|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1051 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Pożegnać TRĄDZIK raz na ZAWSZE - kuracje, pielęgnacj
Cytat:
Co gorsze, niektore gule tworzą tak wredny stan zapalny, że zostają potem dziurki, których nie da się pozbyć .
|
|
#1052 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Pożegnać TRĄDZIK raz na ZAWSZE - kuracje, pielęgnacj
Cytat:
Na szczęście nie jest ich wiele. I mam tak samo z tą wodą jak Ty! I z tą tkanką, dokładnie... ![]() Jeśli którakolwiek z Was miała/ma taki problem i wie jak sobie radzić z przyspieszaniem gojenia takich plamek to błagam o podzielenie się sposobem
|
|
|
|
|
#1053 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A te dziurki wiem ze niestety ale zostają czasami na całe życie (widziałam takie u osób które mają po 30-40 lat, nadal im siedzą czypo trądziku czy jakiejś ospie). Do walki z bliznami(ale tymi świeżymi) wg mnie dobrze się sprawdza kwas azelainowy,no ale nie działa już na tym etapie ledwo widocznego czerwonego placka.Mi takie placki trzymają się nawet po wykwitach które zagoiły się kilka lat temu, mimo smarowania acne dermem. Tez bym chciała znać na to receptę ![]() Póki co priorytetem jest dla mnie wytępienie trądziku, bliznami będę martwić się później
wymiana nowy wątek-kosmetyki naturalne, mineralne, sera i apteczne https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...7#post49549467 Edytowane przez Claire91 Czas edycji: 2013-05-02 o 23:14 |
|
|
|
|
#1054 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale, ale...! Ja tu ostatnio na wątku doszłam do wniosku, że na policzkach i nosie mam skórę płytko unaczynioną. Co więc oznacza to bogate unaczynienie? To jest to samo? ![]() Ten kwas jest w skinorenie też? |
|
|
|
|
#1055 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Gorzej,że czasem taka cera może przejść w trądzik różowaty, ale nie dobijajmy sie![]() Tak, jest w skinorenie i acne-dermie. Kwas azelainowy jest polecany głównie przy przebarwieniach,bo hamuje syntezę melaniny,trądziku różowatym,przy zwykłym też jest pomocny, bo w pewnym stopniu reguluje złuszczanie skóry, w dodatku zabija P.acnes i działa lekko przeciwzapalnie.Czytałam też, że może nawet wywierać działanie cytotoksyczne na komórki czerniaka http://www.virtual.unal.edu.co/curso...df/anexo_1.pdf Więc jak widać spektrum możliwości wykorzystania kwasu azelainowego jest bardzo szerokie. Moim zdaniem to nie to samo Płytko, znaczy ,że naczynia krwionośne są położone tuż pod naskórkiem.Bogato-jest ich więcej, zależy to od tkanki np. tłuszczowa jest jedną chyba z najbardziej unaczynionych (a tkanka tłuszczowa to rodzaj tkanki łącznej) z kolei chrząstka (też rodzaj tkanki łącznej) nie jest unaczyniona w ogóle.Na polikach mamy skórę pewnie unaczynioną tak samo jak w innych częściach twarzy, tylko że płytko, dlatego od razu widać jak rozszerzą się nam naczynia krwionośne pod wpływem jakiegoś czynnika np. temperatury.Inna sprawą jest, w jakim stopniu naczynia są wrażliwe na czynniki rozszerzające-im bardziej tym łatwiej się zburaczyć.Stąd też uderzenia gorąca- rozszerzone naczynia oddają ciepło.Tak mi się wydaje
wymiana nowy wątek-kosmetyki naturalne, mineralne, sera i apteczne https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...7#post49549467 Edytowane przez Claire91 Czas edycji: 2013-05-02 o 23:37 |
|
|
|
|
#1056 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1057 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Takie wyjaśnienie ma sens
|
|
|
|
|
#1058 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wydaje mi się też ,że u takich osób może miec to podłoże bakteryjne albo złego rogowacenia-znam osoby, które mają skórę normalną,albo nawet suchą, a mimo tego mają stany zapalne.
|
|
#1059 | |
|
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Pożegnać TRĄDZIK raz na ZAWSZE - kuracje, pielęgnacja, makijaż. ZBIORCZY C
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#1060 |
|
Zakorzenienie
|
ja jakoś nigdy nie mogłam znaleźć fajnego peelingu (może oprócz korundu) i przerzucilam się na ściereczkę muślinową i szczoteczkę do twarzy z rossmana. używam codziennie tego albo tego i już nie potrzebuję peelingu
|
|
|
|
#1061 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Odp: Dot.: Pożegnać TRĄDZIK raz na ZAWSZE - kuracje, pielęgnacja, makijaż. ZBIO
Cytat:
|
|
#1062 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Druga strona jest mniej więcej w stanie tej po prawej stronie.
|
|
|
|
|
#1063 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
! Jaką masz teraz śliczną cerę ! Czym złuszczałaś ?
Edytowane przez Vinnga Czas edycji: 2013-05-03 o 13:23 |
|
|
|
|
#1064 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#1065 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to powodzenia z drugą
|
|
|
|
|
#1066 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#1067 |
|
Zadomowienie
|
