Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. III - Strona 62 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-04-17, 18:43   #1831
cuciola
Zakorzenienie

GG do cuciola
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. III

Troche ceregieli bylo bo 5 min sie jej przygladalam czy czysta i czy na wlasciwej stronie, konsystencje tez fajna ma. Potem mi sie od palca nie chciala odkleic bo byl wilgotny a potem mi prawie wypadla bo mrugnelam, no ale za 3 razem poszlo. Prawa latwo sie sciagnela, obsunelam w dol i szczypnelam za to lewe czesci ciala mam lewe haha
pewnie to kwestia wprawy, bedzie lepiej

cuciola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-17, 23:23   #1832
Aimee_J
Zakorzenienie

Odp: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. III

Na moich pierwszych soczewkach nie potrafiłam rozróżnić prawej od lewej strony. Wkładałam na chybił-trafił. Dopiero gdy zmieniłam soczewki nauczyłam się

Tapnięte z mojego HTC ONE V
Aimee_J jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-18, 00:42   #1833
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Aimee_J Pokaż wiadomość
Mnie wkurza, że minusy mi pomniejszają obraz i czasem mnie to zwyczajnie męczy. Tyle lat noszę okulary [szkła zmieniałam po drodze trzy razy], a dalej mnie to denerwuje. W soczewkach tego nie zauważam, pewnie dlatego, że soczewka pokrywa mi cały obszar widzenia.
Wkurzający efekt pomniejszenia obrazu też jest normalny niestety.
Ogólnie rzecz biorąc,jeżeli czasami zdejmuje sie okulary doczytania,ale w soczewkach kontaktowych nie odczuwa sie takiej potrzeby, to jest ok.
Gorzej jeżeli ktoś zdejmuje okulary do czytania i potem ma problem z czytaniem nosząc soczewki kontaktowe.

Cytat:
Napisane przez iwona200 Pokaż wiadomość
Dokładnie tak, napisała na karteczce i wypuściła do domu
Co więcej, optyk, u którego kupował okulary i te soczewki też nie była chętna do pokazania jak się zakłada soczewki. Ogólnie zaczęła dramatyzować, że to nie takie proste, niektórzy po kilka godzin się uczą wkładać soczewkę itp. Miałam wrażenie, że po prostu nie chciało jej się pokazywać, a my ogólnie "zbaranieliśmy" trochę, bo ani ona ani okulistka nie dopasowała soczewek i jeszcze to "dramatyzowanie" pani optyk :/ Nie wiem czyim obowiązkiem jest dopasowanie soczewek, okulisty czy optyka?
Skonczyło się na tym, że brat był u kolei, który już wiele lat nosi soczewki i uczył go jak je zakładać

Widzę, że ogólnie "fajnie" trafił (okulista i optyk)
Reakcja optyka była zrozumiała, ponieważ dopasowaniem soczewek powinien się zająć okulista lub optometrysta.
Trafiliście na kiepskiego okulistę,który nie dość, że nie zajął sie odpowiednio dopasowaniem soczewek,to jeszcze nie skierował was do kogoś kto się na tym zna, tylko próbował zwalić problem na optyka. A optyk zajmuję się wykonywaniem okularów a nie badaniem wzroku pod kątem dopasowania soczewek kontaktowych.
Brat powinien się udać się na profesjonalne badanie do innego okulisty, bo inaczej soczewkami można sobie zrobić krzywdę
Stary 2013-04-18, 10:00   #1834
cuciola
Zakorzenienie

GG do cuciola
Dot.: Odp: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. III

Cytat:
Na moich pierwszych soczewkach nie potrafiłam rozróżnić prawej od lewej strony. Wkładałam na chybił-trafił. Dopiero gdy zmieniłam soczewki nauczyłam się
soczewka musi byc w ksztalcie miseczki i jak ja delikatnie scisniesz to brzegi musza zawijac sie do srodka tego ja sie nauczylam ale na razie tez jestem troche niepewna

Stary 2013-04-18, 11:21   #1835
Chocolate77
Rozeznanie

Witajcie, czy wie któraś może... czy jakiekolwiek soczewki obecne na polskim rynku, mają w składzie nawilżający hialuronian sodu?? Oczywiście są płyny z hialuronianem, są krople nawilżające... ale czy soczewki też są?? Pytam bo moja siostra (mieszka we Włoszech) nosi takie własnie soczewki i jest nimi zachwycona... przedtem nosiła te same co ja (Acuvue Oasys) ale te które nosi teraz - z dodatkiem tego kwasu hialuronowego, to jest podobno coś genialnego. Mega nawilżenie, super komfort, no bez porównania.
Chocolate77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-18, 11:54   #1836
cuciola
Zakorzenienie

GG do cuciola

ja tez mieszkam we Wloszech i wlasnie przepisali mi wloskie soczewki SchalconProfessional lens Hd, sa na bazie HEMA, MMA,GMA i 55% wody (cokolwiek to znaczy??)
nie orientuje sie czy te moje to takie, jakie nosi twoja siostra i czy sa takie w Pl
tez pewnie poszukam w Pl odpowiednikow bo moje to koszt ok 15 eu na miesiac

Edytowane przez cuciola
Czas edycji: 2013-04-18 o 11:55
Stary 2013-04-18, 12:24   #1837
Aimee_J
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Odp: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. III

Cytat:
Napisane przez cuciola Pokaż wiadomość
soczewka musi byc w ksztalcie miseczki i jak ja delikatnie scisniesz to brzegi musza zawijac sie do srodka tego ja sie nauczylam ale na razie tez jestem troche niepewna
Teraz to i ja to wiem. Na moich pierwszych soczewkach nie było różnicy między lewą i prawą strona.

Stary 2013-04-18, 22:24   #1838
Chocolate77
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cuciola Pokaż wiadomość
ja tez mieszkam we Wloszech i wlasnie przepisali mi wloskie soczewki SchalconProfessional lens Hd, sa na bazie HEMA, MMA,GMA i 55% wody (cokolwiek to znaczy??)
nie orientuje sie czy te moje to takie, jakie nosi twoja siostra i czy sa takie w Pl
tez pewnie poszukam w Pl odpowiednikow bo moje to koszt ok 15 eu na miesiac

Moja siostra nosi soczewki firmy NAU, nie ma ich w PL niestety http://www.nau.it/en/contact-lenses/
Chocolate77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-24, 12:29   #1839
Deborah100
Zakorzenienie

Używam soczewek Ciba Vision, promień krzywizny 8.6, średnica 14.2

Niedługo wyjeżdżam na kilka dni i chciałabym spróbować tych Night&Day Aqua.
Znalazłam 8.6 ale o średnicy 13.8 Czy będzie to jakiś duży dyskomfort ? A może są też o d- 14.2 ?

Albo ewentualnie polecane Biofinity? Ktoś może używał tych i tych ? Może polecić, które lepsze?
Znalazłam na allegro: http://allegro.pl/biofinity-sih-48-c...187508391.html

Edytowane przez Deborah100
Czas edycji: 2013-04-24 o 12:54
Deborah100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-24, 20:46   #1840
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Deborah100 Pokaż wiadomość
Używam soczewek Ciba Vision, promień krzywizny 8.6, średnica 14.2

Niedługo wyjeżdżam na kilka dni i chciałabym spróbować tych Night&Day Aqua.
Znalazłam 8.6 ale o średnicy 13.8 Czy będzie to jakiś duży dyskomfort ? A może są też o d- 14.2 ?

Albo ewentualnie polecane Biofinity? Ktoś może używał tych i tych ? Może polecić, które lepsze?
Znalazłam na allegro: http://allegro.pl/biofinity-sih-48-c...187508391.html
Niestety,jeżeli chcesz zmienić soczewki to nie obejdzie się bez wizyty u okulisty lub optometrysty. Zwłaszcza jeżeli, chcesz zmienić tryb noszenia na ciągły ( dzień i noc), który wiąże się z większym ryzykiem infekcji.
Ze swojej strony na wyjazdy bardziej polecam jednodniówki niż N&D

Edytowane przez fiolka85
Czas edycji: 2013-04-24 o 20:47
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-25, 11:49   #1841
Deborah100
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fiolka85 Pokaż wiadomość
Niestety,jeżeli chcesz zmienić soczewki to nie obejdzie się bez wizyty u okulisty lub optometrysty. Zwłaszcza jeżeli, chcesz zmienić tryb noszenia na ciągły ( dzień i noc), który wiąże się z większym ryzykiem infekcji.
Ze swojej strony na wyjazdy bardziej polecam jednodniówki niż N&D
A to pierwsze słyszę Moja doktor wypisała mi kilka firm, parametry (promień krzywizny) i powiedziała, że mogę później sama zmieniać, dobierać, które będą dla mnie lepsze, cenowo itd...A na wizytę mam się pojawić za jakiś czas ale bardziej ze względu na to jak oczy znoszą soczewki itd....
Infekcji nie mam, nic mnie nie swędzi, nie boli. Gdy jestem w domu często daję odpocząć oczom i nakładam okulary.
W sumie to może po majówce wybiorę się na wizytę i poradzę się odnośnie tej średnicy, po co mam wydawać pieniądze w błoto.
Ciągle myślę nad tymi bofinity ale nie wiem czy nie będą za małe - 14 średnicy...

A możecie polecić jakieś dobre kropelki na suchość oczu? Nie mam z tym dużych problemów ale gdy chodzę w okularach to trochę odczuwam. Takie niedrogie aby zapewnić od czasu do czasu nawilżenie

Czas edycji: 2013-04-25 o 12:04
Stary 2013-04-25, 12:21   #1842
Aimee_J
Zakorzenienie

Ja polecam krople Aquify. Naprawdę fajne, szybko i na dłużej niż inne które miałam przynoszą ulgę.

Co do soczewek: sugerowałabym zmianę lekarza skoro zaproponował Ci takie rozwiązanie. Każda soczewka to nie tylko sam rozmiar czy moc, ale też materiał z którego jert zrobiona - każda z innego. Więc lekarz powinien sprawdzić jak oczy reagują na ten konkretny.

Stary 2013-04-25, 23:33   #1843
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
A to pierwsze słyszę Moja doktor wypisała mi kilka firm, parametry (promień krzywizny) i powiedziała, że mogę później sama zmieniać, dobierać, które będą dla mnie lepsze, cenowo itd...A na wizytę mam się pojawić za jakiś czas ale bardziej ze względu na to jak oczy znoszą soczewki itd....
Infekcji nie mam, nic mnie nie swędzi, nie boli. Gdy jestem w domu często daję odpocząć oczom i nakładam okulary.
W sumie to może po majówce wybiorę się na wizytę i poradzę się odnośnie tej średnicy, po co mam wydawać pieniądze w błoto.
Ciągle myślę nad tymi bofinity ale nie wiem czy nie będą za małe - 14 średnicy...

A możecie polecić jakieś dobre kropelki na suchość oczu? Nie mam z tym dużych problemów ale gdy chodzę w okularach to trochę odczuwam. Takie niedrogie aby zapewnić od czasu do czasu nawilżenie
Niestety dopasowanie soczewek nie jest takie proste.
Żeby sprawdzić czy możesz nosić dany model soczewki, trzeba go najpierw przymierzyć i ocenić dopasowanie soczewki przy pomocy specjalnego urządzenia. I właściwie na tym nie koniec, ponieważ powinno się jeszcze wykonać kontrolę w trakcie noszenia tej soczewki, żeby sprawdzić reakcję ze strony oka na nową soczewkę. Dopiero po takiej kontroli można stwierdzić czy dana soczewka jest dla Ciebie odpowiednia.

Niestety przez takie "lekkie" podejście do tematu, jakie ma Twoja doktor, pojawia wiele negatywnych opinii o soczewkach wśród użytkowników, a można by ich uniknąć, gdyby soczewki były dobierane prawidłowo a pacjenci odpowiednio informowani o zasadach ich użytkowania. Pomijając już osoby, które świadomie nie stosują się do zaleceń specjalisty, a potem są zaskoczone problemami.

Akurat dzisiaj zjawił się u nas Pan, który świadomie i jeszcze bez żadnej skruchy przed nami masakrował sobie oczy soczewkami od 2-3 lat. Był oburzony, że mu w ogóle zwracam uwagę. Nie reagował na prośby ani groźby.
No i przyszedł ... po okulary, ponieważ soczewek już nie toleruje. W ogóle nie chciał słyszeć o soczewkach dzisiaj, nie ma tematu...

Cytat:
Ja polecam krople Aquify. Naprawdę fajne, szybko i na dłużej niż inne które miałam przynoszą ulgę.

Co do soczewek: sugerowałabym zmianę lekarza skoro zaproponował Ci takie rozwiązanie. Każda soczewka to nie tylko sam rozmiar czy moc, ale też materiał z którego jert zrobiona - każda z innego. Więc lekarz powinien sprawdzić jak oczy reagują na ten konkretny.

Stary 2013-04-26, 12:33   #1844
Aimee_J
Zakorzenienie

Mam kolegę, ktory kupuje soczewki i płyny bez konsultacji z lekarzem i zastanowienia. Byle wada się zgadzała. Twierdzi, że jestem nadgorliwa, bo biegam do optometrysty, co pół roku.
Czekam, kiedy okaże się, że na własne życzenie, bez zwracania uwagi na moje rady, zrobi sobie krzywdę.

Stary 2013-04-26, 12:59   #1845
Deborah100
Zakorzenienie

Cytat:
Niestety dopasowanie soczewek nie jest takie proste.
Żeby sprawdzić czy możesz nosić dany model soczewki, trzeba go najpierw przymierzyć i ocenić dopasowanie soczewki przy pomocy specjalnego urządzenia. I właściwie na tym nie koniec, ponieważ powinno się jeszcze wykonać kontrolę w trakcie noszenia tej soczewki, żeby sprawdzić reakcję ze strony oka na nową soczewkę. Dopiero po takiej kontroli można stwierdzić czy dana soczewka jest dla Ciebie odpowiednia.
Jestem w szoku!! Nie pamiętam już dokładnie jakie miałam wykonywane badania (chyba tylko podstawowe ustalenie wady i promień krzywizny) Wiem,że byłam w ciemni, zapuszczała mi kropelki, coś tam badała...To było już ponad rok temu.
Przy kolejnej wizycie powiedziałam, że jednak chcę zdecydować się na miesięczne ( na początku założyła mi jednodniowe Acuvue ) to wypisała na kartce różne firmy, parametry i tyle. Kazała tylko przyjść za jakiś czas zobaczyć jak oko znosi soczewki czy trzeba większą moc a może wada trochę się zmniejszy i tyle.
Teraz nie wiem czy iść do niej czy szukać innego lekarza.

A płyn, który używam to solo care poleciła mi go dziewczyna z optyka, powiedziała, że jest najlepszy do soczewek ciba vision. Wcześniej miałam Biotrue- przepisany przez panią doktor, był dobry do Acuvue natomiast nie nawilżał dobrze ciba vision i pękały.

Czas edycji: 2013-04-26 o 13:02
Stary 2013-04-26, 13:21   #1846
Aimee_J
Zakorzenienie

Gdy przerzuciłam się na miesięczne optometrystka poleciła mi solo care do biofinitów. Jednak dość szybko zauważyłam, że chyba za słabo nawilża, albo ma coś drażniącego w składzie, bo po prostu szybciej mi się oczy męczyły. Sama zmieniłam na Renu, ale bardziej z potrzeby [byłam na szkoleniu, nie wzięłam płynu, a tylko taki mieli w zakładzie optycznym - mała miejscowość, wiec większej ilości zakładów też brak], więc kupiłam małą butelkę i okazało się, ze mi pasuje.

A potem na kontroli podczas rozmowy z optometrystką okazało się, że biofinity z renu ponoć się nie lubia i poleciła mi biotrue, który okazał się dla mnie osobiście świetny. Ale drugi raz płynu sama zmieniać nie będę
Stary 2013-04-26, 21:05   #1847
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Jestem w szoku!! Nie pamiętam już dokładnie jakie miałam wykonywane badania (chyba tylko podstawowe ustalenie wady i promień krzywizny) Wiem,że byłam w ciemni, zapuszczała mi kropelki, coś tam badała...To było już ponad rok temu.
Przy kolejnej wizycie powiedziałam, że jednak chcę zdecydować się na miesięczne ( na początku założyła mi jednodniowe Acuvue ) to wypisała na kartce różne firmy, parametry i tyle. Kazała tylko przyjść za jakiś czas zobaczyć jak oko znosi soczewki czy trzeba większą moc a może wada trochę się zmniejszy i tyle.
Teraz nie wiem czy iść do niej czy szukać innego lekarza.

A płyn, który używam to solo care poleciła mi go dziewczyna z optyka, powiedziała, że jest najlepszy do soczewek ciba vision. Wcześniej miałam Biotrue- przepisany przez panią doktor, był dobry do Acuvue natomiast nie nawilżał dobrze ciba vision i pękały.
Nie Ty pierwsza Witamy po dobrej stronie mocy i polecamy zmienić specjalistę.
Stary 2013-04-27, 09:51   #1848
myboyismine
Zakorzenienie

ja miałam już 3 rodzaje płynów i wszystkie wydają mi się dobre nie rozmawiałamo tym z okulistką ale na najbliższej wizycie zapytam
myboyismine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-27, 10:53   #1849
201701300931
Konto usunięte

Cytat:
To że czasami się zdejmuje okulary to jest normalne, ale zdejmowanie zawsze do czytania, ponieważ przeszkadzają - to już podejrzane.
Dlaczego podejrzane? Pytam z ciekawości. Widziałam, że pisałaś coś o problemach z akomodacją... Ja generalnie zawsze ściągam okulary do czytania albo do pisania ręcznego, bo mi przeszkadzają i mam wrażenie, że na bliskie odległości widzę lepiej bez okularów. Wadę mam -3,25 i -2,5 i na przykład po mieszkaniu chodzę bez okularów, zakładam tylko do oglądania tv.

Ostatnio stwierdziłam, że na wakacje wrócę do soczewek. Odstawiłam rok temu (po badaniu, na którym babka stwierdziła, że z oczami jest wszystko ok) i zakładałam tylko na wyjazdach. Niedawno na urlopie tak mi się super nosiło soczewki, że prawie w nich zasnęłam, bo zapomniałam, że mam je na oczach Mam nadzieję, że teraz też tak będzie.

No i dla mnie najlepszy płyn to solo care. Inne toleruję, ale z tym mi najlepiej
201701300931 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-27, 11:18   #1850
nikiii
Zadomowienie

GG do nikiii

Nie wiem czy nie wygłupię się z tym pytaniem Wyjeżdżam na kilka dni i zależy mi, żeby rzeczy było jak najmniej. Mój płyn ma ponad 350ml i pomyślałam czy by go nie odlać do mniejszej butelki (w Rossmannie np są takie małe podróżne). Pytałam pani w salonie czy można przelać i czy musi to być specjalny pojemnik (jakiś sterylny czy coś) i powiedziała, że raczej można i nie musi to być specjalny pojemnik. Co Wy na to?
nikiii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-27, 12:19   #1851
Deborah100
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nikiii Pokaż wiadomość
Nie wiem czy nie wygłupię się z tym pytaniem Wyjeżdżam na kilka dni i zależy mi, żeby rzeczy było jak najmniej. Mój płyn ma ponad 350ml i pomyślałam czy by go nie odlać do mniejszej butelki (w Rossmannie np są takie małe podróżne). Pytałam pani w salonie czy można przelać i czy musi to być specjalny pojemnik (jakiś sterylny czy coś) i powiedziała, że raczej można i nie musi to być specjalny pojemnik. Co Wy na to?
A nie możesz kupić mniejszej buteleczki płynu?
Stary 2013-04-27, 21:39   #1852
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Danaeee84 Pokaż wiadomość
Dlaczego podejrzane? Pytam z ciekawości. Widziałam, że pisałaś coś o problemach z akomodacją... Ja generalnie zawsze ściągam okulary do czytania albo do pisania ręcznego, bo mi przeszkadzają i mam wrażenie, że na bliskie odległości widzę lepiej bez okularów. Wadę mam -3,25 i -2,5 i na przykład po mieszkaniu chodzę bez okularów, zakładam tylko do oglądania tv.
Chodzi o akomodację właśnie.
Zdejmując okulary do czytania można doprowadzić do rozleniwienia akomodacji.
A jeżeli ktoś ma problem z czytaniem w okularach to może świadczyć o już istniejącym problemie z akomodacją lub konwergencją.
U osób po 40 roku życia takie zjawisko jest naturalne a u młodszych to nie powinno się pojawiać.
Może też tak być,że z Twoją akomodacją i konwergencją jest wszystko w porządku a przeszkadza Ci fakt, że okulary pomniejszają obraz, lub ograniczają pole widzenia...jest wiele różnych możliwości.

Szczerze, to dosyć rzadko się zdarza, żeby przy wadzie rzędu 3 dioptrii chodzić bez okularów.
Teoretycznie wszystko co jest dalej niż ok 40cm jest nieostre,więc nawet w pomieszczeniu okulary powinny być pomocne, nie tylko do oglądania telewizji.
No ale to już indywidualna sprawa wiem, że nie wszystkim przeszkadza brak pełnej ostrości.
Ja bym nie dała rady noszę cylindry 0.5 praktycznie na stałe.
Ale chyba u nas to rodzinne, moja siostra twierdzi, że bez okularów nic nie widzi a ma wadę tylko -0.75

Cytat:
Napisane przez nikiii Pokaż wiadomość
Niestety nie powinno się tak robić.Ponieważ płyn traci sterylność.
Wydaje mi się, że w ulotce jest to napisane, żeby go nie przelewać do innych pojemników.

Obiektywnie rzecz biorąc myślę, że ryzyko zanieczyszczenia jest niewielkie, zwłaszcza gdybyś miała sterylną buteleczkę, no ale w razie czego będzie można mieć pretensje tylko do siebie...

Są specjalne małe płyny 60ml, a na wyjazdy jak zwykle polecam jednodniówki też łatwo je upchnąć w torbie
Stary 2013-04-28, 14:19   #1853
Agutak
Przyczajenie

Cytat:
Daj znać jak już przetestujesz nowe soczewki.

Jeżeli młode osoby krótkowzroczne muszą zdejmować okulary do czytania to zwykle świadczy o problemie z akomodacją i powinno się to ćwiczyć. Zwłaszcza jeżeli ktoś ma zamiar nosić soczewki, ponieważ zdejmowanie ich w ciągu dnia, żeby sobie coś poczytać raczej się nie sprawdzi.

Trochę nie chce mi się opisywać, więc wkleje filmik jak cwiczyć akomodację w domu samemu.
http://www.youtube.com/watch?v=lhjjEWbhKh4
od 3 minuty

Możesz spróbować sama, na pewno to nie zaszkodzi.
Najlepiej byłoby gdybyś znalazła optometrystę,który zaplanuje cały trening wzrokowy i dokładnie zdiagnozuje gdzie leży problem, bo właściwie na razie nie ma pewności co jest przyczyną Twoich problemów.
Zgłaszam się po przerwie
Testuje nowe soczewki, jest trochę lepiej, nie mam juz tak zaczerwienionych oczu jak w poprzednich, choć z prawą soczewką chyba nie do końca jest ok, bo mam wrażenie jakby dotykała mi dolnej powieki i ją czuję, no i po kilku godzinach muszę sobie zakroplić oczy bo zaczynają mi przeszkadzać soczewki..
Niestety problem z akomodacją nie zniknął, nadal nie widzę wyraźnie z bliska, obawiam się, że to z powodu ściągania okularów do czytania czy pisania mam rozleniwioną akomodację.. (choć zaznaczam, że nie jestem już taką młodą osobą, przekroczyłam już 30stkę.. , więc te problemy z akomodacją nie wynikają z racji wieku..
Niestety w moim mieście nie ma typowego optometrysty, są tylko okuliści.. Ćwicze zgodnie z zaleceniami w filmiku, ale efektów nie zauważyłam..
Czy są jakieś soczewki dla osób mających problem z akomodacją? Bo obawiam się, że w każdych soczewkach będę miała problem z widzeniem z bliska..

---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:20 ----------

Cytat:
Napisane przez Danaeee84 Pokaż wiadomość
Ja generalnie zawsze ściągam okulary do czytania albo do pisania ręcznego, bo mi przeszkadzają i mam wrażenie, że na bliskie odległości widzę lepiej bez okularów. Wadę mam -3,25 i -2,5 i na przykład po mieszkaniu chodzę bez okularów, zakładam tylko do oglądania tv.
To tak jak ja ! Mam w zasadzie taka sama wadę co ty i również okulary ściągam do czytania i po mieszkaniu chodzę bez okularów. Tylko teraz jak zdecydowałam sie na soczewki to mam właśnie problem z akomodacją..
Bardzo mnie więc ciekawi jak u ciebie to wygląda przy soczewkach? Czy miałaś problemy z widzeniem z bliska w soczewkach?

---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 13:50 ----------

Cytat:
Gdy przerzuciłam się na miesięczne optometrystka poleciła mi solo care do biofinitów. Jednak dość szybko zauważyłam, że chyba za słabo nawilża, albo ma coś drażniącego w składzie, bo po prostu szybciej mi się oczy męczyły. Sama zmieniłam na Renu, ale bardziej z potrzeby [byłam na szkoleniu, nie wzięłam płynu, a tylko taki mieli w zakładzie optycznym - mała miejscowość, wiec większej ilości zakładów też brak], więc kupiłam małą butelkę i okazało się, ze mi pasuje.
A potem na kontroli podczas rozmowy z optometrystką okazało się, że biofinity z renu ponoć się nie lubia i poleciła mi biotrue, który okazał się dla mnie osobiście świetny. Ale drugi raz płynu sama zmieniać nie będę
Nie wiedziałam, że płyny mogą się nie lubić z soczewkami. Ja mam płyn optifree pure moist, który otrzymałam przy testowaniu pierwszych soczewek (ultraflexy) i niestety nie pasowały mi te soczewki. Teraz testuje air optixy i płyn mam nadal ten sam- soczewki niestety chyba też nie do końca się sprawdzają, choć jest trochę lepiej..
Czy ten płyn jest dobry do moich soczewek?
Po czym stwierdzić, że płyn nie do końca spełnia swoją rolę? Bo ja moje dotychczasowe problemy z noszeniem soczewek (nie chodzi mi o akomodację tylko te z zaczerwienionymi oczami, zamglonym obrazem i 'łapaniem ostrości") przypisuję soczewkom a nie płynowi..

Edytowane przez Agutak
Czas edycji: 2013-04-28 o 14:23
Agutak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-28, 15:42   #1854
Aimee_J
Zakorzenienie

Szczerze mówiąc nie wiem.
Mnie Renu pasował i nie zauważyłam, żadnych problemów. Ale potem na wizycie w trakcie rozmowy dowiedziałam się, że materiał soczewek ze składnikami płynu jest niekompatybilny i nawet optometrystka troche się zdziwiła, że mi się tak dobrze nosiło. Poleciła mi spróbować biotrue, bo bardziej pasuje. Spróbowałam, okazał się jeszcze lepszy, więc przy nim zostałam.
Stary 2013-04-28, 18:39   #1855
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Agutak Pokaż wiadomość
Czy są jakieś soczewki dla osób mających problem z akomodacją? Bo obawiam się, że w każdych soczewkach będę miała problem z widzeniem z bliska..

---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:20 ----------
.

Dla początkujących np Proclear EP
Dla pozostałych soczewki progresywne, które są dostępne w ofercie wielu firm.

Cytat:
Szczerze mówiąc nie wiem.
Mnie Renu pasował i nie zauważyłam, żadnych problemów. Ale potem na wizycie w trakcie rozmowy dowiedziałam się, że materiał soczewek ze składnikami płynu jest niekompatybilny i nawet optometrystka troche się zdziwiła, że mi się tak dobrze nosiło. Poleciła mi spróbować biotrue, bo bardziej pasuje. Spróbowałam, okazał się jeszcze lepszy, więc przy nim zostałam.
Z tym nielubieniem się płynów i soczewek to dosyć kontrowersyjna sprawa.
Kiedyś zostały opublikowane badania wg których niektóre połączenia płynów i soczewek powodowały powierzchowne uszkodzenia nabłonka rogówki.
Należy pamiętać, że ten objaw znika w po kilku godzinach,nie jest bezpośrednio powiązany z dyskomfortem, może pojawiać się też u osób,które w ogóle nie noszą soczewek, i nie jest pewne czy wpływa na pojawienie się innych komplikacji, więc właściwie nie wiadomo czy trzeba się go obawiać.

Wg tych badań płyny Opti Free są najlepsze do wszystkich typów soczewek( no i jeszcze płyny oksydacyjne- ale te ze względu na bardziej skomplikowaną obsługę nie cieszę się zbyt duzą popularnością), a ja jakoś nie zauważyłam, żeby wszyscy użytkownicy chwalili sobie tylko te płyny.

Edytowane przez fiolka85
Czas edycji: 2013-04-28 o 18:40
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-28, 18:45   #1856
Aimee_J
Zakorzenienie

Myślę, że też sporo zależy od naszych własnych organizmów

Stary 2013-04-28, 18:46   #1857
Malla
Nie depcze krokusów

Dochodzi do tego kwestia sponsorowania badań...
Stary 2013-04-28, 19:23   #1858
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Dochodzi do tego kwestia sponsorowania badań...
taki czynnik niestety też istnieje.

No i trzeba jeszcze brać pod uwagę inne parametry świadczące o jakości produktu,np skuteczność usuwania osadów, zabijania bakterii czy grzybów.
Te testy biorą pod uwagę tylko jeden parametr ( wybarwianie sie nabłonka rogówki po 2 godzinach od założenia soczewki).
Moim zdaniem to trochę za mało aby stwierdzić, że ten płyn jest najlepszy.

To tak samo jak porównywanie soczewek kontaktowych. W zależności od tego na co zwracamy uwagę różne soczewki mogą wydawać się najlepsze.
Stary 2013-04-28, 19:33   #1859
Agutak
Przyczajenie

Cytat:

Dla początkujących np Proclear EP
Dla pozostałych soczewki progresywne, które są dostępne w ofercie wielu firm.
A soczewki progresywne to są chyba do korekcji prezbiopii tak? Mi się to kojarzy z okularami do czytania, czyli z "plusami". Ja mam krótkowzroczność, nie widzę z daleka, natomiast z bliska bez okularów widzę bardzo dobrze, nie muszę oddalać gazety czy książki, czyli nie są mi potrzebne okulary korekcyjne do bliży. A to czy mam ta wadę nie powinno wykazać badanie u okulisty?

---------- Dopisano o 19:33 ---------- Poprzedni post napisano o 19:26 ----------

Cytat:
Wg tych badań płyny Opti Free są najlepsze do wszystkich typów soczewek( no i jeszcze płyny oksydacyjne- ale te ze względu na bardziej skomplikowaną obsługę nie cieszę się zbyt duzą popularnością), a ja jakoś nie zauważyłam, żeby wszyscy użytkownicy chwalili sobie tylko te płyny.
Czyli ten mój opti free pure moist jest z tych najlepszych
A reasumując temat płynów to rozumiem,że nie ma jakiejś listy płynów niekompatybilnych z danymi soczewkami tak? Wszystko zależy jaki płyn nam zaleci okulistka np.? jakie macie Wy doświadczenia z płynami? testowaliście ich kilka aż na któryś się zdecydowaliście? Co wtedy o tym decydowało?Czy chcąc wypróbować inny płyn muszę również to skonsultować z okulistką?
Agutak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-28, 19:45   #1860
marza_mr
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agutak Pokaż wiadomość
A soczewki progresywne to są chyba do korekcji prezbiopii tak? Mi się to kojarzy z okularami do czytania, czyli z "plusami". Ja mam krótkowzroczność, nie widzę z daleka, natomiast z bliska bez okularów widzę bardzo dobrze, nie muszę oddalać gazety czy książki, czyli nie są mi potrzebne okulary korekcyjne do bliży. A to czy mam ta wadę nie powinno wykazać badanie u okulisty?

---------- Dopisano o 19:33 ---------- Poprzedni post napisano o 19:26 ----------

Czyli ten mój opti free pure moist jest z tych najlepszych
A reasumując temat płynów to rozumiem,że nie ma jakiejś listy płynów niekompatybilnych z danymi soczewkami tak? Wszystko zależy jaki płyn nam zaleci okulistka np.? jakie macie Wy doświadczenia z płynami? testowaliście ich kilka aż na któryś się zdecydowaliście? Co wtedy o tym decydowało?Czy chcąc wypróbować inny płyn muszę również to skonsultować z okulistką?
jak najbardziej jest taka lista, o tu:

http://www.staininggrid.com/
marza_mr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości