|
|||||||
| Notka |
|
| Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2611 | |
|
Rzabbocop
|
Dot.: Dyskusje luźne i bardziej spięte ;) o ćwiczeniach i diecie :D
Cytat:
Niech ćwiczyc jak ćwiczy na razie ale musi się więcej ruszać, niech wyjdzie codziennie na chociaż 20-30 minutowy spacer |
|
|
|
|
#2612 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2613 |
|
Rzabbocop
|
Interwały są tam gdzie wysokie tempo/intensywność przeplata się z niższym co prowadzi do zmiany tętna.
Normalny trening siłowy będzie treningiem interwałowym bo jest seria - przerwa - seria - przerwa itd. Takie finishery gdzie robi się jedno ćwiczenie za drugim i są one podobnej intensywności nie są interwałami, natomiast mogą być jeśli poprzeplata się cięższe ćwiczenia z lżejszymi np. robisz burpees i tętno leci w kosmos a następnie brzuszki na podłodze przy których tętno szybko spada, następnie przysiady z wyskokiem i znowu tętno w kosmos a po nich supermeny itp. wszytko zależy od doboru ćwiczeń i od tego czy robimy przerwy.---------- Dopisano o 09:03 ---------- Poprzedni post napisano o 09:03 ---------- ok 60-65g będzie rozsądne |
|
|
|
#2614 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
jest w stanie łapać rytmiczny oddech. wdycha nosem wydycha buzią, ale męczy się konkretnie.
|
|
|
|
|
#2615 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale u mnie tez była zawsze fuuura surowek i zupa. Gorzej że wszyscy lubią słodkie i jeszcze czasem mi dziecko krzywią ![]() Teraz ja rządze w swojej kuchni i mąż je wszystko i mówi że smaczne. I maż i synek miecho lubią wiec mogę tak gotowac nadal. Tylko żeby te słodkie wyeliminowac... mąż jest uzależniony![]() Cytat:
Brakowało nam Ciebie Cytat:
Niestety wcześniej mi mój smyk nie da![]() Ale teraz lato się zbliża, moze coś pokombinuję ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Fajne żarełko Nie ściemniaj, Ela! MAsz - widziałam
Edytowane przez konspiracja Czas edycji: 2013-04-11 o 10:17 |
|||||
|
|
|
#2616 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale te finishery (ładna nazwa ), to takie różne są i ciężko mi było dopasować. Teraz już będę wiedziała ![]() Ja miałam jeden zestaw: 5x pompka, 20x brzuszki, 30s przysiadów i drugi: 7x przysiad, 7x wykroki, 7x przysiad z wyskokiem, 7x wykroki. Oba z max 60s przerwy między obwodami.
|
|
|
#2617 |
|
Rzabbocop
|
Kurcze jak ja żałuję, że moi rodzice nie zauważali moich zainteresowań i nie pchnęli mnie na medycynę
![]() Jak 10 letnie dziecko czyta po nocach książki medyczne to powinno coś dać do myślenia prawda? A ja trafiłam do szkoły średniej w której biologii nie miałam wcale a chemię tylko rok
|
|
|
|
#2618 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2619 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja miałam koleżankę,która była w humanie,a w maturalnej klasie przeniosła się do nas do biol-chemu, bo chciała iść na medycynę nie dostalala sie,ale poszła na farmacje.ale samozaparci miała sporo,bo bedac w humanie cisnęła chemie i biologie równo
Edytowane przez Benera Czas edycji: 2013-04-11 o 11:31 |
|
|
|
|
#2620 | |
|
Rzabbocop
|
Cytat:
Kształciłam się w PL
|
|
|
|
|
#2621 |
|
Raczkowanie
|
Ech, ja gdybym mogła cofnąc czas szłabym na biochemię, nie zdawałabym historii na maturze i nie zmarnowała kawału życia na studiowaniu dwóch kierunków, po których jedyne co mam to mgr inż. Też jestem Rzabbo po zarządzaniu i zastanawiam się na co mi to było... Chyba jedynie dla przyjemności
.
|
|
|
|
#2622 |
|
Wtajemniczenie
|
Też jestem po zarządzaniu oraz po finansach i bankowości
![]() Moje zabaweczki ![]() Jeszcze jakiś trening i mogę szaleć
Edytowane przez tygryskowym_okiem Czas edycji: 2013-04-11 o 12:43 |
|
|
|
#2623 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() kurcze a ja tak niecierpliwie czekam na wage kuchenna, ktora zamowilam ciekawi mnie ile faktycznie czego pozeram w ciagu dnia
|
|
#2624 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bo takie same mam finishery Tylko ja np. nie daję rady robić 5 obwodów tych finisherów siadam na przysiadach z podskokami
|
|
#2625 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Chyba, że teraz ze sztangą pociągnę go dalej. Ja dawałam radę po 5 obwodów. Ale fakt, że ten drugi zestaw po tym trzecim dniu treningowym nieźle dawał się we znaki
|
|
|
#2626 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Więc czemu nie poleca się robienia interwałów po siłowym skoro i tak nie jest możliwe zmuszenie się wtedy do takiego wysiłku. Czyli jeśli ktoś spróbowałby zrobić ciężkim siłowyn typowy interwał to i tak wyszłaby z tego ta wytrzymałościówka z mniejszą intensywnością. Sama się już gubię w tym co piszę ![]() nie mogę w ogóle ogarnąć tematu dodatkowych ćwiczeń po siłowym. Raz się dowiaduje że siłowego najlepiej z niczym nie łączyć bo nawet aeroby zaraz po palą mięśnie i druga kwestia że trening trwa wtedy ponad godzinę a za chwilę znowu inna teoria że aeroby po siłowym rozwalają tkankę tłuszczową albo 5 minut intensywnych ćwiczeń też dobrze robi na tłuszcz i nawet osoby które nie są na redukcji coś później dokładają ---------- Dopisano o 15:14 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2627 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja szukam gdzieś AKTUALNYCH danych co do zapotrzebowania na witaminę D3. Internet jest przepełniony starociami
|
|
#2628 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Z tą intensywnością pisałam o konkretnie tych finisherach, które ja robiłam w tym planie treningowym, ponieważ naprawdę ciężko było po siłowym robić je z dużą intensywnością Ale zgodnie z tym co pisała Rzabba, gdybyś wzięła sobie zestaw burpees + brzuszki, to byłabyś to w stanie zrobić i byłby to interwał. Tutaj sporo zależy od tego co miałaś w siłowym i co masz w tym zestawie, który chcesz zrobić po siłowym. A czy łączyć czy nie - to chyba zależy od celu jaki masz, od czasu jaki możesz poświęcić na trening, itp. itd.
|
|
|
#2629 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
po tej długiej zimie chyba szybko nie grozi nam przedawkowanie. Ja ledwo co wyjrzy między 10 a 15 to wychodzę i uzupełniam niedobory![]() ---------- Dopisano o 15:43 ---------- Poprzedni post napisano o 15:33 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2630 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ela widzisz pisze u góry, że 3 obwody z 5 zrobiła ![]() Ale jakbym miała wspomniany zestaw burpee+brzuszki, to bym pociągnęła to bardziej ![]() tylko wiesz, ja tutaj pisze o moich praktycznych doświadczeniach, a nie o teorii, bo tego też póki co nie ogarniam, żeby wszystko wiedzieć
Edytowane przez tygryskowym_okiem Czas edycji: 2013-04-11 o 15:52 |
|
|
|
|
#2631 | |
|
Rzabbocop
|
Cytat:
jak byłam w szkole średniej to prowadziłam "aerobik" a ludzie płakali, ze nie mogą się ruszać przez tydzień po nim Chciałam porobić kursy instruktorskie ale jakoś tak hopsasa przy muzyce mnie nie pociągałoJak byłam na studiach to kolegom układałam treningi siłowe i tłumaczyłam jakie ćwiczenia na jakie mięśnie.W międzyczasie pomagałam ludziom się odchudzać (wielu schudło po kilkadziesiąt kg) Jak się urodziła pierwsza córcia to wzięłam się porządniej za treningi siłowe i stwierdziłam, że to jest to i zaczęłam szukać kursów na trenera ale okazało się że na mojej wyspie nie ma i musiałabym latać a potem szybko okazało się, że znowu jestem w ciąży więc obiecałam sobie, że zostanę trenerem personalnym przed 40-tką ![]() Jak dzieci poszły do szkoły to zaczęłam robić kursy Pamiętam jak czekałam na pierwszy numer "Lady Fitness" to był chyba początek 94 roku po kilku latach zmieniła się redakcja i pisemko z całkiem przyzwoitego zaczęło przypominać poziomem obecny SHAPE czyli moda, pseudodiety i plotki i gdzieniegdzie pseudotrening ale okazało się że poprzedni redaktorzy zaczęli wydawać "Fitness Woman" więc znowu miałam co czytać ![]() Jakieś 10 lat temu na wizażu był czat i czatowaliśmy wieczorami, zwłaszcza w piątki o 22 czasem na czacie bywało nawet kilkanaście osób Potem były jakieś przepychanki z administracją i wielu tych fajnych moderatorów niestety odeszło z SFD a ich miejsce zajęli "pseudoznawcy" zalecający aeroby na czczo, kurczaka z ryżem i twarożki. Niestety to podejście pokutuje do dziś a ja sobie walczę od kilku lat z tymi wszystkimi mitami i stereotypami fitnessowymi na forum i przy okazji cały czas zdobywam i weryfikuję wiedzę w tym temacie.I to jest chyba to co najbardziej mnie jara zdobywanie wiedzy i sprawdzanie jej na sobie i na innych
|
|
|
|
|
#2632 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2633 |
|
Zakorzenienie
|
muszę spróbować, bo właśnie krowie mnie nie przekonuje. Do tego wiórki kokosowe...
może ten artykuł coś ci rozjaśni: http://potreningu.pl/artykuly/1606/t...trening-silowy kojarzę, że był jeszcze jakiś artykuł na tym portalu o interwałach przy siłowym, ale trzeba by poszukać ![]() Mnie trening siłowy tak męczy, że nawet o dodatkowych ćwiczeniach po nie myślę. |
|
|
|
#2634 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:11 ---------- Poprzedni post napisano o 16:06 ---------- Cytat:
![]() ![]() Fajna historia
|
|
|
#2635 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() No to dzisiaj sobie przykozaczyłam, nie ma co... Mój pierwszy dzień z 3obwodami w treningu, a już przy pierwszym obwodzie tak mnie zakuło w plecach przy MC, że aż dzwonki w uszach usłyszałam. Ech... Ból minął szybko, ja zapobiegawczo zmniejszyłam ciężar i robiłam RDL zamiast klasyka. I było naprawdę OK, ale teraz mnie wysztywniło przeokrutnie. Nie mogę się wyprostowac nawet. Głupia ja, mogłam odpuścic sobie juz dzisiaj. |
|
|
|
|
#2636 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dobrze że mamy taką skarbnicę wiedzy, aż strach pomyśleć co by się tu działo gdybyś nie moderowała forum. Chyba wszystkie skakałybyśmy teraz przez filmikami z meduzą i szalały z endorfinkami![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#2637 | |
|
Zakorzenienie
|
wooow12, może zrób sobie gorącą kąpiel na rozluźnienie?
Cytat:
|
|
|
|
|
#2638 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Najistotniejszy fragment ![]() Czyli z tego by wynikało, że kompleksy też można, ale po lekkim treningu.
|
|
|
#2639 |
|
Rzabbocop
|
dziewczyny policzcie sobie jak ciężki jest trening (obciążenie x powtórzenia)
ja po takim gdzie przerzucę 7-8 ton to ledwie mam siłę na te 5 minut cardio żeby wspomóc regenerację
|
|
|
|
#2640 |
|
Zadomowienie
|
i tu znowu nasuwa się mnóstwo pytań odnośnie różnicy między intensywnym a lekkim
![]() Weźmy na to taki plan FBW który wkleiłam ostatnio, czyli 6 ćwiczeń 3-4 serie na ciężarze zbliżonym do maksymalnego z jakim zdołam wykonać 10 powtórzeń, przerwach między ćwiczeniami od 30sec do minuty to jest intensywny? i czy jeśli trening opiera się na kilku ćwiczeniach w 1-2 seriach po 6 powtórzeń przy czym nie jest się w stanie wykonać więcej to jest intensywny? |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:01.

wszytko zależy od doboru ćwiczeń i od tego czy robimy przerwy.
jest w stanie łapać rytmiczny oddech. wdycha nosem wydycha buzią, ale męczy się konkretnie.
ale jest zadowolona i nawet mi i tżtowi obiady gotuje, bo już wie co zdrowe 

mąż jest uzależniony