Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.5 - Strona 101 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-04-30, 11:11   #3001
liittleedeviil
Raczkowanie

Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.5

Dziewczyny, jak interpretować w ogłoszeniu w wymaganiach: "dobra znajomość MS Office". Znalazłam ogłoszenie na pracownika biurowego, chciałabym aplikować, znam Worda i Excela na tyle, na ile był mi potrzebny na studiach. Mogłabym jednak przez weekend majowy trochę się podszkolić, na co zwrócić uwagę?
liittleedeviil jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-30, 11:13   #3002
smerfetka_25
Raczkowanie

Gratuluję wszystkim, które znalazły pracę! Jest Was naprawdę coraz więcej! Mam nadzieję,że u mnie też się coś ruszy po weekendzie majowym

Od dzisiaj cały weekend majowy nie będę podchodzić do komputera, bo cały czas przy nim siedzę i niedługo oczy mi odpadną, więc stwierdziłam że w weekend majowy moje oczy odpoczywają
Jedziemy tak jak wspominałam pociągiem - biletem podróżnika - nie wiem gdzie wylądujemy Gdzie nas nogi (tory) poniosą Wyruszamy dzisiaj wieczorem wstępnie do Gdyni, a później się okaże

życzę udanego weekendu i nie naskrobcie tu za wiele, bo potem pół dnia będę czytać
smerfetka_25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-30, 11:14   #3003
Erite
Zadomowienie

Mnie też interesuje mój temat aczkolwiek pisanie to dla mnie ciężkie przeżycie. Nie wiem w sumie dlaczego.

If you are good at something never do it for free.
Erite jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-30, 11:16   #3004
Arya90
Zakorzenienie

He he ja mam 2 str pracy magisterskiej
ale ja się bronię w przyszłym roku. Mój temat też mnie interesuje, ale mi się nie chce tego pisać po prostu

6cs
Arya90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-30, 11:22   #3005
be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez liittleedeviil Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jak interpretować w ogłoszeniu w wymaganiach: "dobra znajomość MS Office". Znalazłam ogłoszenie na pracownika biurowego, chciałabym aplikować, znam Worda i Excela na tyle, na ile był mi potrzebny na studiach. Mogłabym jednak przez weekend majowy trochę się podszkolić, na co zwrócić uwagę?
ja się zawsze wysyłam jak jest w ogłoszeniu "dobra" i się nie zastanawiam używało się, pracowało w biurze, to się umie. a na pewno da się nauczyć
be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-30, 11:26   #3006
liittleedeviil
Raczkowanie

[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;40564795]ja się zawsze wysyłam jak jest w ogłoszeniu "dobra" i się nie zastanawiam używało się, pracowało w biurze, to się umie. a na pewno da się nauczyć [/QUOTE]

Nie zastanawiam się czy wysłać aplikację bo ją wysłałam tylko jak przygotować się do potencjalnej rozmowy i weryfikacji tej znajomości, o ile będzie weryfikowana
Stary 2013-04-30, 11:42   #3007
pulinaj
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez smerfetka_25 Pokaż wiadomość

Od dzisiaj cały weekend majowy nie będę podchodzić do komputera, bo cały czas przy nim siedzę i niedługo oczy mi odpadną, więc stwierdziłam że w weekend majowy moje oczy odpoczywają
Jedziemy tak jak wspominałam pociągiem - biletem podróżnika - nie wiem gdzie wylądujemy Gdzie nas nogi (tory) poniosą Wyruszamy dzisiaj wieczorem wstępnie do Gdyni, a później się okaże

życzę udanego weekendu i nie naskrobcie tu za wiele, bo potem pół dnia będę czytać
Uwielbiam takie spontany! Aż zazdroszczę
Przyjemności w takim razie

Ja też mam postanowienie odpocząć przez weekend od kompa, bo wzrok coraz gorszy
Stary 2013-04-30, 12:00   #3008
Konto usunięte

Cytat:
Nie zastanawiam się czy wysłać aplikację bo ją wysłałam tylko jak przygotować się do potencjalnej rozmowy i weryfikacji tej znajomości, o ile będzie weryfikowana
jak zadzwonią to zacznij się martwić
be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-30, 12:06   #3009
Wicked_Girl
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Arya90 Pokaż wiadomość
Dziewczyny po 1,5 msc poszukiwań znalazłam pracę i to w zawodzie cieszę się jak wariatka

Cytat:
Napisane przez pulinaj Pokaż wiadomość
Poszły 4 aplikacje od rana Oby szczęśliwe

Magisterka to była dla mnie czysta przyjemność. Temat mnie bardzo interesował, więc nie miałam problemu z pisaniem.
Z kolei na licencjacie były przeboje. Obrona w poniedziałek, a w piątek dowiaduję się, że recenzent odrzucił moją pracę, bo za mało przypisów! Promotor kazał mi szybko poprawiać, więc siedziałam cały weekend, zero snu i poprawiałam. W niedzielę na łeb na szyję szukałam punktu, gdzie mi oprawią pracę. Nawet nie miała czasu przygotować się z pytań. Tak naprawdę nie wiedziałam, czy przystąpię do obrony, bo pracę wzięłam ze sobą i recenzent miał ją przeglądnąć przed moim wejściem na egzamin. Masakra, taki stres!

Tak czy siak, chciałoby się wrócić do czasów studenckich....
O tak! A historia z obroną na licencjacie-niezły stres Ci promotor zafundowałJa przez rok nie mogłam pisać na wybrany przeze mnie temat, ale w końcu się udało

Cytat:
Na pewno sam Word i Excel wystarczą jakieś podstawy, ewentualnie Outlook
Wicked_Girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-30, 12:23   #3010
pulinaj
Rozeznanie

Godzinkę temu wysłałam CV i facet z agencji pracy właśnie zadzwonił.
W sumie poinformował mnie tylko o najważniejszych kwestiach. Praca przy obsłudze klienta, wydawanie i odbieranie paczek, branża pocztowa czy coś w tym stylu. 3 miesiące próbne, za 1600 zł brutto Później umowa o pracę, ale już inna stawka.
W ogłoszeniu jest napisane, że praca od 10-18 a on mówił, że 8-16. Od poniedziałku do piątku.
No i tylko powiedział, że zarekomenduje moje CV pracodawcy, ale z tego co wie, to jest to pilna rekrutacja, więc powinni się ze mną kontaktować jeszcze w tym tygodniu jeżeli się spodobam. Tzn. moje CV
Stary 2013-04-30, 12:32   #3011
Konto usunięte

Cytat:
Godzinkę temu wysłałam CV i facet z agencji pracy właśnie zadzwonił.
W sumie poinformował mnie tylko o najważniejszych kwestiach. Praca przy obsłudze klienta, wydawanie i odbieranie paczek, branża pocztowa czy coś w tym stylu. 3 miesiące próbne, za 1600 zł brutto Później umowa o pracę, ale już inna stawka.
W ogłoszeniu jest napisane, że praca od 10-18 a on mówił, że 8-16. Od poniedziałku do piątku.
No i tylko powiedział, że zarekomenduje moje CV pracodawcy, ale z tego co wie, to jest to pilna rekrutacja, więc powinni się ze mną kontaktować jeszcze w tym tygodniu jeżeli się spodobam. Tzn. moje CV
no to jak potem podwyżka to można się pomęczyć te 3 mce
Stary 2013-04-30, 12:55   #3012
Erite
Zadomowienie

Może faktycznie warto spróbować?
Sprawdź co to za firma, czy jest znana, porządna czy może jakieś dziadostwo.

If you are good at something never do it for free.
Erite jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-30, 13:06   #3013
pulinaj
Rozeznanie

To jest InPost
Stary 2013-04-30, 13:08   #3014
_nouvelle_
Rozeznanie

Cytat:
Uwielbiam takie spontany! Aż zazdroszczę
Przyjemności w takim razie

Ja też mam postanowienie odpocząć przez weekend od kompa, bo wzrok coraz gorszy
Też uwielbiam! A tutaj, moja mama wyjeżdża, kasy brak a mój facet obiecał wyjazd, a tu lipa.
Chyba też spędzę majówkę na licencjacie.

Ayra90 , gratuluję ( i zazdroszczę! )

Edytowane przez _nouvelle_
Czas edycji: 2013-04-30 o 13:09
_nouvelle_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-30, 13:08   #3015
pokszyfka
Zadomowienie

pulinaj ja bym brała szybko dostałaś odpowiedź oby tak każdej się udawało
do mnie niedawno zadzwonili w sprawie pracy, musiałam odmówić bo nie jestem w stanie teleportować się w dane miejsce w godzinę - nie ma czym...chociaz mogłam probowac z buta pójść te 12km ;]
pokszyfka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-30, 13:11   #3016
pulinaj
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pokszyfka Pokaż wiadomość
do mnie niedawno zadzwonili w sprawie pracy, musiałam odmówić bo nie jestem w stanie teleportować się w dane miejsce w godzinę - nie ma czym...chociaz mogłam probowac z buta pójść te 12km ;]
Najpierw muszą się na mnie zdecydować Spróbuję, a co mi tam. Mam dość siedzenia w chacie.
A poza tym, zawsze mogę w międzyczasie szukać dalej.

Edytowane przez pulinaj
Czas edycji: 2013-04-30 o 13:13
pulinaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-30, 13:15   #3017
myboyismine
Zakorzenienie

Cytat:
Najpierw muszą się na mnie zdecydować Spróbuję, a co mi tam. Mam dość siedzenia w chacie.

dokładnie praca wydaje się ok kto wie, może kolejne gratulacje polecą
myboyismine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-30, 15:44   #3018
pomidorrr
Raczkowanie

Zaproponowali mi najniższą krajową na 3 msc próbne, potem aż 200 zł podwyżki:/ kurde wielka firma, myślałam, że sypną więcej..
Ale i tak się cieszę, że to praca za biurkiem, 8-16, pon - pt
Coś na początek, a dalej i tak będę szukać czegoś lepszego

Gratuluje wszystkim, którym się udało coś znaleźć i dalej 3mam kciuki za te co szukają
pomidorrr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-30, 16:17   #3019
nicRu
maszyna, nie człowiek

Mam jutro rozmowę (telefoniczną) o praktyki Czyli może popłynę wraz z wami na fali szczęścia
Stary 2013-04-30, 16:28   #3020
slonecznikow_a
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez _nouvelle_ Pokaż wiadomość
Robiłam ostatnio projekt na mój przedmiot na studiach "polityka pracy" i polegał on na tym, że musieliśmy wystawić ogłoszenie jako pracodawcy. Szczegóły ustalał wykładowca, mieliśmy "zebrać" CV i potem analizowaliśmy i wyszła powiem Wam niezła statystyka.

Przeraził mnie (nas) poziom choćby ortografii, zdjęć i podstawowych błędów szukającego pracy. Dodam, że ogłoszenie wisiało niecałe 24 h, przyszło 114 CV, chodziło o sprzedawcę-studentkę w butiku z odzieżą damską.

Ogólna załamka nad kondycją młodego, wykształconego społeczenstwa. I nie powiem, widzę dla siebie szansę, pomogło mi takie spojrzenie na rynek pracy, bo do tej pory myślałam tylko o swoich brakach.
Cytat:
Powiem Wam tak... Przyszło CV ponad 100, dokładnie 114. W tym 18 w formacie pdf., reszta to Word. Były to dziewczyny głównie, ale znalazł się jeden Meksykanin z Erasmusa.

Karygodnym błędem było, w przypadku kierunkowego doświadczenia pisanie skrótami, bez podania miejsca czy nazwy firmy-takich osób było 26 %, a bez choćby skrótowego zakresu obowiązków - 72 %.
Adres e-mail pojawił się w 88 % przypadków, a w 33% określony jako "nieprofesjonalny" i tutaj podam przykłady maili jak "zuzuniaha, zielonalaczka, aneczka88" i mój hit "sexiczika".
BOŻE, widzisz i nie grzmisz.
Co do zdjęć.
6-7 zdjęć to były zdjęcia de facto biustu i mocnej solarki, plus odpowiedni do takiego wyglądu, makijaż.
Profesjonalnych CV, czyli bez błędów ( skala ustalana przez prowadzącego ), niekoniecznie odpowiadające doświadczeniem do stanowiska, było 7 %.

Sporo tego, mówię Wam... Jeśli chodzi o autoprezentację, to leży i kwiczy. Jedna z dziewczyn napisała " 2011.07-09 - Barcelona". I co to jest? Pracowała tam? W Hiszpanii? Czy może w barze Barcelona w podrzędnej dzielnicy? Albo to ekskluzywny salon piękności?

Takich kwiatków była masa.
Trochę mnie, jako poszukującą, to pociesza.
Ale były 3 CV przy których rozdziabiłam japę. Z zachwytu
Nie jestem zaskoczona wynikami tego projektu. Dzisiaj trudno nie tylko o dobrą pracę, ale też o dobrego pracownika. Ludzie są leniwi albo po prostu głupi Nawet jeśli ktoś nie wie jak napisać CV, to jaki problem zapytać wujka google? Czy jakakolwiek strona internetowa radzi, żeby obok daty wpisać tylko nazwę miejscowości?

Cytat:
Bogatym słowotwórczo adresom mailowym nie mam nic przeciwko, jeśli tylko są na użytek prywatny. Po roczniku domyślam się że ta kobieta posiada maila założonego jej przez nastoletnią córkę albo szuka wrażen w dopiero co odkrytym świecie Internetu. Albo mogę się mylić
Myślę, że takich kobiet nie brakuje

Cytat:
Dziewczyny po 1,5 msc poszukiwań znalazłam pracę i to w zawodzie cieszę się jak wariatka
Gratuluję!

Cytat:
Dobra czyli chyba... podstawowa Napisać pismo, zrobić tabelkę, dodać coś w excelu, pogrubić/pochylić fragment tekstu - ja w pracy robię tylko takie rzeczy w office. Gdyby wymagali zaawansowanej znajomości, to chyba napisaliby w ogłoszeniu
slonecznikow_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-30, 16:55   #3021
Kukunia23
Rozeznanie

Zaprosili mnie e-mailem na rozmowę wstępną do jednej firmy do działu księgowości w czwartek, ale w tych godzinach co oni podali ja jestem w pracy! i co teraz? wogóle to zastanawim się czy są świadomi tego , że w cv napisałam że mogę pracować na 1/4 lub 1/2 etatu...

Kukunia23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-30, 17:19   #3022
anjuta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kukunia23 Pokaż wiadomość
Zaprosili mnie e-mailem na rozmowę wstępną do jednej firmy do działu księgowości w czwartek, ale w tych godzinach co oni podali ja jestem w pracy! i co teraz? wogóle to zastanawim się czy są świadomi tego , że w cv napisałam że mogę pracować na 1/4 lub 1/2 etatu...
zadzwoń i się dogadaj
anjuta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-30, 17:22   #3023
Kukunia23
Rozeznanie

Opisałam im, że w tych godzinach jestem w pracy i czy istenieje możłiwość odbycia rozmowy w innym terminie, lub po 15 w czwartek...

Kukunia23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-30, 17:35   #3024
chochol
Raczkowanie

Kukunia lepiej w takich sytuacjach zaproponować 2-3 konkretne, pasujące Ci terminy. Tak, żeby to nie ewentualny pracodawca musiał kombinować, tylko miał okazję się po prostu zgodzić lub nie to jest częsty i dość podstawowy błąd przy służbowych relacjach - zawsze powinno się podawać gotowe rozwiązania, a nie pytać czy one w ogóle istnieją (oczywiście jeżeli nam na tym zależy ).
Popatrz na to tak: pytanie 'wolisz czerwony czy niebieski kapelusz' powoduje ze myslisz zupelnie inaczej, niz jezeli ktos Cie zapyta 'czy jest mozliwosc zebys chciala kapelusz'.

Edytowane przez chochol
Czas edycji: 2013-04-30 o 17:37
chochol jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-30, 17:54   #3025
myboyismine
Zakorzenienie

w czwartek na 14
myboyismine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-30, 17:54   #3026
bordowa
Wtajemniczenie

Cytat:
To jest InPost
Pracowałam w InPoście, gdyby nie moja ówczesna szefowa pracowałabym do dzisiaj, uwielbiałam tą pracę
bordowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-30, 18:28   #3027
pulinaj
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
Pracowałam w InPoście, gdyby nie moja ówczesna szefowa pracowałabym do dzisiaj, uwielbiałam tą pracę
To super
Teraz trzymajcie kciuki, żeby zadzwonili
Stary 2013-04-30, 18:37   #3028
liittleedeviil
Raczkowanie

Dziewczyny, miałam niedopłatę kilkunastu złotych za PIT, trochę się zagapiłam i dopiero przed chwilą zrobiłam przelew do US, jednak mam na koncie status, że zostanie on zrealizowany 2.05. Czy dla US liczy się data wykonania przelewu czy jego zaksięgowania?
Stary 2013-04-30, 18:45   #3029
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez pokszyfka Pokaż wiadomość
12 km? kurde...
ja 3 km idę około 15 minut. chyba musiałabyś truchcikiem!

---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:38 ----------

Cytat:
dokładnie!

---------- Dopisano o 18:42 ---------- Poprzedni post napisano o 18:39 ----------

Cytat:
Dziewczyny, miałam niedopłatę kilkunastu złotych za PIT, trochę się zagapiłam i dopiero przed chwilą zrobiłam przelew do US, jednak mam na koncie status, że zostanie on zrealizowany 2.05. Czy dla US liczy się data wykonania przelewu czy jego zaksięgowania?
nie ma opcji przelewu zdefiniowanego? ja mam u siebie tak, że urzędowe przelewy księgują się u odbiorcy w kilka godzin od ich wykonania...
wydaje mi się, że liczy się data wyjścia przelewu (jak i stempla z poczty).

---------- Dopisano o 18:43 ---------- Poprzedni post napisano o 18:42 ----------

Cytat:
Napisane przez myboyismine Pokaż wiadomość
w czwartek na 14
git!

---------- Dopisano o 18:44 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ----------

Cytat:
Napisane przez nicRu Pokaż wiadomość
Mam jutro rozmowę (telefoniczną) o praktyki Czyli może popłynę wraz z wami na fali szczęścia
1 maja? w święto pracy? wymyślili ;]

---------- Dopisano o 18:45 ---------- Poprzedni post napisano o 18:44 ----------

Cytat:
Napisane przez pomidorrr Pokaż wiadomość
Zaproponowali mi najniższą krajową na 3 msc próbne, potem aż 200 zł podwyżki:/ kurde wielka firma, myślałam, że sypną więcej..
Ale i tak się cieszę, że to praca za biurkiem, 8-16, pon - pt
Coś na początek, a dalej i tak będę szukać czegoś lepszego

Gratuluje wszystkim, którym się udało coś znaleźć i dalej 3mam kciuki za te co szukają
200 zł podwyżki to dużo... ja miałam megapoważne stanowisko i dostałam aż te 200 zł po dwóch latach, więc dobre i to.
a i - wielkie firmy nie zawsze sypią kasą, niestety...:|
Stary 2013-04-30, 18:51   #3030
Melissa86
Zakorzenienie

Cytat:
Powiem Wam tak... Przyszło CV ponad 100, dokładnie 114. W tym 18 w formacie pdf., reszta to Word. Były to dziewczyny głównie, ale znalazł się jeden Meksykanin z Erasmusa.

Karygodnym błędem było, w przypadku kierunkowego doświadczenia pisanie skrótami, bez podania miejsca czy nazwy firmy-takich osób było 26 %, a bez choćby skrótowego zakresu obowiązków - 72 %.
Adres e-mail pojawił się w 88 % przypadków, a w 33% określony jako "nieprofesjonalny" i tutaj podam przykłady maili jak "zuzuniaha, zielonalaczka, aneczka88" i mój hit "sexiczika".
BOŻE, widzisz i nie grzmisz.
Co do zdjęć.
6-7 zdjęć to były zdjęcia de facto biustu i mocnej solarki, plus odpowiedni do takiego wyglądu, makijaż.
Profesjonalnych CV, czyli bez błędów ( skala ustalana przez prowadzącego ), niekoniecznie odpowiadające doświadczeniem do stanowiska, było 7 %.

Sporo tego, mówię Wam... Jeśli chodzi o autoprezentację, to leży i kwiczy. Jedna z dziewczyn napisała " 2011.07-09 - Barcelona". I co to jest? Pracowała tam? W Hiszpanii? Czy może w barze Barcelona w podrzędnej dzielnicy? Albo to ekskluzywny salon piękności?

Takich kwiatków była masa.
Trochę mnie, jako poszukującą, to pociesza.
Ale były 3 CV przy których rozdziabiłam japę. Z zachwytu
A przy miejscach pracy, wystarczy tylko podać pełną nazwę firmy i stanowisko, czy też pełny adres tej firmy?

---------- Dopisano o 18:51 ---------- Poprzedni post napisano o 18:48 ----------

Cytat:
Wow, codziennie dobre wieści na wątku. W przedszkolu czy żłobku?
Melissa86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości