Języki obce same szlifujemy do perfekcji dość chcemy. - Strona 155 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Nauka języków obcych - kącik językowy

Notka

Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-04-29, 13:09   #4621
plastikowabiedronko
Zadomowienie

Odp: Języki obce same szlifujemy do perfekcji dość chcemy.

Sowoneul i jak oceniasz te studia?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

język norweski
język rosyjski
język czeski
język angielski
język francuski

plastikowabiedronko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-29, 13:15   #4622
sowoneul
Raczkowanie

Dot.: Odp: Języki obce same szlifujemy do perfekcji dość chcemy.

Studia są nie najgorsze, aczkolwiek tajskiego ogólnie było na nich za mało (teraz jestem na filologii rosyjskiej) za to wietnamski bardzo mi się spodobał - trochę nawet żałuję, że go nie kontynuuję
bułgarski/serbski
japoński/koreański
sowoneul jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-29, 14:07   #4623
plastikowabiedronko
Zadomowienie

Więc dlaczego zrezygnowałaś? Jak zobaczyłam tę filologię na UAMie i indonezysko-malajska uznałam, że to.w końcu coś niesamowitego ^^

język norweski
język rosyjski
język czeski
język angielski
język francuski

Stary 2013-04-29, 14:30   #4624
sowoneul
Raczkowanie

Dot.: Języki obce same szlifujemy do perfekcji dość chcemy.

w sumie to wiettaj nie był moim docelowym kierunkiem Teraz jak mówię troszkę żałuję, że się przeniosłam, ale jak rezygnowałam to myślałam, że rosyjski będzie fajniejszy (język uwielbiam ale te studia to pomyłka )
bułgarski/serbski
japoński/koreański
Stary 2013-04-29, 16:12   #4625
saane
Zakorzenienie

Takie egzotyczne języki są super, tylko pytanie czy później będzie na niej zapotrzebowanie
Zastanawiam się też czy nie wykupić abonamentu na etutorze...

---------- Dopisano o 17:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:44 ----------

Znacie, polecacie? http://citeam.pl/oferta/kurs-angielskiego-online-2

Nie odkładaj niczego na później!...

...bo później też Ci się nie będzie chciało

130/1000
saane jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-29, 16:21   #4626
Celebrinfea
Wtajemniczenie

Odp: Dot.: Języki obce same szlifujemy do perfekcji dość chcemy.

Cytat:
Napisane przez sowoneul Pokaż wiadomość
O super; tajski Mogę ci powiedzieć czego używałam na 1szym roku filologii wietnamsko-tajskiej Może się przyda
Thai for Beginners
Thai in Daily Life
oraz
Thai an Essential Grammar

Znam też dużo tajskich zespołów - jeżeli chcesz coś posłuchać to daj znać
Pewnie! jakbyś miała do polecenia jeszcze jakieś materiały audio to będę wdzięczna.

Celebrinfea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-29, 18:38   #4627
sowoneul
Raczkowanie

Dot.: Odp: Dot.: Języki obce same szlifujemy do perfekcji dość chcemy.

Może wyślę ci PW, żeby forum nie zaśmiecać
bułgarski/serbski
japoński/koreański
Stary 2013-04-29, 20:41   #4628
joanna_87
Zakorzenienie

obejrzałam dziś gotowe na wszystko 1 odcinek po angielsku na you tubie, większość zrozumiałam jak z kontekstu i sytuacji na razie tyle na dzi ś może coś jeszcze zrobię
ubieranie się kobieco
nie przejmowanie się głupotami
regularnie spisywanie wydatków
angielski: fce + filmy i seriale
głosowanie na lp 3
patenty żeglarskie V i VI
nauka pływania c.d.

Zakochana od 12.11.2015 roku
joanna_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-29, 21:19   #4629
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:
Napisane przez verda Pokaż wiadomość
Chciałam się pochwalić - niemiecki przestał mi przeszkadzać, ewentualnie czasem coś zazgrzyta, ale jestem w stanie "wyłapać" w nim jakaś melodie która nie brzmi jak rozkaz wymarszu
Super, piękna zmiana, jestem pod wrażeniem

Cytat:
Napisane przez gosia_9508 Pokaż wiadomość
Czyli moje hasło musi brzmieć "Ćwiczyć, ćwiczyć lub ćwiczyć ewentualnie ćwiczyć" Bo mi się całkiem mózg rozleniwi

Tu chyba wychodzi moje lenistwo, bo nie robię notatek ze słuchania(oprócz spisania z transkrypcji słówek, których nie znam)-w sumie nawet mi do głowy nie przyszło by robić notatki z tego co słyszę, bo po prostu wyszłam z założenia, że powinnam słuchać a nie pisać.
Słuchanie to nie jest sztuka dla sztuki, tylko trzeba potem przekazać też to, co się słyszy. Skoro potem masz odpowiedzieć na pytania, to jednak przydałoby się notować chociaż pojedyncze wyrazy

Cytat:
Napisane przez Wojowniczka_ Pokaż wiadomość
bardzo Ci dziękuję za pomoc A które wydawnictwa są warte uwagi?
Penguin, Oxford, Cambridge - to co mi tak szybko na myśl teraz przychodzi

Cytat:
Bajki bajkami, ale chyba mam ochotę na jakiś serial po niemiecku. Najlepiej coś z mało skomplikowanym słownictwem. Możecie coś polecić? Oglądam bez napisów i czasem nawet wyłapię jakieś słówka z Klausa
Szalona

Cytat:
Napisane przez Celebrinfea Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny, pozwolę sobie dołączyć do was Z języków szlifuję angielski i francuski a ostatnio motywowana wyjazdem zaczęłam tajski. Pozdrawiam!
Podziwiam, widziałam kilka ćwiczeń i jakoś mnie ten język nie pociąga, chociaż w wymowie jest przyjemny dla ucha

Cytat:
Ja mam wielkie plany na majówkę, oczywiście językowe Zostaje w domu, Tż pracuje nawet w niedzielę, więc muszę sama się sobą zająć. Mam zamiar spędzić 80% tego czasu z niemieckim. Muszę znaleźć sobie coś ciekawego do oglądania
Fajnie, że nie tylko ja mam takie plany majówkowe ... chociaż 80% to za dużo, bo oprócz niemieckiego chciałabym pojeździć na rowerze, pogotować pyszności, pospotykać się ze znajomymi ... czy 50 - 60% starczy?

Cytat:
Napisane przez saane Pokaż wiadomość
Takie egzotyczne języki są super, tylko pytanie czy później będzie na niej zapotrzebowanie
Zależy co człowiek chce z nimi robić, po co są mu potrzebne ... bo jeśli tylko żeby załapać się na "zapotrzebowanie", to szkoda czasu i zachodu na coś takiego ... ogólnie wg mnie to głupie podejście

Cytat:
Wg mnie szkoda czasu, zachodu i kasy (ha, powtarzam się, sorki ), nawet już była ta kwestia poruszana w innym wątku: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...2#post39150322
Maguda_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-29, 22:59   #4630
joanna_87
Zakorzenienie

obejrzałam 2 odcinek gotowych na wszystko po angielsku, jednocześnie czytałam napisy po polsku - to był błąd.
ubieranie się kobieco
głosowanie na lp 3
nauka pływania c.d.

Stary 2013-04-30, 01:33   #4631
Wojowniczka_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Maguda_ Pokaż wiadomość

dziękuję wielce
Wojowniczka_ jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-30, 09:31   #4632
gosia_9508
Zakorzenienie

Cytat:
Słuchanie to nie jest sztuka dla sztuki, tylko trzeba potem przekazać też to, co się słyszy. Skoro potem masz odpowiedzieć na pytania, to jednak przydałoby się notować chociaż pojedyncze wyrazy
Ale np. w rozmowie z kimś nie będę stać z notesem i robić planu wypowiedzi tej drugiej osoby. Chyba
Jak wie się jakie będą pytania, to nie jest żaden problem sobie zapisać. Gorzej jest jak nie wiem jakie będzie pytanie
To tak samo jak pytania są po kolei ułożone, też jest łatwo, bo wiadomo w którym momencie zwrócić na co uwagę i zaznaczać na bieżąco, a jak pytania są w chaosie, to więcej czasu tracę na znalezienie pytania

Ale dziękuję za radę, spróbuję wykorzystać to notowanie. Potem sobie porównam jak to wpłynęło na wyniki.
gosia_9508 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-30, 16:26   #4633
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:
Napisane przez Wojowniczka_ Pokaż wiadomość
dziękuję wielce
Bardzo proszę

Cytat:
Ale np. w rozmowie z kimś nie będę stać z notesem i robić planu wypowiedzi tej drugiej osoby. Chyba
Jak wie się jakie będą pytania, to nie jest żaden problem sobie zapisać. Gorzej jest jak nie wiem jakie będzie pytanie
To tak samo jak pytania są po kolei ułożone, też jest łatwo, bo wiadomo w którym momencie zwrócić na co uwagę i zaznaczać na bieżąco, a jak pytania są w chaosie, to więcej czasu tracę na znalezienie pytania
Robienie notatek ma pomóc Ci się skoncentrować na szczegółach kiedy jesteś biernym słuchaczem, a nie gdy prowadzisz rozmowę, to chyba logiczne. Niemniej uważam, że jest to ważne ćwiczenie, ponieważ uczysz się wychwytywać potrzebne informacje, które łatwiej później jest przekazywać.

I nie masz racji z tym, że kiedy widzi się pytanie jest łatwiej - na pewnym poziomie 1 wyraz może zmienić Ci całkowity sens zdania i nagle to co myślisz, że było dobrze, okazuje się błędem ... a przy tym odpowiednie szybkie tempo, gdzie nie ma czasu na zastanawianie się nad odpowiedziami.

Póki co radzę ćwiczyć i nie zastanawiać się nad zbędnymi rzeczami
Stary 2013-04-30, 17:48   #4634
gosia_9508
Zakorzenienie

Cytat:
Bardzo proszę

Robienie notatek ma pomóc Ci się skoncentrować na szczegółach kiedy jesteś biernym słuchaczem, a nie gdy prowadzisz rozmowę, to chyba logiczne. Niemniej uważam, że jest to ważne ćwiczenie, ponieważ uczysz się wychwytywać potrzebne informacje, które łatwiej później jest przekazywać.

I nie masz racji z tym, że kiedy widzi się pytanie jest łatwiej - na pewnym poziomie 1 wyraz może zmienić Ci całkowity sens zdania i nagle to co myślisz, że było dobrze, okazuje się błędem ... a przy tym odpowiednie szybkie tempo, gdzie nie ma czasu na zastanawianie się nad odpowiedziami.

Póki co radzę ćwiczyć i nie zastanawiać się nad zbędnymi rzeczami
Czyli jak mówią nauczyciele "Jak uczeń zaczyna myśleć zaczynają się problemy"
gosia_9508 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-30, 20:42   #4635
saane
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Języki obce same szlifujemy do perfekcji dość chcemy.

Cytat:

Szalona

Podziwiam, widziałam kilka ćwiczeń i jakoś mnie ten język nie pociąga, chociaż w wymowie jest przyjemny dla ucha

Fajnie, że nie tylko ja mam takie plany majówkowe ... chociaż 80% to za dużo, bo oprócz niemieckiego chciałabym pojeździć na rowerze, pogotować pyszności, pospotykać się ze znajomymi ... czy 50 - 60% starczy?

Zależy co człowiek chce z nimi robić, po co są mu potrzebne ... bo jeśli tylko żeby załapać się na "zapotrzebowanie", to szkoda czasu i zachodu na coś takiego ... ogólnie wg mnie to głupie podejście

Wg mnie szkoda czasu, zachodu i kasy (ha, powtarzam się, sorki ), nawet już była ta kwestia poruszana w innym wątku: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...2#post39150322
Tzn. jest to dla mnie ważne, bo chciałabym zostać tłumaczem. Ja nie mówię, że jakiś język jest gorszy od drugiego i powinno się tylko patrzeć na to czy będzie potrzebny. Nie, ale to trochę głupie, gdy po kilku latach ciężkiej nauki, weźmy już ten nieszczęsny tajski, okaże się, nikt nie zainteresuje się naszym językiem. Kurczę, nie umiem tego wytłumaczyć.
Żeby nie było, żadnego języka nie neguję, pasja jest najważniejsza, ale trochę realizmu nie zaszkodzi.

130/1000
Stary 2013-05-01, 07:48   #4636
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:
Czyli jak mówią nauczyciele "Jak uczeń zaczyna myśleć zaczynają się problemy"
To wiadomo od dawna, nie tylko kwestii nauki: myślenie to zuo

Cytat:
Tzn. jest to dla mnie ważne, bo chciałabym zostać tłumaczem. Ja nie mówię, że jakiś język jest gorszy od drugiego i powinno się tylko patrzeć na to czy będzie potrzebny. Nie, ale to trochę głupie, gdy po kilku latach ciężkiej nauki, weźmy już ten nieszczęsny tajski, okaże się, nikt nie zainteresuje się naszym językiem. Kurczę, nie umiem tego wytłumaczyć.
Żeby nie było, żadnego języka nie neguję, pasja jest najważniejsza, ale trochę realizmu nie zaszkodzi.
Ojej, przepraszam, z tym zdaniem nie chodziło mi konkretnie o Ciebie, tylko ogólnie o taką tendencją, którą też widzę na wizażu: pouczyłabym się jakiegoś języka, ale nie wiem jakiego, jaki jest najbardziej "opłacalny" (co z tego, że np. za 5 lat może być pewna zmiana w tej tendencji ), a potem i tak nic z tego nie wychodzi.
Taka chłodna kalkulacja po prostu mi nie leży, chociaż wiem, że czasem jest potrzebna, tylko czy akurat ta Tajlandia Cię interesuje? Jeśli tak, to nie ma problemu, ale języki dalekiego wschodu są specyficzne, na eksport/import pomiędzy naszymi krajami jest określona grupa towarów i póki co nie sądzę, żeby coś się miało zmienić, a dodatkowym problemem są ograniczenia unijne, a także te na wewnętrznym rynku tajskim. Inwestycji też za wiele nie ma. Jeśli więc pod tym względem patrzysz na swoją przyszłość, no to może być trochę ciężko, bo jednak praca tłumacza to nie tylko sprawy kulturalne ...
jeśli źle się wyraziłam, to jeszcze raz sorki

edit: widzę, że pisałaś ogólnie o językach egzotycznych, trochę za bardzo się skupiłam na tajskim, ale myślę, że póki co sytuacja z innymi językami (poza może trójką), niewiele się różni. I tak jak np. pisałam o japonistyce: z osób na roku mojego kolegi tylko 2 osoby pracują w zawodzie, więc to też może dać w jakiś sposób do myślenia.

Edytowane przez Maguda_
Czas edycji: 2013-05-01 o 07:50
Stary 2013-05-01, 13:12   #4637
saane
Zakorzenienie

Szczerze mówiąc to tajski teraz wpadł mi do głowy i żadnych planów z nim nie wiążę Marzy mi się sinologia Też mnie krew zalewa, gdy patrzy się tylko na opłacalność, podczas gdy inni wiążą się z czymś, bo to kochają.

---------- Dopisano o 14:12 ---------- Poprzedni post napisano o 14:10 ----------

A co do tych 2 osób, to może one jeszcze się jakoś doszkalają? Nie liczyłabym na cud u pozostałych, jeśli myślą, że sama obecność na zajęciach zapewni im pracę.

130/1000
Stary 2013-05-01, 13:31   #4638
CallMe
Raczkowanie

Hej dosyć dawno mnie nie było u mnie kwiecień pod względem językowym dosyć słabo. Miałam oglądać El barco po hiszpańsku a skończyło się chyba na dwóch odcinkach. Problem był w tym, że nie miałam czasu, a jak miałam to mi się nie chciało oglądam Gotowe na wszystko i Dextera ale po polsku i nie robię tego dla języków, robię to dla siebie i nie zamierzam tego zmieniać. Z hiszpańskimi serialami jest taki problem, że strasznie długo one trwają, mniej więcej po 80 min, a oglądanie jednego odcinka tygodniowo nie ma chyba sensu. Może będę np. rozbijać jeden odcinek na dwa dni albo zamiast serialu będę oglądała jeden film tygodniowo. Jak myślicie co jest lepsze?
CallMe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-01, 14:22   #4639
verda
Inkwizytor

Cytat:
Napisane przez Maguda_

Szalona

No dobra wystarczy tylko już niżej nie schodź

wymianka książkowa
verda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-01, 14:53   #4640
plastikowabiedronko
Zadomowienie

Robię tego profesora Henry'ego poziom 3 i 4, ale jak natrafiam na słówka typu świerszcz to zaczynam wątpić czy to jest od B2 na pewno

język norweski
język rosyjski
język czeski
język angielski
język francuski

Stary 2013-05-01, 18:42   #4641
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:

A co do tych 2 osób, to może one jeszcze się jakoś doszkalają? Nie liczyłabym na cud u pozostałych, jeśli myślą, że sama obecność na zajęciach zapewni im pracę.
Oni skończyli studia z 7 - 8 lat temu, więc możliwość praktyk itd też pewnie wyglądała inaczej ... ale nie będę się wypowiadać, może po prostu stracili smykałkę, nie mają ochoty, nie wiem, różnie się w życiu układa.

Cytat:

No dobra wystarczy tylko już niżej nie schodź
Dziękuję za pozwolenie
Właśnie zrobiłam plan działania na te wolne dni i wcale wolne nie będą chociaż po to zostałam w domu, żeby "połknąć żabę".

Cytat:
Napisane przez plastikowabiedronko Pokaż wiadomość
Robię tego profesora Henry'ego poziom 3 i 4, ale jak natrafiam na słówka typu świerszcz to zaczynam wątpić czy to jest od B2 na pewno
Nie martw się, nigdy nie rozumiem na jakiej zasadzie dobierają te słówka, niektóre są zupełnie od czapy Dzisiaj w słowniczku SuperMemo (z tyłu książki) do ang na poziomie zaawansowanym zobaczyłam "gun" czy "prepare", to już zupełnie zwątpiłam
Stary 2013-05-01, 22:33   #4642
saane
Zakorzenienie

Przed chwilą weszłam na busuu i doznałam szoku. Od kiedy na busuu powtórki słownictwa są tylko dla kont premium?

130/1000
Stary 2013-05-02, 08:32   #4643
plastikowabiedronko
Zadomowienie

Odp: Dot.: Odp: Języki obce same szlifujemy do perfekcji dość chcemy.

Cytat:
Przed chwilą weszłam na busuu i doznałam szoku. Od kiedy na busuu powtórki słownictwa są tylko dla kont premium?
Nie wiem, spróbuj z livemocha.com może?

język norweski
język rosyjski
język czeski
język angielski
język francuski

Stary 2013-05-02, 10:18   #4644
joanna_87
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: Odp: Języki obce same szlifujemy do perfekcji dość chcemy.

przez ostatnie 2 dni obejrzałam 2 odcinki gotowe na wszystko po angielsku - dziś na razie nic nie zrobiłam z języków
ubieranie się kobieco
głosowanie na lp 3
nauka pływania c.d.

Stary 2013-05-02, 10:45   #4645
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:
Napisane przez joanna_87 Pokaż wiadomość
przez ostatnie 2 dni obejrzałam 2 odcinki gotowe na wszystko po angielsku - dziś na razie nic nie zrobiłam z języków
Dzień jeszcze młody, jeszcze zdążysz to dzisiaj nadrobić czy zacząć to co planowałaś

Zrobiłam tłumaczenie, właśnie siedzę nad mową zależną a potem mała przerwa i po niej znowu powrót do niemieckiego Trzeba korzystać, póki jest siła, motywacja i ochota, bo jutro może być inaczej

Aha, dla osób uczących się niemieckiego polecam: http://www.grammatiktraining.de/ - strona do gramatyki: wyjaśnienia, ćwiczenia i testy Tylko raczej przeznaczona jest dla osób już uczących się niemieckiego, bo zasady itd opisane są w tym języku. Świeżynki mogą się zniechęcić. Są np. gry od b1 w górę
Peru, mogłabyś dodać linka do pierwszej strony?

Edytowane przez Maguda_
Czas edycji: 2013-05-02 o 10:46
Stary 2013-05-02, 11:54   #4646
maddzia007
Zakorzenienie

Cytat:
Aha, dla osób uczących się niemieckiego polecam: http://www.grammatiktraining.de/ - strona do gramatyki: wyjaśnienia, ćwiczenia i testy Tylko raczej przeznaczona jest dla osób już uczących się niemieckiego, bo zasady itd opisane są w tym języku. Świeżynki mogą się zniechęcić. Są np. gry od b1 w górę
Leci do ulubionych a znacie jeszcze jakieś ciekawe książki do gramatyki z niemieckiego, tak na poziomie B2/C1? Do tej pory korzystałam z Bęzy
maddzia007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-02, 13:18   #4647
saane
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Języki obce same szlifujemy do perfekcji dość chcemy.

Cytat:
Dzień jeszcze młody, jeszcze zdążysz to dzisiaj nadrobić czy zacząć to co planowałaś

Zrobiłam tłumaczenie, właśnie siedzę nad mową zależną a potem mała przerwa i po niej znowu powrót do niemieckiego Trzeba korzystać, póki jest siła, motywacja i ochota, bo jutro może być inaczej

To na pewno nie dla mnie Jeszcze

---------- Dopisano o 14:18 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ----------

Cytat:
Napisane przez plastikowabiedronko Pokaż wiadomość
Nie wiem, spróbuj z livemocha.com może?

Hm, założyłam tam nawet konto, muszę zobaczyć.

130/1000

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-05-02, 15:00   #4648
joanna_87
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Języki obce same szlifujemy do perfekcji dość chcemy

Mam plan ale nie wiem czy uda się go mi zrealizować
ubieranie się kobieco
głosowanie na lp 3
nauka pływania c.d.

Stary 2013-05-02, 16:05   #4649
Maguda_
Kawaii strona mocy

Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Języki obce same szlifujemy do perfekcji dość chcemy

Cytat:
Napisane przez maddzia007 Pokaż wiadomość
Leci do ulubionych a znacie jeszcze jakieś ciekawe książki do gramatyki z niemieckiego, tak na poziomie B2/C1? Do tej pory korzystałam z Bęzy
Dziewczynom już wcześniej pokazywałam, korzystam teraz z tej książki i bardzo mi się podoba: jasno wyjaśnione, dużo różnorodnych ćwiczeń i teksty. Mają trochę inny podział na poziomy, tzn zielona jest na b1 i b2, a błękitna na c1 i c2, więc takich granicznych jak potrzebujesz to nie ma. Ale różnica po Bęzie jest ogromna Zielona, mimo że od b1, niskiego poziomu wcale nie ma

Cytat:
Napisane przez joanna_87 Pokaż wiadomość
Mam plan ale nie wiem czy uda się go mi zrealizować
Skoro masz plan, to chyba po to został zrobiony, żeby jak najwięcej z niego zrealizować? Niby czemu miałoby się nie udać? Trochę więcej wiary w swoje umiejętności

Edytowane przez Maguda_
Czas edycji: 2013-05-02 o 16:09
Stary 2013-05-02, 16:35   #4650
Peru
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczynom już wcześniej pokazywałam, korzystam teraz z tej książki i bardzo mi się podoba: jasno wyjaśnione, dużo różnorodnych ćwiczeń i teksty. Mają trochę inny podział na poziomy, tzn zielona jest na b1 i b2, a błękitna na c1 i c2, więc takich granicznych jak potrzebujesz to nie ma. Ale różnica po Bęzie jest ogromna Zielona, mimo że od b1, niskiego poziomu wcale nie ma
Kusisz mnie tę książką. Zakupiłam sobie taką, poziom bardzo niski, ale przydadzą mi się takie podstawowe słówka formie krzyżówek Do hiszpańskiego też taką kupiłam.

Link dodałam do pierwszego postu.

Verda - chcesz tę gazetę z BE?
Peru jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości