|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3211 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 8
|
#3212 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3213 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
maskra.
|
|
|
#3214 |
|
Zakorzenienie
|
O Belgii to słyszałam już z 2-3 lata temu, że tam coraz mniej chrześcijan i tam więcej się buduje meczetów, niż marketów. No cóż...mam swoją teorię, że ludzie odchodzą od KK właśnie przez hulaszczy tryb życia księży, którzy w sakramentach widzą świetne źródło zarobku. NL jest z kolei protestancka, ale bardziej postępuje w kierunku laickim...a że natura nie znosi pustki, to rosnąca populacja muzułmanów ją wypełnia. Nie zdziwię się, jak za 50 lat Europa będzie islamska. Może nie jestem super przykładem chrześcijanki, ale chciałabym, żeby kościół zamiast marudzić, że papież Franciszek jest taki i taki, wziął się i palnął w głowę. Odkąd jest nowy papież, to nie schodzi z głównych stron portali, ludzie doceniają ukazywanie się "ludzkiej twarzy" kościoła, bo złoto i przepych nikogo nie jarają.
|
|
|
|
#3215 | |
|
sissy that walk
|
I za to lubię nowego papcia - nie przekonują mnie jego poglądy w żaden sposób, ale to w końcu człowiek który jest im wierny. Nie sztuka być katolikiem, nawet papieżem mając w nosie co jest napisane w Biblii, a on jako jeden z niewielu "głów kościoła" nie jest hipokrytą i bardzo mi się to podoba. Tylko, że chyba szybciej będzie musiał zbierać manatki niż ludzie naprawdę go polubią, bo dla "kolegów z pracy" to niezbyt wygodne, że ich nie słucha i nie dostosowuje się do zasad. Dlatego również sądzę, że za parę lat będziemy mieć prawdziwy, bardzo duży problem z Islamem. Niby fanatyzm w każdym wyznaniu generuje problemy, ale fanatyzmu Muzułmanów boję się jednak najbardziej, sama nie wiem czemu.
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2013-04-05 o 11:08 |
|
|
|
|
#3216 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Przecież to logiczne, że nie dostanie stanowiska głównej księgowej czy specjalisty od razu po technikum, ale referentem może zostać Myślisz że po studiach osoba od razu zostaje specjalistą ? Wtedy bym powiedziała, że jak ktoś się odważy zatrudnić taką osobę bez doświadczenia jako specjaliste to jest lekko mówiąc głupi ![]() Też powinnam się zwolnić Chociaż już doszłam do specjalisty i to bez studiów
|
|
#3217 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ---------- Mieszkam w muzułmańskiej dzielnicy, gdzie jest także polska parafia. Póki co jest spokojnie, nikt nikogo nie napada, a kościół jest cały. Mam nadzieję, że tak zostanie. |
|
|
|
|
#3218 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najpierw przeczyta się jakiś tam krótki fragment tekstu, a potem 90% ćwiczeń dotyczy czasów, uzupełnianki w stylu "używając odpowiedniego czasu, wpisz brakujące słowo do tekstu", "przekształć to zdanie- z Present Simple na Past Simple". jeśli ktoś nie będzie zapisany do jakiejś szkoły językowej albo sam, we własnym zakresie nie będzie się poduczał języka w domu - w szkole się nie nauczy. Zresztą, drabineczka już nam tutaj prezentowała jak wyglądają książki z angielskiego dla dzieci w takim tempie to i 20 lat nie wystarczy, by się swobodnie komunikować.
|
|
#3219 | |
|
Raczkowanie
|
[1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;40142588]Ja zadzwonię do 2 koleżanek
[/QUOTE]Cytat:
A większe firmy potrzebują kogoś kto ogarnie cyferki z całej sieciówki na przykład, a to nie jest prosta sprawa i jestem pewna, że kogoś po technikum taka poważna firma by nie zatrudniła Chyba, że są jakieś wałki to wtedy przyda się im tak osoba...
