|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3721 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz XVIII
Cytat:
Świetne masz te jadłospisy, serio! (+ patrz do wypowiedzi Milka1224)Szybko chudniesz? Ile masz do zrzucenia? Cytat:
Dajcie mi kawałek sernika! No nic, aktualnie zadowalam się zwykłym twarogiem ![]() Utrzymanie: I. owsianka z rodzynkami, masłem orzechowym, jabłkiem i serkiem wiejskim II. domowy chleb z bazyliowym pesto, szynką i pomidorem III. tortilla (kupna z ziarnami) z makrelą w sosie pomidorowym, świeżym pomidorem i mixem sałat IV. twaróg półtłusty z dużą pomarańczą i masłem orzechowym (coś mi wcięło nerkowce )
|
||
|
|
|
#3722 |
|
Zakorzenienie
|
R:
1: Szklanka wody z cytryną i miętą, owsianka z 5 łyżek na mleku z bananem, truskawkami i cynamonem 2: Kromka chleba razowego z serem żółtym (późno wstałam i byłam najedzona owsianką )3: Spaghetti (pełnoziarnisty makaron) z pomidorami, cukinią i szpinakiem 4: Zielona herbata, kilka ciastek 5: Kawa, 2 kawałki batonika czekoladowego, miseczka winogron 6: Jajko na twardo, kromka żytniego chleba z masłem i liśćmi szpinaku, zielona herbata Może być?
Edytowane przez Darkoz Czas edycji: 2013-04-20 o 22:07 |
|
|
|
#3723 |
|
Przyczajenie
|
Moje P - dopiero zaczynam, proszę o sugestie
![]() Śniadanie: (Po przebudzeniu zjadłam pasek białej czekolady, od rana może nie fajnie, no ale )Jajecznica na maśle z 2 swojskich jaj, cały pomidor, 5 pieczarek, 2 kanapki z masłem i serem, herbata ziołowa + 3 łyżeczki cukru II Śniadanie: 2 kromki chleba ze smalcem, banan, snickers Obiad: Woreczek ryżu, gulasz z kurczaka, buraczki Podwieczorek: 3 jabłka w cieście, batonik, sok typu "Kubuś" Kolacja: Sałatka warzywna - typowa domowa z ziemniaków, jajek, marchewki, kukurydzy, etc. z majonezem - 2 łyżki Sałatka z brokuła, jajek i prażonego słonecznika z majonezem - 2 łyżki jajko w sosie tatarskim 2 kanapki z szynką, serem i zielonym ogórkiem. Między posiłkami często popijam, o zgrozo, colę, herbatę ziołową - staram się nie pić czarnej. Edytowane przez stukupuk Czas edycji: 2013-04-21 o 13:47 |
|
|
|
#3724 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3725 |
|
Raczkowanie
|
U
1. Owsianka (szklanka mleka 2%) + 2 łyżki płatków owsianych górskich + 2 łyżki musli + niecała łyżka siemienia lnianego mielonego + łyżka siemienia lnianego + łyżka otrąb pszennych + banan + 4 truskawki + 2 orzechy włoskie + 4 łyżki serka wiejskiego 2. Kawa inka (400ml) z mlekiem 2% + jabłko 3. Kanapka - z masłem, kiełbasą, sałata, rukola, kiełki brokuła, plastry: papryki konserwowej, ogórka konserwowego, ogórka świeżego, pomidora, rzodkiewki, oliwki czarne; pół bułki z połową mozarelli + taki sam zestaw warzyw + kubek (400ml) barszczu czerwonego 4. Pierś z kurczaka (~100g) podsmażana na oleju z pestek winogron + 2 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej, warzywa na patelnie z brokułami i kalafiorem, świeże listki szpinaku baby, oliwki czarne i papryka konserwowa. W międzyczasie - sok jabłko-brzoskwinia, herbaty: zielona, czerwona, woda. |
|
|
|
#3726 |
|
Rozeznanie
|
R
7. owsianka z 4łyzek, garsci orzechów laskowych, łyzki otrebów zytnich, szklanki mleka 1,5% + banan i kostka 85% gorzkiej czekolady lindt. 10km bieg ![]() 13.30 obiad: 2 ziemniaki, 2 plastry mostka cielęcego faszerowanego pieczarkami w sosie kurkowym, ogórek surówy 18. podiweczorek: dwa kawałki sernika krakowskiego, batonik toblerone 19. kolacja: serek wiejski 200g, pomidor, pietruszka
|
|
|
