|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1711 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Ile wydajecie i oszczędzacie - praca, oszczędzanie i insze plotkowanie odsłona
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1712 |
Konto usunięte
|
Dot.: Ile wydajecie i oszczędzacie - praca, oszczędzanie i insze plotkowanie odsłona
Coś nam ten wątek cyklicznie odżywa...
![]() pumas urodziłaś już? Jeśli tak, to jak się czujesz jako mamuśka? Mi z oszczędzania w lipcu nic nie wyszło, bo mąż uznał, że musi sobie zmienić komputer (ja stwierdziłam, że w zamian sobie buty kupię :P ), a ja znowu poszłam rwać ósemki. Zabieg bardziej uciążliwy niż ostatnio, bo trzeba było sporo nawiercić, a zapłaciłam mniej ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1713 |
Zakorzenienie
|
Tak, urodziłam !!!!!!!!
![]() Czuję się dobrze, wszystko przebiegło pozytywnie i szybko, więc nie mam jakiejs traumy. Mała kochana, trochę płacze, zwłaszcza dzisiaj, ale poza tym to w miarę ok, nie chodzę jak zombie, tylko nawet z domu wychodzę, ogarnęłam się tydzień po porodzie. Polecam, bo jednak własne dziecko i ta miłość, to są nieopisane uczucia, które rekompensują nawet największy porodowy hardkor i nieprzespane noce ![]() No i z oszczędzania nici ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1714 |
Zakorzenienie
|
Gratuluję! To teraz duże wyzwanie przed Toba
![]()
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1715 |
Zakorzenienie
|
Oj tak ;]
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1716 |
Wtajemniczenie
|
Odświeżam wątek, bo tak dziś rozmyślałam nad wydatkami i oszczędnościami. Ile odkładacie kasy tak średnio co miesiąc?
Ja mieszkam sama z moim chłopem. Stałe opłaty na nas 2 to: 800 zł mieszkanie (wynajem) 150 zł prąd/mc (dużo? widzę, że niektórzy po 50 zł płacą.. Tylko ja wodę ogrzewam elektrycznym boilerem a mieszkanie mam też dość spore) 60 zł woda 70 zł telefony 50 zł internet Nie liczę ile wydajemy na jedzenie itp. Nie jesteśmy rozrzutni i starami się nie robić ogromanych zapasów, żeby nic się nie psuło, ale też sobie nie odamawiamy. Ja kupuję lekki lunch codzienie w przerwie w pracy, więc to też trochę pochłania. Poza tym kupuję dość trochę kosmetyków, perfum itp. - dobrej jakości, więc niektóre dają po kieszeni. Co jakiś czas ciuch (kilka na mies.) i wyjście na imprezę. Obliczyłam, że odkładałam do tej pory średnio (wiadomo raz wiecej, raz mniej) 770 zł. Mój chłopak odkłada trochę więcej. Myślimy kiedyś o budowie domu i tak mam poczucie, że może za mało odkładam a za dużo wydaję? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1717 |
Zakorzenienie
|
Tiramisu, to zależy, ile zarabiasz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1718 |
Wtajemniczenie
|
No tak, zapomniałam o najważniejszym
![]() Nikt inny nie chce pogadac o oszczędzaniu? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1719 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Kurde bele też bym chciała tyle zarabiać ![]() Z ciekawosci zapytam jeśli mozna co to za stanowisko,ze taka fajna kasiorka?????????? Ja mogę tylko dodać,że mieszkam w lokum gdzie jest to połowa domu,(własnościowe),wiec tylko jedzenie,media,żadnego KREDYTU,wiec moze nie jest az tak zle... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1720 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1721 |
Raczkowanie
|
hej hej,
pewnie mnie nie pamietacie, ale zaglądalam tu jakiś czas temu- rok temu? ![]() mnie nie udaje się nic odlozyc, wszystko upłynniam... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1722 |
Zakorzenienie
|
Melduję się z powrotem i ja
![]() Staram się coś tam odkładać i jakoś to idzie ale oczywiście mogłoby być lepiej. Generalnie z wydatkami mnie tym lepiej (tzn. ich mniej) , im więcej siedzę w pracy a to się u mnie okresowo zmienia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1723 |
Zakorzenienie
|
Cześć Anka i Kreska - jak to nie pamiętamy, no przestań! więcej prywaty na PW - miałaś być w Krk i byłaś i się nie odezwałaś ty niedobra.
Tiramisu, ja jestem zdania, że można odłożyć i połowę pensji, jeśli nic się nie kupuje, nigdzie nie jeździ i nie ma się dzieci. Ale czy wtedy życie aż tak cieszy? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1724 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() ![]() ja dzisiaj się opanowałam i pojechałam tylko do auchan po zarcie. zrezygnowałam z wizyty w CH, a naczytalam sie, że ciekawe rzeczy przeceniono w the body shop ![]() jakoś mnie zlapało na pichcenie i w wolnych chwilach międlę ksiazki kucharskie i gotuję, piekę... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1725 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1726 |
Zakorzenienie
|
Cześć Dziewczyny i, Pumas, gratuluję bobasa!
![]() Ja co prawda personalnie się nie dorobiłam ![]() ![]() A ja - ostatnio zakupy czyniłam jedynie w maszynie z jedzeniem w pracy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1727 |
Konto usunięte
|
.
Edytowane przez 201701241037 Czas edycji: 2015-03-01 o 09:07 Powód: .............. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1728 |
Zakorzenienie
|
Ile wydajecie i oszczędzacie - praca, oszczędzanie i insze plotkowanie odsłon...
Hej Anka! No bobas ma juz ponad rok i pokazuje charakterek
![]() ---------- Dopisano o 21:07 ---------- Poprzedni post napisano o 21:06 ---------- Nulka ciezko powiedziec. Wynajem pokoju to koszt ok 600 zl a mieszkania to pewnie kolo tysiaca. Kwestia jedzenia jest indywidualna. Mozna za grosze a mozna wrecz przeciwnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1729 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ile wydajecie i oszczędzacie - praca, oszczędzanie i insze plotkowanie odsłon..
No to ja odświeżam wątek. Ostatnio bardzo myślę nad swoimi wydatkami i zżera mnie myśl - pracuję już prawie dwa lata, zero oszczędności, zero perspektyw na własne mieszkanie....
Mieszkam z facetem, na chwilę obecną każdy ma swoją wypłatę i do wypłaty drugiego się nie wtrąca. Ja mam jakieś 1800zł na czysto (podstawy 2300, plus dodatki za nocki itd, ale po odciągnięciu Mutisportów dla mnie i TŻ, ubezpieczenia, składek na izby itd zostaje własnie ten 1800 - czasami mniej, czasami więcej...), mój facet coś około 3000. Moje główne wydatki to mieszkanie: 800zł miesięcznie, 150 telefon, część na jedzenie, część na fajki (średnio 200 zł miesięcznie - dobija mnie to, ale spróbuj walczyć z uzależnieniem...) i... klops. Wkurzam się, że nic nie odkładam, rzadko kiedy chodzę na imprezy (raz na parę miesięcy), do kina nie chodzimy praktycznie, od czasu do czasu kupimy jakiś lepszy alkohol, który rozpijamy przez kolejnych parę tygodni i dupa. Najgorsze jest to, że ciągle pomaga nam moja mama, dając całą wielką wałówę - do domu jadę raz na miesiąc, dostaję żarcia, które wystarcza na nas dwoje na około tydzień (produkty obiadowe), niektóre trochę dłużej, jak pomrożę. Mimo to, nic nie oszczędzam :/ Przelałam 600zł w tym miesiącu na konto oszczędnościowe ale boję się, że gdzieś je ruszę znów, bo po opłaceniu wszystkiego i przelaniu na oszczędnościowe, zostało mi 450zł :/ Jestem 3 dni po wypłacie, już jest 400. Najlepsze jest to, że większość wydatków na mieszkanie (chemia i inne potrzebne rpzeczy) ponosi mój facet. Guzik, oszczędności nie mamy, a jak już coś uda się odłożyć, to za chwilę trzeba wydać. Chcemy pojechać w tym roku na wakacje - realnie do października jestem w stnaie odłożyć 2000, ale gdzie ja za to pojadę? A marzy nam się zagranica. Chyba rozrzutna jestem. Aczkolwiek nie wiem, czy przypadkiem nie mój TŻ, bo tak naprawdę on nie ma żadnych oszczędności nigdy - wszystko wydaje na bieżąco. Opłaty mieszkaniowo - telefoniczne mamy identyczne. Ale to on tankuje i naprawia auto, nie ja... A co chwilę coś się w nim psuje. Sama nie wiem, dziś wyjątkowo zastanawia mnie, jak ja na studiach żyłam za 400 zł (dostawałam 1000, 600 szło na mieszkanie). Jak coś oszczędzić, jak? Tym bardziej załamana jestem, jak na PITcie zobaczyłam, że zarobiłam w zeszłym roku 35000zł - gdzie te pieniądze, no gdzie? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1730 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ile wydajecie i oszczędzacie - praca, oszczędzanie i insze plotkowanie odsłon..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1731 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1732 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Muszę się tam przejść, jak będzie mi się kończyć umowa w oragne za pół roku, bo ja wpłacę 80zł. ![]() W kwestii dodatkowego oszczędzania zarządziliśmy sobie z TŻ kilka dni temu małą 'zbieraninę'. Odkurzyłam jakąś starą skarbonę w kształcie sowy ![]() ![]() hrabinadesroutoutou właściwie nie wiem co poradzić. W torii Wasze przychody nie są takie małe i teoretycznie nawet przy wynajmie (bo zakładam, że wynajmujecie skoro tyle płacicie za chatę) powinniście być w stanie coś odłożyć - zwłaszcza z pensji Twojego TŻ. Wiadomo, że ZAWSZE są jakieś dodatkowe wydatki poza opłatami/jedzeniem i nie raz się tego tyle kumuluje, że wręcz trzeba dołożyć, nie mówiąc o odłożeniu czegokolwiek, ale może część z nich można zaplanować/przygotować się do nich. Może powinniście siąść i obgadać kwestie wydatków, planować następny miesiąc i się tego trzymać. Planować również zakupy jedzeniowe - ja robię przybliżone plany jedzeniowe na tydzień i wtedy robimy jedne spore zakupy w sobotę, do tego kupuję później praktycznie tylko pieczywo. Zauważyłam, że wiele to zaoszczędza, bo raz kupujesz tylko co masz zaplanowane i z czego wiesz, że ugotujesz kilka obiadów, dwa nie robisz bezsensownych wycieczek do hipermarketów które rzadko kiedy dobrze się kończą. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1733 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez 201609062117 Czas edycji: 2014-05-11 o 19:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1734 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1735 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja własnie oszczędzam, żeby korzystać z życia. Nie wydając na duperele można uzbierac większą kwote na cos konkretnego.
![]() |
![]() |
#1736 |
Przyczajenie
|
Można dołączyć?
![]() Życie mnie strasznie przycisnęło i zmuszona jestem oszczędzać. Wiedzę teoretyczną już zdobyłam, przeczytałam wiele tematów (m.in.) ten, czytam xxx kilka książek dotyczących zarządzania finansami i teraz zamierzam wprowadzać to w życie ![]() Mój miesięczny budżet na jedzenie, telefon, ubrania, kosmetyki, wyżywienie kotów, rozrywkę i wszystko inne to 890 zł. Zamierzam z tego również odkładać pieniążki na konto oszczędnościowe. W tym miesiącu po otrzymaniu tej kwoty od razu przelałam 100 zł na oszczędnościowe. Niby nic, ale lepsze takie 'nic', niż zero ![]() Lista koniecznych zakupów na ten miesiąc: nowe buty na zimę, bo stare kompletnie się rozwaliły i nie nadają się ani do chodzenia, ani do naprawy; oraz nowe spodnie, bo zostały mi 2 zniszczone pary i cóż... wstyd w nich chodzić. Ktoś jeszcze oszczedza?? ![]() Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2014-11-28 o 14:08 Powód: reklama |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1737 |
plum plum
|
ja oszczędzam... mam konto inwestycyjne od przeszło roku, tam ląduje zawsze co miesiąc określona kwota, do tego mam tak zwaną poduszkę- chcę by sie tam znalazłam 6krotność kwoty potrzebnej mi do życia co miesiąc
spisuję od przeszło miesiąca swoje wydatki, to mi otworzyło oczy. Polecam każdemu prowadzenie listy wydatków. Od razu widać, ile co pochłania i z czego warto np zrezygnować, bo to kasa wrzucona w błoto
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1738 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Mam takie pytanie do osób zapisujących wydatki - jakie kategorie macie w swoich excellach/zeszytach/itp.? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1739 |
Konto usunięte
|
Ja oszczędzam od jakiegoś czasu. Mam na rachunku bankowym zrobione subkonta oszczędnościowe(kiepski procent, ale nie o to chodzi). Większość odkładam na przyszłe własne 4kąty, i na wakacje. Mam w planach jeszcze utworzenie poduszki finansowej, ale najpierw domek
![]() ![]() W listopadzie miałam zapisywać wydatki, udawało się przez 15 dni (w tym czasie zastanawiałam się nad tym co wkładam do koszyka), w grudniu robię kolejne(mam nadzieję, że lepsze) podejście. Używam do tego aplikacji mobilnej. Zawsze staram się robić tak, żeby na koniec miesiąca coś mi zostało. W ogóle to nie wiem jak z TŻtem się sami utrzymamy jak będziemy razem mieszkać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1740 |
Zakorzenienie
|
alucior jakiej aplikacji używasz?
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:11.