|
|
#3220 | ||
|
sissy that walk
|
Co do nauki języka w szkole - uczyłam się przez bite 8 lat niemieckiego. Kiedy poszłam na prywatne lekcje pan ocenił mój poziom na A2
I nie, nie olewałam - miałam 5 i egzamin gimnazjalny z języka zdałam b. dobrze. Taki system nauczania ![]() Ale w LO trafiłam do klasy lingwistycznej i muszę przyznać, że jeśli chodzi o angielski to w 3 lata nauczyłam się bardzo dużo. Chyba dlatego, że klasa była na poziomie B1+ kiedy ja byłam mniej-więcej na A2, i musiałam gonić jak szalona żeby nie mieć braków. W każdym razie docipiałam do tego B2. Cytat:
którą prosili żeby zechciała do nich przejść, bo przez te lata praktyki nauczyła się więcej, niż niejedna księgowa po studiach, w dodatku przez lata pracy nigdy nie miała żadnej wpadki i niczego nie zawaliła. Fakt - raz był przypadek, że chcieli ją awansować na zastępcę głównego ale nie mogli, bo nie ma wyższego wykształcenia. Zrozum, że kiedyś nie było w naszym kraju obsesji na punkcie studiów i nie każdy musiał mieć papiur żeby udowodnić komuś, że zna się na tym, co robi.
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2013-04-05 o 11:30 |
||
|
|
|
#3221 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3222 |
|
Zakorzenienie
|
Mam znajomą po...archeologii, która zrobiła kurs i jest księgową w szkole
. Ma wyższe i jest księgową, dziękuję, dobranoc |
|
|
|
#3223 |
|
Zakorzenienie
|
[1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;40143700]Wydaje mi się, że przeceniasz studia, a nie doceniasz doświadczenia. W Polsce można zostać księgową bez studiów. Owszem wiąże się to z koniecznością robienia kursów i zaczynania od niskiego stanowiska, ale spokojnie można zdobyć taki zawód. Chyba, że myślisz o takiej księgowości jaka jest w korporacjach (wtedy kiedy biorą absolwentów dowolnego kierunki i ich tam przez miesiąc kształcą na swoje potrzeby, a ktoś jest potem księgowym). Tylko potem taki księgowy np. po europeistyce, który pracował z korporacji nie ogarnie raczej księgowości zwykłej firmy, bo uczył się czegoś innego.[/QUOTE]
no dobra, ale jeśli pracodawca ma do wyboru osobę po studiach nawiązujących do tematu + z doświadczeniem oraz osobę tylko z maturą i doświadczeniem, to wg mnie wybierze tę pierwszą. I w takiej sytuacji osoba po szkole średniej traci i nie jest zbyt atrakcyjna na rynku pracy, musi się nagimnastykować bardziej.
|
#3224 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
[1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;40143700]Wydaje mi się, że przeceniasz studia, a nie doceniasz doświadczenia. W Polsce można zostać księgową bez studiów. Owszem wiąże się to z koniecznością robienia kursów i zaczynania od niskiego stanowiska, ale spokojnie można zdobyć taki zawód. Chyba, że myślisz o takiej księgowości jaka jest w korporacjach (wtedy kiedy biorą absolwentów dowolnego kierunki i ich tam przez miesiąc kształcą na swoje potrzeby, a ktoś jest potem księgowym). Tylko potem taki księgowy np. po europeistyce, który pracował z korporacji nie ogarnie raczej księgowości zwykłej firmy, bo uczył się czegoś innego.[/QUOTE] Owszem doświadczenie jest super jeśli ktoś je ma i zawsze będzie świadczyć na jego korzyść. A co do tego, że w Polsce można zostać księgową bez studiów... hymm obawiam się, że w Polsce można pracować w każdym zawodzie bez studiów... Nie zawsze zgodnie z prawem. Słyszałyście o szkołach wyższych do których uczęszczasz lub "uczęszczasz" przez pare dobrych lat i zostajesz z niczym? Pamiętacie dlaczego? Słyszałyście o terapiach dla ludzi prowadzonych przez panienki, które nie miały żadnych uprawnień? Broniły się w sądzie, że wielu ludzią pomogły bo miały świetne doświadczenie. A terapie ze zwierzętami? W Polsce może je prowadzić każdy bo nie są ona dobrze uregulowane prawnie... Czy wiecie mniej więcej już co mam na myśli? Prowadzę z rodzicami firmę i szczerzę mówiąc mam już dosyć ludzi z pseudo doświadczeniem i ludzi po technikum, którzy ciągle mi odpowiadją, że czegoś nie zrobią bo to nie leży w ich obowiązkach-.-
|
|
#3225 | |||
|
sissy that walk
|
Cytat:
Ale mając do wyboru osobę bez studiów i z doświadczeniem, i osobę ze studiami i bez doświadczenia, to jeśli zależy mu na dobrze wykonanej pracy a nie douczaniu młodzieży wybierze tę pierwszą.Cytat:
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2013-04-05 o 11:49 |
|||
|
|
|
#3226 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:48 ---------- Poprzedni post napisano o 11:45 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3227 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Zmiana nazw ferii też jest moim zdaniem w porządku. Nie każdy obchodzi Boże Narodzenie czy Wielkanoc. Teraz tylko nasuwa się pytanie, czy religia chrześcijańska, a raczej jej konkretne odłamy, nie jest nadal faworyzowane, skoro ferie wiosenne czy zimowe nadal wypadają w terminie świąt tych konkretnych odłamów ![]() Nie wiem tylko o co chodzi z tym, że „Boże Narodzenie” itp., to słowa zakazane w Belgijskich szkołach. O Bożym Narodzeniu niczego powiedzieć nie można?
|
|
#3228 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dzięki Dziewczyny za to, że ją rozpaliłyście we mnie |
|
|
|
|
#3229 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3230 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
[1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;40143991] Ale można mieć np. certyfikat ministra finansów, który uprawnia do zawodu księgowego i prowadzenia biura rachunkowego, i mogą go mieć osoby bez studiów. Więc co to za problem np. szukać tylko osób z takim certyfikatem?[/QUOTE] Różne certyfikaty różne rzeczy dają. Poza tym, aby u mnie ogarnąc firmę nie jest taki certyfikat potrzebny, bo się po prostu nie przyda.
|
|
#3231 |
|
and cigarettes
|
Na Ukrainie dzień kobiet jest dniem wolnym od pracy. Słyszała któraś z Was o tym, że mężczyźni się wkurzają, że mają wtedy wolne, choć to nie ich święto? Czy to tylko chodzi o wkurzanie się na wolne z okazji świąt religijnych?
|
|
|
|
#3232 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za to tzw drugi język z liceum, to aż wstyd pisać, bo po 4 latach nie jest nawet na poziomie A1. Szczerze to ja nie mam pojecia jakim cudem jechałam z niego na trójach a nie powtarzałam klasy ![]() Dziwi mnie natomiast postawa "kumpel jest w Anglii i mówi że to proste i uczyć sie nie trzeba, " i w domu nie robią nic, nie mówię tylko o zadaniach domowych ale o na przykład przetłumaczeniu piosenki, czy oglądaniu YT lub graniu w gry komputerowe w języku innym niz polski. Takie zrobienie coś od siebie. Edytowane przez dacn Czas edycji: 2013-04-05 o 12:43 |
|
|
|
|
#3233 | ||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Nie podoba mi się taka jurydyzacja wszystkiego, co tylko możliwe. Tak poza tym to chyba nie ma zakazu produkowania kalendarzy np. żydowskich, muzułmańskich? A jeśli wolne jest wtedy, kiedy są święta chrześcijańskie to takie kalendarze są najpożyteczniejsze. No z tego tekstu wynika, że o tym się nie mówi. ---------- Dopisano o 12:46 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ---------- Cytat:
Poszłam na studiach na lektorat i były osoby, które uczyły się same lub na kursach 3 lata i umiały dużo więcej niż ja.
|
|
#3234 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() [1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;40143700]Wydaje mi się, że przeceniasz studia, a nie doceniasz doświadczenia. W Polsce można zostać księgową bez studiów. Owszem wiąże się to z koniecznością robienia kursów i zaczynania od niskiego stanowiska, ale spokojnie można zdobyć taki zawód. Chyba, że myślisz o takiej księgowości jaka jest w korporacjach (wtedy kiedy biorą absolwentów dowolnego kierunki i ich tam przez miesiąc kształcą na swoje potrzeby, a ktoś jest potem księgowym). Tylko potem taki księgowy np. po europeistyce, który pracował z korporacji nie ogarnie raczej księgowości zwykłej firmy, bo uczył się czegoś innego.[/QUOTE] Otóż to. Moja główna księgowa zrobiła studia całkiem niedawno, a w zawodzie pracuje od ponad 30 lat. Powiedziała, że zrobiła to dla siebie a nie dla papierka czy nowych wiadomości, bo nic nowego tam się nie nauczyła. Co więcej nie raz spierała się z wykładowcom na dany temat i zawsze miała rację ![]() Cytat:
|
|
#3235 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Za to zgadzam się z tym, że jeśli ferie są wtedy, gdy tylko jedna religia ma święto, to wyznawcy innych religii mogą być z tego powodu niezadowoleni.
|
|
#3236 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Nagle - moim zdaniem nie, chyba że zadziałała tu jakaś siła sprawcza.
Wkurza mnie, że chrześcijanom w innych państwach zabrania się nazywania ich świąt po imieniu. Po prostu.
|
#3237 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale zwracam honor, bo na dyplomie nie ma zaznaczonego, że mogę pracowac jako księgowa. ![]() ---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ---------- Cytat:
Swoja drogą, moja mama pracowała kiedyś z kilkoma Świadkami Jehowy i jakoś nigdy nie było z tym problemu, by mieli sobotę wolną. Po prostu tak ustalała grafik, by mieli ten dzień wolny i nikt nie czuł się pokrzywdzony. Edytowane przez 201604200942 Czas edycji: 2013-04-05 o 13:09 |
||
|
|
|
#3238 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Z tego, co zrozumiałam artykuł na WP, który pokazałaś, to wcale nie chodzi o to, by chrześcijanie nie mogli mówić o swoich świętach, ale o to, by państwowe szkoły, do których chodzą osoby różnych wyznań i osoby niewierzące, nie były wysyłane na ferie związane ze świętami konkretnej religii (a nawet konkretnego odłamu). Nadal pozostaje jednak problem terminu ferii, który wypada właśnie w czasie, gdy jedna religia ma swoje święto.
|
|
#3239 |
|
Zakorzenienie
|
A ja się nie dziwię, że zmienili nazwy w kalendarzu. Pracowałam w Brukseli i takiej mieszkanki narodowościowej i kulturowej nie widziałam nigdzie indziej. Chrześcijan można na palcach liczyć.
Nie chodzi o to, żeby zabronić mówić"Boże Narodzenie". Do szkół w Belgii chodzą dzieci z całego świata, trzeba to dostosować do wszystkich, nie jednej religii. Edytowane przez monicar Czas edycji: 2013-04-05 o 13:34 |
|
|
|
#3240 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, wakacje i ferie są rozpisane w terminach od do dla poszczególnych prowincji. Oczywiście wyjątek stanowią BN i Wielkanoc...ale wtedy wszyscy mają wolne i jeszcze nikt z tego powodu się nie strzelał z policją. Muzułmanie, jak kończą Ramadan czy mają inne swoje święta, to albo pracują krócej, albo dostają wolne.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:07.

ciekawe, pierwsze słyszę.
Myślisz że po studiach osoba od razu zostaje specjalistą ? Wtedy bym powiedziała, że jak ktoś się odważy zatrudnić taką osobę bez doświadczenia jako specjaliste to jest lekko mówiąc głupi 
Chociaż już doszłam do specjalisty i to bez studiów