Odp: Pożegnać TRĄDZIK raz na ZAWSZE - kuracje, pielęgnacja, makijaż. ZBIORCZY CZ.II
Dziewczyny, zamiast peelingu polecam savon noir. Jest bardzo wydajne. Swoje kupiłam Pius koniec października i jeszcze mi starczy na 2-3 aplikacje.
|
|
|
#1068 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do peelingów, szukam jakiegoś fajnego (dość mocnego) enzymatycznego. Tylko wolałabym gdyby był dostępny w drogerii/aptece. Polecacie coś?
Co wyczyniam ze swoją cerą Rano: 1. Mycie - Rossmann Facelle intim, Waschlotion Sensitive 2. Dalacin T, antybiotyk. 3. Iwostin purritin, krem eliminujący niedoskonałości/matujący Wieczorem: 1. Mycie - jw. 2. Domowy tonik z kwasem mlekowym 10% 3. Dalacin T 4. Pharmaceris Almond Peel 5% |
|
|
|
|
#1069 | |
|
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Pożegnać TRĄDZIK raz na ZAWSZE - kuracje, pielę
Cytat:
|
|
|
|
#1070 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Pożegnać TRĄDZIK raz na ZAWSZE - kuracje, pielęgnacja, makijaż. ZBIORCZY C
Cytat:
|
|
|
|
|
#1071 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pożegnać TRĄDZIK raz na ZAWSZE - kuracje, pielęgnacja, makijaż. ZBIORCZY CZ.II
Ja właśnie się zastanawiam między nuno a ziają pro.
Tyle że nuno jest raczej łagodny a ja bym chciała coś poważnego.
Co wyczyniam ze swoją cerą Rano: 1. Mycie - Rossmann Facelle intim, Waschlotion Sensitive 2. Dalacin T, antybiotyk. 3. Iwostin purritin, krem eliminujący niedoskonałości/matujący Wieczorem: 1. Mycie - jw. 2. Domowy tonik z kwasem mlekowym 10% 3. Dalacin T 4. Pharmaceris Almond Peel 5% |
|
|
|
#1072 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zazdroszczę.
|
|
#1073 |
|
Zadomowienie
|
Odp: Dot.: Odp: Pożegnać TRĄDZIK raz na ZAWSZE - kuracje, pielęgnacja, makijaż. ZBIOR
|
|
|
|
#1074 |
|
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Pożegnać TRĄDZIK raz na ZAWSZE - kuracje, pielęgnacja, makijaż. ZBIORCZY C
|
|
|
|
#1075 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Pożegnać TRĄDZIK raz na ZAWSZE - kuracje, pielęgnacja, makijaż. ZBIO
Miałam ten peeling ziaja nuno i nic nie działał
Jedynie mnie trochę podrażniał, skóra była po nim zaczerwieniona
|
|
|
|
#1076 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:26 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1077 |
|
Konto usunięte
|
Odp: Pożegnać TRĄDZIK raz na ZAWSZE - kuracje, pielęgnacja, makijaż. ZBIORCZY CZ.II
O.matko sama już nie wiem.. zaskorniki miałam od zawsze.- nareszcie się ich pozbylam. Z polivzkami nie miałam nigdy problemu tylko po kwasach ureaktywnily się naczynka. Teraz tylko druga strona brody i będę zadowolona
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#1078 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() No to w takim razie już nie wiem .. może z YR albo Bielendy.
|
|
|
|
#1079 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pożegnać TRĄDZIK raz na ZAWSZE - kuracje, pielęgnacja, makijaż. ZBIORCZY CZ.II
Cytat:
. sam zorack tak podzialal?
|
|
|
|
|
#1080 |
|
Konto usunięte
|
Zanim odnalazłam odpowiednia dla siebie pielęgnacje no to się nakombinowałam a czasem przekombinowałam.
-zorac aktualnie raz na tydzień, jak dam rade to x2 ale teraz się trochę boje... (wcześniej nawet do trzech razy) -olejek myjący z bu pomarańczowy bezzapachowy, delikatny peeling mechaniczny ze skały wulkanicznej (jeśli nie było ropnych) -maseczki ze spiruliny i alg brunatnych - olejek jojoba +k.hialuronowy (zamówiłam serum intensywnie nawilzajace z e-naturalne zobaczymy jak sie sprawdzi) -hydrolaty (miałam kocankowy, oczarowy, z kwiatu pomarańczy- niebawem przetestuje z róży białej, damasceńskiej i stulistnej) -no i filtry. Używam uriage hyseac spf 50, teraz testuje vichy emulsje matującą spf 50. -nie wycisnęłam ani jednego wyprysku, wiem, ze prezentuje się to obrzydliwie i odpychająco - ale warto. Przygodę z zorackiem zamierzam ciagnac przez cale zycie. Mam nadzieje, ze bede go mogla odłożyć chociaż na sierpień/wrzesień i zastąpię go delikatnym tonikiem z 6% pha.. i serum z wit.C. Kocham retinoidową wylinkę Edytowane przez 201704240919 Czas edycji: 2013-05-03 o 16:17 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:10.

? Na czole, jeśli już się zdarzy, naprawdę rzadko mi tam coś wyskakuje, taka plamka po guli znika mi w miesiąc, a na brodzie potrafi się goić od 6 miesięcy i dłużej, niektóre plamy mam nadal, ponieważ w tym samym miejscu miałam gule co jakiś czas 

Na szczęście nie jest ich wiele. I mam tak samo z tą wodą jak Ty! I z tą tkanką, dokładnie... 

Gorzej,że czasem taka cera może przejść w trądzik różowaty, ale nie dobijajmy sie

Też myślałam jeszcze o tym peelingu z owoców tropikalnych, ale 6,50 za 10 g... Toż to ledwo na jedną maskę chyba wystarczy.Przynajmniej mi się wydaje taka ilość dość mała, wiem ,że to proszki leciutkie, ale mimo wszystko.

! Jaką masz teraz śliczną cerę 
Jedynie mnie trochę podrażniał, skóra była po nim zaczerwieniona
. sam zorack tak podzialal?