|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki ślub zawarłaś/eś bądź zawrzesz w przyszłości? | |||
Kościelny |
![]() ![]() ![]() ![]() |
149 | 41,85% |
Cywilny |
127 | 35,67% |
Najpierw cywilny, może kiedyś kościelny |
61 | 17,13% |
Jest mi to obojętne, zależy od partnera |
19 | 5,34% |
Głosujący: 356. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ślub kościelny czy cywilny?
No cóż,mnie troche ogólnie dziwią takie wątki czy sondy
![]() Dla mnie akurat ślub Kościelny to nie zapomniana, jedyna w zyciu chwila bo skłądam przysięgę wobec mojego Ukochanego w (teoretycznie jednak ale zawsze ![]() ![]() ![]() ![]() pozdrawiam ![]()
![]() |
#32 |
Konto usunięte
|
przerwę mój sugestywny EOT
nie dlatego ,że wniosę coś nowego do sprawy ale tylko dlatego ze muszę wyrazić podziw dla tekstu rambo dawno nie czytałam na Wizażu nic równie ładnego właściwie/dla mnie/ ..szczery list rispekt ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
BAN stały
|
OO właśnie,też o tym chciałam napisać.
Nie ma opcji Cywilny i Kościelny,więc nie moge zagłosować w sondzie. Dla mnie ślub Kościelny,to nie żadna szopka Łajko. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() kobieta wyzwolona a slub..hm...nie widze zwiazku ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przyznam szczerze, że myślałam że mój post zostanie rozdrobniony na części pierwsze. Tym bardziej miło słyszeć(czytać) ![]() bo był szczery...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
mysle, ze to dlatego ze nie mozesz zawrzec samego slubu koscielnego, bo w swietle prawa bylby nic nie warty. teraz slub koscielny jest slubem konkordatowym czyli rownoczesnie cywilnym. no chyba, ze wczesniej wezmiesz cywilny, a na koscielny decydujesz sie pozniej, to wtedy jest sam koscielny.
moze posypia sie tu zaraz na mnie obelgi etc, ale ja chyba jestem w stanie pojsc partnerowi na reke i pomimo tego, ze nie wierze, isc do Kosciola i tam slubowac. dla mnie wazne jest to, ze przysiegamy sobie milosc. jezeli TZ bedzie sie lepiej czul jesli zrobimy to w Kosciele to niech mu bedzie... wiem, ze to straszna hipokryzja z mojej strony, ale czuje, ze mnie od tego nie ubedzie... najwyzej zawrzemy tzw. slub jednostronny, choc do tego chyba najpierw musialabym sie isc wypisac z Kosciola, a przyznam, ze cos nie mam motywacji zeby sie zebrac, bo tez niewiele mnie to interesuje. juz i tak w calkowiej niewierze poszlam do bierzmowania (w tym wypadku w trosce o zdrowie dziadkow, zawalu by dostali gdyby sie dowiedzieli, ze po tylu latach mam ich Kosciol w... pupie ![]() i chyba to wszystko wynika z mojego olewczego stosunku do religii. nie czuje sie z nia zwiazana, wec nie ma dla mnie roznicy gdzie bede przysiegac. w kosciele to nawet ladniej niz w USC ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie chodzi właśnie o to, że jesli się nie wierzy to nie ma sensu odstawianie szopki ![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Bylo mi obojetne - pob publike bylam gotowa wziasc koscielny... Tesciowie zaczeli mieszac, mylisc pojecia - slub wcale nie rowna sie posiadaniu wesela...
Ogolnie wk..lam sie i poszlismy do urzedu -z aplacilismy 80 zl, wybralismy date - imieniny Macka. Moi rodzice przyjeli do wiadomosci - uszanowali moja decyzje. Reszta? a pewnie ze sie burzyla - a co mnie reszta obchodzi. Wesela rowniez zadnego nie bylo! Babka i dziadek od strony ojca napisali kartke ze gratuluja ale prezent i ich obecnosc na prawdziwym slubie. A wiec kij wam w oko. Nie bylo ich - ja przezylam - to byl moj dzien. Jakos minelo dwa lata - i o ile pytali ze strony M. kiedy kiedy w kosciele na poczatku to juz przywykli. Dziadkowi dali i tak kasiore na slub - poltora roku po ale dali ![]() Ostanio myslelismy zeby moze se zrobic ten teatr - dla tej bialej sukni ale M. powiedzial madre slowa 'Kochanie czy ja cie przez to bede bardziej kochal?' I olalismy sprawe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zadomowienie
|
ja zaznaczyłam opcje CYWILNY, ponieważ, kościelnego wziąść nie będe mogła (jesli oczywiście to ten Partner jest mi pisany, bo w życiu jeszcze wiele może się zmienić
![]() I powiem... że bardzo chętnie wzięlabym kościelny i to nie ze względu na "tą całą szopkę" tylko właśnie na przysięge przed Bogiem (jednak ma to dla mnie znaczenie, mimo, iż moja wiara nie jest silna). I tak trochę mi żal, że taka możliowść nie będzie mi dana. Tak sobie kiedyś myślałam nad tą cała ceremonią... i doszłam do wniosku, że chciałabym podczas tego pięknego dnia chociaż na chwilkę wstąpić do Kościoła... pomodlić się i szepnąć na uszko Partnerowi (przed Bogiem) tą formułkę, którą zazwyczaj państwo młodzi składają sobie na ślubie kościelnym... I choć wiem, że nie będzie to miało mocy ustanowionej przed kościół, ale dla mnie znaczyłoby to bardzo wiele...
