|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1831 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. III
Troche ceregieli bylo bo 5 min sie jej przygladalam czy czysta i czy na wlasciwej stronie, konsystencje tez fajna ma. Potem mi sie od palca nie chciala odkleic bo byl wilgotny a potem mi prawie wypadla bo mrugnelam, no ale za 3 razem poszlo. Prawa latwo sie sciagnela, obsunelam w dol i szczypnelam za to lewe czesci ciala mam lewe haha
pewnie to kwestia wprawy, bedzie lepiej
|
|
|
|
|
#1832 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. III
Na moich pierwszych soczewkach nie potrafiłam rozróżnić prawej od lewej strony. Wkładałam na chybił-trafił. Dopiero gdy zmieniłam soczewki nauczyłam się
![]() Tapnięte z mojego HTC ONE V |
|
|
|
|
#1833 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ogólnie rzecz biorąc,jeżeli czasami zdejmuje sie okulary doczytania,ale w soczewkach kontaktowych nie odczuwa sie takiej potrzeby, to jest ok. Gorzej jeżeli ktoś zdejmuje okulary do czytania i potem ma problem z czytaniem nosząc soczewki kontaktowe. Cytat:
Trafiliście na kiepskiego okulistę,który nie dość, że nie zajął sie odpowiednio dopasowaniem soczewek,to jeszcze nie skierował was do kogoś kto się na tym zna, tylko próbował zwalić problem na optyka. A optyk zajmuję się wykonywaniem okularów a nie badaniem wzroku pod kątem dopasowania soczewek kontaktowych. Brat powinien się udać się na profesjonalne badanie do innego okulisty, bo inaczej soczewkami można sobie zrobić krzywdę
|
|
|
#1834 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. III
Cytat:
tego ja sie nauczylam ale na razie tez jestem troche niepewna
|
|
|
|
|
|
#1835 |
|
Rozeznanie
|
Witajcie, czy wie któraś może... czy jakiekolwiek soczewki obecne na polskim rynku, mają w składzie nawilżający hialuronian sodu?? Oczywiście są płyny z hialuronianem, są krople nawilżające... ale czy soczewki też są?? Pytam bo moja siostra (mieszka we Włoszech) nosi takie własnie soczewki i jest nimi zachwycona... przedtem nosiła te same co ja (Acuvue Oasys) ale te które nosi teraz - z dodatkiem tego kwasu hialuronowego, to jest podobno coś genialnego. Mega nawilżenie, super komfort, no bez porównania.
|
|
|
|
|
#1836 |
|
Zakorzenienie
|
ja tez mieszkam we Wloszech i wlasnie przepisali mi wloskie soczewki SchalconProfessional lens Hd, sa na bazie HEMA, MMA,GMA i 55% wody (cokolwiek to znaczy??)
nie orientuje sie czy te moje to takie, jakie nosi twoja siostra i czy sa takie w Pl tez pewnie poszukam w Pl odpowiednikow bo moje to koszt ok 15 eu na miesiac Edytowane przez cuciola Czas edycji: 2013-04-18 o 11:55 |
|
|
|
|
#1837 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Odp: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. III
Cytat:
Tapnięte z mojego HTC ONE V |
|
|
|
|
|
#1838 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Moja siostra nosi soczewki firmy NAU, nie ma ich w PL niestety http://www.nau.it/en/contact-lenses/
|
|
|
|
|
|
#1839 |
|
Zakorzenienie
|
Używam soczewek Ciba Vision, promień krzywizny 8.6, średnica 14.2
Niedługo wyjeżdżam na kilka dni i chciałabym spróbować tych Night&Day Aqua. Znalazłam 8.6 ale o średnicy 13.8 Czy będzie to jakiś duży dyskomfort ? A może są też o d- 14.2 ? Albo ewentualnie polecane Biofinity? Ktoś może używał tych i tych ? Może polecić, które lepsze? Znalazłam na allegro: http://allegro.pl/biofinity-sih-48-c...187508391.html Edytowane przez Deborah100 Czas edycji: 2013-04-24 o 12:54 |
|
|
|
|
#1840 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ze swojej strony na wyjazdy bardziej polecam jednodniówki niż N&D
"mur nie przeszkadza, dopóki nie zaczniemy walić w niego głową" Edytowane przez fiolka85 Czas edycji: 2013-04-24 o 20:47 |
|
|
|
|
|
#1841 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja doktor wypisała mi kilka firm, parametry (promień krzywizny) i powiedziała, że mogę później sama zmieniać, dobierać, które będą dla mnie lepsze, cenowo itd...A na wizytę mam się pojawić za jakiś czas ale bardziej ze względu na to jak oczy znoszą soczewki itd....Infekcji nie mam, nic mnie nie swędzi, nie boli. Gdy jestem w domu często daję odpocząć oczom i nakładam okulary. W sumie to może po majówce wybiorę się na wizytę i poradzę się odnośnie tej średnicy, po co mam wydawać pieniądze w błoto. Ciągle myślę nad tymi bofinity ale nie wiem czy nie będą za małe - 14 średnicy... A możecie polecić jakieś dobre kropelki na suchość oczu? Nie mam z tym dużych problemów ale gdy chodzę w okularach to trochę odczuwam. Takie niedrogie aby zapewnić od czasu do czasu nawilżenie Edytowane przez Deborah100 Czas edycji: 2013-04-25 o 12:04 |
|
|
|
|
|
#1842 |
|
Zakorzenienie
|
Ja polecam krople Aquify. Naprawdę fajne, szybko i na dłużej niż inne które miałam przynoszą ulgę.
Co do soczewek: sugerowałabym zmianę lekarza skoro zaproponował Ci takie rozwiązanie. Każda soczewka to nie tylko sam rozmiar czy moc, ale też materiał z którego jert zrobiona - każda z innego. Więc lekarz powinien sprawdzić jak oczy reagują na ten konkretny. Tapnięte z mojego HTC ONE V |
|
|
|
|
#1843 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Żeby sprawdzić czy możesz nosić dany model soczewki, trzeba go najpierw przymierzyć i ocenić dopasowanie soczewki przy pomocy specjalnego urządzenia. I właściwie na tym nie koniec, ponieważ powinno się jeszcze wykonać kontrolę w trakcie noszenia tej soczewki, żeby sprawdzić reakcję ze strony oka na nową soczewkę. Dopiero po takiej kontroli można stwierdzić czy dana soczewka jest dla Ciebie odpowiednia. Niestety przez takie "lekkie" podejście do tematu, jakie ma Twoja doktor, pojawia wiele negatywnych opinii o soczewkach wśród użytkowników, a można by ich uniknąć, gdyby soczewki były dobierane prawidłowo a pacjenci odpowiednio informowani o zasadach ich użytkowania. Pomijając już osoby, które świadomie nie stosują się do zaleceń specjalisty, a potem są zaskoczone problemami. Akurat dzisiaj zjawił się u nas Pan, który świadomie i jeszcze bez żadnej skruchy przed nami masakrował sobie oczy soczewkami od 2-3 lat. Był oburzony, że mu w ogóle zwracam uwagę. Nie reagował na prośby ani groźby. No i przyszedł ... po okulary, ponieważ soczewek już nie toleruje. W ogóle nie chciał słyszeć o soczewkach dzisiaj, nie ma tematu... Cytat:
|
|
|
#1844 |
|
Zakorzenienie
|
Mam kolegę, ktory kupuje soczewki i płyny bez konsultacji z lekarzem i zastanowienia. Byle wada się zgadzała. Twierdzi, że jestem nadgorliwa, bo biegam do optometrysty, co pół roku.
Czekam, kiedy okaże się, że na własne życzenie, bez zwracania uwagi na moje rady, zrobi sobie krzywdę. Tapnięte z mojego HTC ONE V |
|
|
|
|
#1845 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przy kolejnej wizycie powiedziałam, że jednak chcę zdecydować się na miesięczne ( na początku założyła mi jednodniowe Acuvue ) to wypisała na kartce różne firmy, parametry i tyle. Kazała tylko przyjść za jakiś czas zobaczyć jak oko znosi soczewki czy trzeba większą moc a może wada trochę się zmniejszy i tyle. Teraz nie wiem czy iść do niej czy szukać innego lekarza. A płyn, który używam to solo care poleciła mi go dziewczyna z optyka, powiedziała, że jest najlepszy do soczewek ciba vision. Wcześniej miałam Biotrue- przepisany przez panią doktor, był dobry do Acuvue natomiast nie nawilżał dobrze ciba vision i pękały. Edytowane przez Deborah100 Czas edycji: 2013-04-26 o 13:02 |
|
|
|
|
|
#1846 |
|
Zakorzenienie
|
Gdy przerzuciłam się na miesięczne optometrystka poleciła mi solo care do biofinitów. Jednak dość szybko zauważyłam, że chyba za słabo nawilża, albo ma coś drażniącego w składzie, bo po prostu szybciej mi się oczy męczyły. Sama zmieniłam na Renu, ale bardziej z potrzeby [byłam na szkoleniu, nie wzięłam płynu, a tylko taki mieli w zakładzie optycznym - mała miejscowość, wiec większej ilości zakładów też brak], więc kupiłam małą butelkę i okazało się, ze mi pasuje.
A potem na kontroli podczas rozmowy z optometrystką okazało się, że biofinity z renu ponoć się nie lubia i poleciła mi biotrue, który okazał się dla mnie osobiście świetny. Ale drugi raz płynu sama zmieniać nie będę
|
|
|
|
|
#1847 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Witamy po dobrej stronie mocy i polecamy zmienić specjalistę.
|
|
|
#1848 |
|
Zakorzenienie
|
ja miałam już 3 rodzaje płynów i wszystkie wydają mi się dobre
nie rozmawiałamo tym z okulistką ale na najbliższej wizycie zapytam
|
|
|
|
|
#1849 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ostatnio stwierdziłam, że na wakacje wrócę do soczewek. Odstawiłam rok temu (po badaniu, na którym babka stwierdziła, że z oczami jest wszystko ok) i zakładałam tylko na wyjazdach. Niedawno na urlopie tak mi się super nosiło soczewki, że prawie w nich zasnęłam, bo zapomniałam, że mam je na oczach No i dla mnie najlepszy płyn to solo care. Inne toleruję, ale z tym mi najlepiej |
|
|
|
|
|
#1850 |
|
Zadomowienie
|
Nie wiem czy nie wygłupię się z tym pytaniem
Wyjeżdżam na kilka dni i zależy mi, żeby rzeczy było jak najmniej. Mój płyn ma ponad 350ml i pomyślałam czy by go nie odlać do mniejszej butelki (w Rossmannie np są takie małe podróżne). Pytałam pani w salonie czy można przelać i czy musi to być specjalny pojemnik (jakiś sterylny czy coś) i powiedziała, że raczej można i nie musi to być specjalny pojemnik. Co Wy na to?
|
|
|
|
|
#1851 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1852 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zdejmując okulary do czytania można doprowadzić do rozleniwienia akomodacji. A jeżeli ktoś ma problem z czytaniem w okularach to może świadczyć o już istniejącym problemie z akomodacją lub konwergencją. U osób po 40 roku życia takie zjawisko jest naturalne a u młodszych to nie powinno się pojawiać. Może też tak być,że z Twoją akomodacją i konwergencją jest wszystko w porządku a przeszkadza Ci fakt, że okulary pomniejszają obraz, lub ograniczają pole widzenia...jest wiele różnych możliwości. Szczerze, to dosyć rzadko się zdarza, żeby przy wadzie rzędu 3 dioptrii chodzić bez okularów. Teoretycznie wszystko co jest dalej niż ok 40cm jest nieostre,więc nawet w pomieszczeniu okulary powinny być pomocne, nie tylko do oglądania telewizji. No ale to już indywidualna sprawa wiem, że nie wszystkim przeszkadza brak pełnej ostrości.Ja bym nie dała rady noszę cylindry 0.5 praktycznie na stałe.Ale chyba u nas to rodzinne, moja siostra twierdzi, że bez okularów nic nie widzi a ma wadę tylko -0.75 ![]() Cytat:
Wydaje mi się, że w ulotce jest to napisane, żeby go nie przelewać do innych pojemników. Obiektywnie rzecz biorąc myślę, że ryzyko zanieczyszczenia jest niewielkie, zwłaszcza gdybyś miała sterylną buteleczkę, no ale w razie czego będzie można mieć pretensje tylko do siebie... Są specjalne małe płyny 60ml, a na wyjazdy jak zwykle polecam jednodniówki też łatwo je upchnąć w torbie
|
|
|
#1853 | |||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Testuje nowe soczewki, jest trochę lepiej, nie mam juz tak zaczerwienionych oczu jak w poprzednich, choć z prawą soczewką chyba nie do końca jest ok, bo mam wrażenie jakby dotykała mi dolnej powieki i ją czuję, no i po kilku godzinach muszę sobie zakroplić oczy bo zaczynają mi przeszkadzać soczewki.. Niestety problem z akomodacją nie zniknął, nadal nie widzę wyraźnie z bliska, obawiam się, że to z powodu ściągania okularów do czytania czy pisania mam rozleniwioną akomodację.. (choć zaznaczam, że nie jestem już taką młodą osobą, przekroczyłam już 30stkę.. , więc te problemy z akomodacją nie wynikają z racji wieku..Niestety w moim mieście nie ma typowego optometrysty, są tylko okuliści.. Ćwicze zgodnie z zaleceniami w filmiku, ale efektów nie zauważyłam.. Czy są jakieś soczewki dla osób mających problem z akomodacją? Bo obawiam się, że w każdych soczewkach będę miała problem z widzeniem z bliska.. ![]() ---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:20 ---------- Cytat:
Bardzo mnie więc ciekawi jak u ciebie to wygląda przy soczewkach? Czy miałaś problemy z widzeniem z bliska w soczewkach? ---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 13:50 ---------- Cytat:
Czy ten płyn jest dobry do moich soczewek? Po czym stwierdzić, że płyn nie do końca spełnia swoją rolę? Bo ja moje dotychczasowe problemy z noszeniem soczewek (nie chodzi mi o akomodację tylko te z zaczerwienionymi oczami, zamglonym obrazem i 'łapaniem ostrości") przypisuję soczewkom a nie płynowi.. Edytowane przez Agutak Czas edycji: 2013-04-28 o 14:23 |
|||
|
|
|
|
#1854 |
|
Zakorzenienie
|
Szczerze mówiąc nie wiem.
Mnie Renu pasował i nie zauważyłam, żadnych problemów. Ale potem na wizycie w trakcie rozmowy dowiedziałam się, że materiał soczewek ze składnikami płynu jest niekompatybilny i nawet optometrystka troche się zdziwiła, że mi się tak dobrze nosiło. Poleciła mi spróbować biotrue, bo bardziej pasuje. Spróbowałam, okazał się jeszcze lepszy, więc przy nim zostałam. |
|
|
|
|
#1855 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dla początkujących np Proclear EP Dla pozostałych soczewki progresywne, które są dostępne w ofercie wielu firm. Cytat:
Kiedyś zostały opublikowane badania wg których niektóre połączenia płynów i soczewek powodowały powierzchowne uszkodzenia nabłonka rogówki. Należy pamiętać, że ten objaw znika w po kilku godzinach,nie jest bezpośrednio powiązany z dyskomfortem, może pojawiać się też u osób,które w ogóle nie noszą soczewek, i nie jest pewne czy wpływa na pojawienie się innych komplikacji, więc właściwie nie wiadomo czy trzeba się go obawiać. Wg tych badań płyny Opti Free są najlepsze do wszystkich typów soczewek( no i jeszcze płyny oksydacyjne- ale te ze względu na bardziej skomplikowaną obsługę nie cieszę się zbyt duzą popularnością), a ja jakoś nie zauważyłam, żeby wszyscy użytkownicy chwalili sobie tylko te płyny.
"mur nie przeszkadza, dopóki nie zaczniemy walić w niego głową" Edytowane przez fiolka85 Czas edycji: 2013-04-28 o 18:40 |
||
|
|
|
|
#1856 |
|
Zakorzenienie
|
Myślę, że też sporo zależy od naszych własnych organizmów
Tapnięte z mojego HTC ONE V |
|
|
|
|
#1857 |
|
Nie depcze krokusów
|
Dochodzi do tego kwestia sponsorowania badań...
|
|
|
#1858 |
|
Wtajemniczenie
|
taki czynnik niestety też istnieje.
No i trzeba jeszcze brać pod uwagę inne parametry świadczące o jakości produktu,np skuteczność usuwania osadów, zabijania bakterii czy grzybów. Te testy biorą pod uwagę tylko jeden parametr ( wybarwianie sie nabłonka rogówki po 2 godzinach od założenia soczewki). Moim zdaniem to trochę za mało aby stwierdzić, że ten płyn jest najlepszy. To tak samo jak porównywanie soczewek kontaktowych. W zależności od tego na co zwracamy uwagę różne soczewki mogą wydawać się najlepsze.
|
|
#1859 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:33 ---------- Poprzedni post napisano o 19:26 ---------- Cytat:
![]() A reasumując temat płynów to rozumiem,że nie ma jakiejś listy płynów niekompatybilnych z danymi soczewkami tak? Wszystko zależy jaki płyn nam zaleci okulistka np.? jakie macie Wy doświadczenia z płynami? testowaliście ich kilka aż na któryś się zdecydowaliście? Co wtedy o tym decydowało?Czy chcąc wypróbować inny płyn muszę również to skonsultować z okulistką? |
||
|
|
|
|
#1860 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.staininggrid.com/ |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:51.