Peruka - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-04-29, 12:16   #1
Vinette
Przyczajenie

GG do Vinette

Peruka

Witam!

Mam 18 lat i stwierdzone łysienie androgenowe (hospitalizacja, liczne badania, USG jajników etc. wykluczyły inne schorzenia), tabletki hormonalne ani tysiące innych specyfików nie działają (przyczyną jest nadwrażliwość mieszków włosowych, niestety), włosy się sypią, od początku wypadania nie miałam ani jednego baby hair, zapychają mi syfon podczas mycia co drugi dzień i działają mi na nerwy. W sumie to nie chce mi się już wydawać pieniędzy na coraz to nowe specyfiki, tracić czasu i nerwów na wizyty u 'specjalistów', chcę w końcu czuć się w pełni szczęśliwa i zająć się życiem, nie włosami.
A że należę do tetru (i chcę z tym wiązać przyszłość), pokazuję się publicznie, chciałabym przestać coraz bardziej upodabniać się do Smigola, stąd chęć zakupu peruki.
Akurat skończyłam liceum, idę na studia, więc myślę, że to idealny moment na zmianę wizerunku. Przeczytałam już sporo forów internetowych na temat peruk, ale z nadmiaru informacji zgłupiałam.

I stąd moje pytania:
1. Gdzie najlepiej kupić perukę? Może polecacie jakiś konkretny sklep?
2. Włosy naturalne czy syntetyczne?
3. Jaka jest cena i trwałość takeij peruki?
4. Muszę się na łyso zgolić żeby to nosić czy moje smigolowe włosięta mogą zostać?
5. Jest sens zamawiać z zagranicy? Koszty z tego co patrzyłam są dużo tańsze
6. Jak to jest z tym mocowaniem peruki? To full lace jest najlepsze?

Z góry dziękuję wszystkim dobrym duszyczkom orientującym się w temacie.
Vinette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-29, 21:29   #2
Blackbejbe
Rozeznanie

Dot.: Peruka

Ja mialam peruke . Była zamawiana ze stanów , wlosy naturalne . Kosztowala mnie 2,5 tys. złotych .

Oczywiscie nie musisz sie golic na łyso bo peruke zamawiasz na miare . Ale pamietaj ze musisz dodac z 1 cm, 2 cm wiecej zeby peruka nie przyklejala sie do twoich wlosow i zebys nie wyrwala to co ci jeszcze pozostało

Ja niestety popelnilam bład i odmierzylam czaszke normalnie czyli nic nie dodawalm bo sobie pomyslalam ze wlosy jak beda odrastac to w tym samym miejscu I sie pomylilam bo wlosy zaczely odrastac po zgoleniu gesztsze i bylo ich znacznie wiecej i tak wiec po paru miesiacach peruka poprostu stała sie za krótka i musialam ja zdjac chodzilam scieta jak na chlopaka bo nie mialam wyboru .

Sa plusy i minusy .

+ - nie martwisz sie o swoje wlosy
+ mniej stresu
+ wogóle jej nie widac jesli jest dobrze dobrana
+ mozesz robic znia co chcesz , myc jak swoje , farbowac etc,

- - w upale niestety pała sie poci
- gdy wlosy zaczely odrastac bylo niestety widac ze mam " coś" na głowie bo moje wlosy zaczely wystawac z pod peruki i musialam je caly czas nosic rospuszczone nawet w 30 stopniowym upale ;/
- musisz dokladnie ja doklejac bo potrafi sie odkleic pod wplywem goraca , ale zalzy co wybierzesz czy klejona na klej czy na tasmy ja mialam tasmy i chyba bylo to wygodniejsze ..niewiem.....

Suma sumarum nie zdecydowalabym sie na kolejna , wole ratowac swoje do konca a jak juz bedzie faktycznie zle to przeszczep . Wiecej pytan na priv.
- reszta dojdzie

ZEWNĘTRZNIE :
- olej z pestek dyni
- olej musztardowy z papryczka
- szampon cebulowy

- i tutaj też będzie więcej

== ODZYSKAĆ WŁOSISKA==

Blackbejbe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-30, 00:07   #3
hairytale
Rozeznanie

Może wrzuć zdjęcia swoich włosów? Jesteś pewna, że nie da się ich już uratować?

Chyba powinna się wypowiedzieć osoba z łysieniem androgenowym
hairytale jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-30, 09:57   #4
Vinette
Przyczajenie

GG do Vinette

Cytat:
Napisane przez Blackbejbe Pokaż wiadomość
Ja mialam peruke . Była zamawiana ze stanów , wlosy naturalne . Kosztowala mnie 2,5 tys. złotych .

Oczywiscie nie musisz sie golic na łyso bo peruke zamawiasz na miare . Ale pamietaj ze musisz dodac z 1 cm, 2 cm wiecej zeby peruka nie przyklejala sie do twoich wlosow i zebys nie wyrwala to co ci jeszcze pozostało

Ja niestety popelnilam bład i odmierzylam czaszke normalnie czyli nic nie dodawalm bo sobie pomyslalam ze wlosy jak beda odrastac to w tym samym miejscu I sie pomylilam bo wlosy zaczely odrastac po zgoleniu gesztsze i bylo ich znacznie wiecej i tak wiec po paru miesiacach peruka poprostu stała sie za krótka i musialam ja zdjac chodzilam scieta jak na chlopaka bo nie mialam wyboru .

Sa plusy i minusy .

+ - nie martwisz sie o swoje wlosy
+ mniej stresu
+ wogóle jej nie widac jesli jest dobrze dobrana
+ mozesz robic znia co chcesz , myc jak swoje , farbowac etc,

- - w upale niestety pała sie poci
- gdy wlosy zaczely odrastac bylo niestety widac ze mam " coś" na głowie bo moje wlosy zaczely wystawac z pod peruki i musialam je caly czas nosic rospuszczone nawet w 30 stopniowym upale ;/
- musisz dokladnie ja doklejac bo potrafi sie odkleic pod wplywem goraca , ale zalzy co wybierzesz czy klejona na klej czy na tasmy ja mialam tasmy i chyba bylo to wygodniejsze ..niewiem.....

Suma sumarum nie zdecydowalabym sie na kolejna , wole ratowac swoje do konca a jak juz bedzie faktycznie zle to przeszczep . Wiecej pytan na priv.
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

Czyli noo, tragedii nie ma, najgorzej z tym latem, chociaż patrząc na tegoroczne polskie przedwiośnie...
Ja zastanawiam się nad perukę właśnie w dużej mierze ze względu na fakt, że to łysienie wykańcza mnie psychicznie. Wszyscy wokół w sumie wiedzą, że mam problemy z włosami, bo ja z osób, które lubią wszystko wszem i wobec ogłaszać, więc nie w tym problem, pewnie, że mam perukę też wszystkim ogłoszę; kwestia tego, że aktualnie przez te włosy czuję się strasznie nieatrakcyjna i ot, nawet jak się ładnie ubiorę na jakąś imprezę, ta głowa mi wszystko psuje. Wiadomo, włosy to aspekt głównie estetyczny, ale potrafi nieźle odebrać chęci do życia. Chciałabym poszukać roboty po maturze w jakim barze, sklepie, ale, wiadomo, aparycję mieć trzeba.

---------- Dopisano o 09:57 ---------- Poprzedni post napisano o 09:57 ----------

Cytat:
Napisane przez hairytale Pokaż wiadomość
Może wrzuć zdjęcia swoich włosów? Jesteś pewna, że nie da się ich już uratować?

Chyba powinna się wypowiedzieć osoba z łysieniem androgenowym
Aktualnie jeszcze jakieś włosy posiadam (miałam meeega gruba włosy), więc na zdjęciu będzie widać tylko zwykły dość cienki kucyk, tym bardziej, że nie łysieję typowo androgenowo- nie mam powiększonego przedziałka. Kwestia tego, że co drugi dzień podczas mycia włosów pozbywam się więcej niż 300 włosów, w dzień bez mycia do 100, a że nic nie rośnie, włosów z tyg. na tydzień jest coraz mniej i mniej, więc szykuję się psychicznie do tego, że niedługo ich nie będzie.

Czy włosów nie da się uratować? Nie wiem. Może się da, ale szczerze mówiąc ja już nie mam siły i ochoty próbować nowych środków, mieć nadzieję i znów linieć.
Zresztą, chyba próbowałam już wszystkiego. Zaczynając od suplementów diety i milionów szamponów leczniczych (apteki to majątek na mnie zbiły ), poprzez zabiegi i produkty od trychologa, wizyty u dermatologów, ginekologów, endokrygnologów, stosowanie Saw Palmetto, zmianę odżywania, na tabletkach anty- Yasminelle i Androsterze kończąc. Efektów na włosach zero, po Yasminelle z tego co zaobserwowałam jedynie chudnąć zaczęłam, na co narzekać nie będę.
Stary 2013-05-01, 09:38   #5
Gaya_oo
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Vinette Pokaż wiadomość
Witam!

Mam 18 lat i stwierdzone łysienie androgenowe (hospitalizacja, liczne badania, USG jajników etc. wykluczyły inne schorzenia), tabletki hormonalne ani tysiące innych specyfików nie działają (przyczyną jest nadwrażliwość mieszków włosowych, niestety), włosy się sypią, od początku wypadania nie miałam ani jednego baby hair, zapychają mi syfon podczas mycia co drugi dzień i działają mi na nerwy. W sumie to nie chce mi się już wydawać pieniędzy na coraz to nowe specyfiki, tracić czasu i nerwów na wizyty u 'specjalistów', chcę w końcu czuć się w pełni szczęśliwa i zająć się życiem, nie włosami.
A że należę do tetru (i chcę z tym wiązać przyszłość), pokazuję się publicznie, chciałabym przestać coraz bardziej upodabniać się do Smigola, stąd chęć zakupu peruki.
Akurat skończyłam liceum, idę na studia, więc myślę, że to idealny moment na zmianę wizerunku. Przeczytałam już sporo forów internetowych na temat peruk, ale z nadmiaru informacji zgłupiałam.

I stąd moje pytania:
1. Gdzie najlepiej kupić perukę? Może polecacie jakiś konkretny sklep?
2. Włosy naturalne czy syntetyczne?
3. Jaka jest cena i trwałość takeij peruki?
4. Muszę się na łyso zgolić żeby to nosić czy moje smigolowe włosięta mogą zostać?
5. Jest sens zamawiać z zagranicy? Koszty z tego co patrzyłam są dużo tańsze
6. Jak to jest z tym mocowaniem peruki? To full lace jest najlepsze?

Z góry dziękuję wszystkim dobrym duszyczkom orientującym się w temacie.

Proponuję Ci zacząć od zamówienia Illusionu albo nanogenu. Próbowałaś? Mam ten sam problem i szczerze przyznam, że gdyby nie ten kamuflaż nie wyszłabym na ulicę a co dopiero do pracy Nikt, dosłownie nikt nie widzi, że mam problem z włosami. A w międzyczasie ratuję je blokerami DHT. Efekt? Mnóstwo baby hair. Odkąd biorę blokery (ok. 9 miesięcy) stan moich włosów zdecydowanie się poprawił i będzie jeszcze lepiej jak te malutkie baby hairki będą dłuższe Wysyp ich jest w sumie przez cały czas, nie zakryły niestety prześwitów, ale tak bardzo cieszy mnie, że są, że rosną. Dzięki temu Illusion lepiej zakrywa moje problemy. A peruka? Można poczekać. Aż będzie jeszcze gorzej

Co do specjalistów to niestety, wiedza ich na dzień dzisiejszy jest znikoma. Otwierają szeroko oczy gdy zaczynam opowiadać o mojej diagnostyce czy "terapii". Też mam nadwrażliwość na DHT. O wiele lepsze są doświadczenia osobiste osób zmagających się z tym problemem i ich wiedza, bo nieustannie grzebiemy, szukamy, uzupełniamy. Specjaliści diagnozują "androgenowe" i mają problem z głowy, dodając że na to nie ma lekarstwa, że trzeba się pogodzić, że niektóre kobiety tak mają. Polecam Ci wątek https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=678188 Więcej informacji nikt Ci nie udzieli.

I również proponuję wrzucenie fotki, jak te Twoje włoski wyglądają

Co do Saw Palmetto - przez jak długi czas brałaś? I jaką dokładnie postać leku miałaś - producent, dokładniejsze informacje?

Edytowane przez Gaya_oo
Czas edycji: 2013-05-01 o 09:46
Gaya_oo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-01, 13:05   #6
Vinette
Przyczajenie

GG do Vinette

Cytat:
Napisane przez Gaya_oo Pokaż wiadomość
Proponuję Ci zacząć od zamówienia Illusionu albo nanogenu. Próbowałaś? Mam ten sam problem i szczerze przyznam, że gdyby nie ten kamuflaż nie wyszłabym na ulicę a co dopiero do pracy Nikt, dosłownie nikt nie widzi, że mam problem z włosami. A w międzyczasie ratuję je blokerami DHT. Efekt? Mnóstwo baby hair. Odkąd biorę blokery (ok. 9 miesięcy) stan moich włosów zdecydowanie się poprawił i będzie jeszcze lepiej jak te malutkie baby hairki będą dłuższe Wysyp ich jest w sumie przez cały czas, nie zakryły niestety prześwitów, ale tak bardzo cieszy mnie, że są, że rosną. Dzięki temu Illusion lepiej zakrywa moje problemy. A peruka? Można poczekać. Aż będzie jeszcze gorzej

Co do specjalistów to niestety, wiedza ich na dzień dzisiejszy jest znikoma. Otwierają szeroko oczy gdy zaczynam opowiadać o mojej diagnostyce czy "terapii". Też mam nadwrażliwość na DHT. O wiele lepsze są doświadczenia osobiste osób zmagających się z tym problemem i ich wiedza, bo nieustannie grzebiemy, szukamy, uzupełniamy. Specjaliści diagnozują "androgenowe" i mają problem z głowy, dodając że na to nie ma lekarstwa, że trzeba się pogodzić, że niektóre kobiety tak mają. Polecam Ci wątek https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=678188 Więcej informacji nikt Ci nie udzieli.

I również proponuję wrzucenie fotki, jak te Twoje włoski wyglądają

Co do Saw Palmetto - przez jak długi czas brałaś? I jaką dokładnie postać leku miałaś - producent, dokładniejsze informacje?
Jakie blokery stosowałaś, że aż taki wysyp babików nastąpił? Moje włosy to jakieś paskudy są, nic im nie pasuje i nie chcą rosnąć. Co do Illusionu- nie stosowałam, ale jak tylko się prześwity objawią, to na pewno zainwestuję.

Stosowałam Saw Palmetto w postaci Prostenalu: http://www.zdronet.pl/prostenal,-90-...78,apteka.html przez okres 3 miesięcy. Efekt zerowy (chyba nawet gorzej leciały) + źle się czułam po jego braniu, więc zrezygnowałam. Prześwitów jeszcze nie mam, ale zdjęcie porównawcze włos z przed wypadania i teraz mogę wstawić, różnica jest piorunująca. Najbardziej mnie teraz śmieszy, jak sobie przypominam jak idąc na rozpoczęcie roku w liceum narzekałam, że mam za dużo włosów i się w spince nie mieszczą, a ostatniu, już na zakończenie liceum narzekałam, że włosów do spinki mam za mało. Ironia losu '
Stary 2013-05-01, 17:44   #7
Maria221
Wtajemniczenie

Mnie jeden dermatolog zdiagnozował androgenowe, ale w moim przypadku jest ono niemożliwe, bo mam za mało androgenów Oni taką wiedzę mają. Poczytaj wątek podany przez Gaya_oo + pierwszą część wątku też. Może być tak, że nie masz, ale np. przewlekły telogen, który wygląda, jak AGA. Na perukę zawsze przyjdzie czas, spróbuj jednak je ratować. Mnie zaczęły same odrastać po 7 latach, po witaminach, bo w końcu znalazłam odpowiednie. Nigdy nie nalezy sie poddawać.
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=219255
Maria221 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-01, 18:22   #8
Gaya_oo
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Vinette Pokaż wiadomość
Jakie blokery stosowałaś, że aż taki wysyp babików nastąpił? Moje włosy to jakieś paskudy są, nic im nie pasuje i nie chcą rosnąć. Co do Illusionu- nie stosowałam, ale jak tylko się prześwity objawią, to na pewno zainwestuję.

Stosowałam Saw Palmetto w postaci Prostenalu: http://www.zdronet.pl/prostenal,-90-...78,apteka.html przez okres 3 miesięcy. Efekt zerowy (chyba nawet gorzej leciały) + źle się czułam po jego braniu, więc zrezygnowałam. Prześwitów jeszcze nie mam, ale zdjęcie porównawcze włos z przed wypadania i teraz mogę wstawić, różnica jest piorunująca. Najbardziej mnie teraz śmieszy, jak sobie przypominam jak idąc na rozpoczęcie roku w liceum narzekałam, że mam za dużo włosów i się w spince nie mieszczą, a ostatniu, już na zakończenie liceum narzekałam, że włosów do spinki mam za mało. Ironia losu '
Od prostenalu lepszy jest ekstrakt z palmy. A na efekty czeka się minimum pół roku. Ja nie biorę palmy. Może kiedyś. Nie chcę poplątać hormonów. Zaczęłam od dużych ilości zielonej herbaty (wypijanych), do tego ribesin (ale to później wcześniej oeparol - olej z wiesiołka), vitapil z biotyną, ginkofar forte na lepsze ukrwienie skóry głowy, do tego masaż skóry głowy specjalną szczotką (jak mi się przypomniało ). Po około 3 miesiącach pojawiły się baby hair, a tabsy modyfikowałam. Doszedł oenobiol na wypadanie, później zmieniłam na olej z dyni w kapsułkach. Co teraz biorę masz wypisane poniżej. W sumie cały czas modyfikowałam, ale blokery były non stop.
Gaya_oo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-03, 14:01   #9
monia200
Przyczajenie

Mario, jakie witaminy spowodowały u Ciebie odrastanie włosów?
monia200 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-04, 10:28   #10
hairytale
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Maksymillia Pokaż wiadomość
Witam ! Mam problem ! Zle zafarbowalam wlosy

Tutaj fotka

http://fotka221.☠☠☠☠☠☠/

Miały być bardziej czarne a są takie wyblakłe co z tym zrobić !!!!
Proszę o pomoc doradzcie coś do cholery !

Tutaj fotka

Tutaj fotka

Tutaj fotka

Ale że osochodzi?
hairytale jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości