![]() |
#1741 | |
Nie depcze krokusów
|
Dot.: Koty - część VI
Cytat:
Poszukaj kociej fundacji w okolicy, tam często w domach tymczasowych przebywają zwierzaki, które są do siebie przywiązane (spokrewnione lub nie) i można je zaadoptować w parze.
![]() ![]() |
![]() |
#1742 |
Polka Ogarniaczka
|
Odp: Koty - część VI
Nie ogarniam Tercji - sika ciągle w to samo miejsce (na moje kalosze przy drzwiach
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#1743 |
Zadomowienie
|
No no, właśnie generalnie chodzi mi albo o schroniskowe kotki, albo inne, które poszukują domu stałego.
Smutne jest to, ile widzę ogłoszeń o kotach oddanych do schroniska i które praktycznie nie mają szans na nowego właściciela... Ale jednocześnie nie rozumiem ludzi, który potem komentują te ogłoszenia (na fb) "udostępniam tylko, bo adoptowałabym/adoptowałbym, ale mój kot nie toleruje innych zwierząt". No chyba sobie ze szklanej kuli wywróżyli, że kot taki samotnik. Nigdy nie można być pewnym, jak zareaguje kot na towarzysza. Nawet, jeśli się nie polubią, to jest duże prawdopodobieństwo, że będą się tolerować i kto będzie mógł zostać na zawsze. Ale łatwiej się wymówić posiadaniem kota ![]() Dlatego obiecałam sobie, że u mnie nie będzie samotników, choć chciałabym, żeby te, które rzeczywiście nie lubią innych kotów, też znalazły właścicieli i fajny dom. Kiedyś w przyszłości też chciałabym oferować DT ![]()
#1744 |
Polka Ogarniaczka
|
Odp: Koty - część VI
Ja wiem ze moja kota jest b. towarzyska i gdyby miała drugiego kota do towarzystwa to by sie pewnie cieszyla, ale poki co nie mozemy sobie na to pozwolić... Prędzej jak bedziemy juz na swoim
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#1745 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Odp: Koty - część VI
Cytat:
![]() Ja też czekam na własny kąt, żeby - między innymi - wziąć kitki ![]()
![]() |
#1746 |
Zakorzenienie
|
cześć Dziewczyny, nie wiem jakim cudem dopiero teraz trafiłam na ten wątek
![]() bo jestem kociarą już od 8 lat ![]() ![]() W 2005 roku moja Mama oznajmiła mi, że pod koniec kwietnia przylatuje do nas kot z Francji ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() W międzyczasie pojawił się TŻ, który bardzo pokochał moje kotki, a One Jego ![]() dokładnie 2 lata temu w maju, gdy TŻ poszedł z bratem na wieczór coś grzebać w aucie wskoczył im do samochodu kotek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() w styczniu tego roku wprowadziłam się do TŻ i zabrałam moje dziecko-Pysię ![]() ![]() ![]() to moja krótka historia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1747 |
Raczkowanie
|
a ja mam pytanko
![]() ![]() Możecie mi podać nazwy jakiś mlek dla kotka?
Prawo jazdy: Teoria: zdana 21.12.2012 ![]() Praktyka: zdana 10.04.2013 ![]() Edytowane przez debilkowata Czas edycji: 2013-04-18 o 12:19 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1748 |
Zakorzenienie
|
A tutaj wszystkie koty po kolei:
Kicia, Pysia z moim TŻ ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1749 | |
KOTerator
|
Cytat:
Czemu kotek został zabrany tak wcześnie od matki? ![]() Kotka jest mądra, że nie chce jeść RC ![]() Whiskas to nie jest karma dla kota ![]() Serek wiejski to też nie karma dla kota ![]() Suchej karmy radziłabym nie rozmoczyć. Podziel się rozpiską! ![]() Taki mały kotek i nie kuwetkowany... Takie maleństwo trzeba by wkładać do kuwetki co chwilkę i uczyć, że qpale tylko tam robimy. ---------- Dopisano o 13:26 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ---------- Witam wszystkie nowe dziewczyny ![]() Kotki na zdjęciach wyżej fajne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1750 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
@monika_sonia witaj również ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:41 ---------- Poprzedni post napisano o 13:38 ---------- No i też uważam, że od 9 marca to za szybko na zabranie kota debilkowatej od mamy. Jeszcze z 2 tygodnie powinien być przy niej (albo i dłużej?).
![]() |
#1751 |
KOTerator
|
Mnie nie stać na RC. Kupuję karmę za 15-25zł za kg z mięsem. Później napiszę więcej, ale może Malla zdąży wcześniej coś skrobnąć.
Dużo informacji masz w pierwszym poście tego wątku. ---------- Dopisano o 13:43 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ---------- 12 tygodnowy kociak może być zabrany od matki, to tak średnio, bo niektóre hodowle wydają jeszcze później. |
![]() ![]() |
![]() |
#1752 |
Zakorzenienie
|
12 tygodni to dobre hodowle wydaja kociaki bo tyle maluch musi byc z matka, w okolicy 8-9 tygodnia antyciala jakie matka przekazuje maluchom z mlekiem przestaja dzialac i to jest czas na szczepienie, szczepienie jest podwojne, czyli 2 razy w odstepie 3 tygodni i takie zaszczepione kotki wydaja hodowle
odnosnie innych rzeczy - kotek mlodszy niz 12 tygodni zazwyczaj nie jest w 100% nauczony korzystania z kuwety mam 3 koty, jeden przyszedl z ulicy jak mial 3 miesiace i choc kuwety na oczy nie widzial wiedzial ze kupe sie zakopuje, matka go tego nauczyla, drugi kotek mial 8 tygodni jak do mnie trafil, musialam wziac bo nie bylo mowy o czekaniu, chciano sie go pozbyc jak najszybciej - kuwetowanie nieznane i musielismy malucha uczyc wszystkiego, trzecia kotka rasowa z dobrej hodowli, generalnie miala tam zostac i dlatego trafila do nas w wieku 4.5 miesiaca ale kuwetowanie miala w malym pazurku 8 tygodni maluch ma jeszcze duzo nauki przed soba czy zauwazylas zeby sie samodzielnie myl? czasami i tego trzeba malucha nauczyc, u mnie starszy kot go myl (kocur, wykastrowany) i maluch zalapal ale jak masz jednego kota to wtedy Ty musisz go nauczyc moj najstarszy wlasnie z tym mial problem i to ja nauczylam go jak ma sie myc, zalapal szybciutko
#1753 |
KOTerator
|
Moje standardowe pytanie, jak co roku, może któraś wymyśliła coś nowego od ostatniego pytania... Jak radzicie sobie z gorącem?
Nie wiem czy mi ktoś uwierzy, ale Sonia już nie może znieść gorąca... Leży z wywalonym językiem. Legowisko chłodzące już ma przygotowane, ale w tym roku jak się wkurzę to ją ogolę wrrr. |
![]() ![]() |
![]() |
#1754 |
Rozeznanie
|
pysia1987 super historia
![]() ![]() debilkowata wg mnie kotek nie chce jeść suchej karmy, bo jest mały i może ma problem z gryzieniem, moja kotka na początku też nie chciała jeść suchej wcale, ale później sie przyzwyczaiła i teraz wcina. Kup na razie mokrą i karm mokrą. A jeśli chodzi o whiskas i rc to są to karmy, które zawierają bardzo małą ilość mięsa, a bardzo dużo zbóż i innych wypełniaczy, więc nie są wskazane dla kota. Przejrzyj tak jak napisała Monika pierwszy post na tym wątku to sie dowiesz wszystkiego. Dobra karma wcale nie jest droga, a jest dobra dla kota. Tak btw to przecież rc jest droższy ![]() Dziewczyny a ja mam jeszcze problem z Gruszką. Przez ostatnie kilka dni budzi nas w nocy i drapie w kołdrę (już w jednej zrobiła dziurę). Nie wiem czemu tak robi, wcześniej tego nie robiła. Na pewno nie jest głodna bo zawsze zostaje jej troche suchego w misce, które może jeść w nocy jeśli chce. Nie sądze żeby coś ją bolało i chciała nam o tym powiedzieć, bo robi to tylko w nocy o tej samej godzinie. Nie pomaga stanowcze nie wolno, przeważnie wyrzucamy ją wtedy z pokoju i zamykamu drzwi, ale to nie jest rozwiązanie, ale teraz nie wiemy co zrobić i nie mamy wyjścia jesli chcemy pospać. Możecie coś poradzić? |
![]() ![]() |
![]() |
#1755 | |
KOTerator
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1756 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1757 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i wszyscy ze mnie się śmieją, że skończę jak Violetta Villas ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1758 |
Zakorzenienie
|
Nie wypowiadam sie juz czesto
![]() ![]() mam pytanie bo widzialam ze Zoo+ wprowadzil nowa bezzbozowke GranataPet czy ktoras z Was ja podawala ( widzialam ja w Animalia , moze ktos ja juz zamawial ??? ) , widze ze karma ma dobra wielkosc chrupek do gryzienia ( takiej szukam ![]() ![]() udalo mi sie zlapac Giuliette jak bawi sie swoja ostatnio ulubiona myszka sizalowa ![]()
#1759 |
KOTerator
|
Anita ja mokrą kupiłam i jedzą
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1760 | |||
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Cytat:
2. Czym się kociak żywił u tamtej pani? Jeśli u Ciebie nie tknie suchego RC, to nie daj sobie wcisnąć kitu, że tam jadła, aż się uszy trzęsły. 3. Mleko dla kociąt można kupić u weterynarza. 4. Gdzie się załatwiała u tamtej pani? Jakiego żwirku używała? Taki mały kociak może jeszcze nie być w 100% kuwetkowy. 5. Jakie szczepienia masz zaliczone w książeczce zdrowia? 6. Mam nadzieję, że nie płaciłaś za kicię. Cytat:
Mam podobnie, mój budzi mnie nie tylko na jedzenie, ale też jak mu się po prostu nudzi. Zwykle o 4 nad ranem. Budzi skutecznie, czyli drapiąc łóżko, łażąc po mnie.
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2013-04-18 o 15:51 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1761 | ||
KOTerator
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1762 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zauważyłam, że na pewnym forum poleca się dokocenie jako radę na wszelkie kocie problemy, pewnie łącznie z zapchleniem, tylko trzeba być świadomym kilku rzeczy - koty w grupie są narażone na większy stres - na małej powierzchni nie da się stłoczyć nieskończonej liczby kotów - stres u kotów powoduje wiele chorób oraz jeszcze więcej problemów behawioralnych Jak czytam te posty o domach z 10 kotami, gdzie połowa ma zapalenie pęcherza a druga połowa się wylizuje ze stresu, to nie wiem, czy się śmiać, czy płakać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1763 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Spryt właściciela to jedno, a wola kota drugie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1764 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1765 |
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny!!
Debilkowata my dajemy takie mleko bez laktozy dla ludzi bo my pijemy to koty również. Royal canin drogi i mało wartościowy dla kota, jest wiele karm tańszych a o niebo lepszych i bezzbożowych bo kot to nie roślinożerca. Anitast ja podawałam Granata pet z krewetkami miałam 1 opakowanie. Niko bardzo lubił, choć sucha karma nie jest aż tak super (40% miesa), puszki mają fajne i smaczne i je zamawiam od czasu do czasu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1766 | ||
KOTerator
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 08:15 ---------- Poprzedni post napisano o 08:12 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1767 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Na kocich forach nie bywam, nie wiem, co propagują. Mówię z własnego doświadczenia, koty są u mnie od zawsze i uwierzcie, jak teraz widzę, jak jeden śpi słodko na moim krześle przy biurku, a drugi w koszu na pranie (no po prostu lubi ![]()
![]() |
#1768 | ||
KOTerator
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1769 |
Zakorzenienie
|
Regularkate, nie był to żaden wrzut w Twoją stronę, po prostu Twój post przypomniał mi to, co mi się nie podoba w pewnym innym forum ( a tam raczej nie mogę tego napisać, bo tam jest maksymalne parcie na wciskanie ludziom kotów, jak tylko ktoś napisze, że wziął sobie nowego kotka, to od razu słyszy- weź sobie drugiego, bo będzie im weselej)
RC nie jest najlepszą karmą, ale złe też nie jest- c'mon, zły jest whiskas, kitekat i karma Kitti z Biedronki. RC Growth ma bardzo małe chrupki, w sam raz dla kociaka, który ma niewiele ponad miesiąc ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1770 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Też nigdy nie wciskam nikomu żadnych zwierząt na siłę ani nie zachęcam natrętnie do adopcji. Cieszę się, jak któryś kociak znajdzie dom - a przede wszystkim dom odpowiedzialny. Ja wiem, że mój taki będzie, dlatego ręczę za siebie, ale za innych oczywiście nie. Graba ![]() @monika_sonia, jasne, jak ktoś jest DT to zdaje sobie sprawę, jaki kot ma charakterek. Ale przeważająca liczba domów, w których są koty, to takie, które po prostu w gazecie znalazły ogłoszenie, że oddam "śliczne, malutkie kotki" i nie jestem pewna, czy mogą trafnie ocenić, jak taki odchowany już kociak zareagowałby na inne. Może się okazać, że koci przyjaciel był właśnie tym, na co nasz pupil czekał ![]() Ale oczywiście decyzja zarówno o adoptowaniu kota, czy też dokoceniu, należy tylko do właścicieli. Fajnie, gdy mierzą siły na zamiary ![]() A to ja nie wiem, co to za forum, i tak za dużo czasu spędzam przy kompie i na jakieś kociarskie tematy boję się już patrzeć, bo bym się przykleiła do stołka ![]() Wrzucę moją dwójkę pewnie dopiero jutro, dziś jakiś szalony dzień.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:28.