![]() |
#40 |
Zadomowienie
|
Slubu na razie nie planuje, ale kiedys chcialabym miec koscielny.
![]() |
![]() |
#41 |
Wtajemniczenie
|
![]()
Zaanaczylam cywilny, a dlaczego:
Juz mam za sobą ślub koscielny i coz takze marzylam o bialej sukni i tych wszytskich *******ach - bylam mloda, glupia i naiwana. Teraz z perspektywy czasu dostrzegam jaka to byla szopka ![]() ![]() ![]() ![]() Teraz mowie nie takim szopką, jak kiedys w przyszlosci bede brala slub to bedzie to cywilny, poniewaz nie mam innego wyboru, jesli milabym wybor to takze bylby to cywilny - tylko najbliżsi , bez żadnego przedstawienia. Slub ma byc dla nowożencow! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
A mnie, delikatnie mówiąc, denerwuje cała ta hipokryzja, zakłamanie i podnoszenie statystyk, tak że prawie 100% Polaków to "katolicy"
![]() Śluby kościelne, "bo marzenie o księżniczce trza spełnić"; chrzty, "bo co na wsi powiedzą"; i białe sukienki, mimo że z czystością ma się niewiele wspólnego. Przez to właśnie żyjemy w takim katolandzie, gdzie polityka i religia to niemal jedność - i stoimy w miejscu, bo tradycja, bo teściowie, bo kiecka. Wzięłam cywilny ![]()
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny już odpowiedziały dlaczego.
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#44 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Myślę, że po części tak, wiec coś skrobnę. Uważam, że wiara to jedna z najintymniejszych kwestii w naszym życiu. I nikt nie może uzurpować sobie prawa do oceniania, czy czyjaś wiara jest wystarczajaco głęboka, odpowiednio praktykowana, absolutnie zgodna z nauką Kościoła, by wziąć śłub w Kościele. Nie robią tego nawet mądrzy księża - ja spotkałam się ze stanowiskiem, że jeśli ktoś został wychowany w religii katolickiej, ma sakramety, a mimo to jest właśnie od Kościoła daleko, często również od Boga (nawet w znaczeniu - często wątpiący) i mimo tego chce takiego ślubu - to ma jak najbardziej do tego prawo i nie jest to nadużycie czy jak to nazwać. Wiara często nie jest i nie musi być żarliwa by dawać prawo do sakrametów. Inna sprawa - ślub Kościelny to również cywilny, o czym była wyżej mowa. A dochowanie tradycji to również pewne zasady. Więc oburzanie się, że robi się to ze względu na tradycję - jest trochę bez sensu. Ty widzisz w ślubie Kościelnym tylko szopkę. Inni - mimo - iż np. nie chodzą co niedziela do Kościoła - mogą widzieć w nim np. duchowe przeżycie, które nawet trudno jest opisać słowami, jeszcze inni - mimo swoich wątpliwości - a może dzięki nim - mogą czuć taką wewnętrzną potrzebę też trudną do nazwania, albo kierować się zasadami wpojonymi np. przez rodziców. Prawdę mówiąc, gdyby pominąć Twoje stanowisko w sprawie ślubów kościelnych a brać uwagę tylko ogólne oburzenie Tymi, którzy je biorą z powodów, które Ciebie śmieszą - można by Cię odebrać jako słuchaczkę Radia Maryja. ![]() Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
Mam problem - co zaznaczyć? Bo mam za sobą cywilny i kościelny, a przed sobą może kiedyś cywilny.....hmmmmmm
Edytowane przez dorazmora Czas edycji: 2007-10-18 o 08:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
My wzielismy slub koscielny +cywilny czyli konkordatowy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
ja sie zgadzam z Lajka, tu nie chodzi o to czy czyjas wiara jest gleboka czy nie. Slub koscielny planuja rowniez ludzie, ktorzy w ogole nie uwazaja siebie za katolikow, nie wierza ani w boga ani w kosciol
![]() A tego Marcelino nie rozumiem: takim argumentem "co to kogo obchodzi jaki Kowalska slub wezmie" to mozna kazda dyskusje ukrocic. Dyskusja chyba na tym polega, ze mozna mowic o rzeczach, ktore Ciebie nie dotycza osobiscie i nie wplywaja na Ciebie bezposrednio.
................. Edytowane przez syntagma Czas edycji: 2007-03-29 o 14:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
Syntagma czyli mam rozumiec ze skoro planuje ślub kościelny to podług Twoich słów tez jestem niewierząca i robię to dla pompy??
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Zadomowienie
|
cywilny ze wzgledu na wiare swojego partnera, ale jakos nie bede plakac za biala suknia
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
aha,ok teraz rozumiem,bo tak to wypowiedz była jesli chodzi o sens nieczytelna
![]() ![]()
![]() |
#53 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Może Ty je znasz. Ale w tym wątku takich nie widzę. Kilka dziewczyn pisało o tym, że mimo, iż nie są specjalnie blisko Kościoła itd, decydują sie na ślub kościelny ze względu na np. tradycję. I jeszcze zależy, kto jak rozumie ową tradycję. Może właśnie jako pewne przywiązanie do wpojonych wraz z wiarą katolicką "obrządków" mimo np. wątpiącej obcnie postawy. A podzielając zdanie Fresy "co kogo obchodzi..." absolutnie nie miałam na myśli jakiegoś zakazu dyskutowania na ten czy inny temat. Wręcz przeciwnie - lubię dyskutować na wszelkie kontrowersyje tematy. I myśle, że zawsze warto. Chodzi o to, że niezrozumiałe dla mnie jest oburzenie Łajki w tym temacie - tak, jak gdyby postępowanie osób o których pisała dotknęło ją osobiście. A przecież to tylko ich prywatna sprawa - nikogo nie krzywdzą, a już na pewno nie Łajkę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
cywilny...ale nie wykluczam, że kiedyś może wezmę i kościelny
![]() wszystko zalezy też od partnera.Jesli to dla niego będzie bardzo ważne to mogę pójść na ustepstwa ![]() ![]() nie chcę też wesela, wolę przyjęcie dla najbliższych ![]() nie rozumiem tej całej bieganiny, zachwytów wokół sukni. taak, ślub to jest szopka... ![]() ![]()
![]() |
#56 |
Wtajemniczenie
|
Kościelny.
![]() |
#57 |
Rozeznanie
|
kościelny,nie dla sukni,gości czy innej "szopki"-ale jako przysięga przed Bogiem. Dla mnie ślub ma sens tylko jako sakrament, a cywilny to dla mnie jak spisanie umowy prawnej czy coś w tym stylu-z miłością mi się nie kojarzy, więc wychodzę z założenia że jeśli nie wierzy się w ślub jako sakrament to po co sobie wiązać czymś takim ręce skoro nie ma to innego znaczenia poza prawnym (no chyba że ktoś tego do rozliczeń podatkowych potrzebuje) -to jest dla mnie "szopka" czy zabezpieczenie się przed gadaniem ludzi.
no ale najważniejsze to nic na siłę ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#59 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Po pierwsze - mnie osobiście dotyka ludzka hipokryzja (zwłaszcza w środowisku, w którym się obracam), a branie ślubu kościelnego głównie dla tej całej szopki jest jednym z jej przejawów ![]() Po drugie - przez coś takiego właśnie żyjemy w katolandzie, o czym pisałam już wcześniej. Oczywiście nie przekłada się to bezpośrednio; ślub jednej Iksińskiej niewiele zmieni, ale ziarnko do ziarnka... ![]() Statystycznie tyle i tyle osób co roku zawiera ślub kościelny, (dużo więcej niż w państwie x, y i z) - z czego wynika, że mamy w kraju 99% zagorzałych katolików, więc zastawiajmy się biblią przy każdej możliwej okazji. A ja chciałabym, żeby np. moje potencjalne dziecko nie było w podstawówce odrzucane przez rówieśników tylko dlatego, że nie chodzi na religię. A religia jest w szkołach, bo przecież 99% to katolicy ![]() Niestety, księża są w wielu środowiskach traktowani jak wyrocznie i myślą, że są bezkarni, że wszystko im wolno; mieszają się więc do polityki, aborcji, itp. A to m.in. dlatego, że tradycja, że nie wypada nie przyjąć kolędy, że trzeba ochrzcić dziecko... ![]() (Mam nadzieję, że ktoś jeszcze poza mną pojął mój tok rozumowania ![]()
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
Germini - ja pojelam.
Tworzy sie taki rodzaj spolecznego przymusu, slub tylko koscielny bo mus to mus, a pogrzeb bez ksiedza widzial ktos? (niedorzeczne prawda?), w szkolach religia (ustawiona w srodku dnia oczywiscie bo jakby inaczej) i chodza dzieci wszystkie bo tak trzeba. Z drugiej strony bawi mnie zarzut: "co sie tak oburzasz? czemu tak przezywasz". Swoje zdanie chyba trzeba wyrazac: Ja przepraszam, ze wtrace ale mi sie wydaje, ze ja sadze, ale nie jestem pewna ale chyba takie jest moje zdanie, ze...................... (i tu wlasny poglad). Jak sie troche bardziej rzeczowo i kategorycznie wyrazi swoje poglady to zaraz jest "a co ty tak przezywasz? smieszy mnie to!" ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:02.