Aparaty ortodontyczne cz.XIII - Strona 112 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-04-05, 21:22   #3331
zuzass
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.XIII

Cytat:
Napisane przez szafirowa_dama Pokaż wiadomość
Mnie osobiście separacja praktycznie w ogóle nie dokuczała. Dziwnie było jedynie przez dwa dni, ale nie można tego nazwać bólem.

A co do zamków estetycznych, to jakaś kompletna bzdura, że są mnie trwałe i się kruszą.
Trochę mnie pocieszyłaś.

Hmm no też mi się wydaje, że nie powinny być gorsze od metalowych.. Chyba wybiorę estetyczną górę i metalowy dół, ale jeszcze nie jestem pewna.
zuzass jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-05, 21:36   #3332
Anecka
Zakorzenienie

estetyczne zamki sa tylko chyba wieksze, bo kolega mial i prawie na calym zebie, smiesznie mu sie wargi ukladaly
z reeszta po Hannie lis widac jak od razu inaczej buzia wyglada bez zamkow estetycznych. Marzena Rogalska ma chyba metalowy

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Anecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-05, 21:39   #3333
tancereczkaaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zuzass Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny!

Podczytuję Was od pewnego czasu. W zasadzie od momentu kiedy zaczęła wyrastać mi ósemka i moim zdaniem krzywić mi dolne zęby (które nie były idealnie proste, ale różnica jest).

Dziś byłam na konsultacji u ortodonty. Będę mieć zakładany aparat na górę i dół 22.04. Trochę się stresuję. Do tego płytka nagryzowa.
+w maju chirurgiczne usuwanie 8 na dole

Chciałam się Was poradzić odnośnie aparatu. Orto poleca zwykły metalowy, powiedziała, że jest najlepszy , jednak decyzję pozostawiła mnie.
Zrobiła dziś wszystkie wyciski mam donieść jedynie zdjęcia.
16.04. mam zgłosić się na separacje... Z Waszych opisów wynika, że to dość bolesne..
Interesuje mnie (a zapomniałam zapytać o to orto), czy te pierścienie się później ściąga po zakończonym leczeniu? Czy zostają na zawsze??)

Mam do wyboru metal na górę i dół lub estetyczny na górę, metal na dół. Cenowa różnica między estetycznym a metalowym to 500zł. Podobno estetyczny jest mniej trwały, zamki mogą się kruszyć .

No i teraz nie wiem na co powinnam się zdecydować? Co Waszym zdaniem będzie lepsze?
pierścienie się ściąga również nie słyszałam żeby zamki się kruszyły, aparat może działać z mniejszą siłą, przez to, że jest delikatniejszy.

Anecka ładne ząbki

Cytat:
Napisane przez mariolab Pokaż wiadomość
kobitki mam 27 latek i powiedzcie mi czy nie jestem aż taka stara na aparat:P:P
orto powiedziała mi że muszę mięć założoną śrubę na górę i przez to przez jakiś czas nie domknę ząbków
bólu od aparatu się nie bolę ale boję się chyba najbardziej bólu od tej śruby i że będę seplenić długo a niestety pracuję tu gdzie pracuję i mam ciagły kontakt z ludźmi i co jak co ale głosu bardzo dużo używam
proszę powiedzcie jak było z wami
nikt nie jest za stary na aparat! to tylko oznaka tego, że dbasz o siebie!
a jeżeli chodzi o mowę, to nawet jeśli miałabyś mówić niewyraźnie to szybko się przyzwyczaisz, a im więcej będziesz mówić, tym szybciej wszystko wróci do normy
tancereczkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-05, 23:33   #3334
hihihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szafirowa_dama Pokaż wiadomość
Drogie Wizażanki

Obiecałam Wam niedawno, że jak znajdę dobrą promocję na płyn do płukania ust, to dam Wam znać. Nie wierzyłyście mi, że można kupić naprawdę tanio. Teraz jest promocja w sklepie E.Leclerc. Na pewno nie ma go we wszystkich miastach. W moim rodzinnym mieście ta ulotka wchodzi od 9 kwietnia. Nie wiem jak w innych miastach.

W promocji jest płyn Colgate jeden o pojemności 500 ml + taki sam Colgate o pojemności 250 ml za 14,75 zł.
Wklejam print screen gazetki.

Ja jeszcze tego z Colgate nie używałam, ale na pewno skorzystam z promocji.
ja takiego dużego colgate'a kupowałam kiedyś w rossmanie za 8-9zł, zużyłam go ale taki średni był w sumie, ja uwielbiam najbardziej listerine zero, jak tylko jest promocja to kupuję

---------- Dopisano o 23:33 ---------- Poprzedni post napisano o 23:23 ----------

w ogóle dawno nie robiłam sobie zdjęć zębów, zrobiłam dzisiaj i porównałam z tym co miałam ponad rok temu, jak ja mogłam takie zęby w ogóle mieć aż wstyd

'-You still love her, huh?
-I can't imagine the day I won't.'

Dexter w spódnicy
hihihi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-05, 23:41   #3335
Vinnga
Zakorzenienie

Co do aparatu ceramicznego, to nigdy nie odpadł mi żaden zamek Ogólnie nigdy nie miałam żadnych problemów z aparatem, czy to metalowym czy ceramicznym. Zamki rzeczywiście są trochę większe, ale moim zdaniem wcale to śmiesznie nie wygląda
Vinnga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-05, 23:44   #3336
luniaska
Raczkowanie

Cytat:
orto powiedziała mi że muszę mięć założoną śrubę na górę i przez to przez jakiś czas nie domknę ząbków
bólu od aparatu się nie bolę ale boję się chyba najbardziej bólu od tej śruby i że będę seplenić długo a niestety pracuję tu gdzie pracuję i mam ciagły kontakt z ludźmi i co jak co ale głosu bardzo dużo używam
Ja mam dwa lata mniej i uważam, że to najlepszy wiek na aparat
a do założenia skłoniła mnie Joanna Kołaczkowska z kabaretu Hrabi, bo byłam na ich występie i pani Joanna zaprezentowała wszystkim piękny metalowy uśmiech
A jeżeli ona -pracuje na scenie i w telewizji, śpiewa i pracuje głosem, ma świetną dykcje i do tego aparat, to co my nie możemy??

Byłam na tym piaskowaniu świetne to jest nie boli, chociać fakt jest nieprzyjemne, ale jaki efekt czy z aparatem też można robić piaskowanie?

TenBrook T-Clear - 11.04.2013
luniaska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-06, 00:43   #3337
malaosmiornica
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez luniaska Pokaż wiadomość

Byłam na tym piaskowaniu świetne to jest nie boli, chociać fakt jest nieprzyjemne, ale jaki efekt czy z aparatem też można robić piaskowanie?
Pewnie! Ja już miałam jedno piaskowanie+skaling z aparatem i planuję za ok. 5 miesięcy kolejne. Ale najlepiej robić chyba u swojej ortodontki, bo u mnie na przykład odpadł zamek podczas tego :P
malaosmiornica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-06, 10:25   #3338
madziara_07
Zadomowienie

Cytat:
ja mam wiecej lat niz ty i zakladam za trzy tygodnie
Luniaska dobrze, pisze skoro aktorki, prezenterki dziennikarki moga to my nie mozemy??
bedzie dobrze, ja tez bede miala nakladane cos na zeby (nie pamietam nazwy) tak zebym szczeki nie mogla domknac, ale inaczej nie mozna, a skoro sie zdycydowalam to juz na pelen pakiet no nie?
Stary 2013-04-06, 12:18   #3339
lala2506
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Vinnga Pokaż wiadomość
Co do aparatu ceramicznego, to nigdy nie odpadł mi żaden zamek Ogólnie nigdy nie miałam żadnych problemów z aparatem, czy to metalowym czy ceramicznym. Zamki rzeczywiście są trochę większe, ale moim zdaniem wcale to śmiesznie nie wygląda
Ja mam ceramiczny i nie wygląda to śmiesznie Nie przekonuje mnie że metalowy ma mniejsze zamki. Mniejsze może i ma, ale o wiele bardziej widoczne. A zamek mi odpadł raz na dole
Cytat:
Napisane przez malaosmiornica Pokaż wiadomość
Pewnie! Ja już miałam jedno piaskowanie+skaling z aparatem i planuję za ok. 5 miesięcy kolejne. Ale najlepiej robić chyba u swojej ortodontki, bo u mnie na przykład odpadł zamek podczas tego :P
Właśnie ja się umówiłam na wtorek, ale asystentka stomatologiczna boi się, że coś uszkodzi i zaprosiła mnie w pon do dentystki na fotel Po co, nie mam pojęcia. Chociaż tyle, że jak coś odpadnie we wtorek (9-go) to i tak 15-go mam wizytę u orto
lala2506 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-06, 13:01   #3340
Vinnga
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lala2506 Pokaż wiadomość
Ja mam ceramiczny i nie wygląda to śmiesznie Nie przekonuje mnie że metalowy ma mniejsze zamki. Mniejsze może i ma, ale o wiele bardziej widoczne. A zamek mi odpadł raz na dole

Właśnie ja się umówiłam na wtorek, ale asystentka stomatologiczna boi się, że coś uszkodzi i zaprosiła mnie w pon do dentystki na fotel Po co, nie mam pojęcia. Chociaż tyle, że jak coś odpadnie we wtorek (9-go) to i tak 15-go mam wizytę u orto
Stary 2013-04-06, 16:44   #3341
biedronka91
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Irish184 Pokaż wiadomość
Nie wiem jakie położenie zęba masz na myśli, ale ja miałam jedną trójkę na dole trochę położoną, o jakieś 45 stopni więc była tak na ukos w stosunku do innych zębów. Ale wyprostowała się bardzo szybko. W kilka miesięcy była już prosta
Tak tez jest w mojej sytuacji, jednak ząb nie drgnął, może jedynie o kilka stopni w kierunku prawidłowego położenia.
No nic, następnym razem porządnie z nią porozmawiam.
Stary 2013-04-06, 16:52   #3342
elduce
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tancereczkaaa Pokaż wiadomość
pierścienie się ściąga również nie słyszałam żeby zamki się kruszyły, aparat może działać z mniejszą siłą, przez to, że jest delikatniejszy.
to, że zamki w kosmetycznym są delikatniejsze to niestety fakt - mam szafirowy i jeden zamek mi się ukruszył (złamał się jeden z tych czterech "dynksów" na które zakłada się ligaturkę)
Stary 2013-04-06, 18:16   #3343
misz_masz
Raczkowanie

Mam już też nieszczęsny łuk podniebienny. Jednym słowem masakra Pewnie się przyzwyczaję do niego za jakiś czas, ale na chwilę obecną mam ochotę go zdjąć wraz z aparatem. Nie umiem w nim połykać śliny, seplenię, nie wspomnę o jedzeniu, od wczoraj siedzę głodna bo nic prócz jogurtów mi nie przechodzi, zatrzymuje się na tym łuku i kaplica Gratis dostałam wyciągi i podwójny łańcuszek na górę. Aż dziwne, że z bólu nie umieram
misz_masz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-06, 18:18   #3344
Vinnga
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misz_masz Pokaż wiadomość
Mam już też nieszczęsny łuk podniebienny. Jednym słowem masakra Pewnie się przyzwyczaję do niego za jakiś czas, ale na chwilę obecną mam ochotę go zdjąć wraz z aparatem. Nie umiem w nim połykać śliny, seplenię, nie wspomnę o jedzeniu, od wczoraj siedzę głodna bo nic prócz jogurtów mi nie przechodzi, zatrzymuje się na tym łuku i kaplica Gratis dostałam wyciągi i podwójny łańcuszek na górę. Aż dziwne, że z bólu nie umieram
Wszystko co możliwe
Stary 2013-04-06, 18:27   #3345
misz_masz
Raczkowanie

Cytat:
Wszystko co możliwe
Ojj tak Ale cieszę się, że zęby mnie mocno nie bolą, a resztę jakoś przeżyję

Pytanie, jak szybko przebarwił się wam przeźroczysty łańcuszek?

