Spirala - wątek zbiorczy! - Strona 22 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-02-24, 14:08   #631
_za_po_ra
Przyczajenie

Smile Mirena?!

Nie wiem czy juz na forum była mowa o tej wkładce,jesli tak to podajcie napiar gdzie szukac .Natomiast jesli nie było o niej mowy chiałabym sie dowiedziec jakie macie doswiadczenie w tej kwestii.....czy usuwanie wkładki jest bolesne ???Pozdrawiam
_za_po_ra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-24, 14:32   #632
jaga_2001
Zakorzenienie

Dot.: Mirena?!

Cytat:
Napisane przez _za_po_ra Pokaż wiadomość
Nie wiem czy juz na forum była mowa o tej wkładce,jesli tak to podajcie napiar gdzie szukac .Natomiast jesli nie było o niej mowy chiałabym sie dowiedziec jakie macie doswiadczenie w tej kwestii.....czy usuwanie wkładki jest bolesne ???Pozdrawiam
gdzie szukac? w slynnej wyszukiwarce

watki lacze

AV by jaga_2001

Edytowane przez jaga_2001
Czas edycji: 2007-02-24 o 14:56
jaga_2001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-25, 15:20   #633
_za_po_ra
Przyczajenie

Smile Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy

No i sobie poczytałamMam Mirenke od 4 lat- REWELACJA!!!!Polecam poniewaz zauwazyłam same zalety Interesuje mnie tylko czy wyjmowanie wkładki jest bardzo bolesne??Moze nie doczytałam tego gdzies w watku dlatego pytam i z góry dziekuje za odpowiedz .........miłego dnia
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: gif buziaczki 11.gif (9,2 KB, 25 załadowań)
_za_po_ra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-15, 17:51   #634
Siasiek
Zadomowienie

Wkladka domaciczna "MIRENA"

Czy ktoras z Was stosowala ta wkladke??
Jestem obecnie dwa miesiace po porodzie i zastanawiam sie nad antykoncepcja. Chialabym wiedziec jakie sa spostrzezenia kobiet ktore takowa stosowaly. Ja nie chcialabym przytyc, bo i tak zostaly mi kilogramy po ciazy
Prosze o wypowiedzenie sie w tej sprawie

I know we have our problems
But we're not the only ones
It's not about you, it's not about me
It's not about anger
It's more about the loneliness we feel
Siasiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-15, 18:34   #635
jaga_2001
Zakorzenienie

Dot.: Wkladka domaciczna "MIRENA"

Hej Siasiek Polacze Twoj watek do watku o spiralach. Tam znajdziesz interesujace Cie informacje

AV by jaga_2001
Stary 2007-03-19, 15:22   #636
agusia1
Raczkowanie

Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy

tak czytam i czytam, ale może nie dokładnie .... mam pytanie: jak to jest z założeniem spirali u mamy karmiącej nie mającej jeszcze okresu (7,5mca)?! czy w kazdej chwili można założyc, czy założenie będzie mocniej boleć, bo wiadomo wszystko tam jest zamknięte, nie tak jak przy okresie..... jestem po cc mama dwojki dzieci. Tak coraz mocniej sie zastanawiam nad spirala,ale boje sie bolu przy zakladaniu
Stary 2007-03-21, 09:45   #637
o_lena
Raczkowanie

GG do o_lena

Ja również jestem 7 miesięcy po porodzie i czekam na założenie spirali. Gdy rozmawiałam ze swoją ginekolożka powiedziała że założy mi ja podczas okresu ponieważ nie bedzie trzeba "specjalnie" rozszerzać szyjki macicy co jest dośc nieprzyjemne. Choć spotkałam sie z opinią lekarza który zakłada wkładkę kilka dni po okresie. Nie wiem jaka reguła...?
o_lena jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-03-21, 09:51   #638
paula78
Zakorzenienie

Spirale zaklada sie najwygodniej w ostatnich dniach okresu lub po nim nie trzeba wtedy dodatkowo rozwierac szyjke.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-21, 12:13   #639
agusia1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez o_lena Pokaż wiadomość
Ja również jestem 7 miesięcy po porodzie i czekam na założenie spirali. Gdy rozmawiałam ze swoją ginekolożka powiedziała że założy mi ja podczas okresu ponieważ nie bedzie trzeba "specjalnie" rozszerzać szyjki macicy co jest dośc nieprzyjemne. Choć spotkałam sie z opinią lekarza który zakłada wkładkę kilka dni po okresie. Nie wiem jaka reguła...?
No dobrze wszystko sie zgadza, ale ja nie wiem KIEDY dostanę okres i kiedy definitywnie zakoncze karmić.... to mam czekac do okresu ...... miesiac , pól roku albo... dłuzej? i co w takiej sytuacji?
Stary 2007-03-21, 15:39   #640
zaba84
Raczkowanie

a mnie sie udalo ustalic cene tego cuda dla nierodek czyli gyne fix a wiec cena to 26 funtow. czyli przeliczywszy na zl wychodzi max 150 zl!! i to mnie zastanawia, a mianowicie gyne fix jest nowoczesniejsza spirala niz mirena to dlaczego jest od niej tansza?! albo moze inaczej sformuluje pytanie - dlaczego w anglii gdzie zarobki sa o niebo wyzsze niz w polsce cena spirali (super nowoczesnej) jest ponad 3 razy nizsza niz w polsce?! czy to jest jakis absurd? mam nadzieje ze nie bede miec problemow ze sprowadzeniem sobie gyne fix do polski...
zaba84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-21, 16:02   #641
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zaba84 Pokaż wiadomość
a mnie sie udalo ustalic cene tego cuda dla nierodek czyli gyne fix a wiec cena to 26 funtow. czyli przeliczywszy na zl wychodzi max 150 zl!! i to mnie zastanawia, a mianowicie gyne fix jest nowoczesniejsza spirala niz mirena to dlaczego jest od niej tansza?! albo moze inaczej sformuluje pytanie - dlaczego w anglii gdzie zarobki sa o niebo wyzsze niz w polsce cena spirali (super nowoczesnej) jest ponad 3 razy nizsza niz w polsce?! czy to jest jakis absurd? mam nadzieje ze nie bede miec problemow ze sprowadzeniem sobie gyne fix do polski...
zaba84, ale nie ma co porownywac Polski do Anglii. Tak o pacjenta lepiej dbaja niz tu Niby takie zwykle choroby jak przeziebienie lub grype lecza paracetamole, ale jesli juz na prawde dzieje sie cos powaznego to staja na uszach i pomagaja Dla przykladu moj brat jest alergikiem, dostal wysypki.W Polsce lekarka przepisala mu masc, ktorej gramatura jest malusienka a w aptece zaplacil za nia ponad 100 zl! Pojechal do Anglii, ta tez go to dopadlo, poszedl do lekarza, tam otrzymal podobna masc (ten sam sklad, ale mocniesza) i to za darmo! Poza tym opieka matek i dzieci tez nie nieporownywalna. Tam krolowa dba o "podwladnych" U nas nikt nikomu nie jest potrzebny... Tam rowniez srodki anty sa tansze. Przykladowo paczka 12 Durexow (w opakowaniu byly jeszcze 2 gumki gratis) kosztowala niecalego funta, co w przeliczeniu caje niecale 6 zl! Gdzie u nas taka paczka kosztuje ok 25 zl! Kolosalna roznica. Wiec nie ma sie co dziwic, ze i sppirale a tansze

AV by jaga_2001

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-03-21, 16:32   #642
zaba84
Raczkowanie

no ale jakby na to nie patrzec jest to frustrujace
zaba84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-21, 16:53   #643
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zaba84 Pokaż wiadomość
no ale jakby na to nie patrzec jest to frustrujace
No z pewnoscia i takich przykladów mozna by wymieniac jeszcze miliony.
kolezanka po porodzie dostala siatke pigulek za darmo w szpitalu u nas nawt gumki nie dostaniesz.

jakby nie patrzec spirala jest najtansza metoda anty. nie hormonalna ,nie liczac mireny bo ona jest z hormonem stad tez jej wysoka cena.

150 zl na srednio 5 lat to groszowe sprawy.

Stary 2007-03-21, 20:46   #644
bergamia
Rozeznanie

GG do bergamia

Strasznie jestem ciekawa tej spirali "gyne fix" słyszałam, że wywołuje o wiele mniej skutków ubocznych niż ta klasyczna, tylko jej zakładanie też troszkę inaczej wyglada, ciekawe kiedy i czy nasi lekarze będą potrafili ją "zainstalować":confus ed:

bergamia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-21, 20:50   #645
paula78
Zakorzenienie

A jakie sa skutki uboczne klasycznej ?
i jakich skutków nie wywoluje gyne fix?

pisz co slyszalas

Stary 2007-03-21, 23:25   #646
bergamia
Rozeznanie

GG do bergamia

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
A jakie sa skutki uboczne klasycznej ?
i jakich skutków nie wywoluje gyne fix?

pisz co slyszalas
No jak to jakie są skutki uboczne klasycznej spirali? Przede wszystkim stale podrażnia ona śluzówkę macicy co powoduje dłuższe i obfitsze krwawienia miesiączkowe, no i nie wszystkie kobiety mogą ją stosować. Gyne fix jest tak jakby podwieszona w śluzówce i zwisa (ale brzydkie słowo) sobie swobodnie w jamie macicy, jej budowa też jest zupełnie inna wklejam poniżej to co znalazłam na szybko w necie:

Całkiem inną spiralą jest zawierająca miedź, w kształcie „nitki” wkładka domaciczna Gyne-Fix .
W przeciwieństwie do większości współczesnych spiral ta wkładka nie przypomina w kształcie litery T. Wygląda jak nitka, na którą nawleczono kilka miedzianych walcowatych koralików. Nitkę tę przymocowuje się do dna macicy za pomocą specjalnego urządzenia tak, że nie może wypaść ani się przemieścić. Nie powoduje podrażnień. Nitka wraz z miedzianymi koralikami zwisa swobodnie w jamie macicy.
Skuteczność spirali o nazwie Gyne-Fix jest bardzo wysoka – indeks Pearla wynosi zaledwie 0,2.
Z wkładki tej korzystają z powodzeniem kobiety, które nie były jeszcze w ciąży. Mogą używać jej również – w przeciwieństwie do innych wkładek zawierających miedź – kobiety z obfitymi lub bolesnymi miesiączkami czy z mięśniakami macicy. Przyznać jednak należy, że Gyne-Fix jest nowym produktem i być może po latach stosowania okaże się, że ma jakieś wady, o których na razie nie wiadomo.

Niewiele jest w necie, kiedyś jak szukałam to nawet obrazek znalazłam, teraz nie mogę nic poza tym powyżej, jak coś znajdziecie wiecej to poproszę

Paula

Stary 2007-03-22, 07:16   #647
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bergamia Pokaż wiadomość
No jak to jakie są skutki uboczne klasycznej spirali? Przede wszystkim stale podrażnia ona śluzówkę macicy co powoduje dłuższe i obfitsze krwawienia miesiączkowe,
teoretycznie tak ,praktycznie roznie to bywa.

Stary 2007-03-23, 11:38   #648
kangie
Raczkowanie

witam,
mam taki mały dylemat, biore tabletki ale bede musiala z nich chyba zrezygnować (żylaki), zastanawiam się nad założeniem spirali z tym że w mirenie są uwalniane hormony więc nie wiem czy moge sobie ja sałożyć.
Może ktoś miał juz takie dylematy i zna odpowiedz
kangie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-24, 11:05   #649
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kangie Pokaż wiadomość
witam,
mam taki mały dylemat, biore tabletki ale bede musiala z nich chyba zrezygnować (żylaki), zastanawiam się nad założeniem spirali z tym że w mirenie są uwalniane hormony więc nie wiem czy moge sobie ja sałożyć.
Może ktoś miał juz takie dylematy i zna odpowiedz
przeczytalas watek ? jesli nie to zrob to a znajdziesz odpowiedz plus konsultacja z swoim ginem.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-03-24, 12:13   #650
bergamia
Rozeznanie

GG do bergamia

Cytat:
Jasne, zgadzam się jednak bardziej przyjazna wydaje mi się spiralka która nigdzie mnie nie "bodzie"tak jak klasyczna i "gyne fix" chyba taka jest. Za mało dostępnych informacji o niej jest

Stary 2007-03-24, 13:15   #651
msroczka
Raczkowanie

Cytat:
Ja po założenu spirali bez hormonu Multiload C375 mam 8-10 dniowe krwawienia. Mam nadzieję, że tylko przez 3 pierwsze miesiące, bo chyba przez 5 lat sie zamęczę.
msroczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-24, 14:37   #652
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
No jak to jakie są skutki uboczne klasycznej spirali? Przede wszystkim stale podrażnia ona śluzówkę macicy co powoduje dłuższe i obfitsze krwawienia miesiączkowe, no i nie wszystkie kobiety mogą ją stosować. Gyne fix jest tak jakby podwieszona w śluzówce i zwisa (ale brzydkie słowo) sobie swobodnie w jamie macicy, jej budowa też jest zupełnie inna wklejam poniżej to co znalazłam na szybko w necie:

Całkiem inną spiralą jest zawierająca miedź, w kształcie „nitki” wkładka domaciczna Gyne-Fix .

...

Niewiele jest w necie, kiedyś jak szukałam to nawet obrazek znalazłam, teraz nie mogę nic poza tym powyżej, jak coś znajdziecie wiecej to poproszę

Paula

zapewne o te spirale Ci chodzilo
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg A2000.jpg (11,0 KB, 64 załadowań)

AV by jaga_2001
Stary 2007-03-25, 12:57   #653
bergamia
Rozeznanie

GG do bergamia

Cytat:
Napisane przez jaga_2001 Pokaż wiadomość
zapewne o te spirale Ci chodzilo
Dzięęki Jaga, gdzieś Ty to znalazła, ja kiedyś widziałam tylko rysunek. Śmiesznie wygląda ta wkładka, jak kolczyk

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-03-25, 13:28   #654
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez msroczka Pokaż wiadomość
Ja po założenu spirali bez hormonu Multiload C375 mam 8-10 dniowe krwawienia. Mam nadzieję, że tylko przez 3 pierwsze miesiące, bo chyba przez 5 lat sie zamęczę.
no faktyznie przez 5 lat mozna popasc w anemie.
ale daj sobie troche czasu z uregulowaniem,ja mam dlugosc okresu do max. 5 dni tak jak przed spirala ,za to intsnsywnosc owszem zwiekszyla sie ale ja zawsze mialam raczej skąpy okres wiec taki jak mam teraz to dla wiekszosci kobiet okres normalny.
uregolowalo sie po ok pol roku.

faktycznie jak kolczyk ta nowa spirala
tylko jak to sie tam trzyma ?

Stary 2007-03-29, 12:44   #655
kangie
Raczkowanie

Pytanie do Pana dr (i nie tylko)

Wiem że spirali nie powinny używać kobiety, które nie rodziły .
Ale jak to wygląda u kobiet po cesarce
(cesarke miałam z powodu wzroku a mnie np. wad macicy)
a cha i co z hormonami przy żylakach (mirena).

P.s. prosze nie odsyłać mnie do czytania całego forum ja nie moge tam nigdzie znależć odpowiedzi na te pytania
kangie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-29, 18:17   #656
AgaZ
Przyjaciółka Wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez kangie Pokaż wiadomość
Pytanie do Pana dr (i nie tylko)

Wiem że spirali nie powinny używać kobiety, które nie rodziły .
Ale jak to wygląda u kobiet po cesarce
(cesarke miałam z powodu wzroku a mnie np. wad macicy)
a cha i co z hormonami przy żylakach (mirena).

P.s. prosze nie odsyłać mnie do czytania całego forum ja nie moge tam nigdzie znależć odpowiedzi na te pytania
Hej Kangie
Odnośnie cesarki to wiem Możesz ją założyć jak wygoi się macica. Mi lekarz pozwolił pół roku po cesarce.

Odnośnie mireny i żylaków to nie wiem. Ale jeśli są przeciwwskazania przy doustnych, to ja bym nie ryzykowała. Te bez hormonów też są OK. Ja miałam dwa razy tę zwykłą typu Copper T i byłam bardzo zadowolona. Właśnie jutro idę wyjąć i zrobię 3 m-ce przerwy i znowu założę.
AgaZ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-29, 18:52   #657
bergamia
Rozeznanie

GG do bergamia

Cytat:
Ona jest jakoś wszczepiana w śluzówkę macicyno i właśnie tylko tego się obawiam przy jej zakładaniu, na ile lekarze będą wykwalifikowani przy takiej nowosci

Stary 2007-03-29, 18:58   #658
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki Jaga, gdzieś Ty to znalazła, ja kiedyś widziałam tylko rysunek. Śmiesznie wygląda ta wkładka, jak kolczyk
slynne google Ale w wersji "swiatowej"

Fajna, spodobala mi sie ta wkladka. Jakbym miala wiecej kasy to bym "se ja fundla"

Cytat:

Nitkę tę przymocowuje się do dna macicy za pomocą specjalnego urządzenia tak, że nie może wypaść ani się przemieścić.

AV by jaga_2001
Stary 2007-03-30, 07:08   #659
agusia1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez AgaZ Pokaż wiadomość
Hej Kangie
Odnośnie cesarki to wiem Możesz ją założyć jak wygoi się macica. Mi lekarz pozwolił pół roku po cesarce.

Odnośnie mireny i żylaków to nie wiem. Ale jeśli są przeciwwskazania przy doustnych, to ja bym nie ryzykowała. Te bez hormonów też są OK. Ja miałam dwa razy tę zwykłą typu Copper T i byłam bardzo zadowolona. Właśnie jutro idę wyjąć i zrobię 3 m-ce przerwy i znowu założę.
AgaZ błagam odpowiedz mi - ja też jestem po cesarce 7,5 mca -w kwietniu myslam o zalozeniu, ale jeszcze nie mam okresu (karmie piersią) no i zastanawialam sie czy zalożenie BOLI kiedy mialas zakładaną spirale? jak miałas okres czy tak jak ja jeszcze bez okresu? w znieczuleniu? bo przeciez musi lekarz jakoś rozszerzyć szyjke???dziekuje za odpowiedz
Stary 2007-03-30, 08:39   #660
aferka
Wtajemniczenie

Cytat:
jej zakładanie też troszkę inaczej wyglada, ciekawe kiedy i czy nasi lekarze będą potrafili ją "zainstalować":confus ed:
No właśnie. Ciekawe jak wygląda zakładanie takiej wkładki, czy będą to robić normalnie w gabinetach, czy w szpitalu, skoro to ma być "wszczepione" w dno macicy.
aferka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości