|
|
#2761 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jaką książkę teraz czytacie? - cz. VIII
Cytat:
ja słyszałam dużo zachwytów, ale z racji, że to lit. młodzieżowa (mało co jestem w stanie strawić z tej kategorii ) czekam aż trafie na nią w bibliotece.
|
|
|
|
|
#2762 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie skończyłam Lekcje Francuskiego, i dawno czegoś tak słabego i infantylnego nie czytałam. Teraz czas na Powrót do Holly Springs - Jan Karon
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin Mój kulinarny kącik |
|
|
|
#2763 | |
|
Idiotka
|
Cytat:
Nie wiedziałam,że ta książka należy do lit. młodzieżowej Ale też słyszałam dużo zachwytów na jej temat, więc chciałabym ją przeczytać
|
|
#2764 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
|
|
|
|
|
#2765 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie czytałam "ulicy", ale mam już wgraną i czeka na mnie ![]() Szkołę pięknośći już kończe, bardzo lekko i łatwo się czyta. Tylko wkurza mnie troche główna bohaterka Jakaś mi się wydaje naiwna.Szczególnie gdy wyszła za mąż za żonatego Afgańczyka i później była zdziwiona, ze druga żona (właściwie pierwsza) jest w ciąży. Ja też czytałam już sporo książek o tej tematyce, m.in. "Księgarza z Kabulu" i "dziewczyny z Rijadu" - tutaj akcja się toczy w Arabii Saudyjskiej. Arabska żona, arabska córka - to się czyta w takiej kolejności? Bo mam jedną z nich i zawsze sie zastanawiam czy ta część jest 1
|
|
|
|
|
#2766 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
to trzecia ci sie nie spodoba;] bardzo obszerny watek stanowi polityka ;] |
|
|
|
|
#2767 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz już prawie przeczytałam 2 tom.
|
|
|
|
|
#2768 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, bez wiekszego bólu. Natomiast coś takiego jak "Biała jak mleko.." czy "Pałac północy" - tragedia
|
|
|
|
|
#2769 |
|
Wtajemniczenie
|
Tak to jest, jak się pisze z kawą w lewej ręce i kanapką w zębach
Andzia_27, to do mnie było? To o ''Chłopcu w pasiastej piżamie''? Bo napisałaś, że ''do tej, która skończyła'', a ja właśnie zaczęłam tak ogółem to dobrze się czyta i przyjemnie, tylko trochę sobie zabawę zepsułam, bo najpierw obejrzałam film Nie pamiętam autorki, ale parę dni temu zmęczyłam (aż ) 20 stron książki ''Kudłata''. Czegoś tak kiepskiego dawno nie czytałam, historia po prostu beznadziejna i pisana tak, jakby pijana nastolatka nagle poczuła natchnienie do pisania
|
#2770 |
|
Konto usunięte
|
Zmierzch to tylko banalna historyjka o tym, że prawdziwa miłość przydarzy się każdemu tylko jest potrzebny odpowiedni zbieg okoliczności... uczy nas , że wystarczy tylko siedzieć i wzdychać, bo osoba, którą kochamy i tak z nami będzie. Tak przynajmniej myślę ja
![]() Teraz po raz setny czytam Złotko, skarb, słoneczko Deb Caletti. Ty chyba 20 raz, ale do tej książki po prostu lubię wracać
|
|
|
|
#2771 |
|
Rozeznanie
|
Księżniczka z lodu - Läckberg
|
|
|
|
#2772 |
|
Przyczajenie
|
"Katarzyna Wielka" - Autor: Ewa Stachniak
|
#2773 | |
|
Idiotka
|
Cytat:
Zmierzch przeczytałam będąc nastolatką (1 LO) teraz kończę 4 rok studiów i śmieję się z samej siebie, ale czego się nie robi z nudów
|
|
#2774 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
W ogóle mi nie przypadły do gustu... |
|
|
|
|
#2775 |
|
Zakorzenienie
|
[1=6007d5c0f676d2f478e53dd b9b0578e19bc7453a_5eb09e8 463afa;40496675]Ja też kiedyś przeczytałam wszystkie części Zmierzchu z nudów
W ogóle mi nie przypadły do gustu...[/QUOTE] też przeczytałam wszystkie - mam za sobą gorsze książki niż ta seria taka moda nastała, że trzeba narzekać na ten cały "Zmierzch", a inne buble, które nie powinny powstać nawet w jednym egzemplarzu, przechodzą bez echa.
|
|
|
|
#2776 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
), ale druga to grafomania w najczystszej, nieskalanej postaci, to bylo straszne ![]() Pamiętam, że gdzieś przeczytałam słowa: "Z nastoletnich fanek Zmierzchu wyrastają dorosłe fanki 50 twarzy Greya" i chyba coś w tym jest ![]() Inne buble nie uzyskują takiego rozgłosu, nie są ekranizowane, a ich bohaterowie nie są stawiani w roli ideałów dla nastolatek. Choć z jednej strony uważam za dobre to, że powstało coś, co zachęciło miliony do czytania książek, to jednak przeraża mnie, jak wiele ludzi cały czas uważa to za książkę wszechczasów (choćby na goodreads). Nie ma sensu znów podnosić tej dyskusji Ile ludzi tyle opinii, a większość już choć raz została wyrażona
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
|
|
|
|
|
#2777 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale nie w tym problem, irytujące jest ciągłe krytykowanie tego całego "Zmierzchu", każdy musi podkreslić jak to nie lubi tych książek, wobec innych pozycji nie ma takiej nagonki, bo ile można, słabe to słabe i tyle
|
|
|
|
|
#2778 |
|
Zakorzenienie
|
Przeczytałam Zmierzch, pierwszą część jako książkę, potem resztę ale jako tłumaczenie fanów, nie jako normalną książkę. Kiedyś wrócę, z ciekawości do niej. Czy mi się podobała? I tak i nie. Mam takie życie, że fajnie się odstresować taką romantyczną, banalną wręcz historią idealnej miłości. Co w tym złego? Harlekiny też czytuję, mam taką potrzebę. I będę po nie sięgać przez resztę życia, by pomarzyć, odpłynąć i uciec od zła tego świata. Bo w książkach też ważne jest to, że mogą mnie zupełnie odstresować. Nie wstydzę się tego.
I sam Zmierzch nie jest aż taki zły. Irytowała mnie Bella, jej wybory. Natomiast postać Edwarda mnie się podobała, oj sama chciałabym mieć takiego faceta (no, może niekoniecznie wampira ), natomiast otwarcie mówię, że filmów nie znoszę, ze względu na aktorów. Tak źle dobranej obsady to dawno nie widziałam.I druga rzecz, że teraz ciężko znaleźć dobrą pozycję z wampirami w tle, bo na fali Zmierzchu i pamiętników, jak grzyby po deszczu wypływają pozycje wampir + człowiek = wieczna miłość. Zresztą nie tylko wampir. Ta kombinacja. Ale to jest czasami tak irytujące, banalne i śmieszne. Czytam właśnie taką młodzieżową książeczkę, z uśmiechem na twarzy, ale czytam. Nic nie wniesie do mojego życia, oprócz chwilowego odpłynięcia i wspomnienia "ach ta młodość" Ważne, że w ogóle się coś czyta. A lepiej czytać coś lekkiego, niż nie czytać wcale. Co do książek, które mnie irytują do tego stopnia, że nie tknę, to ten wszechobecny Grey.
|
#2779 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2780 |
|
Zakorzenienie
|
Może to był celowy zabieg? To dobrze, że książka wzbudza w nas jakieś emocje ^^
A Bella to taka kobita, której nie chciałabym spotkać jako facet :P
|
#2781 |
|
Zakorzenienie
|
[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;40499121]Wydaje mi się, że każda książka która zyskała wielką popularność była mocno krytykowana np. Harry Potter. Pamiętam jak czytałam opinię, że jak można taki szajs czytać, że to koszmarna książka itp. Inna sprawa, że mi naprawdę "Zmierzch" się nie podobał, miałam ochotę powybijać wszystkich głównych bohaterów, szczególnie Bellę.[/QUOTE]
zawsze znajdą się przeciwnicy, ale wobec "Zmierzchu" to się ciągnie i ciągnie i ciągnie.. o to mi się rozchodzi najbardziej. jedna osoba chlapnie, że jej się nie podoba i za nią 100 osób nie przebierając w słowach też musi zakomunikować, że "Zmierzch" to tragedia mnie ani ziębi ani grzeje, nie widze powodów do zachwytów ani do totalnego mieszania z błotem.
|
|
|
|
#2782 |
|
Konto usunięte
|
[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;40499121]Wydaje mi się, że każda książka która zyskała wielką popularność była mocno krytykowana np. Harry Potter. Pamiętam jak czytałam opinię, że jak można taki szajs czytać, że to koszmarna książka itp. Inna sprawa, że mi naprawdę "Zmierzch" się nie podobał, miałam ochotę powybijać wszystkich głównych bohaterów, szczególnie Bellę.[/QUOTE]
Uwielbiam Harrego Pottera, mimo, ze chyba za stara jestem na takie książki ![]() Mnie najbardziej wkurzał Edward. Taki wyidealizowany bohater-przystojny, tajemniczy, odważany i silny. Wampir. Pamiętam jak swego czasu była moda na wampiry, moja młodsza siostra do tej pory chyba ma objawy tej mody Zmierzch to typ książki, która osiągnęła sukces dzięki błahej romantycznej fabule, tajemniczym wampirom. Ukształtowała sporą część młodzieży, fanów tajemnic, mroku i wampirów. Książki dla młodzieży mnie nieco wkurzają, choć trafię się i perełki. Takie jak na przykład seria książek Brzydcy Scotta Westerfelda. Tak mnie wciągnęła, że z chęcią do nic wracam. I myślę, ze adaptacja filmowa by się tutaj przydała, choć adaptacji nie lubię. Wolę książki. |
|
|
|
#2783 |
|
Raczkowanie
|
Lee Child - Podejrzany. Dopiero gdzieś w okolicach połowy książki się wkręciłam i ciągłe mam ochotę przeczytać dalej i dalej, i dalej
![]() Ktoś parę stron wcześniej pisał o Pokucie - książka jest faktycznie ciężka do przebrnięcia, natomiast film bardzo dobrze (przez te wszystkie długieee opisy) oddal jej klimat, nawet niektóre dialogi są dokładnie takie jak w książce. W przyszłym tygodniu zaczynę chyba 3 część Grey' a . Zaczęłam to dokończę, ale szału na pewno nie będzie
|
|
|
|
#2784 |
|
Idiotka
|
Nie będę cytować Waszych odpowiedzi bo za dużo tego
Odnośnie Zmierzchu nie powiem bo jak byłam w LO to byłam zafascynowana tą serią - bardzo mi się podobała Nie wiem nie wnikam Ogólnie seria była fajna, szybko się czytało,wyobraźnia fajnie pracowała...ale chyba zniechęciłam się do niej po obejrzeniu ekranizacji, która nie przypadła mi w ogóle do gustu ![]() A co do Harrego Pottera to nie umiałam przeczytać nawet 1 części. W ogóle nie przypadła mi do gustu
|
#2785 |
|
Zakorzenienie
|
Przeczytałam "Dziewczyna, która igrała z ogniem", świetna, jak dla mnie dorównuje poziomem pierwszej części, chyba nawet jestr ciekawsza, sporo Lisabeth, wciągnęła mnie
Co do "Zmierzchu", to książki nie czytałam, tylko oglądałam film. Nie był najgorszy. Można się odstresować. O tym, że są banalne można powiedzieć o wielu książkach, filmach. Jeżeli np uznaje się współczesne kryminały, thrillery za banalne, to ja bardzo lubię te banalność, bo praktycznie czytam sama takie książki. Uważam, że fajnie jak ludzie czytają i nie jest tak bardzo ważne co, bo nawet taka 'banalna' książka coś daje i każdy ma przecież inny gust. Dlatego nie ma oceniać kogoś po tym co ogląda czy czyta, przynajmniej według mnie, to co dla nas będzie po prostu czymś beznadziejnym może być dla kogoś wspaniałą książka- tak, nawet "Zmierzch". A ja np z książek młodzieżowych lubię "Kocham Cię Danny" Hilary Freeman, okładka jest banalna, ale książka moim zdaniem dobra, porusza dość ważny problem, dobrze mi się czytało. Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2013-04-26 o 13:53 |
|
|
|
#2786 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja obecnie czytam "Małe kobietki" Louisa May Alcott. Przyjemnie się czyta |
|
|
|
|
#2787 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2788 |
|
Zakorzenienie
|
Magdalena Witkiewicz "Milaczek"
|
|
|
|
#2789 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2790 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dostałam w bibliotece Pięćdziesiąt twarzy Greya, więc jeśli uda mi się przebrnąć to przekonam się na własnej skórze, cóż to za twór
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:11.

ja słyszałam dużo zachwytów, ale z racji, że to lit. młodzieżowa (mało co jestem w stanie strawić z tej kategorii
) czekam aż trafie na nią w bibliotece.

Jakaś mi się wydaje naiwna.

Kierowca 
おはよう!