|
#3727 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ufff..., ulżyło mi bo już myślałem że zbyt obficie sobie dogadzam ![]() Lasagne z kolacji to łatwizna zaczerpnięta z kuchni raw, ale za to pyszna, lekkostrawna, zdrowa i szybka w przygotowaniu - wprost idealna na kolację. Po prostu kroisz cukinię specjalną tarką na cienkie i szerokie plastry (wystarczą 4), marynujesz je chwilę w oliwie z czosnkiem, sokiem z limonki i ulubionymi przyprawami, potem układasz obok siebie, można oprószyć solą i pieprzem, dajesz na to liście szpinaku baby, pokrojone pieczarki ( używa się surowych, ale ja nie przepadam więc użyłem marynowanych ), pestki dyni, można skropić jeszcze oliwą i zwijamy w taką płaską roladkę, a na wierzch dajemy sos z namoczonych i zmiksowanych w blenderze z wodą, czosnkiem i przyprawami orzechów.PS: Ukradłbym Ci tę focaccię, ale niestety co z białej mąki to póki co nie dla mnie, za to dodatki jak najbardziej Cytat:
![]() 1-1,5 kg na dwa tygodnie Mi wystarcza, przynajmniej się nie głodzę.A do zrzucenia mam 30 kg jeszcze ![]()
Edytowane przez DudiBoy Czas edycji: 2013-04-22 o 14:00 |
||
|
|
|
#3728 |
|
Zakorzenienie
|
[1=513900e90b83d91c2e26787 f916d5639aed43c42;4041701 7]uwagi jak wyżej[/QUOTE]
Dziękuję, zastosuję rady.
|
#3729 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() II posiłek strasznie mały i wręcz nie można nazwać go posiłkiem. Wszystko smaczne tylko jak dla mnie po prostu za mało.
|
|
#3730 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3731 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3732 |
|
Rozeznanie
|
wracam po przerwie.... walka trwa z różnymi skutkami... głównie porażki bo przestałam ćwiczyć ale od maja wracam na zajęcia
R ś : owsianka na mleku, 3 łyżki płatków żytnich, 1 łyżka otrąb żytnich, z małym bananem, 1 łyżka wiórek kokosowych, 1/4 kostki półtłustego twarogu, łyżka domowego (okrutnie kwaśnego) dżemu porzeczkowego, kawa z mlekiem śII : grahamka z sałatą, pomidorem i dwoma plastrami mozzarelli (podgrzana w mikrofali), pomarańcza, 4 suszone morele, czerwona herbata o: sałatka (sałata lodowa, papryka czerwona, pomidor, 2 łyżki kukurydzy konserwowej, ) z grillowanym kurczakiem (1,5 pojedyńczej piersi z kurczaka) z dresingiem (jogurt nat, musztarda, odrobina miodu), czerwona herbata p: jabłko, garść orzechów włoskich k: dwa jajka sadzone z dwoma plastrami szynki, pomidor, ogórek konserwowy +1,5 litra wody zerknie ktoś ?
|
#3733 |
|
Zakorzenienie
|
Moje wczorajsze R:
1. kromka pumpernikielu z maslem, szynka, pomidorem i szczypiorkiem, zielona herbata, kawa z mlekiem 2% i lyzeczka cukru. 2. Paella mojego meza (ryz z kurczakiem i warzywami) 3. Koktajl z polowki banana, duzej ilosci truskawek, troszke mleka, lyzeczka brazowego cukru. 4. Serek wiejski ze szczypirkiem i garscia pomidorkow koktajlowych, zielona herbata Ruch: 30 minut marszo-biegu A dzis: na czczo kub cieplej wody z cytryna 1. owsianka (szklanka mleka 2%, 4 lyzki platkow, lyzka mieszanki orzechow, pestek i suszonych owocow, ze 4 truskawki pokrojone), zielona herbata 2. jogurt grecki, banan, 2 male kawy z mlekiem i kazda z lyzeczka cukru. 3. 2 duszone w cebuli sznycelki + salatka (mieszane salaty, troszke serka plesniowego, gruszka, orzechy wloskie i musztardowo-miodowy vinegret) 4. 2 jajka na twardo + warzywa (salatka z pomidorw, papryka)
|
#3734 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#3735 |
|
Wtajemniczenie
|
R do oceny
![]() I: owsianka (5 łyżek miksu płatków owsianych, żytnich, jęczmiennych, orkiszowych i otrąb) na mleku z jabłkiem, cynamonem i serkiem homo naturalnym. II: dwie kromki domowego chleba żytniego na zakwasie: jedna z wędzoną makrelą i cebulą; druga z bieluchem, 3 plastrami wędzonego filetu z indyka i ogórkiem. III: ryż brązowy, pierś z kurczaka duszona w przecierze pomidorowym z warzywami; mizeria z jogurtem greckim. IV: sałatka z różnych warzyw z tuńczykiem. V: wiejski 200g z warzywami. Do picia woda, ricore z mlekiem i herbaty (zielona i czerwona). Ruch: godzina szybkiego marszu; 1,5 godziny spaceru; ok 45 min na rowerze. |
|
|
|
#3736 |
|
Rozeznanie
|
dziś mało, bo odsypiałam weekend i się późno obudziłam, więc de facto dzień dwa razy krótszy
U 1) 3 mini tosty posmarowane pastą rybno-serową ? (nie wiem dokładnie jaki był jej skład bo jadłam w restauracji) 2) makaron farfalle z sosem pomidorowym, kaparami, czarnymi oliwkami, cebulką i anchois i startym parmezanem. 4) jedna duża gałka lodów o smaku mango 5) kilka łyżek jogurtu naturalnego typy greckiego z orzechami lasowymi, suszonymi morelami, płatkami owsianymi, siemieniem lnianym (taka "papka") 5) bułka żytnio-razowa z plastrem żółtego sera, plastrem krakowskiej, mixem sałat, pomidor 6) mix sałat z odrobiną jogurtu greckiego 7) pomarancza Edytowane przez zakochanaWczekoladzie Czas edycji: 2013-04-22 o 16:48 |
|
|
|
#3737 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3738 |
|
Zakorzenienie
|
Jak bedziecie mało jadły tak bedziecie wyglądały
mieśnie popalone (zjedzone przez głodny organizm) tylko sadło zostało
|
|
#3739 |
|
Zakorzenienie
|
Proszę o ocenę. Jescze nigdy jej nie otrzymałam, bardzo prosze
![]() 1. Owsianka gotowana ma wodzie ( 5 łyżek + troche mleka+ troche jogurtu jogurtu +banan + mus z gotowanych jabłek + cynamon) 2. Pół kostki twarogu z całym świeżym ogórkiem, szczypiorkiem, papryką, pomidorem, spora bułka ze słonecznikiem ( na uczelni) 3. zupa - krem z pora z grzankami z chleba razowego, miseczka oliwek ( prawdziwe czarne z pestką w oliwie, nie w zalewie) 4. Filet z kurczaka smażony bez tłuszczu, fura warzyw na parze (kalafior, zielona fasolka, marchew), sałatka z ogórków konserwowych i pomidora, pare łyżek ryżu brażowego ( nie przepadam, wolę warzywa) Trening "dywanowy" z Jillian Michaels itp. 6. wędzony filet z pstrąga, serek wiejski 200g. Do picia 3x gorzka kawa z mlekiem, dużo herby zielonej, morze wody mineralnej. |
|
|
|
#3740 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Camelia Według mnie jest bardzo ładnie |
|
|
|
|
#3741 |
|
Rozeznanie
|
Uuu
dzień ŁASUCHA ...ocenicie?
|
|
|
|
#3742 |
|
Zakorzenienie
|
[1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;40437482]
Camelia Według mnie jest bardzo ładnie Ufff dzięki wielkie za ocenę i radę |
|
|
|
#3743 |
|
Zadomowienie
|
U
Śniadanie: Grahamka (albo trzy kromki chleba razowego) posmarowana masłem, na to serek wiejski i ogórek II śniadanie: jogurt z muesli Obiad: pół woreczka ugotowanej kaszy jęczmiennej, duszona pierś z kurczaka (marynowana w sosie sojowym), warzywka na patelnię (albo ugotowany brokuł) Ćwiczenia fizyczne ok. 60min Kolacja: Grahamka posmarowana masłem, na to serek wiejski i ogórek plus mały banan Kilka kubków zielonej herbaty plus herbata owocowa - bez cukru Czy przy wysiłku fizycznym (ćwiczenia z Tiffany/Mel B) 60 min prawie codziennie powinnam jeść więcej? Edit: Czy mniej więcej jest OK? Edytowane przez NoisyGhost Czas edycji: 2013-04-23 o 12:16 |
|
|
|
#3744 |
|
Zadomowienie
|
U.
I Owsianka z kaszą manną i otrębami orkiszowymi na półtłustym mleku z: brzoskwiniami w lekkim syropie, serkiem homo, garstką mieszanki studenckiej i przyprawą do sernika II Zupa pomidorowa z mięsem indyczym, ryżem, marchwią, pietruszką i ziołami (+ dokładka) III Jogurt grecki 180g z garścią musli crunchy z orzechami pekan i syropem klonowym; jabłko IV 3 kromki i piętka chleba graham z serami pleśniowymi i papryką Do picia: woda źródlana, czarna kawa, herbaty: zielona i ziołowa.
|
#3745 |
|
Konto usunięte
|
U
I- muesli bio z orzechami, płatkami migdałów i rodzynkami z jogurtem naturalnym gruszka, zielona herbata II miska zupy kalafiorowej III gulasz wieprzowy z warzywami ( paryka, marchewka, seler) + kopytka na deser orzechy laskowe w czekoladzie godzinka ćwiczeń IV- kromka ciemnego pieczywa z serkiem ziołowym, pomidorem i ogórkiem kiszonym, jabłko jest ok? Edytowane przez 201803300917 Czas edycji: 2013-04-23 o 10:07 |
|
|
|
#3746 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
TO jest najważniejszy posiłek dnia dla ćwiczącej osoby. Białko + węglowodany, niezależnie od pory.Na śniadanie zamiast jogurtu zrób owsiankę może? |
|
|
|
|
#3747 |
|
Konto usunięte
|
[1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;40446885]Na moje to brakuje tu białka. Jedynie w gulaszu jest jakieś jego źródło, a powinno być we wszystkich posiłkach. No i zdecydowanie uderza po oczach marny posiłek potreningowy
TO jest najważniejszy posiłek dnia dla ćwiczącej osoby. Białko + węglowodany, niezależnie od pory.Na śniadanie zamiast jogurtu zrób owsiankę może?[/QUOTE] to dopiero plan na dziś wiec mogę dodać coś po treningu np jajko na twardo, a twarożek ziołowy zastąpić naturalnym białym serem ? z owsianka mam ten problem, że jej nie cierpię niestety
|
|
|
|
#3748 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Oczywiście że zastąpić twarożek Mięśnie potrzebują składników do regeneracji po wysiłku żeby się nie spalać.
|
|
|
|
|
#3749 |
|
Przyczajenie
|
W skrócie; mam ED, chcę z tego wyjść, wagę ustaloną przez lekarza już osiągnęłam, ale nie sądzę, aby była ona okej. (Hmm, nie wiem, czy można tutaj podawać?) Celem jest odzyskanie okresu, nie mam go od września. Także wczorajsze U/choć za P bym się nie obraziła.
![]() I: kasza manna na mleku sojowym z różnymi owocami i odrobiną muesli, II: spora razowa buła z dżemem malinowym (od małego nie znoszę wszelkich maseł, margaryn, serków etc. - robi mi się po nich niedobrze), marchewka, III: pierś z kurczaka na parze z pomidorami i mozarellą, ryż z warzywami (biały, jem na mieście, ale raczej wszystko jest tam robione dość zdrowo ), surówka marchew-jabłko-pomarańcza,IV: maliny, śliwki (razem szklanka), 3 małe suszone daktyle, V: duża żytnia buła na pół; z masłem orzechowym/z kremem czekoladowym. Chciałabym jeść ciut więcej, ale się boję. Czy taki jadłospis jest okej? Jak rozkręcić trochę metabolizm? Przyznaję, że mam wątpliwości co do tego, że moja waga jest okej, ale nie mam kogo się poradzić.
|
|
|
|
#3750 |
|
Zakorzenienie
|
Powiedzcie mi co wątek o Allevo robi w dziale dietetyka?
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=637679 Dodam, że podobny tylko o produkcie inaczej się nazywającym (DietaLight) już dawno wylądował na KZ. Mam wrażenie, że moderatorzy faktycznie odpuścili sobie to forum... Ale i tak najbardziej ręce mi opadają nad tymi głupiutkimi dziewczynami, które myślą, że znalazły złoty środek na idealną figurę. Reklamy jednak faktycznie potrafią niektórym wyprać mózg
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:03.

Świetne masz te jadłospisy, serio! (+ patrz do wypowiedzi Milka1224)

)

TO jest najważniejszy posiłek dnia dla ćwiczącej osoby. Białko + węglowodany, niezależnie od pory.