|
|||||||
| Notka |
|
| Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2641 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XVII
Fiolusiek
dla Stasia. Myślę że tak naprawdę to chyba mało jest dzieci które idealnie wpisują się ze swoimi wymiarami i umiejętnościami w te wszystkie siatki centylowe czy wytyczne co w danym miesiącu życia powinno umieć robić. Wiadomo że są to jakieś wytyczne, ale chyba w większości przypadków to dzieciaczki się dobrze i prawidłowo rozwijają a te wszystkie wytyczne to tylko wpędzają zaniepokojone i zatroskane matki w doły i myślenie pt "czy oby wszystko jest ok?" [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;40248958] Jeszcze z wczorajszej wizyty - pytam się lekarza, czy muszę leżeć (jak zawsze zresztą:P). On mówi, że mam polegiwać sobie, odpoczywać, ale spacerować. Odpoczywać, bo potem nie poleżę przez najbliższe... 20 lat [/QUOTE] ![]() Cytat:
Co do heparyny i acardu to bierze się na rozrzedzenie krwi, czyli aby uniknąć zakrzepów, które powodują zły przepływ krwi i składników odżywczych do łożyska, czyli dziecka. O ile acard może każda kupić sobie sama i po konsultacji z lekarzem go wprowadzić to już z heparyną jest trudniej. Jest na receptę i w większości podje się ją za pomocą zastrzyków. I przepisują ją np. przy stwierdzonych problemach immunologicznych, np. przy obecności przeciwciał lub gdy doszło do 3# bez przyczyny. To tak ogólnie. Dziewczyny pewnie napiszą więcej i lepiej. A co do dzieci w zamrażalniku... to moja psychika nie potrafi tego ogarnąć. ![]()
|
|
|
|
|
#2642 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XVII
Anita ja się nie zagłębiam zbytnio w myślenie o tym chyba, bo też tego po prostu nie mogę ogarnąć :/
A tu moje kwiatki 3 zł, a jaka radość (sory za kadr, jestem miszczem fotografii )
|
|
|
|
#2643 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W dużych miastach jak Kraków, Katowice czy Wrocław terminy są bardzo odległe (min. pół roku), ale np. w Genomie w Rudzie Śląskiej na wizytę w poradni czekałam tylko tydzień teraz mamy mieć ustalany termin pobrania krwi.---------- Dopisano o 08:49 ---------- Poprzedni post napisano o 08:47 ---------- Cytat:
|
|
#2644 | |
|
Wtajemniczenie
|
to był mój fryzjer, z którego zawsze byłam zadowolona, ale to ja uparłam się na tą platynę
Cytat:
|
|
|
|
|
#2645 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To kciukam abyście zdrowo dotrwali do badania!!! My musieliśmy pierwszy termin odwołać bo złapaliśmy katar i ból gardła. I pamiętaj przed pobraniem nie wolno chyba 3 dni przed pić alkoholu. ---------- Dopisano o 09:03 ---------- Poprzedni post napisano o 08:57 ---------- Cytat:
Cytat:
Edytowane przez anitaxas Czas edycji: 2013-04-11 o 08:59 |
|||
|
|
|
#2646 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2647 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#2648 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja chcę do tego pokoju akurat ciemne meble, dlatego już nic nie ozdabiam dodatkowo. |
|
|
|
|
#2649 |
|
Zadomowienie
|
Nie ma obawy że będzie zbyt jasno, mdło jakbym machnęła wszystkie ściany np. na pastelowy odcień kawa z mlekiem?
Edytowane przez anitaxas Czas edycji: 2013-04-11 o 14:26 |
|
|
|
#2650 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
W sypialni by mi to nie przeszkadzało, ale może faktycznie jakiś jeden ciemniejszy akcent by się przydał. Ja teraz mam zagwozdkę z małym pokojem. Przed TP musimy odmalować jedną ścianę. Mam 2 ściany żółte i 2 pomarańczowe (naprzeciwko siebie, ale wszystko jaśniutkie, takie mleczne kolorki). I teraz nie wiem, czy tej jednej ściany nie pomalować na taki wesoły zielony kolor. Wiem, że będzie pstrokato, ale to ma być pokój dziecka, to może być kolorowo. Ale nie wiem, czy aż 3 kolory na ścianach to nie za dużo... |
|
|
|
|
#2651 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Witam
Cytat:
Cytat:
Co do tych kontroli to masakra Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Mój tż ma czekać do końca tygodnia na telefon z odpowiedzią.Jestem jakoś dobej myśli
Życie jest po to aby walczyć. Gdy upadniemy trzeba powstać z honorem i nie poddawać się,chociaż zabrakłoby sił na dalszą walkę. Zawsze istnieje inne rozwiązanie, nadzieja która trwa zawsze. Domiś-30.12.13 godz 11:05 Dnia 25.04.12 - 8 tydzień Aniołek |
|||||||
|
|
|
#2652 |
|
Konto usunięte
|
Iza trzymam mocno kciuki
![]() ![]() Zauważyłam, że jak rano zjem coś nabiałowego, to mam wyższy cukier, a jak mięso, to niziutki. A na drugie ale sobie nie odmówię i zrobię twarożek z awokado, uwielbiam awokado... |
|
|
|
#2653 |
|
Zadomowienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;40249938]
Ja teraz mam zagwozdkę z małym pokojem. Przed TP musimy odmalować jedną ścianę. Mam 2 ściany żółte i 2 pomarańczowe (naprzeciwko siebie, ale wszystko jaśniutkie, takie mleczne kolorki). I teraz nie wiem, czy tej jednej ściany nie pomalować na taki wesoły zielony kolor. Wiem, że będzie pstrokato, ale to ma być pokój dziecka, to może być kolorowo. Ale nie wiem, czy aż 3 kolory na ścianach to nie za dużo...[/QUOTE] Ja uwielbiam kolorowe pokoje dziecięce
|
|
|
|
#2654 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2655 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pokój dziecka powinien być jasny i kolorowy
Życie jest po to aby walczyć. Gdy upadniemy trzeba powstać z honorem i nie poddawać się,chociaż zabrakłoby sił na dalszą walkę. Zawsze istnieje inne rozwiązanie, nadzieja która trwa zawsze. Domiś-30.12.13 godz 11:05 Dnia 25.04.12 - 8 tydzień Aniołek |
|
|
|
|
#2656 |
|
Zadomowienie
|
Anita, ja też wybrałabym jasne kolory, chyba, że rzeczywiście boisz się tego, że będzie mdło to jedna ściana na ciemniejszy kolor. Ja tak zrobiłam w salonie i bardzo mi się podoba. Na przeciwległej ścianie (jasnej) powieszę obraz i będzie dobrze. Też myślałam o tym pokoju jako o sypialni, stąd wybór. Na razie śpimy w "małym pokoju" ale po jakimś czasie będę chciała zostawić go dla dziecka. W małym mam zamiar położyć fototapetę na jednej ścianie (załącznik) a reszta ścian na biało ze względu ma tło tapety
|
|
|
|
#2657 |
|
Konto usunięte
|
O właśnie, może tak zrobię. Tzn. tę jedną ścianę na pewno odmalują całą (bo jest brudna), a na drugiej zrobię jakieś wzorki w tym samym kolorze
Są takie różne szablony w sklepach, to sobie coś wybierzemy I jeszcze musimy odmalować meble. Mamy takie stare dość szafy w tym pokoju i póki dziecko będzie malutkie, to one tam muszą zostać, a później jak już będzie kumate, to mu kupimy jego mebelki. Ale te szafy są dość ciemne i chcemy fronty zrobić jaśniejsze, żeby miał jaśniutko w pokoiku. |
|
|
|
#2658 |
|
Zakorzenienie
|
Witam....
Mam doła ![]() Co do kolorów to ja już pow Tż że malujemy wszystko na ciemny kolor następnym razem! bo na tym jasnym wszystko znać! Kuchnię mamy czerwoną i już 5ty rok nie była odświeżana a nic na niej nie widać! jest super ...ale w tym roku juz odświeżymy na ten sam kolor....
|
#2659 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
#2660 |
|
Zakorzenienie
|
objawów brak do tego dziś zauważyłam że robi mi się stan zapalny chyba tak jak ostatnio
|
#2661 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2662 |
|
Zakorzenienie
|
![]() ![]() Fiol, miałaś rację. Dziś lekarka sama dała nam skierowanie na szczepienia. Powiedziała, że "z wyższej półki". Na co Staś był szczepiony?! [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;40249489] A tu moje kwiatki 3 zł, a jaka radość (sory za kadr, jestem miszczem fotografii )[/QUOTE]kadr ekstra uwielbiam podglądać co ludziska czytają ![]() aaa i piękny synek [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;40250173]uwielbiam awokado...[/QUOTE]idealne cukrzycowo ![]() hormony ![]() otwórz okno, wyjdź na taras, odetchnij!
|
|
#2663 |
|
Konto usunięte
|
Agatko, kuje, bo się rozszerza, rozciąga...
Dopóki nie ma silnych bóli skurczowych, to wszystko jest OK. A co do zapalenia - ja już pobrałam w tej ciąży tyle leków dowcipnych, że szok. Od wczoraj mam Fluomizin (mam zapalenie szyjki macicy:/), najgorsze globulki ever, gorsze niż Nystatyna, bo się nie rozpuszczają i nie mają dobrego kształtu :/ Tzn. są owalne, ale ciężko je umieścić odpowiednio, oczywiście rano prawie nierozpuszczoną wysiusiałam:/ W każdym razie - zapalenia, grzybki to norma w ciąży. Głowa do góry
|
|
|
|
#2664 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;40251108]Agatko, kuje, bo się rozszerza, rozciąga...
Dopóki nie ma silnych bóli skurczowych, to wszystko jest OK. A co do zapalenia - ja już pobrałam w tej ciąży tyle leków dowcipnych, że szok. Od wczoraj mam Fluomizin (mam zapalenie szyjki macicy:/), najgorsze globulki ever, gorsze niż Nystatyna, bo się nie rozpuszczają i nie mają dobrego kształtu :/ Tzn. są owalne, ale ciężko je umieścić odpowiednio, oczywiście rano prawie nierozpuszczoną wysiusiałam:/ W każdym razie - zapalenia, grzybki to norma w ciąży. Głowa do góry [/QUOTE]tak tylko że mi wychodzi coś takiego jak "pryszcz" tam na dole... A wizyta dopiero w środę...jeszcze w dodatku u nowego gina Panika z chęcią bym wyszła ale nie chcę ryzykować bo już mnie dycholi i katar mam Tż mnie zaraził....niestety u Nas jest straszna kicha bo mamy jeden pokój więc chcąc nie chcąc musimy spać razem
Dla świata Byliście tylko cząstką, dla Nas całym światem.... 26,01,2011[*] 23,04,2013[*] Nasze Szczęście- IGOREK Edytowane przez agatkaa1 Czas edycji: 2013-04-11 o 10:36 |
|
|
|
#2665 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2666 |
|
Zakorzenienie
|
ejjjjjj!!! uszy do góry! nie porównuj!!!
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;40251550]Byłam w szoku, jak przeczytałam, jaki ma IG [/QUOTE]![]() też mi się to podobało.Jadłam caly czas (na kanapce, do sałatki, pastę)
|
|
#2667 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
mama przychodzi codziennie. gotuje, zmywa, prasuje ubranka Jakuba, trochę się nim zajmuje żebym mogła spokojnie zjeść obiad czy chwilkę odpocząć. jest ok. za to teściowie zazdrośni i mieli pretensje, że nie zaprosiliśmy ich od razu jak ze szpitala wróciliśmy, itp. co do sypialni: u nas 2 ściany są waniliowe, 2 ciemna śliwka. jak malowaliśmy to w całym mieszkaniu zrobiliśmy po 2 kolory na pomieszczenie, bardzo mi się to podoba bo nie ma takiej monotonii. jak boisz się ciemniejszych kolorów to możesz też zrobić tak, że ciemną ścianę/ściany będziesz mieć np. za łóżkiem, wtedy kładąc się masz przed sobą jasne barwy, ale ogólnie jest jakiś akcent. poza tym kiepski ze mnie dekorator wnętrz ![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;40249938]Ja teraz mam zagwozdkę z małym pokojem. Przed TP musimy odmalować jedną ścianę. Mam 2 ściany żółte i 2 pomarańczowe (naprzeciwko siebie, ale wszystko jaśniutkie, takie mleczne kolorki). I teraz nie wiem, czy tej jednej ściany nie pomalować na taki wesoły zielony kolor. Wiem, że będzie pstrokato, ale to ma być pokój dziecka, to może być kolorowo. Ale nie wiem, czy aż 3 kolory na ścianach to nie za dużo...[/QUOTE] ja bym wybrała zielony na jakieś większe dodatki, dywan albo coś, a na ścianach 2 kolory. Cytat:
__________ ale nam wczoraj po południu Jakub marudził, uspokajał się tylko wisząc przy (.)... |
||||
|
|
|
#2668 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Wychodzi bardziej różowy niż na próbniku. Do tego białe meble. Kolor mi się bardzo podoba. Ogólnie wole jasne ściany i najwyżej doprawić dodatkami Mam w salonie ciemno szary i mnie dołuje.... [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;40249288] ![]() A Acard i/lub Heparynę lekarze z reguły przepisują po kilku (czasami jednym - Alfa np.) poronieniu. Na rozrzedzenie krwi, żeby się nie tworzyły zakrzepy. Przy albo bez potwierdzonych chorób. Ja np. nie dostałam od początku ciąży, ale teraz dostałam Otrex, który ma niby podobne działanie (choć do końca nie rozumiem tego). [/QUOTE] Ja czekam na moje wyniki z krwi. Jest małe podejrzenie że mogę mieć coś nie tak właśnie z gęstością krwi. Część wyników za tydzień a "białko S" dopiero po 23.05 Cytat:
A te kariotypy to tak jak dziewczyny psiały, na nfz nikt mi po jednym # nie da skierowania. Dlatego się waham czy wydawać te 1000zł.. Cytat:
|
|||
|
|
|
#2669 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczyny mam pytanie czy bolący guzek pod pachą może podnosić tempke?Robią mi się czasem takie podrażnienia po goleniu w postaci właśnie bolącego guzka.Pare dni i schodzą.Wczoraj miałam skok tempki i się zastanawiam czy ten guzek może mieć na to wpływ.
|
|
|
|
#2670 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A co do kariotypu - ja bym chyba nie wydawała Ja straciłam dziecko w 30 tygodniu i badania genetyczne wykazały, że jest OK, a nawet, jeśli by lekarz nie wypisał skierowania, to chyba bym nie zrobiła tego badania i tak. Z reguły te badania wychodzą dobrze, wolałabym za taką kasę przebadać co innego. Chyba, że masz w rodzinie jakieś choroby genetyczne, to owszem. U nas była taka późna strata, a pani genetyk powiedziała, że zwykle przy jednym "niepowodzeniu w rozrodzie" się tego nie robi. Ale u nas jest jeszcze choroba w rodzinie (wprawdzie nie genetyczna, no ale wywiad obciążony) i zrobili. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:01.

dla Stasia. 
Pytałam o to ginekologa ale nie pamiętam co odpowiedział bo w tym momencie na samolocie leżałam . Ale raczej nie mówił żeby robić.

)
Jak myślicie - do sypialni lepiej ciemniejsze i mocniejsze barwy czy raczej jasne, pastelowe ?? Obecnie mam na 3 ścianach jasny fiolet, a jednej ciemną śliwkę. I nie wiem w jakim kierunku teraz iść. Sypialnia jest jasna, położona od wschodu, ma 4duże okna, meble są w kolorystyce brąz/beż. Co myślicie? Proszę o jakieś propozycje

Jedno dziecko od 2009, drugie od 2010, trzecie nie wiem ....