|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1471 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Na słoneczko wystaw brzuszek, niech ogrzeje się maluszek! Mamy VII-VIII 2013- c
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;40386004]A ja właśnie zauważyłam, że opuchlizna, którą mam na kostce, powiększyła mi się :/
Ale wciąż opuchnięta jest tylko jedna kostka... Nie wiem, co to oznacza, robiłam 2 tygodnie temu badania na nerki, wątrobę, mocz i wszystko było OK. Ciśnienie w normie.... Czy któraś z Was też ma opuchnięte kostki? (ale chodzi mi o taką opuchliznę, która nie znika po nocy)[/QUOTE] Ja mam Muszę koniecznie powiedzieć o tym ginowi, chociaż teraz ciężko mi już stwierdzić czy to akurat od ciąży, bo swoich kostek już dawno nie widziałamCytat:
A wózek rzeczywiście super, ile kosztuje?
|
|
#1472 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Na słoneczko wystaw brzuszek, niech ogrzeje się maluszek! Mamy VII-VIII 2013- c
Cytat:
Prawie każda z nas ma takie myśli, czasem myślę sobie, że przecież dziecko we mnie to nawet jak nie mówie głośno wszystkiego to On pewnie czuje, słyszy te mysli i mi wstyd
|
|
|
|
|
#1473 |
|
Zakorzenienie
|
ide zaraz sie wykompac włoski umyć ogarnac moze brwi wyprasować sterte zrobic obiad a pozniej do Endo a wieczorem spotkanie z kolezanka,wiec ... bede Was podgladac na tel
milego dnia zycze wszystkim. (chodziaz jeszcze chwile tu siedze haha) |
|
|
|
#1474 |
|
Konto usunięte
|
Dzięki Dziewczyny za odpowiedzi.
Wiecie, schizuję trochę, ale póki ciśnienie jest OK, to się nie martwię aż tak. A skoro i Wam się to zdarza, to uznaję, że to normalne i powiem o tym ginowi w środę dopiero, nie będę dzwonić. |
|
|
|
#1475 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Też czasami myślę o tym, że to za wcześnie, że może nie jestem gotowa, ale skąd wiesz, że takich myśli nie miałabyś po 30?
|
|
#1476 |
|
Zakorzenienie
|
A co to za wózek? I czemu cena aż tak przerażająca?
|
|
|
|
#1477 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() najgorzej czuję się z powodu tego, jak traktowałam tę ciążę na początku
|
|
#1478 |
|
Raczkowanie
|
czarownica Wkladki bella juz na poczatku mnie zawiodly ale kupilam w rossmanie Lansinoh i one wygrywaja,trzymaja sie na miejscu,sa cienkie i bardzo chlonne.
|
|
|
|
#1479 | |
|
Raczkowanie
|
Tak czesc h&m i czesc zara
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#1480 |
|
Zakorzenienie
|
O boże, aż mnie dziecię kopnęło, jak przeczytałam cenę
![]() No, ale miło sobie popatrzeć
|
#1481 |
|
Zakorzenienie
|
no to ja już nie wiem, które pampersiaki kupić
![]() idę coś zrobić w chałupie. |
|
|
|
#1482 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja jestem bardzo szczesliwa, ciesze sie ze bede miala dziecko ale tez gniebi mnie to, ze moze za szybko? kurcze glupia jestem moje dziecko za chwile mi nakopie za to co mysle
|
|
|
|
|
#1483 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Emmaljunga, chyba placi sie za marke, jakas szwedzka firma to jest i ten ktory Nam siebpodoba jest skorzany, full wypas ale czy warty swojej ceny to nie wiem...
|
|
|
|
|
#1484 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1485 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tak szczerze, nie wiem jak muszą czuć się osoby, które w pełni świadomie decydują się na dziecko, nie mają większych kłopotów zdrowotnych czy finansowych i przez ten okres przechodzą bez żadnych wątpliwości czy zająknięcia. Też mnie przeraża, że będę za kogoś odpowiedzialna aż tak, bo do tej pory, jako najmłodsze dziecko musiałam martwić się tylko o siebie. Ale naprawdę, naprawdę nie wiedziałam też wcześniej, że można kogoś pokochać tak jak ja kocham to maleństwo w brzuchu ![]() Cytat:
|
|
#1486 |
|
Raczkowanie
|
Siara ciekla ze mnie juz 2msc temu i wlasnie wkladki lansinoh sprawdzily sie idealnie sa drogie ale naprawde warto je kupic. Ide posprzatac auto bo baby z dziadem tylko tam brak.
|
|
|
|
#1487 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z mojego używanego za 540 zł bardzo się cieszę
|
|
|
|
|
#1488 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
gorzej niż na początku ciążyJa kupiłam sobie wkładki z babyOno, chyba takie miała moja siostra i zużyła mnóstwo opakowań. Opinie też mają nienajgorsze
|
|
#1489 |
|
Zakorzenienie
|
ja juz cos zrobilam w chalupie... położyłam się w sypialni
|
|
|
|
#1490 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zawsze to +10 do lansu na mieście ![]() Ja byłabym nawet bardziej zadowolona z wózka, który jest dobry jakościowo i tańszy, nie lubię przepłacać za coś, co w dużo niższej cenie jest dobre ---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:46 ---------- hahaha czarownica, ze mnie przykład bierzesz?
|
|
#1491 | ||
|
Wtajemniczenie
|
tweedledee jakbyś chciała, to napisz mi na priv maila to Ci prześle bo mam w wordzie wklejone wszystkie wyprawki które wklejały dziewczyny i jeszcze parę innych i ja z tego zrobiłam swoją. Mi się bardzo przydała taka zbiorcza lista
Cytat:
Cytat:
Przyszła mi paczka od rp_77
|
||
|
|
|
#1492 |
|
Zakorzenienie
|
A tak w ogóle pamiętam temat koszuli do porodu, zresztą wiele o tym czytałam - koszula ma być wygodna i do wyrzucenia od zaraz
![]() A ostatnio dostałam od siostry 3 super koszule do karmienia(już wyprane i wyprasowane), jedną wybrałam jako piżamę, bo akurat zapomniałam swojej Na co siostra do mnie, że właśnie doznała deja vu, bo w tej koszuli rodziła, hahahahah doznałam szoku. ŻADNEJ plamki na nie niej ma, ma dalej swoje kolory i jest mięciutka
|
#1493 | |
|
Zakorzenienie
|
Złe wieści... Już wróciłam
![]() Pies się zakopał pod łóżkiem... on też lubi śnieg Widząc kogoś odpoczywającego zawsze mu pomagam ![]() W ogóle masz bardzo oryginalne powody do chwalenia się ![]() Cytat:
Obawiam się, że jak Ci Tż zostaną sami z tymi dziećmi a my zaliczymy zgona to będziemy musiały tworzyć nowe dzieci, bo te nie będą się nadawały do użytku
|
|
#1494 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja butelki zamówię chyba z Aventu, też niezłe opinie czytałam, a co do linomagu to moja siostra też gorąco poleca właśnie ten z zieloną nakrętką Ja dopiero czekam na paczuszkę od rp_77, ale to dopiero w przyszłym tygodniu pewnie przyjdzie A kurier
|
|
#1495 | |
|
Zakorzenienie
|
hehe, całkiem dobre posunięcie. Ja mam łóżko zawalone papierami, ale pomału się już odgruzowuję. Chyba spakowałam do mojej magicznej zielonej (kolor nadziei), wszystkie potrzebne dokumenty.
![]() ---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#1496 |
|
Zakorzenienie
|
płakać nie będę, dziecko to czuje
![]() próbuję w ciąży swój wieczny pesymizm, wzorem mojego tżta przerobić na skrajny optymizm
|
#1497 |
|
Zakorzenienie
|
Dotka kupuję zwykły mały kosz na śmieci. Chodzi mi tylko o to żeby był osobny
WYPRAWKA – LISTA Neni ![]() Do spania: - Łóżeczko + płozy - Materac Hevea Medica lateksowy 120x60 - Ochraniacz na całe łóżeczko 360x30 - Prześcieradło -3 szt. - Ochraniacz na materac do łóżeczka - Kocyki różnej grubości i wielkości - Otulaczek - Karuzela do łóżeczka - Śpiworek cienki – 2 sztuki Do kąpieli i pielęgnacji: - Wanienka duża - Ręczniki z kapturkiem-1 szt na początek- bawełna 100%, o wymiarach 100 cm x 100 cm. Potem albo dokupię więcej albo będę używała dużych dorosłych ręczników. - Termometr do wody – Rossmann - Płyn do kąpieli: 1. Babydream, Pielęgnujący płyn do kąpieli z rumiankiem i pantenolem, (uwaga-rumianek może uczulać) 2. Babydream Kopf bis Fus (ten co ja) - Krem pielęgnacyjny dla niemowląt: 1. HiPP Babysanft, Krem pielęgnacyjny do twarzy i ciała, 2. Babydream, Gesichts und Körpercreme, 3. Pharmaceris Baby, Krem Ochronno-Kojący Do Twarzy Dla Dzieci (od chwili narodzin) - Emolient na suchą, szorstką skórę i wypryski: 1. Atoperal Baby 2.Atopra Med, krem, hipoalergiczny - Mleczko do ciała – może być NIVEA. Na początek najlepiej Oliattum kupić - Krem z filtrem mineralnym do buzi- godne polecenia są : filtry koncernu L'Oreal - czyli La Roche, Bioderma, Vichy, oczywiście Rossmann Babydream z filtrem 50. Sroka -Olejuszka Skarb Matki - Octenistep do przemywania pępuszka i na krocze po porodzie - w opakowaniu 50ml kosztuje dwadzieścia kilka złotych, natomiast w opakowaniu 250ml (czyli 5 razy większym) niecałe 40 zł. - Płatki kosmetyczne do przemywania buzi - Gaziki jałowe do przemywania oczu - Patyczki do uszu z ogranicznikiem - Sól fizjologiczna do przemywania oczu (jak najmniejsze ampułki-te po 5 ml) - woda morska - do noska Marimer - Miękka szczotka do włosów+grzebień - Nożyczki lub obcinak do paznokci – ponoć te dla dzieci są do niczego i można swoimi, polecane są ew. nożyczki firmy Chiccko lub Cążki BabyOno (te kupiłam). - Aspirator Katarek do noska - Gruszka na codzienną kozę dyżurującą ![]() Brudy: - Proszek do prania dla niemowląt – Dzidziuś, Biały Jeleń lub Jelp z Lidla - Delikatny płyn do płukania ubranek - Dzidziuś - Kosz wiklinowy na brudne ubranka - Kosz na pieluchy Do przewijania - Przewijak twardy na łóżeczko 70x50 - Mokre chusteczki do przecierania pupy: 1. Lidl Tujurs Baby Wipes Sensitive najlepsze-zielone 2. Huggies, Natural Care – też zielone 3. Rossmann, Babydream – białe 4. Real, TiP Baby wet Wites 5. Real quality baby wet wipes fresh - Pampersy: 1. Pampers Premium Care, 2. Pampers, Newborn 3. Dada Premium - Pieluszki tetrowe 30 szt (mam 20 sztuk) - Maść na odparzenia – Linomag w słoiczku z białą nakrętką - Maść na zdrową pupę - Linomag w słoiczku z różową nakrętką Na wyjście z domu: - Wózek + zabawka do wózka - Parasolka przeciw słońcu - Moskitiera na wózek (niezbędna podczas wieczornych spacerów) - Folia przeciwdeszczowa na wózek - Termoopakowanie na butelkę (?) Do karmienia naturalnego: - Wkładki laktacyjne do biustonosza - BabyOno Premium +. - Laktator elektryczny lub ręczny –mam ręczny BabyOno Do karmienia butelką: - Butelki najlepiej antykolkowe - dr brownsa z rurką odpowietrzającą, jeśli karmienie piersią to wystarczą 2 szt. 125/150 lub 230 ml. Lepiej większą wziąć. - Smoczki do butelek o małej sile przepływu (mam butelkę i smoczek w zestawie z laktatorem) - Mleko modyfikowane dla noworodków (w razie W) - Bebilon Pepti (na skazę białkową) - Szczotka do butelek - Tommee Tippee - Śliniaki Rzeczy pomocne: - Smoczki uspakajające – kupiłam Lovi – 2 sztuki, polecane też są firmy: MamBaby, Nuk Genius - Pojemnik na smoczki - Termometr do ciała – zwykły bezrtęciowy - Leżaczek-bujaczek Fisher Price - Fotelik samochodowy – od znajomych dostaniemy - mata edukacyjna – od znajomych obiecana ![]() - rogal do spania i karmienia Leki: -herbatka koperkowa HIPP, -coś na kolkę kup (Infacol, Esputicon , Sab simplex, Delicol-dla noworodków już), -paracetamol w czopkach dla dzidzi np. Efferalgan w czopkach - czopki glicerynowe dla dzidzi, - maść majerankowa - herbatka na laktację - rossmann BioStillte. - kora dębu do podmywania i nasiadówek po porodzie Na kolki – najlepszy Esputicon (ma 980mg/g, bobotic ma 66,66mg/g, saab simplex - 69,19mg/g) - daje się dosłownie 1-2 krople, a nie np. 1 ml... Wyprawka do szpitala dla mamy torby do szpitala przyszykować dwie: jedną dla siebie na czas porodu i leżenia poporodowego, a drugą dla męża- tą ma zabrać na dzień wyjścia (tam mają być ciuszki dla dzidzi jak i nasze rzeczy). Niezbędne dokumenty: - dowód tożsamości - dowód ubezpieczenia - RMUA - NIP pracodawcy - karta ciąży - oryginały wyników badań z okresu ciąży (grupa krwi i Rh, morfologia i badanie moczu, HBS, WR, wyniki badań USG, inne istotne wyniki badań czy konsultacji) Na czas porodu: - koszula do porodu, której nie będzie ci żal ubrudzić - ciepłe skarpetki - jednorazowa lewatywa, maszynka do golenia (jeśli chcesz, aby wykonano lewatywę) - pomadka ochronna do ust (wysuszają się podczas oddychania) - woda mineralna niegazowana z dziubkiem - czekolada/landrynki Na okres poporodowy: - chustki jednorazowe do intymnej - mydło biały jeleń koniecznie - Tantum Rosa – 10 saszetek + spryskiwacz - jednorazowe pieluchy w kształcie podpasek Bella Mama (3 paczki) - podpaski (przydatne od około czwartego dnia po porodzie) - podkłady na łóżko jednorazowe, 90*60 - 5 szt. - Seni - majtki jednorazowe (ok. sześć sztuk) lub siateczkowe- firmy hartmann pakowane są po trzy - trzy koszule nocne do karmienia – mam 2 na ramiączkach, kupić 1 szt. z rękawem - szlafrok – ten mój czarny - kapcie i klapki pod prysznic - dwa biustonosze do karmienia-bardzo jest polecany biustonosz marki Triumph Mamabel Plain - maść na obolałe brodawki- Bepanthen baby (trzeba zmywać przed karmieniem), Floslek, Rossmann, Babydream fur Mama, Ziajka lano-maść mamma mmia lub Maltan (nie trzeba zmywać) - osłonki na piersi- kapturki Canpol lub Medeli, ale Canpol tańsze i tak samo dobre (na razie nie kupuję) - szczoteczka, pasta, żel do mycia, krem, kosmetyki do malowania - ręczniki, których nie żal wyrzucić - papier toaletowy - podkładki jednorazowe na WC - ręczniki papierowe - sztućce, kubek, talerzyk - telefon i ładowarka - pieniądze na nieprzewidziane wydatki i TV - jasiek swój - jedzenie - frotki, wsuwki - Apap Edytowane przez Neni1984 Czas edycji: 2013-04-19 o 12:02 |
|
|
|
#1498 |
|
Zakorzenienie
|
Wy też tak macie, jak do pysznej kawusi dolejecie sporo mleka i kawa robi się ciepła, to pochłaniacie ją na 3 łyki?
Chciałabym, ale nie potrafię się delektować, zawsze zadziwiałam tym otoczenie
|
#1499 |
|
Zakorzenienie
|
Magolina jakoś daje rade, brzuch nie boli, mlode sie rusza a ja leżę
|
|
|
|
#1500 | |
|
Zakorzenienie
|
Tweedledee, z Oliath nie wezmę dziś przykładu, Ona za pracowita jest, ale to nasze leżenie to też ciążka sprawa, szczególnie w moim przypadku jak zmieniam dowolnie wybrany bok
Anulka, dla chcącego nic trudnego, u mnie parę rzeczy poleciało na komode, krzesło i podłoge. Sprzątne później ![]() ---------- Dopisano o 12:02 ---------- Poprzedni post napisano o 11:59 ---------- Cytat:
Znaczy się my się z Tż dopełniamy: ja go próbuję dołować, on mnie nastraja optymistycznie z różnym skutkiem
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:20.

Muszę koniecznie powiedzieć o tym ginowi, chociaż teraz ciężko mi już stwierdzić czy to akurat od ciąży, bo swoich kostek już dawno nie widziałam
haha, witaj w klubie roztepowcow, ja niestety tez mam sklonnosci wiec nawet sie tym nie przejmuje, licze ze po ciazy znikna
dlaczego ten czas tak szybko leci, ciaza to najpieknieszy stan dla mnie
chcialabym byc nadal w 5 miesiacu i w ogole, mysle sobie urodze dziecko za chwile, czas tak szybko przeleci a bedzie mial roczek itd a przede mna co? poszukanie nowej pracy- wiadomo, ale juz bedzie wieksze cisnienie na antykoncpcje no bo niw chce sie zdecydowac na kolejne dziecko po roku, czuje jakbym juz powoli spelnila wszystkie role w swoim zyciu, boje sie tych lat przede mna, beda dni radosne ale tez pelne niepokoju. czasem glupio mysle i zastanawiam sie, ze moze za wczesniej sie zdecydowalismy na dziecko po slubie, moze powinnismy dac sobie czas... z drugiej str wiem ze nie wytrzymalabym bez dziecka, zawsze chcialam zobaczyc jak to jest miec w sobie dziecko, porod i jak to jest miec dziecko. juz wczesniej pisalam o tym wiec nie krzyczcie ;/ ja po prostu czasem za duzo mysle