek? Gdzieś czytałam, że to opóźnia okres. Przyjmuję też tabletki z witaminkami B. Skończyła mi się cierpliwość, dlatego piszę. Na dodatek dostałam te pare wyprysków, jak zwykle przed okresem. Jakieś pomysły ?

Iść do ginekologa. Nikt Cię nie zdiagnozuje przez internet.

Śledź też pies! - blogujemy

klempaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-06, 11:47   #5083
Akcila
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Dekret_ Pokaż wiadomość

Jestem wegetarianką od ok 7 lat i nigdy nie miałam problemów z okresem. A i wegetarianizm nie opiera się na kotlecikach sojowych i soczewicy, bo zatrzymanie okresu może być spowodowane niedoborami. Jedz dużo warzyw, owoców, produktów mlecznych czy jajek. Jeśli się martwisz idź do ginekologa.
Akcila jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-06, 12:11   #5084
201607040946
Konto usunięte

Nie sądzę, że to prze wegetarianizm tym bardziej, że jesteś lakto-owo
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-06, 13:40   #5085
Black Rainbow
Zadomowienie

Wiecie, to może być przez wegetarianizm. Niektórzy przechodzą na wege i żywią się wyłącznie żółtym serem

Jedzenie kotlecików sojowych też takie zdrowiutkie nie jest.

Autorko, wybierz się do ginekologa - po pierwsze. Po drugie zacznij jeść naprawdę wszystkie warzywa i owoce, dużo nabiału, kasze, zboża.
Black Rainbow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-06, 14:08   #5086
y@kor
Silveris

Powinnaś zrobić badania krwi, żeby upewnić się, czy dostarczasz organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje. Takie skierowanie yda ginekolog, do którego powinnaś się wybrać po tym, jak zaczęłaś miesiączkować.
y@kor jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-06, 15:23   #5087
nutellaxd15
Przyczajenie

Nieregularny okres w wieku 16 lat ;c

Witam !

Zaczęłam 16 lat 4 miesiące temu, pierwszą miesiączkę dostałam 10 marca 2012 roku. Przez pierwsze miesiące miałam bardzo nieregularny okres, ponieważ zdarzało się tak, że okres miałam nawet kilka miesięcy z przerwami po kilka dni, leciało ze mnie nawet przez miesiąc codziennie, bez przerwy. Miałam tak jakoś do października, potem poszłam z mamą do ginekologa, bo stwierdziłam, że nie może tak być. Przepisał mi tabletki antykoncepcyjne na zatrzymanie okresu no i brałam je jakieś 2 tyg codziennie po jednej tak jak było to zalecane troszkę pomogły, ale nie do końca, ponieważ okres dalej był nieregularny, aczkolwiek już mniej niż poprzednio i tak było do grudnia. 22 grudnia dostałam okres, potem okres dostałam 22 stycznia, wiec wydawało mi sie ze juz mam regularny cykl 31 dniowy. Zaś następny dostałam 26-27 lutego i trwał 6-7 dni. Wydawało mi się, że już wszystkoj est w porządku, ale jak się okazało to niestety nie bo spóżnił sie pare dni ale mysle ze to normalne gdy miałam i chyba dalej mam nieregularne miesiączkowanie, od tego czasu nliczyłam sobie ze dostane nastepny po 35 dniach które wypadało 2kwietnia tego roku, natomiast dalej go nie ma, a jest juz 39 dzień, objawy mam takie jak zawsze przed okresem. Dodam jeszcze ze na początku marca wspołżyłam z chłopakiem, oczywiscie w zabezpieczeniu (prezerwatywa ta lepsza durex extra safe o tych grubszych sciankach) , co chwile sprawdzalismy czy jest cała i nie była nawet naruszona, wytrysku chłopak tez nie miał nawet.
I moje pytanie brzmi czy jest to normalne i czy mozliwe ze dalej mam po roku czasu nieregularny okres i moze mi sie tak spózniac? Pozdrawiam i czekam na wasze odpowiedzi
nutellaxd15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-06, 16:01   #5088
Dekret_
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez klempaa Pokaż wiadomość

Iść do ginekologa. Nikt Cię nie zdiagnozuje przez internet.
Yhmm. Niekoniecznie chodziło mi o diagnozę, głupia nie jestem. Raczej o radę, i opinię czy to możliwe by przez wegetarianizm nastąpił wtórny brak miesiączki..

Jem wszystko. Napisałam rzeczywiście o tych potrawach sojowych i soczewicy, ale nie mówiłam że nie jem owoców, warzyw itp.

Hm. Myśle że będę musiała iść do tego ginekologa ;/ Nie chce tylko by rodzice się dowiedzieli .. Od razu zaczną się awantury na które nie mam już siły .

A co myślicie o tej witaminie C Podobnież opóźnia. . Tylko dla mnie dziwne jest też to małe krwawienie 2 tyg. po ostatnim okresie
Stary 2013-04-06, 16:12   #5089
Jeannee
Zakorzenienie

Autorko, też jestem wegetarianką i nie miałam takich problemów.
Jeśli chodzi o witaminę , myślę że ona nie ma wpływu.
Czasem się zdarza spóźnienie, szczególnie, że miesiączkujesz od 2 lat. Może jakiś stres albo gorsze samopoczucie miało na to wpływ. Organizm to nie zegarek
Mimo wszystko uważam, że powinnaś iść do ginekologa. Tak do pewności, żeby się uspokoić
Jeannee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-06, 16:19   #5090
Jeannee
Zakorzenienie

Dot.: Nieregularny okres w wieku 16 lat ;c

Spokojnie, okres jest regularny po roku, dwóch, także nie ma się czym martwić. Radziłabym jednak wybrać się do ginekologa, może innego niż ostatnio. Czy ja dobrze zrozumialam, że Ty brałaś tabletki antykoncepcyjne tylko 2 tygodnie? Jeśli tak to bardziej sobie zaszkodziłaś niż pomogłaś.
Ciąża raczej wykluczona.
Jeannee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-06, 16:51   #5091
Dekret_
Przyczajenie

Do gina na pewno pójdę Nie ma innego wyjścia ;x Przeczytałam w innym wątku o soku malinowym więc lecę wypróbować. Zobacze czy to rada czegoś warta .
Stary 2013-04-06, 19:02   #5092
vaness886
Raczkowanie

ja kiedyś miałam podobny problem . zawsze jadłam mięso , ale postanowiłam że spróbuję przejść na wegetarianizm . Gdy przestałam jeść mięso już tego miesiąca nie dostałam okresu . Poszłam do ginekologa , powiedział że jestem zdrowa ale mam spróbować zacząć jeść produkty mięsne , by sprawdzić czy to od tego . Dodam , że zawsze byłam szczupła 175 i waga się waha między 48-51 kilo . Posłuchałam rady i zaczęłam znów normalnie jeść wszystko . Okres wrócił . Wiem , że mogłabym znów spróbować , bo naprawdę mogę żyć bez mięsa a biorę tabletki anty więc krwawienie bym miała normalne . Może organizm musi się po prostu do tego przystosować w dłuższym czasie .
vaness886 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-06, 19:20   #5093
nutellaxd15
Przyczajenie

Dot.: Nieregularny okres w wieku 16 lat ;c

No tak właśnie niestety mi lekarz kazał brać. Mama była u innego ginekologa i się pytała go, czy to dobrze, zaprzeczył. Wiem, że nie powinnam, ale coż poradzić, już zapóźno ; c Całe szczęście nie muszę się już przejmować, bo dzisiaj już mi sie rozpoczyna, widzę to po brudniejszym śluzie ;D
nutellaxd15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-06, 20:13   #5094
malootka
Zakorzenienie

Cytat:
Dzień dobry...
Znam dwie dziewczyny, które dostały okres dopiero w wieku szesnastu lat, jedną - siedemnastu.To jeszcze nic nienormalnego. Poczekaj cierpliwie. A może jesteś za szczupła? Choć z Twojego postu nic takiego nie wynika, to jednak może mieć znaczenie.
malootka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-06, 21:37   #5095
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
Dzień dobry...
Nie przejmuj się jakimiś głupawymi tekstami koleżanek. Czasem tak jest, że okres pojawia się wcześnie, a potem zanika na rok na przykład. My Ci nie odpowiemy w jakim czasie dostaniesz pierwszej miesiączki. Każdy organizm jest inny.
Stary 2013-04-06, 22:25   #5096
Dekret_
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez vaness886 Pokaż wiadomość
ja kiedyś miałam podobny problem . zawsze jadłam mięso , ale postanowiłam że spróbuję przejść na wegetarianizm . Gdy przestałam jeść mięso już tego miesiąca nie dostałam okresu . Poszłam do ginekologa , powiedział że jestem zdrowa ale mam spróbować zacząć jeść produkty mięsne , by sprawdzić czy to od tego . Dodam , że zawsze byłam szczupła 175 i waga się waha między 48-51 kilo . Posłuchałam rady i zaczęłam znów normalnie jeść wszystko . Okres wrócił . Wiem , że mogłabym znów spróbować , bo naprawdę mogę żyć bez mięsa a biorę tabletki anty więc krwawienie bym miała normalne . Może organizm musi się po prostu do tego przystosować w dłuższym czasie .
Dlatego podejrzawałam, że to zmiana diety ma wpływ na nagłą przerwę w regularnym cyklu. . Jestem bardzo ciekawa czy ginekolog to potwierdzi .. ;x Z drugiej strony przez te 4 miesiące było wszystko ok. I to mnie martwi
Stary 2013-04-07, 12:51   #5097
Natalia7123
Przyczajenie

Dieta i zanik krwawienia

Od jakichś 2 miesięcy jem ok. 800 kalorii. Nie rygorystycznie. Czasem jadłam więcej. Ale od tego czasu nie miałam krwawienia.Na bieliźnie pojawia sie śluz jak zawsze przed krwawieniem ale krwawienie nie występuje. Co w takiej sytuacji zrobić ? Jak zaczne znowu dobrze się odżywiać to okres wróci? Mam 14 lat 175 cm i 57/58 kg. Schudłam jakiś kilogram. Nie dużo.
Natalia7123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-07, 14:17   #5098
malinowaaamamba
Przyczajenie

Dot.: Dieta i zanik krwawienia

Odpowiem opierając się o swoją sytuację. Miałam tak niejednokrotnie i ostatnio też to przechodziłam. Przy wzroście 162 cm moja waga jeszcze kilka miesięcy temu pokazywała 48kg, po czym schudłam do 44kg, miesiąc później do 43. I wszystko mi się rozregulowało. Trwało to 4miesiące. Patrząc na to z perspektywy czasu wiem, że to bardzo niemądre. Ja zaczęłam się jakoś lepiej odżywiać, co prawda przytyłam tylko 1kg i waga już stoi w miejscu, ale to miało znaczący wpływ bo krwawienie powróciło. Także wniosek z tego taki: dobrze się odżywiaj
malinowaaamamba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-07, 15:47   #5099
Natalia7123
Przyczajenie

Dzięki za pomoc Napewno zaczne zdrowiej jeść
Natalia7123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-07, 16:09   #5100
malinowaaamamba
Przyczajenie

W takim razie próbuj, a jeśli jednak to nic nie pomoże to udaj się do lekarza.
malinowaaamamba jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości