|
|
#841 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Grzybica pochwy - wątek zbiorczy, cz. 3
Cytat:
---------- Dopisano o 17:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:30 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#842 |
|
Raczkowanie
|
Ja już czwarty rok z tym walczę, ostatnie pół roku to był dla mnie cud, żadnej infekcji.. bo wcześniej to co miesiąc, jak w zegarku. Byłam dziś u lekarza i stwierdził, że mam uczulenie na lateks i na wszystkie płyny do higieny i do kąpieli i najlepiej abym przemywała się wodą z odrobiną cytryny.. oczywiście antybiotyki i kolejne dwa tygodnie z życia wzięte.
|
|
#843 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#844 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Myślalam o zmianie lekarza, ale to mój czwarty, ogólnie bylam z niej zadowolona, może po prostu musze badanie powtorzyc, bo bez tego to ani rusz. probiotyki jakie biore to Provag, no a plyn laktacyd, ale jego dopiero niedwno zacelam uzywac |
|
|
|
|
|
#845 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
A w przypadku nawracającej grzybicy? Zawsze nachodzi mnie przed okresem wiec ostatnia globulke pumafucinu czy innego dziadostwa biorę z 4 dni przed okresem, wiec jak tu stosowac probiotyki? Te 4 dni do okresu i resztę później? ja chcę tylko dopochwowe bo boję się o moją watrobę :/ a jak branie globulek probiotycznych zazębi się o nastepną grzybicę to przestać na okres leczenia grzybicy(leczenia globulkami pimafucin czy innymi + doustnie) i dzień po skonczeniu terapii znowu probiotyk ?
Edytowane przez ailishek Czas edycji: 2013-04-27 o 09:32 |
||
|
|
|
|
#846 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak nie chcesz doustnych stosować, no to np. lactovaginal albo iladian direct są dopochwowe, ale je to dopiero po leczeniu. W trakcie leczenia można lacibios albo provag, no ale to już są doustne Jednak myślę, że probiotyki aż tak obciążające dla wątroby nie są. Edytowane przez Myszka_83 Czas edycji: 2013-04-27 o 10:43 |
|
|
|
|
|
#847 |
|
Raczkowanie
|
Nie mogę mydła w ogóle i wszystkiego, co ma zasadowe ph. Bo to kwestia 1-2 dni aż znowu będę miała nawrót. I po co mi się zachciało w niedzielę pachnącej kąpieli z żelem pod prysznic, alem głupia była.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#848 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#849 |
|
Raczkowanie
|
Problem :(
Witam
Mama taki problem i nie wiem co z tym zrobić. Mianowicie czuje swędzenie i pieczenie podczas oddawania moczu w okolicach intymnych są one zaczerwienione, śluz jest żółtawy i pochwa ma nie przyjemny zapach. Co to może być Grzybica? A chodzi mi dokładnie o to jak załagodzić objawy bo wizytę u ginekologa mam dopiero 14 maja. Doradźcie coś
|
|
|
|
|
#850 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Problem :(
witam to moze byc grzybica.zapalenie pecherza jes;i szczypie przy oddawaniu moczu,jest w aptece lek furagina jesli dobrze napisalam na zapalenie oecherza,ja go kupywalam bez recepty za ok 10-15 zl ,mozesz sobie kupic takze tamtum rosa do nasiadowek.Chodz jak ja mialam ostre zapalenie to mi to nie pomagalo ale warto sprobowac,jesli nie przejdzie ehh konieczna wizyta u ginekologa moze prywatnie wczesniej??
|
|
|
|
|
#851 |
|
Przyczajenie
|
Kurcze, a ja tak się zastanawiam, czy to aż tak możliwe, żeby te infekcje plątały się jedynie od tabletek antykoncepcyjnych? Zaczęłam je brać na początku marca (8ego), 15tego współżyłam już bez prezerwatyw gdzie 25tego miałam już swędzący i piekący problem... Niestety nie miałam zrobionego badania, bo w 3 dni naładowałam się tam różnymi lekami, a do ginekologa poszłam z biegu. Dostałam Macmiror Complex 500, wzięłam wszystkie 12 globulek (skończyłam 6 kwietnia) i już 18tego znowu zaczęło mnie "łapać", tym razem wytrzymałam na clotrimazolu i miałam pobrany wymaz na posiew, wynik wyszedł zły, ale tym razem dostałam fluomizin (z ulotki wyczytałam, że to jedynie już na bakterie), dziś w nocy (w 2gim dniu zażywania) ze świądu płakałam, a drapałam się (nieświadomie) już do krwi przez sen :| wychodzi na to, że to nie grzybica, ale czy któraś używała może tego drugiego leku?
Martwi mnie to, że każda infekcja wzięła się już po ok. 1,5 tygodnia współżycia bez prezerwatyw, wcześniej tylko ich używałam - wszystko było w porządku. Teraz na tabletkach jest problem (które muszę zażywać ze względu na podejrzenie PCOS i problemy z miesiączką)... Chłopak wcześniej nie miał tego typu incydentów, za pierwszym smarował się clotrimazolem, teraz dostał Macmiror - też w kremie. Gonić go jeszcze do jego specjalisty? |
|
|
|
|
#852 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:58 ---------- Poprzedni post napisano o 23:53 ---------- Cytat:
|
|
|
|
#853 |
|
Raczkowanie
|
Co? Nadmanganian potasu? A on nie wybija też tych dobrych bakterii? I jest napisane, że przy wielokrotnym stosowaniu powoduje silne podrażnienia, a mnie naprawdę wystarczy byle otarcie i już jestem "załatwiona"..
"Nie ma rzeczy niemożliwych. Potrzebne są tylko chęci, pomysł i wiara w siebie." Edytowane przez marma53 Czas edycji: 2013-04-28 o 11:03 |
|
|
|
|
#854 |
|
Przyczajenie
|
Hej, robił ktoś z Was wymaz z pochwy w CBM w Krk na Sławkowskiej? Jak to się przedstawia cenowo?
|
|
|
|
|
#855 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:25 ---------- Poprzedni post napisano o 16:21 ---------- Cytat:
|
|
|
|
#856 |
|
Raczkowanie
|
A np czy da się zastąpić leki doustne (probiotyki np ProVag) tylko jogurtami naturalnymi? Mam akurat tu pod ręką taki ktory ma w składzie wymienionych bardzo dużo różnych (jak na jogurt :O ) bakterii :P
|
|
#857 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny już pisały na tym forum, że jogurty naturalne tak naprawdę mają znikome ilości bakterii (podobno tylko kilka lub kilkanaście sztuk). Nie da się zastąpić aptekowych probiotyków (zawierającch po kilka miliardów bakterii probiotycznych) zwykłymi naturalnymi jogurtami. Ale mimo wszystko przy infekcjach grzybiczych warto jeść jogurty naturalne, ogórki kwaszone, kapustę kiszoną.
|
|
#858 |
|
Zakorzenienie
|
Kefiry są naturalnymi probiotykami. A jeśli chodzi o jogurty, to mają zwykłe bakterie jogurtowe. Tylko nie wszystkie kefiry zawierają naturalne probiotyki. Na opakowaniu powinien być skład i zawartość szczepów. Nie ma znaczenia sposób podania probiotyków. Czy to tabletki, czy kefiry. Liczy się szczep i ilośc. I nie każda kiszonka zawiera probiotyki, bo ważny jest sposób zakiszania.
|
|
|
#859 |
|
Przyczajenie
|
Dobra, sprawa jest prosta. Po tym co przeczytałam tutaj na forum grzybica pochwy murowana. Szlag by to trafił ,ale trudno... U mnie objawem jest konsystencja, kolor i zapach śluzu. Bardzo bym chciała uniknąć wizyty u ginekologa (generalnie jestem bardzo zestresowana każdą wizytą u lekarza i staram się tego unikać), a naturalnie muszę się z tym cholerstwem rozprawić. W internecie trafiłam na coś takiego:
http://www.☠☠☠☠☠☠☠☠☠.pl/zdrowie/chor...,96_34728.html Jakieś rady? Proszę? Jestem kompletnie zielona w tym temacie, a naprawdę wolałabym uniknąć wizyty u lekarza...Sam Iladian ( na przykład ) nie wystarczy? |
|
|
|
|
#860 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wyleczysz się z grzybicy bez wizyty u lekarza. Może zmień lekarza, skoro ten Cie stresuje. |
|
|
|
|
|
#861 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli to grzybica (albo infekcja bakteryjna) to wizyty niestety nie unikniesz |
|
|
|
|
|
#862 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#863 |
|
Raczkowanie
|
Biegusiem do lekarza, grzybicy nie da się wyleczyć domowymi sposobami, ani lekami bez recepty. Grzybica ma to do siebie że lubi znikać i pojawiać się głównie w drugiej połowie cyklu, ale bez leków na receptę nie pozbędziesz się jej. Zanim znajdziesz się w gabinecie lekarskim możesz tylko złagodzić objawy np. tantum rosa, krem clotrimazolum, ale to cię nie wyleczy.
|
|
#864 |
|
Przyczajenie
|
Chyba potrzebuję solidnego kopa w dupę, żeby iść do ginekologa, panicznie się boję. Ale już postanowiłam się przełamać, może przeżyję.
|
|
|
|
|
#865 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#866 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#867 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#868 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Powracająca grzybica pochwy
Witam serdecznie.Przepraszam ,że zakładam nowy temat ,ktory był już przeciez wałkowany tyle razy ,ale jestem bezsilna i nie wiem co dalej robić.No więc zaczne od początku. Pierwszy raz (stwierdzona przez ginekologa) grzybice pochwy złapałam 8 lat temu i od tego czasu moje zycie zmieniło się o 180 stopni. Przez te wszystkie lata ciagnie sie za mną to cholerstwo i nie umiem sobie z nim poradzic. Brałam już chyba wszystkie dostepne na rynku leki doustne i dopochwowe tj. gynazol,clotrimazol,orung al,metronidazol i wiele wiele innych,niestety z marnym skutkiem.Objawy tj. serowate upławy , chwilami wrecz zielonkawe, pieczenie,swedzenie i najgorszy okropny zapach niestety ustepowaly jedynie na krotki czas. Oczytana przez wszystkie mozliwe fora postanowiłam zmienic nawyki : myję się lactacytem,wycieram ręcznikiem papierowym,wygotowuję bielizne, zazywałam nawet przez pewien czas po skonczonej kuracji lacibios femina i owszem pieczenie i swedzenie minelo ,ale pojawily sie leiste bialawe upławy a do tego okropny jakby amoniakowy zapach. Dałam sobie na jakis czas spokoj i postanowiłam nauczyc sie zyc z tym cholerstwem (kąpiele kilka razy dziennie aby zalagodzic ten okropny zapach)jednak ostatnio mnie natchło ,żeby zrobić posiew na obecnosc grzybow bo moze to nie grzybica tylko cos calkowicie innego. I w posiewie nie wyszło NIC zupelnie nic a dokladniej" LASECZKI KWASU MLEKOWEGO" czyli wychodzi na to ,że mam dobre bakterie kwasu mlekowego ,wiec skąd te objawy ? Dopiszę jeszcze ,że nie mam partnera wiec można wykluczyc ponowne zarażanie się.Pozdrawiam i dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
|
|
|
|
|
#869 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Powracająca grzybica pochwy
Cytat:
|
|
|
#870 |
|
Raczkowanie
|
Witam. słuchajcie, juz drugi raz dopadła mnie ta choroba. Jako, że jest długi weekend nie mam na razie jak się wybrać do ginekologa, ale pójdę w poniedziałek. Byłam dziś u lekarza rodzinnego wypisał mi nystatynę w tabletkach doustnie. I się zastanawiam czy to brać, powinna być dopochwowo? Oprócz tego mam maść Pimafucort. Na ulotce tych tabletek pisze, że działają na układ pokarmowy, nie ma nic o pochwie. Poradzcie dziewczyny
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:57.