|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Peruka
Witam!
![]() Mam 18 lat i stwierdzone łysienie androgenowe (hospitalizacja, liczne badania, USG jajników etc. wykluczyły inne schorzenia), tabletki hormonalne ani tysiące innych specyfików nie działają (przyczyną jest nadwrażliwość mieszków włosowych, niestety), włosy się sypią, od początku wypadania nie miałam ani jednego baby hair, zapychają mi syfon podczas mycia co drugi dzień i działają mi na nerwy. W sumie to nie chce mi się już wydawać pieniędzy na coraz to nowe specyfiki, tracić czasu i nerwów na wizyty u 'specjalistów', chcę w końcu czuć się w pełni szczęśliwa i zająć się życiem, nie włosami. ![]() A że należę do tetru (i chcę z tym wiązać przyszłość), pokazuję się publicznie, chciałabym przestać coraz bardziej upodabniać się do Smigola, stąd chęć zakupu peruki. ![]() Akurat skończyłam liceum, idę na studia, więc myślę, że to idealny moment na zmianę wizerunku. Przeczytałam już sporo forów internetowych na temat peruk, ale z nadmiaru informacji zgłupiałam. ![]() I stąd moje pytania: 1. Gdzie najlepiej kupić perukę? Może polecacie jakiś konkretny sklep? 2. Włosy naturalne czy syntetyczne? 3. Jaka jest cena i trwałość takeij peruki? 4. Muszę się na łyso zgolić żeby to nosić czy moje smigolowe włosięta mogą zostać? ![]() 5. Jest sens zamawiać z zagranicy? Koszty z tego co patrzyłam są dużo tańsze 6. Jak to jest z tym mocowaniem peruki? To full lace jest najlepsze? ![]() Z góry dziękuję wszystkim dobrym duszyczkom orientującym się w temacie.
|
|
|
|
|
#2 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Peruka
Ja mialam peruke . Była zamawiana ze stanów , wlosy naturalne . Kosztowala mnie 2,5 tys. złotych .
Oczywiscie nie musisz sie golic na łyso bo peruke zamawiasz na miare . Ale pamietaj ze musisz dodac z 1 cm, 2 cm wiecej zeby peruka nie przyklejala sie do twoich wlosow i zebys nie wyrwala to co ci jeszcze pozostało ![]() Ja niestety popelnilam bład i odmierzylam czaszke normalnie czyli nic nie dodawalm bo sobie pomyslalam ze wlosy jak beda odrastac to w tym samym miejscu I sie pomylilam bo wlosy zaczely odrastac po zgoleniu gesztsze i bylo ich znacznie wiecej i tak wiec po paru miesiacach peruka poprostu stała sie za krótka i musialam ja zdjac chodzilam scieta jak na chlopaka bo nie mialam wyboru .Sa plusy i minusy . + - nie martwisz sie o swoje wlosy + mniej stresu + wogóle jej nie widac jesli jest dobrze dobrana + mozesz robic znia co chcesz , myc jak swoje , farbowac etc, - - w upale niestety pała sie poci ![]() - gdy wlosy zaczely odrastac bylo niestety widac ze mam " coś" na głowie bo moje wlosy zaczely wystawac z pod peruki i musialam je caly czas nosic rospuszczone nawet w 30 stopniowym upale ;/ - musisz dokladnie ja doklejac bo potrafi sie odkleic pod wplywem goraca , ale zalzy co wybierzesz czy klejona na klej czy na tasmy ja mialam tasmy i chyba bylo to wygodniejsze ..niewiem..... Suma sumarum nie zdecydowalabym sie na kolejna , wole ratowac swoje do konca a jak juz bedzie faktycznie zle to przeszczep . Wiecej pytan na priv.
WEWNĘTRZNIE : - olej lniany - olej z pestek dyni - reszta dojdzie ![]() ZEWNĘTRZNIE : - olej z pestek dyni - olej musztardowy z papryczka - szampon cebulowy ![]() - i tutaj też będzie więcej == ODZYSKAĆ WŁOSISKA== |
|
|
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
Może wrzuć zdjęcia swoich włosów? Jesteś pewna, że nie da się ich już uratować?
Chyba powinna się wypowiedzieć osoba z łysieniem androgenowym |
|
|
|
|
#4 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Czyli noo, tragedii nie ma, najgorzej z tym latem, chociaż patrząc na tegoroczne polskie przedwiośnie... Ja zastanawiam się nad perukę właśnie w dużej mierze ze względu na fakt, że to łysienie wykańcza mnie psychicznie. Wszyscy wokół w sumie wiedzą, że mam problemy z włosami, bo ja z osób, które lubią wszystko wszem i wobec ogłaszać, więc nie w tym problem, pewnie, że mam perukę też wszystkim ogłoszę; kwestia tego, że aktualnie przez te włosy czuję się strasznie nieatrakcyjna i ot, nawet jak się ładnie ubiorę na jakąś imprezę, ta głowa mi wszystko psuje. Wiadomo, włosy to aspekt głównie estetyczny, ale potrafi nieźle odebrać chęci do życia. Chciałabym poszukać roboty po maturze w jakim barze, sklepie, ale, wiadomo, aparycję mieć trzeba. ![]() ---------- Dopisano o 09:57 ---------- Poprzedni post napisano o 09:57 ---------- Cytat:
![]() Czy włosów nie da się uratować? Nie wiem. Może się da, ale szczerze mówiąc ja już nie mam siły i ochoty próbować nowych środków, mieć nadzieję i znów linieć. Zresztą, chyba próbowałam już wszystkiego. Zaczynając od suplementów diety i milionów szamponów leczniczych (apteki to majątek na mnie zbiły ), poprzez zabiegi i produkty od trychologa, wizyty u dermatologów, ginekologów, endokrygnologów, stosowanie Saw Palmetto, zmianę odżywania, na tabletkach anty- Yasminelle i Androsterze kończąc. Efektów na włosach zero, po Yasminelle z tego co zaobserwowałam jedynie chudnąć zaczęłam, na co narzekać nie będę.
|
||
|
|
|
|
#5 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Proponuję Ci zacząć od zamówienia Illusionu albo nanogenu. Próbowałaś? Mam ten sam problem i szczerze przyznam, że gdyby nie ten kamuflaż nie wyszłabym na ulicę a co dopiero do pracy Nikt, dosłownie nikt nie widzi, że mam problem z włosami. A w międzyczasie ratuję je blokerami DHT. Efekt? Mnóstwo baby hair. Odkąd biorę blokery (ok. 9 miesięcy) stan moich włosów zdecydowanie się poprawił i będzie jeszcze lepiej jak te malutkie baby hairki będą dłuższe Wysyp ich jest w sumie przez cały czas, nie zakryły niestety prześwitów, ale tak bardzo cieszy mnie, że są, że rosną. Dzięki temu Illusion lepiej zakrywa moje problemy. A peruka? Można poczekać. Aż będzie jeszcze gorzej ![]() Co do specjalistów to niestety, wiedza ich na dzień dzisiejszy jest znikoma. Otwierają szeroko oczy gdy zaczynam opowiadać o mojej diagnostyce czy "terapii". Też mam nadwrażliwość na DHT. O wiele lepsze są doświadczenia osobiste osób zmagających się z tym problemem i ich wiedza, bo nieustannie grzebiemy, szukamy, uzupełniamy. Specjaliści diagnozują "androgenowe" i mają problem z głowy, dodając że na to nie ma lekarstwa, że trzeba się pogodzić, że niektóre kobiety tak mają. Polecam Ci wątek https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=678188 Więcej informacji nikt Ci nie udzieli. I również proponuję wrzucenie fotki, jak te Twoje włoski wyglądają ![]() Co do Saw Palmetto - przez jak długi czas brałaś? I jaką dokładnie postać leku miałaś - producent, dokładniejsze informacje? Edytowane przez Gaya_oo Czas edycji: 2013-05-01 o 09:46 |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Stosowałam Saw Palmetto w postaci Prostenalu: http://www.zdronet.pl/prostenal,-90-...78,apteka.html przez okres 3 miesięcy. Efekt zerowy (chyba nawet gorzej leciały) + źle się czułam po jego braniu, więc zrezygnowałam. Prześwitów jeszcze nie mam, ale zdjęcie porównawcze włos z przed wypadania i teraz mogę wstawić, różnica jest piorunująca. Najbardziej mnie teraz śmieszy, jak sobie przypominam jak idąc na rozpoczęcie roku w liceum narzekałam, że mam za dużo włosów i się w spince nie mieszczą, a ostatniu, już na zakończenie liceum narzekałam, że włosów do spinki mam za mało. Ironia losu '
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Wtajemniczenie
|
Mnie jeden dermatolog zdiagnozował androgenowe, ale w moim przypadku jest ono niemożliwe, bo mam za mało androgenów
Wewnętrznie:Solgar Vm75, olej lniany/z pestek dyni, ![]() ![]() zewnętrznie: szampon/żel do mycia ciała glogg, Dermena men, Loxon 5% ![]() Wcierki na porost włosów https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=219255 |
|
|
|
|
#8 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
), do tego ribesin (ale to później wcześniej oeparol - olej z wiesiołka), vitapil z biotyną, ginkofar forte na lepsze ukrwienie skóry głowy, do tego masaż skóry głowy specjalną szczotką (jak mi się przypomniało ). Po około 3 miesiącach pojawiły się baby hair, a tabsy modyfikowałam. Doszedł oenobiol na wypadanie, później zmieniłam na olej z dyni w kapsułkach. Co teraz biorę masz wypisane poniżej. W sumie cały czas modyfikowałam, ale blokery były non stop.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Przyczajenie
|
Mario, jakie witaminy spowodowały u Ciebie odrastanie włosów?
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:52.