Szczepienia niebezpieczne - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-04-26, 21:34   #121
agnesle
BAN stały

Dot.: Szczepienia niebezpieczne

Według mnie, tak samo jak wśród dzieci szczepionych może się zdarzyć NOP tak wśród dzieci nieszczepionych któreś może zachorować na gruźlicę. Póki co i jedno i drugie to mniejszości, a rozwiązania idealnego nie ma.
agnesle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-27, 07:15   #122
houseofcolours
Zadomowienie

GG do houseofcolours

Cytat:
Napisane przez scorpionec Pokaż wiadomość
a błąd ..

grypa to choroba wywoływana przez wirusy ..a nie przez brak szalika

i co więcej można się przeciw niej zaszczepić

i specjalnych kosztów leczenia nie ma.. bo de facto jej sie nie leczy tylko trzeba przeczekać..biorąc na własny koszt paracetamol na zbicie temperatury
W okresie grypowym przychodnie są przepełnione pacjentami bo większość z nich nie leczy się na własną rękę tylko leci do lekarza (na koszt podatników)

A skoro skoro grypa to choroba wirusowa to może jakoś karać tych, którzy te wirusy rozprzestrzeniają i powodują większą liczbę chorych, większą liczbę pacjentów w przychodniach i na których idą nasze podatki?

Niestety nie da się chorób klasyfikować. I osoby nieszczepiące mają takie samo prawo do leczenia ich dzieci bo są tak samo 'nieodpowiedzialne' jak te które palą czy roznoszą wirusy i to nie powinno nie tylko nie powodować oburzenia ale także zainteresowania osób trzecich (na co idą ich składki, bo to są także składki samego chorującego)

Edytowane przez houseofcolours
Czas edycji: 2013-04-27 o 07:31 Powód: błąd
houseofcolours jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-27, 09:14   #123
scorpionec
Zakorzenienie

Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."

Cytat:
Napisane przez houseofcolours Pokaż wiadomość
W okresie grypowym przychodnie są przepełnione pacjentami bo większość z nich nie leczy się na własną rękę tylko leci do lekarza (na koszt podatników)

A skoro skoro grypa to choroba wirusowa to może jakoś karać tych, którzy te wirusy rozprzestrzeniają i powodują większą liczbę chorych, większą liczbę pacjentów w przychodniach i na których idą nasze podatki?

Niestety nie da się chorób klasyfikować. I osoby nieszczepiące mają takie samo prawo do leczenia ich dzieci bo są tak samo 'nieodpowiedzialne' jak te które palą czy roznoszą wirusy i to nie powinno nie tylko nie powodować oburzenia ale także zainteresowania osób trzecich (na co idą ich składki, bo to są także składki samego chorującego)
są kolejki w przychodniach bo lekarz musi grypę rozpoznać..(no i wykluczyć np zapalenie oskrzeli czy anginę) ale leku jako takiego nie ma.. nie ma leczenia szpitalnego które generuje największe koszty a już w przypadku np raka płuc takie koszta są ogromne..

oczywiście ,ze prawo do leczenia każdy powinien mieć jednakowe..ale prawo to jedno a koszty( i to kto powinien je ponosić) to inna sprawa..
scorpionec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-27, 10:44   #124
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
A liczą się chorzy na grypę, którzy zimą nie założyli czapki i szalika a robiąc to zapobiegliby chorobie, i na których idą pieniądze ze składki?
Nie, dlatego że mały % tych bez czapki złapie grypę, natomiast prawie 100% z rakiem ( określonymi typami raka) płuca pali lub paliło przez dziesiątki lat, tak samo z rakiem krtani, POCHP to choroba JEDYNIE palaczy, tak więc tu można założyć że palisz= godzisz się na niszczenie swojego zdrowia, czego nie można powiedzieć o noszeniu lub nienoszeniu czapki ( o przegrzewani chyba słyszałaś )

---------- Dopisano o 10:44 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ----------

Cytat:
są kolejki w przychodniach bo lekarz musi grypę rozpoznać..(no i wykluczyć np zapalenie oskrzeli czy anginę) ale leku jako takiego nie ma.. nie ma leczenia szpitalnego które generuje największe koszty a już w przypadku np raka płuc takie koszta są ogromne..

oczywiście ,ze prawo do leczenia każdy powinien mieć jednakowe..ale prawo to jedno a koszty( i to kto powinien je ponosić) to inna sprawa..
Lub po zwolnienie. Niestety u nas nie można po prostu zadzwonić do pracodawcy " jestem chory" ale trzeba dostarczyć druk.

Co do drugiej części, wiedza o tym firmy ubezpieczeniowe, wiedzą w cywilizowanych krajach, ale zanim wprowadzą to w tym pięknym, populistycznym kraju to mina dekady.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-27, 11:54   #125
scorpionec
Zakorzenienie

moim zdaniem było by idealnie gdyby szczepienia były dobrowolne..ale matka która nie szczepi dziecka powinna podpisać dokument, że jest świadoma swej decyzji w razie wystąpienia choroby na która mogła by zaszczepić..poniesie koszty leczenia..

w takiej sytuacji zaraz firmy ubezpieczeniowe rozszerzyły by swe pakiety o ubezpieczenie w razie wystąpienia takiej choroby..i można by se dziecko nie szczepione dodatkowo ubezpieczyć za odpowiednia opłatą..albo w ogóle po podpisaniu tego dokumentu w przychodni rodzic z automatu płacił by wyższe ubezpieczenie zdrowotne na dziecko

tak samo ludzie którzy przekraczają jakąś tam umowna wagę z automatu powinni płacić wyższe stawki ubezpieczenia.. a dla palaczy w cenie fajek dodatkowy podatek..

i wtedy owszem można było by powiedzieć ze żyjemy w wolnym kraju każdy robi co uważa i nikogo innego to nie powinno obchodzić bo innych osób to wtedy by nie dotyczyło
Stary 2013-04-27, 12:38   #126
houseofcolours
Zadomowienie

GG do houseofcolours

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
Nie, dlatego że mały % tych bez czapki złapie grypę, natomiast prawie 100% z rakiem ( określonymi typami raka) płuca pali lub paliło przez dziesiątki lat, tak samo z rakiem krtani, POCHP to choroba JEDYNIE palaczy, tak więc tu można założyć że palisz= godzisz się na niszczenie swojego zdrowia, czego nie można powiedzieć o noszeniu lub nienoszeniu czapki ( o przegrzewani chyba słyszałaś )
Nieważne jaka jest przyczyna choroby, wyziębienie, przegrzanie, złe odżywianie, picie alkoholu, palenie. Pewnie większość chorób wynika z ludzkiej ignorancji, niewiedzy, wyboru i pewnie większości dałoby się uniknąć lub zapobiec.Ale tak nie jest. I to w większości na takie choroby idą nasze składki. Dlatego nie powinno się być zbulwersowanym faktem, że idą składki na takich 'nieodpowiedzialnych', którzy nie szczepią bo składki idą na leczenie także wszystkich innych chorób, których, gdyby ktoś chciał (np. nie palił) dałoby się uniknąć.

---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:18 ----------

Cytat:
moim zdaniem było by idealnie gdyby szczepienia były dobrowolne..ale matka która nie szczepi dziecka powinna podpisać dokument, że jest świadoma swej decyzji w razie wystąpienia choroby na która mogła by zaszczepić..poniesie koszty leczenia..

w takiej sytuacji zaraz firmy ubezpieczeniowe rozszerzyły by swe pakiety o ubezpieczenie w razie wystąpienia takiej choroby..i można by se dziecko nie szczepione dodatkowo ubezpieczyć za odpowiednia opłatą..albo w ogóle po podpisaniu tego dokumentu w przychodni rodzic z automatu płacił by wyższe ubezpieczenie zdrowotne na dziecko

tak samo ludzie którzy przekraczają jakąś tam umowna wagę z automatu powinni płacić wyższe stawki ubezpieczenia.. a dla palaczy w cenie fajek dodatkowy podatek..

i wtedy owszem można było by powiedzieć ze żyjemy w wolnym kraju każdy robi co uważa i nikogo innego to nie powinno obchodzić bo innych osób to wtedy by nie dotyczyło
No ja tego raczej nie widzę, bo dajmy na to ktoś zatruł się jedzeniem z macdonalda, to jeszcze podchodzi pod ubezpieczenie podstawowe czy już 'mógł nie jeść, zjadł, zatruł się, nie se sam płaci za leczenie' no chyba, że też byłby pakiet dla ryzykujących ale jedzących w fast foodach. Całe nasze otoczenie stanowi większe lub mniejsze zagrożenie dla naszego zdrowia i życia, dlatego takie dodatkowe pakiety ubezpieczeniowe musiałyby obejmować naprawdę dużo: wspomniane przez ciebie palenie czy przekroczenie wagi, za szybka jazda samochodem czy nawet rowerem, uprawianie jakichś niebezpiecznych sportów, albo trzymanie w domu psów, które też przecież mogą nas pogryźć, ale się na nie zdecydowaliśmy więc my jesteśmy odpowiedzialni za to jeśli nas ugryzą i tym samym tylko my za to leczenie płacimy. Takie ubezpieczenia czy pakiety, które masz na myśli na moje oko nie zdałyby egzaminu

Edytowane przez houseofcolours
Czas edycji: 2013-04-27 o 12:39
Stary 2013-04-27, 13:29   #127
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli mam iść do pracy i tam zarażać współpracowników?
Bo bez wizyty u lekarza od obowiązku pracy nie ucieknę.

Cytat:
Nieważne jaka jest przyczyna choroby, wyziębienie, przegrzanie, złe odżywianie, picie alkoholu, palenie. Pewnie większość chorób wynika z ludzkiej ignorancji, niewiedzy, wyboru i pewnie większości dałoby się uniknąć lub zapobiec.Ale tak nie jest. I to w większości na takie choroby idą nasze składki. Dlatego nie powinno się być zbulwersowanym faktem, że idą składki na takich 'nieodpowiedzialnych', którzy nie szczepią bo składki idą na leczenie także wszystkich innych chorób, których, gdyby ktoś chciał (np. nie palił) dałoby się uniknąć.
Ale tak jak w każdym temacie, tak i w tym każdym może sobie zgodnie ze swoim poglądami gradować,
szeregować głupotę od mniejszej do większej.

To naturalne, że inaczej ocenię nie noszenie czapki (czego ja nigdy nie robię) od palenia papierosów (tego też nigdy nie robiłam).

I mnie bulwersują te sprawy, które ocenię jako wysoko "głupie", skrajnie nieodpowiedzialne,
jak np. nie szczepienie.
Stary 2013-04-27, 13:40   #128
scorpionec
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:18 ----------

No ja tego raczej nie widzę, bo dajmy na to ktoś zatruł się jedzeniem z macdonalda, to jeszcze podchodzi pod ubezpieczenie podstawowe czy już 'mógł nie jeść, zjadł, zatruł się, nie se sam płaci za leczenie' no chyba, że też byłby pakiet dla ryzykujących ale jedzących w fast foodach. Całe nasze otoczenie stanowi większe lub mniejsze zagrożenie dla naszego zdrowia i życia, dlatego takie dodatkowe pakiety ubezpieczeniowe musiałyby obejmować naprawdę dużo: wspomniane przez ciebie palenie czy przekroczenie wagi, za szybka jazda samochodem czy nawet rowerem, uprawianie jakichś niebezpiecznych sportów, albo trzymanie w domu psów, które też przecież mogą nas pogryźć, ale się na nie zdecydowaliśmy więc my jesteśmy odpowiedzialni za to jeśli nas ugryzą i tym samym tylko my za to leczenie płacimy. Takie ubezpieczenia czy pakiety, które masz na myśli na moje oko nie zdałyby egzaminu
kierowca ma obowiązkowe dodatkowe ubezpieczenie (oc czy nw)

mc donaldsa możesz pozwać na gruba kasę jak sie tam zatrujesz, to samo właściciela psa..

podstawowe ubezpieczanie nie pokrywa kosztów leczenia po wypadkach przy sporcie ekstremalnych..np alpiniści muszą ubezpieczać się dodatkowo
Stary 2013-04-27, 14:16   #129
houseofcolours
Zadomowienie

GG do houseofcolours

Cytat:
kierowca ma obowiązkowe dodatkowe ubezpieczenie (oc czy nw)

mc donaldsa możesz pozwać na gruba kasę jak sie tam zatrujesz, to samo właściciela psa..

podstawowe ubezpieczanie nie pokrywa kosztów leczenia po wypadkach przy sporcie ekstremalnych..np alpiniści muszą ubezpieczać się dodatkowo
Ja nie mówię o żadnym pozywaniu czy odszkodowaniach. Jak się zatrujesz to leczysz się także z moich składek a to co dostaniesz od mcdonalda w ramach odszkodowania trafia do twojej kieszeni. I nie mówię tu także o sportach ekstremalnych, jadąc na rowerze można z niego spaść i się połamać i leczyć w ramach składek, które płacimy wszyscy. Dlatego ja nigdy nie powiem nikomu 'jak możesz nie szczepić dziecka, jak zachoruje, to na jego leczenie będą szły także moje pieniądze', bo ktoś może mi odpowiedzieć 'a mi się nie podoba, że moje pieniądze być może będą szły na twoje jedzące fast foody dziecko, które może się czymś zatruć/być otyłe'.
Stary 2013-04-27, 14:34   #130
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
Ja nie mówię o żadnym pozywaniu czy odszkodowaniach. Jak się zatrujesz to leczysz się także z moich składek a to co dostaniesz od mcdonalda w ramach odszkodowania trafia do twojej kieszeni. I nie mówię tu także o sportach ekstremalnych, jadąc na rowerze można z niego spaść i się połamać i leczyć w ramach składek, które płacimy wszyscy. Dlatego ja nigdy nie powiem nikomu 'jak możesz nie szczepić dziecka, jak zachoruje, to na jego leczenie będą szły także moje pieniądze', bo ktoś może mi odpowiedzieć 'a mi się nie podoba, że moje pieniądze być może będą szły na twoje jedzące fast foody dziecko, które może się czymś zatruć/być otyłe'.
zatrucie w mcdonaldzie to nie to samo co otylosc bo sie je bez opamietania, i to tez nie to samo leczenie otylosci niesie z soba choroby ktore sie leczy latami

---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ----------

Cytat:

u nas tak jest z ubezpieczeniem prywatnym, jak sie jest w grupie wysokiego ryzyka to placi sie wieksze skaldki

sadze ze ludzie ktorzy moga cos zmienic a nie chce to dobrze niech tak maja ale czemu inni maja za nich placic. Wkoncu palacz moze skonczyc z paleniem a ktos otyly schudnac i ryzyko chorob spada.

Nie dawno bylo cos podobnego w wiadomosciach bo linie lotnicze zaczynaja wymagac 2 biletow od otylych osob, ale oczywiscie wiekszosci to nie pasuje bo nie chca placic podwojnie

Haters Gonna Hate
OYE jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-27, 14:34   #131
houseofcolours
Zadomowienie

GG do houseofcolours

Cytat:
Napisane przez OYE Pokaż wiadomość
zatrucie w mcdonaldzie to nie to samo co otylosc bo sie je bez opamietania, i to tez nie to samo leczenie otylosci niesie z soba choroby ktore sie leczy latami
Żeby zrozumieć o czym piszę musiałabyś przeczytać moje posty także z poprzedniej strony. Bo różnica między otyłością a zatruciem nie ma w tym kontekście najmniejszego znaczenia.
Stary 2013-04-27, 14:42   #132
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
Żeby zrozumieć o czym piszę musiałabyś przeczytać moje posty także z poprzedniej strony. Bo różnica między otyłością a zatruciem nie ma w tym kontekście najmniejszego znaczenia.
jest, nie zatruwasz sie z wlasnego wyboru, oczywiscie wybeirasz to jedzenie ale nie wiesz ze sie nim zatrujesz, a to czy bedziesz otyly czy nie masz wybor i mozesz cos z tym zrobic
jak by ktos wiedzieal ze jedzac to jedzenie w mcdonaldzie zatruje sie nim ....nie zje go

Haters Gonna Hate
OYE jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-27, 14:49   #133
houseofcolours
Zadomowienie

GG do houseofcolours

Cytat:
Napisane przez OYE Pokaż wiadomość
jest, nie zatruwasz sie z wlasnego wyboru, oczywiscie wybeirasz to jedzenie ale nie wiesz ze sie nim zatrujesz, a to czy bedziesz otyly czy nie masz wybor i mozesz cos z tym zrobic
jak by ktos wiedzieal ze jedzac to jedzenie w mcdonaldzie zatruje sie nim ....nie zje go
To dokładnie jak ze szczepieniami. Nie szczepisz ale nie wiesz czy zachorujesz. Tylko mało kto krytykuje jedzących w mcdonaldzie a chętnych do krytykowania nieszczępiących jest pewnie znacznie więcej.
Stary 2013-06-13, 15:11   #134
micha_linka
Przyczajenie

Wracając do tematu, zdecydowałam się na pełen zakres szczepień dla mojego dziecka. Kiedy pierwszy raz zobaczyłam kalendarz szczepień zaniepokoiła mnie tylko liczba koniecznych szczepień, ale ostatecznie mały dobrze je znosi (dostaje skojarzeniowe). Co do zagrożeń - według mnie jest ich o wiele więcej, jeśli nie zaszczepimy dziecka.
micha_linka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 17:00   #135
kyte
Wtajemniczenie

Witajcie dziewczyny, jeśli chodzi o szczepienie na ospe, ja sądzę że dziecka szczepić nie będę.Przeżyłam tę chorobę jako dziecko, i jakoś dałam rade. Zresztą nie wiem czy ta szczepionka nie jest ważna tylko 10 lat...Kurcze powiem Wam że boję się tych szczepień, tyle się mówi o zawartej rtęci w nich, a to podobno jest między innymi odpowiedzialne za chorobę autystyczną u dzieci.Ehh..no sama nie wiem.
kyte jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-28, 13:34   #136
kala__20
Wtajemniczenie

odświeżam
niebawem przed nami mmr i się naczytałam mnóstwo nieprzyjemnych rzeczy na jej temat :/
a czym akurat ta szczepionka się różni od innych co są np. 3 wkłucia? To robi różnicę, że 3 w jednym wkłuciu lub w trzech?
Szczerze mówiąc to już sama nie wiem co myśleć. Młoda po wcześniejszych szczepieniach nie miała żadnych niepożądanych objawów
Stary 2013-10-28, 16:14   #137
cloche
Zakorzenienie

kala, a co takiego wyczytalas?
roznice beda takie: pojedyncze szczepienie chyba bardziej symuluje chorobe, bo na raz trzy choroby przejsc to chyba niezbyt realistyczne. a skojarzone to mniej substancji pomocniczych przede wszystkim.
ja mam zamiar szczepic. dzialania niepozadane sa znacznie rzadsze niz trwale ubytki na zdrowiu spowodowane przejsciem jednej z tych chorob.
cloche jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-28, 18:36   #138
kala__20
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cloche Pokaż wiadomość
kala, a co takiego wyczytalas?
roznice beda takie: pojedyncze szczepienie chyba bardziej symuluje chorobe, bo na raz trzy choroby przejsc to chyba niezbyt realistyczne. a skojarzone to mniej substancji pomocniczych przede wszystkim.
ja mam zamiar szczepic. dzialania niepozadane sa znacznie rzadsze niz trwale ubytki na zdrowiu spowodowane przejsciem jednej z tych chorob.
no niby są rzadsze....
czytałam między innymi, że szczepionka mmr, może uaktywnić autyzm jeśli jest utajony. Potem czytałam, że to jednak nieprawda. Poza tym jakieś historie o śmierci dzieci zdrowych zaszczepionych tą szczepionką
Stary 2013-10-28, 19:37   #139
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kala__20 Pokaż wiadomość
odświeżam
niebawem przed nami mmr i się naczytałam mnóstwo nieprzyjemnych rzeczy na jej temat :/
a czym akurat ta szczepionka się różni od innych co są np. 3 wkłucia? To robi różnicę, że 3 w jednym wkłuciu lub w trzech?
Szczerze mówiąc to już sama nie wiem co myśleć. Młoda po wcześniejszych szczepieniach nie miała żadnych niepożądanych objawów
MMR jest tylko w wersji 3w1 nie ma możliwości rozłożenia tych szczepień. Albo bierzesz wszystko (odra, świnka, różyczka), albo nic.

Z tych szczepionek co podawałaś wcześniej to dtp też jest 3w1 ale różnica jest taka że mmr jest "żywa" a dtp nie. Czyli może powodować np zachorowanie poronne.

---------- Dopisano o 19:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ----------

Cytat:
no niby są rzadsze....
czytałam między innymi, że szczepionka mmr, może uaktywnić autyzm jeśli jest utajony. Potem czytałam, że to jednak nieprawda. Poza tym jakieś historie o śmierci dzieci zdrowych zaszczepionych tą szczepionką
Polecam ci poczytać "charakterystykę produktu leczniczego mmr". Poczytaj też o chorobach przeciwko którym chcesz zaszczepić i zastanów się czy np świnka albo różyczką faktycznie są takie niebezpieczne dla dziecka i czy nie lepiej zaszczepić dorosłą kobietę, która nie przechorowała różyczki i nie miała możliwości nabyć dożywotniej odporności.
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-28, 21:22   #140
kala__20
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Glodomorek Pokaż wiadomość
Polecam ci poczytać "charakterystykę produktu leczniczego mmr". Poczytaj też o chorobach przeciwko którym chcesz zaszczepić i zastanów się czy np świnka albo różyczką faktycznie są takie niebezpieczne dla dziecka i czy nie lepiej zaszczepić dorosłą kobietę, która nie przechorowała różyczki i nie miała możliwości nabyć dożywotniej odporności.
No ja jako dziecko miałam rozyczke i swinkę i chyba raczej nic mi po nich nie jest

Ale gdzieś czytałam, że te choroby dziś są groźniejsze niż te kiedyś
Stary 2013-10-28, 21:50   #141
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
No ja jako dziecko miałam rozyczke i swinkę i chyba raczej nic mi po nich nie jest

Taaa bo statystyka jest bazowana jedynie na jednostkowych przypadkach. Jak już zaczynamy lekturę to polecam powikłania po w/w chorobach.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-28, 22:25   #142
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:

I oczywiście szczepionka wyprodukowana x lat temu chroni przed tymi zmutowanymi wirusami
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-31, 11:48   #143
_vixen_
Zakorzenienie

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...#BoxSlotII3img

Natomiast odnośnie powikłań po odrze proponuję poczytać o tym znanym przypadku (powikłania po odrze doprowadziły do zaniku mózgu):

http://wiadomosci.dziennik.pl/wydarz...jego-syna.html

Radzę jednak sceptycznie patrzeć na przeciwników szczepień, który ukończyli jedynie słuszny University of Youtube...
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-31, 13:04   #144
cloche
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Radzę jednak sceptycznie patrzeć na przeciwników szczepień, który ukończyli jedynie słuszny University of Youtube...

w niemczech znany pediatra napisal ksiazke o szczepieniach. ani za, ani przeciw - tylko fakty, badania, rodzaje szczepionek. taka fachowa pomoc w podjeciu decyzji. jeszcze nie mialam czasu przeczytac, ale przeczytam. dwie znajome czytaly i doszly do wniosku, ze beda szczepic swoje maluchy na to, co zaleca komisja niemiecka. dla mnie 5w1 + pneumo nie poddaje dyskusji, wzw u nas sie przesunie. a zanim reszte bede szczepic, to juz ksiazke przeczytam i bede miala jakas sensowna opinie. ale pewnie i tak wyjscia nie mam - w przypadku Florka kazda choroba jest niebezpieczna i jesli mozna czegos uniknac, to trzeba probowac
Stary 2013-10-31, 13:20   #145
_vixen_
Zakorzenienie

Brakuje takiej książki i u nas, w Polsce.

Jeszcze co do tej różyczki, to ona jest groźna przede wszystkim dla kobiet w ciąży, więc niejako zrozumiałe jest, że szczepi się także małe dzieci, żeby zapobiegać rozprzestrzenianiu się tej choroby (a dzieci, wiadomo, łapią wszystko najszybciej, najłatwiej się choroby wśród nich przenoszą). Tak ja to rozumiem.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-31, 13:27   #146
Luba
Zakorzenienie

Cytat:

w niemczech znany pediatra napisal ksiazke o szczepieniach. ani za, ani przeciw - tylko fakty, badania, rodzaje szczepionek. taka fachowa pomoc w podjeciu decyzji. jeszcze nie mialam czasu przeczytac, ale przeczytam. dwie znajome czytaly i doszly do wniosku, ze beda szczepic swoje maluchy na to, co zaleca komisja niemiecka. dla mnie 5w1 + pneumo nie poddaje dyskusji, wzw u nas sie przesunie. a zanim reszte bede szczepic, to juz ksiazke przeczytam i bede miala jakas sensowna opinie. ale pewnie i tak wyjscia nie mam - w przypadku Florka kazda choroba jest niebezpieczna i jesli mozna czegos uniknac, to trzeba probowac
Ja szczepiłam na wszystko zalecane, tym bardziej, że Młoda urodziła się chora (teraz już spoko) i trzeba było na nią bardziej uważać. Książki nie czytałam, ale w sumie i tak bym szczepiła.
Ja miałam ospę w wieku 30 lat w 9 miesiącu ciąży i nikomu nie życzę, szczególnie mojej córce takich nerwów.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-31, 13:47   #147
cloche
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Brakuje takiej książki i u nas, w Polsce.

Jeszcze co do tej różyczki, to ona jest groźna przede wszystkim dla kobiet w ciąży, więc niejako zrozumiałe jest, że szczepi się także małe dzieci, żeby zapobiegać rozprzestrzenianiu się tej choroby (a dzieci, wiadomo, łapią wszystko najszybciej, najłatwiej się choroby wśród nich przenoszą). Tak ja to rozumiem.
no tez o to chodzi z tym szczepieniem. niektorzy ludzie nie moga byc szczepieni z roznych powodow i wtedy szczepiac siebie chronimy jakby tez ich.
moj szkrab nie moze byc jeszcze szczepiony przeciwko grypie, wiec powinnam sie zaszczepic z mezem. tylko teraz juz za pozno, a jak sie dalo, to mialam inne zmartwienia. teraz bede musiala unikac ludzi w zimie...
Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Ja szczepiłam na wszystko zalecane, tym bardziej, że Młoda urodziła się chora (teraz już spoko) i trzeba było na nią bardziej uważać. Książki nie czytałam, ale w sumie i tak bym szczepiła.
Ja miałam ospę w wieku 30 lat w 9 miesiącu ciąży i nikomu nie życzę, szczególnie mojej córce takich nerwów.
chorobska w ciazy w ogole nie sa fajne... dobrze, ze wyszliscie na prosta!
Stary 2013-10-31, 21:52   #148
pieleszka
Wtajemniczenie

ja też szczepiłam dziecko - te "obowiązkowe" szczepienia zalecane w kalendarzu szczepień to bez mrugnięcia okiem - nawet z nakazu kardiolog! , z tych samych powodów, co cloche żeby chronić małą prze ewentualnym przebyciem chorób), z dodatkowych na razie u nas były tylko pneumokoki, ale przed nami szczepienia na ospę i zastanawiam się nad meningokokami...

żałuję, że córeczki jako niemowlaka nie zaszczepiłam na rotawirusa - przeszliśmy okropną infekcję rota u córeczki, z pobytem w szpitalu... nie życzę nikomu...

Kobiety nigdy nie zrozumiesz. Nawet jeśli jesteś kobietą! (A.J.Cronin)
pieleszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-31, 22:46   #149
gda
Zakorzenienie

Cytat:
no tez o to chodzi z tym szczepieniem. niektorzy ludzie nie moga byc szczepieni z roznych powodow i wtedy szczepiac siebie chronimy jakby tez ich.
moj szkrab nie moze byc jeszcze szczepiony przeciwko grypie, wiec powinnam sie zaszczepic z mezem. tylko teraz juz za pozno, a jak sie dalo, to mialam inne zmartwienia. teraz bede musiala unikac ludzi w zimie...

chorobska w ciazy w ogole nie sa fajne... dobrze, ze wyszliscie na prosta!
Kochana, mi moja pediatra na wizycie domowej wczoraj, powiedziała, że teraz jest idealny moment na szczepienie przeciwko grypie! Nie jest absolutnie za późno.

Ja z mężem będziemy się szczepić po weekendzie.
gda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-01, 06:57   #150
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Pieleszko, ale szczepienie na rota nie dałoby ci ŻADNEJ gwarancji, że byłoby lepiej lub wcale by nie chorowała. Moją Agatkę złapał rota gdy miała niespełna 7mcy, była w szpitalu bo biegunka mocna i nie bardzo chciała jeść, kroplówki konieczne, ale... wymioty 2 razy, tem. poniżej 39 2 dni, a pediatrzy i tak orzekli, że młoda znacznie lepiej przechodzi niż wiele szczepionych nawet dzieci. Szczepisz na kilkanaście szczepów, a ich jest ok. 90, więc...
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości