Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.5 - Strona 62 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-04-16, 20:11   #1831
Melissa86
Zakorzenienie

Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.5

Cytat:
Napisane przez Arya90 Pokaż wiadomość
Jutro mnie zaproszono na kolejną rozmowę. Nie wiem, czemu nie podają lokalizacji w ogłoszeniach, bo znów okazuje się, że mam 40 min pociągiem+ 40 min autobusem. Nie wiem, czy w ogóle jechać.
Również w zawodzie?
Melissa86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-16, 20:38   #1832
!!&*Monia*&!!
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez tajkuna Pokaż wiadomość

W warszawie jest lepiej, nie ma co jej porównywać do innych miast Polski. Ile biur rachunkowych jest w Wawie, sklepów. U mnie może są ze 4 biura rachunkowe i sami swoi robią. W tym dwa biura tego samego właściciela. W wawie przynajmniej jest gdzie CV składać, bo na pewno jest sporo biur rachunkowych.
Sorry, że się akurat o to czepie, ale zanim coś napiszesz to sprawdź :P bo w naszym mieście jest o wiele więcej niż 4 biura rachunkowe i nie robią w nich tylko sami swoi

EDIT: która studiowała na politechnice rzeszowskiej i miała zarządzanie procesami?? ;> albo negocjacje

"Nie trać swojego czasu na kogoś, kto nie ma go, aby spędzać go razem z Tobą"

" świata nie podbijesz"
!!&*Monia*&!! jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-16, 20:48   #1833
verda
Inkwizytor

Cytat:
Napisane przez liittleedeviil Pokaż wiadomość
Traktuj pracowników zwalniajacy się, pracujących dłużej od Ciebie i na stanowisku wyższym niż Twoje jako szansę dla Ciebie - chociażby na awans. Poza tym, możesz czuć się stabilniej, trzeba będzie zatrudnić jeszcze jednego nowego pracownika i go wdrożyć, a to znaczy, że Twoje szanse na przedłużenie umowy po okresie próbnym wzrastają bo pracodawca nie pozwoli sobie na zatrudnienie 2 zupełnie zielonych pracowników, wolałby mieć chociaż jednego trochę już zorientowanego.
Dokładnie to samo miałam napisać

wymianka książkowa
verda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-16, 20:49   #1834
tajkuna
BAN stały

Cytat:
Napisane przez !!&*Monia*&!! Pokaż wiadomość
Sorry, że się akurat o to czepie, ale zanim coś napiszesz to sprawdź :P bo w naszym mieście jest o wiele więcej niż 4 biura rachunkowe i nie robią w nich tylko sami swoi

EDIT: która studiowała na politechnice rzeszowskiej i miała zarządzanie procesami?? ;> albo negocjacje
Akurat miesiąc byłam na kursie w biurze rachunkowym, więc wiem na jakich zasad tam robią, sami swoi i nikt więcej, 2 biura są tego właściciela. Sama pani tam robiąca mi powiedziała, że u nich nie ma szans na zatrudnienie, bo już kogoś swojego mają, a dodatkowo córka właściciela ma przyjść pracować, bo studiuję ekonomię. tak samo w innym robi dziewczyna z którą na studium chodziłam, nie ma nawet studiów, jej mąż to mój znajomy,kuzyn mojej koleżanki i sam się przyznała, że dostała się tam po znajomości.
A po drugie przecież nikt ci się nie przyzna, że robi po znajomości. Każdy ci wmówi, że robi bez znajomości.

Edytowane przez tajkuna
Czas edycji: 2013-04-16 o 20:50
tajkuna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-16, 21:04   #1835
szakal165
Zakorzenienie

Cytat:
Traktuj pracowników zwalniajacy się, pracujących dłużej od Ciebie i na stanowisku wyższym niż Twoje jako szansę dla Ciebie - chociażby na awans. Poza tym, możesz czuć się stabilniej, trzeba będzie zatrudnić jeszcze jednego nowego pracownika i go wdrożyć, a to znaczy, że Twoje szanse na przedłużenie umowy po okresie próbnym wzrastają bo pracodawca nie pozwoli sobie na zatrudnienie 2 zupełnie zielonych pracowników, wolałby mieć chociaż jednego trochę już zorientowanego.
ale ja jestem zielona! PRzez tydzien nie miałam kompa, bo pracuje tu pani zmianowo i ona własnie na "moim" siedzi...
Więc za wiele nie umiem, dziś ta osoba wyszła i ja miałam łzy w oczach bo nie wiedziałam jak ugryźć jedną pozycję w fakturach- ten pan wspołpracownik też nie wiedział! I odłożyłam to i teraz nie wiem, czy ksiegowosć mnie nie będzie za to nękać normalnie nie radzę sobie sama... bo nie mam co do tych rzeczy, których nie znam żadnego wsparcia, ta dziewczyna ma teraz urlop do wtorku...

---------- Dopisano o 21:04 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ----------

Cytat:
Napisane przez Kukunia23 Pokaż wiadomość
a znasz powody wypowiedzenia? tak z ciekawości, może jej atmosfera nie odpowiadała, to siedzenie do 20 jak pisałaś...Jak tam w tej pracy?opowiadaj-dużo jest osób w administracji? jaka jest atmosfera mięzdy działami?(ciekawi mnie to bo ta firma podobna jest do mejej porzedniej gdzie pracowałam i gdzie były "dziwne" relacje między działami...
Hmm, za wiele nie umiem powiedzieć. Jej mąż założył własną działalność, bo dzwonił do niej z pytaniami jeden raz. I wyszukiwała mu w sieci oznaczenia działalności do ZUSu. Pewnie ona chce z nim mieć firmę
Tak, ona zostawała długo, ja nie wyobrażam sobie tego a gdzie normalne życie? JA wracam, mam obowiązki np. przygotowuję coś ciepłego na obiad np. na jutro, idę z psem na spacer, do sklepu (bo nie ma kto u mnie) itp. czas mi ucieka szybko.
Hmm, w moim dziale Logistyka Transportu są 4 osoby (w tym 1 pani zmianowo, pod magazyn) + jedna jako kierownik magazynu. Atmosfera ok ale brak mi wsparcia... ta dziewczyna sprawiała, że czulam sie bezpiecznie.
Na dodatek inne dzialy nie chcialy wspolpracowac dzis ze mna, gdy dzwonilam z konkretnym zapytaniem...
szakal165 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-16, 21:04   #1836
kokosowa_nutella
Raczkowanie

Aaaaa...jutro w końcu mam jakąś rozmowę !Drugą w tym roku.
Pomóżcie mi,bo boję się pytania o 3 wady i 3 zalety,wprawdzie nigdy nikt mi go nie zadał,dlatego nie wiem co powiedzieć,zawsze w pracy byłam wzorową osobą,a wady takie jak np.bałaganiarstwo tyczy się pokoju a bycie jedynakiem wypływa w związkach,jakie 3 wady podajecie przeważnie ? :P
Stary 2013-04-16, 21:13   #1837
verda
Inkwizytor

Cytat:
Napisane przez szakal165 Pokaż wiadomość
ale ja jestem zielona! PRzez tydzien nie miałam kompa, bo pracuje tu pani zmianowo i ona własnie na "moim" siedzi...
Więc za wiele nie umiem, dziś ta osoba wyszła i ja miałam łzy w oczach bo nie wiedziałam jak ugryźć jedną pozycję w fakturach- ten pan wspołpracownik też nie wiedział! I odłożyłam to i teraz nie wiem, czy ksiegowosć mnie nie będzie za to nękać normalnie nie radzę sobie sama... bo nie mam co do tych rzeczy, których nie znam żadnego wsparcia, ta dziewczyna ma teraz urlop do wtorku...

---------- Dopisano o 21:04 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ----------

Hmm, za wiele nie umiem powiedzieć. Jej mąż założył własną działalność, bo dzwonił do niej z pytaniami jeden raz. I wyszukiwała mu w sieci oznaczenia działalności do ZUSu. Pewnie ona chce z nim mieć firmę
Tak, ona zostawała długo, ja nie wyobrażam sobie tego a gdzie normalne życie? JA wracam, mam obowiązki np. przygotowuję coś ciepłego na obiad np. na jutro, idę z psem na spacer, do sklepu (bo nie ma kto u mnie) itp. czas mi ucieka szybko.
Hmm, w moim dziale Logistyka Transportu są 4 osoby (w tym 1 pani zmianowo, pod magazyn) + jedna jako kierownik magazynu. Atmosfera ok ale brak mi wsparcia... ta dziewczyna sprawiała, że czulam sie bezpiecznie.
Na dodatek inne dzialy nie chcialy wspolpracowac dzis ze mna, gdy dzwonilam z konkretnym zapytaniem...
Szakal musisz zacisnąć zęby i nie uciec, ja rozumiem że ciężko, ale uwierz mi że na głębokiej wodzi się człowiek najszybciej uczy. Ta kobieta która się Tobą zajmowała ma 3 miesiące wypowiedzenia? Pisz sobie na kartce pytania które chcesz jej zadać, musisz dobrze wykorzystać czas kiedy ona Tutaj jest. Jeżeli macie dobre relacje zagadaj ją o numer telefonu i zapytaj czy w sytuacji "kryzysowej" możesz do niej zadzwonić.

Staraj się niczego nie odkładać, pytaj wszystkich którzy mogą coś wiedzieć.
Oni muszą z Toba współpracować, nie daj się zbyć!

wymianka książkowa
Stary 2013-04-16, 21:16   #1838
szakal165
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez verda Pokaż wiadomość
Szakal musisz zacisnąć zęby i nie uciec, ja rozumiem że ciężko, ale uwierz mi że na głębokiej wodzi się człowiek najszybciej uczy. Ta kobieta która się Tobą zajmowała ma 3 miesiące wypowiedzenia? Pisz sobie na kartce pytania które chcesz jej zadać, musisz dobrze wykorzystać czas kiedy ona Tutaj jest. Jeżeli macie dobre relacje zagadaj ją o numer telefonu i zapytaj czy w sytuacji "kryzysowej" możesz do niej zadzwonić.

Staraj się niczego nie odkładać, pytaj wszystkich którzy mogą coś wiedzieć.
Oni muszą z Toba współpracować, nie daj się zbyć!
ma 2 tygodnie...
Niestety, nikt w dziale nie wiedział jak wykonac to zadanie, chciało mi sie płakac
Stary 2013-04-16, 21:18   #1839
verda
Inkwizytor

Cytat:
ma 2 tygodnie...
Niestety, nikt w dziale nie wiedział jak wykonac to zadanie, chciało mi sie płakac
O co konkretnie chodziło? Może któraś z dziewczyn z wątku coś Ci poradzi?

wymianka książkowa
Stary 2013-04-16, 21:28   #1840
bordowa
Wtajemniczenie

Któraś chętna?

http://demotywatory.pl/4107548/Praca-marzen
bordowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-16, 21:33   #1841
anjuta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
ciekawe czy trzeba udawac trupa czy mozna książkę poczytać
anjuta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-16, 21:37   #1842
Wicked_Girl
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kokosowa_nutella Pokaż wiadomość
Pomóżcie mi,bo boję się pytania o 3 wady i 3 zalety,wprawdzie nigdy nikt mi go nie zadał,dlatego nie wiem co powiedzieć,zawsze w pracy byłam wzorową osobą,a wady takie jak np.bałaganiarstwo tyczy się pokoju a bycie jedynakiem wypływa w związkach,jakie 3 wady podajecie przeważnie ? :P
Zawsze trzeba tak mówić o wadach, aby wydawały się nieszkodliwe, te co wymieniłaś odpadają. hmm kiedyś pisałam np. o językach obcych, u mnie to nadal minus może np. że zdarza się, że ogrom pracy Cię stresuje ale potrafisz sobie z tym poradzić i tu... chodzisz na basen, siłownię ?

--------
Porównałam sobie dziś oferty ZUSU z Rzeszowa i Wrocławia. U mnie jak na lekarstwo, Rzeszów czy Jasło od groma, także Tajkuna masz pełno ofert tylko ustawy wykuć

a i muszę się wyżalić, nie idę na rozmowę czwartkową (asystent biura), nie mogę mieć znowu w CV pracy na kilka miesięcy

Edytowane przez Wicked_Girl
Czas edycji: 2013-04-16 o 21:38 Powód: lit
Wicked_Girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-16, 21:43   #1843
Melissa86
Zakorzenienie

Cytat:
Akurat miesiąc byłam na kursie w biurze rachunkowym, więc wiem na jakich zasad tam robią, sami swoi i nikt więcej, 2 biura są tego właściciela. Sama pani tam robiąca mi powiedziała, że u nich nie ma szans na zatrudnienie, bo już kogoś swojego mają, a dodatkowo córka właściciela ma przyjść pracować, bo studiuję ekonomię. tak samo w innym robi dziewczyna z którą na studium chodziłam, nie ma nawet studiów, jej mąż to mój znajomy,kuzyn mojej koleżanki i sam się przyznała, że dostała się tam po znajomości.
A po drugie przecież nikt ci się nie przyzna, że robi po znajomości. Każdy ci wmówi, że robi bez znajomości.
Nie lubię z Tobą wchodzić w dyskusje, ale odpowiedz mi proszę na jedno pytanie: Jeśli Twoja mama założyłaby biuro rachunkowe, to wolałabyś, żeby zatrudniła kogoś obcego czy Ciebie?
Stary 2013-04-16, 21:46   #1844
szakal165
Zakorzenienie

verda. chodzilo o rozbicie kwoty za transport miedzy 2 klientow.. raczej zna te procedure tylko ta dziewczyna (nie ma, że po połowie(
Stary 2013-04-16, 21:46   #1845
Melissa86
Zakorzenienie

Cytat:
Ja ostatnio zaczęłam wymieniać zalety i kobietka się zagapiła i zadała mi kolejne pytanie i nie dała mi powiedzieć wad. Więc polecam zacząć od zalet, bo może wyniknie z tego jakaś ciekawa dyskusja i rozmowa zejdzie na zupełnie inny tor i nie będziecie rozmawiać o Twoich wadach.

A wady...hmmm... zawsze mam z tym problem (nie to,że nie mam wad,bo mam), ale staram się wymieniać takie wady, które nie są związane z pracą, np. nie lubię gotować.
Stary 2013-04-16, 21:50   #1846
alexandrika
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez slonecznikow_a Pokaż wiadomość
No to jedź za granicę, na truskawki czy cokolwiek innego (zbliża się lato ). Wrócisz po paru miesiącach i będziesz miała na "start" w dużym mieście
nawet za granicę na zbiory jest się teraz bardzo ciężko dostać, chętnych osób jest masa, obdzwoniłam już kilkanaście firm i albo nie ma miejsc, albo biorą ludzi, którzy juz u nich pracowali, albo kryteria wiekowe, lub takie warunki mieszkaniowe, że naprawde się odechciewa

dostałam wypłatę za te 4 dni pracy dokładnie 204 zł,
alexandrika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-16, 21:50   #1847
Melissa86
Zakorzenienie

Cytat:
Rili?
A te SV to co to takiego? ;P Czy po prostu literówka?

W sumie, gdyby to nie była trumna, a np. zwykłe łóżko, to ja bym mogła tak sobie spać na wystawie. Baaa...nawet nie narzekałabym na nadgodziny. Bo jak jestem mega zmęczona to potrafię sobie pospać nawet 12-14 godzin. I w weekendy też bym mogła pracować, nawet nocnymi zmianami bym nie pogardziła. Bez kitu, praca marzeń, rozmarzyłam się. hehehehehe
Stary 2013-04-16, 21:52   #1848
myboyismine
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wicked_Girl Pokaż wiadomość
--------
Porównałam sobie dziś oferty ZUSU z Rzeszowa i Wrocławia. U mnie jak na lekarstwo, Rzeszów czy Jasło od groma, także Tajkuna masz pełno ofert tylko ustawy wykuć

a i muszę się wyżalić, nie idę na rozmowę czwartkową (asystent biura), nie mogę mieć znowu w CV pracy na kilka miesięcy

właśnie sprawdziłąm to z zusem w Rz, ale wszystkie oferty są do pracy poza Rznp w Przemyślu

Cytat:
Napisane przez Melissa86 Pokaż wiadomość
Ja ostatnio zaczęłam wymieniać zalety i kobietka się zagapiła i zadała mi kolejne pytanie i nie dała mi powiedzieć wad. Więc polecam zacząć od zalet, bo może wyniknie z tego jakaś ciekawa dyskusja i rozmowa zejdzie na zupełnie inny tor i nie będziecie rozmawiać o Twoich wadach.

A wady...hmmm... zawsze mam z tym problem (nie to,że nie mam wad,bo mam), ale staram się wymieniać takie wady, które nie są związane z pracą, np. nie lubię gotować.
na jednej z ostatnich rozmów padło pytanie o wady i też powiedziam coś w tym stylu, a babka na to ze to ma wiązać się z pracą i mozna tu np podać "pedantyzm" bo z jednej strony może to komuś przeszkadzać a z drugiej ze będę miała czyste stanowislo pracy czy coś w tym stylu
myboyismine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-16, 21:52   #1849
Melissa86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anjuta Pokaż wiadomość
Co najwyżej Biblię lub żywoty świętych. hehehe Ewentualnie jakieś poradniki "Życie po śmierci" itp.
Wybaczcie, może żart nie na miejscu, ale jeszcze o takiej "pracy" to ja nie słyszałam.
Stary 2013-04-16, 21:59   #1850
kokosowa_nutella
Raczkowanie

To mogą być takie wady:
-nie umiem,szyć,cerować,haftow ać
-odczuwam lęk przed małymi dziećmi (i vive versa)
-nie zdałam jeszcze prawa jazdy
Stary 2013-04-16, 22:00   #1851
Wicked_Girl
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez myboyismine Pokaż wiadomość
właśnie sprawdziłąm to z zusem w Rz, ale wszystkie oferty są do pracy poza Rznp w Przemyślu

na jednej z ostatnich rozmów padło pytanie o wady i też powiedziam coś w tym stylu, a babka na to ze to ma wiązać się z pracą i mozna tu np podać "pedantyzm" bo z jednej strony może to komuś przeszkadzać a z drugiej ze będę miała czyste stanowislo pracy czy coś w tym stylu
Ojj faktycznie! Mój błąd
Wicked_Girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-16, 22:02   #1852
!!&*Monia*&!!
Rozeznanie

Cytat:
Ty masz po prostu obsesję na punkcie pracy po znajomości...a to, że w dwóch biurach, czy gdziekolwiek indziej ktoś po znajomości robi to nie znaczy, że w pozostałych też tak jest...
I się nie kłóć bo, że tak powiem nie jesteś dobrze poinformowana w temacie odnośnie biur rachunkowych w naszym mieście i sugerujesz się dwoma, a sprawdź sobie z ciekawości ile ich jest to zobaczysz jaki procent te 2 stanowią w całości.

A co do przyznawania się do robienia po znajomości nie wiem jak u Ciebie wśród znajomych, ale u mnie jak ktoś dostanie pracę nawet po znajomości to nie ma czego ukrywać, bo takie są po prostu dzisiaj czasy. I prawda jest taka, że jeden pieron jak znajdziesz pracę ważne, że ją się znajdzie

"Nie trać swojego czasu na kogoś, kto nie ma go, aby spędzać go razem z Tobą"

" świata nie podbijesz"
!!&*Monia*&!! jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-16, 22:03   #1853
anjuta
Zakorzenienie

Cytat:
verda. chodzilo o rozbicie kwoty za transport miedzy 2 klientow.. raczej zna te procedure tylko ta dziewczyna (nie ma, że po połowie(
na pewno są jakieś zasady, które od czegoś tam sa uzależnione, wypytaj dziewczyne, albo posprawdzaj w innych fakturach sprzed kilku tygodni czy miesięcy.
anjuta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-16, 22:15   #1854
mikados
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez myboyismine Pokaż wiadomość
W moich rozmowach zawsze podkreślali, że mają to być wady związane z pracą i to ma sens więc kokosowa wymyśl coś innego
mikados jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-16, 22:35   #1855
Auksencja
Rozeznanie

Cytat:

Nie przejmuj się tym, bądź natrętna i uparta, jak wrzód na tyłku. Muszą z Tobą współpracowac.
Auksencja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-16, 22:52   #1856
Bonjour_tristesse
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez niv_ Pokaż wiadomość
Aż się chce zaglądać na ten wątek

Wspracie, motywacja itd. śmiechu warte.

Szczerze? Myślę, że w Warszawie jest dobrze, bo jest tam sporo korporacji i frm zagranicznych, w końcu to stolica.

Ogólnie nawet na wątku widać podział, na tych z dużych miast i mniejszych miasteczek.

Naprawdę gratuluję wiary w siebie i pewności, że będzię się (może kiedyś) dobrzez zarbiać jak się ma pomysł i chęci. Niestety, ja już w takie coś nie wierzę. Sama się ciągle dokształcam, mam spore doświadczenie, pracuję i mam dość duży zakres obowiązków, ale o godziwym wynagrodzeniu to sobie mogę pomarzyć i to pomimo tego, że pracuję w niby dużym mieści. Więc już sama nie wiem co myśleć o opiniach tego rodzaju.

Myslice, że osoby, które straciły pracę lub pracuję za małe pieniądze, są gorszę ? Bo coś tak to wygląda.
Szczerze niv to akurat mam porównanie, bo urodziłam się w mniejszym mieście, chodziłam tam do LO, a następnie przeprowadzka do Warszawy i totalnie inny świat. Mam na myśli właśnie sposób myślenia i funkcjonowania ludzi, poziom szkół średnich (chodziłam do najlepszej szkoły u mnie w mieście, a i tak miałam sporo zaległości). Dziwne, bo wcześniej też mi się wydawało, że sporo robię - aż tu nagle szok - inni robią więcej.

Widzisz każdy ma w życiu inne priorytety. Dla mnie np. wysokość wynagrodzenia nie jest decydującym czynnikiem.

Naprawdę nie mogę się nadziwic ludziom, którzy uważają Wwę za ziemię obiecaną (chyba, że jesteś studentką i chcesz sobie dorobic w wakacje). Rzeczywiście dużo firm, zapewne dużo wspominanych przez Tajkunę biur rachunkowych, ale wystarczy przeprowadzic prostą kalkulację i porównac liczbę miejsc pracy i mieszkańców. Warszawa jest miastem strasznie przeludnionym.
Piszesz o korporacjach i firmach zagranicznych - ale czy jesteś pewna, że odpowiada Ci taki styl życia? A przede wszystkim co masz do zaoferowania takiej firmie? Dwa języki obce to już podobno za mało.

Jakiego rodzaju wsparcia i motywacji oczekujesz? Mamy tu pisać, że bezczynność jest ok, bo wszędzie rządzą układy, a my nie mamy na nic wpływu? I zachwycac się minimalnym wynagrodzeniem, chociaż dobrze wiesz, że wynajęcie malutkiego mieszkania kosztuje więcej?
To jest dopiero motywacja.

Mój blog minimalistyczno - modowy

Edytowane przez Bonjour_tristesse
Czas edycji: 2013-04-16 o 23:10
Bonjour_tristesse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-16, 22:53   #1857
kokosowa_nutella
Raczkowanie

Co do pracy po znajomości,to po prostu często jest tak,że często pracodawca woli zatrudnić kogoś poleconego,ja tylko jednej nie miałam po znajomości,ale to było call center,a tak to o wszystkich biurowych pracach miałam cynk od koleżanek,które odchodziły,lub które wiedziały że na dniach szefostwo rozpocznie rekrutację.
Stary 2013-04-17, 06:49   #1858
niv_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bonjour_tristesse Pokaż wiadomość
Szczerze niv to akurat mam porównanie, bo urodziłam się w mniejszym mieście, chodziłam tam do LO, a następnie przeprowadzka do Warszawy i totalnie inny świat. Mam na myśli właśnie sposób myślenia i funkcjonowania ludzi, poziom szkół średnich (chodziłam do najlepszej szkoły u mnie w mieście, a i tak miałam sporo zaległości). Dziwne, bo wcześniej też mi się wydawało, że sporo robię - aż tu nagle szok - inni robią więcej.

Widzisz każdy ma w życiu inne priorytety. Dla mnie np. wysokość wynagrodzenia nie jest decydującym czynnikiem.

Naprawdę nie mogę się nadziwic ludziom, którzy uważają Wwę za ziemię obiecaną (chyba, że jesteś studentką i chcesz sobie dorobic w wakacje). Rzeczywiście dużo firm, zapewne dużo wspominanych przez Tajkunę biur rachunkowych, ale wystarczy przeprowadzic prostą kalkulację i porównac liczbę miejsc pracy i mieszkańców. Warszawa jest miastem strasznie przeludnionym.
Piszesz o korporacjach i firmach zagranicznych - ale czy jesteś pewna, że odpowiada Ci taki styl życia? A przede wszystkim co masz do zaoferowania takiej firmie? Dwa języki obce to już podobno za mało.

Jakiego rodzaju wsparcia i motywacji oczekujesz? Mamy tu pisać, że bezczynność jest ok, bo wszędzie rządzą układy, a my nie mamy na nic wpływu? I zachwycac się minimalnym wynagrodzeniem, chociaż dobrze wiesz, że wynajęcie malutkiego mieszkania kosztuje więcej?
To jest dopiero motywacja.
Edukacja zawsze była na wyższym poziomie w większych miastach. A teraz to już mamy chyba wyścig szczurów - kto lepszy, fajniejszy, lepiej sobie radzi itd.

Nie marzy mi się mieszkanie w Warszawie ani praca w korporacji to był tylko przykład.

Dla mnie wynagrodznie ma znaczenie, muszę się sama zacząć (wreszcie) utrzymywać, a z pensji 1300 zł ( przykład) raczej ciężko żyć normalnie. Nie marzę już o karierze, chcę normalnie i godziwie żyć.

Zbyt dużej różnicy (co mnie samą dziwi) nie widzę między Krakowem, a moim rodzinym miastem. Ludzie tak samo zestresowani, zmęczeni, narzekający na koszty żcyia, brak pracy. Uśmiechniętych zadowolonych ludzi spotykam jedynie w okolicach Rynku i są to najczęściej obcokrajowcy i małolaty. Tak samo sytuacja wygląda jeżeli chodzi o zamykanie mniejszych sklepików w moim mieście to już normalne, w Krk po osiedlach dzieje się o to samo. Ok, w centrum miasta jest fajnie, kolorowo, ale na osiedlach jakoś tak szaro, buro, bez nadziei. Z tym, że to są tylko moje odczucia.

W dodatku myślałam, że w Krk będzie więcej osób samotych w moim wieku, z którymi mogłabym się zaprzyjaźnić ( wiadomo jak się ma rodzinę to ma się już inne priorytety ), a tu klops, bo większość ludzi w moim otoczeniu (praca, kurs) jest już w związku i nie ma na nic czasu. To już w moim rodzinnym mieście było więcej singli. Trochę mnie to zaskoczyło.

Owszem jest łatwiej o pracę, ale stawki są tragiczne.

Nie, wątek nie ma przygnębiać, ale z twierdzeniami, że jak się będziesz starać to możesz wszystko też się zgodzić nie mogę. Jeżeli chodzisz na rozmowy i wszędzie proponują Ci około 1200 - 1300 zł. netto to co masz zrobić. Czy osoby, którym proponuje się takie stawki albo za tyle pracują nie starają się wystaraczjąco, czy nie mają nic do zaoferowania pracodawcy? Każdy by chaiał dobrze zarabiać, ale realia są jakie są. Czasami można się starać, ale trudno wyjść na prostą i o to mi chodziło. Plany, planami, a życie życiem.

Sama się zastanawiam, co dalej robić. Wszystko zależy od tego jakie warunki mi zaproponują, po okresie próbnym, ale z tego co się zorientowałam to szału nie ma. Tylko, czy np. za 1300 - 1600 zł będe mogła normalnie żyć Samo wynajęcie pokoju i bilet to już koszt 800 zł, jedzenie - 300/400 zł. Szans na zakup mieszkania, czy wynajęcie nie mam, oszczędzanie też jest raczej niemożliwe. Z nerwów co dalej robić - zostać, czy wracać do rodzinnej miejscowości mam już migreny i nie mogę spać nocami.

Co jest lepsze - zarabiać 1300 zł w małym mieście, ale nie wydawć na wynajem, czy zarabiać mniej więcej tyle samo, ale w big city i liczyć, że dostanie się lepszą pracę? Od ciagłe bicia się myslami myślenia mnie trafia.

Edytowane przez niv_
Czas edycji: 2013-04-17 o 07:23
niv_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-17, 08:56   #1859
be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592
Konto usunięte

Dot.: Odp: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.5

zostawić was na jedno popołudnie i już nie ogarniam treści

Cytat:
Coraz więcej firm odzieżowych zatrudnia kierowników na zasadzie własnej działalności gospodarczej, firma podpisuje umowę z firmą kierownika, pracownicy są bezpośrednio zatrudnieni przez firmę kierownika, kierownik dostaje podstawę dla siebie i pieniądze na wypłaty dla pracowników, ZUS etc. zgodziłybyście się na prowadzenie własnej działalności gospodarczej w ramach zatrudnienia w innej firmie?
ja zauważyłam, że ta dzialalność gospodarcza, coraz częściej zastępuje umowy o pracę...

---------- Dopisano o 08:46 ---------- Poprzedni post napisano o 08:44 ----------

Cytat:
Napisane przez Sanderstje Pokaż wiadomość
Na zleceniu 1000 na rękę plus 3% z utargu. No i mam do Was pytanie uważacie, że to dobra oferta? tzn ja nie mam zamiaru wybrzydzać patrząc na to co jest teraz z pracą...Trzeba spróbować. Ale babka się wydaje konkretna i myślę, że praca ciekawa. Tylko to wszystko takie niepewne. Umowa zlecenie wiadomo-niepewna, kasa też w sumie niepewna bo skąd mam wiedzieć jaki będzie utarg
Jak uważacie?
3% z twojego utargu czy 3% z całego? ja w jednym sklepie miałam 1300 zł podstawy a z premii wyciągałam po 700 - 1000 zł, tylko to było liczone z mojego utargu

---------- Dopisano o 08:50 ---------- Poprzedni post napisano o 08:46 ----------

Cytat:
Dziewczyny, jestem załamana. Dziewczyna, która mnie wdraża, złożyła dzis wypowiedzenie...
no i?
1. poduczy Cię ktos inny
2.masz szansę na awans w przyszłości to SIĘ STARAJ!

---------- Dopisano o 08:51 ---------- Poprzedni post napisano o 08:50 ----------

Cytat:
Napisane przez banana84 Pokaż wiadomość
Ja bym brala...jak ktos pisal wczesniej, nie jest to praca gdzie sie bardzo narobisz..a i klientow pewnie wielu nie bedzie jesli to dosc specjalistyczny asortyment...jesli jeszcze mozesz sobie siedziec to juz wogole luz.
ja też bym brała, bo to twoja branża. więc nie będzie miliona rzeczy w cv tylko jedna ciągłość. popracuj te 3 mce i jak będzie źle to spadaj.

---------- Dopisano o 08:51 ---------- Poprzedni post napisano o 08:51 ----------

Cytat:
Traktuj pracowników zwalniajacy się, pracujących dłużej od Ciebie i na stanowisku wyższym niż Twoje jako szansę dla Ciebie - chociażby na awans. .

---------- Dopisano o 08:51 ---------- Poprzedni post napisano o 08:51 ----------

Cytat:
Napisane przez Arya90 Pokaż wiadomość
Jutro mnie zaproszono na kolejną rozmowę. Nie wiem, czemu nie podają lokalizacji w ogłoszeniach, bo znów okazuje się, że mam 40 min pociągiem+ 40 min autobusem. Nie wiem, czy w ogóle jechać.
kurde, długo :|

---------- Dopisano o 08:53 ---------- Poprzedni post napisano o 08:51 ----------

Cytat:
ja mówie o zaletach: zorganizowanie, punktualność, dokładność
ale wad to ja raczej w pracy nie mam prócz tego, że robię "wszystko na raz" bo szybko mi się nudzi siedzenie nad jedną rzeczą ;-)

---------- Dopisano o 08:54 ---------- Poprzedni post napisano o 08:53 ----------

Cytat:
Napisane przez anjuta Pokaż wiadomość

nie wiem czy to ważne, ale ja i tak nie mam DOŚWIADCZENIA

---------- Dopisano o 08:55 ---------- Poprzedni post napisano o 08:54 ----------

Cytat:
ta dziewczyna też tego nie umiała i ktoś uczył. i na pewno ma jakąś przełożoną, która to wie

---------- Dopisano o 08:55 ---------- Poprzedni post napisano o 08:55 ----------

Cytat:
Napisane przez Melissa86 Pokaż wiadomość
W sumie, gdyby to nie była trumna, a np. zwykłe łóżko, to ja bym mogła tak sobie spać na wystawie. Baaa...nawet nie narzekałabym na nadgodziny. Bo jak jestem mega zmęczona to potrafię sobie pospać nawet 12-14 godzin. I w weekendy też bym mogła pracować, nawet nocnymi zmianami bym nie pogardziła. Bez kitu, praca marzeń, rozmarzyłam się. hehehehehe

---------- Dopisano o 08:56 ---------- Poprzedni post napisano o 08:55 ----------

Cytat:
To mogą być takie wady:
-nie umiem,szyć,cerować,haftow ać
-odczuwam lęk przed małymi dziećmi (i vive versa)
-nie zdałam jeszcze prawa jazdy
dla mnie 1 to nie jest wada tylko brak pewnych umiejętności

wczoraj dostałam jeszcze jedno zaproszenie do drugiego etapu rekrutacji... pewnie i tak lipa z tego.
pan z tej firmy (której mu na mnie zależało) miał się odezwać na początku tego tygodnia! i co? nic... bez sensu:| jedyny, który docenił moją wiedzę i mnie i tak olał:|
a do tego pogoda dziś jest taka piękna, że leje i jest ciemno jak w dupie.

Edytowane przez be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592
Czas edycji: 2013-04-17 o 08:59
be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-17, 09:03   #1860
Elusiek
BAN stały

Cytat:
a co to SV trumniany żart
Elusiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości