|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3031 |
|
Zakorzenienie
|
Listopadowo-Grudniowe Mamusie 2013 :-)
A ja sie dziwnie czuje , jakbym miala pomarancze gdzies od pepkiem I teraz nie Wiem czy to dzidzia czy cos jest nie tak
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#3032 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Listopadowo-Grudniowe Mamusie 2013 :-)
Peggy w ogólę nie zgadzam się z Twoim zdaniem odnośnie usg, choć oczywiście je szanuję. Niestety znam przykład z Iralndii gdzie wcale nie zainteresowały ich plamienia. Dla mnie takie podejście to okrucieństwo, a gdy słyszę naturalna selekcja to dostaję wysypki. W ogóle przestańmy się leczyć niech słabsze osobniki wybiję naturalna selekcja. In vitro też należy wycofać, bo skoro natura tak chciała, to te kobiety nie powinny rodzić. Oczywiście przesadzam, ale niestety tak reaguję na ten temat. W dobie tak rozwiniętej techniki, nie jestem w stanie zrozumieć czemu z tego nie korzystać. Odnośnie negatywnego wpływu promieniowania przy usg (swoją drogą jest ono znikome) rozmawiałam z kolegą, który jest radiologiem i tylko potwierdził moje zdanie na ten temat.
Mi usg też pomogło, choć akurat jest to smutna historia. W każdym razie mogłabym nosić w sobie obumarłą w 5 tyg ciąże do 12 tygodnia. Na pewno nie wpłynęło by to pozytywnie na moje teraźniejsze starania. Edytte bardzo mocno Cię ściskam. To okropne, że musimy takie rzeczy przeżywać. Błagam niech już zakończą się te złe wiadomości. |
|
|
|
#3033 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#3034 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() nie dajmy się zwariować chociaż wiem że trudno ![]() Cytat:
ja jestem straszliwie ciekawa na ile ten poród będzie inny od pierwszego ![]() Cytat:
![]() a na tvn style "o matko" oglądam ![]() Cytat:
Cytat:
tak mi przykro kochana ![]() Cytat:
|
|||||||
|
|
|
#3035 |
|
Raczkowanie
|
jak tam samopoczucie z rana ? U mnie nawet dobrze zjadlam sniadanie ale jak zwykle dopiero za chwile bede sie zle czula. niedlugo doszkoly czas jechac .Za oknem juz ladnie sloneczko swieci moze ladnie bedzie.
|
|
|
|
#3036 |
|
Zakorzenienie
|
a u mnie pochmurnie
![]() mnie głowa od kataru boli, a tak to okej wszystko
|
|
|
|
#3037 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie dzisiaj znowu zabiegany dzień. na 10 do pracy, potem jedziemy do kuzyna |
|
|
|
|
#3038 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Niech to się już skończy!!! Dzień Dobry U Nas dziś troszkę chłodniej.... Wczoraj tak pisałyśmy o truskawkach więc popołudniu byłam w Tesco i musiałam kupić Teraz za to widzę że przerzucamy się na grilla mmm... haha, ale my sobie smaki robimy![]() Ogólnie dziś ma przyjechać potencjalny kupiec na Nasz samochód, pooglądać go itp więc mam nadzieje że go weźmie! ![]() U mnie samopoczucie dziś ok a wczoraj cały dzień mnie żołądek bolał......
Maleńka kruszyna pod mym sercem zamieszkała.. Całe jej maleńkie ciałko w moim brzuszku żyło.. W chwili kiedy go ujrzałam, spełniły się moje marzenia i najpiękniejsze sny, bo tą kruszyną jesteś Ty... 17.05.2014- Nasz Dzień Edytowane przez Dzastin08 Czas edycji: 2013-04-20 o 07:52 |
|||
|
|
|
#3039 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Super ![]() Babku ja nosilam obumarla na początku 8, wykrytą w 12. Nie miałam żadnych początków poronienia. Było zatrzymane i czułam soe rewelacyjnie. Nawet w tym czasie wakacjowalismy.
|
|
#3040 |
|
Zakorzenienie
|
dziękuję dziewczyny za odpowiedzi w sprawie tych badań prenatalnych. U mnie póki co nie ma wywiadu w tym kierunku, ale skoro można to wolę sprawdzić. Dziś pojechałam zrobić badania krwi - test podwójny, niestety odesłano mnie z kwitkiem bo najpierw musi być USG genetyczne i ankieta lekarza i laboratorium nie zrobi takich badań. Trochę szkoda, bo miałam już umówioną wizytę na którą chciałam zanieść wyniki badań i poszłoby za pierwszym razem, a tak najpierw USG, potem test, potem znowu wizyta na omówienie i kilkaset zł w plecy. No ale nie da się. Dziś się czuję fatalnie. Myślałam, że będzie coraz lepiej i o ile wcześniej miałam nudności ale bez tak dzisiaj niestety już musiałam.Edytte, bardzo Ci współczuję, trzymaj się
|
|
|
|
#3041 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bądź dzielna Edytte!
|
|
#3042 |
|
Zadomowienie
|
piękna u mnie zapowiada sie pogoda, wyjazd mamy w planach
|
|
|
|
#3043 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli z tego co się dowiedziałaś wynika, że USG genetyczne i jego wyniki zanosi się do laboratorium jak się idzie na pobranie krwi? Czy dobrze rozumiem? Muszę podrążyć sprawę bo zaczynam sie niepokoić, nie chciałabym czegoś przegapić
|
|
#3044 |
|
Wtajemniczenie
|
A gdzie się wybieracie?
Maleńka kruszyna pod mym sercem zamieszkała.. Całe jej maleńkie ciałko w moim brzuszku żyło.. W chwili kiedy go ujrzałam, spełniły się moje marzenia i najpiękniejsze sny, bo tą kruszyną jesteś Ty... 17.05.2014- Nasz Dzień |
|
|
|
#3045 |
|
Zakorzenienie
|
P
|
#3046 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
Mnie od rana głowa pobolewa, wymioty też jeszcze nie ustąpiły Mam takie zakwasy w nogach po wczorajszym, pojechałam z rodzicami oglądać suknie ślubne i zamówiliśmy |
|
|
|
#3047 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Hej laski, Nie było mnie wczoraj, bo odpadłam w pracy. Lekarz powiedział że przemęczenie, kazał wziąść u swojego lekarza l4 na min 2 tygodnie( oczywiście szef nie wyraził zgody. Więc mam luźniej aczkolwiek i tak w pracy jestem) no ale muszę dużo odpoczywać. Na ból głowy nic nie dali powiedzieli że lekarz musi to sprawdzić itd.. no i wczoraj cały dzień leżałam jak już wróciłam do domu wreszcie, Na szczęście do pracy nie musiałam jeszcze tyrać. Ciągle boli mnie brzuch ale to wynik rozciągania się tam wszystkiego, powiedział mi że na naprawdę silne skurcze to nospe wziąść. A dzisiaj jest lepiej, co prawda głowa boli niemiłosiernie no ale nic nie zrobię. Wypiję kawkę i mam nadzieję ze będzie ok. Przepraszam, że zaniedbałam kilka spraw- klub. Dzisiaj dodam osoby które wysłały PW ale musicie mi wybaczyć, martwię się o swojego bąbelka i chciałam wczoraj leżeć te 15 godzin chociaż, bo wiadomo dzisiaj w pracy aż do poniedziałku.. Dlatego jeszcze raz PRZEPRASZAM i proszę o wybaczenie
![]() Peggy - nie zgadzam się z Tobą, mi lekarz na pierwszej wizycie powiedział - jest wcześnie możemy nie zobaczyć nic, a możemy widzieć tylko pęcherzyk, dlatego proszę się nie załamywać. Nie zobaczyłam nic tydzień później był pęcherzyk a potem dopiero serducho. I uważam, że jakby było coś nie tak to można zacząć podtrzymywać ciąże i wtedy jest większa szansa dotrzymania do 9 miesiąca. Gdybym wiedziała ze dopiero w 12 tyg. mam USG to chodziłabym mega zdenerwowana . Cytat:
super że wszystko ok ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
trzymajcie się Cytat:
olenka1304- napewno posłuchasz serducha na następnej wizycie ![]() Hmm.. cóz miałam pisac? No tak, pytałyście jak sprawdza się gaduły - wchodzicie tak jakby na swój profil i wyświetla się Wam wątki w których się udzielacie - i tam gdzie ilość postów jest to tam klikacie i wyskakuje które miesjce i ilość postów i nick Pytałyście też o klub- tak, napisałam w czwartek wieczorem do Agatki, ze jak nie ma nikogo to mogę przejąc- nie dlatego żeby się "rządzić" czy coś tylko żeby ściągnąć to z niej, teraz zapewne potrzebuje spokoju i nie chciałąm zeby coś jej przypominało tą tragedie. Jeżeli oczywiście ktoś nie chce żebym to ja była " główną" wątkową to ok, wystarczy ustalić. Pisałyście o arbuzach i czereśniach i truskawkach Ja mam w zamrażarce zrobione knedle z truskawkami- czekają aż będę miała ochotę czyli wieczorem Arbuza widziałąm w środę za 4,70/kg w Simply Market ale nie był rozkrojony to nie powiem czy soczysty- czerwony.. a czereśnie też uwielbiam !! OOO i widzę że pisałyście że trzeba będzie II część zakładać- no no no faktycznie- 2 tys postów przed nami hah Co do kalendarza- super pomysł. Można by zrobić coś takiego ; xxx- 24.04.- godz. 15:40 USG ( obstawiam że będzie chłopiec ) aaa- 27.06- godz 11:00 wizyta+USG bo nie każda ma USG połączone z wizytą, - to tylko moja propozycja Ehh.. po tym co czytam ciągle na tych forach i tu u nas tak się martwię o mojego bąbla, a jeszcze jak mi powedział że jjestem na skraju przemęczenia i ze nie dam rady nawet zjeść za niedługo to aż płakać mi się chce Pozdrawiam z chmurnego bytomia z opadami deszczu. Idę się "przeluftować" przed sklep . :/ mam aż 15 minut przerwy, ale jakoś mi słabo .. za godzinę zajmę się klubem
|
|
#3048 |
|
Zakorzenienie
|
Miało być - wstalam , ale z telefonu nie umiem edytowac
co do mojego brzucha , to chyba lepiej ale nadal jakos inaczej .. Oby to byla faktycznie dzidzia , ja bardziej sie czuje jakbym kamien polknela ? Oczywiscie głupia a szefa wspolczuje Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#3049 |
|
Zakorzenienie
|
Trele- dzidzia może się przemieszczać więc pewnie nie jest ciągle w tym samym miejscu, ale może być jej tam wygodnie i akurat tam siedzi sobie.
Obserwuj to miejsce czy nie ma dodatkowo jakiś krwawień. W necie wyczytałam, że należy w takim wypadku leżeć i odpoczywać- jest weekend jak masz możliwość to odpoczywajcie. A co się dzieje z dziewczynami z wątku które już nie pisza? .. MISIA332 ROJKU- MOTYLEK85- SLIMACZEK19- AGACZILLA21- WERONISIEK88- IGUANA333- MALINKA123108- KOCHANECZKA7- ???? no chyba że przeoczyłam ich posty, w każdym bądź razie kilku dziewczyn szczerze nawet po avku nie kojarzę Boli mnie brzuch powyżej jajnika. :/ dziewczyny ktore nie sa na 1 stronie niech napisza pw do pomadki
.. Edytowane przez ryba91 Czas edycji: 2013-04-20 o 11:44 |
|
|
|
#3050 |
|
Raczkowanie
|
Powiedzcie mi,od kiedy jest okres ochronny w pracy? od momentu kiedy zachodzimy w ciąże czy od 3 m-ca bo już różne wersje słyszałam
|
#3051 |
|
Zakorzenienie
|
Ilonko ja słyszałam że od 3 miesiąca
Co do dziewczyn to nawet więcej gdzieś uciekło.. sądząc po postach .. źródło - ciazowy.pl Prawo pracy chroni kobietę od początku ciąży, tj. od momentu poczęcia. Istniejące niekiedy w świadomości kobiet przekonanie, że szczególna ochrona przewidziana przez przepisy prawa pracy przysługuje dopiero od trzeciego miesiąca ciąży, jest błędne. Podstawowy w tym zakresie akt prawny – Kodeks pracy (obowiązujący od 1 stycznia 1975 r.) zawsze obejmował ochroną kobiety w ciąży od samego początku. Szczególna ochrona kobiet w ciąży znajduje wyraz w szeregu regulacji prawnych, na które składają się m.in.: zakaz wypowiadania oraz rozwiązywania umów o pracę w okresie ciąży (art. 177 § 1 kp; dopuszczalne jednakże rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownicy oraz wypowiedzenie w razie ogłoszenia likwidacji lub upadłości pracodawcy); w przypadku terminowych umów o pracę oraz umów na czas wykonania określonej pracy - przedłużenie z mocy prawa czasu trwania takich umów do dnia porodu, jeżeli miałyby one ulec rozwiązaniu w czasie ciąży (art. 177 § 3 kp); zakaz zatrudniania w godzinach nadliczbowych i w porze nocnej (art. 178 § 1 kp); ograniczenie czasu pracy do 8 godzin na dobę bez względu na stosowany przez pracodawcę system i rozkład czasu pracy (art.148 kp), zakaz zatrudniania w systemie przerywanego czasu pracy bez zgody kobiety ciężarnej (art.178 § 2 kp); obowiązek udzielania pracownicy w ciąży zwolnień od pracy na zlecone przez lekarza badania przeprowadzane w związku z ciążą, jeżeli badania te nie mogą być przeprowadzone poza godzinami pracy - z zachowaniem prawa do wynagrodzenia (art.185 § 2 kp); prawo do wynagrodzenia w pełnej wysokości za czas choroby przypadającej w okresie ciąży (art.92 kp). Co do zasady, ażeby pracownica w ciąży mogła korzystać ze szczególnych uprawnień przewidzianych w przepisach prawa pracy, powinna dostarczyć pracodawcy zaświadczenie lekarskie stwierdzające stan ciąży (art.185 § 1 kp). Zaświadczenie takie nie musi odpowiadać żadnym szczególnym wymaganiom formalnych, ważne, żeby było wystawione przez lekarza i stwierdzało, że kobieta jest w ciąży, ewentualnie określało okres ciąży. Z punktu widzenia kobiety w ciąży niewątpliwie największe znaczenie mają zapisy zakazujące wypowiadania i rozwiązywania umów o pracę w okresie ciąży oraz przepisy przewidujące wydłużenie czasu trwania terminowych umów o pracę oraz umów na czas wykonania określonej pracy do dnia porodu. Z uwagi na rodzaj zawartej umowy lub na stan zaawansowania ciąży istnieją w powyższym zakresie pewne ograniczenia: Po pierwsze, zakaz wypowiadania i rozwiązywania umów o pracę w czasie ciąży nie dotyczy w ogóle kobiet, które z pracodawcą łączy umowa o pracę na okres próbny nieprzekraczający jednego miesiąca (art. 177 § 2 kp). Oznacza to, że kobiecie w ciąży, która ma zawartą umowę o pracę na okres próbny wynoszący np. 1 miesiąc pracodawca może na zasadach ogólnych wypowiedzieć umowę. Po drugie, nie ulegają wydłużeniu do dnia porodu umowy na czas określony zawarte w celu zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w pracy (art. 177 § 31 kp). Umowa o pracę z kobietą w ciąży wygaśnie w terminie, na który była zawarta, bez względu na stan zaawansowania ciąży pracownicy. Po trzecie, nie ulegają wydłużeniu do dnia porodu umowy o pracę zawarte na czas określony, na czas wykonania określonej pracy oraz na okres próbny przekraczający miesiąc, które uległyby rozwiązaniu przed upływem trzeciego miesiąca ciąży (art.177 § 3 kp). Czyli, jeżeli pracownica ma zawartą umowę np. do 1września 2009 r., a w połowie sierpnia dowiaduje się, że jest w 4 tygodniu ciąży, jej umowa o pracę ulegnie rozwiązaniu w pierwotnie określonym terminie, albowiem na dzień rozwiązania umowy, tj. 1 września stan zaawansowania ciąży pracownicy nie osiągnąłby wymaganych 3 miesięcy. Jeżeli zaś w połowie sierpnia pracownica dostarczyłaby zaświadczenie lekarskie stwierdzające, że jest w 12 tygodniu ciąży, wówczas ww. umowa o pracę z mocy prawa wydłużyłaby się do dnia porodu, tj. dopiero z tym dniem uległaby rozwiązaniu. Być może właśnie powyższa regulacja legła u podstaw owego przekonania, że szczególna ochrona przysługuje kobietom dopiero z upływem trzeciego miesiąca ciąży. Warto przy tym dodać, że obliczając upływ 3 miesięcy, pod uwagę bierzemy tzw. miesiące księżycowe. Przyjmuje się, że każdy miesiąc wynosi równo 4 tygodnie lub 28 dni kalendarzowych. Na zakończenie należy podkreślić, że przywołane wyżej ograniczenia istnieją wyłącznie na poziomie ochrony trwałości stosunku pracy. W pozostałym zakresie (przykładowo podanym na wstępie) ochrona kobiet w ciąży jest taka sama - bez względu na rodzaj zawartej umowy o pracę oraz stan zaawansowania ciąży i objęte są nią wszystkie pracownice od momentu zajścia w ciążę. Ps. która dziewczyna zajmie się kalendarzem? Robimy go..?
.. Edytowane przez ryba91 Czas edycji: 2013-04-20 o 11:51 |
|
|
|
#3052 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3053 |
|
Zakorzenienie
|
W Polsce to chyba od momentu jak sama wiesz ze jedtes w ciazy , a w UK oczywiscie od konca 12 tyg. MIsia chyba na stale przeniosla sie na watek wrzesien - pazdziernik tak mi sie wydaje a reszty sama nie kojarze .. Ktos kiedys pytal o zdjecie mojego diabła Antosia wiec dodaje ImageUploadedByWizaz Forum1366451493.865890.jpgImageUploadedByWizaz Forum1366451527.892828.jpgImageUploadedByWizaz Forum1366451641.504583.jpg
|
#3054 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gdzie Ty pracujesz że taka harówka, co? Jaką masz umowe że tak bardzo boisz się o prace? ![]() na mnie dyrektorka krzywo patrzała że chce pójśc na zwolnienie na 2 dni, a jak zadzwoniłam wczoraj że jednak mam do końca przyszłego tygodnia zwolnienie to słyszałam w głosie że mało nie padła, ale trudno, nie będe tyrać z zapaleniem gardła bo po 1 moge sobie narobić większych problemów a po 2 jak pracować z dziećmi nie umiejąc mówić ![]() a klubem się nie martw, powolutku wszystko ![]() Cytat:
przekochany!
Edytowane przez acelinka Czas edycji: 2013-04-20 o 12:08 |
||
|
|
|
#3055 |
|
Rozeznanie
|
Laseczki rozbie porządki, bierze ktoras z was jescze luteine? ja mam 120 tabletek do oddania za przysłowiową czekolade dla synka
zostało mi z recepty a szkoda mi wyrzucac, jak ktos chetny to piszczie na priv![]() ide dalej walczyc:P |
|
|
|
#3056 |
|
Zakorzenienie
|
pracuje w sklepie czynny po 12 h dziennie w większym Centrum Handlowym
a umowa zlecenie, zwykle składki co prawda mnie nie zwolni ale może zarządzić że mam pracować tylko jeden dzień po godzinie w miesiącu i wypłaty dostanę ino 6 pln. :/ No takie są realia. Trele - boski ten diabeł
|
#3057 |
|
Rozeznanie
|
dziecko moje odkurza to ja moze kawał wrzuce na poprawe humorku
![]() Jak zwykle, po ślubie kończy się sielanka, a zaczynają się problemy. Pewnego dnia przychodzi mąż z pracy i okazuje się, że kran w domu przecieka. Żona pyta: - Może byś naprawił kran? Mąż na to: - A co ja, hydraulik? Na drugi dzień mąż miał się zająć pracą w ogrodzie. Żona przypomina: - Może byś skopał w końcu ogródek? - A co ja, ogrodnik? Na trzeci dzień mąż wraca do domu: krany nie ciekną, ogródek przekopany. Mąż się pyta żony: - Kto to wszystko zrobił? A żona: - Sąsiad powiedział, że zrobi to za Ciebie, jeśli upiekę mu jakieś pyszne ciasto, albo się z nim prześpię. - No i co? Upiekłaś? A żona: - A co ja, cukiernik? |
|
|
|
#3058 |
|
Zakorzenienie
|
hahahahahahahahaha
|
#3059 |
|
Raczkowanie
|
Okropnie mnie smucą wszystki przykre wieści.
edytte bradzo mi przykro. Ja sie czuję ostatnio coraz bardziej zmęczona i senna, a nie pracuję w tym momencie, siedzę w domku i naprawdę się nie przemęczam. Czasami się czuję jakbym przekopała cały ogródek. Moja wizyta dopiero 6 maja i oczywiście po nieststy takich smnutnych wieściach nachodza mnie jak zwykle czarne myśli ehhh. Gratuluję wszystkim mamusiom które już chociaż po usg genetycznym są spokojniejsze. I podziwiam te które mają dużo siły na prace i inne czynności. |
|
|
|
#3060 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:59.

KCIUKI DLA ANI 

chociaż wiem że trudno 
Jak dla mnie to skrajnie niemęskie i ja bym nie chciała takiego Tatusia dla mego dziecka. Eh nie mogę się wypowiadać na te tematy bo się przez nie porzarłam z koleżanką
Nazwałam jej mąża tchórzem bo bał się nawet pobierania jej krwi. Koniec tematu Peggy 

tak dzisiaj niestety już musiałam.

Ja mam w zamrażarce zrobione knedle z truskawkami- czekają aż będę miała ochotę
Arbuza widziałąm w środę za 4,70/kg w Simply Market ale nie był rozkrojony to nie powiem czy soczysty- czerwony.. a czereśnie też uwielbiam !!