Galerie artystyczne w internecie - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-03-28, 13:08   #391
miu miu
Wtajemniczenie

Dot.: Galerie artystyczne w internecie

Cytat:
Napisane przez magda.t Pokaż wiadomość
Ueeeeeeee.... dziewczyny! Ja juz wiem!!! TEN PROGRAM JEST TAK BARDZO AUTOMATYCZNY, żE NA PODSTAWIE ZAMOWIENIA ROBI IM BIZUTERIE!
Stary 2007-03-28, 13:32   #392
Fua
Raczkowanie

GG do Fua

Cytat:
Napisane przez Rosemary Pokaż wiadomość
Otrzymałam odpowiedź od impresse. Zacytuję tu niektóre fragmenty, bo może to się przyda komuś, kto z tą Galerią współpracuje.

Bardzo nie jesteśmy zaskoczeni, bo sytuacja taka ma miejsce po raz trzeci odkąd został wprowadzony automatyczny program do obsługi.
Z powodu zwiększającej się sprzedaży w listopadzie zamówiliśmy u programisty system administracyjny automatyczny dostosowany do potrzeb takiej działalności.
Od połowy grudnia został wprowadzony.
Niestety do tej pory nie wszystkie błędy są poprawione.
Np. klient składa jedno zamówienie a nam zapisuje się to zam. dwukrotnie a nawet trzykrotnie.
Oczywiście to nieliczne wypadki, ale są.
Już przy pierwszym podobnym do pani przypadku powiadomiliśmy programistę, poprawiał i twierdził , że wszystko jest ok.Był drugi przypadek. Znowu poprawy.
Ale nie jet ok. nadal- wnioskujemy.

Klient płacąc za zamówienie jest informowały automatycznie przez system, że artysta został powiadomiony i w ciągu max 5 dni wyśle prace.
Dokładnie w tym samym momencie również z automatu wysyłany jest e-mail do artysty którego ID w systemie jest przyporządkowane konkretnej pracy.
Pani ma ID x, wszystkie Pani prace też ID x, pani e-mail również ID x.
Przy zamówieniu powinna się nam zapisać :
Pani praca, pani Nick , pani e-mail, i pole dla Pani do uzupełnienia.
Niestety zamówienie zapisane zostało dwukrotnie.
1 zamówienie zapisało się poprawnie, a drugie dokładnie to samo z innym id przy e-mailu.
Dlaczego ? Nie wiemy.
Pierwsze zostało usunięte, drugie zostało.
Stąd jak klientka zapłaciła poszedł e-mail do niej i e-mail do artystki z id x-1, mimo że przy pracy jest Nick id x.
Stad prośbę o wysyłce dostała Pani YYY (id x-1)

I wszystko byłoby ok., gdyby artystka id x-1 powiadomiła nas o tym.:że dostała prośbę o wysyłce nie swojej pracy .Wtedy sprawdzilibyśmy co jest nie tak i byłoby ok.
Tak było w poprzednich 2 pomyłkach.
A ona wg tego co Pani mówi wysłała.

Dlaczego ? –zapytaliśmy i czekamy na odp.-ale i tak będzie nasza decyzja o usunięciu jej konta.

Programista ma czas zgodnie z umowa na usuniecie wszystkich błędów do 31.03.

Nazwiska i numery ID zostały zmienione. Aha, no i jeszcze napisali, że każdy artysta ma obowiązek wysyłać pracę z adresem zwrotnym do Impresse.pl, stąd na odwrocie paczki była adres Impresse. Załączyli też podtwierdzenie nadania, ale nie do Beaty, czyli tej mojej znajomej, ale do kogoś innego (tego akurat nie rozumiem?).

Niby wszystko jasne, ale tak trochę nie do końca to rozumiem...

Stek bzdur:
" Niestety zamówienie zapisane zostało dwukrotnie.
1 zamówienie zapisało się poprawnie, a drugie dokładnie to samo z innym id przy e-mailu.
Dlaczego ? Nie wiemy.
Stąd jak klientka zapłaciła poszedł e-mail do niej i e-mail do artystki z id x-1, mimo że przy pracy jest Nick id x.
Stad prośbę o wysyłce dostała Pani YYY (id x-1)"

W skryptach php nie ma takej mozliwości by jedno ID było zastępowane innym, bez względu na dzialanie danych skryptów odpowiedzialnych za wyswietlanie obrazków , wysylanie maili(mailingi) są podporządkowane stałym wartościom wpisywanym na "sztywno" . Wiec nie ma takiej mozliwości.

Bardzo nie jesteśmy zaskoczeni, bo sytuacja taka ma miejsce po raz trzeci odkąd został wprowadzony automatyczny program do obsługi.

Tylko im pozazdrościc niefrasobliwosci:-/

Stad prośbę o wysyłce dostała Pani YYY (id x-1)

Kolejna "konfabulacja":-/, jesli wiadomosc(czyt. zamowienie) zostałoby usuniete to id- zamowienia ktore było zdublowane i z bazy usuwają sie wszystkie zamowienia o tym samym id a nie pojedyncze , wybrane.
Jesli zapisywane sa te zamowienia wg. daty to jest mozliwosc że jedno zostalo usuniete a drugie nie.
Jednak w przypadku takiej konstrukcji sklepu interenetowego nie jest to prawdopodobne.

Nazwiska i numery ID zostały zmienione. Aha, no i jeszcze napisali, że każdy artysta ma obowiązek wysyłać pracę z adresem zwrotnym do Impresse.pl, stąd na odwrocie paczki była adres Impresse. Załączyli też podtwierdzenie nadania, ale nie do Beaty, czyli tej mojej znajomej, ale do kogoś innego (tego akurat nie rozumiem?).

Sprawa tu wygląda bardzo prosto... w przypadku reklamacji nie dostaniesz ani grosza. Pozbywasz sie calkowicie jakichkolwiek praw odszkodowawczych.
Pakamera stosowała tą sama polityke i w przypadku zaginiecia paczki, kasę z odszkodowania dostawala Pakamera... Chyba mialo to na celu uwskutecznienie polityki nie tyle co prywatnosci co by sprzedaż nie wymknela sie poza galerie.

Słowem... dla mnie ten mail jest kłamliwym sposobem na odwrócenie uwagi od osoby właściciela.
Rosemary... nie daj sie spławić... i odejdz z tej galerii bo taka polityka i taka galeria powinna zniknąc z netu:-/
Ku przestrodze

Designers are meant to be loved, NOT to be understood
Just because no one understans you, doesn't mean you're an artist.
Fua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-28, 13:41   #393
aniielica
Zakorzenienie

kręcą.... jak ruscy w fabryce ogórków kiszonych...

Posemary, powinnaś im wysłać w mailu, to co napisała Fua. Ciekawe co na to odpowiedzą... Paka i Wyl jakie są takie są, ale takie akcje nie mają tam miejsca. Złodziejstwo i oszustwo. Zamieść streszczenie tej historii na innych forach- ku przestrodze. Jestem pewna, że to co się Tobie wydarzyło to nie jest odosobniona sytuacja w tej galerii...
aniielica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-28, 13:41   #394
Maggie_90
Wtajemniczenie

Fua pokazała konkretne kontrargumenty, wprawdzie laik ze mnie komputerowy i niewiele rozumiem, ale moim zdaniem jest to wręcz nieprawdopodobne.
Cytat:

Aha, no i jeszcze napisali, że każdy artysta ma obowiązek wysyłać pracę z adresem zwrotnym do Impresse.pl

Sprawdzałam przed chwilą regulamin dla artystów i nie zauważyłam takiej wzmianki... Zawsze na odwrocie pisałam swój adres i jesli nadal będę wysyłać to to się nie zmieni.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post47604606
Maggie_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-28, 13:44   #395
Rosemary
Zakorzenienie

GG do Rosemary

Dzięki Fua za analizę.
No cóż, szkoda. O usunięciu prac już zdecydowałam, znajdę wolną chwilę, tak też zrobię.
Tak sobie myślę - gdyby nie to, że ta dziewczyna pisała do mnie, to nikt by nie wiedział o tym. Mam nadzieję, że jeśli będą dalej kontynuować taki proceder, to i tak im to wyjdzie bokiem.
Stary 2007-03-28, 13:51   #396
Maggie_90
Wtajemniczenie

No cóż, nie zdziwię się, że jeśli na moją 10-dniową rezerwację nie wymyślą podobnej bajeczki i kolczyki wrócą ponownie do sprzedaży.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post47604606
Maggie_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-28, 13:52   #397
miu miu
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Rosemary Pokaż wiadomość
Tak sobie myślę - gdyby nie to, że ta dziewczyna pisała do mnie, to nikt by nie wiedział o tym.
I pewnie na to liczyła impresse. Przecież jakie jest prawdopodobieństwo, że klient i artysta się znają? Małe, a nawet bardzo małe. Gdyby nie twój przypadek mogliby tak dalej działać i oszukiwać. Przykro, że trafiło właśnie na ciebie ale przynajmniej wiesz na czym stoisz.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-03-28, 17:43   #398
miska_malcova
BAN stały

REKLAMA

Edytowane przez joanna_k
Czas edycji: 2007-04-11 o 17:39 Powód: Reklama
miska_malcova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-28, 18:11   #399
Candi
Rozeznanie

btw - druga opinia faceta programisty, just in case:

"Bardzo ciekawe i twórcze wyjaśnienie, szkoda że trochę nieprawdopodobne.
Niektóre części się zgadzają:
1. produkty i artyści powinni być identyfikowani na podstawie unikalnego klucza
2. w momencie zamówienia wykonuje się operacje na obiektach o danym kluczu, np:
- wyświetlany jest produkt NA PODSTAWIE identyfikatora
- po zakupie na podstawie tego samego identyfikatora zmieniany jest jego status np z 'dostepny' na 'sprzedany'
- na podstawie tego samego identyfikatora z wpisu w bazie danych opisującego przedmiot pobierany jest identyfikator artysty
- na podstawie identyfikatora artysty pobierany jest adres email na który wysyłana jest wiadomość
itp itd.
wszystko się niby zgadza z przedstawionym wyjaśnieniem... niby. Zauważcie, że zawsze jest odwołanie do konkretnego identyfikatora. Nie odczytaj wpis o identyfikatorze x+10, nie zwiększaj x co 1 tak długo aż zostanie spełniony jakiś warunek.
Co to znaczy? Pomyłka w formie takiej jak opisana przez właścicielkę galerii mogła mieć miejsce jeśli do danego przedmiotu był przypisany niewłaściwy artysta (tzn nawet przy wyświetlaniu opisu przedmiotu wyświetlany byłby niewłaściwy) - nie wiem czy tak było - tu trzeba pytać rozpoczynającą wątek. Żeby było zabawniej w momencie dodawania przedmiotu również odwołania są do konkretnych identyfikatorów, z użyciem tych samych reguł - jeśli przedmiot zostałby przypisany do niewłaściwego artysty to wszystkie przedmioty dodane w tym samym okresie powinien ten sam los spotkać.
Oczywiście dochodzi jeszcze czynnik losowy (np błąd zapisu/odczytu na dysku), ale jego prawdopodobieństwo jest znacznie mniejsze niż trafienie szóstki w totka.
Nie oświadczę tutaj z całą pewnością, że właścicielka tej galerii kłamie - faktycznie mogło być tak jak mówi, ale moim zdaniem jest to delikatnie mówiąc mało prawdopodobne."
Candi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-28, 18:36   #400
Fua
Raczkowanie

GG do Fua

Mozliwośc trafienia szóstki w totka wynosi 1:14 milionów, a sytuacja podobna do Rosemary zdarzyła się 3 krotnie....
Jednak nie rozumiem jak mozna przypisac produkt z ID do ID1?
Moim zdaniem zapis o wyslaniu paczki na adres zwrotny galerii jest dopełnieniem całej tej historii, gdzie zapisu to regulującego nie ma w regulaminie

Designers are meant to be loved, NOT to be understood
Just because no one understans you, doesn't mean you're an artist.
Fua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-28, 18:47   #401
Candi
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Fua Pokaż wiadomość
Mozliwośc trafienia szóstki w totka wynosi 1:14 milionów, a sytuacja podobna do Rosemary zdarzyła się 3 krotnie....
.. a przynajmniej tak twierdzi włascicielka galerii
żałosne to kręcenie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-03-28, 19:04   #402
miska_malcova
BAN stały

Hm...

To wielce skomplikowane tłumaczenie wydaje mi się bardzo niewiarygodne. Mysle, że powinni jednak pozwolić sobie na szczerość i wytłumaczyc się z tej sytuacji. Bo przez to dziwne tlumaczenie stali sie niestety malo wiarygodni.

miska_malcova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-28, 19:41   #403
czarny kot
Zakorzenienie

Nie no, ale kreca. Licza na to ze potencjalny artysta nie zna sie na bazach danych i jak podadza wyjasnienie uzywajac slow typu 'identyfikator' czy 'system' to im uwierzy na slowo, bo wkoncu oni wiedza lepiej. :/

Wątek z biżuterią
czarny kot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-28, 19:49   #404
Candi
Rozeznanie

poza tym zwolniłabym typa, który nie umie dobrze skryptu sklecić :P za coś przeciez płacą. Sprawa jest tak ewidentna, że aż przykro. Swoją drogą naprawdę w zyciu do głowy by mi nie przyszło, żeby tak postąpić... szczyt chamstwa.
Stary 2007-03-28, 20:53   #405
czarny kot
Zakorzenienie

Oni pisza ze to bylo jednorazowe zlecenie. On tego nie administruje.

Wątek z biżuterią
Stary 2007-03-28, 21:34   #406
maghia
Rozeznanie

GG do maghia

moim zdaniem jedna wielka sciema z tym tlumaczeniem, skandal i tyle

ale za to jaka sielanka na watku, wszyscy po jednej stronie
maghia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-28, 21:39   #407
lawenda99
Zakorzenienie

no moje kolczyki są w rezerwacji i tak sie teraz zastanawiam bo to prosty model
I've nothing but you on my mind

http://www.youtube.com/watch?v=ui2mKtzsY0o

lawenda99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-28, 21:57   #408
Rosemary
Zakorzenienie

GG do Rosemary

Dziewczyny, moim celem nie było sianie paniki, tylko przede wszystkim poukładanie tego wszystkiego w głowie oraz, później, zwrócenie uwagi, żeby być bardziej czujnym.
Jak się komuś układa współpraca z tą galerią dobrze - to super. Oby tak było dalej. Może po prostu miałam pecha.
Stary 2007-03-28, 22:16   #409
czarny kot
Zakorzenienie

Ale ten mail wcale wyjasniajacy wszystko nie jest.

Wątek z biżuterią

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-03-28, 23:26   #410
Aeterna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maghia Pokaż wiadomość

Cytat:
Napisane przez czarny kot Pokaż wiadomość
Nie no, ale kreca. Licza na to ze potencjalny artysta nie zna sie na bazach danych i jak podadza wyjasnienie uzywajac slow typu 'identyfikator' czy 'system' to im uwierzy na slowo, bo wkoncu oni wiedza lepiej. :/
Na szczęście, można sobie poradzić i nie dać się wpuszczać w maliny, także dzięki Wam, Dziewczyny.
Brzydka, brzydka galeria
Aeterna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-28, 23:42   #411
czarny kot
Zakorzenienie

TZ pracowal na help desku. Jak poszlo cos w bazie, i dostal jeden telefon ze zle sie cos wyswietla, to wiadomo ze maja 2h z glowy bo zaraz beda dzwonic restauracje z calej sieci w polsce. Nawet jesli zrobia to w 5 min po pierwszym telefonie Ludzie maja zaplon

Wątek z biżuterią
Stary 2007-03-29, 08:45   #412
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez maghia
Tak, taka sielanka, że nikt nie zauważył nawet, że miska_malcova przemyciła swoją reklamę i nikt nie zreflektował się, by pokrzyczeć Jestem rozczarowana dziewczyny
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-29, 09:00   #413
Isani
Zadomowienie

GG do Isani

[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;4027165]Tak, taka sielanka, że nikt nie zauważył nawet, że miska_malcova przemyciła swoją reklamę i nikt nie zreflektował się, by pokrzyczeć Jestem rozczarowana dziewczyny
[/quote]

Ja się zastanowiłam czy to legalne ,patrzę na Was ,nikt nie krzyczy,to chyba ok i czytam dalej
Isani jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-29, 09:07   #414
nikki999
Zakorzenienie

Co do impresji miałam taką sytuacje [chyba jużo tym pisałam ??] że jedne kolczyki dwie osoby chciały kupić, ale jak wpłynęły pieniadze od pierwszej to zatwierdziłam i drugie odrzuciłam, dostałam maila od galerii czy na pewno odrzucone i koniec.

a co do reklamy, to nie wiem czy chodzi o to, żebyśmy my tam kuopwały, czy żebyśmy się zgłaszały?
bo jak pierwsze to przykro mi, ale chyba tylko biżuteryjki tutaj są

BLOG -
zdrowe odżywianie, ćwiczenia, motywacja
Jeżeli chcesz się ze mną szybko skontaktować napisz mail
nikki999 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-29, 10:01   #415
miu miu
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nikki999 Pokaż wiadomość
a co do reklamy, to nie wiem czy chodzi o to, żebyśmy my tam kuopwały, czy żebyśmy się zgłaszały?
bo jak pierwsze to przykro mi, ale chyba tylko biżuteryjki tutaj są
No właśnie - nie wiadomo o co chodzi My tam nic nie kupimy bo same tworzymy, więc to na pewno nie jest reklama, przynajmniej nie na tym podforum
Stary 2007-03-29, 10:07   #416
aniielica
Zakorzenienie

Przecież jak byk jest napisane:
Cytat:
Zapraszam was serdecznie do współpracy
Nikt nikogo nie namawia do kupowania. Miśka szuka osób do współpracy. A, że galeria jest prawie nie znana i potrzebuje jakiegoś rozgłosu. A dla mnie to nie jest reklama. Tyle dyskutujemy tutaj o pace czy wyl, czy chocby tej nieszczęsnej impresse i to też jest niby reklama samych galerii?

btw. w taki sam sposób kiedyś twórców szukało tutaj maesteria i decofabryka bodajże, i jakoś nikt nie twierdził że to reklama... Dziewczyny przystopujcie trochę... Rozumiem ewidnenta reklama swoich aukcji na allegro, sklepu internetowego z materiałami do biżu, ale galerii, która proponuje wam współpracę i daje możliwość sprzedaży waszych prac...?
aniielica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-29, 10:59   #417
miu miu
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aniielica Pokaż wiadomość
Nikt nikogo nie namawia do kupowania. Miśka szuka osób do współpracy. A, że galeria jest prawie nie znana i potrzebuje jakiegoś rozgłosu. A dla mnie to nie jest reklama.
Dla mnie też nie

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-03-29, 12:09   #418
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez aniielica
Przecież jak byk jest napisane:

Nikt nikogo nie namawia do kupowania. Miśka szuka osób do współpracy. A, że galeria jest prawie nie znana i potrzebuje jakiegoś rozgłosu. A dla mnie to nie jest reklama.
A dla mnie jest. Jeżel ja bym teraz wkleiła linka do swoich prac w którejś galerii, to od razu dostałabym bana za reklamę właśnie
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-29, 15:48   #419
Rosemary
Zakorzenienie

GG do Rosemary

Impresse napisało, że dwie pary kolców, które były zarezerwowane do tygodnia, klientka przelała pieniądze. Moje konto już jest usunięte, pytają czy chcę wysłać. Wysłac? Nie wysłać?
Chyba wyślę, zachowam te maile na wypadek ewentualnego dochodzenia u nich płatności za te dwie pary...
Ech, nie wiem już sama :P
Stary 2007-03-29, 15:59   #420
JoannM
Zadomowienie

Jak juz sa pieniadze to wysylaj
a tak w ogole, to wspolczuje sytuacji.. impresse zachowalo sie skandalicznie! :/

Razem z Gabrysią

JoannM jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości