Biżuteria chainmaille - nowe hobby - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-03-26, 17:12   #31
secesyjka
Raczkowanie

GG do secesyjka
Dot.: Biżuteria chainmaille - nowe hobby

podobają mi się oba naszyjniki, kolczyki z blaszkami, na końcach drugich kolczyków coś innego bym powiesiła (subiektywne upodobanie), gwiazdka jest sympatyczna bardzo i kulki........ mnie jeszcze nigdy nie wyszły takie jak trzeba może dlatego, że za mało jeszcze z nimi walczyłam czekam na filmik
Stary 2013-03-27, 06:57   #32
VanRest
Przyczajenie

Zmontowałem filmik - postanowiłem nagrywać cały proces robienia inlay od początku do końca dlatego film jest w przyspieszonym tempie. Na chwilę obecną mam 3300 kółek zrobionych.
Oto link do mojego kanału i filmiku:

Zapraszam do oglądania i subskrybowania mojego kanału

Edytowane przez VanRest
Czas edycji: 2013-07-11 o 12:43
VanRest jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-27, 10:10   #33
juiju
Przyczajenie

Jest rycerz w lśniącej zbroi...Mężczyzno powaliłeś zapewne wszystkie kobiety, które widziały twoje prace
Stary 2013-03-28, 11:07   #34
coolme
Przyczajenie

Hej. Jesteś absolutnie genialny! Twoje prace powaliły mnie na kolana a jednocześnie zachęciły do wypróbowania tej techniki. Wcześniej się już z nią gdzieś spotkałam ale nie miałam chyba wystarczająco dużo samozaparcia żeby się z nią zmierzyć Teraz jestem gotowa, tylko nie bardzo wiem od czego zacząć... Obejrzałam już Twoje filmiki na spryciarzach i trochę wiedzy już mam ale chciałam jeszcze zadać kilka pytań.
Czy musi być jakaś zależność między średnicą wewnętrzną oczka a grubością drutu żeby to wyglądało fajnie?
Gdzie kupić kolorowe druty? Jakiej grubości powinny być? Jeśli kupię na początek 0,8 mm i 1 mm to będzie wystarczające? Sprawdzałam na allegro, jest ich tam sporo, miękkie, twarde... ale niewiele mi to mówi... Które będą odpowiednie?

No i wielka, wielka, wieeeelka prośba! Nagraj proszę to w jaki sposób wykonujesz poszczególne sploty i jak można je łączyć, w szczególności zainteresowana jestem kolczykami i bransoletkami
Pozdrawiam i podziwiam wciąż i wciąż!

Edytowane przez coolme
Czas edycji: 2013-03-28 o 11:09
coolme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-28, 16:35   #35
VanRest
Przyczajenie

coolme

Dzięki za mile słowa. Tak jak zauważyłaś istnieje zależność pomiędzy średnicą wewnętrzną kółka a grubością drutu. Jest to tzw. "aspect ratio". Gdy będziesz czytać fora szczególnie zagraniczne często spotkasz się z opisem np. "AR 3,4 " oznacza to aspect ratio 3,4. Czemu AR jest ważne i jak się je liczy.
Jeśli masz do zrobienia jakiś wzór to kółka muszą być odpowiedniej wielkości żeby dobrze wyglądał. Jeśli dasz za duże kółka - wzór będzie za luźny, jeśli za małe - wzór będzie za ciasny lub wręcz niemożliwy do zrobienia. Np. robiąc inlay smoka użyłem wzoru europejski 4w1 oraz AR 3,4. Gdybym dał większe AR np 6 to wzór byłby za luźny (bardziej jak luźna kolczuga) a smok byłby rozszerzony i nie wyglądałby ładnie. Jakbym użył kółek z AR 2,8 to byłyby one za małe do tego wzoru - nawet bym nie zaczął.
Oczywiście często używa się większego AR jeśli wzór specjalnie ma być luźny, ale większość wzorów ma specyficzny zakres AR w którym można go wykonać.
Aby wyliczyć AR musisz podzielić średnicę wewnętrzną kółka przez grubość drutu. Np. jeśli średnica wewn. kółka wynosi 4mm a grubość drutu 1mm to 4/1= 4 czyli AR 4. Ale jeśli weźmiesz drut 0,8mm i zrobisz kółka o średnicy wewn. 4mm to 4/0,8 = 5 czyli AR 5.

Dlaczego używa się AR a nie podaje konkretnych wymiarów. Załóżmy, że zrobiłem jakiś wzór z drutu 1mm, kółka 4mm (czyli AR 4). Podoba Ci się ten wzór ale masz tylko drut 1,2 mm. Jeśli zrobisz kółka o średnicy 4mm wzór Ci nie wyjdzie- będzie za ciasny. Ale znasz AR czyli możesz obliczyć średnicę kółka. x/1,2 = 4 czyli x= 1,2 razy 4 ; x=4,8 mm. Średnica Twojego kółka powinna mieć 4.8mm aby zachować proporcje wzoru.

Nie jest to tak skomplikowane jak wygląda na pierwszy rzut oka. Jak zaczniesz robić wzory to będziesz wiedziała jakie kółka użyć aby pasowały do Twojego projektu. Zanim zaczniesz robić projekty z drogich materiałów możesz poćwiczyć na tanich np. drut aluminiowy do spawania 0,8mm i 1mm można dostać w rolkach 450 g za około 20-30 zł. Używam go również do robienia wzorników.

Druty kolorowe można dostać w internecie w sklepach sprzedających akcesoria do robienia biżuterii. Jest to zazwyczaj anodyzowane aluminium czyli niezbyt twarde. Najlepsza twardość drutu jest mniej więcej jak miedź, srebro- mosiądz jest ok ale trochę sprężynuje-czyli oczka się trochę powiększają jak się je nawinie na pręt. Czyste aluminium jest bardzo miękkie czyli nie ok. A np. stal nierdzewna oraz stopy zawierające nikiel i chrom są bardzo twarde i koszmarne do ładnego pocięcia (piłką jubilerską)

Jeśli chodzi o grubość drutu to ja używam 0.8mm 1mm i czasem 1,2mm.

Co do nagrań to mam w planie zrobić całą serię o biżuterii chainmaille - zaczynając od całkowitych podstaw. Teraz mam 5 filmów w przygotowaniu już 2 następne - kolczyki Zen i kolczyki Aura. Aktualnie nagrywam projekt inlay skorpiona i jeszcze trochę mi to zajmie. Jeśli chcecie zobaczyć filmy to zapraszam na mój kanał na YT
http://www.youtube.com/user/VanRest75?feature=mhee

Uff. Mam nadzieję że odpowiedziałem na Twoje pytania jeśli mogę coś jeszcze wyjaśnić to pytajcie dziewczyny
Stary 2013-03-31, 13:38   #36
coolme
Przyczajenie

Dziękuje za odpowiedz, wszystko jest już w miarę jasne teraz nie pozostaje mi nic innego jak zamówić druciki i zacząć działać, mam nadzieję że dam radę heh i oczywiście czekam na filmiki niecierpliwie, gdybym miała jeszcze jakieś wątpliwości będę pytać, jeśli pozwolisz Pozdrawiam serdecznie!
coolme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-31, 22:56   #37
S_andy
Zadomowienie

Biżuteria jest prześliczna. Wielki podziw Wszystko jest piękne! Kolczyki , wisiory Wielu pomysłów i dużo motywacji do tworzenia życzę Na pewno będę tutaj zaglądać

Lato!

Master's Thesis
S_andy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-04-07, 09:33   #38
VanRest
Przyczajenie

Mam już kilka zdjęć skorpiona - w trakcie robienia. Zostało do zrobienia jakieś 25% wzoru. Postaram się jutro wstawić na YT kolejną część filmiku z robienia inlay
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0347.jpg (216,4 KB, 28 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0348.jpg (227,9 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0349.jpg (196,4 KB, 19 załadowań)
Stary 2013-04-07, 17:22   #39
beatalezajsk
Zakorzenienie

Ojej świetne ale musi byc mega pracochłonne
Stary 2013-04-09, 08:33   #40
VanRest
Przyczajenie

Mam już drugą część filmu jak robię inlay skorpiona, ogon praktycznie skończony, nogi i połowa tułowia W tym momencie mialem około 6000 kólek. Jutro wstawię część trzecią.
Część druga filmu:

Edit:
Jest już 3 część - zapraszam do oglądania. W 4 części skończymy wzór i zajmę się ozdabianiem i robieniem uchwytów.
Część trzecia filmu:

Edytowane przez VanRest
Czas edycji: 2013-07-11 o 12:47
Stary 2013-04-16, 14:01   #41
Ailanna
Rozeznanie

Jejku, ominęłam wrzutkę? Niedopuszczalne!
Przepiękne rzeczy, ten naszyjnik zachwycił mnie najbardziej: https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...0&d=1364289271
A te kolczyki:
https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...7&d=1364289271
Kojarzą mi się z takimi kulami na łańcuchu pełnymi kolców, których używa się w walce

Filmiki super! Kolczuj dalej

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-22, 11:29   #42
Rafa_Koralowa
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez VanRest Pokaż wiadomość
kamilla2
Drut o którym mowa to miedziany drut posrebrzany. Nie ma więc problemu z rdzewieniem- kółka są przecinane piłką jubilerską, tak że połączenie jest ścisłe i nie ma za bardzo dostępu powietrza żeby się utlenić.
Problem mam innego rodzaju - nie wiem co to za jakość tego srebrzenia, czy wszystkie tak mają ale po jakimś czasie - ok. 8-10 miesięcy codziennego noszenia np. łańcuszka srebrzenie zaczyna się powoli wycierać. Ponieważ pod spodem jest miedź to zaczyna się proces utleniania. Wygląda to nieciekawie bo na ładnym srebrnym, błyszczącym elemencie zaczynają się robić ciemne plamki, które w dodatku mogą brudzić skórę.
Dlatego właśnie szukam innego materiału. Myślałem alpaka- ale poczytałem i nie wygląda tak błyszcząco jakbym chciał (bardziej złotawa), poza tym podobno jest za twarda do piłki jubilerskiej. Inconel- jest piękny ale bardzo drogi i bardzo twardy. Anodyzowane na srebrne aluminium - tylko w gotowych kółkach a ja potrzebuję drutu. :/
Potrzebowałbym materiału który nie jest powlekany tylko sam z siebie jest błyszczący i jasny, a do tego żeby nie był za drogi bo na te projekty czasami idą olbrzymie ilości.
Na tym zdjęciu widzicie porównanie materiałów. Najbardziej mi się podoba Anodyzowane Aluminium Bright Silver oraz posrebrzany drut miedziany (lewy dolny róg) ale oba są powlekane więc nie wiem jak tam z trwałością powlekania :/
Ojej, szczęka opada Twoje prace są naprawdę niesamowite, chapeau bas - kiedyś próbowałam się w to bawić i zabrakło cierpliwości. Chciałam tylko powiedzieć, że ja właśnie cięłam kółka z drutu alpakowego 0,8 i nie było wcale ciężko - tzn nie są bardzo twarde. A co do tego, że mało się błyszczą: może jakby wrzucić na polerkę to by coś dało? Tylko czy usuwanie resztek pasty nie sprawiłoby więcej kłopotu, niż to warte... Pozdrawiam i serdecznie gratuluję.
Rafa_Koralowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-22, 20:39   #43
201612060923
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez VanRest Pokaż wiadomość
Jako, że jest to mój pierwszy post chciałbym się przywitać i powiedzieć parę słów o swoim hobby.
Można powiedzieć, że zacząłem robić biżuterię przez przypadek- podczas pobytu za granicą po pracy miałem zawsze trochę wolnego czasu i pomyślałem, że mógłbym wrócić do starego pomysłu zrobienia sobie kolczugi (za młodu bawiłem się w bractwa rycerskie). Ale po przemyśleniu stwierdziłem, że i tak nie dam rady zabrać jej do Polski. Jednakże przeglądając internet i YouTube znalazłem wiele poradników w jaki sposób można wykorzystać tą samą technikę i wzory do robienia biżuterii. Pomyślałem sobie, że kolczugi i tak już nosić nie będę a żona na pewno ucieszyłaby się z pary ładnych kolczyków czy bransoletki. W ten sposób zacząłem się interesować tematem. Czytałem, oglądałem, próbowałem, zdobywałem doświadczenie. Zamówiłem parę dodatków, koraliki, uszka do kolczyków i tak zacząłem robić amatorską, hobbystyczną biżuterię dla żony, rodziny i dla siebie.
Chciałbym przedstawić Wam kilka przykładów drobiazgów, które popełniłem.
Ta wzmianka o kolczudze mnie rozbawiła nieco
Jestem zaskoczona, że tak piękną biżuterię stworzył mężczyzna. I dla niego to jest prawdziwe hobby. Do tej pory spotykałam tylko kobiety robiące biżuterię.
Piękne kolczyki(te pierwsze z lewej) Gdyby jeszcze miały czerwone albo zielone koraliki to byłoby idealnie.
Twoja biżuteria jest bardzo pomysłowa oraz interesująca. Podoba mi się to, że przeważają tutaj metale oraz stonowane koraliki, a nie dziewczęce i kolorowe świecidełka. No i są tutaj misterne sploty metali, mnóstwo oczek itp. Wyglądają ślicznie oraz elegancko i na pewno zrobienie ich wymagało sporej precyzji oraz pracy.
Bardzo elegancka biżuteria
A jak zobaczyłam ten naszyjnik(pierwszy z lewej) to teraz będzie mi się śnił po nocach
. Śliczny i niesamowity po prostu. Troszkę w stylu damy kameliowej, tylko bez damy
Widać, że jesteś znawcą tematu, masz talent i pomysły.
Będę oglądać na YT. Chociaż z moimi zdolnościami to ja mogę co najwyżej te kółka podawać
201612060923 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-23, 06:47   #44
VanRest
Przyczajenie

Abisans

Te pierwsze kolczyki są zrobione w stylu Romanowów - oprócz błękitnych koralików zrobiłem jeszcze dwa komplety - z przejrzystymi i ciemny fiolet. Ten wzór jest świetny- można go użyć do kolczyków, bransoletek, naszyjników, można go łączyć z innymi wzorami szczególnie bizantyjskim, można używać różnych koralików- w kształcie diamentów albo okrągłych. Możliwości są nieograniczone a każda sztuka biżuterii może być niepowtarzalna.

Jeżeli masz na myśli ten naszyjnik:
https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...6&d=1361619476
To jest on zrobiony wzorem Europejski 4w1 czyli takim jak robiono średniowieczne kolczugi.
Użyłem również kaboszonu wyszlifowanego na kocie oko i oplotłem go europejskim 4w1. Od razu mówię , że oplatanie to była mordęga i jeszcze długo nie będę robił nic podobnego.

Co do aktualnych projektów- mam już skończony inlay skorpiona Teraz robię dla niego drewnianą poprzeczkę do zawieszenia, ozdoby i łańcuszek. Postaram się dzisiaj dać kolejne video na swój kanał na YT z zakończenia wzoru a potem następny w tygodniu z ozdabiania. I KONIEC Zdjęcia wkleję na forum jak już go będę miał na ścianie.

Pozdrawiam wszystkie Panie

EDIT:
Mam już czwartą część video z robienia inlay skorpiona. Zapraszam na mój kanał.
Część czwarta filmu:

Edytowane przez VanRest
Czas edycji: 2013-07-11 o 12:48
Stary 2013-04-24, 09:06   #45
Jaga1214
Rozeznanie

robisz klarowne i czytelne tutoriale - może zrobisz tutorial jens pind?
Jaga1214 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-04-26, 12:55   #46
VanRest
Przyczajenie

Jens Pind's Linkage (JPL) jest bardzo ładnym wzorem na łańcuszek, używam go na co dzień ale nie wybacza błędu przy określeniu prawidłowego aspect ratio. Jest tam mały margines, więc trzeba ściśle się trzymać AR. Planuję zrobić poradnik do JPL ale najpierw dokończę poradnik z wzoru Zen i Aura. JPL jest paskudny do wytłumaczenia i pokazania, wiec chcę dać sobie trochę czasu na przemyślenie jak to zrobić czytelnie.

A z innych dobrych wiadomości skończyłem właśnie przed chwilą inlay skorpiona dla żony Całość już wisi na ścianie i przygotowałem dla Was pierwsze zdjęcia. Nie mam jeszcze filmiku na YT bo dopiero będę go dzisiaj montował. Jak skończę montaż to dam linka do ostatniej części video.

Statystyki:
Zrobiłem łącznie 15590 kółek, zużyłem 241,5 mb drutu z czego miedzianego- 44,5 mb ; a aluminiowego- 197 mb. Całość zajęła mi cztery i pół tygodnia po statystycznie 3h dziennie.

A oto rezultat:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg SAM_1690 [800x600].jpg (62,9 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SAM_1691 [800x600].jpg (102,2 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SAM_1693 [800x600].jpg (125,4 KB, 20 załadowań)
Stary 2013-04-26, 16:14   #47
Eilo
Rozeznanie

Majstersztyk! :O
Podziwiam niezmiennie czasochłonność i pracochłonność tego typu prac, niezwykła precyzja!
To ja się przyłączę do prośby o tutek na Jens Pind W gruncie rzeczy to już mi pomogłeś, bo przy moich pierwszych próbach na pewno pomieszałam AR i chyba w ogóle był za duży ten współczynnik. W każdym bądź razie, pomimo trzymania się wzoru za nic to nie przypominało JPL
Stary 2013-04-27, 18:17   #48
Rusa48
Wtajemniczenie

Wymiękłam!! Niesamowity!!!
Rusa48 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-29, 00:35   #49
Ailanna
Rozeznanie

Zastanawiam się jak niesamowicie musi wyglądać Wasze mieszkanie pełne kolczych gadżetów Skorpion jest absolutnie super!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-29, 10:30   #50
VanRest
Przyczajenie

Jest już gotowa ostatnia część video na moim kanale-pokazuję jak kończę inlay , montuję poprzeczkę itp.
Miłego oglądania
Część piąta filmu - ostatnia:

Edytowane przez VanRest
Czas edycji: 2013-07-11 o 12:49
Stary 2013-06-04, 06:02   #51
VanRest
Przyczajenie

Nie było mnie przez chwilę - robiłem dwa zlecenia- mam już gotowy film z poradnikiem jak zrobić wzór ZEN (na przykładzie kolczyków). Zapraszam do oglądania

Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 0949.jpg (70,1 KB, 25 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SAM_0304_Edited.jpg (111,6 KB, 25 załadowań)

Edytowane przez VanRest
Czas edycji: 2013-07-11 o 12:50
Stary 2013-06-04, 22:57   #52
biernacka4
Zakorzenienie

Kolczyki bardzo ciekawe. Skorpion mnie wręcz powalił. Liczby które podajesz są naprawdę imponujące. Ileż pracy trzeba w takie dzieło włożyć. Ciekawa jestem ile ten skorpion waży. Pewnie dużo.
Jak zwykle podziwiam.
biernacka4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-09, 07:38   #53
VanRest
Przyczajenie

Skorpin waży około 1 kg razem z poprzeczką. Nie mogę zważyć dokładnie bo nie mam wagi kuchennej. Następny poradnik zrobię ze wzoru Aura i odwrócona Aura. Potem -zgodnie z życzeniem -Jens Pind's Linkage (JPL).

W międzyczasie miałem zlecenie na brelok w kształcie smoka (węża). Oto kilka fotek.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg SAM_1696 [800x600].jpg (61,3 KB, 25 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SAM_1697 [800x600].jpg (55,3 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SAM_1698 [800x600].jpg (60,1 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SAM_1699 [800x600].jpg (56,1 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SAM_1700 [800x600].jpg (51,4 KB, 15 załadowań)
Stary 2013-06-09, 14:36   #54
biernacka4
Zakorzenienie

Świetny jest.
Wzór sam wymyśliłeś czy wykorzystałeś jakiś gotowy?
Stary 2013-06-09, 17:12   #55
VanRest
Przyczajenie

Znalazłem podobny wzór na forum - ale i tak musiałem zaadoptować do materiału, który użyłem.
Stary 2013-06-09, 19:39   #56
biernacka4
Zakorzenienie

Pooglądałam sobie w "necie" tego typu wyroby. Ależ cudowności można zrobić z takich kółeczek. Fajnie, że wybrałeś sobie taki dział sztuki bo widać, że masz w tym kierunku zdolność a przy okazji sprawia Ci to przyjemność. Działaj dalej. Chętnie tu do Ciebie zaglądam. Powodzenia.
Stary 2013-06-10, 08:52   #57
marchewkowa karrotka
Raczkowanie

GG do marchewkowa karrotka

Padłam na kolana, i podziwiam!! Ja chce takie cudo mieć na ręce i na szyi! Są obłędne te Twoje wyroby i chętnie bym jeden do siebie przygarnęła najlepiej komplet...
Stary 2013-06-16, 17:50   #58
Rusa48
Wtajemniczenie

Fajnisty wążżżżżżżżżżżżżżżżżżżżż
Rusa48 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 07:42   #59
estel6
Przyczajenie

Takiej techniki jeszcze nie znałam. Bardzo efektowna!
Stary 2013-06-22, 13:48   #60
VanRest
Przyczajenie

Słuchajcie mam problem- kończą mi się łuski kolorowe co to je do breloka węża użyłem. Szukałem w internecie ale w Polskich sklepach nie mogę znaleźć. Macie może jakieś namiary na sklepy, gdzie coś takiego dostanę? Dajcie linka. Dzięki
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości