|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#871 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pożegnać TRĄDZIK raz na ZAWSZE - kuracje, pielęgnacja, makijaż. ZBIORCZY CZ.II
No to super z tym ślimakiem, czekam na kontynuacje
![]() Idę w poniedziałek po receptę na ciąg dalszy Tetralysalu i niestety, świetnie efekty skończyły się po 2 tygodniach .. teraz to sama nie wiem czy 'lepiej' to znaczy mieć zero ropnych ale za to bardzo wypukłą kaszkę na czole (gdzie nic nigdy nie miałam) i polikach ..
Co wyczyniam ze swoją cerą Rano: 1. Mycie - Rossmann Facelle intim, Waschlotion Sensitive 2. Dalacin T, antybiotyk. 3. Iwostin purritin, krem eliminujący niedoskonałości/matujący Wieczorem: 1. Mycie - jw. 2. Domowy tonik z kwasem mlekowym 10% 3. Dalacin T 4. Pharmaceris Almond Peel 5% |
|
|
|
#872 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pożegnać TRĄDZIK raz na ZAWSZE - kuracje, pielęgnacja, makijaż. ZBIORCZY CZ.II
a ja przeszłam samą siebie
przegapiłam wizytę u dermatologa, zapomniałam po prostu się wyrwać z lekcji, choć dermatolog przyjmuje parę minut drogi od szkoły. No ale w sumie pewnie nic ciekawego bym się nie dowiedziała, pewnie przepisałaby to samo albo i nic i zleciła serię peelingów kawitacyjnych - oczywiście u niej w prywatnym gabinecie jak zawsze.Macie jakieś doświadczenia z peelingiem kawitacyjnym? Tak z ciekawości pytam, bo jak trza wykonać serię 6 czy iluś zabiegów to chyba musiałabym iść do pracy a nocą się uczyć do matur ![]() Za to kupiłam w końcu kwas salicylowy. Zaprzyjaźniłam się już na dobre z filtrami, więc małe stężenie nie powinno mi zaszkodzić, zwłaszcza że nie spędzam długich godzin na zewnątrz. I w ogóle się na mazidłach zaopatrzyłam, kupiłam witaminę C (kw. askorbinowy) i E, kompleks na naczynka, frakcję sojową, alantoinę... Już po jednej nocy z witaminą C miałam podejrzanie ładną buźkę
|
|
#873 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Pożegnać TRĄDZIK raz na ZAWSZE - kuracje, pielęgnacja, makijaż. ZBIORCZY C
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Na samym początku po nałożeniu tego żelu to ja w ogóle czuje taka wysuszona skrupe Ale potem skóra robi się taka nawet gładka ale fakt trochę nadal taka ściągnięta/wysuszona ![]() Któraś z Was miała styczność z tym kremem z Zaji??https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...-winogron.html Jedna dziewczyna na youtube go wychwalała to nie mogłam sie oprzeć i się na niego skusiłam
|
||
|
|
|
#874 | |
|
Moderator forum
|
Dot.: Odp: Pożegnać TRĄDZIK raz na ZAWSZE - kuracje, pielęgnacja, makijaż. ZBIORCZY C
Cytat:
Claire91- nie wiem czy trądzik może mieć takie podłoże. Ja sama się w tym gubię, w temacie trądziku, każdy w necie mówi co innego, dermatolodzy też się spierają. |
|
|
|
|
#875 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Mi do pozbycia się tych paskudnych podskórnych i strasznie bolących guli pomógł ZORAC. Skórę mam czyściutką, jedynie broda pozostawia wiele do życzenia bo wkradła mi się jakaś paskudna bakteria . Jeśli ktoś nie chce sięgać po retinoidy to polecam maseczkę ze spiruliny, ona także wyciąga w błyskawicznym tempie wypryski. Niestety słoneczko już grzeje i czas retinoidy odstawić
|
|
|
|
|
#876 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:47 ---------- Poprzedni post napisano o 18:42 ---------- Cytat:
|
|
#877 | |
|
Moderator forum
|
Cytat:
. Czy któraś z was stosowała Davercin, Clindacine (obydwa w postaci żelu) albo Zineryt? |
|
|
|
|
#878 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#879 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#880 |
|
Moderator forum
|
Ogólnie to każdy lek ma mieszane opinie. Mi kazała codziennie czym innym smarować żeby skóra się nie przyzwyczaiła. Tak powiedziała dermatolog. Może jest w tym jakiś sens? Ja też boję się na całą twarz, differin spowodował u mnie w zeszłym roku w sierpniu ogniska, których do dziś pozbyć się nie mogę..
|
|
|
|
#881 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zamierzam powrócić do epiduo, skóra mi się po nim pięknie łuszczyła, a moja broda to pobojowisko .. Edytowane przez 201704240919 Czas edycji: 2013-04-25 o 19:12 |
|
|
|
|
#882 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#883 |
|
Wtajemniczenie
|
Stosowałam kiedyś Davercin (w żelu), też punktowo, na plecach i na twarzy, i o ile na początku jakoś podsuszał, o tyle skóra dość szybko mi się do niego przyzwyczaiła i przestała jakkolwiek reagować. Teraz punktowo stosuję Benzacne jak już muszę, pojedyncze większe syfy na twarzy i jak mnie wypryszczy na plecach czy dekolcie.
|
|
#884 |
|
Moderator forum
|
Przyzwyczaić się na pewno przyzwyczaja, tak jak do kremów na co dzień. Mam zamiar badania zrobić, ale pewnie wydam na nie majątek bo lekarz nie chce mi dać skierowań na badanie hormonów. A mi w zależności od dnia cyklu- zmienia się wynik badań tarczycy TSH. I przychodzi na to że sami musimy biegać robić badania i jak lekarz zauważy to dopiero coś go zainteresuje. Mój chłopak miał nadmiar żelaza w organizmie i sam zauważył objawy, sam zrobił badania.
|
|
|
|
#885 |
|
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny, szukam jakiegoś dobrego kremu dla cery mieszanej/trądzikowej na lato.. mam taką skórę, że do południa wygląda świeżo a po południu niestety zaczyna się świecić na czole, nosie.. poszukuję czegoś co dobrze mi nawilży skórę ale nie będzie jej tłuścić. Czasmi tez pojawiają sie wypryski więc dobrze też aby trochę leczył skórę.
Na razie używam Nivea clean deeper - żel peeling do codziennego mycia twarzy (dobrze oczyszcza ale ściąga skórę i trochę staje się wysuszona), krem nawilżający tez nivea i do demakijażu płyn dwufazowy Ziaja. Kończę teraz krem i szukam jakiegoś nowego. Czytałam coś o tym kremie ze ślimaczka kto używa jakie wrażenia? znacie jeszcze jakieś inne kremy do tego typu cery?
|
|
|
|
#886 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny,
trochę offtop przy tych ślimakach , ale osobiście przetestowałam osuszanie twarzy po myciu jednorazowymi ręcznikami i to naprawdę pomaga - nie roznosi się wtedy różnych niechcianych żyjątek z frotowego ręcznika po skórze twarzy. Ten hint już był chyba w tym wątku, ale nie zaszkodzi przypomnieć
|
|
|
|
#887 |
|
Zakorzenienie
|
Oj, ja nie pamiętam kiedy ostatnio wycierałam twarz zwykłym ręcznikiem, chyba w dzieciństwie
Zawsze używam papierowych.Ślimaczek mi powyciągał zaskórniki na brodzie, ale przypatrzyłam się uważnie i więcej już nie mam, więc jeśli się zagoi wszystko co wyszło to powinno już być dobrze
|
|
|
|
#888 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#890 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#891 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#892 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój to tylko powie, że ładnie wyglądam i uwaga! takim tekstem zazwyczaj rzuci jak akurat przeżywam kryzys i wyglądam jak muchomor |
|
|
|
|
#893 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#894 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca Czas edycji: 2013-04-26 o 21:17 |
|
|
|
#895 |
|
Zakorzenienie
|
Ja bym jednak wolała żeby czasami docenił moje starania
Zawsze to jakoś podnosi na duchu i mobilizuje do dalszych działań. Także zazdroszczę wszystkim dziewczynom, których faceci zauważają zmiany na plus typu ładniejsze włosy czy cera
|
|
|
|
#896 |
|
Zakorzenienie
|
No mój niestety nie widzi mnie przez różowe okulary, on po prostu widzi u mnie wszystko to co ja
Plusy tego są takie, że jak rzeczywiście uda mi się coś w wyglądzie poprawić, to zauważa Minusy są takie, że jak źle wyglądam, to TŻ też to widzi No ale cóż, coś za coś
|
|
|
|
#897 | |
|
Wtajemniczenie
|
Czyli nie masz ''gul'' po effaclarze? Ja używam nadal serum migdałowego, wysyp myslałam że się skończył ,ale po tygodniu spokoju znow coś jest nie tak:/
---------- Dopisano o 08:16 ---------- Poprzedni post napisano o 08:16 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 08:27 ---------- Poprzedni post napisano o 08:16 ---------- W książce Mikrobiologia lekarska, Zaremba, Borowski wczytałam ,że candida: wywoluje przewlekle ropne zapalenia mieszków skóry lub włosowych,zapalenie okołowargowe,wypryski podudzi Czyli wynika z tego,że może być przyczyną tradziku.
|
|
#898 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie wiem jaka jesteś osoba, ale do tych środków potrzeba przede wszystkim cierpliwości. Nie jestem lekarzem, dermatologiem, mam tylko 19 lat. Ale zarówno ja i mój brat cierpimy na trądzik. Ja pokonałam go w półtora roku bez śladu na twarzy, tyle, ze nie wycisnęłam ani jednej krostki, używałam bardzo łagodnych myjadel, stabilnych i wysokich filtrów, zbilansowałam dietę. Dzięki temu pozostały mi tylko przebarwienia potrądzikowe, które usunął zorac, a brat nadal walczy, bo cierpliwości nie ma i non stop grzebie przy syfkach. Poza tym nie ma skuteczniejszej kuracji przeciwzmarszczkowej niż retinoidy + filtry. Z tego wiem, niestety nie każdy toleruje te środki, na szczęście mi odpowiadają
|
|
|
|
|
#899 | |
|
Moderator forum
|
Cytat:
. U mnie od 3 dni wszystko się goi bo okres się skończył. Zrobię badania a w tym czasie jakiś zwykły kremik do cery trądzikowej kupię, albo będę używać effaclar z czymś nawilżającym bo on mimo wszystko mi suszy skórę, co ją prowokuje do wydzielania sebum. Zamówiłam filtr 50, i powinien być u mnie jakoś w poniedziałek, od stycznia cały czas używałam filtr 20 (w kremie na dzień) i dobrze chronił moją skórę. Coś czuję że czeka mnie obciążenie finansowe co do tych badań.. Ja używałam kremu peelingującego z Pharmaceris 5% kwasu migdałowego, i w czasie 3 miesięcy wyciągnął mi tylko trochę zaskórników na brodzie i policzkach, no i zmniejszył niektóre przebarwienia. To wszystko. Może po prostu kwasy na mnie nie działają.
Edytowane przez Antymionka Czas edycji: 2013-04-27 o 09:50 |
|
|
|
|
#900 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:05.

przegapiłam wizytę u dermatologa, zapomniałam po prostu się wyrwać z lekcji, choć dermatolog przyjmuje parę minut drogi od szkoły. No ale w sumie pewnie nic ciekawego bym się nie dowiedziała, pewnie przepisałaby to samo albo i nic i zleciła serię peelingów kawitacyjnych - oczywiście u niej w prywatnym gabinecie
od tej pory nic nowego mi nie wyskoczyło, mam tylko swojego wielkiego skarba na policzku, ale jego miałam już dawno
Ale potem skóra robi się taka nawet gładka ale fakt trochę nadal taka ściągnięta/wysuszona 

.