|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#451 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:51 ---------- Cytat:
Cytat:
Moja teściowa na jedne i drugie święta kupiła pampersy i dała nam je od razu jak kupiła, nie czekała do świąt, bo Paula jest mała i tak nie rozumie ubranek mamy mega dużo i znowu dostała sweterek...kolejny z kapturem ![]() Cytat:
i duuuużo zdrówka
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
||||
|
|
|
|
#452 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III
|
|
|
|
|
#453 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To taka ciekawostka Ja osobiście częściej usuwam ceny z prezentów. Wyjątkiem są książki, których cen nie zamazuje zawzięcie markerem :P
|
|
|
#454 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
|
|
|
|
#455 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Śliweńka zdrówka dla córci i najlepsze życzenia |
||
|
|
|
|
#456 |
|
Raczkowanie
|
znowu mam zaleglosci.. ostatnio zabiegana, duzo sie dzieje i na weekend bylismy u mojej mamy
![]() Narazie z tego co pamietam 1. Zdjecia grzywki wrzuce, obiecuje! Tylko sie ogarne ![]() 2. pola - katar leczony trwa tydzien, a nie leczony 7 dni. Ja u mojej niunki stosuje na codzien disemar i odciagam gilonki. Jak ma katar to daje nasivin i ukladam ja troszke wyzej, zeby lepiej jej sie spalo i oddychalo. 3. No walsnie! Czy Wy codziennie podajecie wode morska i odciagacie/ czyscicie nosek? Bo ja tak ![]() 4. 100 LAT dla Adasia i Karolinki Zdrowia przede wszystkim ![]() 5. Mam taki pomysl.. co wy na to, zeby w dniu urodzin naszych pociech ( lub w okolicy) napisac takie krotkie podsumowanie tego roku, nasze refleksje itd.? ![]() ---------- Dopisano o 21:41 ---------- Poprzedni post napisano o 21:13 ---------- I jeszcze jedno... tez mnie strasznie denerwuje nacisk na szybki rozwoj dzieci. Presja jakas na to jest... pamietam jak Oliwa miala ok. 5 miesiecy i nie siedziala .. i jakas ciocia wlasnie stwierdzila, ze w tym wieku to juz powinna siedziec... Ale ja sie nigdy tym nie przejmowalam, poza tym uwazam, ze i tak moja cora szybko zaczyna rozne rzeczy robic.. czasami szybciej niz bym tego chciala. Przyznam sie, ze troszke mloda sadzalam, bo wtedy byla duzo spokojniejsza, a czasami nie moglam zniesc juz jej placzu. Siedziala mi na kolanach opierajac sie o moj brzuch w takiej pozycji pollezacej.Miala wtedy ok. 4 miesiecy. Pozniej juz pilnowalam bardzo zeby jej nie prowadzac, bo nie spieszylo mi sie do szybkiego chodzenia Oliwy- wiadomo, ze wtedy to juz oczy trzeba miec dookola glowy. Dopiero jak zaczela chodzic przy meblach i robic samodzielnie po jednym kroczku to pierwszy raz zlapalam ja za reke, ale i tak staralam sie jak najmniej, czasami zeby tylko ja zadowolic to po pare sekund i koniec. Stety/niestety Oliwka miala inne plany. Obserwujac ją, doszlam do wniosku, ze jej pierwsze kroki byly JEJ pierwszymi krokami, nie wymuszonymi przez osobe trzecia.. bo zaczela sama isc, ale baaardzo powoli i ostroznie. Nie biega, nie robi duzych krokow, jak ma cos pod reka do podparcia to zawsze sie zlapie.. a jak nie chce chodzic to na czworaka i zasuwa wtedy tak szybko, ze ciazko ja dogonic I przez to, ze to ona wszystko kontrolowala i nastapilo to w jej tepie to nie musze za nia chodzic w obawie, ze nabije sobie guza... POWAZNIE, chyba nie ma mozliwosci, zeby niebezpiecznie upadla, bo zachowuje mega ostroznosc i chodzi z predkoscia żolwia, a jak nie chce to zawsze siada na dupce Nie znam sie na tym, ale wydaje mi sie, ze jak u dziecka wymusza sie chodzenie to to dziecko nie bedzie mialo takiej kotroli ciala, jak w przypadku, kiedy samo do tego dojdzie...
Edytowane przez martula007 Czas edycji: 2013-04-09 o 23:00 |
|
|
|
|
#457 |
|
Zadomowienie
|
Porządny marker wszystkiemu da radę
|
|
#458 | |
|
Raczkowanie
|
hej
Cytat:
U nas też długo zębów nie było a teraz idą wszystkie na raz. Ale Sarusi bardzo dzielnie znosi wyrzynanie. Sara nauczyła się wstawac w łóżeckzu i teraz z usypianiemk mamy problem bo min 30 min tak się bawimy ona wstaje ja ją kłade. Ona wstaje ja podchodze ona się cieszy odkładam ja jeszcze jej nie zdąże położyć a ona znowu się przekręca. Sara zabawe ma przednią. |
|
|
|
|
|
#459 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Szymon zasypia 1,5h |
|
|
|
|
|
#460 |
|
Zakorzenienie
|
I ja sprobowalam samozasypiania. Wczoraj byl 3ci raz.
Zawsze Leon zasypial u mnie na rekach, przy zgaszonym swietle, wtulony w mamusie. Ale odkad zaczal mnie okladac po twarzy powiedzialam dosc! Takze maly laduje do lozeczka, wsadzam szczebelki <zawsze mam 3 wyciagniete bo w nocy przychodzi do nas do lozka i tak spi do rana>, klade sie obok, mowie w razie potrzeby CIIIIIIIIII.... Przykrywam, podaje smoka<bez smoka ciezko ciezko....;/> no i zasypia. Pierwszy raz byl masakryczny, chyba z godzine, wczoraj juz 10 minut. Ogolnie troche mi go szkoda, bo raczke przez szczebelki wyciaga, szuka mnie, a jak znajdzie to jeczy i probuje przyciagnac do siebie ![]() Syn mi rosnie, jeszcze 3 tygodnie i bedziemy obchodzic 1urodzinki ! eh, ale ten czas leci.Leon sie ,,puszczal,, i robil 2-3-4 kroczki, ale przestal, Chetnie chodzi, ale tylko za raczke. No i podpierajac sie sciany, mebli. Bardzo sie lubi przytulac, wlasnie wisi mi na nodze i ja tuli... takze koncze !Milego dnia !
http://www.suwaczki.com/tickers/n59yx1hp79isyitx.png" Leos http://www.suwaczki.com/tickers/ckaiebkmv17sjqus.png Fosolka Edytowane przez agatka661 Czas edycji: 2013-04-10 o 09:08 |
|
|
|
|
#461 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja to az nie chce myslec o tym wyjezdzie. My na opolszczyznie, On w Szczecinie, bez przyjazdu przez te całe min. 5 tygodni a że w tym zapyziałym wojsku polskim nic do konca nigdy nie wiadomo.. to te 5 tygodni sie przeciagnie pewnie jeszcze i ominąłby go wtedy roczek naszej córy ![]() u nas tez to znaczy nunu ![]() Antoś sie pewnie wbije na nowo w rytm, teraz pobył w domu, wiec musi sie oswoic z powrotem
|
|
|
#462 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
witam
![]() Antoś właśnie zasnął na kołdrze, w poprzek łóżeczka ![]() A ja chyba strzelę sobie kawusię... Chociaż nocka w sumie ok, z jedną pobudką i dzień u nas piękny, to jakas śpiąca jestem. Cytat:
![]() I nie płyn do kąpieli tylko lawendę prawdziwą zaparzoną i dodaną do wanienki. ![]() Ale może faktycznie spróbuj z jedną drzemką w ciągu dnia. Zwłaszcza że spał dopiero w południe i 2 godziny. A jak dzisiaj? Cytat:
No i ja np słyszałam teksty, że "co on tak mało tych ząbków ma", co tez jest irytujące, więc może jak było tego dużo... A z kolei szwagierka słyszała komentarze, że jakoś mało włosków ma jej dziecko i że co ona taka łysa jeszcze ![]() ![]() Cytat:
No i chcę bardzo jeszcze raz pojechać do Portugalii... I chcemy (weekendowo bardziej) pokręcić się trochę po Francji. Cytat:
My jak nie wolno czegoś mówimy nienienie i Antek wtedy kręci głową, że nie. Po czym wraca do zabronionej czynności ![]() Cytat:
A gdzie _Agata jest? ---------- Dopisano o 11:24 ---------- Poprzedni post napisano o 10:25 ---------- Nie wiem, czy i mi się Antek pomału nie przestawia na jedną drzemkę. Poszedł spać koło 9.30. Przed chwilą się obudził głodny. Dostał cysia, i przysnął znowu... Czyli popołudniową drzemkę pewnie oleje... Aha, i mam pytanie do dziewczyn kp. W ciągu dni jak często karmicie? I czy to wg schematu, czy dalej na żądanie? Ja staram się juz trochę ograniczać cyca, staram się jak najwięcej mu dawać normalnego jedzenia, tak żeby się najadał. No i był moment że cycio był na dzień dobry (koło 6), potem po pierwszej drzemce(koło 10-11) potem jeszcze po popołudniowej drzemce (koło 16) i na dobranoc. W międzyczasie 3-4 razy jadł "normalne" jedzenie. No i woda z bidona albo ziółka Ale jak miał ten katarek, to dawałam mu częściej, żeby sie najadł przeciwciał no i żeby pił dużo. |
|||||
|
|
|
|
#463 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#464 |
|
Raczkowanie
|
Sami jedziemy i znajomi. Daletego, że zawsze chcieliśmy wziąć jakiś romantyczny ślub bierzemy tylko cywilny. Moim marzeniem było gdzies daleko piaszczysta plaża itp ale stać nss tylko na Chorwację i nie tak daleko jest, więc mamy nadzieję że Sara zniesie dobrze podróż. A i jeszcze M nie chce latac samolotem więc musiliśmy wbrac miejsce gdzie sie dojedzie samochodem
|
|
|
|
|
#465 |
|
Zakorzenienie
|
Karolina dziękuje za życzenia
|
|
#466 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
OD dzisiaj będą 3. Pobudka, popołudniu i w nocy. Niby na żądanie a jednak z harmonogramem :P Zamiast jednego karmienia od dzisiaj zaczynam dawać mm, po tygodniu/dwóch kolejne karmienie piersią zastąpię mm. Chciałabym do czerwca przestać, albo karmić piersią tylko raz i na pewno nie w nocy Mimo że do tej pory wyznawałam zasadę, że matka ma wystarczajacą ilość mleka do wykarmienia dziecka powoli skłaniam się do wersji, że moje mleko już nie wystarcza O. Coraz częściej w trakcie karmienia nie czuję produkcji, po karmieniu z jednej piersi za godzinę O. ciągnie mnie i rozbiera, bo nadal jest głodna a w nocy mimo, że chciałam przestać karmić nie mam sumienia, bo normalnie burczy jej w brzuchu!
|
|
|
|
|
|
#467 |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=pola_m;40231968]witam
![]() Miałam na myśli czysta melisę, bo zioła dla dzieci, które "zawierają melisę" przeważnie składają się głównie z cukru ![]() I nie płyn do kąpieli tylko lawendę prawdziwą zaparzoną i dodaną do wanienki. ![]() Ale może faktycznie spróbuj z jedną drzemką w ciągu dnia. Zwłaszcza że spał dopiero w południe i 2 godziny. A jak dzisiaj? Witam! a raczej dobry wieczór ![]() Dziś to ogólnie jakaś masakra bo przez te zęby a ten drugi to już mu miesiąc wychodzi ale teraz jak tam patrzę to coś się przebija w końcu miejmy nadzieje że już nie długo. Spał raz i to godzinkę tylko ale na razie chyba będę się trzymać jednej drzemki i zobaczę jak będzie. W sumie trzecia noc jak zasypia koło 20 bez marudzenia więc jakiś mały plus tyle ze w nocy to postękuje ale może to od zębów zobaczymy. Jak będę w miesicie to się rozejrzę za tą lawendą może akurat taka na niego zadziała dzięki za wsparcie i zainteresowanie |
|
|
|
|
#468 |
|
Zakorzenienie
|
Co tu tak cichutko? Lubie Was poczytac przy porannej kawce, a tu od wczorajszego dnia tak mało naprodukowane
![]() ![]() pola- My się karmimy różnie czasem tylko przed drzemkami i na noc (i w nocy też niestety ) a czasem częściej. Idą jej kolejne dwa zęby naraz, tym razem źle to znosi Niestety, moja młoda wciąż je wręcz śladowe ilości pokarmów stałych.
|
|
#469 |
|
Zakorzenienie
|
Dostalam okresu
Własnie czytam, czy to normalne. Ehh, brzuch pobolewa i czuje sie niezbyt fajnie, 1,5 roku bez niego, a tu pojawił się. Mamy kp a u Was jak z tym ? U nas wczoraj usypianie poszło fajnie, ale znów nocka taka sama. A dzisiaj jest pieknie słonecznie i poźniej idziemy na spacerek, moze na plac zabaw pójdziemy na troszkę. |
|
|
|
|
#470 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
spokojnie
|
|
|
#471 | |
|
Wtajemniczenie
|
Ja miesiączkuję już od jakiegoś czasu, ale bezboleśnie.
Cytat:
![]() Ale w dzisiejszych czasach, gdzie można sprawdzić np. w necie, co ile kosztuje, ukrywanie ceny jakby straciło sens. Poza tym, w wielu sklepach istnieje możliwość oddania, wymiany towaru więc może stąd te ceny i paragony przy prezencie. |
|
|
|
|
|
#472 | |
|
Raczkowanie
|
Witam
![]() Ale tu cisza... Cytat:
![]() Ok dodaje grzywke... jaka byla i jaka jest Cale szczescie wlosy szybko jej rosna. Ogolnie to grzywke scinalam jej juz 4 razy. I dodaje jeszcze, jak Oliwa zwiedzala lotnisko
|
|
|
|
|
|
#473 | |
|
Raczkowanie
|
hmmm zdjecia sie nie przekrecily.. no trudno
![]() ---------- Dopisano o 09:33 ---------- Poprzedni post napisano o 09:29 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#474 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
dzień dober
no właśnie, co tak cicho. Wczoraj jednak mieliśmy dwie drzemki, w przyczepce. Byliśmy z Antkiem na dłuuugim rowerowaniu, bo zapomniałam wziąć klucz do piwnicy i musieliśmy czekac aż mąz wyjdzie z pracy. Więc pokrążyliśmy po parku, nad rzeką, mieliśmy pierwszy w tym roku piknik na kocu na trawie (próby posmakowania ziemi i trawy )Cytat:
![]() Chorwacja jest piękna. A z formalnościami nie ma problemu? I będziecie brać ślub jakoś w romantycznych okolicznościach, czy w urzędzie? Ja też marzyłam o ślubie na łonie natury... Ale my braliśmy kościelny, i trochę byłby problem. I tak było pięknie, bo udzielał nam ślubu przecudowny dominikanin (z którym sie dalej przyjaxnimy, teraz też chrzcił Antka) Cytat:
Ale z drugiej strony, trafiłam ostatnio na artykuł o mleku mamy, np "mleko kobiece jest substancją żywą. Często powtarzamy to zdanie, ale nie mam pewności, czy jest jasne, o co naprawdę w tym chodzi. Wyobraźmy sobie dziecko, które chodzi po podłodze czy podwórku i, jak to jest w jego naturze, bierze do buzi wszystko, co znajdzie. Kamień, patyk, koci żwirek, piasek, trawkę itd. Wskutek tego w jego buzi pojawiają się bakterie. Kiedy dziecko zostanie przystawione do piersi po wesołej zabawie te bakterie przekazuje mamie. I ona NATYCHMIAST wytwarza odpowiedź immunologiczną, czyli ochronę na te konkretne bakterie. I przekazuje je od razu w mleku, które dziecko właśnie pije. Znasz jakiś inny preparat, który tak działa? Bo ja nie. To jest tylko jeden przykład. Mleko mamy zmienia się w trakcie jednego karmienia, w zależności od pory dnia, roku i pogody za oknem. Dziecko potrzebuje protein? Proszę bardzo – w mleku jest odpowiednia ilość protein. Więcej tłuszczów? Uprzejmie proszę – już organizm mamy odpowiada na te potrzebę. Więcej witaminy B w stosunku do np. witaminy A? Nie ma problemu – mleko się dostosuje. Powiem więcej – kiedy mama karmi tandem, czyli starszaka i malucha, jej organizm (poza okresem noworodkowym) dostosowuje mleko w zależności od potrzeb dzieci. Dla jednego tak, dla innego inaczej. Organizm mamy to precyzyjna fabryka, w której wytwarzana jest najdoskonalsza substancja."(źródło) Cytat:
![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#475 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wygląda, jakby specjalnie miała mieć taką fryzurę Cytat:
Ale na szczęście już nam przechodzi ![]() ---------- Dopisano o 10:54 ---------- Poprzedni post napisano o 10:50 ---------- Ja już 1,5 roku nie miałam @ i dobrze mi z tym Ale podejrzewam, że to przez to, że mam pco Za tydzień idę do gina to zobaczymy co mi powie, pewnie będzie trzeba wywołać Ma któraś z Was pco?
|
||
|
|
|
|
#476 |
|
Zakorzenienie
|
Ma któraś książkę Zaklinaczka dzieci Tracyy Hogg np. w formacie pdf?
|
|
|
|
|
#477 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja karmię tylko rano i wieczorem i spoadycznie raz w nocy.. w dziń Sara nie chce piersi podaje jej jak wracam z pracy ale nie jest zainteresowana złapie z 3 łyki i nie chce. W sumie ciesze się że bez problemu się odstawiła. |
|
|
|
|
|
#478 |
|
Zakorzenienie
|
pola- i własnie dlatego zamierzam jeszcze pokarmic
Dziewczyny, a jak to tak naprawdę jest z karmieniem piersią a ewentualną ciąża? słysząłam rozne opinie ![]() my po spacerku, jak ciepło u mnie 15stopni i słoneczko.. a wszystkie dzieci na spacerach (i to te starszaki, min. w wieku naszych dzieci) ubrane jak za mroźna zime: kombinezony, koce pod sama brodę, te osłonki na wozki.. no szok Wszyscy patrzyli na mnie jak na dziwoląga, moje dziecko w kurteczce i pod lekkim kocykiem
|
|
#479 | |
|
Rozeznanie
|
Witam!
U nas dziś ładne słoneczko w końcu bo ileż można My ze Staśkiem już po spacerku a teraz śpi. Powiem Wam że my chyba zostaniemy przy tej jednej drzemce tak jest lepiej ale wszystko sie okaże ja wyjdzie mu ten ząb ![]() [QUOTE=pola_m;4025138 powodzenia!I oby ząbek szybko wylazł ![]() Oby szybko teraz widać jakby miał się lada moment przebić. porażka te jego zęby [COLOR="Silver"]---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ---------- [/COLOR] Cytat:
nie żeby jakoś się wyletniać specjalnie ale wszystko z głową. Ubrać grubo dziecko które w wózku sie spoci a potem wyjmujesz je i już jest gotowy.
|
|
|
|
|
|
#480 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i właśnie, gdzie jest _agata, jakiś nowy przepis by sie przydał !
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:37.

no kurczę dziwnie mi jakoś... ale mąż mówi, że on ich dzieciom kupował więc chcą się odwdzięczyć.... ale paragonami? dziwnie jakoś...

i duuuużo zdrówka 

a że w tym zapyziałym wojsku polskim nic do konca nigdy nie wiadomo.. to te 5 tygodni sie przeciagnie pewnie jeszcze i ominąłby go wtedy roczek naszej córy 

Własnie czytam, czy to normalne.
Ma któraś z Was pco?