|
|
#121 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Podejście do Kościoła
[1=13aa9d55ec6ef8489ab3852 d90deb2979ef9d608;4037999 5]No jak to czytam to aż mi się włos jeży na głowie
Mnie też Właśnie. Księża, którzy seksu nie uprawiają (teoretycznie) mają uczyć, jak go uprawiać, co można, czego nie można. Zdumiewające.
|
|
#122 |
|
Zakorzenienie
|
Usiłuję ci uświadomic, że póki co to mówisz o kalendarzyku małżenskim, a nie o npr. Ale widzę, że aluzja nie została zauważona.
|
|
#123 |
|
Wtajemniczenie
|
Coś Ty nie wiedziała?
Jest ryzyko, małe, ale jest. Macica jest wtedy otwartą raną. ---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ---------- Kalendarzyk to jedna z metod npr, sama w sobie nieskuteczna, ale można ją stosować w połączeniu z objawowo-termiczną i już jest większa pewność. O tym pisałam. |
|
|
|
|
#124 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Chodzi o sposób zapobiegania nieplanowanej ciąży. Szczerze to nie jestem aż tak obeznana, ale wydaje mi się, że KK nie popiera antykoncepcji hormonalnej ponieważ tabletki ubezpładniają kobietę, staje się ona jakby sztucznie, przez własną ingerencję niezdolna do zajścia w ciążę. Nie interesuję się tym aż tak bardzo ponieważ nie stosuję tabletek antykoncepcyjnych i nie zamierzam. Co do prezerwatyw no to taaak, zapobiegają ciąży, niby też nie są ok...ale... Ja generalnie uważam, że nie jest wielkim złem ich używanie w sytuacjach gdy para naprawdę nie ma warunków w danej chwili żeby mieć dziecko. !!!!!!!!!!!! Co do NPR - znam małżeństwa, które to stosują, uważają za bardzo skuteczną metodę, dzieci mają tyle ile planowali (i nie 5 a np. 2) i sama chciałabym w małżeństwie prowadzić obserwacje. Uważam, z opinii znajomych, że to skuteczna metoda. Sama jednak nie znam tego w praktyce więc się nie wypowiem dokładniej
Baby I can feel your halo Pray it won't fade away Edytowane przez MoniaS93 Czas edycji: 2013-04-18 o 22:02 |
|
|
|
|
|
#125 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#126 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiele razy zdarzało mi się uprawiać seks podczas okresu, zawsze w gumce, ładnie, czysto, schludnie. Nic mi nie było
|
|
|
#127 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Problemem jest to, że kościół uważa, że wszyscy tak powinni robić. Skutkuje to tym, że w szkołach jest religia zamiast wychowania seksualnego. Bo przecież wytłumaczenie młodzieży jak działa antykoncepcja, nawet to npr, i skąd się biorą dzieci oznacza, że na przerwie wszyscy wesoło pójdą się chędożyyć do szkolnego kibla. Skutkuje to brakiem dostępu do antykoncepcji, dziwnych praktyk w aptekach i u lekarza-powoływaniem się na sumienie (wtf?!) i wykładaniem ludziom jak powinni współzyć według kościoła. Oraz mieszaniem się do polityki i wskazywaniem jakie prawa powinny być ustalone aby kościół był kontent vide in vitro. I to jest dopiero straszne. |
|
|
|
|
|
#128 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#129 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
KK nie popiera antykoncepcji, bo człowiek powinien wykorzystać dar zarządzania własną płodnością dany przez Boga aby z nich małżeństwo korzystało - stąd NPR Ja tez do wszystkich zasad KK przekonana nie jestem, ale nie wyobrażam sobie sytuacji, w której chodzę do spowiedzi mówię te grzechy i za chwilę robią to samo/nie żaluję lub chodze do spowiedzi i nie mówię, albo nie chodzę do niej wcale. To jest hipokryzja. Jeśli kiedykolwiek mi coś będzie tak w KK przeszkadzać, że sobie to sama nie przetłumaczę mimo wysiłkow, inni ludzie i księża nie pomogą to będę się czuła jak bezdomna, bo nie chcę być katolikiem tylko z nazwy. Nie wiem tez co zrobie jak wyjdę za mąż i chłop mnie porzuci, a ja nie będę miała na to wpływu. |
|
|
|
|
|
#130 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To równie dobrze mogliby zabezpieczać się hormonalnie. Naprawdę nie ma różnicy - w obu przypadkach nie dochodzi celowo, przy użyciu innych środków niż własna niepłodność, do zapłodnienia.
|
|
|
#131 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego nie wszyscy latają do spowiedzi.
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#132 |
|
Rozeznanie
|
Nie wiem czy stosowanie prezerwatyw w małżeństwie sprawia, że nazywasz się katolikiem a nim nie jesteś. Ksiądz nie wychowa następnych dzieci małżeństwu które ma ich już kilkoro.
W Piśmie Świętym nie jest nic powiedziane na temat antykoncepcji, z tego co mi wiadomo. Wszystko to jest interpretacja księży, na taki a nie inny stosunek KK do antykoncepcji składa się wiele czynników. Oczywiście nie neguję opinii Kościoła i generalnie ją popieram ale mam swoje wątpliwości i uważam, że ta kwestia nie jest wcale taka oczywista. Co do pękających prezerwatyw - pierwsze słyszę.
Baby I can feel your halo Pray it won't fade away Edytowane przez MoniaS93 Czas edycji: 2013-04-18 o 22:12 |
|
|
|
|
#133 |
|
Wtajemniczenie
|
Jak nie czują takiej potrzeby to nie latają. Ja czuję.
|
|
|
|
|
#134 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Czyli głównym celem małżeństwa jest płodzenie dzieci?
|
|
|
#135 |
|
Rozeznanie
|
Ja również 'latam do spowiedzi'
Ale uważam, że nie można przeginać w żadną stronę. Nie wyobrażam sobie pytać księdza o wszystko wszystko wszystko. Są różne małżeństwa, to co sprawdza się u kogoś, u kogoś innego nie sprawdzi się.Tak, głównym celem małżeństwa pojmowanego według KK jest posiadanie dzieci. Nie oznacza to jednak, że gdy się je już ma bądź aktualnie nie można ich mieć to trzeba zrezygnować z życia seksualnego!
Baby I can feel your halo Pray it won't fade away Edytowane przez MoniaS93 Czas edycji: 2013-04-18 o 22:16 |
|
|
|
|
#136 |
|
Zakorzenienie
|
Ale nikt cię ze spowiadania się nie rozlicza. Tylko z tego, że rzucasz gdzies zasłyszanymi hasłami, a sama nie masz żadnego, powtarzam żadnego doświadczenia
|
|
#137 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dlatego jedni ludzie są ludźmi wierzącymi w Boga, a inni są wierzącymi w Boga+ katolikami. |
|
|
|
|
|
#138 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#139 |
|
Wtajemniczenie
|
Aha, to według Ciebie mam nie brać pod uwage teorii tylko sama na wlasną rękę zdobywać doświadczenie i w ten sposob narażać się na konsekwencję błędów na drodze zdobywania doświadczenia? Tylko, że błędy w sferze seksualnej są czesto nieodwracalne i wole dmuchać na zimne zamiast ignorować, że 5 na 6 moich znajomych pękła kiedyś gumka.
|
|
|
|
|
#140 |
|
Rozeznanie
|
Ja akurat jestem ufna w stosunku do naturalnych metod i uważam je za skuteczne ale to są zasłyszane opinie i nie mogę tego potwierdzić własnym doświadczeniem.
Łatwo wydajesz sądy, ten kto stosuje prezerwatywy nie jest katolikiem? Zdziwiłabyś się chyba jak wielu naprawdę praktykujących katolików ma wątpliwości w tych sprawach
|
|
#141 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:19 ---------- Cytat:
|
|
|
#142 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jak ktoś nie chce mieć dzieci, z własnego wyboru i woli przygarnąć sierotkę? Oj, smażyłabym się w piekle, smażyła
|
|
|
#143 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
KK wyróżnia dwa cele współżycia: 1. prokreacyjny 2. okazywania czułości i miłości do tego możesz również doliczyć sobie orgazmy jako przyjemny gratis ---------- Dopisano o 22:22 ---------- Poprzedni post napisano o 22:21 ---------- Cytat:
Komuś kto nie chce mieć dzieci biologicznych niestety w KK ciężko. Bo na ślubie przysięga się miłość i odpowiednie wychowywanie dla ewentualnych potomków, a KK niechęć do dzieci tłumaczy niedostateczna miłością małżonków Edytowane przez skrywana_fantazja Czas edycji: 2013-04-18 o 22:23 |
||
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#144 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#145 |
|
Rozeznanie
|
Ogólnie martwi mnie te spłycanie bycia katolikiem do spraw seksu.
Uprawia seks przed ślubem - nie jest katolikiem Stosuje antykoncepcję - nie jest katolikiem Stosunek oralny bez zakończenia w pochwie - nie jest katolikiem A jak kłamie, pracuje nielegalnie, obgaduje innych to też nie jest katolikiem? Pan Bóg i Kościół Katolicki to naprawdę nie tylko kwestie seksualne. Martwi mnie łatwość osądzania w tych kwestiach. -> Sama nie popieram współżycia przed ślubem i antykoncepcji a jestem w stanie to wszystko zrozumieć. I nikt nikogo za to z Kościoła nie wyrzuca. Gdzie ja napisałam, że trzeba zrezygnować z życia seksualnego nie podejmowanego w celu prokreacji? Napisałam coś zupełnie odwrotnego, przecież czarno na białym napisane.
Baby I can feel your halo Pray it won't fade away Edytowane przez MoniaS93 Czas edycji: 2013-04-18 o 22:25 |
|
|
|
|
#146 |
|
Wtajemniczenie
|
Jak żyję nigdy mi nie pękła, i nigdy nie słyszałam o przypadku (i nie piszę o bravo girl, tylko o znanych mi ludziach) aby komuś się to przydarzyło. A nie, sorry, było w Przyjaciołach
Jeśli ktoś potrzebuje sobie zracjonalizować powód, dla którego czegoś nie robi albo coś robi, to sobie zawsze zracjonalizuje, choćby była to najbardziej bzdurna rzecz na świecie
Edytowane przez szarri Czas edycji: 2013-04-18 o 22:26 |
|
|
|
|
#147 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#148 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Okaż trochę pokory. Serio. Jak nie współżyłam i byłam jeszcze dziewicą też myślałam, że znam się na wszystkim najlepiej. Myślałam "rany jak to mozliwe, że ktoś wpadł albo nie używał gumki.Przecież to niedorzeczne.Ja zawsze będę i nigdy nie popełnię błędu". I co? No pstro bo seks to nie matematyka ani gimnastyka. I życie prostuje wiele ideałów. |
|
|
|
|
|
#149 |
|
Zakorzenienie
|
Dziecko adoptowane jest dla rodziców niczym własne, więc w czym problem? Jest to potomek - przekazuje mu się wartości, wychowuje się je, po prostu nie pochodzi z ciała matki i nie jest genetycznie spokrewnione z rodzicami.
|
|
#150 |
|
Zakorzenienie
|
I jesli chodzi o npr, nigdzie nie napisałam, że wątpię w skuteczność, więc mi tego w usta w nie wciskaj
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:50.