|
|||||||
| Notka |
|
| Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2641 | |
|
Rzabbocop
|
Dot.: Dyskusje luźne i bardziej spięte ;) o ćwiczeniach i diecie :D
Cytat:
|
|
|
|
|
#2642 |
|
Zakorzenienie
|
Trixxi, a może tak uprościć myślenie - jak masz siłę na kolejny program, to trening był mało intensywny. Jak ledwo się zwlekasz z dywanu, cała trzęsiesz i chce ci się wymiotować to intensywny.
|
|
|
|
#2643 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dobrze Rzabbo że jesteś Moderatorki z SFD wydają mi się konkretne jednak ![]() Chciałabym być pod okiem trenera osobistego (takiego z prawdziwego zdarzenia), ale niestety mnie nie stać i dlatego jestem wdzięczna, że dzielicie się swoją wiedzą za free Z resztą jakbym miała kasę, to sama kiedyś może zrobiłabym kurs dla siebie
|
|
#2644 |
|
Wtajemniczenie
|
Trixx, nie ma regułki co jest intensywne,a co nie jest. To kwestia indywidualnego odczucia po treningu.
Dla mnie intensywny to może być sytuacja, w której robię 10 powtórzeń, 3 serie zestawu: przysiad klasyczny - 35 kg MC - 40 kg wyciskanie góra - 20 kg wyciskanie leżąc - 20 kg + jakieś drobniejsze ćwiczenia Dla osoby zaczynającej intensywne może być już: przysiad klasyczny - 20 kg MC - 20 kg wyciskanie góra - 10 kg wyciskanie leżąc - 10 kg + jakieś drobniejsze ćwiczenia
|
|
#2645 | ||
|
Zadomowienie
|
to ja chyba nie umiem zrobić intensywnego treningu siłowego, nigdy nie udało mi się tak sciorać, mimo że mięśnie mnie bolą to jednak nie mam tak że nie mogę złapać oddechu albo coś jak po treningach typu zwowy. I mimo że w seriach nie mam siły na zrobienie większej ilości powtórzeń to po chwili czuję że mogłabym powtórzyć jeszcze raz ten sam trening, coś robię źle, za mało się przykładam ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:54 ---------- Poprzedni post napisano o 16:52 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2646 |
|
Wtajemniczenie
|
Mam 1 dzień @. Wierz mi, że wysiłkiem było wniesienie tego do pokoju na piętro
|
|
#2647 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja np. też jestem początkująca, mam mało siły i robiąc np. ćwiczenia na biceps mięśnie mogą mnie palić, drżeć, ale nie będzie to nigdy trening beztlenowy za to jak mam ćwiczenia kombinowane - np. plank z tricepsem, generalnie góra z dołem to ledwo co żyję po takim treningu. No, albo trening przy większych ciężarach - MC, wypady, ale to też bardziej kombinowane z utrudnieniami. |
|
|
|
|
#2648 |
|
Rzabbocop
|
Pokażę na przykładzie: w obu treningach ciężary miałam dobrane tak, że ostatnie powtórzenia robiłam na prawdę z trudem
Trening 15.03.2012 1. Wiosło sztanga 4x10 22,5kg; 22,5kg; 25kg; 27,5kg (225+225+250+275 = 975) 2. Wyciskanie na ławce poziomej 4x10 22,5kg (4x 225 = 900) 3a. Uginanie ramion ze sztangą 3x12 15kg (3x12x15= 540) 3b. Prostowanie ramion w opadzie 3x12 2x6kg (3x12x12= 432) 4a Wznosy ramion bokiem 3x12 2x5kg (3x12x10= 360) 4b Wznosy ramion bokiem w opadzie 3x12 2x5kg (3x12x10=360) razem 3.567kg Trening 17.03.2012 1a przysiad z obciążeniem 10x10 25kg (2500) 1b Uginanie nóg siedząc 10x10 49 kg (tutaj ciężar liczę jako 23,25 bo z takim robiłam w domu bez przekładni = (2325) 2. Wypady dalekie 4x 10 19kg (760) 3. Wejście na stopień z obciążeniem 3x 12 19kg (684) 4. Suwnica 4x10 61kg, 70kg, 79kg 79kg (610+ 700+790+790= 2890) Razem 9.159kg Po pierwszym treningu mimo że miał więcej ćwiczeń mogłam spokojnie sobie powiosłować czy pochodzić na orbim, po drugim ledwo miałam siłę ustać pod prysznicem
|
|
|
|
#2649 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A gdybyś zrobiła przysiad, MC, wyciskania i w każdej serii wzięłabyś odpowiednio dużo, przy czym w ostatniej maks tyle na ile Ciebie stać, żeby zrobić określoną ilość powtórzeń, to sądzę, że odczułabyś to zupełnie inaczej niż sytuację taką, jak masz teraz kiedy świadomie bierzesz poniżej swoich możliwości w przysiadzie, a w MC już brak obciążenia. Myślę, że sporo też daje taki luz np. przy przysiadzie, że wiesz że masz gdzie odłożyć sztangę, albo jest ktoś kto pomoże. Wtedy skupiasz się na ćwiczeniu i nie myślisz tak asekuracyjnie.
|
|
|
#2650 |
|
Rzabbocop
|
Ela ale Ladies na SFD są raptem 2-3 lata a przez kilka lat była straszna dziura jeśli chodzi o mądre osoby na SFD, zostało tylko kilka
Od kilku lat znowu coś się ruszyło |
|
|
|
#2651 |
|
Zadomowienie
|
no może i tak... właśnie to że nikt w razie czego nie pomoże jest największym utrudnieniem bo czasami jak czuję że robi mi się słabo przy przysiadach to robię kilka większych oddechów i dopiero dokańczam serię jak wiem że nie zemdleję i nic sobie nie zrobię przez co czasami trening zajmuje mi więcej czasu niż powinien. To samo przy wszystkich ćwiczeniach wielostawowych wykroki czy MC. Co innego wyciskać z siebie resztki sił przy uginaniu ramion gdzie nawet jak się upuści hantla to nic się nie stanie a co innego przy przysiadach gdzie sztangą mogę złamać sobie kark w najgorszym wypadku...
|
|
|
|
#2652 |
|
Zakorzenienie
|
Ja to za małe obciążenie mam żeby się sciurać całkiem,a jednak niczego więcej nie mogę dokupić,więc zobacyzmy ile zdziałam na tym co mam.
I tak jak Trixxi też nie padam na twarz po ćw jak np po Zuzce-mi to akurat nie przeszkadza bo muszę miec siłę na resztę dnia. Jakoś mi się wydaje,że z tym co mam (waga obciązenia)i z tym,że ćw w domu to,że to jakoś efektu nie da jak normalny trening na siłowni. Ismenkusia-ciastka zrobiłaś??
|
#2653 |
|
Zakorzenienie
|
Moje dzielo, nie sa to ciasteczka do kafki
ale na konkret cel. Prosze mi nie pisac o innych "cudownych" dodatkach, bo celowo dobrałam własnie takie składniki ![]() ok 100 g owsianych ,jajko,banan,troche mleka,łyżka mąki żytniej pełnoziarnistej,szczypta sody wszystko połaczyc i do piekarnika
|
|
#2654 |
|
Zakorzenienie
|
Ismenkusia-bardzo fajnie wygladają
![]() Może kiedyś się skuszę,ale dodałabym jakieś warzywa może? Zgłodniałam,więc pora coś zjeść
|
#2655 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
fakt, z marchewką mogą być dobre I u mnie zaraz pora karmienia ![]() Ja też dzięki Rzabbie wkręciłam się w ćwiczenia siłowe przemawia do mnie to co mówi Gdyby nie ona to dalej pewnie bym tłukła kilometry i paliła mięśnie
Edytowane przez Ismenkusia Czas edycji: 2013-04-11 o 18:06 |
|
|
|
|
#2656 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jedz jedz bo to juz godzina 18 to później już przecież nie można jeść ![]()
![]() Edytowane przez dygotka8 Czas edycji: 2013-04-11 o 18:32 |
|
|
|
|
#2657 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mogę jedno ? ![]() Cytat:
Chyba jakoś wtedy jak zaczęłam czytać o siłowym, to tutaj tak za dużo nie było o tym słychać. Albo ja czytałam nie te wątki co trzeba.
|
|
|
#2658 |
|
Zadomowienie
|
tyle czasu nie jadłam żadnych ciasteczek że chyba też sobie w najbliższym czasie sprawie coś podobnego. Jak się nie je w ogóle cukru to nawet takie zwykłe płatki owsiane w połączeniu z bananem to nieziemska słodycz
![]() a macie albo miałyście kiedyś swoje dzienniki na sfd? |
|
|
|
#2659 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Bo u Ciebie w podpisie sobie kiedyś kliknęłam "Kobieta na siłowni" no i zobaczylam, że nawet są plany do ćwiczeń w domu, a sprzęt mam więc zaczęłam ![]() ---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:55 ---------- Cytat:
![]() Nie utrzymałam dziennika :P
|
|
#2660 |
|
Przyczajenie
|
Witam
Proszę o radę. Ważę 54 kg wzrost 165, moim celem jest głównie ujęrnienie ciała. Problem mam z udami i pupą z brzuchem jest ok. Ale... Od całych dwóch tygodni ćwiczę głównie z Jilian i Mel B z jedniodniową przerwą, wcześniej byłam tzw. kanapowcem.Moje menu wygląda mniej więcej tak: 8.00 kawa biała z cukrem (grzech) 10.00 (grzech) grahamka z wędliną/tuńczykiem/jajkiem/serkiem wiejskim + różne warzywa 12.00 jogurt naturalny z musli naturalnym 12.30 trening około godziny 15.30 obiad kasza/ryż/kuskus/sporadycznie makaron /różne mięsa bez sosów pieczone lub gotowane / ryby / różne surówki 18.00 podobnie jak na śniadanie piję około litra czerwonej lub zielonej herbaty + około pół litra wody Teraz problem Puchnę. Moje pytanie brzmi dlaczego? Obawiam się, że to może przez dietę nie jest idealna ale czy te małe grzechy mają aż taki wpływ. Czy przez brak wolnego dnia raz na tydzień w ćwiczeniach. Wcześniej przed @ nie zauważyłam żeby mi się zatrzymywała woda w organizmie, czy to możliwe, że przez ćwiczenia woda zaczeła mi się zatrzymywać? Czy takim trybem mam szansę schudnąć ze 2-3kg? A. |
|
|
|
#2661 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Nie miałam, chyba ze dwa razy się przymierzałam, ale nie wyszło ![]() Cytat:
Czyli "Kobieta..." się przydaje, dobrze wiedzieć
|
|
|
#2662 |
|
Zakorzenienie
|
Rzabba ładna historia. Może to było Ci pisane, a nie medycyna
![]() Ja mam dziennik na sfd. Chwilowo nieaktywny. I z pytaniem do mądrych głów. Jestem miesiąc po operacji na ten cholerny wyrostek. I nosi mnie, bo chciałabym coś ćwiczyć? Tylko co? Najchętniej jakieś wzmacniające ćwiczenia, szczególnie mięsnie brzucha (tylko nie wiem czy nie zawcześnie). Dziś przebiegłam 5 minut zeby zdążyć na pociąg to mnie pachwiny rozbolały
|
|
|
|
#2663 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Podejrzewam, że może chodzić o puchnięcie związane z ćwiczeniami. Zwykle po ćwiczeniach naturalne jest, że pojawia się opuchnięcie i ono schodzi. Możesz poobserwować czy to faktycznie to. Jeżeli nie trzeba by szukać przyczyny gdzie indziej.
|
|
|
#2664 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Od Rzaby znowu wzięłam 10PŻ Tylko ja od Was "zielononickowych" biorę, bo jesteście dla mnie autorytetem
|
|
#2665 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Czy możesz mi powiedzieć oczywiście mniej więcej po jakim czasie schodzi tego typu opuchnięcie (jak wspominałam ćwiczę 2 tygodnie: 4dni ćwiczeń 1 dzień przerwy 10 dni ćwiczeń bez przerwy, chcę zrobić sobie, choć niechętnie, przerwę w najbliższą niedzielę) Czy ta moja dieta jest aż tak mało idealna, że mogę na niej przytyć lub puchnąć właśnie czy poprostu opóźni oczekiwane efekty? Edytowane przez andziak123 Czas edycji: 2013-04-11 o 19:42 |
|
|
|
|
#2666 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Powinnaś ćwiczyć max 6 razy w tygodniu. Przynajmniej jeden dzień przerwy. Jest taka zasada: co za dużo to niezdrowo. Ćwiczenie codziennie wcale nie da Tobie lepszy efektów, a wręcz odwrotnie przemęczysz organizm.Widać, że nie wszystkie posiłki są okej. Kawa na śniadanie o 8.00 to katastrofa. Jogurt z musli to nie posiłek. I te posiłki dziwnie ułożone. Zamiast zjeść porządnie o 8.00, później przed treningiem porządnie ok. 11.00, to się bawisz co dwie godzinki w takie w sumie nie wiadomo co A potem z kolei o 18.00 ostatni posiłek ? O której chodzisz spać ?Ogólnie, to musiałabyś wrzucić to w jakiś kalkulator żeby było widać ile masz z tego kcal i jak wychodzą składniki bwt. Ale już widzę, że np. zdrowych tłuszczy to za dużo nie ma. Chyba, że nie wpisywałaś czegoś typu oliwa, masło, orzechy, itp. Jeżeli taki stan rzeczy trwa od dłuższego czasu i będzie trwać, to tak możesz nie schudnąć, bo jeżeli faktycznie jesz za mało, to organizm może się buntować.
Edytowane przez tygryskowym_okiem Czas edycji: 2013-04-11 o 20:06 |
|
|
|
|
#2667 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2668 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2669 |
|
Zakorzenienie
|
Tygrysku czestuj się, tylko jedną zjadłam i pachną mi teraz w pokoju
Ja wole tlustego sledzia zjesc ![]() Słodkie
|
|
#2670 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, uzależniacie!! Podczytuję Was, a teraz biorę się za lekturę 10PŻ. Kompletnym laikiem nie jestem w tych sprawach, ćwiczę (ale bez obciążeń, narazie! ciężary w drodze
) regularnie od pół roku i ten temat mnie po prostu...fascynuje? a Wy, ze swoją wiedzą, jesteście nieocenione... . Myślałam od jakiegoś czasu, że robię błąd, spożywając węgle (owoce) po treningu, ale wg tych zasad jednak miałam rację, dobrze wróżę? U mnie to są domowe szejki owocowo-warzywne-np. banan, mango, sałata (np.główka cykorii lub endywii) plus mleko (zazwyczaj BEZSMAKOWE sojowe, ale wiem, że nie jest polecane i spróbuję zrezygnować, chociaż mi smakowało ).
Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:31.

Chciałam porobić kursy instruktorskie ale jakoś tak hopsasa przy muzyce mnie nie pociągało
czyli moda, pseudodiety i plotki i gdzieniegdzie pseudotrening ale okazało się że poprzedni redaktorzy zaczęli wydawać "Fitness Woman" więc znowu miałam co czytać

. Bo u Ciebie w podpisie sobie kiedyś kliknęłam "Kobieta na siłowni" no i zobaczylam, że nawet są plany do ćwiczeń w domu, a sprzęt mam więc zaczęłam