I czy można gdzieś kupić ten taki haczyk do wyciągów? Nie dostałam go od orto, a palcami też ciężko, bo wsadzam je prawie do gardła, bo muszę zakladać je na górne i dolne 7
misz_masz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-06, 18:58   #3346
Vinnga
Zakorzenienie

To pęsetą zakładaj
Stary 2013-04-06, 20:27   #3347
zuzass
Raczkowanie

dziękuję Wam za wszystkie opinie
no cóż najbliższe 2 tygodnie spędzę pewnie na zastanawianiu się jaki aparat wybrać heh
zuzass jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-06, 20:58   #3348
Irish184
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez zuzass Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny!

Podczytuję Was od pewnego czasu. W zasadzie od momentu kiedy zaczęła wyrastać mi ósemka i moim zdaniem krzywić mi dolne zęby (które nie były idealnie proste, ale różnica jest).

Dziś byłam na konsultacji u ortodonty. Będę mieć zakładany aparat na górę i dół 22.04. Trochę się stresuję. Do tego płytka nagryzowa.
+w maju chirurgiczne usuwanie 8 na dole

Chciałam się Was poradzić odnośnie aparatu. Orto poleca zwykły metalowy, powiedziała, że jest najlepszy , jednak decyzję pozostawiła mnie.
Zrobiła dziś wszystkie wyciski mam donieść jedynie zdjęcia.
16.04. mam zgłosić się na separacje... Z Waszych opisów wynika, że to dość bolesne..
Interesuje mnie (a zapomniałam zapytać o to orto), czy te pierścienie się później ściąga po zakończonym leczeniu? Czy zostają na zawsze??)

Mam do wyboru metal na górę i dół lub estetyczny na górę, metal na dół. Cenowa różnica między estetycznym a metalowym to 500zł. Podobno estetyczny jest mniej trwały, zamki mogą się kruszyć .

No i teraz nie wiem na co powinnam się zdecydować? Co Waszym zdaniem będzie lepsze?
Jeśli chodzi o separację to jest różnie. Ja sama wiem po sobie, że jak miałam separację na górze to była dla mnie bardzo bolesna, a jak miałam na dole to wcale jej nie czułam
Również nosiłam płytkę nagryzową. Można wiedzieć jaką masz wadę? Zgryz głęboki?

Cytat:
To pęsetą zakładaj
To bardzo dobra metoda Ja sobie też pensetą na początku pomagałam
Dół: od 20.01.2012r. do 16.01.2014r.
Irish184 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-06, 21:42   #3349
hihihi
Zakorzenienie

bolą mnie coś ostatnio stawy żuchwowe ;< nie wiem czy to od wyciągów?

pochwaliłabym się moimi wynikami leczenia ale się wstydzę tego bo było na początku może jak mi zdejmą

Dexter w spódnicy
Stary 2013-04-06, 23:09   #3350
madziara_07
Zadomowienie

Cytat:
o rany ale kombosa masz
Stary 2013-04-07, 10:50   #3351
Isanka
Zakorzenienie

dziewczyny, a jak długo nosi się aparat retencyjny?
Isanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-07, 10:56   #3352
ceciii
Zadomowienie

Lokalizacja: Na Mazury, Mazury, Mazury, popływamy tą łajbą z tektury!

Mi orto mówiła, że przez 3 mies non stop (ściagać tylko do jedzenia i mycia) a później na noc z tym, ze można bodajże przez kilka mies na noc, a później tylko raz w tygodniu sprawdzać, czy aparat pasuje (czy się zęby nie przesuwają) ale lepiej dmuchać na zimne i na tę noc nakładać.

W środę ściągam

23.09.2010r.

NO PAIN, NO GAIN!

Najpiękniejsza
<i>filmy zablokowane</i>
ceciii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-07, 14:05   #3353
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Isanka Pokaż wiadomość
dziewczyny, a jak długo nosi się aparat retencyjny?
Ja mam drut na całe życie, a płytkę na noc przez rok. Po roku mam stopniowo odstawiać, najpierw na tydzień, potem zwiększać.

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-07, 14:51   #3354
201607111632
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ceciii Pokaż wiadomość
Mi orto mówiła, że przez 3 mies non stop (ściagać tylko do jedzenia i mycia) a później na noc z tym, ze można bodajże przez kilka mies na noc, a później tylko raz w tygodniu sprawdzać, czy aparat pasuje (czy się zęby nie przesuwają) ale lepiej dmuchać na zimne i na tę noc nakładać.

W środę ściągam
Ja 7 maja ściągam dól, parę msc później górę..

Już się boję tego retencyjnego
201607111632 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-07, 17:22   #3355
szafirowa_dama
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez hihihi Pokaż wiadomość
bolą mnie coś ostatnio stawy żuchwowe ;< nie wiem czy to od wyciągów?

pochwaliłabym się moimi wynikami leczenia ale się wstydzę tego bo było na początku może jak mi zdejmą

No coś Ty czego tu się wstydzić! To nie Twoja wina, że tak Ci ząbki wyrosły. Najważniejsze jest to, że zadbałaś o to, żeby to zmienić.
Ja pokazywałam moje krzywaki.
szafirowa_dama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-07, 18:02   #3356
pirisand
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez luniaska Pokaż wiadomość
Dzięki dziewczęta za podtrzymanie na duchu
mam nadzieję, że moje dziąsła przeżyją

a tak przy okazji to moja rodzina i znajomi powinni dziękować wizażowi, że jest taki wątek i mogę się tu wygadać jeżeli chodzi o zęby, bo oni nie mogą już nic słuchać na ten temat
a ja cieszę się jak dziecko, choć nie jestem już 'taka młoda'
po założeniu już pewnie nie będzie mi do śmiechu

---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ----------

czy to łuk podniebienny? na pewno dasz radę jak moja mama mawia: "człowiek do wszystkiego się przyzwyczai, a najszybciej do cudzego męża..."

Nie wiem co mi dziś tak wesoło...
a ja zamęczałam rodzinkę ile mogłam przed założeniem teraz to oni męczą mnie bo co chwilę muszę się im szczerzyć (są ciekawi efektów) :d

Cytat:
ja mam 28
Cytat:
oj teraz to mnie wystraszyłaś... też mam mieć to ustrojstwo zakładane za jakiś czas
Stary 2013-04-07, 19:34   #3357
Verek
Raczkowanie

Wybaczcie za głupie pytanie : czy za aparat retencyjny trzeba płacić, czy jego cena jest od razu wliczona w cenę aparatu stałego?
Verek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-07, 19:51   #3358
lala2506
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Verek Pokaż wiadomość
Wybaczcie za głupie pytanie : czy za aparat retencyjny trzeba płacić, czy jego cena jest od razu wliczona w cenę aparatu stałego?
Oczywiście, że się dodatkowo za to płaci
lala2506 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-07, 20:01   #3359
hihihi
Zakorzenienie

dobra pokażę swoje zęby, tylko się nie przestraszcie
pierwsze dwa zdjęcia są ze stycznia 2012, a drugie dwa aktualne
zęby na dole już stoją prosto, w sumie została chyba tylko ta siódemka jeszcze do przesunięcia tylko jedynki trzeba spiłować potem, bo starły się wtedy jak miałam krzywe i teraz jak stoją prosto już to wydają się niby krzywe, a są starte tylko ;/
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMGP5144.jpg (92,0 KB, 96 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMGP5146.jpg (91,2 KB, 78 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMAG0262.jpg (82,6 KB, 105 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMAG0263.jpg (70,4 KB, 76 załadowań)

Dexter w spódnicy
Stary 2013-04-07, 20:04   #3360
ceciii
Zadomowienie

Lokalizacja: Na Mazury, Mazury, Mazury, popływamy tą łajbą z tektury!

Ja się boję, że retencyjnego nie będę non stop nosić

Niektórzy cały koszt leczenia mają na początku podany razem z retencją.

Pytanie do byłych aparatek: jak zmieniły się Wasze koszty wizyty kontrolnej? Wasi orto coś mówili na ten temat, czy będziecie płacić mniej lub więcej?

23.09.2010r.

NO PAIN, NO GAIN!

Najpiękniejsza
<i>filmy zablokowane</i>
ceciii jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości