|
|
#3121 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Dot.: Krakowianki - XXII
Ja ostatnio i bez zapasów intensywnie zużywam kosmetyki do włosów, szkoda mi tylko dziury w moim portfelu :/
|
#3122 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jantar spowodował u mnie straszne wypadanie włosów, nie tykam się go więcej Ale w biedronce są ładne ściereczki z mikrofibry-w muffinki
|
|
|
#3123 | ||
|
Matka Smoka
|
Nie czytam cudzej korespondencji
Cytat:
![]() Cytat:
Czemu i kiedy się wyprowadzasz? |
||
|
|
|
#3124 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3125 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
I to też ;p A mam, nie otwarty jeszcze
|
|
|
#3126 |
|
Zakorzenienie
|
[1=f3c5f22a477733c3f05238e cee51cadb3aa4293a_6848b94 4d63c3;40352080]No to w czym problem?
Przecież on jest do dostania w każdym sklepie zielarko-vegańsko-poganistycznym [/QUOTE]Serio? ![]() Nic nie zmieniłam wtedy w pielęgnacji, dodałam tylko Jantara...Na początku myślałam, że to stres itd ale w końcu, po odstawieniu psikadła wypadanie się zmniejszyło
|
|
#3127 |
|
Konto usunięte
|
Nie chciałybyście zamówić ze mną wiosennych szalików - http://allegro.pl/modny-szeroki-komi...161150348.html?
|
|
|
|
#3128 |
|
moderatorka też wizażanka
|
Z końcem lipca/ początkiem sierpnia. Muszę najpierw zdać sesję, egzamin licencjacki (kolejny) i egzamin wstępny na magisterkę. Ludzie na mieszkaniu kończą studia, trochę też mam dosyć mieszkania z facetami, którzy w łazience spędzają więcej czasu niż ja (sic!) no i samo mieszkanie jest olewane przez właściciela. Musimy sami sponsorować wszelkie naprawy, czego mamy już dosyć. W czerwcu będę się rozglądać za nowym miejscem
|
|
|
|
#3129 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3130 |
|
|
[1=f3c5f22a477733c3f05238e cee51cadb3aa4293a_6848b94 4d63c3;40352969]No właśnie tego nigdy nie zrozumiem, ale z perspektywy drugiej strony - oddaje się wynajmującym wyposażone całe mieszkanie, oni sobie tam normalnie żyją, użytkują wszystko jak chcą, ale jak już coś się zapsuje to właściciel ma za to płacić. Moim zdaniem jak nie mieszka się z właścicielem pod jednym dachem to korzystając ze wszystkiego odpowiada się za to. Jak się zepsuje to trzeba naprawić. I tyle.[/QUOTE]
Nie jeśli od momentu wprowadzenia były wady których nie byliśmy świadomi. Sorry, ale jak się wprowadziliśmy, to my malowaliśmy mieszkanie, właściciel zapłacił TYLKO za farby. I mogłabym wiele sytuacji podawać, ale nie ma sensu. Ja nie wrzucam wszystkiego do jednego kosza i hulaj dusza, każda sprawa taka sama, mieszkasz- płać. Nie, nie. Jak coś zepsuję, to tak. A nawet jeśli chodzi o sprzęt to nie ma się co rzucać, bo wyposażenie jest nasze. Natomiast nie widzę żadnego rozsądku w tym bym ja remontowała łazienkę z własnej kieszeni, kiedy on to pownien zrobić już dawno, tylko dlatego, że ja tam mieszkam. |
|
|
|
#3131 |
|
Nie depcze krokusów
|
Hiper - ja płaciłam ostatnio za zepsucie lodówki, bo wynikało z mojej winy, ale zawsze właściciele mieszkań, które wynajmowałam, płacili za usterki wynikające z użytkowania, np. zakamienioną pralkę, zepsuty głośnik domofonu.
|
|
#3132 | |
|
|
Cytat:
Jednak nie będę inwestować w mieszkanie komuś, kogo to mieszkanie nie obchodzi, bo jakbym tak robiła, to mieszkanie byłoby w lepszym stanie niż my je dostaliśmy. ---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ---------- Zjadłam właśnie butterfinger którym się ktoś na wątku ekscytował i powiem... taki se o. |
|
|
|
|
#3133 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3134 |
|
Copyraptor
|
Zrobilam sobie panorame zebow dzis, ktora potwierdza to, co pisalam w klubie - nie mam zadnego zeba nadajacego sie do kanalowego, a tamta dentystka twierdzila, ze piec...
swoja droga polecam rtg na gertrudy, megaszybko, bez kolejki i chyba najtaniej w Krakowie - 35 zl za panorame, a w innych miejscach 50-70. Moja dentystka mi powiedziala ze oni maja umowe z jakimstam miejscem, ktore promocyjnie robi ich klientom za 70, lal, super |
|
|
|
#3135 |
|
Nie depcze krokusów
|
Cholerka - tak, tam jest najtaniej, robię u nich punktówki co tydzień
![]() Hiper - ułamanie ze starości powinien reperować właściciel. Czemu mam płacić za usuwanie kamienia z pralki, którą przede mną używano przez x lat?
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2013-04-17 o 11:45 |
|
|
|
#3136 |
|
Konto usunięte
|
Potrzebuję podwpowiedzi na prezent urodzinowy dla mojego brata. Tak sobie wymyśliłam, że kupię mu naszyjnik (http://she-bijou.pl/circle-duo-002-wybijane/) i na kółeczkach wygraweruję nasze daty urodzenia. Myślicie że powinnam coś tam jeszcze dopisać? Bo w sumie mogę też dokupić dodatkowe 3 kółka (http://she-bijou.pl/circle-simplesi19wybijane/). A może macie pomysł na jakąś sentencję?
|
|
|
|
#3137 | |
|
Pani Buka
|
Odp: Dot.: Krakowianki - XXII
Cytat:
Ewentualnie we wtorki o 16.30 kończę zajęcia kolo cracovii.[1=f3c5f22a477733c3f05238e cee51cadb3aa4293a_6848b94 4d63c3;40350941]To co powiecie wstępnie na 3 maja (piątek)?[/QUOTE] Może byłoby ok ![]() [1=f3c5f22a477733c3f05238e cee51cadb3aa4293a_6848b94 4d63c3;40352969]No właśnie tego nigdy nie zrozumiem, ale z perspektywy drugiej strony - oddaje się wynajmującym wyposażone całe mieszkanie, oni sobie tam normalnie żyją, użytkują wszystko jak chcą, ale jak już coś się zapsuje to właściciel ma za to płacić. Moim zdaniem jak nie mieszka się z właścicielem pod jednym dachem to korzystając ze wszystkiego odpowiada się za to. Jak się zepsuje to trzeba naprawić. I tyle.[/QUOTE] Czasem trudno to rozróżnić. Jak nam się psuł piecyk i musieliśmy wzywać serwis to najpierw sami zapłaciliśmy bo raz to nie była dużą kwota, a raz jeszcze zrobili nam to za darmo w ramach gwarancji. Ale gdy kolejny raz facet powiedział że naprawa będzie kosztowała co najmniej 300 zł, to powiedzieliśmy właścicielce że nie będziemy tego płacić bo to nie nasza wina tylko piecyka który ma już parę lat. Na szczęście udało się dogadać i przekonać, że najbardziej opłacalne i bardziej bezpieczne będzie wymienić piecyk na nowy, na jej koszt oczywiście. Ale jak rozwaliłam czajnik elektryczny bo mi upadł na podłogę to wiadomo że sama za niego płacę. Nie wiem tylko co w sytuacji, gdyby sama z siebie nagle popsuła się lodowka czy piekarnik... Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#3138 |
|
Zakorzenienie
|
Wszelkie remonty i naprawy uregulowane są w przepisach prawnych, niestety nie pamiętam kto za co odpowiada...Jak któraś byłaby zainteresowana to poszukam
![]() Naturalne jednak jest, że jak ja coś popsuje (przez swoje zaniedbanie, niezdarstwo itp) to to naprawie. Co innego zniszczenie przedmiotów/mieszkania wynikające z upływu czasu ![]() Jak mieszkałam w akademiku to chcieli nas obciążyć kosztem wstawienia nowej szyby...Ok, gdybym to ja ją zbiła. Problem był taki, że szyba (w oknie z podwójnymi szybami) została wybita od zewnątrz, na dodatek w okresie gdy nie było nas w akademiku. Ile ja się wtedy nawojowałam o to...
|
|
#3139 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A dlaczego za odkamienianie ma płacić właściciel, który w tej pralce nigdy nic nie prał? Widziałaś jakie mieszkanie wynajmujesz. |
|
|
|
|
#3140 |
|
|
[1=f3c5f22a477733c3f05238e cee51cadb3aa4293a_6848b94 4d63c3;40353354]Ja nie mówię o tym, że macie remontować/malować cokolwiek, czy kupować nowe meble, bo jasne, że to działka właściciela. Ja mówię o takich sytuacjach jakie opisuje Malla. Czyli użytkujesz coś i się zepsuje, np. ułamie. Moim zdaniem wtedy wynajmujący powinien się poczuwać do naprawienia. A remont łazienki to grubsza sprawa, która nie wynika z użytkowania mieszkania przez ostatnie pół roku, rok, czy nawet 5 lat.[/QUOTE]
Od zepsutych rzeczy to się nie wykręcam, ale prawda jest taka, że na mieszkaniu nie było niczego, więc jak psuję to swoje/współlokatorów. A mnie chodzi o takie rzeczy jak remont. Wspólnota teraz go po sądach ciąga, bo remont powinien być zrobiony 4 lata temu, nie był, to teraz zaczęły się problemy z rurami na tyle, że gdyby nie to, że budynek jest zbrojony, to wylądowalibyśmy piętro niżej. Dlatego chcę się stamtąd wynieść. |
|
|
|
#3141 |
|
Zakorzenienie
|
Malla mieszkasz w budynku ze spółdzielni BR? Bo ja tak i właśnie z sąsiadami z klatki będziemy wojować o wymianę domofonu-mamy stary, źle oznaczony...Chcemy to nawet zrobić na własny koszt tylko zastanawia mnie, że niektóre bloki mają wymieniony i nie wiem, czy również to sami finansowali czy z funduszu remontowego..
|
|
#3142 |
|
Konto usunięte
|
Poza tym zawsze istnieje również opcja zaproponowania, żeby się na daną rzecz/naprawę złożyć.
|
|
|
|
#3144 |
|
Copyraptor
|
Baby, wzięłam dziś udział w fajnej akcji, dwie dziewczyny z Krakowa usiłują drogą wymian dojść od nakrętki od tymbarka do mieszkania w Krakowie
spodobały mi się kolczyki które miały, więc się skusiłam https://www.facebook.com/pages/Zamia...ocation=stream
|
|
|
|
#3145 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To były na wesele brata, więc trzeba było się wystroić I sala też do tego zobowiązywała ![]() Żałuję tylko, że na studniówkę taką szyłam. Teraz poszłabym w krótkiej. Będziemy szyć w sierpniu chyba więc jak chcesz mogę się zapytać o jakiś cennik ![]() [1=f3c5f22a477733c3f05238e cee51cadb3aa4293a_6848b94 4d63c3;40350941]To co powiecie wstępnie na 3 maja (piątek)?[/QUOTE] Ja jeszcze nie mam żadnych planów ![]() [1=f3c5f22a477733c3f05238e cee51cadb3aa4293a_6848b94 4d63c3;40350941] Ja w sobotę odpadam. Zarówno piątek i niedzielę mam wolne [/QUOTE]I tradycji staje się zadość Jak hiper jest na spotkaniu to mnie nie ma, jak ja jestem to hiper nie ma Jak jakimś cudem jesteśmy obydwie to któraś musi się zmywać po 10 minutach [1=f3c5f22a477733c3f05238e cee51cadb3aa4293a_6848b94 4d63c3;40352443]Nie chciałybyście zamówić ze mną wiosennych szalików - http://allegro.pl/modny-szeroki-komi...161150348.html? [/QUOTE] Kusicielka ![]() Jest już może nail tek? ![]() ---------- Dopisano o 14:04 ---------- Poprzedni post napisano o 14:00 ---------- cholerko, Ty masz coś wspólnego z Cracovian Army of Artists- Krakowska Armia Artystów- Uzbrojeni w Sztukę?
|
|
|
#3146 | ||
|
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Za własną kasę malowałyśmy , bo właściciel stwierdził, że jak sam odświeży mieszkanie przed wynajęciem, to podwyższy czynsz. Sami naprawialiśmy gniazdka, bo mój były umiał i nic go to nie kosztowało. Cytat:
Wymieniałam tylko aparat, bo nie było słychać dzwonienia (osoba dzwoniąca też nie miała dźwięku na dole). Za usługę wymiany płaciła spółdzielnia, za słuchawkę właściciel mieszkania. Zepsuła się ze starości, kabelki ułamały się, nastąpiło spięcie. Pamiętasz, czy Pan Krzysio zajmuje się odkamienianiem rurek z wodą w junkersach? [1=f3c5f22a477733c3f05238e cee51cadb3aa4293a_6848b94 4d63c3;40353716]Ale dlaczego zakładasz, że ułamało się ze starości, a nie dlatego, że szarpnęłaś za mocno? ![]() A dlaczego za odkamienianie ma płacić właściciel, który w tej pralce nigdy nic nie prał? Widziałaś jakie mieszkanie wynajmujesz.[/QUOTE] 1. Chodzi mi o te wypadki, w których widać, kto jest winny - czy wiek sprzętu, czy niewłaściwe użycie. Miałam taki przypadek ze starym bojlerem. Przestał działać, a gdy chcieliśmy go odkręcić, by wyjąć grzałkę, to przy odkręcaniu ujście zaworów... rozsypało się w proch. My płaciliśmy tylko za telefon do speca i za bilet na tramwaj do sklepu z częściami, koszt naprawy i części poniósł właściciel bez słowa sprzeciwu. 2. Bo to jego pralka i on powinien udostępnić zgodnie z umową poprawnie działający sprzęt. To on powinien dbać o jego konserwację (tak jak spółdzielnia dba o konserwację budynku), a użytkownik odpowiadać za błędy wynikające z niewłaściwego użytkowania. Przecież zwykle nie dostaje się nowego nieśmiganego urządzenia, tylko używane. Czemu ja mam płacić za kamień w pralce, który wyrósł przy poprzednich wynajmujących, skoro właściciel przed oddaniem mi kluczy nie podjął się jego usunięcia ani nie założył filtru wody na poziomie rur? A może specjalnie zakamienił, by zepsuła się pralka i osoba wynajmująca zapłaciła za nowe części? Narastanie kamienia wynika z zużycia sprzętu z czasem, a nie błędnego użytkowania, chyba że w umowie zostanie zapisane, że należy do każdego prania dodawać odkamieniacza ![]() Patrzę na to od 2 stron, jako że miałam przejścia z ludźmi wynajmującymi od Słodziaka. Na przykład gość wbrew zapisom w umowie mieszkał z dużym psem, który pogryzł, podrapał i zasikał meble. Malowanie ścian i lakierowanie parkietu było na naszej głowie, bo to kwestia naturalnego zużycia (choć trudno nazwać tym ilość owadów rozgniecionych butem na ścianie z pozostawieniem odcisku buta) ale za meble potrącono mu z kaucji (meble były oczywiście więcej warte, kanapa się zaśmierdziała). Zostawił mieszkanie strasznie zasyfione, sami sprzątaliśmy, bo przecież zmusić się go po wyprowadzce nie dało, a nie chcieliśmy wynająć komuś burdelu. Nie zgłosił grzyba tworzącego się na ścianie pod balkonem sąsiada z góry i teraz walczymy o naprawę ze spółdzielnią, bo to wada budynku.
|
|
|
#3147 | |
|
Copyraptor
|
Cytat:
Tak, spotykam się z nimi regularnie, ostatnio prowadziłam zajęcia z rysowania kreskówkowego a co?
|
|
|
|
|
#3148 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
.
|
||
|
|
|
#3149 | |
|
|
Cytat:
Dla mnie są różne sytuacje. Jaki właściciel naszego mieszkania jest, to my wiemy. Mieszkanie go nie obchodzi, pieniądze odbiera 3-4 razy do roku. Jak to nam powiedział: "byle żeby dostawał kasę-reszta go nie interesuje", no to czemu mnie ma interesować?
Edytowane przez ecrulo Czas edycji: 2013-04-17 o 13:17 |
|
|
|
|
#3150 | |
|
Konto usunięte
|
No to już masz
![]() Cytat:
No właśnie nie... Pisałam do nich już 2 maila i dalej odpowiedzi brak
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Spotkania Wizażanek
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:10.

).
).
Przecież on jest do dostania w każdym sklepie zielarko-vegańsko-poganistycznym