![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Poddaje się już :( - starania o ciążę
Staram się z mężem o dziecko od 2 lat. Moje cykle są nieregularne najkrótszy trwał 27 najdłuższy 40 dni. Od dwóch miesięcy biorę luteinę dopochwową 2 razy dziennie od 16 dnia cyklu przez 10 dni. Nie wiem co dalej robić, lekarza już nie za bardzo chcę zmieniać bo już zrobiłam to 4 miesiące temu bardzo chcemy mieć dziecko.
Wiem, że to nie jest takie hop siup, ale ta sytuacja już zaczyna Nas wykańczać. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Poddaje się już :( - starania o ciążę
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Podróżniczka
|
Staracie się 2 lata i nie zrobiliście badań ? Bo rozumiem, że ty podstawowe badania robiłaś ?
Twój TŻ powinien się przebadać pod kątem jakości plemników. Powinnaś mieć chociaż jeden cykl monitorowany, żeby sprawdzić owulację. Badania hormonów: prolaktyna, progesteron, estradiol, oprócz tego tsh, to tak na początek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
przez 2 lata to troszkę mało...chodzisz do zwykłego gina?? ja bym na Twoim miejscu zmieniła lekarza na klinike leczenia niepłodności tam Cie dobrze pokierują...skąd jesteś??
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jak można starać się 2 lata i nie zdiagnozować nieregularnych cykli czy się nie przebadać pod kątem płodności?! No sorry ale czekacie na cud? Zbadajcie nasienie TŻ, zrób pełny profil hormonów i zmień tego lekarza! CO to za gin który po 2 latach bezskutecznych starań faszeruje Cię progesteronem zamiast zbadać przyczynę nieregularności cykli? Najlepiej pójdźcie do kliniki leczenia niepłodności. Tam są profesjonaliści i przebadają Was i ewentualnie podejmą jakieś leczenie. Weź się w garść i zacznij coś robić a nie jojcz, że sytuacja Was wykańcza bo od tego nie zachodzi się w ciąże. Sama staram sie 3 lata więc nie pojmuje Twojego olewczego podejścia do swojego zdrowia
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niestety tacy są lekarze i niektórzy chca tylko ciągnąc kasę! Ja żałuję tych straconych miesięcy na tych zwykłych ginów....już dawno mogłam iśc do kliniki.... ![]() Dziewczyno My Ci dobrze tutaj radzimy!! Taka jest prawda i najlepiej idźcie do kliniki jak piszemy razem z Amelią
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
A co najmniej zmień lekarza, zrób sobie pełny profil hormonalny - lh, fsh, estradiol, tsh, prolaktynę zwykłą i z obciążeniem, a w 2 fazie (ok. tydzień po domniemanej owulacji - progesteron). I koniecznie monitoring chociaż 2 cykle i badania męża. Mając to, już da się wiele powiedzieć o przyczynach. Wiem, bo sama to przechodziłam. Też kiedyś brałam przez kilka miesięcy bez sensu duphaston na podniesienie progesteronu, gdzie okazało się później, że problemem był brak owulacji spowodowany hiperprolaktynemią... Myśl pozytywnie, ale nie czekaj bezczynnie na cud, bo te nie zawsze się zdarzają
![]() ---------- Dopisano o 19:46 ---------- Poprzedni post napisano o 19:44 ---------- I jeszcze - branie progesteronu od 16dc przy nieregularnych cyklach jest bez sensu, bo jego się podaje PO owulacji, żeby wspomóc ewentualne zagnieżdżenie jajeczka. Jak bierzesz przed, blokujesz owu... Kliniki niepłodności na pewno są dobre, ale bardzo kosztowne. Mi wystarczył bardzo dobry endokrynolog i gin
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Odp: Poddaje się już :( - starania o ciążę
Pójdę się zapisać w najbliższym czasie do innej gin, bo ta co teraz chodze to ma takie podejście...
Mając te 23 lata czuje sie w tym wszystkim jak stara baba Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
zakochana ![]() 20.05.2013 - zdany egzamin na prawo jazdy ![]() 05.06.2013 - "Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne" ![]() 12.06.2013 - odebrałam Prawo Jazdy ![]() Czekamy na fasolinke ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Zrób masę badań, najlepiej prywatnie, do tego zapisz się do kliniki "leczenia" bezpłodności kup in vitro i zbankrutuj
![]() ![]() ![]() ![]() Powodzenia.
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Zacznijcie od badania spermy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Irmith ja wiem ze czasem czynnik psychiczny wrecz przeszkadza ale nie czarujmy sie, dziewczyna poza wizyta u srednio rozgarnietego gina nie zrobila NIC a juz sie poddaje
![]() Czekolladowa zycze ci zebys znalazla szybko dr ktory cie dobrze poprowadzi i zebys juz niedlugo tulila maluszka. ale zajrzyj na watki staraczkowe i zobacz jakie cuda dziewczyny wyprawiaja, ile badan, wizyt, monitorowania - a sie nie poddaja
![]() |
#15 | |
Wtajemniczenie
|
Oczywiście że tak ale nie są one jednoznaczne. Mój mąż miał takie wyniki że nie było szans na zapłodnienie bo plemniki leżały i się opalały
![]() Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
4lata sie starałam. Mam juz 31lat , a Ty dopiero 23 wiec masz kupę czasu na staranie. Nie ciskaj sie tak bo to nie ma sensu.
Najpierw Twoj Tz powinien zbadać siebie . Ty możesz kupić sobie paski owulacyjne i badać siebie sama. U mnie od razu wyszło, ze nie mam owul co potwierdziła lekarz. Dostałam leki na owul,ale i tak nic nie pomogły. Z Tz juz olalismy kwestie dziecka i wyluzowalismy i w najmniej oczekiwanym momencie okazało sie, ze jestem w ciazy. Obecnie 7mc ![]() Przedewszystkim trzeba sie zbadać konkretnie i nie dać sie zwariować ![]()
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Dziewczyny nie przestawajcie się starać mój wujek był bezpłodny 10 lat potwierdzone na papierze od wielu lekarzy, a tu co..? po dziesięciu latach WPADKA
![]() ![]() za wszystkie staraczki trzymam mocno kciuki!! ---------- Dopisano o 12:47 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ---------- Cytat:
![]() No właśnie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
my się staraliśmy o dziecko 1,5 roku - nie miałam monitoringu cyklu bo żaden lekarz nie chciał mi go robić, a odwiedziłam kilku (ale na nfz, nie prywatnie)
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
dziękuję za wszystkie odpowiedzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Odp: Dot.: Poddaje się już :( - starania o ciążę
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
zakochana ![]() 20.05.2013 - zdany egzamin na prawo jazdy ![]() 05.06.2013 - "Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne" ![]() 12.06.2013 - odebrałam Prawo Jazdy ![]() Czekamy na fasolinke ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Poddaje się już :( - starania o ciążę
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
![]()
Cześć
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Poddaje się już :( - starania o ciążę
skąd jesteś??
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Badania płodnościowe zrób koniecznie, a jeśli wyjdzie Wam, że wszystko jest ok to spróbujcie odpuścić sobie psychicznie ten temat, tym bardziej, że masz dopiero 23 lata więc duuuużo czasu jeszcze na dziecko.
![]() |
![]() |
#26 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja absolutnie nie atakuję autorki, nikt nie rodzi się z wiedzą a wręcz wyznaję zasadę: kto pyta nie błądzi ![]() ![]() Cytat:
Rzeczywiście 23lata to jest czas żeby się zorientować w czym tkwi problem ale z głową trzeba szukać wiedzy.
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W klinice wreszcie ktoś się zainteresował tym, zlecił badania i wiem na czym stoję. Różnica między większością gin i endokrynologów a lekarzami z klinik niepłodności jest taka, że ci drudzy nie każą czekać nie-wiadomo-ile zanim zbadają. Osobiście odniosłam wrażenie, że lekarze z enelu, lux medu itd odsuwają od siebie problem i na pamięć nauczyli się kilku zdań, które powtarzają w kółko. "proszę przyjść po roku starań, wtedy skierujemy panią na badania" "proszę współżyć, w końcu państwu się uda" "to normalne, że nawet wiele miesięcy po zaprzestaniu stosowania tabletek antykoncepcyjnych organizm nie wraca do normy" (nie ważne, że w wywiadzie podałam, że tabletki dostałam między innymi ze względu na podejrzenie policystycznych jajników) Zatem w moim przypadku pójście do invicty oznacza tyle, że nie straciłam kolejnych kilku miesięcy na starania przy, jak się okazało, cyklach bezowulacyjnych. I do tego nawet bym nie wiedziała, nie nie mam o co walczyć...
24.09.2011 ![]() II kreski - 09.05.2013 ![]() 23.12.2013 o godz. 2:35 urodziła się Hania ![]() Pyza dorasta ![]() Edytowane przez _Kluska_ Czas edycji: 2013-04-29 o 16:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Odp: Poddaje się już :( - starania o ciążę
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
Spokojnie, powoli, bez nerwów, bo najgorzej jak psychicznie będziesz miała parcie na dziecko. My z mężem również się staraliśmy, dwa razy poroniłam, ale się nie poddałam i teraz jestem w 6 miesiącu i mam nadzieję, że w końcu przytulę moją Dzidzie.
Najważniejsze to się odprężyć, wyjechać na wakacje i oddać się chwili ![]() Powodzenia!
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Staracie sie od dwoch lat... luteinie na wyregulowanie cyklu dopiero od 2 miesiecy bierzesz - juz dawno powinnas to zrobic szczegolnie jesli sie staracie.
Nie rozumiem tez dlaczego nie zrobiliscie zadnych badan - 2 lata to nie jest malo, juz po pol roku powinniscie sie tym zainteresowac. Morfologia i TSH nie wystarczy. Przede wszystkim Twoj maz powinien jako pierwszy sie przebadac aby wykluczyc ze to cos z nim jest nie tak... Mowisz ze Twoj gin jest niezbyt zainteresowany to na co czekasz, zapisz siedo kogos innego - nie ma takiego wytlumaczenia ze "w moim miescie nie ma zadnego dobrego". W moim tez nie ma i dojezdzam jak potrzeba mi isc na wizyte - w dzisiejszych czasach to nie problem. Mamy po tyle samo lat a mam wrazenie jakbys wogole nie byla zorientowana w temacie staran o dziecko... nie wolno sie zalamywac i rozkladac rece bo to tym bardziej nic nie da - im bardziej sie czlowiek przejmuje i stresuje tym wszystkim tym ciezej... nic nie ma odrazu, w dzisiejszych czasach wiele kobiet stara sie dosc dlugo o dziecko. Mam nadzieje ze chociaz kwas foliowy lykasz ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:59.