Listopadowo-Grudniowe Mamusie 2013 :-) - Strona 69 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-04-09, 20:29   #2041
annayake
Przyczajenie

Dot.: Listopadowo-Grudniowe Mamusie 2013 :-)

Cytat:
Napisane przez Dzastin08 Pokaż wiadomość
Jestem już po wizycie cała w skowronkach

Dzidzia ma już 4,32 cm, serduszko pięknie bije, wszystko na swoim miejscu
Kosmówka już się przykleiła, dupka kazala odstawić więc wszystko oki
Kartę ciąży mi założy w domu i da mi na następnej wizycie, strasznie się z tym ociąga.
30.04 kolejna wizyta.

A oto moja kruszynka
Gratuluję Kruszynki...

Ja już po USG... Ładnie mnie gin nastraszył. Oglądając pęcherzyk na USG zaczął już mówić, że czasem zdarza się, że jest pusty... a tu nagle na ekranie widzę małą pulsującą kropeczkę ... i gin na to: ale w tym przypadku nie ma co się nad tym rozwodzić... kamień spadł mi z serca uff. Jutro wizyta w przychodni i zapewne stosik badań do zrobienia.

TP 04.12.2013
annayake jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-09, 20:51   #2042
_Peggy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dzastin08 Pokaż wiadomość
Jestem już po wizycie cała w skowronkach

Dzidzia ma już 4,32 cm, serduszko pięknie bije, wszystko na swoim miejscu
Kosmówka już się przykleiła, dupka kazala odstawić więc wszystko oki
Kartę ciąży mi założy w domu i da mi na następnej wizycie, strasznie się z tym ociąga.
30.04 kolejna wizyta.

A oto moja kruszynka

basiula19 No to mamy Dzidzie w jednym wieku

Dziewczyny trochę się przejęłam że źle podałam i przez to będę miała później wizytę u połoznej. Na szczęście Mąż mnie uspokoił. Przecież w końcu dowiem się który to tydzień. A położna na początku i tak nic nie zrobi. Krew i mocz zbada i to wsio. Nic się nie dowiem tak od razu. Nie będę czekać miedzy wizytami. Spokojnie pójdę 16.04 do GP i On mnie pokieruje co mam robić. A Dziecięciu różnicy nie robi czy zapisany do przychodni czy nie.

Zakładam że to dziewiąty tydzień a w czwartek będzie dziesiąty. Ojej

edycja
Oglądam Położne na TVN Style i ryczę. Absolutnie nie ze strachu. Z ogromnego wzruszenia

Edytowane przez _Peggy
Czas edycji: 2013-04-09 o 21:34
_Peggy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-09, 22:20   #2043
paulinaizabela
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez annayake Pokaż wiadomość
Ja już po USG... Ładnie mnie gin nastraszył. Oglądając pęcherzyk na USG zaczął już mówić, że czasem zdarza się, że jest pusty... a tu nagle na ekranie widzę małą pulsującą kropeczkę ... i gin na to: ale w tym przypadku nie ma co się nad tym rozwodzić... kamień spadł mi z serca uff. Jutro wizyta w przychodni i zapewne stosik badań do zrobienia.
No faktycznie nieźle Cię nastraszył...żartowniś się znalazł

Cieszę się, że wszystko ok i seruszko widziałaś
Stary 2013-04-09, 22:28   #2044
agata8899
Raczkowanie

hey dziewczyny! jutro sie okaze,czy o was dolacze. Mam sporo spozniony okres,mega mdlosci,4xtest z 2 bladą kreseczka i mocny bol piersi. Jutro mam 1 wizyte u ginka w celu potwierdzenia ostatnia @ mialam 3.03.2013(28dniowe cykle)...mam nadzieje,ze jestem i dolacze do Was juz jutro o 20 sie wyjasni
agata8899 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-09, 22:40   #2045
annayake
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez agata8899 Pokaż wiadomość
hey dziewczyny! jutro sie okaze,czy o was dolacze. Mam sporo spozniony okres,mega mdlosci,4xtest z 2 bladą kreseczka i mocny bol piersi. Jutro mam 1 wizyte u ginka w celu potwierdzenia ostatnia @ mialam 3.03.2013(28dniowe cykle)...mam nadzieje,ze jestem i dolacze do Was juz jutro o 20 sie wyjasni
W takim razie trzymamy mocno kciuki

TP 04.12.2013
Stary 2013-04-09, 22:42   #2046
_Peggy
Zakorzenienie

Cytat:
Coś czuje że dołączysz
Stary 2013-04-10, 06:13   #2047
agata8899
Raczkowanie

chyba niestety nie dolacze...wmoczu i na papierze bylo odrobina krwii:C ale wczorajszy test dalej pokazywal 2 kreski (2 bardzo jasna)..na foto mam z wieczornego wczorajszego dnia po 2 min wynik
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg a1.jpg (8,8 KB, 66 załadowań)
agata8899 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-10, 08:23   #2048
issia88
Zakorzenienie

Agata8899
Mnie się wydaje, ze jak nie dostaniesz w ciągu dnia okresu, to idz dzisiaj do ginekologa Test testem, a ginekolog potwierdzi ciążę usg i wszystko będziesz wiedziała
3mam kciuki
issia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-10, 09:18   #2049
ktosiula
Wtajemniczenie

Cytat:
Gratuluję Kruszynki...

Gratuluje mamusiu!

Cytat:
chyba niestety nie dolacze...wmoczu i na papierze bylo odrobina krwii:C ale wczorajszy test dalej pokazywal 2 kreski (2 bardzo jasna)..na foto mam z wieczornego wczorajszego dnia po 2 min wynik
Na teście ta druga kreska wcale nie jest taka blada. Jesli okres Ci sie nie rozkręcił to idź do gina, może to tylko plamienia. Jeśli OM miałaś 3 marca to na usg powinien być pęcherzyk. A żeby wiedzieć czy ciąża się rozwija, możesz zrobić test beta-hcg z krwi i powtorzyć po 48h.
U mnie też wychodziły blade krechy i to cztery, a jedna prawie niewidoczna Głowa do góry i trzymam kciuki.

Mamuśki trzymajcie za mnie kciuki, dzisiaj ja wizytuję. Mam lekkiego stresa. Miłego dnia!

ktosiula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-10, 09:24   #2050
domii29
Zakorzenienie

Trzymam kciuki za Wasze dzisiejsze wizyty !

Ja dzisiaj czuje się jakoś gorzej, wczoraj góry mogłam przynosić a dziś z łóżka wstać nie mogę ;/ do tego mdli mnie okropnie...
domii29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-10, 09:32   #2051
annayake
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ktosiula Pokaż wiadomość
Gratuluje mamusiu!

Na teście ta druga kreska wcale nie jest taka blada. Jesli okres Ci sie nie rozkręcił to idź do gina, może to tylko plamienia. Jeśli OM miałaś 3 marca to na usg powinien być pęcherzyk. A żeby wiedzieć czy ciąża się rozwija, możesz zrobić test beta-hcg z krwi i powtorzyć po 48h.
U mnie też wychodziły blade krechy i to cztery, a jedna prawie niewidoczna Głowa do góry i trzymam kciuki.

Mamuśki trzymajcie za mnie kciuki, dzisiaj ja wizytuję. Mam lekkiego stresa. Miłego dnia!
Trzymamy mocno. Bardzo mocno

TP 04.12.2013
Stary 2013-04-10, 09:53   #2052
vvgh
Wtajemniczenie

Cześć Mamusie, jak tam Wasze objawy? Dokucza coś ?

Mamusia Majowa.
Stary 2013-04-10, 10:52   #2053
agatkaa1
Zakorzenienie

Dzień dobry,.

Trzymam za wizyty!

Gratuluję udanych wizyt! ahhh coraz więcej Nas!~

Witam nowe mamusie!
Agata8899 ta kreska wcale nie jest jasna! jest ok a że troszkę krwi zobaczyłaś to tym bardziej leć do gina i niech da leki! bo być może masz za niski progesteron....

26,01,2011[*]
23,04,2013[*]

Nasze Szczęście- IGOREK
agatkaa1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-10, 10:53   #2054
anulka2205
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez vvgh Pokaż wiadomość
Cześć Mamusie, jak tam Wasze objawy? Dokucza coś ?

Mamusia Majowa.
A jak Ale jak miło dokucza

Ciesze się z wczorajszych udanych wizyt, za dzisiejsze trzymam kciuki.

Agata niech będzie po Twojej myśli, ale lekarza nie odpuszczaj jednak

Ryba jak rozmowa z szefem?

Chcę słoneczkaaaaaaaaaaaaaa Ostatnio podawali w pogodzie, że przez całą zimę było w PL średnio 15 słonecznych dni

Wielkie kciuki dla Ani
anulka2205 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-10, 10:53   #2055
ryba91
Zakorzenienie

Witam z rana z pracy

Gratuluję Wszystkich udanych wizyt!!

agata8899- dołączysz, zobaczysz!

Zjadłam wczoraj gofry z bitą śmietaną i malinami
Od 2 dni za mną chodziły

Szef przełożył spotkanie na dzisiaj, ma być pod wieczór... boję się bardziej niż jak zdawałam maturę

A tak poza tym, to jestem zmęczona i najchętniej poszłabym spać! no i zauważyłam że straszny żarłok jestem i muszę z tym coś zrobić. Bo pójdę do gin na wagę a tam 100 kg będzie
no i nie mogę doczekać się wizyty, ten czas tak wolno leci ..
a Jak tam u Was dzisiaj ? ;>

Juz pytałam, ale chyba znow się pogubiłam, mam dziś 12t6d czyli jutro KOŃCZĘ 13tydzien i zaczynam 14?
Stary 2013-04-10, 10:55   #2056
anulka2205
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ryba91 Pokaż wiadomość

Juz pytałam, ale chyba znow się pogubiłam, mam dziś 12t6d czyli jutro KOŃCZĘ 13tydzien i zaczynam 14?

Wielkie kciuki dla Ani
anulka2205 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-10, 11:07   #2057
olenka1304
Raczkowanie

Witajcie tak niesmialo chcialabym do was dolaczyc czytam was juz dluzszy czas ale jakos dopiero teraz poczulam chec napisania. ostatnia miesiaczkemialam 21 lutego cylke 28 dniowe u lekarza bylam 4 kwietnia widac bylo sam pecherzyk bo lekarz okreslil ciaze na 4-5 tydzien a nie jak z miesiaczki 6. Powiedzial ze to normalne ze tylko pecherzyk widac. nastepna wizyte mam dopiero 6 maja ale musze wytrzymac co zrobic . Badania juz porobione a winiki dopiero na wizycie bede miala chyba ze beda zle to polozna bedzie do mnie dzwonic zebym predzej sie zglosila. Na poczatku mnialam lekkie brazowe plamienie dlatego musze brac duphaston do 20 tyg ciazy.No to chyba tyle
olenka1304 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-10, 11:24   #2058
ryba91
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olenka1304 Pokaż wiadomość
Witajcie tak niesmialo chcialabym do was dolaczyc czytam was juz dluzszy czas ale jakos dopiero teraz poczulam chec napisania. ostatnia miesiaczkemialam 21 lutego cylke 28 dniowe u lekarza bylam 4 kwietnia widac bylo sam pecherzyk bo lekarz okreslil ciaze na 4-5 tydzien a nie jak z miesiaczki 6. Powiedzial ze to normalne ze tylko pecherzyk widac. nastepna wizyte mam dopiero 6 maja ale musze wytrzymac co zrobic . Badania juz porobione a winiki dopiero na wizycie bede miala chyba ze beda zle to polozna bedzie do mnie dzwonic zebym predzej sie zglosila. Na poczatku mnialam lekkie brazowe plamienie dlatego musze brac duphaston do 20 tyg ciazy.No to chyba tyle
Witaj!
Napisz coś więcej o sobie

Gratuluję pęcherzyka, w 4-5 tygodniu zazwyczaj jest tylko pęcherzyk
Stary 2013-04-10, 11:30   #2059
olenka1304
Raczkowanie

Smile Dot.: Listopadowo-Grudniowe Mamusie 2013 :-)

Pochodze i mieszkam na terenie wielkopolski za 3 dni koncze 22 lata i ciaza jest jak najbardziej planowana i dlugo wyczekiwana bo ponad rok staran i nareszcie sie udalo. powien wam ze 5 marca tego roku zareczylam sie i w marcu zaszlam w ciaze juz po zareczynach. Nigdzie nie pracuje ucze sie zaocznie w policealnej szkole w weekendy .
olenka1304 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-10, 11:50   #2060
basiula19
Zadomowienie

Witajcie nowe mamusie

agata tam krecha jak byk jest ja to miałam niewyraźne kreski jeszcze tydzien po spodziewanym dniu miesiączki heheh ale one były naprawde blade na zdjęciu nie było praktycznie widać....

u nas dziś troszke słoneczka to jakaś inna jestem bo wczoraj padał deszcz a ja cały dzień bym w łóżku przeleżała....

10.11.2011 Mikołajek już jest z nami
basiula19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-10, 12:02   #2061
Ona231
Zadomowienie

Witam

Cytat:
Napisane przez _Peggy Pokaż wiadomość
Dziewczyny trochę się przejęłam że źle podałam i przez to będę miała później wizytę u połoznej. Na szczęście Mąż mnie uspokoił. Przecież w końcu dowiem się który to tydzień. A położna na początku i tak nic nie zrobi. Krew i mocz zbada i to wsio. Nic się nie dowiem tak od razu. Nie będę czekać miedzy wizytami. Spokojnie pójdę 16.04 do GP i On mnie pokieruje co mam robić. A Dziecięciu różnicy nie robi czy zapisany do przychodni czy nie.

Zakładam że to dziewiąty tydzień a w czwartek będzie dziesiąty. Ojej
Raczej różnicy nie zrobi

Zastanawiam się tylko jak ewentualne wady u dzieci stwierdzają jak tam tylko 3 usg się ma. A przecież robi się i przezierność karkowa i usg genetyczne itp.

Cytat:
Gratuluję Kruszynki...

Ładny mi żartowniś chyba bym mu w tym gabinecie padła.
Gratuluje serduszka, zawsze miło je zobaczyć

Basiula mnie nic nie boli oprócz pleców od dźwigania małej pewnie też
Stary 2013-04-10, 12:18   #2062
Nesu
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ona231 Pokaż wiadomość
Witam
Zastanawiam się tylko jak ewentualne wady u dzieci stwierdzają jak tam tylko 3 usg się ma. A przecież robi się i przezierność karkowa i usg genetyczne itp.

Ładny mi żartowniś chyba bym mu w tym gabinecie padła.
Gratuluje serduszka, zawsze miło je zobaczyć

Basiula mnie nic nie boli oprócz pleców od dźwigania małej pewnie też
3 usg nie ma tak dobrze w Anglii, jesli wszystko z maluszkiem dobrze robia 2 usg i pierwsze zawsze jest genetyczne .
Ja dopiero wstałam tz mi śniadanko zrobił, a co lepsze sam z siebie posprzątał w kuchni a to juz cos
Dolegliwości ciążowych nadal żadnych nie mam, senność mi juz przeszła całkowicie jedynie co to zmęczenie szybciej sie mecze np. w pracy
Nesu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-10, 12:24   #2063
Ona231
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Nesu Pokaż wiadomość
3 usg nie ma tak dobrze w Anglii, jesli wszystko z maluszkiem dobrze robia 2 usg i pierwsze zawsze jest genetyczne .
Ja dopiero wstałam tz mi śniadanko zrobił, a co lepsze sam z siebie posprzątał w kuchni a to juz cos
Dolegliwości ciążowych nadal żadnych nie mam, senność mi juz przeszła całkowicie jedynie co to zmęczenie szybciej sie mecze np. w pracy
Nesu dwa, strasznie mało
Ale przynajmniej jest genetyczne to super.
W pierwszej ciąży nawet nie liczyłam ile tych badań usg miałam ale przez to, że problemy były.

Niestety z moich dolegliwości to tylko mdłości zostały a tego strasznie nie lubię
Stary 2013-04-10, 12:33   #2064
_Peggy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ona231 Pokaż wiadomość
Witam

Raczej różnicy nie zrobi

Pierwsze USG w 13 tyg, drugie w 20-22. Wtedy sprawdzają co się da. Jeśli z dzieckiem i Mama nie dzieje się nic złego to trzecie czasami nie jest potrzebne. Ja wychodzą z założenia że jeśli Brytyjki tak przechodzą ciążę to jak też Szczerze wolę bardziej naturalne podejście niż ciągłe USG (co nie znaczy że nie chciałabym ciągle oglądać maleństwa ). Naprawdę ciągłe "podglądanie" nie jest dobre. Nie olewają tu złych przesłanek po 13 tygodniu a opieka medyczna jest na prawdę OK (zwlaszcza okołoporodowa).
A ja tak sobie myślę że jak będe miała potrzebę to pójdę prywatnie. Zwłaszcza jak mi półci nie podadzą na połówkowym

------------------------

Udanych Wizyt Dziewczyny
I tak dobrego nastroju jak mój
Stary 2013-04-10, 12:45   #2065
basiula19
Zadomowienie

a weźcie mi powiedzcie co lekarz sprawdza na tym genetycznym??? Bo ja to miałam normalne w gabinecie robione i w 21 tygodniu połówkowe 3D na żadne genetyczne sie nie umawiałam. Na tym połówkowym dr wszystko dokładnie posprawdzał wszystkie narządy i wogóle no i wtedy sie dopiero płeć dowiedzieliśmy

10.11.2011 Mikołajek już jest z nami
basiula19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-10, 12:47   #2066
maomami
Wtajemniczenie

Hej witam wszystkie mamusie te, które już dołączyły i te które mają zamiar dołączyć
Gratuluję dziewczyny udanych wizyt super że serduszka biją cudowne uczucie prawda??
Ja się już doczekać nie mogę 15 kwietnia w końcu zobaczę swojego bąbelka i mężuś zobaczy bąbelka albo bąbelinkę, ostatnio widziałam w 8 tyg, a teraz będzie już 14 i to będzie genetyczne więc na o wiele lepszym sprzęcie niż mój gin ma u siebie w gabinecie, na NFZ, bo oczywiście prywatnie ma sprzęt niebo lepszy.
Kurcze piękne macie brzuszki, ja mam wrażenie że jeszcze trochę mam odruch wciągania brzucha bo jak nie wciągam to jest taki fajny. Ale wczoraj moja szwagierka dotknęła brzuszka i powiedziała że może jeszcze go aż tak nie widać od razu ale czuć już pięknie

Aaaaaaa nie pochwaliłam Wam się że kupiłam sobie spodnie ciążowe, wyczaiłam na allegro, używane, w super stanie za 35 zł z przesyłką, naprawdę się cieszę, bo doszły już i są super.

Ktosiula trzymam kciuki daj znać po wizycie.
Przepraszam że rzadko się odzywam ale powiem Wam że mam sporo teraz na głowie na uczelnie, a nie chce mi się niemiłosiernie, a jak przyjeżdżam do domu jest 18, zanim coś zjem, odpocznę chwilę to w sumie robi się wieczór i najchętniej wpakowałabym się do łóżeczka i tak mi mijają dni.

maomami jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-10, 13:12   #2067
Trele_Morele
Zakorzenienie

Cytat:
Pierwsze USG w 13 tyg, drugie w 20-22. Wtedy sprawdzają co się da. Jeśli z dzieckiem i Mama nie dzieje się nic złego to trzecie czasami nie jest potrzebne. Ja wychodzą z założenia że jeśli Brytyjki tak przechodzą ciążę to jak też Szczerze wolę bardziej naturalne podejście niż ciągłe USG (co nie znaczy że nie chciałabym ciągle oglądać maleństwa ). Naprawdę ciągłe "podglądanie" nie jest dobre. Nie olewają tu złych przesłanek po 13 tygodniu a opieka medyczna jest na prawdę OK (zwlaszcza okołoporodowa).
A ja tak sobie myślę że jak będe miała potrzebę to pójdę prywatnie. Zwłaszcza jak mi półci nie podadzą na połówkowym

------------------------

Udanych Wizyt Dziewczyny
Ja mam to wlasnie drugie USg 10 maja i juz nie moge sié doczeka a czas sie tak strasznie ciágnie Mam nadzieje ze dowiem sie czy to chlopak czy dziewuszka , a jednooczesnie czym blizej maja tym bardziej boje sie zeby moja dzidzia byla zdrowa . Zaczynaja mi sie nawet snic cuda nie widy

KCIUKI DLA ANI

Trele_Morele jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-10, 13:12   #2068
Nesu
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez basiula19 Pokaż wiadomość
a weźcie mi powiedzcie co lekarz sprawdza na tym genetycznym??? Bo ja to miałam normalne w gabinecie robione i w 21 tygodniu połówkowe 3D na żadne genetyczne sie nie umawiałam. Na tym połówkowym dr wszystko dokładnie posprawdzał wszystkie narządy i wogóle no i wtedy sie dopiero płeć dowiedzieliśmy
W trakcie badania oceniane są wszystkie narządy płodu, a lekarz poszukuje specyficznych objawów, mogących świadczyć o ryzyku choroby płodu. Genetyczne robi sie miedzy 11 a 14 tc, z tego co sie orientuje w polsce jest to badanie dodatkowe i dodatkowo płatne.
usg w 3D u mnie koszutuje ok. 300 funtów nie spodziewałam sie ze az tak drogo
Nesu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-10, 13:18   #2069
Dzastin08
Wtajemniczenie

Hej mamuśki

Niedawno wróciłam z miasta, byłam w pracy i na małych zakupach

Witam nowe koleżanki i
Czekam na relację z wizyt

Później zajrzę bo dziś mam troszkę zalatany dzień.

Maleńka kruszyna pod mym sercem zamieszkała..
Całe jej maleńkie ciałko w moim brzuszku żyło..
W chwili kiedy go ujrzałam, spełniły się moje marzenia i najpiękniejsze sny,
bo tą kruszyną jesteś Ty...

Kamilek ur 18.10.13

17.05.2014- Nasz Dzień

Dzastin08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-10, 13:53   #2070
Ona231
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez basiula19 Pokaż wiadomość
Basiula to miałaś genetyczne tylko inaczej nazwane

Cytat:

------------------------

Udanych Wizyt Dziewczyny
Co do naszej opieki narzekać nie mogę, trafiłam i na dobrego lekarza, który praktycznie 24 h na dobę był dostępny, do tego jak zaliczyłam dwa pobyty w szpitalu to też ani razu mnie nie zostawił samej sobie. No i warunki w szpitalu a właściwie klinice to mają standard europejski. U nas faktycznie opieka nad ciążą wygląda troszkę inaczej ale nie wiem który system jest lepszy. Chyba jednak bym osiwiała jakby nie usg przy problemach które miałam w pierwszej ciąży

I trzymam kciuki za wizyty

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości