Naraya / Yasminelle / Lesinelle / Sidretella 20 / Teenia - wątek zbiorczy! - Strona 105 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-03-27, 19:00   #3121
xteklax
Raczkowanie

Dot.: Naraya/Yasminelle/Lesinelle - wątek zbiorczy!

Mi własnie dziś też ginekolog przepisał Lesinelle....i szczerze mówiąc, po tym co czytałam to zaczynam zastanawiać się , czy w ogóle brać te tabletki.... Oczywiście chodzi tu bardzo o skutki uboczne. I tu takie moje pytanie: Czy jeżeli po miesiącu zdecyduję się rzucić te tabletki, to skutki uboczne jakoś hmm...szybciej miną? Albo czy one miną, kiedy zdecyduję się zmieniając tabletki na inne?
xteklax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-27, 20:28   #3122
Almariel
Zakorzenienie

Ja biorę Narayę od dwóch tygodni i póki co, cały czas plamię... Zobaczymy, jak będzie dalej.
Almariel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-29, 12:27   #3123
UncertainFate
Przyczajenie

Dziewczyny,
od ok. 2 tygodni mam mdłości, nie jest aż tak tragicznie, mogę normalnie jeść ale po prostu czasami (nie ciągle) jest mi niedobrze. Jestem na 4 opakowaniu Narayi, jak dotąd było ok, jedynym skutkiem ubocznym były małe wahania nastrojów. Tabletki biorę prawidłowo, żadnych opóźnień, popijanie wodą, nie byłam chora, nie biorę żadnych leków. W ciąży chyba nie jestem, bo ponad 2 tygodnie temu normalnie miałam krwawienie z odstawienia a od tego czasu kochaliśmy się tylko 2 razy i to nie "do końca" we mnie.
Miała któraś z Was takie skutki uboczne po tak długim czasie, czy może lepiej zrobić test?

dumna ciocia
ostrożny kierowca
sumienna studentka
...ale przede wszystkim
bardzo zakochana

UncertainFate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-29, 13:13   #3124
illegale
Wtajemniczenie

GG do illegale

ja mam mdłości :< i w ogole problemy z żołądkiem, miałam zakażenie helicobacter pylori, teraz stwierdzony zespół jelita drażliwego raz mi nic nie jest, raz gorzej... miałam badania, teraz została mi tylko kolonoskopia, żeby wykluczyć inne choroby
czasem się pojawią takie mdłości i panikuję, że jestem w ciąży, ale na szczęście nigdy się nie sprawdziło, teraz też miałam normalny okres z odstawienia, a jednak znów panikuję : P

Cierpisz na Hashimoto, niedoczynność tarczycy zaburzenia odżywiania? Brak Ci energii, nie tolerujesz glutenu, laktozy?
Potrzebujesz motywatora do zmiany sposobu odżywiania?
Zapraszam na:

KONSULTACJE DIETETYCZNE:
http://www.alpacasquare.coml

illegale jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-03, 15:22   #3125
ewa102
Zadomowienie

Ech... ja brałam OC35 na trądzik,ponad 10 miesiecy temu zeszłam na Assubtele ale mialam wysyp i wrocilam do OC35 na pol roku... cere znowu mam bardzo ładną ale lekarka przepisała mi słabsze hormony - Naraya jako kontynuacje leczenia tradziku. A tu niektóre pisza,że miały pogorszenie się cery i kurde zaczynam się martwić czy znowu nie bede miec wysypu do tego mam slabe libido i zatrzymuje się woda w organizmie - mam nadzieje,ze chociaż pod tym wzgledem bedzie lepiej przy Narayi

Akcja "pokaż kolana!"

czas: do maja

cel: ćwiczyć,ćwiczyć,ćwiczyć !

15km
ewa102 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-05, 21:36   #3126
Kleotka
Zadomowienie

Witajcie
Yasminelle biorę od ponad 2 lat. Jednocześnie łykam:
-magnez
-kompleks witamin z grupy B
-tran
-Skrzypovitę
-witaminę C
-Venescin forte (mam problem z naczynkami).

W ulotce Yasminelle wspomniane jest glównie o dziurawcu. Jak myślicie, czy wyżej wspomniane tabletki mogą mieć wpływ na działanie Yasminelle?
Kleotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-05, 21:42   #3127
liven
Zakorzenienie

TUTAJ jest lista leków oraz ich wpływ na tabletki antykoncepcyjne
liven jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-05, 21:54   #3128
Kleotka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez liven Pokaż wiadomość
TUTAJ jest lista leków oraz ich wpływ na tabletki antykoncepcyjne

O dziękuję
Wprawdzie magnezu i Venescinu nie znalazłam, ale chyba jest okej.
Stary 2013-04-05, 22:02   #3129
liven
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kleotka Pokaż wiadomość
O dziękuję
Wprawdzie magnezu i Venescinu nie znalazłam, ale chyba jest okej.
Według tej listy na Venescin nie wpływa
liven jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-05, 22:51   #3130
ewkaa1314
Raczkowanie

Dziewczyny, pomóżcie! Zdecydowałam się po roku i 3 miesiącach odstawić Yasminelle, bez uzgodnienia tego z moim ginekologiem. Strasznie się boję, ponieważ drętwieją mi nogi, często czuję mrowienie i takie dziwne 'szczypanie'. W mojej rodzinie mama, babcie i dziadek mają żylaki i przynajmniej po 2 razy borykali się z zakrzepami. Ja też się obawiam, że to może być zakrzepica ;( Badanie na krzepliwość krwi wyszło 'dobrze', jednak mam podwyższony wskaźnik protrombinowy, norma to 100%, u mnie to 109,9%. Boję się, ale jednocześnie strasznie przeraża mnie wizja bolesnych miesiączek bez tabletek Czy może któraś z Was odstawiła Yasminelle a miesiączki się unormowały i przestały być bolesne? Proszę, poradźcie mi co mam zrobić
ewkaa1314 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-06, 10:44   #3131
Kleotka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ewkaa1314 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, pomóżcie! Zdecydowałam się po roku i 3 miesiącach odstawić Yasminelle, bez uzgodnienia tego z moim ginekologiem. Strasznie się boję, ponieważ drętwieją mi nogi, często czuję mrowienie i takie dziwne 'szczypanie'. W mojej rodzinie mama, babcie i dziadek mają żylaki i przynajmniej po 2 razy borykali się z zakrzepami. Ja też się obawiam, że to może być zakrzepica ;( Badanie na krzepliwość krwi wyszło 'dobrze', jednak mam podwyższony wskaźnik protrombinowy, norma to 100%, u mnie to 109,9%. Boję się, ale jednocześnie strasznie przeraża mnie wizja bolesnych miesiączek bez tabletek Czy może któraś z Was odstawiła Yasminelle a miesiączki się unormowały i przestały być bolesne? Proszę, poradźcie mi co mam zrobić

A dlaczego odstawiłaś tabletki bez uzgodnienia z lekarzem? Skoro kobiety w Twojej rodzinie mają zakrzepicę, trochę to było niemądre posunięcie.
Stary 2013-04-06, 10:49   #3132
ewkaa1314
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kleotka Pokaż wiadomość
A dlaczego odstawiłaś tabletki bez uzgodnienia z lekarzem? Skoro kobiety w Twojej rodzinie mają zakrzepicę, trochę to było niemądre posunięcie.
Dlaczego twierdzisz że niemądre? Mówiłam wiele razy mojej pani ginekolog o tej chorobie w naszej rodzinie, a ona mnie zwyczajnie zbywała albo twierdziła że ja nie muszę tego dziedziczyć. Co mi więc radzisz?
Stary 2013-04-06, 11:10   #3133
jasne_jasne
Zadomowienie

Przede wszystkim zmień ginekologa.

jasne_jasne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-06, 11:55   #3134
ewkaa1314
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez jasne_jasne Pokaż wiadomość
Przede wszystkim zmień ginekologa.

Żeby to było takie łatwe Do najbliższego ginekologa miałabym 25 km, a tutaj u siebie w mieście mam na miejscu. Na własną rękę postanowiłam zrobić sobie badania, a do tej pory jestem skłonna odstawić tabletki i zapewne już nigdy do nich nie wrócę..
Stary 2013-04-06, 13:45   #3135
Black Rainbow
Zadomowienie

Zacznijmy od tego, że po odstawieniu tabletek ryzyko zakrzepicy spada, a nie rośnie.

Jak to możliwe, że przy braniu pigułek czułaś się dobrze, a gdy ostawiłaś to masz problemy z krążeniem?

Może to zwyczajny niedobór magnezu? Gdy mi brakowało magnezu to też mi nogi drętwiały, miałam nocne skurcze.

Ginekologa radziłabym jednak zmienić. Rozumiem, że masz mały dostęp do innego lekarza, no ale sprawa jest poważna. Masz w rodzinie przypadki zakrzepicy, a lekarka to zignorowała i przepisała Ci tabletki? Jak dla mnie to konował, a nie lekarz.

Powinna zlecić Ci badania, przede wszystkim na d-dimery. To nie jest drogie badania i w sumie sama mogłabyś je w jakimś laboratorium zrobić.
Black Rainbow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-06, 14:58   #3136
debilkowata
Raczkowanie

Mam jeszcze jedno pytanko. Prawdopodobnie od jutra zaczynam brać Lesinelle. I chciałabym od jutra zacząć też pić siemię lniane. I czy to miało by jakiś zły wpływ na siebie? Jeśli np. piłabym siemię ok 9.30-10 a tabletki o 14 byłoby wszystko ok?
10.04.2013
debilkowata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-06, 15:12   #3137
Frutti
Zakorzenienie

Tak, będzie ok
Stary 2013-04-06, 15:29   #3138
debilkowata
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
Tak, będzie ok
Heh to dobrze to moje pierwsze tabletki a raz piszą, że nic się nie dzieje, a raz, że siemię osłania wątrobe co utrudnia wchłanianie hormonów... Troche mam stresa, gin przypisał mi lesinelle bo podobno poprawi mi cerę (a mam w strasznym stanie ) dodatkowo biorę wit A+E i nie wiem czy nie przesadze wtedy z tym siemieniem ..
i jeszcze jedno. Mogę wziąć tabletki na uspokojenie? W środe mam egzamin na prawko, straszny stres i chciałam we wtorek wieczorem i w środe rano wziąć tabletki Labofarm. Też będzie ok? W sumie to tabletki ziołowe... Sama już nic nie wiem, za bardzo panikuje
10.04.2013

Edytowane przez debilkowata
Czas edycji: 2013-04-06 o 15:47
Stary 2013-04-06, 16:26   #3139
jasne_jasne
Zadomowienie

Mozesz, tylko sprawdz, czy nie maja w sobie dziurawca, bo on oslabia dzialanie tabletek.

jasne_jasne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-06, 16:34   #3140
debilkowata
Raczkowanie

Korzeń kozłka (Valerianae radix) - 170 mg
Liść melisy (Melissae folium) - 50 mg
Szyszka chmielu (Lupuli flos) - 50 mg
Ziele serdecznika (Leonuri cardiacae herba) - 50 mg
taki skład mają
10.04.2013
Stary 2013-04-06, 16:44   #3141
PatiYang
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez debilkowata Pokaż wiadomość
Korzeń kozłka (Valerianae radix) - 170 mg
Liść melisy (Melissae folium) - 50 mg
Szyszka chmielu (Lupuli flos) - 50 mg
Ziele serdecznika (Leonuri cardiacae herba) - 50 mg
taki skład mają
Między Lesinelle a Labofarm nie mam żadnej interakcji, spokojnie możesz wziąć
Wszelkie pytania odnośnie interakcji możesz zadawać na tym forum: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=90874
PatiYang jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-06, 22:21   #3142
ewkaa1314
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Black Rainbow Pokaż wiadomość
Zacznijmy od tego, że po odstawieniu tabletek ryzyko zakrzepicy spada, a nie rośnie.

Jak to możliwe, że przy braniu pigułek czułaś się dobrze, a gdy ostawiłaś to masz problemy z krążeniem?

Może to zwyczajny niedobór magnezu? Gdy mi brakowało magnezu to też mi nogi drętwiały, miałam nocne skurcze.

Ginekologa radziłabym jednak zmienić. Rozumiem, że masz mały dostęp do innego lekarza, no ale sprawa jest poważna. Masz w rodzinie przypadki zakrzepicy, a lekarka to zignorowała i przepisała Ci tabletki? Jak dla mnie to konował, a nie lekarz.

Powinna zlecić Ci badania, przede wszystkim na d-dimery. To nie jest drogie badania i w sumie sama mogłabyś je w jakimś laboratorium zrobić.
Tylko że ja ich jeszcze nie odstawiłam, jestem w trakcie przerwy 7-dniowej, ale po tej przerwie postanowiłam nie wracać już do tabletek. Jednak strasznie boję się bolesnych menstruacji, bo głównie też z tego powodu zdecydowałam o tabletkach.. Nie, nie robiła mi żadnych badań, zrobiłam je sobie na własną rękę tydzień temu. Czekam jeszcze na wizytę u lekarza naczyniowca, PRYWATNIE. Bo nawet pani 'doktor' w przychodni od siedmiu boleści nie chciała mi dać skierowania żeby wykluczyć obciążenie mnie tą chorobą genetyczną..
Stary 2013-04-07, 21:14   #3143
natti89
Przyczajenie

Na pewno gdzieś był już taki wątek, ale przeszukanie całego wątku zajmie mi całą noc ponieważ jest dość obszerny ;(
Od jakiegoś czasu strasznie zaczęły wypadać mi włosy. Normalnie wyciągam je garściami. Gdzie kiedyś jak wypadły mi z 3-4 włoski podczas rozczesywania to był szok.
Włosy farbowałam może z 5 razy w życiu. A lat mam 24. Zawsze miałam gęste włosy, szybko rosły i nigdy nie miałam z nimi większego problemu. Ale od jakiegoś czasu są po prostu cieniutkie jak cholera/za przeproszeniem/!
Jestem w trakcie 5 opakowania yasminelle, czy to możliwe, aby od tabletek zaczęły wypadać mi włosy???
natti89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-08, 23:44   #3144
Leyla89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez natti89 Pokaż wiadomość
Na pewno gdzieś był już taki wątek, ale przeszukanie całego wątku zajmie mi całą noc ponieważ jest dość obszerny ;(
Od jakiegoś czasu strasznie zaczęły wypadać mi włosy. Normalnie wyciągam je garściami. Gdzie kiedyś jak wypadły mi z 3-4 włoski podczas rozczesywania to był szok.
Włosy farbowałam może z 5 razy w życiu. A lat mam 24. Zawsze miałam gęste włosy, szybko rosły i nigdy nie miałam z nimi większego problemu. Ale od jakiegoś czasu są po prostu cieniutkie jak cholera/za przeproszeniem/!
Jestem w trakcie 5 opakowania yasminelle, czy to możliwe, aby od tabletek zaczęły wypadać mi włosy???

Możliwe.
Hormony to nie cukierki i na prawdę mogą namieszać w organizmie kobiety. O ile dobrze pamiętam to jednym z dz.niepożądanych w ulotce wymienione jest właśnie wypadanie włosów.
Wiosenne przesilenie może... ale wspominałaś że nigdy problemów z włoskami nie miałaś...do czasu.
Obstawiałabym hormony.

Leyla89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-10, 13:25   #3145
ewkaa1314
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez natti89 Pokaż wiadomość
Mnie także od tabletek włosów zostało tylko połowę :/ I też brałam yasminelle. Obecnie jestem w trakcie 7 dniowej przerwy a zaraz po niej, odstawiam hormony.. Boję się właśnie co będzie z moimi włosami jak je odstawię, ale jeszcze bardziej boję się zakrzepicy, dlatego nie zamierzam już kontynuować 'terapii' hormonami..
Stary 2013-04-11, 12:06   #3146
Paola_89
Raczkowanie

hej dziewczyny,
mam pytanie-może któraś bedzie w stanie mi popdpowiedziec ponieważ nie mogę dodzwonić się do mojego gina;/biore yasmin i postanowiłąm połączyć teraz 2 opak. bez 7-dniowej przerwy...ogolnie za tydzien mam wizyte u gina i chcę zmienić tabletki bo czuje się ciezko, opuchnieta i bolą mnie nogi.i zastanawiam się czy wn związku z tym teraz przy drugim ciaglym opakowaniu mogę przerwac je kilka tabl;etek przed koncem,zrobic 7 dni przerwy i brac nowe po przerwie, które mi przepisze czy z tego drugiego opakowania musze tez wybrac wszystki 21 tabl?bo z ulotki wynika, że przy drugim opakowaniu można zrobic przerwę wcześniej ale może któraś miała taką sytuację i bedzie w stanie mi powiedzieć??
będę mega wdzieczna!
pozdrwionka!
Paola_89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-11, 15:05   #3147
ewkaa1314
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Paola_89 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny,
mam pytanie-może któraś bedzie w stanie mi popdpowiedziec ponieważ nie mogę dodzwonić się do mojego gina;/biore yasmin i postanowiłąm połączyć teraz 2 opak. bez 7-dniowej przerwy...ogolnie za tydzien mam wizyte u gina i chcę zmienić tabletki bo czuje się ciezko, opuchnieta i bolą mnie nogi.i zastanawiam się czy wn związku z tym teraz przy drugim ciaglym opakowaniu mogę przerwac je kilka tabl;etek przed koncem,zrobic 7 dni przerwy i brac nowe po przerwie, które mi przepisze czy z tego drugiego opakowania musze tez wybrac wszystki 21 tabl?bo z ulotki wynika, że przy drugim opakowaniu można zrobic przerwę wcześniej ale może któraś miała taką sytuację i bedzie w stanie mi powiedzieć??
będę mega wdzieczna!
pozdrwionka!
Z tego co mnie wiadomo tabletki należy wybrać już do końca blistra, nie ma mowy o pominięciu tabletek. Ale to tylko z mojej wiadomości, może dziewczyny wiedzą więcej.
Stary 2013-04-11, 15:19   #3148
Frutti
Zakorzenienie

Możesz śmiało nie brać całego drugiego opakowania i zrobić przerwę. Obojętnie w którym dniu drugiego opakowania, jesli je połączyłaś.
Stary 2013-04-11, 17:56   #3149
Paola_89
Raczkowanie

też mi się tak właśnie wydaje, zobaczę jeszcze jak się dzisiaj będę czuła wieczorem ale wielkie dzięki dziewczyny za odpowiedź!!!
Paola_89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-11, 18:18   #3150
giovanna92
Wtajemniczenie

GG do giovanna92

Dziewczyny wiecie może czy będzie jeszcze ta promocja ( 9.99zł) na Lesinelle w Aptekach Słonecznych ??

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości