Kruszenie się włosów - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-04-25, 17:36   #1
madziula240295
Wtajemniczenie

Kruszenie się włosów

Drogie wizażanki bardzo kruszą mi się koncówki, spotkalam sie ze stwierdzeniem ze najlepiej bedzie je podciac aby wlos nie niszczyl się ku górze , jednak slyszalam równiez ze nawet jesli się podetnie to zniszczony wlos i tak odpadnie nawet jesli bedzie podcięty. szkoda mi scinac a z drugiej strony nie chce zeby kruszyly mi sie dalej jesli to prawda ze zniszczenie idzie w gore. doradźcie cos

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post76243851
madziula240295 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-25, 17:57   #2
XminorXlosX
Zakorzenienie

Dot.: Kruszenie się włosów

A używasz jakiegoś serum na końcówki?

XminorXlosX jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-25, 18:19   #3
madziula240295
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez XminorXlosX Pokaż wiadomość
A używasz jakiegoś serum na końcówki?
uzywalam juz serum z avonu na koncówki , serum z pantene , gdy je prostuje nakladam loreal profess. chroniacy przed temperatura , przed samym prostowaniem pryskam sprayem Babyliss ktory tez chroni lub daje jedwab, uzywam profesjonalnych masek i wlosy do koncówek wygladaja na zdrowe blyszcza sie i wogole ale urywaja się nawet w polowie nie wiem dlaczego

Stary 2013-04-25, 18:25   #4
chimay
Zakorzenienie

Podcina się tak, żeby odciąć to co zniszczone i zostawić to zdrowe. Jeśli się nie da, bo długość włosów, które trzeba ściąć jest dla nas nie do przyjęcia, to trzeba ciąć po kawałku co jakiś czas.

Co się stało, że masz włosy w takim stanie?

---------- Dopisano o 18:25 ---------- Poprzedni post napisano o 18:21 ----------

Cytat:
Napisane przez madziula240295 Pokaż wiadomość
uzywalam juz serum z avonu na koncówki , serum z pantene , gdy je prostuje nakladam loreal profess. chroniacy przed temperatura , przed samym prostowaniem pryskam sprayem Babyliss ktory tez chroni lub daje jedwab, uzywam profesjonalnych masek i wlosy do koncówek wygladaja na zdrowe blyszcza sie i wogole ale urywaja się nawet w polowie nie wiem dlaczego
Widocznie ich zdrowy wygląd jest pozorny, naprawdę zdrowe się nie kruszą, najpewniej dużą ilość silikonów w maskach, serach i jedwabiach wygładza je, nabłyszcza i tworzy iluzję zdrowości.

Niszczysz je prostowaniem (żaden spray ochronny nie zapobiegnie całkiem niszczeniu), podejrzewam że część Twoich kosmetyków ma alkohol (serum z Avonu na pewno), co jest gwoździem do trumny. Jeśli chcesz polepszyć kondycję włosów to musiałabyś zmienić nawyki, przejrzeć kosmetyki pod kątem składników, ograniczyć a najlepiej zrezygnować z prostowania.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-25, 18:36   #5
madziula240295
Wtajemniczenie

zaczęlam niedawno stosowac naftę jako wcierke przed myciem . Chcialabym zeby odrosly trochę, i mam nadzieje ze zaczna szybciej rosnac . od prostownicy moje wlosy odpoczęly pol roku ponad pozniej niestety do niej wrocilam bo mialm dosc podkrecanych we wszystkich kierunkach . Faktycznie w maskach silikony musza byc bo nie mozliwe zeby po jednym myciu byly takie wygladzone . Gdy zastosowalam szampon bez SLS i jajko z olejem mialam bardzo sztywne i straszna szope od razu mi sie to nie spodobalo bo bylam pewna ze to nie dosc ze nic nie robi to jeszcze niszczy.

Stary 2013-04-25, 18:43   #6
XminorXlosX
Zakorzenienie

A jak często je prostujesz? Bo to może Ci strasznie wykruszać końce, ja po odstawieniu prostownicy jeszcze przez pół roku borykałam się z kruchymi końcami, co dopiero w trakcie jej używania i nic tu Cię nie ochroni, dla związków chemicznych to są niszczycielskie temperatury...

XminorXlosX jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-25, 18:50   #7
madziula240295
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez XminorXlosX Pokaż wiadomość
A jak często je prostujesz? Bo to może Ci strasznie wykruszać końce, ja po odstawieniu prostownicy jeszcze przez pół roku borykałam się z kruchymi końcami, co dopiero w trakcie jej używania i nic tu Cię nie ochroni, dla związków chemicznych to są niszczycielskie temperatury...
Prostuje je po myciu czyli tak raz na dwa czy trzy dni . mam prostownice z jonami i innymi bajerami niby takie cudo a niszczy jak kazda inna. prostuje na 170-180 stopni. Kolezanka prostuje codziennie a wlosy ma prawie do pasa , piękne gladkie koncowki prawie nie zniszczone a podcina raz na trzy cztery miesiace. Dziwie sie dlaczego ja akurat mam takie okropne

Stary 2013-04-25, 19:13   #8
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
zaczęlam niedawno stosowac naftę jako wcierke przed myciem . Chcialabym zeby odrosly trochę, i mam nadzieje ze zaczna szybciej rosnac . od prostownicy moje wlosy odpoczęly pol roku ponad pozniej niestety do niej wrocilam bo mialm dosc podkrecanych we wszystkich kierunkach . Faktycznie w maskach silikony musza byc bo nie mozliwe zeby po jednym myciu byly takie wygladzone . Gdy zastosowalam szampon bez SLS i jajko z olejem mialam bardzo sztywne i straszna szope od razu mi sie to nie spodobalo bo bylam pewna ze to nie dosc ze nic nie robi to jeszcze niszczy.
Przeproteinowanie.
Cytat:
Prostuje je po myciu czyli tak raz na dwa czy trzy dni . mam prostownice z jonami i innymi bajerami niby takie cudo a niszczy jak kazda inna. prostuje na 170-180 stopni. Kolezanka prostuje codziennie a wlosy ma prawie do pasa , piękne gladkie koncowki prawie nie zniszczone a podcina raz na trzy cztery miesiace. Dziwie sie dlaczego ja akurat mam takie okropne
Genetycznie nie masz tak mocnych włosów jak koleżanka. Polecam porzucenie prostownicy jednak, bo kiedyś skończysz z króciutkimi włosami.
kascysko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-25, 19:21   #9
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
zaczęlam niedawno stosowac naftę jako wcierke przed myciem . Chcialabym zeby odrosly trochę, i mam nadzieje ze zaczna szybciej rosnac .
Próbuj z naftą, ewentualnie zajrzyj na wątek o przyśpieszaniu porostu, metod jest dużo

Cytat:
od prostownicy moje wlosy odpoczęly pol roku ponad pozniej niestety do niej wrocilam bo mialm dosc podkrecanych we wszystkich kierunkach .
To jest etap, który po prostu trzeba przetrwać i kombinować na inne sposoby.

Cytat:
Faktycznie w maskach silikony musza byc bo nie mozliwe zeby po jednym myciu byly takie wygladzone . Gdy zastosowalam szampon bez SLS i jajko z olejem mialam bardzo sztywne i straszna szope od razu mi sie to nie spodobalo bo bylam pewna ze to nie dosc ze nic nie robi to jeszcze niszczy.
Szampon bez SLS nie jest konieczny przy dbaniu o włosy, jednym takie szampony służą, innym nie. Lepiej by chyba było pokombinować z OMO czyli nakładaniem odżywki na mokre włosy przed szamponem (to je chroni prze detergentem).
Efekty po jajcu, to jak już napisała kascysko klasyczne przeproteinowanie. Moje włosy identycznie reagują na żółtko. Trzeba znaleźć inne proteiny: może keratyna, jedwab, pszenica, kolagen będą u Ciebie lepsze.

Ale podstawowa sprawa to po prostu odstawienie prostownicy.
Stary 2013-04-26, 14:57   #10
Redmoon22
Przyczajenie

A masz włosy falowane czy bardzo kręcone? Jeśli ciężko Ci żyć bez prostownicy ,a nie masz mocnego skrętu to może spróbuj naturalnych sposobów na prostowanie np. płukanka z szałwii( u mnie przy falowanych końcach -bardzo fajny efekt). Jećli nie odstawisz to jak mówią dziewczyny wyżej, będą łamać się dalej.

Redmoon22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-26, 18:03   #11
madziula240295
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Redmoon22 Pokaż wiadomość
A masz włosy falowane czy bardzo kręcone? Jeśli ciężko Ci żyć bez prostownicy ,a nie masz mocnego skrętu to może spróbuj naturalnych sposobów na prostowanie np. płukanka z szałwii( u mnie przy falowanych końcach -bardzo fajny efekt). Jećli nie odstawisz to jak mówią dziewczyny wyżej, będą łamać się dalej.
Mam takie ani proste ani krecone. w tym jest wlasnie problem :/ . bylam dzisiaj ú fryzjera i je scielam troche. sa takie troche dluzsze niz do polowy szyi :/ koszmar takie krótkie tak mi ich szkoda jak cholera. i oczywiscie stercza na wszystkie strony

Stary 2013-04-27, 10:25   #12
Redmoon22
Przyczajenie

Cytat:
Mam takie ani proste ani krecone. w tym jest wlasnie problem :/ . bylam dzisiaj ú fryzjera i je scielam troche. sa takie troche dluzsze niz do polowy szyi :/ koszmar takie krótkie tak mi ich szkoda jak cholera. i oczywiscie stercza na wszystkie strony
To mam ten sam problem też ani proste ani kręcone dla takich włosów ,jeśli chcesz żeby się mniej kręciły to najlepiej jest unkać cieniowania bo wtedy nie bedą ci odstawac pasma na całej długości. Keratynowe prostowanie fajna rzecz ,tylko cena straszna łącze się w bólu bo też po prostownicy jest padaka z nimi a jak odstawie to mi sie w ogóle nie podobają i musze je ciągle spinać

Redmoon22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-27, 11:49   #13
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli nie są ani kręcone ani proste, to najpewniej są falowane. Pielęgnować je można podobnie jak kręcone, jeśli chciałabyś wydobyć fale (to prostsze niż walka z nimi). Tutaj masz bardzo ładnie opisane, co i jak:
http://kokardka-mysi.blogspot.com/20...dz-to-typ.html
http://kokardka-mysi.blogspot.com/20...ow-w-fale.html

Skoro ścięłaś włosy, to trzeba by zacząć od zmiany pielęgnacji, bo najwyraźniej ta którą stosowałaś do tej pory się nie sprawdza i za jakiś czas znowu wrócisz do punktu wyjścia.
Stary 2013-05-04, 22:41   #14
feggis
Przyczajenie

Cienkie włosy często mają tendencję do kruszenia się. Ja swoją kurację i zapuszczanie włosów zaczęłam od odżywki farmona - jantar i jestem szczerze zadowolona fakt, to dość czasochłonna metoda, bo trzeba codziennie znaleźć czas na wcieranie jej w głowę, ale opłaca się. Pierwsze efekty widać po około miesiącu. A dodatkowo po każdym myciu włosów (czyli niestety co rano) wcieram odżywkę bez spłukiwania ziaja, która o dziwo nie obciąża moich włosów, jak cała reszta
Stary 2013-05-04, 23:25   #15
sztukakamuflazu
Raczkowanie

Kiedyś miałam mega problem z kruszeniem. Nie mogłam zapuścić włosów za szyję i winna była PROSTOWNICA. Jony, powłoka zabezpieczająca to pic na wodę - ciepło pali, uszkadza włos a niestety tutaj wchodzi w grę temp powyżej 160 stopni. Odstawiłam prostownicę (nie prostuje dobry rok), robię koki, kucyki, czasem rozpuszczone i odżyły. Na końcówki polecam Ci CHI - jest świetny.
sztukakamuflazu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-05, 11:10   #16
Lana Del Rey
Rozeznanie

Spróbuj może położyć kilka kropel olejku rycynowego na końcówki
Lana Del Rey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-29, 22:28   #17
marlhert
Przyczajenie

podbijam temat - włosy mi sie krusza, lamia, sama juz nei wiem co. Nigdy wlosow nie prostowalam, nie suszę ich, nie farbuję. Mam falowane- delikatnie krecone. Przez to kruszenie wygladaly fatalnie, zdecydowalam sie na keratyne - encanto. Wizualnie jest duzo lepiej. Ale i ta widze dalej na niektorych wlosach - nie na koncach - gdzieś wyżej - wlos zlamany a i na koncu tego skroconego juz wlosa - wyglada on jak pozginany drut....???? w czym problem>
?

teraz po encanto, stosuję szmpon i maskę bez silikonow, alkoholi i soli.
marlhert jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-30, 11:49   #18
201607040946
Konto usunięte

Pozginane druty to raczej włosy dysplastyczne. Sama mam masę takich i z wiekiem ich przybywa.
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości