|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4441 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Listopadowo-Grudniowe Mamusie 2013 :-)
wiecie co nawet nie wiem, od dziecinstwa mam alergie na pylki, trawy drzewa i wogole, przed ciąża zaczełam sie odczulać no ale musiałam przerwac. nigdy nie miałam alergii pokarmowej, wydaje mi się ze ciąża oslabiła mój organizm, bo w sumie juz 2 razy mialam nieprzyjemna przygodę z jabłkami, ale tylko usta mi puchły i twarz swedziała, truskawki jadlam bardzo czesto inic mi nie było, zawsze z tego samego miejsca a dzis normalnie zatkało mi gardło i dobrze ze mialam leki w domu rozszerzajace oskrzela bo bym mogłanie zdązyc. sasiad mnie zawiózł szybko na pogotowie, podali mi zastrzyk, poobserwowali i odeslali do domu.....a jescze wczoraj mówiłam do TŻ że nie wiem za co mnie pokarało w zyciu tymi chorobami, że jakis felerny model jestem
mam tylko nadzieje ze z dzidziusiem wszystko ok.aa własnie znalazłam stare zdj usg z ciązy z synkiem, i karte, i tak sobie porównuje, mam zdj uSG z podpisem SIUSIAK z 20 tyg
|
|
|
|
#4442 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja zaraz będe konsumować obiadek- spagheti
![]() No i narobiłyście mi ochoty na truskawki i arbuza więc później czeka mnie kurs do sklepu
Maleńka kruszyna pod mym sercem zamieszkała.. Całe jej maleńkie ciałko w moim brzuszku żyło.. W chwili kiedy go ujrzałam, spełniły się moje marzenia i najpiękniejsze sny, bo tą kruszyną jesteś Ty... 17.05.2014- Nasz Dzień |
|
|
|
#4443 |
|
Raczkowanie
|
ja też mam straszną ochote na arbuza a nie chce mi sie wychodzić
![]() jutro rano mam wizyte, już nie moge sie doczekać mam nadzieje ze wszystko jest ok. ciekawa jestem czy juz usg przez brzuch czy dalej dowcipne. zapisujecie sie do szkoły rodzenia?
|
#4444 |
|
Zakorzenienie
|
Patrzcie co mi tż kupił, pokaże Wam obrazek z neta albo bluzka b. podobna ale jestem w pracy i nie mam jak dodać
http://www.google.pl/imgres?imgurl=h...9QEwAQ&dur=417 tak tak, te 22 złote to za ten akt jak nie macie ale jak masz to git
|
#4445 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() o właśnie miałam rzucić temat czy mamy które już rodziły, mogą się wypowiedzieć w tym temacie? Warto / nie warto? Kiedy się zapisać?
|
|
|
|
|
#4446 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam szkołę rodzenia za darmo i się zastanawiam, z jednej strony fajnie z drugie mam tak mało czasu na wszystko że to może być ciężkie do zrealizowania. A chodziła kóras z Was z mam już 2/3/4/5/6/7? opłaca się tam chodzić? mówią coś pozytecznego?
|
#4447 |
|
Rozeznanie
|
ja nie chodziłam do szkoly rodzenia, mimo że młodziutka bylam to jakos nie widzialam sensu zreszta wtedy był marny wybór...teraz powaznie sie nad tym zastanawiam ale chyba głównie dla mojego TŻ po tym jak zaczyna zadawać mi pytania typu: a takie mało dziecko jak sie urodzi to raczkuje? a to nie rusza sie? no jak to nie potrafi sie z boku na bok obrócić?aa czyli tylko lezy sika je i płacze?.....ech Ci mężczyźni
![]() i z tego co wiem to tak kolo 6 mies ciązy najlepiej iść |
|
|
|
#4448 |
|
Zakorzenienie
|
Chciałabym,u nas niedawno powstała nowa przy szpitalu i co ważne bezpłatna szkoła rodzenia.Można się zapisać od 25 tc.
Ryba Świetna bluzka,ma poczucie humoru
|
|
|
|
#4449 |
|
Raczkowanie
|
ja chciałam sie zapisać w sierpniu ale w jednej szkole do ktorej dzwonił tż powiedzieli że urlop mają i czekam aż da mi znac co mu powiedzieli w drugiej szkole
![]() zobaczymy, najwyżej bedziemy musieli zapłacic 200zl w Narutowiczu, myśle ze warto sie zapisać
|
#4450 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
), że w 13 tc na usg dziecko ma już nogi, ręce jakoś byłam przekonana, że dalej jest krewetką heheja juz teraz nie będe szła ale przy 1szej ciąży chodziłam i uważam, że warto. Pewnie wszystko zależy od tego jak są prowadzone zajęcia ale mi się bardzo podobało. Przede wszystkim były zajęcia dotyczące spraw organizacyjno - dokumentowych tj. rejestracja dziecka, macierzyński, szczepienia ciecka, ubezpieczzenie dziecka. Poza tym były zajęcia poświęcone opiece nad dzieckiem w pierwszych tygodniach. W sumie rodzić się tam nie nauczyłam ale tylko 2 zajęcia były na temat oddychania. Były też zajęcia dot. połogu czyli jak dbać o siebie po porodzie. Położne to osoby doświadczone i naprawdę dużo od nich się dowiedziałam. Więc moja opinia POLECAM acha i u mnie zapisywali mamy od 6 msc.Jeszcze niecała godzina i do domu. A potem tylko jutro i majóweczka!! |
||
|
|
|
#4451 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
bardzo podobaja mi się bluzeczki z malutkimi stópkami i napewno sobie z takim nadrukiem sprawię
|
|
|
#4452 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny! u mnie już troche lepiej ale malo sie udzielam bo jak patrze w komputer to od razu na wymioty mnie bierze
|
|
|
|
#4453 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:41 ---------- Poprzedni post napisano o 16:39 ---------- co do szkoły rodzenia jutro będę dzwonić i się zapisywać, myślę że gdzieś na czerwiec, lipiec.. zobaczymy jak terminy będą mieli... ja mam wykupioną prywatną opiekę i w ramach tego mamy szkołę rodzenia
Ślub 25.08.2012 ![]() <3 SzCzĘśLiWa ŻoNkA <3 MÓj nowy WYMARZONY zawód: FOTOGRAFka! Oddałam temu całe serce: www.mn-foto.pl Bruno 13.10.2013 g 21:20 Leon 31.03.2015 g 12:10 |
|
|
|
|
#4454 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny mam mega ważne pytanie,
jak wiadomo w i w linku na 1 stronie można przeczytać ze kobiety w ciąży mają ubezpieczenie tylko czy to ubezbieczenie musze jakoś załatwiać? musze isc do urzedu aby zglosic zeby placili jakies skladki czy nie musze ? ze poprostu w ciazy mam ubezpieczenie i nigdzie nie musze tego zglaszac? powiedzcie mi bo ja zielona w temacie a w razie jakby mi sie cos stało to ubezpieczenie musze mieć
|
#4455 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Listopadowo-Grudniowe Mamusie 2013 :-)
Co do szkoły rodzenia, to ja nie chodziłam. Przy porodzie daliśmy z mężem rade, przy opiece też.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#4456 |
|
Zakorzenienie
|
a to tak trzeba wcześnie się umawiać? hahah, ja myślałam że pójdę i mnie zapiszą tak tydzień dwa wcześniej.
|
#4457 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jesli się uczysz i nie skonczyłas 26 lat to możesz być pod ubezpieczeniem rodziców jeśli masz męża i pracuje na umowe o prace to może podciagnąć Cie pod Ubezpieczenie samo "bycie w ciąży" nie uprawnia do ubezpieczenia bo ZUS o tobie nie wie ![]() a ja własnie czytam o urlopie ojcowskim tym 2-tyg i w koncu sie pogubiłam co i jak...;/ |
|
|
|
|
#4458 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4459 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
super ![]() ja jutro ide na badnaia najbardziej boje sie toksoplazmozy - cale zycie wychowywana bylam z kotami, teraz tez mam kota zobaczymy![]() M. idzie ze mna, kochany... |
|
|
|
|
#4460 |
|
Zakorzenienie
|
Nie, jeżeli pracujesz o dzieło np gdzie nie ma składek na ub. zdrowotne to mimo że jesteś w ciąży to przysługuje Ci bezpłatne leczenie, natomiast to że jesteś PUPie zapisana to czy w ciaży czy nie ubezpieczenie masz.
NFZ pokryje koszty świadczeń udzielonych kobietom w ciąży oraz dzieciom, nawet jeśli nie mają żadnego tytułu do ubezpieczenia ze środków pochodzących z budżetu. Rozporządzenie Rady Ministrów z 18 lipca 2008 r. w sprawie sposobu i trybu finansowania z budżetu państwa świadczeń opieki zdrowotnej (Dz.U. nr 137, poz. 85. Zgodnie z rozporządzeniem prawo do bezpłatnych świadczeń zdrowotnych przysługuje, oprócz kobiet w ciąży i w okresie połogu oraz dzieci do 18 roku życia, także osobom przebywającym w zakładach karnych i cudzoziemcom osadzonym w polskich aresztach lub ośrodkach strzeżonych. Świadczenia udzielone tym osobom są finansowane przez Narodowy Fundusz Zdrowia ze środków przekazanych przez budżet państwa. Z pieniędzy, jakimi dysponuje resort zdrowia, pokrywane są wydatki związane z leczeniem kobiet w ciąży oraz dzieci do 18 roku życia. Z budżetu Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji finansowane są świadczenia medyczne udzielone aresztowanym cudzoziemcom, a resort sprawiedliwości opłaca koszty świadczeń udzielonych polskim więźniom. Centrala NFZ na podstawie danych uzyskiwanych ze swoich regionalnych oddziałów sporządza miesięczne sprawozdania z wykonanych przez placówki medyczne i rozliczonych przez Fundusz świadczeń udzielonym osobom uprawnionym do bezpłatnego leczenia mimo braku tytułu ubezpieczenia. Do końca każdego roku NFZ musi przekazać odpowiednie sprawozdanie do ministra zdrowia dotyczące łącznego wykorzystania pieniędzy budżetowych. Odrębne zestawienia są przesyłane również do ministra sprawiedliwości i szefa MSWiA. Zgodnie z ustawą z 24 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz.U. nr 210, poz. 2135 z późn. zm.), osoby, które mają prawo do bezpłatnego leczenia, mimo że nie posiadają żadnego tytułu ubezpieczenia, nie mają obowiązku legitymować się w placówkach ochrony zdrowia dokumentem, który to potwierdza. Kobieta jest uprawniona do bezpłatnego leczenia na podstawie faktu, że jest w ciąży. Rzecznicy praw pacjenta działający przy oddziałach NFZ podkreślają, że pracownicy placówek medycznych nie mają żadnego prawa żądania od niej dokumentów potwierdzających prawo do bezpłatnego leczenia. W przypadku odmowy udzielenia pomocy medycznej należy np. telefoniczne skontaktować się z Funduszem.
|
#4461 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do szkoły rodzenia cały czas się zastanawiam... Cytat:
Fajna, fajna ![]() A ja właśnie zrobiłam sobie deser truskawkowy, chłodzi się w lodówce ![]() Uciekam oglądać mecz,później zajrzę
Maleńka kruszyna pod mym sercem zamieszkała.. Całe jej maleńkie ciałko w moim brzuszku żyło.. W chwili kiedy go ujrzałam, spełniły się moje marzenia i najpiękniejsze sny, bo tą kruszyną jesteś Ty... 17.05.2014- Nasz Dzień |
||
|
|
|
#4462 |
|
Zakorzenienie
|
Mój lekarz prowadzący stwierdził ze szkoła rodzenia jest bardziej dla tatusiów, żeby też poczuli ze są w ciąży
![]() Ale jeszcze się nad tym zastanawiamy. Edytowane przez Anoula Czas edycji: 2013-04-29 o 18:09 |
|
|
|
#4463 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzisiaj siostra kupiła mi bodziaki, koszulkę i spodnie dla Maleństwa, a jutro wizyta. Dopiero o 15 |
|
|
|
|
#4464 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Już o szkole dużo dziewczyn pisało, że warto, nie będę się powtarzać w takim razie, ale podzielam zdanie jak najbardziej, no i że jest bardziej dla tatusiów tez ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Lusesita jak tak całe życie z kotami, to duża szansa, ze już dawno przechorowałaś i masz spokój ![]() Odebrałam wyniki z testu PAPPa- wszystko cacy
|
||||
|
|
|
#4465 |
|
Zakorzenienie
|
Wiecie co, zastanawiałam się czy to USG połówkowe i dopplerowskie to to samo ale nie wiem... te dopplerowskie to sprawdza przepływy krwi i nawet może stwierdzić ;
Zaburzenia wzrostu dziecka Zbyt mała ilość wód płodowych Podejrzenie choroby, wad rozwojowych bądź zaburzeń chromosomowych u dziecka Nieprawidłowości akcji serca dziecka Podejrzenie wystąpienie wady serca bądź choroby serca u dziecka Fajna sprawa jako że moja babcia, mama i ja mamy chore serca ( wszystkie na tą samą chorobę :P )to przynajmniej będę wiedziała czy mój dzidziuś też odziedziczy. No i pytanie czy na zwykłym USG połówkowym też to wykazuje? bo ja już się gubię w tych nazwach ![]() KCIUKI ZA JUTRZEJSZE WIZYTY
|
#4466 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ojcowski to 2 tyg urlopu płatnego ktory moze wykorzystac do 12 mies życia dziecka bez względu na urlop matki tzw tacierzynski ma trawc do 8 tyg najpozniej do ukonczenia przez dziecko 2lat i ojciec go otrzymuje tylko jak matka zrezygnuje z macierzynskiego ( na ten okres co bedzie go brał ojciec) ja szukałam info jakie warunki trzeba spełniac o ten ojcowski bo mój TŻ oficjalnie umowwe bedzie miał od maja i nie wiem czy w listopadzie bedziemógl już skorzystac....czy nie bedzie musiał dłuzej popracowac..;/ |
|
|
|
|
#4467 |
|
Rozeznanie
|
Ja już w domciu po pracy. Pogoda jest taka męcząca że idę do łóżka i chyba się prześpię. Dziwi mnie to że sporo z was miało dowcipne usg, ja aby na początku jak leżałam w szpitalu przez tydzień to zrobili mi 3 razy usg dowcipne. Natomiast jak byłam na pierwszej wizycie u lekarza prowadzącego to zrobił mi przez brzuch, nie chciał męczyć dzidzi i powiem wam że wszystko było pięknie widać
![]() Ja ubezpieczenie muszę zgłosić u siebie w pracy. Wy nabieracie ochoty na owoce, a ja nadal męczę się z mdłościami i niestrawnością, wszystko co zjem mam ochotę zwrócić. Oby minęło to wraz z początkiem trzeciego miesiąca. Trzymam mocno kciuki za wizyty!
|
|
|
|
#4468 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4469 |
|
Zakorzenienie
|
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:18.

mam tylko nadzieje ze z dzidziusiem wszystko ok.

Ślub 25.08.2012
zobaczymy