|
|||||||
| Notka |
|
| Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4171 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XVII
Cytat:
Cytat:
wymiana https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1270304 rękodzieło https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=882341 Moda - wspólne zakupy https://wizaz.pl/forum/forumdisplay.php?f=110 Przeczytaj to, zanim coś kupisz przez wizaż https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...56&postcount=1 Edytowane przez Wika28 Czas edycji: 2013-05-01 o 22:41 |
||
|
|
|
#4172 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XVII
Hej!
Ja rano byłam na badaniach (krzepliwość), a zaraz muszę się wybrać do centrum po jakieś mięso - ciekawe, czy coś dostanę :/ Ale pogoda to po prostu tragedia.. |
|
|
|
#4173 | |
|
Zakorzenienie
|
Witam
Cytat:
Mój tż kończy dziś 30 lat.Jutro robimy u nas tą impreze.Dziś po południu przyjdą znajomi pomóc nam w przygotowaniach.
Życie jest po to aby walczyć. Gdy upadniemy trzeba powstać z honorem i nie poddawać się,chociaż zabrakłoby sił na dalszą walkę. Zawsze istnieje inne rozwiązanie, nadzieja która trwa zawsze. Domiś-30.12.13 godz 11:05 Dnia 25.04.12 - 8 tydzień Aniołek |
|
|
|
|
#4174 |
|
Zakorzenienie
|
Perse dziś pewnie będą kolejki jak za czasów PRL
Mięso powinno być w miare świeże, bo wszystko starsze pewnie już sprzedaliIza Najlepsze Życzenia dla Twojego TŻta Witam Pare dni temu wróciła do nas Bociania rodzina ![]() Teściowa jak je zobaczyła to powiedziała, że może przyniosą Stasiowi braciszka.. Ale jak odsyłam je do was staraczki ![]() PS. Zdjęcia robione moją komórkową lustrzanką i jakość kiepska. |
|
|
|
#4175 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny ja zabije mojego tż.Przyszło właśnie wezwanie do sądu ze spółdzielni mieszkaniowej.Do zapłatyn mamy 2.300 zł za zaległy czynsz od stycznia.Najpierw myślałam że to jakaś pomylłka,mój tż zajmował się opłatami.Patrze na konto i to niestety nie pomyłka.Aż mnie brzuch rozbolał z nerwów.
Życie jest po to aby walczyć. Gdy upadniemy trzeba powstać z honorem i nie poddawać się,chociaż zabrakłoby sił na dalszą walkę. Zawsze istnieje inne rozwiązanie, nadzieja która trwa zawsze. Domiś-30.12.13 godz 11:05 Dnia 25.04.12 - 8 tydzień Aniołek |
|
|
|
#4176 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry......
Perse heh no z mięskiem to dziś może być ciężko dostać cos konkretnego.... Iza najlepszego dla Tż! i szacun za znajomych że tak Wam pomagają!! Edytte tylko tyle wirtualnie mogę zrobić....Pogoda normalnie pozostawia wiele do życzenia....głowa mnie boli od rana i zrobiłam kawę może coś pomoże.... Adunia jak się czujecie?? Boshe mam taką ochotę na sexy że już mi się śnią po nocach normalnie..... Wika no ja w sumie to cięzko powiedzieć jaki rozmiar noszę......większość ciuszków ma "targowych" więc jest różnie....ale nie lubię oblepionych.....w sieciówkach też jest różnie z tymi rozmiarami.....bo np mam bluzkę z housa L i jest dobra na mnie....a mam też M-ki i też są dobre.....a nie lubie już "oblepionych" ciuszków....;/
|
#4177 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny brzuch mnie boli z nerwów,trzese się ja go zabije jak wróci z pracy
|
|
|
#4178 |
|
Zakorzenienie
|
Iza wiem że teraz będzie Ci ciężko ale olej to niech teraz ON tym się przejmuje i załatwia skoro tak zawalił.....!! Nie płacił bo nie mieliście kasy czy zapomniał???
|
#4179 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
rany boskie...Ale jak to możliwe, że nie przyszło nic wcześniej? Przecież są jeszcze przedsądowe wezwania, upomnienia...
|
|
#4180 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie rozumiem DLACZEGO nie płacił i w dodatku NIC mi nie powiedział Na zapłate jest 7 dni.Będzie miał fajne urodziny jak wróci
|
|
|
|
#4181 |
|
Zakorzenienie
|
IZA ja Cię proszę tylko spokojnie! Nie warto poświęcać dzidziola na takie nerwy!!
|
#4182 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4183 |
|
Zakorzenienie
|
no już nic na to nie poradzisz Kochana....;/ trzeba zapłacić i już....szkoda nerwów na to wszystko!!
|
#4184 |
|
Zadomowienie
|
Iza, wpisz sobie na you tube "narodziny mamy" położ sie, posłuchaj i relaks
![]() (Preludium narodziny mamy cały utwór) Edytowane przez Kubek29 Czas edycji: 2013-05-02 o 11:46 |
|
|
|
#4185 |
|
Zakorzenienie
|
Wziełam no-spe.Dostałam kolejną "świetną" wiadmość.Agencja nie zapłaci mi za l4 bo miałam na te dni nie dostać umowy
|
|
|
#4186 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkie dziewczyny, przepraszam bardzo,ze tak bez pardonu wciskam się w wątek.
Z pewnością macie o wiele większą wiedzę w tym temacie a wujek google nie pomaga za bardzo. W skrócie napiszę o co mi chodzi. Jestem po raz pierwszy w ciąży, mam 29 lat. Po wywiadzie rodzinnym u ginekologa lekarz zalecił mi zrobienie między innymi badań na przeciwciała przeciwjądrowe ( ze względu na poronienia mojej mamy, ja jestem wcześniakiem). W badaniu wyszły obecne przeciwciała przeciwjądrowe ANA o typie świecenia homogennym w mianie wyższym niż 1: 100 ( wynik dodatni). Lekarz powiedział,że obecność przeciwciał może spowodować powstawanie zakrzepów, które mogą prowadzić do zatykania się mikrokanalików przez które płód pobiera wartości odzywcze/tlen. Zapisał mi duphaston 3x dziennie , luteinę dopochwowo oraz acard 0,5 tabletki dziennie na rozrzedzenie krwi. Powiedział,że nie ma sensu robić bardziej szczegółowych badań bo to i tak nic nie da na tym etapie (sam fakt obecności przeciwciał w ciąży leczy się i tak acardem). Zasugerował abym zrobiła sobie badania po zakańczeniu ciąży i karmienia ( bo podobno poziom przeciwciał w ciąży jest wyższy niż normalnie). Mimo tego zrobiłam badania, wyszły tak: Wykryto przeciwciała przeciwjądrowe ANA o typie świecenia homogennym w mianie wyższym niż 1: 3200. Profil ANA 3 (przeciwciała specyficzne): n RNP/Sm (-) Sm (-) SS-A(Ro) (-) Ro-52 (-) SS-B (La) (-) Scl 70 (-) PM-Scl (-) Jo 1 (-) CENP B (-) PCNA (-) dsDNA (-) nukleosomy (-) RibP Prot (-) AMA-M2 (-) Nie wykryto przeciwciał przeciwko mięśniom gładkim ASMA ani przeciwmitochondrrialnych ANA. Norma wynik dodatni > 1:100, wynik ujemny < 1: 100 Zaznaczę,że nie mam żadnych poważnych dolegliwości. Jedyne do czego mogłabym się przyczepić to nawracające afty w jamie ustnej (odobno mają związek z immunologią) oraz fakt,ze bardzo marzną mi dłonie i stoy gdy jest zimno, robią się czerwone i czasami wręcz tracę w nich czucie ( odejrzewałabym początkowe stadium choroby Raynauda- ale to tylko taki moje domysły "na siłę") Moje pytania: czy lekarz ma rację mówiąc, że w ciąży przeciwciała wzrastają? Nie mogę nic znalezc na ten temat konkretnego-dlaczego wzrastają, o ile itp.? Miano 1: 3200 jest baaaardzo wysokie, jestem tym przerażona. Spotkałam się z sugestią od innego lekarza w szpitalu, że można to też potraktować acardem i heparyną( w międzyczasie wylądowałam na izbie przyjęć w 7 tygodniu bo zaczęłam krwawić-okazało się,że mam krwiaczka, który na szczęsćie już się wchłonął) Czuję się bezradna, mimo że ciąża rozwija się prawidłowo strasznie się martwię. Lekarz zmniejszył dawkę duphastonu do 2x dziennie i kazał odstawić luteinę. Dziewczyny pomóżcie
|
|
|
|
#4187 |
|
Zakorzenienie
|
Iza, współczuję sytuacji z rachunkami. Ja swojego TŻ chyba zamordowałabym za takie coś. mój ma ustawione przypomnienie w tel na każdy początek miesiąca, żeby zapłacić.
__________ a ja dziś sama, tzn z Jakubem, ale bez żadnej pomocy. mąż wyszedł z domu po 8, wróci dobrze po 19, mama na działce, obiadu nie ma, czasu też. dopiero co przez godzinę usypiałam Jakuba, w końcu zasnął, ale co chwilę się wierci, otwiera oczy, budzi... nastawiłam na szybko zupę, ale nie wiem czy pozwoli mi ją dopilnować a potem zjeść. on prawie nie śpi w ciągu dnia, max 2 godzinki, normalnie jak przedszkolak a nie niemowlak jeszcze wczoraj znowu się pokłóciliśmy z tż... zajmowałam się wieczorem dzieckiem, wykąpałam, a tż, stwierdził, że mu się położyć i odpocząć chwilę. no ok.. ogarnęłam dziecko, karmiłam, lulałam, tż wstał po godzinie, myślałam, że się nim trochę zajmie i co usłyszałam, że on teraz pójdzie się wykąpać, ogolić i coś tam. yyy... trzeba to było robić jak siedziałam z Jakubem i miał czas, a on nawet w łazience nie sprzątnął po kąpieli Jakuba bo "czasu nie miał" i tym się różnimy. jak on bierze dziecko to ja robię co i ile się da, wszystko w biegu żeby zdążyć, a jak ja się zajmuję Jakubem to on ma czas na wszystko, a potem słyszę, że nic nieogarnął, nie zrobił nic pożytecznego bo "nie zdążył" wrrrrrr kiedyś chyba wyjdę "na chwilę" z domu, zostawię mleko w lodówce, wyłączę tel i wrócę po kilku godzinach ze stwierdzeniem nie zdążyłam wcześniej. tylko chyba za bardzo mi szkoda dziecka żeby tak mu zostawić...
|
|
|
|
#4188 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tego co dziewczyny tutaj pisały już to tak to prawda że przeciwciała ujawniaja się podczas ciąży bardziej!! Ja jestem po 2ch poronieniach i też mam zamiar wykonać teraz te badania....zalecenia sa takie żeby wykonać je do 6tyg poporonieniu właśnie aby je wykryć czy były one aktywne podczas ciąży czy też nie i przyczyną poronień jest coś innego!! Skąd jesteś???
|
|
#4189 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Próbuję zrozumieć dlaczego w ciąży ujawniają się bardziej? Organizm traktuje zarodek/ płód jako ciało obce i uaktywnia się produkcja przeciwciał?
|
|
|
|
|
#4190 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:44 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4191 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dla lekarza! Jesteś pod dobrą opieką i wszystko będzie dobrze!! Zobaczysz! Głowa do góry! Masz leki i jest ok....Ja Ci nie powiem dlaczego tak jest....może jak koleżanka ALFA przyjdzie to wyjaśni Ci to bardziej....ja w tym temacie póki co kiełkuję.... ---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ---------- Cytat:
Idziesz prywatnie je robić??? Ja dziś dzwoniłam do gina.....ale jest na urlopie i kazał dzwonić we wtorek i w tedy sie umówię....mam nadzieję że wystawi mi skierowanie....nie będzie robił problemów..... Ja nie mam hashimoto wszystkie przeciwciała wychodza mi ujemne a mimo to TSH mi skacze....chociaz teraz przy dawce euthyroxu 50 jest ok i spada....i znów musze kontrolowac czy nie spada za bardzo....
|
|
#4192 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
no właśnie mi wyszło hashimoto po pierwszym poronieniu |
|
|
|
|
#4193 |
|
Raczkowanie
|
a masz hashimoto?[/QUOTE]
hmmm nic mi nie wiadomo na ten temat, miałam robione badania: FT4 17, 26 FT3 5,03 TSH 1,42 wszystkie w normie Czym się objawia hashimoto? |
|
|
|
#4194 |
|
Konto usunięte
|
hmmm nic mi nie wiadomo na ten temat, miałam robione badania:
FT4 17, 26 FT3 5,03 TSH 1,42 wszystkie w normie Czym się objawia hashimoto?[/QUOTE] a to też choroba autoimmunologiczna - objawia się niedoczynnością tarczycy.... ponoć te choroby autoimunnologiczne idą parami, dlatego pytam... |
|
|
|
#4195 |
|
Zakorzenienie
|
Hej Dziewczyny
![]() Ja ide jutro na badania. Dobrze ze moj serdeczny przyjaciel jest kierownikiem labu w szpitalu, to wiekszosc badan mam bez skierowania i za free ![]() Jutro bede robic caly panel tarczycowy (ciekawe ile bedzie tsh - osratnio w ciagu miesiaca skoczylo z 2 na 7 oraz jak przeciwciala wyjdą). Poza tym zrobie rozszerzona morfologie, krzepliwosc, cukry i moj ulubiony cholesterol ![]() Ponadto pani prof skierowala mnie na homocysteine i badanie insuliny na czczo i po obciazeniu glukozą 75 Czeka mnie jutro ciezki dzien w labie ![]() aksbarg witaj, szacun dla gina za zlecenie badan.. Jednak cos mi tu nie pasuje.. Pierwszy raz sie spotykam z opinia ze acard bierze sie na przeciwciala ![]() Nigdy o tym nie slyszalam. Wg moich wiadomosci acard bierze sie na rozrzedzenie krwi przy problemach z krzepliwoscia oraz w zespole antyfosfolipidowym. Na przeciwciala wiekszosc ginekologow przepisuje steryd - ENCORTON, a niektorzy jakis inny lek, ale nazwy teraz nie pamietam..Iza, nieladnie ze strony tz ze tak postapil. Musisz to z nim wyjasnic.. Moze mial jakies dodatkowe wydatki, o ktorych Tobie nie mowil? Nie denerwuj sie, bo Ci cisnienie skoczy za mocno, a to szalenie niebezpieczne dla dziecia ![]() Monika, wspolczuje przezyc z tz i przepracowania. daj cynk to Ci pomoge ![]() Lece na zakupy :P Musze kupic m.in. glukoze
|
|
|
|
#4196 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() hmmm nic mi nie wiadomo na ten temat, miałam robione badania: FT4 17, 26 FT3 5,03 TSH 1,42 wszystkie w normie Czym się objawia hashimoto?[/QUOTE] hmm.....to od tarczycy własnie jest....ale FT4 masz takie wysokie??
|
|
#4197 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, gdzie norma w jednych jest do 100 a w drugich do 35 zdaje sie---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:05 ---------- Cytat:
ANA to zespoł?? Pierwsze slysze.. Myslalam ze pc antykardiolipinowe i antykoagulant tocznia... Ja mam dokladnie te w.w. dwa badania zrobione i kazdy lekarz po ich obejrzeniu wyklucza zespół Edytowane przez elizabarbara Czas edycji: 2013-05-02 o 13:11 |
||
|
|
|
#4198 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4199 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
na moim wyniku mam normę (12-22) więc wychodzi ok |
|
|
|
|
#4200 |
|
Zakorzenienie
|
na moim wyniku mam normę (12-22) więc wychodzi ok[/QUOTE] ok...
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:13.

Mięso powinno być w miare świeże, bo wszystko starsze pewnie już sprzedali
tylko tyle wirtualnie mogę zrobić....

rany boskie...
Nie rozumiem DLACZEGO nie płacił i w dodatku NIC mi nie powiedział
Na zapłate jest 7 dni.Będzie miał fajne urodziny jak wróci

dla lekarza! Jesteś pod dobrą opieką i wszystko będzie dobrze!! Zobaczysz! Głowa do góry! Masz leki i jest ok....
oraz jak przeciwciala wyjdą). Poza tym zrobie rozszerzona morfologie, krzepliwosc, cukry i moj ulubiony cholesterol