|
Notka |
|
Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Nie chce znowu zepsuć zdjęć z wakacji, pomocy!
Cześć
wybieram się na 3tygodniowe wakacje do Azji i po doświadczeniach po wcześniejszych wyjazdach ("O nie, znowu mamy beznadziejne zdjęcia, 2/3 są nieostre") chcę kupić nowy aparat. Do tej pory zdjęcia z podróży robiłam badziewnym Sony cybershot dsc-s730 czy czymś podobnym (w każdym razie wygląd taki sam) albo Konika Minolta Z6. W obu z nich zdjęcia są kompletnie nieostre, szczególnie w słabym oświetleniu - istna porażka. Szczególnie z minolcie większośc zdjęć jest poruszonych bo aparat strasznie długo myśli i na auto ma otwartą migawkę długo. Czas na coś nowego. Oczekuje przede wszystkim zdjęć ostrych i ładnych kolorów robionych w trybie auto, nie chcę ustawiać żadnych przesłon i tym podobnych.. Wielkość aparatu - nie musi być bardzo mały, może być średni. Cena - max 1000 zł, z tym że raczej mniej niż 1000. Potrzeby mam niewygórowane, byle zdjęcia były ostre i miały ładne kolory(Czyli tu im większa matryca tym lepiej?) Zastanawiam się nad: 1.Sony DSC-HX9V specyfikacja: http://www.optyczne.pl/1346-Sony_DSC-HX ... aratu.html 2.Samsung WB750 specyfikacja i recenzja: http://www.fotomaniak.pl/51621/samsung-wb750-test/ A może to zły wybór i polecacie jeszcze coś innego? Będę bardzo wdzięczna za pomoc, nie dajcie mi znowu zepsuć sobie zdjęć z wakacji!
![]() |
#2 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Nie chce znowu zepsuć zdjęć z wakacji, pomocy!
Prawdopodobnie
Cytat:
Pewną poprawę na pewno da podszkolenie się z fotografii, zrozumienie co, jak i dlaczego wpływa na takie a nie inne zachowanie aparatu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Żaden aparat na trybie auto nie zdziała cudów.
Nie spotkałam żadnego aparatu, w którym tryb auto przynosiłby zadowalające efekty. Być może patrzę na to zbyt krytycznie - fotografia to moje hobby, mając pod ręką porządną lustrzankę łatwo jest psioczyć na malutkie kompakciki ![]() Poprawności od trybu auto możesz wymagać w standardowych warunkach oświetleniowych - nie za jasno, nie za ciemno ![]() ![]() Może ew. korzystaj z lampy błyskowej? Jest to dość mocna ingerencja w wygląd i kolorystykę przyszłego zdjęcia, ale z lampą masz 99% pewności że zdjęcie będzie ostre i doświetlone.
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Hm może macie racje. A jakbym jednak chciała się dotknąć ustawień to jakiś sony nex byłby okay? Zależy mi na w miarę małym rozmiarze w stosunku do jakości zdjęć, lustrzanki odpadają - są za duże. Gdzieś mi poradzono właśnie nexa, co myślicie?
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
nex to całkiem dobry pomysł
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
hm jeśli uważasz, że lustrzanki są za duże to ja ze swojej strony polecam przykładowo coś takiego http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/665654
nie jest to zwykła cyfrówka jak te za 200 zł, miałam to w ręku i robi naprawdę dobre zdjęcia, warto zainwestować jeśli komuś nie odpowiada lustrzanka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Jeśli jesteś w stanie wydać na aparat tyle, za ile kupiłabyś jedną z tańszych lustrzanek, to polecam bezlusterkowca. Ja mam właśnie takiego (Olympus E-PL3) z wymiennymi obiektywami. Wygląda jak zwykły kompakt, a można z nim działać tak jak z lustrzanką. Dużo miejsca nie zajmuje, jest lekki, a jak nagle zapragniesz jednak poszerzyć swoje fotograficzne akcesoria, to w obiektywach też można wybierać.
Kosztuje coś około 1700zł, ale myślę, że warto trochę dłużej zbierać fundusze i kupić coś lepszego. Ja nie żałuję zakupu swojego. Jakbyś już takie coś rozważała, to z własnego doświadczenia mogę Ci polecić body z obiektywem jakimś jasnym. Kitowy jest niezły nawet bez lampy błyskowej, ale jednak jaśniejszym (f 1.8.) można uzyskać o wiele lepsze efekty. Na priv mogę Ci przesłać adres strony ze zdjęciami robionymi właśnie tym sprzętem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie jestem przekonana co do tego, że sprzęt za 1700 zł jest dobry dla osoby, która nie zamierza traktować fotografii jako pasji - według mnie to co najmniej 1000 zł za dużo (zwłaszcza, że budżet ma do 1000) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Ale na pewno sprzęt, który polecam jest rozwiązaniem dla kogoś, kto nie chce ciężkiej lustrzanki, a komu kompakt nie wystarcza. Jeśli zaś chodzi o rozmyte tło można tego uniknąć pozostając przy obiektywie kitowym. Oczywiście tak jak pozostałe osoby, nie twierdzę, że jasne zdjęcia zrobią się same na automacie, choć w przypadku tego modelu o którym pisałam nawet w ciemnych pomieszczeniach można się obyć bez lampy, a zdjęcia nie wychodzą rozmazane. Najtańszy PEN kosztuje z kitem około 1400zł, a skoro autorka tematu chciałaby poświęcić 1000zł na kompakt, to myślę, że warto dołożyć te 400zł na coś lepszego i potem ewentualnie dokupować kolejne obiektywy, kiedy już trochę się zapozna z zagadnieniami technicznymi i uzna, że coś więcej by jej się przydało.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Chcesz ładne zdjecia to naucz sie podstaw fotografi, nawet dobry aparat w trubie auto nie zrobi idealnych zdjec. Tryb P, troche wiedzy i mozesz poprawic "wystarczająco" jakość zdjęć.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:48.