|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2971 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Listopadowo-Grudniowe Mamusie 2013 :-)
|
|
|
|
#2972 |
|
Zakorzenienie
|
ja zapłacę 70 zl i mi zrobi
bo w 11/12 tc mam darmowe
|
|
|
|
#2973 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie idiotyczne jest narażanie matki na stres robiąc jej USG jak jeszcze może nic nie zobaczyć A po za tym dowcipne USG w krajach wysokorozwiniętych odchodzi do lamusa (radzę się Wszystkim zainteresować dlaczego)Oczywiście to moje zdanie i nikogo nie chcę obrazić ![]() Ja tylko raz będę miała ten stres, które każda z Was przeżywa kilka razy zanim tak naprawdę można stwierdzić czy dziecię się dobrze rozwija. Tak naprawdę dopiero z genetycznego można coś się dowiedzieć o stanie dziecka, więc po co wcześniej patrzeć? A po za tym USG to bądź co bądź promieniowanie. Mam nadzieje że nie zabrzmiałam jakbym atakowała. Nie chcę nikogo urazić. Chcę tylko wyrazić moje zdanie na ten temat.
|
|
#2974 |
|
Zakorzenienie
|
Peggy, no nie wiem czy raz. Jakbym miała 1 USG w 12 tc to cały czas bym się denerwowała, czy wszystko jest ok, bo gtak naprawdę wcześniej nic bym nie wiedziaa -nawet tego, czy jajo jest puste czy nie. Ja nie mówię, ze należy sobie robic usg co 2 tygodnie, bo tego zwolenniczka też nie jestem.
A po co wcześniej patrzeć, nie wiem - może czasami ciąża jest zagrożona i dowiedzieć się można tego dzięki USG? Tak mi się wydaje w każdym razie |
|
|
|
#2975 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie! Ja dzisiaj mam wizytę i usg. Zaczynam się denerwować. Zaraz muszę się szykować, bo mamy jeszcze parę rzeczy z mężem do załatwienia. Mam nadzieję, że wszystko będzie ok i wieczorem uda mi się coś napisać jak było.
|
|
|
|
#2976 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2977 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam 13 maja, więc Cię pobiłam.
![]() Dziewczyny ponawiam pytanie, czy USG genetyczne, o którym piszecie = to jest to samo co : Ultrasonograficzna diagnostyka prenatalna płodu - USG „genetyczne” w 11-13 tygodni + 6 dni ciąży z oceną komputerową szacowanego ryzyka wystąpienia u płodu zespołu genetycznego - możliwa również ocena ryzyka w połączeniu z wynikami badań biochemicznych matki - wolnej podjednostki beta-hCG i białka PAPP-A; Badanie akredytowane przez The Fetal Medicine Foundation (certyfikat FMF nr. 90284) - badanie wykonywane głowicą przezbrzuszną; bo właśnie 13 maja mam mieć USG z oceną przezierności karkowej itp. ale z kolei jeden lekarz mi powiedział, że prawdziwe USG genetyczne jest płatne. I już sama nie wiem jakie mam mieć. Piszecie o tych USG genetycznych, ale to chyba chodzi o standardowe USG między 11 a 13 tygodniem i nie będzie ono połączone z tymi badaniami PAPPa?? |
|
|
|
#2978 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie pare dni nie pisalam ale naprawde nie mialam czasu szybko przeczytalam co napisalyscie a ze jest tego duzo to i tak mi zajelo to troche czasu i spadalam .U mnie dzisiaj dobre wiadomosci
Bylam po recepte u lekarza a on zrobil mi usg chcial zobaczyc czy jest zarodek bo mowil ze nie potrzebnie bede brala tabletki jak jest puste jajo. Bardzo sie ciesze bo jest zarodek i serduszko Wedlug miesiaczki jest 8 tydzien i 1 dzien wiec dzidzia musi byc duza. Opis usg dostane w poniedzialek wiec cos wiecej bede wiedziala. Nastepna wizyte mam 10 maja wiec troche czasu ale jestem spokojna ![]() Trzymam za was kciuki i za wasze wizyty . Postaram sie wiecej pisac chociaz teraz znowu weekend i ja mam szkole . Ja nie mam zadnych przeczuc co do plci tzn ja bym bardzo chciala chlopca i dlatego jakos mysle ze bedzie dziewczynka no zobaczymy.U mnie narazie tylko TŻ wie i moj tata bo razem z nami mieszka i bardzo sie z tego cieszy dzisiaj mu potwierdzilam ze jest wszystko ok .Pozdrawiam ![]()
|
|
|
|
#2979 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2981 |
|
Raczkowanie
|
Powiedzcie mi czy jak pójdę na pierwsze usg w poniedziałek to dostanę zdjęcie mojej perełki ?
|
#2982 |
|
Zakorzenienie
|
Ja dostałam od razu
|
|
|
|
#2983 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Witam piątkowo
Ale pędzicie ![]() Dzastin piękne wiadomości Dzidzia mam nadzieję, że dziś już samopoczucie lepsze Antibia Gratki wygranej sesji mam nadzieję, że się pochwalisz ![]() Aaby ![]() Olenka świetne wieści Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Trzymam mocno kciuki ![]() Cytat:
i czekamy an dobre wieści
|
|||||
|
|
|
#2984 | |
|
Zakorzenienie
|
Listopadowo-Grudniowe Mamusie 2013 :-)
Cytat:
)Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2985 |
|
Wtajemniczenie
|
Jejku,ile naskorbalyscie.Nie nadazam
![]() Podczytuje ale nie mam czasu pisac wiec wybaczcie. |
|
|
|
#2986 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2987 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Przezierność karkową bada się na genetycznym, a prenatalne to jest to samo co genetyczne. Cytat:
Maleńka kruszyna pod mym sercem zamieszkała.. Całe jej maleńkie ciałko w moim brzuszku żyło.. W chwili kiedy go ujrzałam, spełniły się moje marzenia i najpiękniejsze sny, bo tą kruszyną jesteś Ty... 17.05.2014- Nasz Dzień |
|||
|
|
|
#2988 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
ostatnio miałam dość wczesnie USG ok 5 tygodnia i zaczeła sie od razu schiza ze ciąza jest opozniona, kazali mi chodzic co tydzien/ dwa i ciągle mieli nowe wizje i coraz gorsze. liczyli według OM i byly duze opoźnienia chociaz ciągle mowilam ze mam bardzo nieregularne teraz chodzę do innego lekarza, on pozno robi USG (co nie znaczy nie inaczej nie bada pacjetki), sam mówi ze ile to juz razy robil USG serca nie ma, kobieta sie denerwuje, przychodzi za 2 tygonie i jest ok, albo ile to juz razy wczesniej lekarze skazywali ciążę na zabieg, on poczekał 3-4 tygodnie i bylo ok. tak naparwdę te pierwsze tygodnie bywają bardzo różne, bo niewiadomo kiedy doszło do zapłodnienia i moze byc tydzien, dwa, trzy róznicy, zresztą te fale też nie są obojętne dla dziecka (co nie znaczy że powodują wady czy cos w tym stylu) tez bym chciala zobaczyc wczesniej dziecko, ale jak mam znowu usłyszec to samo, ze ciąza wygląda na mocno opoznioną i serca brak to wolę poczekać |
||
|
|
|
#2989 |
|
Zakorzenienie
|
Wiecie co... mój mąż jest cudowny
![]() Przeniósł się na stałe na nocki by być ze mną na każdym USG i przy każdej wizycie u położnej. Czy to nie urocze? On z tych co jak nie pośpi w nocy to się nie wyśpi wcale. Teraz pracuje 12 godzin 4 razy w tygodniu, śpi max. 6 godzi (i to na raty) ale nie... "to moje dziecko, muszę przy tym być tak samo jak ty Mamuśko" Trele_Morele. Mam ciarki jak czytam Twoją Historię Kochana. Obym nigdy nie była ale... będąc w Twojej sytuacji postąpiłabym bardzo podobnie Ja wiem że ludzie tu różnie traktują ciążę i ciężarną. Ja jednak mam to szczęście że nie mieszkam w wielkim mieście a na prowincji i moje dziecko już w 5 tygodniu dla pielęgniarki i lekarza było Dzieckiem. 5 lat starań i leczenia... może stąd to "inne" podejście Lekarz mi nakazał jechać migiem na pogotowie jak tylko zobaczę coś innego niz normalnie w majtkach, tak samo kazał się zachować w razie bólu... głowy. Ja naprawdę wiem że jakby coś się działo to będą walczyć o moje Dziecko Znajoma miała w szóstym tygodniu ciąży krwawienia i bóle. No i normalnie zrobili jej USG, dostała leki i... i teraz ma roczną Córkę. Wszystko zależy od tego na jakiego lekarza i jaki szpital się trafi (ja podobnie jak znajoma rodzić w tzw. katolickim szpitalu) Mya1989 Rozumiem Cię. Powiem Ci jednak że... ja wolę tak po Angielsku. Cały czas mam z tyłu głowy historie mojej przyjaciółki. na pierwszym USG powiedziano jej że zarodek na 80% się nie zagnieździ, potem że coś tam się nie wytworzyło a na trzecim że to puste jajo i dali skierowanie do szpitala na zabieg. Resztkami sił dziewczyna umówiła się na prywatną konsultację i okazało się że dziecko jest i to zdrowiutkie. Ma syna i to taki Ancymon że głowa mała. W pudełku pamiątkowym z badaniami USG, z testem, plakietką ze szpitala i perwszymi skarpetkami ma skierowanie na łyżeczkowanie macicy. Kochanie dlatego ja wolę każdą (dobrą czy złą) wiadomość usłyszeć raz. I puki nic się nie dzieję zaufam naturze )00anulka00 tak mi przykro Kochanie. Nawet nie wiem co napisać. Łzy mi się cisną do oczu. A może to zwyczajnie młodsza ciąża niż przewiduje lekarz?
|
#2990 | |
|
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, ze to duzo od lekarza zalezy. Mój mi tylko powiedział, że wg OM to 5/6, ale groszek jest mneijszy, no i nie należy sie martwić. Więc też mi w sumie powiedział,że jest mneijsze niż powinno byc, ale stwierdził, że wszystko ok.
---------- Dopisano o 15:22 ---------- Poprzedni post napisano o 15:17 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#2991 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba za dużo się naczytałam i świruje.
Piersi bolą mnie znacznie mniej niż 2 tygodnie temu. Teraz jest 10 tydzień i 1 dzień. Czy to normalne? Mya1989
|
#2992 |
|
Zakorzenienie
|
wiesz co, też mnie mniej bolą, tylko jak rano się obudzę, jak wstanę to już nie
|
|
|
|
#2993 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wczoraj np. dopiero wieczorem coś je tam lekko poczułam ![]() Choć... jak sutki pomacałam i są wrażliwe wręcz bolesne
|
|
#2994 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
mój narzeczony nie może sobie zmienić na nocki...ale na każde usg będzie brał wolne powiedział ,że dzidzia musi poznać tatusia a tatuś dzidzie.... bardzo mnie to cieszy dopóki nie zobaczył na internecie porodu
|
|
#2995 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie piersi wogóle nie bolały i nie bolą...tylko sie trochę powiększyły i zauważyłam więcej żył na nich
Teraz i tak mamy luksus, że możemy oglądać nasze maluszki...kiedyś takich rarytasów nie było
|
|
|
|
#2996 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak było jeszcze we wtorek, a teraz nic, rano tylko jak się obracam w łóżku zabolą i nic więcej, za to Ulka się rozpycha, bo macica mi chyba rośnie.Czytam na wątku marzec-kwiecień opisy porodów, dałam radę tylko dwa, nawet drugi do połowy, bo łzy w oczach i zaraz bede płakać takie to wzruszające ![]() wgl na początku jak się dowiedziałam, to Pani w sklepie mnie podku**** i zaczęła mi klientka pyskowac, to jak wyszła to ja w ryk i wszyscy klienci mnie pocieszali
|
|
|
|
|
#2997 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2998 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja osobiście nie wyobrażam sobie by Małża nie było ze mną przy porodzie. Wszak to nasze a nie tylko moje dziecko. On ma podobne zdanie, a wręcz uznał że gdybym Mu zabroniła to by się wyprowadził Nie kumam tych bojaźliwych facetów mdlejących na widok krwi Jak dla mnie to skrajnie niemęskie i ja bym nie chciała takiego Tatusia dla mego dziecka. Eh nie mogę się wypowiadać na te tematy bo się przez nie porzarłam z koleżanką Nazwałam jej mąża tchórzem bo bał się nawet pobierania jej krwi. Koniec tematu Peggy ![]() Mój po obejżeniu porodu uznał że te dziecko jest jakieś... dziwne i sine ![]() Nie pamiętam na jakim kanale, ale chyba na TLC leci program "Położne". Jest to program baaaardzo dokładnie i ze szczegółami pokazujący poród w szpitalu w Menchesterze (kamera na krocze ) Jeśli chcecie wiedzieć jak to wygląda to polecam, ale nastawcie się na to że czasami bywa drastycznie (vakum). My oglądamy z TŻ ![]() Piosenka na dziś http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=...ture=endscreen
|
|
#2999 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja jeszcze przed ciążą chciałam córeczkę, a jak już się dowiedziałam, że się udało to jest mi totalnie obojętne czy będzie syn czy córka byle było zdrowe i piękne po rodzicach I przeczuć też nie mam.Mnie piersi też nie bolały i nie bolą. W ogóle się nie zmieniły. Jak widać to sprawa bardzo indywidualna.
|
|
#3000 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
usg genetyczne (prenatalne) bada przezierność karkową, czy są 2 rączki, nóżki i czy przez pęcherz przelewa się płyn oraz tempo bicia serca jak dobrze pamiętam. jest to badanie dokładne, ale krótkie. My CHYBA będziemy robić test potrójny. Cytat:
Nie miałabym dziś również tej ciąży, w której jestem. Ba. Wykrwawiłabym się we własnym łóżku. Moja ciąża wymaga tego abym co najmniej co 2 tygodnie miała usg. I nikt mi nie powie, że to źle. Skoro sytuacja tego wymaga, i tak twierdzi lekarz, to ja się na niego zdaję. Cytat:
---------- Dopisano o 17:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:59 ---------- Przepraszam, mój błąd. Test podwójny i potrójny jest badaniem laboratoryjnym. USG genetyczne po prostu stwierdza nieprawidłowości w budowie, ale czasem jest brane pod uwagę przy potencjalnej ocenie ryzyka wystąpienia chorób genetycznych i jego nieprawidłowy wynik jest też wskazaniem do zrobienia testy podwójnego lub potrójnego.
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:56.

bo w 11/12 tc mam darmowe
(radzę się Wszystkim zainteresować dlaczego)

tzn ja bym bardzo chciala chlopca i dlatego jakos mysle ze bedzie dziewczynka no zobaczymy.

mam nadzieję, że dziś już samopoczucie lepsze
mam nadzieję, że się pochwalisz
Normalnie taka senność mnie dopadła jakby dostała obuchem w tył głowy 

tak było jeszcze we wtorek, a teraz nic, rano tylko jak się obracam w łóżku zabolą i nic więcej, za to Ulka się rozpycha, bo macica mi chyba rośnie.
Nazwałam jej mąża tchórzem bo bał się nawet pobierania jej krwi. Koniec tematu Peggy