Iberystyka na SWPS w Warszawie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-02-24, 15:20   #1
Creadora
Przyczajenie

Iberystyka na SWPS w Warszawie

hej, czy ktoś studiuje język hiszpański na SWPS w stolicy?

Osobiście mam na razie skromne podstawy tego języka, jednak chciałabym dowiedzieć się, jak to jest na tej uczelni (bodajże TAM zwie się to "moduł 4letni") z osobami, które studiują hiszpański od podstaw? Czy jest b.cieżko, jak Wasze osobiste wrażenia, czy wybralibyście tę uczelnię drugi raz...? Ile osób odpada..

Na razie jestem w koledżu nauczycielskim na germanistyce, jednak po jej skończeniu chciałabym zacząć coś nowego..myślę, że inny język to byłoby dobre rozwiązanie..lecz tak jak mówię, musiałyby być to studia od podstaw, a w moim przypadku, w grę wchodzi na razie tylko Warszawa..

Mam nadzieję, że mi troszkę pomożecie
pozdrówki
Creadora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-25, 11:22   #2
Iraa
Raczkowanie

Dot.: Iberystyka na SWPS w Warszawie

Hej

jak zaczynałam iberystyke na SWPS to byly takie chore zasady, ze jak nie masz jakiegos oficjalnego papierka, ze masz znajomość jezyka (matura albo jakis oficjalny egzamin) to musiałaś zaczynać od roku zerowego. Troche bylo to bezsensowne bo byłam już wtedy na poziomie B a musiałam zaczynać od zera.. No ale dzieki codziennym zajęciom z hiszpanskiego jezyk mi sie strasznie 'rozluznil' nabralam takiej wydaje mi sie latwosci w mowieniu, takze jesli chcesz sie nauyczyc jezyka to BARDZO polecam wlasnie ze wzieglu na to ze zajecia sa każdego dnia.

No i prowadzacy zajęcia.. Miałam zajęcia z Sylwia Sutyło Dąbrowska - zakręcona kobietka MAKSYMALNIE ale genialna Ten rok zerowy wspominam cudownie

Polecam!
Iraa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-25, 18:04   #3
Creadora
Przyczajenie

Ach, a już myślałam, że żadna z Was tam nie studiowała Dzięki za odzew.
Mi osobiście bardzo by odpowiadał taki rok zerowy.., z jednej strony jest informacja na stronie, że można studiować taki właśnie moduł od podstaw, a teraz, gdy weszłam na stronkę rekrutacji, jest tylko do wyboru model dla tych, którzy opanowali dotychczasowo język na poziomie średnio-zaawansowanym..

ach.. mam nadzieję, że za rok to zmienią i otworzą ponownie wariant dla "laików".. bo szczerze powiedziawszy trochę się już napaliłam
Stary 2013-02-25, 18:21   #4
Iraa
Raczkowanie

Wiesz, będąc już 5 rok studentką SWPS (Bo studiuje tam rownież psychologię) wiem, ze to co pisza na stronie często ma się "nijak" do tego jak jest naprawde Radze po prostu dzwonic do rekrutacji i pytac A Panie w warszawskiej rekrutacji są naprawde fajne
Iraa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-26, 14:12   #5
Taranka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Iraa Pokaż wiadomość
Hej

jak zaczynałam iberystyke na SWPS to byly takie chore zasady, ze jak nie masz jakiegos oficjalnego papierka, ze masz znajomość jezyka (matura albo jakis oficjalny egzamin) to musiałaś zaczynać od roku zerowego. Troche bylo to bezsensowne bo byłam już wtedy na poziomie B a musiałam zaczynać od zera.. No ale dzieki codziennym zajęciom z hiszpanskiego jezyk mi sie strasznie 'rozluznil' nabralam takiej wydaje mi sie latwosci w mowieniu, takze jesli chcesz sie nauyczyc jezyka to BARDZO polecam wlasnie ze wzieglu na to ze zajecia sa każdego dnia.

No i prowadzacy zajęcia.. Miałam zajęcia z Sylwia Sutyło Dąbrowska - zakręcona kobietka MAKSYMALNIE ale genialna Ten rok zerowy wspominam cudownie

Polecam!
Też miałam rok zerowy z Sylwią i też ją bardzo polecam

Cytat:
Napisane przez Creadora Pokaż wiadomość
Ach, a już myślałam, że żadna z Was tam nie studiowała Dzięki za odzew.
Mi osobiście bardzo by odpowiadał taki rok zerowy.., z jednej strony jest informacja na stronie, że można studiować taki właśnie moduł od podstaw, a teraz, gdy weszłam na stronkę rekrutacji, jest tylko do wyboru model dla tych, którzy opanowali dotychczasowo język na poziomie średnio-zaawansowanym..

ach.. mam nadzieję, że za rok to zmienią i otworzą ponownie wariant dla "laików".. bo szczerze powiedziawszy trochę się już napaliłam
Podzwoń do działu rekrutacji, zerówka rusza co rok, są chętni
Stary 2013-02-26, 15:19   #6
Creadora
Przyczajenie

Dzięki, tak zrobię

A powiedzcie mi, ile przyjmują osób na jeden rok?
Stary 2013-02-27, 15:38   #7
Taranka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Creadora Pokaż wiadomość
Dzięki, tak zrobię

A powiedzcie mi, ile przyjmują osób na jeden rok?
Na pierwszym roku (zerówce) łącznie z zaocznymi było nas ok 65 osób.
Teraz, na drugim roku jest nas 27 osób na dziennych, nie mam pojęcia ile jest na zaocznych.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-02-27, 15:42   #8
Creadora
Przyczajenie

Dzięki za odpowiedź
Stary 2013-03-31, 19:11   #9
Ismi
Raczkowanie

Hej, obecnie studiuję Iberystykę na roku zerowym na SWPS i jestem BARDZO zadowolona. Nie jest trudno się utrzymać, egzaminu na semestr nie zaliczyła tylko jedna osoba. Są trzy grupy (plus zaoczni), w każdej grupie kilkanaście osób (W mojej akurat tylko 9, ale w pozostałych więcej). W mojej grupie mamy zajęcia codziennie (2x1,5h i 3x1,5h) z dwoma wykładowcami- bardzo sympatyczną i młodą panią Magdą i również bardzo sympatycznym Hiszpanem Dario. Mimo że wcześniej nie uczyłam się hiszpańskiego, po semestrze umiem już naprawdę dużo, swobodnie się wypowiadam, rozumiem teksty piosenek . Na zajęciach oprócz standardowych ćwiczeń z gramatyki, oglądamy filmy, czytamy proste książki, słuchamy i tłumaczymy piosenki. Dodatkowo u Dario praktycznie nie siedzimy w ławkach, tylko chodzimy po klasie i cały czas rozmawiamy. Trzeba uczyć się systematycznie, bo na zajęciach u obu wykładowców mamy co najmniej raz w tygodniu kolokwium, prawie codziennie jest coś zadane. Ale przy tak małej ilości godzin w tygodniu i tak będziesz miała dużo czasu wolnego, sporo osób z roku pracuje popołudniami i nie przeszkadza im to w zaliczaniu egzaminów na 4 i 5 Ostatnio przeglądałam folder z kierunkami na rok 2013/2014 i była tam Iberystyka 4-letnia, więc na pewno ją otworzą
Ismi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-16, 09:57   #10
kostek1890
Przyczajenie

a jak jest z angielskim na tym kierunku?
kostek1890 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-17, 00:48   #11
Taranka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kostek1890 Pokaż wiadomość
a jak jest z angielskim na tym kierunku?
Na roku zerowym nie ma, potem lektorat 1,5 h + e learning.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-30, 16:29   #12
Aesia
Przyczajenie

Zagląda ktoś jeszcze? Chcę iść na SWPS na iberystykę, ale stresuję się czy dam radę. Podoba mi się ten język już kilka lat, ale nie byłam na żadnym kursie i nie wiem czy podołam. Planuję iść zaocznie.
Aesia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-05, 16:59   #13
luvrock
Przyczajenie

Aesia- zdecydowałaś się jednak? Jak wrażenia? Bo ja też chciałabym zacząć studia na tej uczelni i również zaocznie
luvrock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-09, 11:05   #14
A_sliwka
Przyczajenie

Czy jest tu ktoś kto aktualnie studiuje iberystyke albo w ogóle studia filologiczne na swps?
Chcę się tam przenieść, wiem, że jest możliwość nawet po pierwszym semestrze, więc chciałabym się dowiedzieć jaki jest poziom, czy dużo zajęć i jak z wykładowcami, chodzi o tryb 3letni ze znajomością hiszp
A_sliwka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-27, 16:01   #15
cubee
Raczkowanie

Podbiam wątek
Jest tu ktoś z Iberystyki na SWPS jeszcze? Mam kilka pytań.
cubee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-06-27, 16:55   #16
Taranka
Zakorzenienie

Absolwentka może być?
Stary 2016-06-28, 09:08   #17
cubee
Raczkowanie

Jak najbardziej
Powiedz mi czy da radę pogodzić (szczególnie na pierwszym roku) studia z pracą? Czy dużo jest godzin w planie? Czy można samemu sobie dobierać przedmioty? I czy jest łacina? haha
Wybacz za deszcz pytań ale to ważne i dziękuję z góry
Stary 2016-06-28, 13:18   #18
Taranka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cubee Pokaż wiadomość
Jak najbardziej
Powiedz mi czy da radę pogodzić (szczególnie na pierwszym roku) studia z pracą? Czy dużo jest godzin w planie? Czy można samemu sobie dobierać przedmioty? I czy jest łacina? haha
Wybacz za deszcz pytań ale to ważne i dziękuję z góry
Jeśli masz elastyczny grafik to dasz radę na pewno, moje koleżanki pracowały nawet na ostanim roku w kinie, w knajpach itp.
90% przedmiotów jest dobierana automatycznie, sama wybierasz lektorat, wf, a na ostanim roku seminarium. Zajęcia są układane tak żeby nie było okienek. Łacina jest na ostatnim roku.
Stary 2016-06-28, 15:33   #19
cubee
Raczkowanie

Dziękuję
A jak jeszcze z pracą i perspektywami po studiach?
I czy ogólnie jesteś zadowolona ze studiów?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-06-28, 16:03   #20
Taranka
Zakorzenienie

Z pracą to jak zawsze zależy. Zależy od tego co chcesz po studiach robić - uczyć, tłumaczyć itd. Część moich znajomych robiło dodatkowe uprawnienia do nauczania - na SWPS nie ma specjalizacji nauczycielskiej, a ta kulturowa nie ruszyła od trzech lat - wszyscy składają na tłumaczeniową. Mamy biuro karier ale nie oszukujmy się 90% ofert tam jest skierowana do studentów psychologii. Polecałabym też zainteresować się praktykami bo nie są one tu obowiązkowe. Dużo osób z mojego roku wyjechało do Hiszpanii, z resztą ja też teraz czekam na wyniki rekrutacji w Barcelonie

Ze studiów jestem zadowolona, nauczyłam się języka porządnie, część osób przeniosła się do nas z UW, bo tam jest to raczej kulturoznawstwo niż filologia - mają o wiele więcej zajęć typu WOK, kiedy my raczej skupialiśmy się na tłumaczeniach (też specjalistycznych i ustnych). Oczywiście bywały momenty gdy ręce opadały z powodu wykładowców albo przewodniczącej katedry, ale to się zdarza wszędzie Na drugim roku większość zajęć jest po hiszpańsku, na trzecim już wszystko, praca licencjacka i egzamin licencjacki też po hiszpańsku.

Interesują cię studia trzyletnie czy czteroletnie z zerówką?
Jak masz jeszcze jakieś pytania to wal śmiało
Stary 2016-06-28, 16:12   #21
cubee
Raczkowanie

4-letnie z zerówka
Trochę martwią mnie te nieobowiązkowe praktyki...
Stary 2016-06-28, 16:17   #22
Taranka
Zakorzenienie

No to na zerowym roku będziesz mogła pracować bez problemu

Czemu cię martwią? Ktoś kto się nimi nie interesuje i tak ich nie zrobi, a ktoś kto chce nabrać doświadczenia znajdzie praktyki bez problemu żeby nie skończyć po studiach z ręką w nocniku
Stary 2016-06-28, 16:40   #23
cubee
Raczkowanie

Ale czas na praktyki się znajdzie?
To dobrze dziękuję bardzo
A jeszcze mam pytanie czy jest bardzo ciężko?
Stary 2016-06-28, 18:29   #24
Taranka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cubee Pokaż wiadomość
Ale czas na praktyki się znajdzie?
To dobrze dziękuję bardzo
A jeszcze mam pytanie czy jest bardzo ciężko?
Na to to nie wiem jak Ci odpowiedzieć. Bardzo, ale to bardzo dużo zależy od zdolności językowych, na początku jeszcze jest historia czy literatura (całkiem porządne, obszerne egzaminy), ale potem to już kręci się wokół języka- tłumaczenia, gramatyka opisowa, kontrastywna itp. i tu dla wielu ludzi zaczynają się problemy jak okazuje się że oni gramatyki języka polskiego nie znają a co dopiero mówić o hiszpańskiej/łacinie.
Z resztą na zerowym roku też jest odsiew, nauka jest intensywna, trzeba się w domu uczyć (co dla niektórych nie jest logiczne), są kolokwia, niezapowiedziane kartkówki itp, a materiału jest na serio sporo. Sam egzamin po zerówce trwał jakieś pięć godzin
Jeżeli lubisz się uczyć języków, jesteś w tym dobra, masz zdolności językowe to nie będzie problemu. Niestety sporo ludzi idzie na te studia z myślą 'och Hiszpania, tak pięknie, ciepło, plaże, siesta, flamenco, paella ' I takie osoby mają potem niemiłe zderzenie z rzeczywistością.
Stary 2016-06-28, 18:37   #25
cubee
Raczkowanie

Brzmi trochę przerażająco, ale z drugiej strony języki jakoś nigdy nie były dla mnie problemem z hiszpańskim zawsze dobrze sobie radziłam (ale nie jest to niestety poziom B2) przeżyłam też klasę dwujęzyczną z francuskim więc może nie będzie źle
Stary 2016-06-28, 18:43   #26
Taranka
Zakorzenienie

Czy ja wiem czy przerażająco, jakoś do tego C1 trzeba dolecieć
Stary 2016-06-28, 18:49   #27
cubee
Raczkowanie

Oby się udało i dziękuję za wszystko
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości